Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax door 4-0 zege op Besiktas eerste koploper Europa League • Godts scoort twee keer

Dit is ons liveblog over de Europa League (m) en de laatste kwalificatieronde voor de Champions League (v):

Automatisch een push ontvangen bij een update in dit blog? Tik op het belletje.

liveblog gesloten

Uitblinkende Fitz-Jim: 'Een droomstart'

"Ja, dat is zeker een droomstart", zegt Kian Fitz-Jim na de 4-0 zege op Besiktas. Met de woorden van de uitblinker sluiten we dit liveblog af.

Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Uitblinkende Ajacied Fitz-Jim na winst op Besiktas: 'We weten wat we kunnen'

Twente-aanvoerder Van Ginkel niet bang voor topaffiches in CL: 'We zijn er klaar voor'

Van Ginkel niet bang voor topaffiches in de Champions League: 'We zijn er klaar voor'

Koploper Ajax

Het is nog maar de stand na één speelronde, maar Ajax is na de 4-0 zege op Besiktas de eerste koploper in de nieuwe versie van de Europa League. AZ staat negende en FC Twente is de nummer negentien.

  • NOS
    Stand na speelronde 1
  • NOS
    Stand na speelronde 1

Alle uitslagen van donderdagavond in de Europa League

Uitslagen 26-9

Van der Ven wint met Spurs van FK Qarabag; Roma speelt gelijk tegen Athletic

Tottenham Hotspur heeft in de Europa League met 3-0 gewonnen van FK Qarabag. In de wedstrijd, die ruim een half uur werd uitgesteld omdat de uitploeg in de file stond, speelde Micky van de Ven de volle negentig minuten voor de Spurs.

Lees hieronder meer:

Twente-coach Pot trots op behalen Champions League: 'Droom om heel ver te komen'

Twentecoach Pot trots op behalen Champions League: 'Droom om heel ver te komen'

AJA-BES | Klaar in Amsterdam

Een dominant Ajax heeft donderdagavond met 4-0 gewonnen van Besiktas in het eerste duel in de Europa League. Daarmee revancheert de ploeg van Francesco Farioli zich voor het armetierige gelijkspel van zaterdag uit bij Go Ahead Eagles.

Lees hieronder het verslag:

AJA-BES | Ajax virtueel koploper

Als de stand in Amsterdam en de standen op de overige velden zo blijven, pakt Ajax de koppositie in de Europa League. De Amsterdammers moeten wel oppassen voor een tegengoal, want Besiktas wordt wat gevaarlijker in de afgelopen minuten.

Ajax - Besiktas 4-0

AJA-BES | 73' DOELPUNT AJAX!

En nog een goal voor Ajax, de tweede van Godts. Na weer een aardige aanval zet invaller Rasmussen voor en via keeper Mert Günok komt de bal bij Godts voor een niet te missen kans. Het is 4-0 tegen de nummer drie van de Turkse competitie, een verrassend grote voorsprong.

Ajax - Besiktas 4-0

Mika Godts

AJA-BES | Weghorst voor Brobbey

Wout Weghorst komt bij Ajax in de ploeg voor Brobbey. De Tukker speelde in de de tweede helft van het seizoen 2022/2023 voor de Turkse topclub.

AJA-BES | 67' Grote kans Hlynsson

Invaller Kristian Hlynsson, net ingevallen voor Fitz-Jim, laat een enorme kans liggen. Zijn inzet gaat over, geen 4-0.

Ajax - Besiktas 3-0

AJA-BES | Bekgevecht Henderson en Traoré

Ondanks de 3-0 voorspong lopen de gemoederen bij Ajax plots hoog op. Bij een discussie tussen Fitz-Jim en Traoré komt aanvoerder Henderson er snel bij, om vervolgens Traoré een fikse uitbrander te geven.

Ajax - Besiktas 3-0

AJA-BES | 55' DOELPUNT AJAX!

Besiktas is het kwijt en Ajax profiteert optimaal. Nadat doelman Mert Günok een schot van Traoré had gekeerd, schiet Taylor op aangeven van Brobbey hard en laag in de hoek.

Op de bank van Besiktas zijn coach Giovanni van Bronckhorst en assistent Jean-Paul van Gastel druk in overleg over hoe het tij te keren.

Ajax - Besiktas 3-0

Ajax viert de 3-0 van Kenneth Taylor (m)

AJA-BES | 51' DOELPUNT AJAX!

Na een vlotte aanval komt de bal via Fitz-Jim en Traoré bij Godts en de Belgische vleugelaanvaller heeft alle ruimte om hoog binnen te schieten. Brobbey bemoeide zich er wijselijk niet mee, want de spits stond buitenspel.

Ajax - Besiktas 2-0

Mika Godts en Bertrand Traoré

AJA-BES | Tweede helft

De tweede helft begint, met bij de Turken de ervaren Italiaanse spits Ciro Immobile als invaller voor Mustafa Erhan Hekimoglu.

Overige ruststanden

Eintracht Frankfurt (Dui) - Viktoria Plzen (Tsj) 1-1

FCSB (Roe) - FK RFS (Let) 2-1

Olympique Lyonnais (Fra) - Olympiakos (Gri) 0-0

SC Braga (Por) - Maccabi Tel Aviv (Isr) 0-1

AS Roma (Ita) - Athletic Club (Spa) 1-0

21.35 begonnen: Tottenham Hotspur (Eng) - Qarabag FK (Aze) 1-0

AJA-BES | Rust

Een goede eerste helft van Ajax met een uitblinkende Kian Fitz-Jim, die zijn optreden bekroont met een doelpunt: 1-0.

Ruststand: Ajax - Besiktas 1-0

Kian Fitz-Jim

Twentevrouwen naar hoofdtoernooi Champions League na ruime zege op Osijek

In een regenachtig Grolsch Veste hebben de voetbalsters van FC Twente het hoofdtoernooi van de Champions League bereikt. Het is voor het eerst sinds de nieuwe opzet van het toernooi voor vrouwen (sinds seizoen 2020/2021) dat FC Twente erin slaagt om de groepsfase te halen.

Twente haalde het hoofdtoernooi door ook de thuiswedstrijd tegen ZNK Osijek te winnen: 4-0. In Kroatië was al met 4-1 gewonnen.

Lees hieronder het verslag:

AJA-BES | 31' DOELPUNT AJAX!

Kian Fitz-Jim breekt de ban voor Ajax en zet de Amsterdammers verdiend op voorsprong. Taylor zet snel door en komt met een messcherpe voorzet die door de glijdende Traoré nog half wordt gemist. Maar Fitz-Jim is alert en schiet van dichtbij binnen.

Ajax - Besiktas 1-0

Ajax viert de goal van Kian Fitz-Jim

AJA-BES | 17' Paal!

Ajax is dicht bij een voorspong en Kian Fitz-Jim pakt even de hoofdrol. De middenvelder speelt een tegenstander door de benen, verstuurt dan een strakke pass op Mika Godts en na het schot van laatstgenoemde raakt Fitz-Jim uit de rebound de buitenkant van de paal.

Ajax - Besiktas 0-0

Kian Fitz-Jim

PSG plaatst zich niet voor groepsfase Champions League, ondanks goal Leuchter

Paris Saint-Germain is er niet in geslaagd de groepsfase van de Champions League te bereiken. Vorig jaar kwam PSG nog tot de halve finales van het toernooi. De ploeg van Oranje-internationals Jackie Groenen, Romée Leuchter en Lieke Martens (die met zwangerschapsverlof is) verloor met 1-2 opnieuw van Juventus. Vorige week werd het in Italië 1-3.

Lees hieronder het verslag:

AJA-BES | 9' Kansen Taylor en Brobbey

Daar komt Taylor zomaar vrij voor keeper Mert Günok, maar de middenvelder mist de bal volledig. Even later gaat een scherpe voorzet van Hato nipt aan Brobbey voorbij. Ook hier had meer ingezeten voor de Amsterdammers.

Ajax - Besiktas 0-0

AJA-BES | Aftrap

De bal rolt in de Johan Cruijff Arena: Ajax - Besiktas is begonnen.

Nederlanders bij Fenerbahçe en Rangers beginnen Europa League met winst

Fenerbahçe heeft met 2-0 van Union Sint-Gillis gewonnen in de eerste wedstrijd van de Europa League. De Turkse club, waar Jayden Oosterwolde in de basis speelde, kwam moeizaam op gang, maar bleek uiteindelijke en maatje te groot voor de Belgen.

Lees hieronder het verslag:

TWE-OSI | 50' DOELPUNT FC TWENTE!

Invalster Galic scoort al snel. De aanname is goed en het schot is net hard genoeg om in het doel te verdwijnen. Het is het eerste doelpunt van de Australische voor FC Twente.

FC Twente - Osijek 4-0 (eerste wedstrijd 4-1)

TWE-OSI | Tweede helft

Coach Joran Pot is ook zeker van zijn zaak. Vier wissels bij de start van de tweede helft: Van Dooren, Vliek, Van Ginkel en Carleer maken plaats voor Galic, Andradóttir, Prrost en Bormans.

Eindstanden Europa League

  • Fenerbahçe - Union 2-1
  • Malmö FF - Rangers 0-2

TWE-OSI | Rust

FC Twente gaat na een sterke eerste helft in de stomende regen rusten met een 3-0 voorsprong. Op weg naar de Champions League!

Ruststand: FC Twente - Osijek 3-0 (eerste wedstrijd 4-1)

FC Twente viert de 1-0 van Kayleigh van Dooren

TWE-OSI | 45+1' DOELPUNT FC TWENTE!

Het krachtsverschil is groot en dat wordt nu ook in doelpunten uitgedrukt. Ella Peddemors zet voor en Sophie te Brake kopt binnen.

FC Twente - Osijek 3-0 (eerste wedstrijd 4-1)

TWE-OSI | 39' DOELPUNT FC TWENTE!

Alieke Tuin verrast de Osijek-keepster Ariana Vasiliki Anastasiadis volledig met een vrije trap van een meter op 30. Tuin krult de bal zo over de vliegende Anastasiadis heen in de hoek. Een prachtgoal, al had de keepster de bal kunnen hebben.

Even later maakt Anastasiadis haar fout goed door met haar rechtervoet een bijna zekere goal van Ravensbergen te voorkomen.

FC Twente - Osijek 2-0 (eerste wedstrijd 4-1)

AJA-BES | Opstelling Besiktas: Immobile op de bank

Trainer Giovanni van Bronckhorst van Besiktas laat Ciro Immobile op de bank plaatsnemen. De 17-jarige Mustafa Hekimoğlu vervangt de ervaren Italiaan centraal in de voorhoede. Afgelopen weekend tegen Eyüpspor (2-1) in de Turkse competitie maakte Immobile als basisspeler in blessuretijd met een penalty het winnende doelpunt.

Opstelling Besiktas: Günok; Svensson, Paulista, Uduokhai en Masuaku; Musrati, Fernandes en Onana; Rashica, Hekimoğlu en Rafa Silva.

AJA-BES | Opstelling Ajax: Brobbey in de spits

Brian Brobbey begint met Ajax aan de thuiswedstrijd tegen Besiktas. De aanvaller krijgt de voorkeur boven Wout Weghorst, die zaterdag aan de aftrap van het uitduel met Go Ahead Eagles verscheen. Brobbey bleef in Deventer buiten de basisploeg omdat hij pas net hersteld was van een blessure.

Brobbey vormt een aanval met de buitenspelers Bertrand Traoré en Mika Godts. Centrumspitsen Weghorst en Chuba Akpom zitten op de bank als het groepsduel om 21.00 uur in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA begint. Youri Baas keert ook terug in de basisploeg van Ajax. De verdediger is hersteld van een lichte blessure en neemt de plaats van Ahmetcan Kaplan in.

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo, Baas en Hato; Henderson, Fitz-Jim en Taylor; Traoré, Brobbey en Godts.

TWE-OSI | 25' DOELPUNT FC TWENTE!

De goal hing al even in de lucht en valt in de 25ste minuut. Na een prachtige pass van Danique van Ginkel, zet Leonie Vliek voor en maakt Kayliegh van Dooren het beheerst af.

FC Twente - Osijek 1-0 (eerste wedstrijd 4-1)

Kayleigh van Dooren

TWE-OSI | 20' Kansen voor Twente

FC Twente is de betere ploeg in de openingsfase en krijgt meerdere kansen, met een schot van Ella Peddemors, een duikkopbal van Danique van Ginkel en een schot van Alieke Tuin en de rebound voor Kim Everaerts. Zeker de laatste kans voor Tuin had een doelpunt moeten zijn.

FC Twente - Osijek 0-0 (eerste wedstrijd 4-1)

Jaimy Ravensbergen en Madison Cox

Leuchter scoort voor PSG tegen Juve

Invalster Romée Leuchter, na rust ingevallen, zet Paris Saint-Germain in de 54ste minuut vanaf de strafschopstip op 1-1 tegen Juventus. Uitschakeling dreigt nog steeds voor de halvefinalist van vorig seizoen. Juventus won de heenwedstrijd met 3-1. De strafschop werd gegeven na een overtreding van Lenzini op Katoto.

TWE-OSI | Aftrap

Na het 'You'll Never Walk Alone' in de Grolsch Veste begint de wedstrijd tussen FC Twente en Osijek in de laatste kwalificatieronde voor de Champions League. Na de 4-1 zege in Kroatië mag het eigenlijk niet meer misgaan voor de Nederlandse kampioen.

Spanning bij Twente-coach Joran Pot

Ruststanden Europa League

  • Fenerbahçe - Union 1-0. Goal: Çaglar Söyüncü.
  • Malmö FF - Rangers 0-1. Goal: Nedim Bajrami.

Van Bronckhorst wonderdokter bij Besiktas? 'Het is heel onrustig geweest'

Van Bronckhorst wonderdokter bij Besiktas? 'Het is heel onrustig geweest'

Groenen, Leuchter, Miedema en Casparij op de bank

Jackie Groenen en Romée Leuchter zitten op de bank bij Paris Saint-Germain tegen Juventus. Ook Vivianne Miedema en Kerstin Casparij beginnen als reserves van Manchester City tegen Paris FC.

Afgelopen zondag maakte Miedema in haar eerste competitiewedstrijd voor haar nieuwe club Manchester City meteen een doelpunt tegen haar oude club Arsenal (2-2).

Vivianne Miedema

Nederlandse inbreng bij Fenerbahçe en Rangers

In de Europa League beginnen de eerste twee wedstrijden van de avond: het Turkse Fenerbahçe speelt tegen het Belgische Union en het Zweedse Malmö FF ontvangt het Schotse Rangers.

Jayden Oosterwolde en Sofyan Amrabat staan in de basis bij Fenerbahçe. Dusan Tadic zit op de bank.

Bij Rangers starten Robin Pröpper en Neraysho Kasanwirjo.

Robin Pröpper

Van Persie: 'Denk dat Van Bronckhorst goed voorbereid is op Ajax'

sc Heerenveen-coach Robin van Persie kreeg complimenten van Besiktas-coach Giovanni van Bronckhorst en andersom is Van Persie lovend over de prestaties van zijn oud-teamgenoot en oud-coach. "Ik volg hem in Turkije en weet dat het lastig en hectisch kan zijn. Hij blijft heel rustig en doet het hartstikke goed", zei Van Persie.

Check hieronder het interview:

Van Persie: 'Denk dat Van Bronckhorst goed voorbereid is op Ajax'

Programma Europa League

Van Bronckhorst kent reputatie van 'trainerskerkhof' Besiktas: 'Tas nog niet uitgepakt'

"We zijn goed aan het seizoen begonnen", zei Giovanni van Bronckhorst gisteren in aanloop naar het Europa League-treffen met Ajax. "Met de gewonnen Supercup, een grote overwinning op Galatasaray, en natuurlijk kwalificatie voor het hoofdtoernooi van de Europa League."

Hij kon een glimlach nog net onderdrukken als hij de start van het seizoen opsomt. Van Bronckhorst brengt rust en oogst lof, maar is naar eigen zeggen geen wonderdokter: "Dat denk ik niet. Maar vorig seizoen is heel onrustig geweest..."

Van Bronckhorst over opleving Besiktas: 'Ben geen wonderdokter, moeten hard blijven werken'

Van Persie genoot van Twente tegen United: 'Geweldig gedaan'

sc Heerenveen-coach Robin van Persie had genoten van het spel van FC Twente tegen zijn oude club Manchester United. "Ze hebben het geweldig gedaan", zei hij.

Van Persie genoot van Twente tegen United: 'Geweldig gedaan'

Ten Hag laakt mentaliteit na puntenverlies tegen Twente: '99 procent niet genoeg'

Er was in ieder geval één man uit Twente niet blij met het gelijkspel (1-1) tussen Manchester United en FC Twente en dat was Erik ten Hag. Hij boekte voor de zoveelste keer een teleurstellend resultaat met de Engelse ploeg.

"99 procent is niet genoeg. Je moet blijven gaan en de wedstrijd killen", zei Ten Hag.

Ten Hag ziet verschil tussen United en FC Twente: 'Zij vochten voor elke meter, wij niet'

Even terug naar gisteravond: Twente stunt met punt op Old Trafford

FC Twente zorgde woensdagavond voor een flinke verrassing in de Europa League met 1-1 gelijk te spelen tegen Manchester United. Sam Lammers maakte op Old Trafford de gelijkmaker voor de ploeg van trainer Joseph Oosting. Ook AZ deed het goed met een 3-2 overwinning op het Zweedse Elfsborg.

Lees hieronder de verslagen:

Overige wedstrijden in Champions League (v)

  • 18,45 uur: Paris Saint-Germain - Juventus (1-3)
  • 19.00 uur: Servette Chênois - AS Roma (1-3)
  • 19.00 uur: ŽNK Mura - St. Pölten (0-3)
  • 20.00 uur: Manchester City - Paris FC (5-0)
  • 20.00 uur: Real Madrid - Sporting CP (2-1)
  • 20.15 uur: Celtic - Vorskla Poltava (1-0)
  • 20.30 uur: Arsenal - BK Häcken FF (0-1)

Terug naar vorige week: ruime zege in Kroatië

De voetbalsters van FC Twente staan op de drempel van Champions League-deelname. In de laatste kwalificatieronde won de kampioen van Nederland vorige week woensdag in Kroatië overtuigend met 1-4 van ZNK Osijek.

Check hieronder de samenvatting:

Twente met één been in Champions League na ruime winst op Osijek

Welkom!

Welkom bij ons liveblog met daarin vooral aandacht voor de vrouwen van FC Twente tegen Osijek in de tweede en laatste voorronde van de Champions League (19.45 uur) en de eerste wedstrijd van Ajax in dit nieuwe seizoen in de Europa League, tegen Besiktas (21.00 uur).

Francesco Farioli