Roglic krijgt vleugels dankzij lead-out ploeg op slotklim • Sloveen wint rit en pakt rood
- Primoz Roglic wint de 19de etappe in de Vuelta met een solo en is de nieuwe leider.
- Rode trui Ben O'Connor verliest 1.49 en zakt naar plek twee.
- Alle klassementen en tijdsverschillen vind je hier.
- Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!
Tot morgen!
We besluiten dit liveblog met de samenvatting van de 19de etappe, de rit waarin Primoz Roglic zijn vermoedelijk beslissende slag sloeg.
Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!
Twintigste etappe live te zien bij de NOS
De voorlaatste etappe begint zaterdag om 13.00 uur met de neutralisatie en is vanaf 15.20 uur te zien via de livestream. De finale van de etappe zal ook te zien zijn op NPO 1.
Dag van morgen: spectaculaire laatste bergrit met (7!) beklimmingen
Primoz Roglic had het al over 'the big one', of misschien zelfs de koninginnenrit. Qua monsterbeklimmingen komt de 20ste etappe niet in aanmerking voor zo'n kwalificatie, maar traditiegetrouw heeft de Vuelta-organisatie op de voorlaatste dag een rit vol obstakels uitgetekend, die stuk voor stuk uitnodigen tot aanvallen en het leggen van hinderlagen.
De rit van 172 kilometer van Villarcayo naar de top van Picón Blanco telt liefst zeven geclassificeerde beklimmingen, goed voor meer dan 4.000 hoogtemeters. De etappe begint in de regio Burgos, gaat verder in Cantabrië waar de renners met de Alto del Caracol een oude bekende tegenkomen (die klim zat ook al in de door Kaden Groves gewonnen 17de etappe naar Santander) en eindigt met de gran final op de Picón Blanc.
En dat is een klim die zeker niet te onderschatten is: 7,9 kilometer à 9,1 procent met enkele uitschieters naar 17 en 18 procent. Dit is de laatste kans voor de mindere tijdrijders in de top tien om hun slag te slaan. Zeker de strijd om het podium tussen O'Connor, Mas en Carapaz zal voor een groot deel hier beslist worden.
Ook wordt het interessant om te kijken of er nog een strijd gaat komen om de bergtrui. Onderweg liggen nog liefst 46 bergpunten voor het oprapen. In theorie kan zelfs Xandro Meurisse, de nummer 15 in het bergklassement met 13 punten, nog bergkoning worden.
Waarschijnlijker is echter dat de blauwe bollen in bezit blijft van UAE-Emirates. Marc Soler leidt met 57 punten. Zijn vandaag gevallen ploeggenoot Jay Vine heeft er 56.
Roglic: 'Was niet uit op ritzege, maar ploeggenoten wilden rijden'
"Ik had al wat mooie herinneringen aan deze beklimming. En hij heeft opnieuw niet teleurgesteld", stelde Primoz Roglic nuchter na zijn machtsgreep in de Vuelta. Net als in 2020 kwam hij zegevierend boven op de Alto de Moncalvillo.
Dit keer rondde hij een opvallend perfecte lead-out bergop van zijn ploeg af en sloeg een waarschijnlijk beslissende slag op weg naar zijn vierde eindzege in de Vuelta. Dat laatste was duidelijk gepland, dat het voor de ritzege zou zijn niet.
"Niet echt. Ik was niet per se uit op de ritzege. Maar er waren wat gasten (vermoedelijk ploeggenoten Nico Denz, Patrick Gamper en Giovanni Aleotti, red.), die zeiden: 'Het maakt me niet uit wat je zegt, we gaan toch tempo maken. We hebben toch niets anders te doen.' Dan moet je iets beslissen en dus zei ik: oké, we gaan ervoor."
Ondanks zijn comfortbale voorsprong van bijna twee minuten op nummer twee Ben O'Connor wil Roglic zich nog niet rijk rekenen. "Het gaat de hele tijd al over 'de koninginnenrit, the big one' van morgen. Het gaat sowieso loodzwaar worden. En dan komt ook de tijdrit nog. Het is nog niet voorbij."
Klassement | Grote gevolgen voor top tien
In de zesde etappe stond Primoz Roglic zijn rode leiderstrui af aan Ben O'Connor, maar twee dagen voor het einde heeft hij de leiderstrui terug. Met bijna twee minuten voorsprong op de rest, moet het wel gek lopen als Roglic zondag in Madrid niet zijn vierde eindzege zal vieren.
O'Connor wacht nog een stevig gevecht met Enric Mas en Richard Carapaz om een plek op het podium. In de tijdrit zou O'Connor beiden moeten kunnen voorblijven, maar reken maar dat Mas en Carapaz in de loodzware rit van zaterdag een hinderlaag zullen leggen.
Mattias Skjelmose is Carlos Rodriguez gepasseerd en is de nieuwe leider in het jongerenklassement.
Top tien 19de etappe
Voor de vijftiende keer (!) wint Primoz Roglic een etappe in de Vuelta. Davind Gaudu is op 0.46 de beste van de rest. En let ook eens op de nummer vijf van vandaag, de zo geplaagde Mikel Landa.
FINISH | O'Connor binnen op 1.49
Na 13 dagen in de rode trui moet Ben O'Connor de eerste plaats in deze Vuelta afstaan. Hij komt binnen op 1.49 van winnaar Roglic.
FINISH | Gaudu nog tweede, Mas verliest 0.50
In de laatste meters stormen Gaudu en Skjelmose nog voorbij de arme Mas. De Spanjaard eindigt op 0.50 van Roglic.
FINISH | Roglic wint en pakt rood
Roglic wint zijn derde etappe in deze Vuelta, grijpt het rood en lijkt op weg naar zijn vierde Vuelta-zege!
1 km | Veer breekt bij O'Connor
Niet alleen bij Mas lijkt de veer te breken, bij rode trui O'Connor gaat het licht nu echt uit. Hij moet lossen bij de groep met de andere mannen uit de top tien. Het verschil is 1.25 met Roglic. Mas volgt op 0.41 van de leider.
1,5 km | Roglic loopt weer uit
Roglic loopt weer uit op Mas. Het verschil is nu 0.36. O'Connor rijdt op 1.07 van Roglic in een groep waar Sepp Kuss en - jawel - Mikel Landa net ook zijn aangesloten.
2,7 km | Mas nadert Roglic
Mas komt seconde voor seconde dichter bij Roglic en heeft nog 0.22 voorsprong op de Spanjaard. O'Connor verliest intussen steeds meer terrein. Hij rijdt op 0.47 in een groepje met Cristian Rodriguez en Eddie Dunbar.
Zij komen wel weer terug bij Carlos Rodríguez en Skjelmose.
3,5 km | Aanval Mas!
Enric Mas heeft geduldig gewacht en gaat nu zelf in de tegenaanval. Carapaz en Gaudu kunnen niet volgen, O'Connor al helemaal niet. De rodetruidrager staat op breken, maar heeft in Valentin Paret-Peintre nog wel een ploeggenoot bij zich.
O'Connor valt terug in een groepje met Carlos Rodríguez en Mattias Skjelmose.
3,7 km | Gaudu en Carapaz ingelopen
Richard Carapaz is in de tegenaanval gegaan en is naar Gaudu toe gereden, maar die twee zijn wee bijgebeend door het groepje met O'Connor en Mas.
4,5 km | Gaudu gaat!
David Gaudu - niet Salt Bae - is in de tegenaanval gegaan. En de Fransman slaat een flink gat met zijn concurrenten voor een podiumplek.
5 km | Vlasov geeft alles
Martínez gaf de eerste aanzet, Vlasov alles en bracht zijn kopman Roglic naar een voorsprong van bijna een halve minuut. En dan mag Roglic het zelf doen. Wat een demonstratie!
5,8 km | Roglic rijdt weg met twee ploegmaten
Nou zeg! Martínez, Vlasov en Roglic rijden in een treintje van drie man gewoon weg bij de rest. En niemand heeft een antwoord.
6,8 km | Kruijswijk en Oomen eraf
De laatste twee Nederlanders, Steven Kruijswijk en Sam Oomen moeten de voorsten laten gaan door het tempo van de helpers van Roglic. Ze gaan met 20 kilometer per uur naar boven.
Nu neemt Dani Martinez over en dan heeft Roglic ook nog Aleksandr Vlasov en Florian Lipowitz.
7 km | Moordend tempo
Zoals gezegd zijn de eerste anderhalve kilometer nog niet heel steil, maar ze worden wel in moordend tempo afgewerkt. Het peloton is al danig uitgedund en dan moeten de steile kilometers nog komen.
9 km | Drummen in het peloton
Kijk eens aan. De weg wordt smal en dan is het dringen geblazen door de ploegen van de grote kanshebbers om vooraan te zitten. We zien Armirail voor O'Connor, Oomen voor Skjelmose, Sweeny voor Carapaz en vooral heel veel mannen van Roglic.
Miholjevic is gegrepen.
9 km | Daar is het peloton al
Miholjhevic zal de voet van de slotklim net niet halen als koploper, want we zien het peloton al in zijn rug. Petilli en Del Toro zijn al ingelopen.
11 km | Kopgroep spat uiteen
De slotklim zelf moet nog beginnen, maar nu al spat de kopgroep uiteen. En uitgerekend Isaac Del Toro loste als eerste, maar knokte zich ook weer terug. Dat was Edward Planckaert niet gegeven. En als Fran Milholjevic in de aanval gaat moeten ook Simone Petilli en opnieuw Del Toro eraf.
15 km | Planckaert wint tussensprint en bezegelt eindzege ploeggenoot Groves
Als de streep van de tussensprint in zicht komt, gaat Edward Planckaert er als een pijl vandoor. Niet dat die sprint zo belangrijk is, maar de symbolische waarde is er wel. Met zijn zege zorgt hij er namelijk voor dat zijn ploeggenoot Kaden Groves mathematisch zeker is van de puntentrui,
De Australiër moet alleen op zijn fiets blijven zitten om in Madrid het feest te kunnen vieren.
21 km | We naderen de slotklim: Alto de Moncalvillo
Met nog 1.36 voorsprong op het peloton naderen de vier koplopers de slotklim van vandaag, de Alto de Moncalvillo. Laten we eens kijken naar die klim.
De slotklim begint nog rustig met een kilometer aan 5,8 procent, maar daarna zakt het stijgingspercentage zelden nog onder de 9 procent. De laatste vier van de 8,6 kilometer lange klim hebben een stijgingspercentage van 11,4, 10,8, 10,3, 9,7 en 9,5 procent.
De renners hebben wel de wind in de rug, wellicht scheelt dat.
38 km | Opvallend: klassementsrenners streden pas twee keer om dagzege
Dat dit een dag voor de klassementsrenners wordt, lijkt steeds duidelijker. En dat zou pas voor de derde keer zijn in 19 etappes deze Vuelta. Liefst negen ritten werden gewonnen door een vroege vluchter. Zes etappes eindigden in een massasprint, al dan niet van een uitgedund peloton. En de openingstijdrit in Lissabon was er een voor de specialisten, gewonnen door Brandon McNulty.
Alleen in rit 4 (de sprint met de te vroeg juichende Van Eetvelt) en rit 8 (een sprint bergop tegen Mas) kruisten de klassementsrenners de degens met de dagzege als inzet.
En beide keren ging de zege naar...Primoz Roglic.
Kijk live mee naar de finale van de 19de etappe!
Inmiddels kun je ook meekijken met de finale van deze 19de etappe op NPO 1 en via deze livestream. Het commentaar is van Joris van den Berg en Stef Clement.
48 km | Van vijf naar vier koplopers
Op 48 kilometer van de finish wordt Vito Braet, een van de vijf koplopers, ingerekend door het peloton. De sprinter heeft zijn ploeggenoot Simone Petilli zo goed mogelijk geholpen en mag zich nu in het peloton laten meevoeren naar de slotklim.
Van de vier overgebleven koplopers moet alleen Del Toro geacht worden eventueel een rol te kunnen spelen op die slotklim. Maar met een voorsprong van amper 1.45 op het peloton lijkt ook dat te veel gevraagd voor het supertalent.
64 km | Landa terug
Het lijkt erop dat Landa weer terug is aan de staart van het peloton, waarin we ook het rode snelpak van O'Connor ontwaren. De rust kan dus weer een beetje terugkeren.
Hoewel, achterin het peloton gaat het mis bij Jasha Sütterlin. De renner van Bahrain komt hard ten val, maar zit inmiddels weer op de fiets.
69 km | Actie in de tent: Landa weer gelost en waar is O'Connor?
Het leek zo'n rustige aanloop te worden naar de slotklim deze etappe maar aan de voet van de afdaling trekken de mannen van Red Bull-Bora-hansgrohe opeens heel hard door. En als we ook renners naar voren zien komen van Movistar om te helpen, dan weet je dat er een klassementsman op achterstand rijdt.
Wie? Het lijkt erop dat opnieuw Mikel Landa de slag gemist heeft. Maar die staat inmiddels op een aardige achterstand, dus de echte reden voor het tempo voorin is misschien wel een andere: we missen ook rodetruidrager Ben O'Connor!
WK-selectie Nederland bekend: Van der Poel, Lemmen en Van den Broek
Bondscoach Koos Moerenhout heeft zijn selectie voor het WK in Zürich eind september bekendgemaakt. Titelverdediger Mathieu van der Poel is bij de wegrit op zondag 29 september op het zware parcours met veel hoogtemeters de uitgesproken kopman.
Hij wordt vergezeld door Oscar Riesebeek, Wilco Kelderman, Bart Lemmen, Frank van den Broek, Daan Hoole Bauke Mollema, Sam Oomen en Sjoerd Bax. Daan Hoole rijdt op zondag 22 september de tijdrit.
76 km | Gaudu of Salt Bae?
In dat peloton zien we trouwens de helpers van Primoz Roglic en die van David Gaudu op kop. De bedoeling van Roglic is duidelijk, maar blijkbaar heeft ook de Fransman snode plannen vandaag.
Gaudu was bezig met een bijzonder bleek seizoen, maar in deze Vuelta meldt hij zich weer bij de beste klimmers. Sterker, na het demasqué van Landa is Gauda gewoon de nummer vijf in deze Vuelta.
Voor sommige volgers is het wel even wennen aan de nieuwe, hippe look van Gaudu. Door sommige volgers is hij inmiddels omgedoopt tot Salt Bae, vanwege de gelijkenis met de populaire Turkse steakkoning.
80 km | Kijk mee via de livestream
In de Vuelta zijn de vijf koplopers bijna boven op de Puerto de Pradilla, de beklimming van derde categorie. Hun voorsprong op het peloton schommelt nu al een tijdje rond de drie minuten. Een controleerbare marge voor de klassementsrenners, die waarschijnlijk straks gaan strijden om de dagzege.
Via de livestream kun je intussen Na de tennisfinale bij de Paralympische Spelen met Diede de Groot kun je inschakelen op NPO 1 of de livestream aanklikken voor de finale van deze 19de etappe, met commentaar van Joris van den Berg en Stef Clement.
Ondertussen in Groot-Brittannië: blije gezichten bij QuickStep
In de Vuelta is de sfeer binnen Soudal-T-Rex-QuickStep niet optimaal, maar in de Ronde van Groot-Brittannië mocht de Belgische ploeg weer eens vieren. De jonge sprinter Paul Magnier won zojuist na de eerste namelijk ook de vierde etappe. De Fransman klopte in Newark-on-Trent de Brit Ethan Vernon en de Noor Erlend Blikra in de sprint. Casper van Uden moest genoegen nemen met plek 9,
Stephen Williams blijft aan de leiding in het algemeen klassement. Jelte Krijnsen (die rijdt als stagiair voor Q36.5) schoof een plekje op en is nu negende.
Ondertussen in Zwitserland: Balsamo klopt Kopecky in openingsrit Ronde van Romandië
De eerste etappe van de Ronde van Romandië is gewonnen door Elisa Balsamo. In de slotkilometer van de openingsrit van La Grande Béroche naar Lausanne, probeerde Silke Smulders (Liv-AlUla-Jayco) een sprint nog te voorkomen.
Niemand minder dan Demi Vollering effende met een verschroeiend tempo de weg voor haar ploeggenote Lotte Kopecky. De wereldkampioene ging als eerste aan, sloeg zelfs een gaatje met de rest, maar wist Balsamo niet af te schudden.
De Italiaanse, de wereldkampioene van Leuven in 2021, maakte het vervolgens gedecideerd af. Nienke Vinke was op de zesde plaats de beste Nederlandse.
107 km | Achtervolger ingelopen, valpartij Vine
De arme Eduardo Sepúlveda heeft de strijd opgegeven. Hij beseft dat hij in zijn eentje het gat op de kopgroep van vijf niet zal dichtrijden en is inmiddels weer ingelopen. De kopgroep heeft een voorsprong van een kleine vijf minuten op het peloton, waar we Jay Vine behandeld zien worden bij de koersdokter.
De Australiër, die gisteren zijn bergtrui moest afstaan aan ploeggenoot Soler, is gevallen. En dat is zeker niet voor het eerst. De schade lijkt nu mee te vallen, al is zijn broek gescheurd en heeft hij schaafwonden aan beide (!) ellebogen.
Maar het is vooral sneu voor de man die meerdere ruggenwervels brak in de Ronde van Baskenland en deze Vuelta juist weer zulke mooie dingen liet zien.
Landa blijft strijdbaar: 'Wil de Vuelta niet op deze manier beëindigen'
Gisteren wilde Mikel Landa niet met de media praten, maar voor de rit van vandaag stond hij de pers toch even te woord over de dramatische etappe van gisteren. "Ik voelde me niet goed op de Puerta de Herrera en toen explodeerde de koers", vertelde de Baskische kopman van T-Rex-QuickStep voor de camera van Eurosport. "Daar waren we totaal niet op voorbereid."
Op de top van de Puerto de Herrera had Landa zo'n 45 seconden achterstand. Maar waar EF-EasyPost het masterplan uitvouwde door Owain Doull en James Shaw rustig te laten wachten op de top om vervolgens de gashendel open te trekken, moest Landa het grotendeels alleen oplossen. Pas in de slotfase van de rit kreeg hij steun van ploeggenoten Casper Pedersen, Mauri Vansevenant en uiteindelijk ook - met frisse tegenzin - van de kansrijke Mattia Cattaneo.
"Het was heel moeilijk om renners terug te roepen, omdat ze ver uit elkaar reden en er problemen waren met de radio", hield Landa zich op de vlakte. "Alles dat fout kon gaan, ging fout."
Toch zullen er harde woorden zijn gevallen in het teamhotel donderdagavond, zo bevestigde Landa. "Het maakte me wel boos en teleurgesteld. Het was geen gemakkelijke avond gisteren, iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Ik wil de Vuelta niet op deze manier beëindigen. Vandaag hoop ik het goede gevoel terug te vinden en morgen wordt een heel belangrijke dag."
126 km | Sepúlveda in de tegenaanval
Een renner is in de tegenaanval gegaan en gaat zijn best doen de sprong naar de kopgroep te wagen. De taaie Argentijnse klimmer Eduardo Sepúlveda zou nu een motor als Thomas De Gendt heel goed kunnen gebruiken.
Maar het lijkt erop dat Sepúlveda het zelf moet doen dit keer. Sepúlveda is trouwens ook een gemeente in de buurt van Segovia, de geboorteplaats van oud-Tourwinnaar Pedro Delgado. Maar dat terzijde.
128 km | Vijf koplopers, met Del Toro
Mogen we dit dan de eerste echte kopgroep van deze 19de etappe noemen? Waarschijnlijk wel.
Sprintaantrekkers Edward Planckaert (Alpecin-Deceuninck) en Vito Braet (Intermarché-Wanty) begonnen, samen met de Kroaat Fran Miholjevic (Bahrain). En die drie hebben gezelschap gekregen van Simone Petilli (ploeggenoot van Braet) en...Isaac Del Toro (UAE-Emirates)!
De golden boy van het Mexicaanse wielrennen, vorig jaar overtuigend winnaar van de Ronde van de Toekomst, beleeft tot nu toe een kleurloze Vuelta. Wordt dit dan misschien zijn dag?
147 km | Compleet peloton
En het peloton is weer compleet.
153 km | Wie hebben we daar...? Marc Soler
Marc Soler heeft ook vandaag de stoute schoenen weer aangetrokken. In zijn eentje rijdt de Spanjaard een paar seconden voor het peloton, in de hoop dat hij een paar goede vluchtmakkers kan bewegen aan te sluiten.
Voor Soler liggen vandaag niet al te veel punten voor zijn bergklassement voor het oprapen. De Puerto de Pradilla is wel lang, maar vooral vals plat en daardoor slechts van derde categorie (drie bergpunten).
Op de slotklim liggen wel tien bergpunten klaar voor de winnaar. Maar dan moet hij de klassementsrenners wel voor zien te blijven.
164 km | Aanvallers gegrepen
En de vlucht van de vijf aanvallers zit er alweer op. Helaas.
165 km | Wat De Gendt kan, kunnen wij ook...
Wat Lotto-Dstny, kunnen wij ook. En misschien wel beter! Dat denken ze bij DSM-firmenich-PostNL en niet ten onrechte, want deze Vuelta is de Nederlandse ploeg er al heel vaak in geslaagd meerdere pionnetjes in de kopgroep te krijgen. Gisteren, bijvoorbeeld, waren ze met z'n vieren.
Dit keer zijn het Enzo Leijnse en Gijs Leemreize die de oversteek wagen. Samen met de verrassende winnaar van Parijs-Tours vorig jaar, Riley Sheehan (Israel-PremierTech), zijn zij in de tegenaanval gegaan.
168 km | Duo-attack De Gendt en Sepulveda
Begin augustus bladerde Thomas De Gendt door het routeboek van de Vuelta en wist toen al welke etappe hij in zijn laatste Vuelta heel graag zou willen winnen. De etappe van zaterdag, de 20ste in deze Vuelta, zou namelijk zijn 500ste etappe in een grote ronde zijn.
De Belg is een dagje te vroeg, want de eerste aanval van deze 19de etappe komt op zijn naam. Maar vermoedelijk wil hij zijn Argentijnse ploeggenoot Eduardo Sepulveda een handje helpen in de vorming van een kopgroep, want die zit op zijn bagagedrager.
Salida | Nu wél de officiële start!
Het startsein is gegeven. Aanvalleeeeen!
Salida | Nog geen officiële start
Het officiële startsein is nog altijd niet gegeven. Beeld hebben we nog niet, dus we zijn aangewezen op de koersradio. En die meldt opvallend veel mechanische problemen, wellicht door wegwerkzaamheden. Onder anderen Kobe Goossens, Darren Rafferty, Harold López, Giovanni Aleotti, Sam Oomen en ook Richard Carapaz hebben zich al bij de ploegleidersauto gemeld.
Om iedereen de kans te geven weer aan te sluiten is de start 5 kilometer opgeschoven: dit wordt een rit van 168,5 kilometer.
Slechte dagen voor dino's: Roglic troost
De coup tegen Mikel Landa van gisteren was volgens de Roemeense wielervolger misschien wel het ergste dat de T-Rex is overkomen in 65 miljoen jaar. Een dag later is de dino van T-Rex-QuickStep gewoon weer present.
Wellicht dat een liefkozende kietel van Primoz Roglic een beetje troost kan bieden.
Vollering in actie in tweede thuisland Zwitserland, kans voor sprinters in Groot-Brittannië
Ook buiten Spanje wordt vandaag volop gekoerst. In de Ronde van Groot-Brittannië staat alweer de vierde rit op het programma. Op papier is dat een sprintersrit, dus misschien gaan we vandaag een andere winnaar krijgen dan Stevie Williams. De Welshman won de laatste twee etappes en is tevens leider in het klassement.
En ook in Zwitserland wordt gekoerst, door de vrouwen. In haar tweede thuisland stapt Demi Vollering - na de historische apotheose van de Tour de France Femmes - weer op om voor het tweede jaar op rij de Ronde van Romandië op haar naam te schrijven. De eerste van drie etappes, een rit van 133,8 kilometer van La Grande Béroche naar Lausanne is meteen een lastige.
Van beide koersen zullen we je een update geven na de finish.
Neutralisatie | Laatste selfie met O'Connor?
Aan Kaden Groves dit keer de eer om de traditionele selfie van de dag te maken. De renners zijn inmiddels vertrokken voor de eerste geneutraliseerde kilometers. De officiële start is over een minuut of vijf.
Even terug naar 2020: Roglic countert Carapaz op Alto de Moncalvillo
Richard Carapaz deed Ben O'Connor en met name Mikel Landa gisteren pijn, en kondigde na afloop meer aanvallen aan. "We willen echt meedoen voor de hoofdprijs, dit was de eerste zet", sprak de Ecuadoriaan onheilspellend bij Eurosport.
In 2020 was Carapaz zelf de man in de rode leiderstrui, toen de rit net als vandaag begon in Logroño en de Alto De Moncalvillo zijn debuut maakte in de Vuelta. En ook toen opende Carapaz de aanval, maar liep op een stevige counter van Primoz Roglic.
Wie draagt welke trui?
Behalve de vrije val van Mikel Landa veranderde er in de top van het klassement gisteren niet veel. In het bergklassement zagen we wel een wisseling van de wacht: de immer collegiale Marc Soler ging mee in de vlucht en raapte genoeg bergpunten onderweg om zijn ploeggenoot Jay Vine uit de blauwebollentrui te rijden.
Rode trui (algemeen klassement): Ben O' Connor (Decathlon-AG2R)
Groene trui (puntenklassement): Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck)
Blauwebollentrui (bergklassement): Marc Soler (UAE-Emirates)
Witte trui (jongerenklassement): Carlos Rodríguez (Ineos)
Waarheen leidt de weg?
Wat er vandaag voor de aankomst bergop allemaal al mogelijk is, is lastig te voorspellen. De etappe kent na de start in Logrono een lange, nagenoeg vlakke aanloop naar de eerste klim van de dag. De Puerto de Pradilla is van de derde categorie: 5,2 kilometer met een gemiddelde van 4,8 procent.
Na de afdaling gaat het glooiend richting de slotklim van eerste categorie. De Alto de Moncalvillo is 8,6 kilometer lang en het gemiddelde stijgingspercentage (8,9 procent) vertelt niet het echt verhaal. Er zitten namelijk stroken in van 15, 16 procent.
Even terug naar gisteren: Berrade juicht, Landa treurt
Mikel Landa kan wel een wijntje gebruiken, want uitgerekend in zijn thuisregio werd hij gisteren het voornaamste slachtoffer van een heuse coup van de ploeg van Richard Carapaz. Landa zakte van plek vijf naar plek tien in het klassement en kan zijn podiumdromen opbergen.
Na afloop gaf Landa, noch zijn ploeg, commentaar op het feit dat hun kopman lang moest wachten op hulp van ploeggenoten. Wellicht zint de trotse Bask op wraak en kunnen we nog iets verwachten de komende twee dagen.
Wie wellicht met een positieve kater is opgestaan is Urko Berrade, een Bask uit de nabijgelegen regio Navarra. Onder de ogen van zijn uitzinnige ouders boekte hij zijn eerste profzege. Voor zijn ploeg Kern Pharma was het al de derde ritwinst in één week.
En dan te bedenken dat die procontinentale ploeg tot deze Vuelta nog nooit een rit op WorldTour-niveau had gewonnen.
¡Buenos dias!
Na een dag koersen in het wielergekke Baskenland trekt de Vuelta vandaag verder naar het gebied van La Rioja, de naamgever van de beroemde stevige rode wijn. De 19de etappe is een rit van 173,5 kilometer van Logroño naar de Alto de Moncalvillo.
Die slotklim zat een keer eerder in de Vuelta en zorgde meteen voor vuurwerk: in het coronajaar 2020 was Primoz Roglic toenmalig rodetruidrager Richard Carapaz de baas op de steile slotklim en legde daar de basis voor zijn tweede Vuelta-zege.
In deze Vuelta moet hij nog altijd vijf seconden goed maken op leider Ben O'Connor. En dat zou zomaar vandaag al eens kunnen gebeuren. Welkom bij het liveblog!