NOS VoetbalAangepast

Teleurstelling bij spelers en publiek na uitschakeling • Feest in Londen

Welkom bij het liveblog van het EK voetbal in Duitsland. Het is de dag van de halve finale tussen Nederland en Engeland. De winnaar speelt zondag om 21.00 uur tegen Spanje de finale in Berlijn.

liveblog gesloten

Het EK van Orarnje in vogelvlucht

We sluiten het liveblog af met een compilatie van de hoogtepunten van Oranje op het EK, helaas kon de zure uitschakeling niet ontbreken.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog. Ook de finale tussen Spanje en Engeland is zondag weer te volgen via alle kanalen van de NOS.

Het EK van Oranje in vogelvlucht

Groot feest in Londen

In Londen reageren voetbalfans euforisch op de winst en plaatsing voor de finale van het EK.

Britten euforisch na laat doelpunt en eindsignaal

In beeld: verslagenheid in het stadion

 • EPA
  Verslagenheid bij fans in Dortmund
 • ANP
  Verslagenheid bij fans in Dortmund
 • ANP
  Verslagenheid bij fans in Dortmund
 • EPA
  Verslagenheid bij fans in Dortmund
 • ANP
  Verslagenheid bij fans in Dortmund
 • EPA
  Verslagenheid bij fans in Dortmund

'Het plein loopt hier snel leeg'

 • NOS
  Engelsen vieren feest in Dortmund
 • NOS
  Dit plein in het centrum van Dortmund loopt snel leeg

Dumfries: 'Voelden dat we sterker werden, echt zuur'

Denzel Dumfries vindt dat hij met Oranje een kans heeft laten liggen op een finaleplaats. "We voelden dat we sterker en sterker werden, met de verlenging op komst. Het is echt zuur dat we nu uitgeschakeld zijn."

De verdediger zegt dat hij het met Nederland het voor rust moeilijk had. "De Engelsen speelden toen veel tussen de linies. We hadden moeite om het goed neer te zetten."

Dumfries na uitschakeling: 'We werden steeds sterker, trots op Oranjefans'

'Heel erg jammer', 'rotgevoel' en 'tijd om naar huis te gaan'

Fans in Harderwijk, waar de wedstrijd op groot scherm werd gevolgd, reageren teleurgesteld op het verlies van het Nederlands elftal. Maar er klinkt ook positiviteit, uit het stadion in Dortmund. "We mogen trots zijn!"

Teleurstelling na verloren halve finale: 'Heel erg jammer'

Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van Nederland - Engeland

Felicitaties van premier Starmer

Keir Starmer, de kersverse premier van het Verenigd Koninkrijk, feliciteert op X zijn landgenoten met de overwinning tegen Oranje.

Starmer volgde een groot deel van de wedstrijd met premier Dick Schoof. De regeringsleiders zijn in Washington vanwege de NAVO-top

Premiers Schoof en Starmer kijken samen naar Nederland-Engeland

Aanvoerder Van Dijk: 'Mooi gevecht, maar staan met lege handen'

Van Dijk zwaar teleurgesteld: 'Deze uitschakeling doet heel erg pijn'

Van Hooijdonk richt pijlen op scheids en VAR

Scheidsrechter Zwayer en de VAR waren in de ogen van analist Pierre van Hooijdonk bepalend voor de wedstrijd. En niet op een goede manier.

Van Hooijdonk: 'De scheids en de VAR moeten op de zwarte lijst, vreselijk!'

Politie Dortmund blikt positief terug op Oranjemars

De politie Dortmund kijkt terug op een "grotendeels vreedzame aanloop naar de wedstrijd" van het Nederlands elftal. In een persbericht schrijft de politie dat

Wel waren er op drie locaties incidenten tussen Oranjesupporters en Engelsen. Hierbij werd onder meer met flessen en andere voorwerpen gegooid. De politie kan niet zeggen hoeveel mensen hierbij zijn opgepakt of gewond geraakt.

In de Oranjemars liepen volgens de politie 100.000 mensen mee.

...ook op het veld

 • Reuters
  Teleurstelling bij Oranje
 • Reuters
  Teleurstelling bij Oranje
 • Reuters
  Teleurstelling bij Oranje
 • Reuters
  Teleurstelling bij Oranje
 • Reuters
  Teleurstelling bij Oranje

Teleurstelling...

Beteuterde gezichten in Amsterdam bij het verlies van Oranje tegen Engeland

NED-ENG 1-2 | 90+6' Afgelopen

Over en uit. Engeland schakelt Oranje uit in de halve finale. Nederland leek vrijwel de gehele tweede helft de betere ploeg, maar kon dat niet uitdrukken in genoeg grote kansen om te scoren.

Engeland sloeg vlak voor tijd toe via invaller Watkins en speelt zondag de finale tegen Spanje.

Lees hier het wedstrijdverslag

NED-ENG 1-2 | 90+3' Zirkzee en Brobbey

Alles of niets! Koeman brengt twee extra spitsen: Zirkzee en Brobbey komen in de ploeg, Simons en Dumfries gaan naar de kant.

NED-ENG 1-2 | 90' GOAL Engeland

Ollie Watkins scoort. 1-2 voor Engeland. De Vrij zit er kort op als de ingevallen spits wordt aangespeeld, maar Watkins heeft niet veel ruimte nodig om richting het doel te draaien en dan heel knap af te ronden in de verre hoek.

Dit lijkt het einde van het EK voor Nederland, of kan er toch nog iets? De blessuretijd is ingegaan.

Watkins dompelt Oranje in rouw met diagonale pegel en 2-1 voor Engeland

NED-ENG 1-1 | 88' Oranje ontsnapt

Plots wordt Engeland weer gevaarlijk. De lage voorzet van Shaw gaat maar net voor de voeten van spits Watkins langs, daarna pikt Palmer de bal op, maar hij schiet ruim langs het doel van Verbruggen.

Oranje is beter in de tweede helft, maar wordt hier nog maar eens gewaarschuwd. Het blijft oppassen met al die goede spelers van Engeland.

NED-ENG 1-1 | 84' Kans Oranje, Weghorst wil penalty

Nederland bouwt geduldig aan een nieuwe aanval en dat ziet er heel goed uit. Reijnders steekt de hele linkerflank over en geeft dan laag voor op Weghorst. De spits kan niet bij de bal en schreeuwt dan maar om een strafschop, hij beweert dat Guéhi hands maakte, maar scheidsrechter Zwayer wuift het allemaal weg.

NED-ENG 1-1 | 81' Captain Kane gewisseld

Dubbele wissel bij Engeland: Kane en Foden gaan naar de kant, voor hen komen Watkins en Palmer in het veld. De invalbeurt van Ollie Watkins is opvallend, dit worden zijn eerste minuten op dit EK.

NED-ENG 1-1 | 79' Doelpunt Saka afgekeurd

Engeland scoort, maar hij telt niet! De vlag gaat omhoog, Walker stond in aanloop naar het doelpunt buitenspel.

De VAR spoelt alles nog even terug en bevestigt dan wat de grensrechter zag: buitenspel.

NED-ENG 1-1 | 75' Engelse duels

Bellingham kreeg net al geel voor een overtreding op De Vrij, nu laten ook Guéhi en Walker zich gelden. Engeland vliegt vol de duels in, en dat is nodig want Oranje dringt serieus aan.

De overtreding van Bellingham op De Vrij

NED-ENG 1-1 | 68' Weer gevaarlijk door de lucht

En weer een kans voor Oranje, dat in deze fase sterker is dan Engeland. De voorzet komt van Gakpo, keeper Pickford grijpt net op tijd in, want achter hem komt Dumfries invliegen.

NED-ENG 1-1 | 65' Kans Van Dijk

Deze voorzet van Veerman is wel goed, en dat levert meteen een grote kans op. Van Dijk tikt de bal bij de tweede paal richting het doel en dwingt Pickford tot een redding. De Engelse keeper let op en voorkomt de 2-1.

Er volgt nog een hoekschop, waaruit Dumfries het eerst bij de bal is, maar ruim over kopt.

NED-ENG 1-1 | 61' Voorzet Veerman

De Engelsen hebben veel meer de bal maar komen nauwelijks verder dan rondtikken. Ze zoeken naar een gaatje om iets te creëren, maar Oranje staat goed en wacht geduldig af.

Als Nederland de bal verovert, probeert het veel directer te spelen. Dat kan gevaarlijk worden als Veerman een voorzet probeert op spits Weghorst, maar die bal gaat over alles en iedereen heen.

NED-ENG 1-1 | 55' Het staat vast

Nog geen doelpogingen aan het begin van de tweede helft. De ploegen houden elkaar in een houdgreep, over bijna het hele veld zijn koppeltjes gevormd en dus is er weinig ruimte om te voetballen.

De enige keer dat Oranje er goed uitkwam, liep de aanval spaak door een miscommunicatie tussen Reijnders en Dumfries. De Engelsen blijven naar Foden en Bellingham zoeken, maar Schouten en Veerman hebben aardig grip op dat balvaardige duo.

NED-ENG 1-1 | 46' Weghorst valt in

De tweede helft begint met aan beide kanten een invaller. Bij Oranje komt Weghorst in het veld, Malen is gewisseld. Bij Engeland komt Shaw, hij vervangt Trippier.

'Het was geen strafschop, maar Oranje momenteel een aangeslagen bokser'

NOS-analisten Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk bespreken de eerste helft van Nederland-Engeland in Dortmund. De tussenstand is 1-1.

'Het was geen strafschop, maar Oranje momenteel een aangeslagen bokser'

'Sfeer in fanzone nog goed'

De fanzone in het Westfalenpark is propvol

Ondertussen in Washington

Starmer (l) en Schoof volgen samen de wedstrijd

Op de NAVO-top in Washington wordt de wedstrijd uiteraard ook gevolgd. Premier Dick Schoof volgt de wedstrijd samen met zijn Britse ambtgenoot Keir Starmer, toevallig allebei nieuwelingen op het internationale toneel.

Premiers Schoof en Starmer kijken samen naar Nederland-Engeland

Brandje in Haagse 'Oranjestraat'

In een woning aan de Marktweg in Den Haag heeft vanavond korte tijd brand gewoed. Drie personen zijn nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd. Eén van hen is voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

De Marktstraat is een bekende 'Oranjestraat': de bewoners hebben daar de hele straat in het oranje gehuld. Zelfs de gevels van de woningen zijn oranje.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend.

Woningbrand in 'Oranjestraat' in Den Haag

Volle pleinen in Nederland

Wie nog de tweede helft van de halve finale wil kijken in Zwolle, wordt opgeroepen niet naar het Rodetorenplein te komen. Dat plein is met 3800 mensen propvol. Ook de Hof in Amersfoort staat vol en er wordt niemand meer toegelaten.

NED-ENG 1-1 | 45+3' Rust

De eerste helft zit erop en Oranje kan de rust goed gebruiken.

Nederland kwam op voorsprong door een heerlijke uithaal van Xavi Simons, maar slikte vervolgens uit een strafschop de 1-1. Dumfries kopte op de lat, en namens Engeland was Foden tweemaal dicht bij een doelpunt.

Bekijk hier de hoogtepunten van de eerste helft:

NED-ENG 1-1 | 40' Malen nu spits

Na de wissel (Veerman voor Depay) is Malen in de spits gaan spelen. Gakpo blijft op de linkerflank, Simons schuift iets op naar rechts, waar de flank vrij blijft voor de opkomende Dumfries.

Maar voorlopig moet Oranje vooral tegenhouden. Engeland is sterker en dat komt met name door de bedrijvige Foden en Mainoo, die voor veel problemen zorgen.

NED-ENG 1-1 | 34' Blessure Depay, Veerman valt in

Memphis Depay ligt op de grond en grijpt naar zijn hamstring. Hij lijkt niet verder te kunnen. Zirkzee en Weghorst liepen warm, maar er komt geen nieuwe spits. Koeman brengt Joey Veerman. Een extra middenvelder.

NED-ENG 1-1 | 32' Foden op de paal

Het antwoord van Engeland laat opnieuw niet lang op zich wachten. Na de grote kans van Dumfries is het nu Foden aan de andere kant. Vanaf rand zestien zoekt hij de kruising, maar raakt de paal.

NED-ENG 1-1 | 30' Dumfries raakt de lat!

Simons, en dus niet Depay, neemt de hoekschop en Dumfries torent boven iedereen uit. De verdediger kopt hard richting doel, en raakt de lat.

NED-ENG 1-1 | 29' Uitbraak Oranje

Een hoopgevend moment, Nederland komt weer eens aan aanvallen toe. Na een periode waarin Engeland veel sterker was, zien we nu Malen, Depay in actie. Het levert een hoekschop op.

NED-ENG 1-1 | 23' Dumfries haalt bal van de lijn

Schitterende actie van Foden, die door de zestien van Oranje lijkt te dansen, op weg naar de 1-2. Maar nee, hij passeert keeper Verbruggen dan wel, maar daarachter staat Dumfries die de bal op de lijn kan stoppen en wegwerkt.

NED-ENG 1-1 | 18' DOELPUNT Engeland 

Domper Oranje: Kane schiet Engeland vanaf penaltystip op 1-1

Kane schiet onverbiddelijk raak. Bart Verbruggen gaat naar de goede hoek, maar deze was onhoudbaar.

NED-ENG 1-0 | 16' Strafschop

De bal gaat op de stip. De overtreding van Dumfries op Kane wordt bestraft. Dumfries krijgt geel, de aanvoerder van Engeland gaat zelf achter de bal staan.

De overtreding van Dumfries op Kane

NED-ENG 1-0 | 14' Engeland dringt aan, strafschop?

Sinds het doelpunt van Simons is het eenrichtingsverkeer. Oranje komt nauwelijks onder de druk uit, Engeland jaagt op een gelijkmaker. Kane probeert het tweemaal. Eerst van afstand, even later uit de rebound na een actie en schot van Saka.

Bij dat laatste moment raakt Dumfries de voet van de Engelse spits, nadat Kane geschoten had. De VAR kijkt naar een mogelijke strafschop.

Zo viert Harderwijk de 1-0

Zo ging Harderwijk los bij 1-0 tegen Engeland

NED-ENG 1-0 | 7' GOAL Nederland

Xavi bezorgt Oranje droomstart met prachtige 1-0 tegen Engeland

Xavi Simons knalt Oranje op voorsprong! Hij pakt de bal zelf af van Rice, dribbelt op richting de zestien en haalt dan vol uit. De bal vliegt de kruising in en Simons kan rechtdoor lopen om het doelpunt te vieren met de zee aan Oranjefans achter het doel.

NED-ENG 0-0 | 4' Aanval over rechts

In de openingsfase probeert Oranje wat Koeman voor de wedstrijd al aangaf. Een aanval over rechts, waar via een terugzakkende Depay de ruimte wordt gevonden. Het levert nét geen kans op, omdat de eindpass van Simons op Malen wordt onderschept.

In de omschakeling ook een dreigend momentje van de Engelsen, maar De Vrij kopt de voorzet van Saka weg.

NED-ENG 0-0 | 1' Aftrap 

Mainoo trapt af namens Engeland, de tweede halve finale van het EK is begonnen. Wie plaatst zich vanavond in Dortmund voor de finale?

Opkomst van de spelers

Met aanvoerders Virgil van Dijk en Harry Kane voorop komen de teams het veld op. Het veld is nat, maar het regent niet meer.

Tijd voor de volksliederen en dan, over vijf minuten, de aftrap!

Van Breukelen prijst Verbruggen: 'Heeft een oude ziel'

Voormalig international Hans van Breukelen (67) blikt vanaf de middenstip in Dortmund vooruit op de kraker tussen Nederland en Engeland.

De oud-doelman, die in 1988 Europees kampioen werd met Nederland, zegt met veel bewondering naar Oranje-keeper Bart Verbruggen te kijken. "Hij heeft een oude ziel", aldus Van Breukelen.

Oud-doelman Van Breukelen prijst Verbruggen: 'Heeft een oude ziel'

Volle pleinen in Nederland

Wedstrijd massaal bekeken op pleinen in heel Nederland

Hoe volg jij de halve finale? Stuur jouw foto naar NOS Ooggetuige en wie weet zie je jouw foto terug bij de NOS!

Koeman legt keuzes uit en is trots op Oranjefans: 'Prachtig!'

Ronald Koeman denkt met zijn keuze voor Donyell Malen in plaats van Steven Bergwijn vooral aan diepgang op de flanken. "We willen met diepe zijkanten spelen en Memphis wat meer betrekken om een extra man te creëren op het middenveld. Dan heb je diepte aan de zijkanten nodig." Die diepte past beter bij Malen dan bij Bergwijn, vindt de bondscoach.

"We willen vier man op het midden hebben. Wat we normaal doen met een rechtsbuiten, willen we nu met de spits doen." Achter dat aanvallende blok verwacht Koeman dat Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders een verglijkbaar vierkant van de Engelsen moeten opvangen. "We willen Bellingham en Foden met Tijjani en Jerdy verdedigen."

Denzel Dumfries zal in dit strijdplan veel in de zone moeten blijven om Kieran Trippier op te vangen, verwacht Koeman. "Daarom zullen we het nog meer moeten hebben van onze buitenspelers."

Koeman trots op fans Oranje: 'Extreem, zoveel er nu bij zijn'

In beeld: stadion Dortmund kleurt Oranje-Wit

 • AFP
  Een Nederlandse en een Engelse supporter gebroederlijk naast elkaar, voorafgaand aan de halve finale
 • AFP
  Oranje-supporters voorafgaand aan de halve finale
 • EPA
  Het stadion kleurt oranje
 • AFP
  Oranje-supporters voorafgaand aan de halve finale
 • AFP
  Ook veel Engelse supporters in het stadion
 • ANP
  Volle oranje tribune in Dortmund in aanloop naar de halve finale

Ook nattigheid in de fanzones

Het zit niet mee voor de bezoekers van de fanzone in het Westfalenpark. Het komt met bakken uit de hemel.

Plensbuien in de fanzone in het Westfalenpark
Oranjesupporters schuilen in de fanzone

Hoosbui boven het stadion

Hemelpoorten gaan even open boven stadion in Dortmund

Spannende avond voor dit echtpaar

Niet alleen op het veld is het straks spannend, ook bij de familie Hups. Voor het Engels-Nederlandse stel is de wedstrijd extra bijzonder. En wat er ook gebeurt, de finale wordt hoe dan ook gekeken:

Verdeeldheid in restaurant van Nederlands-Engels stel

Nog een uurtje!

Nog 60 minuten en dan begint de halve finale van Oranje tegen Engeland. Kijk hier live naar de voorbeschouwing.

Of bekijk wat Gary Lineker, oud-international van Engeland en tegenwoordig sportpresentator van de BBC, verwacht:

Lineker kijkt uit naar Nederland-Engeland: 'Reijnders en Schouten zijn fantastisch'

Opstelling Engeland

Marc Guéhi keert terug in de Engelse verdediging. Hij was in het vorige duel geschorst. Ezri Konsa zit daarom vanavond weer op de bank.

Verder geen wijzigingen in de opstelling Gareth Southgate. Ook geen Luke Shaw, waarover wel gespeculeerd werd. Kieran Trippier blijft de linksback. Bukayo Saka begint opnieuw op de rechterflank.

Opstelling Oranje: Malen in de basis

Donyell Malen keert terug in de basis van Oranje. Hij krijgt tegen Engeland de voorkeur boven Steven Bergwijn, die in de vorige twee wedstrijden begon.

Verder geen wijzigingen in de opstelling van bondscoach Ronald Koeman: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders; Malen, Simons, Gakpo; Depay.

(Te) druk in de fanzone

Eerder riep de gemeente Dortmund al op niet meer naar de fanzones te komen, omdat deze overvol zijn. "Volg de wedstrijd in bars of cafés in de binnenstad."

Bezoekers voor een gesloten bar in het Westfalenpark

Daar zijn ze!

Gezonde spanning: Oranje arriveert bij Westfalenstadion voor halve finale

Spelersbus Oranje onderweg

De spelersbus van Oranje is onderweg naar het stadion. Ondertussen zitten de spelers van Engeland al in de kleedkamer:

 • NOS
  Jimmy Floyd Hasselbaink
 • NOS
  Bondscoach Gareth Southgate
 • NOS
  Harry Kane

KNVB: 100.000 supporters in Dortmund

Volgens de KNVB zijn er 100.000 Oranje-supporters op de been in Dortmund. Dat is veel meer dan in eerste instantie werd gedacht: de voetbalbond verwachtte 80.000 man in de Duitse stad.

Eerder meldde de KNVB dat er 110.000 supporters in Dortmond zouden zijn, maar dat aantal is naar beneden bijgesteld:

Arrestaties na vechtpartij tussen Engelse en Nederlandse supporters

Een man in een oranje shirt wordt opgepakt

In Dortmund zijn Nederlandse en Britse supporters met elkaar op de vuist gegaan. Volgens de Duitse nieuwssite Ruhr24 zou de ruzie ontstaan zijn om een vlag en werden er over en weer provocaties geuit. Hierna zou een Nederlandse supporter de vechtpartij zijn gestart, meldt Ruhr24. Dat gebeurde op het terras van een restaurant.

Volgens de BBC zijn meerdere mensen opgepakt. Hoeveel precies, is onbekend. De Engelse politie, die net als de Nederlandse politie samenwerkt met de Duitse politie, meldt aan de BBC dat er vijf mensen lichtgewond zijn geraakt.

Nog twee uur!

De spanning begint nu echt te stijgen. Over twee uur is de aftrap. In het komende uur verwachten we de opstelling. Ondertussen staat Jeroen Stekelenburg in de kleedkamer met het laatste Oranjenieuws:

Stekelenburg neemt kijkje in strak georganiseerde Oranjekleedkamer

Stilte voor de storm in Harderwijk

In vrijwel alle dorpen en steden is de wedstrijd van vanavond te volgen op grote schermen. In huizen, kroegen en uiteraard ook op pleinen. Zo ook in Harderwijk, waar de wedstrijd in het centrum wordt uitgezonden. De voorpret is daar al begonnen:

Stilte voor de Oranjestorm in Harderwijk

Werknemers Brabants bedrijf hebben contractueel vrij bij EK-overwinning

Veel voetbalfans wachten in spanning af of Oranje vanavond een plek in de finale weet te bemachtigen, maar het personeel van een Brabants marketingbureau zal nog wel extra op het puntje van de stoel zitten. Als Oranje het toernooi wint, krijgen ze volgende week allemaal een dag vrij. Dat hebben de eigenaren zeven jaar geleden 'als grapje' opgenomen in het bedrijfsregelement, meldt Omroep Brabant.

Onder het kopje 'bijzondere vrije dagen' staat niet alleen zwart-op-wit dat het personeel niet hoeft te werken met Kerstmis en Pasen; ook de dag nadat het Nederlands heren voetbalelftal Europees- of wereldkampioen wordt is een vrije dag. Mocht Oranje de finale zondag winnen, mag het personeel kiezen: de dag na de wedstrijd vrij, of de dag van de huldiging.

Fanzones vol: 'Ga naar bars of cafés'

De gemeente Dortmund roept Oranjefans op niet langer te komen naar de speciaal ingerichte fanzones op het Friedensplatz en in het Westfalenpark. Deze zijn namelijk overvol. "Ga alsjeblieft naar kroegen of bars in de binnenstad."

Duitse politie: 100.000 mensen bij Oranjemars

Bij de Oranjemars naar het stadion zijn 100.000 mensen aanwezig, meldt persbureau ANP op basis van de Duitse politie. Volgens de Duitse politie gaat het om een record. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt in Dortmund", laat de politie van Dortmund weten aan het persbureau.

Nog drie uur tot de aftrap

Nog drie uurtjes! Dan staat Oranje tegenover Engeland. De wedstrijd is uiteraard live te volgen bij de NOS: via NOS.nl, de NOS-app, NPO 1 en NPO Radio 1.

Om 20.00 uur begint de voorbeschouwing. Ook deze is live te volgen via bovenstaande kanalen.

Grappige inhaker van slagerij: Depay-tjes

Een slagerij heeft als eerbetoon aan spits Memphis Depay een oranje gehaktbal op de markt gebracht. Met zweetbandje in de vorm van een uienring. Eet smakelijk!

Nederlanders en Engelsen spelen samen 'Hey Jude' van The Beatles

Even geen 'Wij houden van Oranje', maar speciaal een lied voor een groepje Engelse fans. De Oranje-stoet zingt 'Hey Jude', dat in het stadion vaak klinkt voor de Jude Bellingham, sterspeler van Engeland.

Huis opeens oranje versierd

In Amsterdam is de Egelantiersgracht versierd met oranje vlaggetjes, tot grote verrassing van deze bewoonster. Aan stadsomroep AT5 vertelt ze hoe de vlaggenlijn, over de gracht, werd opgehangen:

Bewoonster verrast door oranje vlaggetjes aan huis

De oranjemars van boven

De oranjemars van boven

Hét beeld van de Oranjestoet: van links naar rechts!

Hossende Oranjemars onderweg naar het stadion in Dortmund

Premier Dick Schoof in het oranje in Washington

Ook in Washington wordt het Nederlands elftal gesteund. Premier Dick Schoof, die in de Amerikaanse hoofdstad is voor de NAVO-top, is hardlopend gezien in een oranje shirt.

Premier Dick Schoof in Washington

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Shefali Razdan Duggal, heeft ook haar steun uitgesproken voor Oranje. Op X plaatste ze deze foto in een shirt van het Nederlands elftal:

In beeld: Oranjesupporters in Dortmund

 • AFP
  Oranjesupporters in Dortmund
 • AFP
  Oranjefans in Dortmund
 • AFP
  Oranjefans in Dortmund
 • AFP
  Oranjesupporters in Dortmund
 • AFP
  Drukte in Dortmund

Duitsers kijken toe bij Oranjemars

Duitsers kijken toe bij de Oranjemars

Vanaf een viaduct boven de route van de Oranjemars kijken Duitsers toe hoe de oranjemassa richting het stadion trekt. Veel Duitsers steunen het Nederlands elftal, nu zij zijn uitgeschakeld.

Daar gaat de Oranjemars

Oranjemars door Dortmund

'Veel drukker dan eerdere Oranjemarsen'

BBC 'liveblogt' EK-ontmoeting van 1996

De BBC heeft een even innovatieve als opmerkelijke manier gevonden om warm te draaien voor vanavond. Op de website van de Britse publieke omroep wordt de laatste keer dat Nederland en Engeland elkaar op een eindtoernooi ontmoetten 'geliveblogd', de ontmoeting op het EK van 1996.

Mét reacties, zoals de verwachting van voormalig Tottenham Hotspur-manager David Pleat dat "Patrick Kluivert een speler zal worden die wedstrijden voor Oranje zal starten". Dat had hij heel aardig gezien.

Voor wie het zich niet meer herinnert, de wedstrijd eindigde in een 4-1 overwinning voor de Engelsen. Dat verklaart wel waarom de Britten juist die wedstrijd uitkozen. Toch benieuwd hoe het ging? Bekijk hier een samenvatting:

Terug naar EK 1996: Engeland vernedert Oranje

Officiële fanshops verkopen geen Oranje-shirts

Saillant? Gênant? Realistisch? De officiële fanshops bij het stadion in Dortmund verkopen wel shirts van het Engelse elftal, maar niet die van... Oranje. Simpelweg omdat ze geen rekening hadden gehouden met een plaats bij de laatste vier voor Nederland.

Politie roept op geen vuurwerk af te steken

De Oranjemars richting het stadion is begonnen. Via X roept de Duitse politie Nederlandse fans op geen vuurwerk af te steken, onder meer omdat hierdoor het alarm van de metro af kan gaan.

100ste wedstrijd op eindtoernooi

De halve finale tegen Engeland is de 100ste wedstrijd van het Nederlands elftal op een eindtoernooi, aldus statistiekenbureau Opta.

Oranje speelde 45 duels op EK's en 55 op WK's.

Vanavond kan de ploeg van bondscoach Ronald Koeman de vijfde finale bereiken (na 1974, 1978, 1988 en 2010).

Veel kinderen mogen vanavond langer opblijven

De voetbalwedstrijd - die om 21.00 uur begint - kan wel eens een latertje worden. Het is aan ouders of kinderen zo laat op mogen blijven, maar op verschillende basisscholen is er morgenochtend geen sprake van een latere begintijd, ondervond regionale omroep Oost.

Docenten van basisschool De Phoenix in Zwolle kregen meermaals de vraag of ze wel rekening hielden met de wedstrijd, maar de vaste schooltijden blijven staan. "We willen ouders niet in de problemen brengen", zegt directeur Marco Veneboer. "Die moeten ook gewoon naar hun werk. Maar als een aantal kinderen wat later komt, zullen we een klein oogje dichtknijpen."

De directeur van basisschool De Vonder in Borne is wat strenger. "Ik snap dat ouders hun kinderen wat langer op laten blijven, maar ik heb me ook aan een verplicht aantal onderwijsuren te houden. Daar ga ik niet mee marchanderen."

Bakkers vroeg opgestaan

Met het oog op de wedstrijd van vanavond was het bij een bakkerij in Lelystad vanochtend al vroeg dag. De bakkers begonnen om half drie vannacht al met het maken van oranje tompoucen en oranje chocoladebollen.

"Vandaag hebben we alleen al 1.400 tompoucen gemaakt", vertelt een medewerkster van de bakkerij aan Omroep Flevoland. Die gaan zowel naar bedrijven als particulieren. "Bij die gezelligheid met elkaar hoort een gebakje." Ze verwacht aan het einde van de dag alles verkocht te hebben.

Ook bij deze bakkerij in Didam, in Gelderland, zijn medewerkers in opperste feeststemming:

Swingende tompouce-bakkers in aanloop naar halve finale

Engelsen hebben vertrouwen

Naast tienduizenden Oranjesupporters zijn er uiteraard ook Engelsen in Dortmund. En aan zelfvertrouwen geen gebrek: "We gaan winnen. We gaan naar de finale, absoluut", zegt een van hen.

Britten in Dortmund vol vertrouwen

Oranjefans klaar voor halve finale in Dortmund: 'We komen voor de sfeer'

Oranjefans klaar voor halve finale in Dortmund: 'We komen voor de sfeer'

Aftellen naar start Oranjemars

Nog even en dan begint de Oranjemars richting het stadion in Dortmund, waar om 21.00 uur de halve finale tegen Engeland wordt gespeeld. In de stad zijn 80.000 Oranjesupporters op de been, dus het belooft een groot feest te worden.

In aanloop naar de mars wordt alvast van links naar rechts gesprongen:

De mars naar het Signal Iduna Park begint om 16.30 uur.

In beeld: massa's mensen op de been in Dortmund

 • AP
  Er zijn duizenden Oranjefans op de Friedensplatz
 • AP
  Drukte op de Friedensplatz
 • ANP
  Een dj draait de supporters warm in aanloop naar de wedstrijd van vanavond

Terug naar het EK van 1996

De sociale media van de UEFA herinneren ons nog even fijntjes aan hoe Engeland op het EK van 1996 Oranje vernederde. Hier het doelpunt van Alan Shearer. Sorry.

Bus die de Oranjemars naar het stadion leidt staat klaar

Bus die de Oranjemars naar het stadion leidt staat klaar

Snollebollekes verklaart de kracht van Links Rechts: 'De massa en de kleur doen veel'

Snollebollekes verklaart de kracht van Links Rechts: 'De massa en de kleur doen veel'

Welkom in Dortmund: de stad kleurt Oranje

Onze verslaggever Matthijs Weststrate peilt de stemming op een volgelopen Friedensplatz.

Welkom in Dortmund: de stad kleurt Oranje

Friedensplatz vol

Het Friedensplatz in Dortmund waar een Oranjefeest wordt georganiseerd met FeestDJRuud en Wolter Kroes is vol. Om 16.30 uur start de Oranjemars naar het stadion vanaf de Kleppingstrasse.

Oud-ploeggenoten FC Groningen wensen de Koemannen succes

Op verzoek van RTV Noord wensen oud-ploeggenoten bij FC Groningen de coaches van het Nederlands elftal, Ronald en Erwin Koeman, succes.

Jan de Jonge: "Pak ze aan, die Engelsen."

Ron Jans: "Maak ze af."

Joop Gall: "Europees kampioen, de grachten weer in. Ik zie het helemaal voor me. Mes dwars op de bek."

Henk de Jong: "'Geweldig! Memphis Depay moet gewoon blijven spelen. In de finale scoort hij de 1-0. Maar eerst vanavond Engeland!"

En ja, de Groningers krijgen ook een reactie van Erwin Koeman: "Dit wordt zeer gewaardeerd. Ontzettend leuk om die oude gasten zo weer terug te zien. Met hun wensen en hun felicitaties al voordat we de wedstrijd nog moeten spelen. Maar echt geweldig. We hopen inderdaad dat we de finale gaan bereiken."

Oud-ploeggenoten bij FC Groningen wensen Koemannen succes

Oranje vliegt na halve finale terug naar Wolfsburg

Het Nederlands elftal keert vanavond meteen na de halve finale tegen Engeland terug naar Wolfsburg, waar de selectie al het gehele EK verblijft. Oorspronkelijk stond de terugreis gepland voor morgenochtend.

Als de ploeg van bondscoach Ronald Koeman zich plaatst voor de finale tegen Spanje dan trainen de spelers om 16.00 uur in het AOK Stadion.

Britse Koninklijke familie wenst Engeland veel succes

De Britse koninklijke familie spreekt haar steun uit voor het Engelse voetbalelftal dat het vanavond opneemt tegen Nederland. "Veel succes aan Engeland in de wedstrijd van vanavond!", schrijft het hof bij een video op X.

In de video spelen de paleiswachten bij Buckingham Palace het nummer Three Lions (Football is coming home). Dat lied werd gemaakt voor het EK in 1996, dat in Engeland werd gehouden. Het lied is daarna uitgegroeid tot een iconisch voetballied voor de Engelsen. Met de uitspraak It's Coming Home impliceren de Britten dat de voetbalsport terugkeert "naar huis", omdat ze hun land zien als de geboorteplek van het voetbal.

Of prins William vanavond bij de wedstrijd aanwezig is, is niet bekend. Hij was wel aanwezig bij de wedstrijden van Engeland tegen Zwitserland en Denemarken.

Zenuwen, bier en zelfvertrouwen: onze verslaggever peilt de stemming in Dortmund

Zenuwen, bier en zelfvertrouwen: onze verslaggever peilt de stemming in Dortmund

Oranjefans in de trein naar Dortmund: 'Een eenvoudige 3-1-winst op Engeland'

Oranjefans in de trein naar Dortmund: 'Een eenvoudige 3-1-winst op Engeland'

Alles is Oranje

Arman Avsaroglu geeft vanavond het commentaar bij Nederland-Engeland. Vanmiddag proeft hij nog even de sfeer in de binnenstad van Dortmund. De Oranjefans stromen uit het station naar de kroegen in de stad.

Oranje mag van Koeman even genieten van halve finale EK: 'Maar willen wel verder'

"Dit voelt wel bijzonder", moet zelfs Ronald Koeman, Europees kampioen van 1988, aan de vooravond van de halve finale van dit EK toegeven. Nog twee hordes en een rondvaart lonkt. "We hebben met elkaar een droom", vertelt de bondscoach in Dortmund.

De groepsfase was interessant, Roemenië was leuk, Turkije was spannend, maar het gaat er nu écht om. Je voelt aan alles dat er een historische voetbaldag aankomt. Het Nederlands elftal kan, gesteund door zo'n 80.000 landgenoten, voor het eerst in 36 jaar weer de finale van het EK halen.

Koeman: 'Hebben een droom met elkaar, het EK winnen’

Ponten in Amsterdam varen vannacht door vanwege verwachte voetbaldrukte

Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB laat weten dat het aan het eind van de avond en begin van de nacht de ponten langer door laat varen. Die keuze is gemaakt in verband met de verwachte drukte rond de wedstrijd van vanavond.

Na de overwinning tegen Turkije afgelopen zaterdag was het volgens het GVB erg druk op de ponten. Dat wil de vervoerder nu voorkomen. Pont Buiksloterweg en NDSM naar en van Centraal zullen daarom tot 02.00 met met extra inzet varen.

"We gaan langer door, met meer inzet. We zetten alleen extra in op de ponten, daar waar het nodig is", zegt een woordvoerder van het GVB tegen AT5. "En fingers crossed dat ze winnen, want dan hebben we allemaal blije en enthousiaste reizigers op de pont. En dat is altijd beter dan reizigers die in een humeur zijn."

Oranjezee in Dortmund

 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP
 • ANP

Geen plek voor minderjarigen bij groot scherm Alkmaar

Op het Waagplein in Alkmaar mogen kinderen vanavond niet naar de wedstrijd van Oranje kijken op een groot scherm. "Als een achttienplusser een biertje koopt voor een minderjarige zijn wij verantwoordelijk", stellen de organisatoren.

Tijdens de wedstrijd tegen Turkije waren minderjarigen ook niet welkom op het plein. Volgens de stichting was dit besluit uit veiligheidsoverwegingen genomen. De lokale partij OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar) was hier niet over te spreken en pleitte ervoor om kinderen bij de volgende wedstrijd wel toe te laten, meldt de regionale omroep NH.

De organisatoren hebben met de gemeente gekeken naar een oplossing, maar laten nu weten dat het niet is gelukt. "Het is voor ons niet te doen", zegt Sil Vendel van Café 't Hartje namens de organisatie.

Er is nog overwogen om meer- en minderjarigen te scheiden, met aparte terreinen. "Maar daar is het te kort dag voor", zegt Vendel. "Het is gewoon niet haalbaar." De gemeente vindt het jammer dat dit nu niet kan, maar heeft begrip voor het besluit.

Video: Oranjefans met de trein naar Dortmund

Veel fans gingen met de auto, maar anderen stapten in de trein naar Dortmund. En dat ziet er best comfortabel uit.

Deze fans in de trein richting Dortmund zijn er klaar voor

'Müller beëindigt interlandcarrière"

Thomas Müller stopt als speler van het Duitse nationale elftal, zo meldt de Duitse krant Bild. Dat besluit heeft de 34-jarige aanvaller genomen na het verlies in de kwartfinales van het EK, tegen Spanje. Müller, die met Duitsland in 2014 wereldkampioen werd, zal nog wel bij Bayern München actief blijven, aldus Bild.

Müller begon zijn interlandcarrière op 3 maart 2010, onder leiding van bondscoach Joachim Löw. De aanvaller mocht starten in een vriendschappelijke interland tegen Argentinië en werd vervangen door een andere debutant, Toni Kroos.

Kroos had ook al aangekondigd afscheid te nemen van het voetbal, na het EK. Zo moet bondscoach Julian Nagelsmann in ieder geval twee spelers missen na de zomer.

Kijk NOS Matchday met Van der Vaart en Roelfs terug

Een EK-wedstrijd van Oranje betekent ook een nieuwe NOS Matchday op YouTube. Vanaf 12.00 uur stond verslaggever Thierry Boon klaar in Dortmund om de halve finale tegen Engeland te bespreken. Vandaag deed hij dat met oud-international Rafael van der Vaart en commentator Jan Roelfs.

De uitzending is hieronder terug te zien.

Winkels, theaters passen tijden aan om halve finale EK

Zoals in een eerdere post al voorbijkwam, passen sommige supermarkten hun openingstijden aan voor de wedstrijd van Oranje vanavond. Maar ook andere bedrijven sturen hun medewerkers eerder naar huis om met familie en vrienden te kunnen kijken.

Een overzicht over hoe er bij sportscholen, bouwmarkten en theaters om wordt gegaan met de wedstrijd lees je in onderstaand artikel:

Signal Iduna Park kleurt oranje

De oranje vlaggetjes liggen op hun plek, het Signal Iduna Park in Dortmund kleurt langzaam oranje. Nog iets minder dan negen uur te gaan voor de aftrap.

 • NOS
  Het Signal Iduna Park kleurt oranje
 • NOS
  Het Signal Iduna Park kleurt oranje
 • NOS
  Het Signal Iduna Park kleurt oranje

New York Times looft 'pulserende, vreugdevolle vieringen' van de Oranjefans

Ondertussen komt de New York Times superlatieven tekort voor de Oranjefans tijdens het EK. "U bent van harte uitgenodigd op het beste feest van Euro 2024. Draag alsjeblieft oranje", zo luidt de kop van het artikel.

De Amerikaanse krant is bovenal te spreken over de "goed gechoreografeerde dansbewegingen". En dan doelen ze natuurlijk op Links Rechts van Snollebollekes.

"Nederlandse fans hebben wedstrijddagen omgetoverd tot pulserende, vreugdevolle vieringen."

Oranjefans vertrekken vroeg naar Dortmund

Nederlanders waren al in de vroege morgen onderweg naar Dortmund, waar Oranje vanavond om 21.00 uur de halve finale speelt. Hoewel niet iedereen een kaartje voor de wedstrijd had, zat de stemming er al goed in. Ook wordt er niet getwijfeld aan de goede afloop: "We hebben één iemand, Gakpootje, komt helemaal goed."

Oranjefile richting Dortmund: 'Hij wilde om drie uur al weg'

Supermarkten eerder dicht vanavond

Verschillende supermarkten gaan vandaag eerder dicht, meldt persbureau ANP. Hiermee krijgt het personeel de mogelijkheid naar de wedstrijd tegen Engeland te kijken. De halve finale van het EK voetbal begint om 21.00 uur in Dortmund.

De ruim 125 vestigingen van Dirk gaan uiterlijk om 20.30 uur dicht. Normaal blijven die vaak tot 22.00 open. Bij supermarkten van de keten Hoogvliet hangen bordjes die klanten waarschuwen voor de vervroegde sluiting. Op Instagram schrijft Hoogvliet dat de deuren om 20.30 uur sluiten. "Samen werken is ook samen voetbal kijken", meldt de supermarktketen. Bij eerdere EK-wedstrijden van Nederland sloot Hoogvliet ook eerder, meldt ANP.

Ook de filialen van DekaMarkt en Lidl sluiten de deuren eerder. Jumbo en Albert Heijn houden wel de normale openingstijden aan. "We verwachten dat heel veel klanten de halve finale zullen gaan kijken en hier passen we de bezetting van onze winkels op aan", zegt een woordvoerder van Albert Heijn tegen ANP.

"Zo zorgen we er samen voor dat zo veel mogelijk collega's die dat graag willen de wedstrijd kunnen zien. De collega's die niet van voetbal houden en liever werken staan klaar voor klanten die na 21.00 uur boodschappen komen doen."

Supermarktketen Hoogvliet sluit de deuren eerder

Yamals wonderschone doelpunten tegen Frankrijk

Lamine Yamal scoorde vorig jaar op het EK onder 17 ook al op wonderschone én haast identieke wijze tegen Frankrijk.

Mag u zelf beslissen welke goal mooier is, die van vorig jaar, of die van gisteravond:

Yamals wonderschone goal bijna identiek aan goal op het EK onder 17

Rijkswaterstaat: Files bij Duitse grens nemen toe

De vertraging op de A12 voor de Duitse grens loopt langzaam maar zeker op, omdat steeds meer Oranjesupporters richting Dortmund trekken, meldt Rijkswaterstaat op X. Bij andere grensovergangen (A67, A74) begint het ook drukker te worden, merkt Rijkswaterstaat op.

Oranjemars kwartiertje vervroegd

Een kleine dienstmededeling voor de Oranje-fans in Dortmund: de Oranjemars begint een kwartiertje eerder, om 16.30 uur, vanaf Kleppingstrasse langs Westfalenpark naar het stadion.

Verstappen leeft ook mee met Oranje

Formule 1-coureur Max Verstappen zal vanavond ook voor de buis te vinden zijn wanneer Oranje speelt tegen Engeland. "Hopelijk wordt het een geweldige wedstrijd, waarbij wij de finale halen", vertelt hij in een bericht op X.

"Ik heb voor en na een wedstrijd vaak contact met Virgil van Dijk. Maar ik hoef hem niks te vertellen, hij weet veel beter dan ik wat hij moet doen."

 • X @VerstappenCOM
 • X @VerstappenCOM

Spaanse spelers ergeren zich aan uitfluiten Cucurella

De Spaanse voetballers hebben zich geërgerd aan het uitfluiten van Marc Cucurella door vermoedelijk Duitse fans tijdens de halve finale tegen Frankrijk.

De linksback kreeg de bal in de absolute slotfase van de kwartfinale tegen Duitsland op zijn hand, maar de scheidsrechter zag er geen strafschop in. En dus werd de Duitsers een plek in de halve finale door de neus geboord, dankzij Cucurella, zo was kennelijk de gedachte van de Duitse fans.

"Ik vind het zonde", zei de Spaanse verdediger Dani Vivian na het bereiken van de finale. "Geen enkele speler verdient dit. Ik denk dat iedereen die naar een voetbalveld gaat om iemand uit te schelden geen respect heeft voor degenen die hun werk doen."

Cucurella zelf bleef kalm. "Het maakt mij niet uit. We moeten gefocust blijven. Als er over gesproken wordt, hoort het bij het spel."

"Ik weet niet waarom hij werd uitgejouwd", zei bondscoach Luis de la Fuente. "Wat ze hebben gedaan, is hem nog meer motiveren. Hij is een professional en weet hoe hij met druk om moet gaan."

Ten Hag: 'Het zal een geweldige wedstrijd worden'

Erik ten Hag verwacht een "geweldige wedstrijd" tussen Nederland en Engeland. "Dit is het allerhoogste niveau, dus ik denk dat iedereen er veel zin in heeft. Voetbal is zo belangrijk in de Engelse en Nederlandse cultuur", aldus de trainer van Manchester United in een interview op de clubkanalen.

Engeland heeft twee van zijn United-spelers in de selectie: verdediger Luke Shaw en middenvelder Kobbie Mainoo. "Tuurlijk heb ik ze gesproken, dit is fantastisch. Moge de beste winnen."

Morata hinkend van veld na 'tackle' van beveiliger: 'Het was pijnlijk'

Spanje-aanvoerder Álvaro Morata heeft bij het EK na afloop van de gewonnen halve finale tegen Frankrijk mogelijk een blessure opgelopen. De aanvaller werd door een beveiliger 'getackeld', nadat een veldbestormer het veld op was gekomen in München.

Morata liep hinkend van het veld.

"Het was pijnlijk, maar ik denk niet dat het zo erg is", zei Morata's teamgenoot Rodri na afloop. Bondscoach Luis de la Fuente verwacht ook niet dat het incident gevolgen heeft. "Maar dat moeten we woensdag wel afwachten", zei hij gisteravond laat.

Engelse journalisten over Nederland-Engeland: 'We zijn overlevers geworden'

In Engeland durft men niet te optimistisch te zijn over het duel met Oranje. Hoewel de Engelse media overwegend positief zijn over hun eigen spelers, wordt bondscoach Gareth Southgate verweten dat hij er niet het maximale uit haalt.

"Engeland moet het maar op intuïtie doen", schreef The Guardian gisteren spottend over het ontbreken van een duidelijk plan. "Hoe bereid je je daarop voor als Nederland? Engeland kan ongeveer elke speler op elke manier inzetten."

Bij BBC Sport neemt analyticus Micah Richards het op voor Manchester City-speler Phil Foden, die dit EK nog niet heeft kunnen uitblinken. "Dit is een tactisch probleem, geen spelersprobleem", zegt Richards, waarmee hij niet heel subtiel naar Southgate wijst.

Richards' collega Jamie Carragher, eveneens oud-international, is explicieter in zijn kritiek. In The Telegraph schrijft hij: "Gareth Southgates team daalt af naar het niveau van middelmatige teams en brengt het dan ternauwernood tot een goed eind. Engeland spot met voetballogica."

Engelse journalisten over Nederland-Engeland: 'We zijn overlevers geworden'

Hopen op eerste EK-finale sinds 1988

Oranje hoopt zich tegen Engeland voor het eerst sinds 1988 voor de finale van het EK te plaatsen.

Het Nederlands elftal versloeg in 1988 West-Duitsland in de halve finale met 2-1 en zette daarna de Sovjet-Unie in de eindstrijd met 2-0 aan de kant. Weet u nog? Die prachtgoal van Marco van Basten.

Nederland stond daarna nog drie keer in de halve finale van een EK, maar wist zowel in 1992, 2000 als 2004 de finale niet te bereiken.

Nederlanders onderweg naar Dortmund: 'Vroeg opgestaan, toch file'

Nederlanders onderweg naar Dortmund: 'Vroeg opgestaan, toch file'

Veel Duitsers steunen Oranje, tot genoegen van Koeman: 'Rivaliteit is weg'

Veel Duitsers steunen Oranje, tot genoegen van Koeman: 'Rivaliteit is weg'

Oranjekoorts stijgt: kinderen mogen opblijven, raadsvergaderingen verzet

Het is aan ouders of kinderen zo laat op mogen blijven morgen

Nederland maakt zich op voor de halve finale op het EK voetbal tegen Engeland, vanavond om 21.00 uur. De Oranjekoorts die tot het allerlaatste moment op zich liet wachten, is voelbaar in het hele land.

Een vlaggenverkoper uit Mijdrecht ziet zijn omzet stijgen. De oranje versieringen zijn niet meer aan te slepen bij Marco van Daalen, schrijft RTV Utrecht. "Toen het wat minder ging met Oranje, verkocht ik vooral Turkse vlaggen", vertelt hij. Na de laatste groepswedstrijd die met 3-2 werd verloren van Oostenrijk viel de verkoop nagenoeg stil. "Nu is dat weer omgedraaid en gaan de oranje accessoires weer hard."

Nederlandse en Engelse fans in Dortmund: 'Sowieso penalty's'

Op dinsdag arriveerden de eerste fans in Dortmund voor de halve finale op het EK voetbal. Correspondent Chiem Balduk dompelde zich onder bij de Engelse supporters en verslaggever Danny Simons peilde de verwachtingen bij de Oranjefans.

Nederlandse en Engelse fans in Dortmund: 'Sowieso penalty's'

Van Breukelen op de middenstip vanavond

Hans van Breukelen

Nederland-Engeland (21.00 uur) is te volgen via meerdere NOS-kanalen. Op NPO 1 begint de voorbeschouwing om 20.00 uur met daarna een live-verslag van de wedstrijd. Verder is de halve finale te volgen via een stream en een liveblog op NOS.nl en op NPO radio 1.

Voor blinden en slechtzienden is het duel van Nederland met audiodescriptie te volgen op NPO 1 Extra.

Speciale aandacht is er ook voor oud-doelman Hans van Breukelen. De voormalig Oranje-international, die in 1988 Europees kampioen werd, blikt woensdagavond vanaf de middenstip in het Signal Iduna Park met verslaggever Jeroen Stekelenburg vooruit op Nederland-Engeland.

De historie van Oranje-Engeland: Koemans gemiste rood en de hattrick van Van Basten

"In Engeland herinneren we jullie coach bijzonder goed van een duel in 1993. Weten jullie waar ik het over heb?" vraagt een Engelse journalist op de persconferentie aan Cody Gakpo en Micky van de Ven.

De twee hebben geen idee. Hoog tijd om op de dag van de halve finale tussen Nederland en Engeland het geheugen van de jongere generatie een beetje op te frissen. Hoogtepunten uit de historie van deze klassieke confrontatie, met Koeman vaak in de hoofdrol.

Ook gisteravond: weer een veldbestormer, Morata geraakt

Weer een veldbestormer in München. De persoon in kwestie wordt in de kraag gevat, maar een beveiliger glijdt daarbij onderuit en raakt Spanje-aanvoerder Álvaro Morata.

Morata heeft zichtbaar last van de 'tackle' van de beveiliger.

Even snel terug naar gisteravond

Spanje verslaat Frankrijk en is eerste EK-finalist, wereldgoal recordbreker Yamal (16)

Spanje is de eerste finalist van het EK in Duitsland. De ploeg van Luis de la Fuente was in München met 2-1 te sterk voor Frankrijk. De 16-jarige Lamine Yamal trok alle aandacht naar zich toe door met een schitterend schot van afstand de jongste EK-doelpuntenmaker aller tijden te worden.

Nederland of Engeland maken woensdagavond (21.00 uur) uit wie de tegenstander van Spanje wordt in de finale, zondag in Berlijn.

Yamal schiet schitterend raak en is jongste doelpuntenmaker ooit op EK

Goedemorgen, het is matchday voor Oranje!

Goedemorgen Nederland! Het is zover. Vanavond neemt het Nederlands elftal het in de halve finales van het EK op tegen Engeland. Er wordt om 21.00 uur afgetrapt in Dortmund. Volg in dit blog alle ontwikkelingen van vandaag.

Pushberichten van het liveblog ontvangen op je telefoon? Tik dan op het belletje bovenin.

Oranjefans in Dortmund