EK-voetbalblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Tadic groet 'vriend' Ten Hag • Southgate omarmt 'lijden' • Morgen Frankrijk en België

Het EK voetbal in Duitsland is begonnen. 24 landen strijden om de titel. In dit blog houden we je op de hoogte van al het nieuws rond het toernooi.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dag drie van het EK zit erop. Nederland won, net als Engeland, en de Denen speelden gelijk.

Hoogtepunten van de dag? De winnende goal van Wout Weghorst uiteraard, maar ook de eerste helft van 'maestro' Eriksen tegen Slovenië en de eerste helft van Jude Bellingham tegen Servië.

Morgen wordt het vast weer smullen. want dan spelen onder meer Frankrijk en België.

In de loop van de ochtend zijn we terug met een nieuw EK-blog. Bis morgen!

Tadic groet 'vriend' Ten Hag en verklaart reserverol: 'Coach dacht al aan Slovenië'

Tadic groet 'vriend' Ten Hag en verklaart reserverol: 'Coach dacht al aan Slovenië'

Reesema's ode aan Oranje: 'Houd vertrouwen, want we hebben Wout'

Reesema's ode aan Oranje: 'Houd vertrouwen, want we hebben Wout'

Dit ga je morgen zien

Wat gaan we morgen zien op dag vier van het EK? Onder meer de Belgen en de Fransen.

Eerst is het warmdraaien met Roemenië-Oekraïne (15.00 uur). Daarna krijg je België-Slowakije (18.00 uur) te zien. De andere wedstrijd uit de groep van Nederland is het avondprogramma: Oostenrijk-Frankrijk (21.00 uur).

Engeland stelt piepend en krakend 1-0 zege op Servië veilig, Bellingham matchwinner

Bekijk de samenvatting van Servië - Engeland

Engelse bondscoach Southgate: 'Moesten een beetje lijden'

De Engelse bondscoach Gareth Southgate zei na afloop van de 1-0 zege op Servië dat hij niet ontevreden was. Iedere wedstrijd lijden de Engelsen wel een beetje, anders zou het geen wedstrijd van Engeland zijn. Southgate is blij, zei hij, dat het niet helemaal vanzelf ging.

"We moesten een beetje lijden. Dat kan belangrijk zijn", zei hij tegen de BBC over de perioden in de wedstrijd dat Engeland onder druk stond en hoe die dan werd doorstaan. "Het is een onderdeel van ons spel waaraan we gewerkt hebben. We zijn er beter in geworden."

Verbaasd over de brutale Serviërs was hij niet. "Dat is de realiteit van toernooien. Er zijn sterke teams."

De tweede groepswedstrijd van Engeland is donderdag om 18.00 uur tegen Denemarken.

Even de stand in de groep van Oranje

Veel schieten we er eigenlijk nog niet mee op, maar dit is de stand in groep D:

Stand groep D

Morgen spelen Frankrijk en Oostenrijk tegen elkaar. Die aftrap is om 21.00 uur.

Engeland stelt piepend en krakend 1-0 zege op Servië veilig, Bellingham matchwinner

Het naar voetbalsucces hunkerende Engeland is het EK voetbal begonnen met een zege. De Engelsen, nooit Europees kampioen en nog altijd terend op hun enige wereldtitel in 1966, waren met 1-0 te sterk voor Servië, maar overtuigen deden ze alleen in de eerste 25 minuten.

Lees het hele wedstrijdverslag hier:

SER-ENG | 90+4' Klaar!

Het ging lang niet vanzelf, maar Engeland heeft wel de eerste wedstrijd gewonnen. Met 1-0 dankzij een goal van Jude Bellingham.

SER-ENG | 90+2' Nee, het lukt Servië niet

Dit gaat niet meer lukken. Tadic opent nog een bal mooi naar rechts, maar nee er zit geen gevaar meer in de Servische aanvallen. Engeland gaat winnen, met moeite, dat wel.

Kane gaat tegen de vlakte, wel erg gewillig, en de scheidsrechter fluit voor een overtreding. De Servische bank springt verbijsterd op en de bondscoach Stojkovic wil dat Kane haast maakt. Hij komt het veld in met de bal in zijn hand om 'm aan Kane te geven, die nog even uitpuft in het gras.

Het was best een uitputtingsslag.

Servië-Engeland: 0-1

Stojkovic brengt de bal naar Kane

SER-ENG | 90' Vier minuten extra

Servië heeft nog vier minuten. Maar ook bij hun lijkt de tank nu leeg. Ze hebben veel overtredingen nodig om de Engelsen onder controle te houden nu. Dit wordt lastig voor Servië.

Engeland ruikt de drie punten. Vier minuten extra tijd nog te gaan.

Servië-Engeland: 0-1

SER-ENG | 88' Niet goed, wel spannend

Naarmate de tweede helft vordert hoe slordiger alles en iedereen wordt. Aannames en passes gaan vaak fout. Het zal de vermoeidheid wel zijn. De vraag is nu wie het rustigst blijft.

intussen neemt Milinkovic-Savic Pickfords doel onder vuur, maar de bal zwabbert naast.

Servië-Engeland: 0-1

SER-ENG | 86' Bellingham eraf, Mainoo erin

Het ene 'talent' gaat eraf, het andere talent komt erin: Bellingham gaat naar de kant. En de net 19 jaar geworden middenvelder van Manchester United, Kobbie Mainoo komt erin.

Servië-Engeland: 0-1

De wissel

SER-ENG | 83' Engeland onder druk

De Engelsen krijgen niets cadeau. Eerst probeert Vlahovic het met een afstandsschot, hoog maar recht op Pickford af, die het schot tot corner tikt. En uit de corner schiet Birmancevic, maar die stuiterbal wordt weggekopt door Kane.

De Engelsen onder druk. Maar de Serviërs zijn ook erg slordig in balbezit.

Servië-Engeland: 0-1

SER-ENG | 77' Kane op de lat!

Oef, Kane en heel Engeland telde 'm al. Maar doelman Rajkovic krijgt nog net een vinger tegen de bal, waardoor Kane's kopbal op de lat eindigt. De actie en voorzet ervoor van invaller Bowen waren fraai.

Engeland beslist bijna de wedstrijd, maar Servië leeft nog en gaat weer over tot aanvallen. Maar wat komen ze moeilijk bij het doel van Pickford.

Servië-Engeland: 0-1

Kane kopt op de lat

SER-ENG | 69' Moeizaam Engeland

Nee, het gaat niet vanzelf meer bij de Engelsen. Bijna een helft lang waren ze de baas en scoorden ze verdiend. Maar na rust valt het vies tegen. Servië heeft iets meer de bal (53%) maar een schot op doel zagen we nog niet. Maar er komt altijd wel één kans. Zeker met Pickford op doel, die soms toch een beetje een zenuwpees kan zijn. Nogal wild bokst hij zojuist de bal weg uit zijn strafschopgebied.

Servië-Engeland: 0-1

Pickford bokst de bal weg

SER-ENG | 61' Tadic valt in

Dusan Tadic valt in voor Mitrovic. De oud-Ajacied begon op de bank en dat was toch best een beetje verrassend. Hij krijgt gelijk de aanvoerdersband en mag nog wat laten zien in het laatste half uur.

Servië-Engeland: 0-1

Tadic valt in

SER-ENG | 59' Pickford grabbelt en wat doet de VAR?

Daar komt Servië er gevaarlijk uit met een voorzet vanaf links, waarna Pickford moet ingrijpen bij de eerste paal, vlak voordat Mitrovic erbij komt. Pickford grabbelt even een paar seconden, maar heeft 'm ternauwernood vast.

De Serviërs willen nog wel even zien wat er nou bij Mitrovic gebeurde, want werd hij niet geduwd? Even is er twijfel, maar de VAR zegt: nee. Geen penalty.

Servië-Engeland: 0-1

Pickford is er op tijd bij

SER-ENG | 56' Pegel Alexander-Arnold

Daar komen de Engelsen weer. Een pegel van Alexander-Arnold schudt de boel wakker. Doelman Rajkovic kan alleen maar blokken. Hard schot, maar niet in een hoek. Alexander-Arnold heeft veel gevoel in zijn rechter, dat weten ze in Engeland goed.

Servië-Engeland: 0-1

SER-ENG | 51' Servië wil wel en komt

De Serviërs zijn niet bang voor de Engelsen. Het zag er al naar uit vlak voor de rust. En na rust willen ze ook nog naar voren. Het staat ook nog maar 1-1. En Engeland moet een manier vinden om onder die Servische druk uit te komen.

Servië-Engeland: 0-1

SER-ENG | 46' We spelen weer

De tweede helft is begonnen! Gudelj is achtergebleven in de kleedkamer, Ilic komt erin.

Servië-Engeland: 0-1

Bellinghams kopbal: Engeland op 1-0 tegen Servië

Bellingham kopt Engeland vroeg op 1-0 tegen Servië

SER-ENG | 45+2' Rust in Gelsenkirchen

Het is rust bij Servië-Engeland en daar zullen vooral de Serviërs van balen. Tegen de rust aan had Servië meer initiatief en aasden ze op een doelpunt. Maar waren er grote kansen? Nee. Misschien vlak voor rust even, toen Stones een linke voorzet wel erg beroerd wegwerkte. Maar verder zijn ze niet gevaarlijk.

Servië-Engeland: 0-1

SER-ENG | 42' Kostic in tranen

Kostic, oud-speler van FC Groningen, gaat huilend van het veld. De buitenspeler zat ineens op de grond met een hand rond het onderbeen. Geblesseerd.

Servië-Engeland: 0-1

Kostic in tranen van het veld

SER-ENG | 36' Servië beetje machteloos

De Serviërs hebben iets meer de bal gekregen de laatste minuten, maar gevaar stichten is er niet echt bij. Het centrale duo Stones en Guehi houden het heel aardig dicht. Rice loopt als man voor de defensie ook nog wat gaten dicht en zie er dan maar eens doorheen te komen.

Het zit goed in elkaar bij de Engelsen.

Servië-Engeland: 0-1

SER-ENG | 25' Tikjes voor Bellingham

Bellingham is de gevaarlijke man bij Engeland en dat weten de Serviërs ook. Ze proberen de jonge 'boy wonder' uit de tent te lokken met geniepige overtredingen, ze zitten hem op de hielen. Aan Bellingham om rustig te blijven en zich niet te laten uitdagen.

Dat lukt net even niet. Eerst jut hij zelf het Engelse publiek op en dan beukt hij met de borst tegen die van Kostic, waarna er even wat geduwd wordt.

Zojuist krijgt Walker, opgestoomd over rechts, een van de grootste kansen van de wedstrijd, maar zijn schot stuitert voorlangs.

Servië-Engeland: 0-1

Bellingham in de mangel

SER-ENG | 20' Mitrovic net naast

Engeland is beter, maar Servië loert. Zo krijgt Mitrovic net de eerste Servische kans. Maar zijn schot vliegt net naast, een hard schot, dat wel.

Servië-Engeland: 0-1

SER-ENG | 15' 'Hey Jude' klinkt in Gelsenkirchen

Kort na de 1-0 van Bellingham zetten de Engelse fans zuiver 'Hey Jude' in. Van de Beatles natuurlijk, en tegenwoordig ook een beetje van Jude Bellingham. Zelfs de Real Madrid-fans zingen het tegenwoordig voor hun jonge superster.

Bellingham is Engelands hoop om de teleurstelling van de afgelopen EK's en WK's - telkens weer een uitschakeling of verloren finale - te doen vergeten.

Hey Jude, don't make it bad
Take a sad song and make it better

'Hey Jude' als lijflied kon niet veel gepaster zijn.

Servië-Engeland: 0-1

SER-ENG | 13' Goal Engeland!

Goal van Engeland! En wie anders dan Jude Bellingham. De Real Madrid-middenvelder stoomt de zestien in en kopt binnen uit een voorzet van Saka.

Servië-Engeland: 0-1

Jude Bellingham viert de 1-0

SER-ENG | 5' Engelsen zoeken en vinden Foden

Vijf minuten onderweg en de Engelsen hebben de bal, tikken wat rond en zoeken een gaatje in de vijfmansverdediging van de Serviërs. Dat wordt nog niet zo makkelijk.

Zojuist vindt Bellingham Foden die het strafschopgebied ingeslopen was, maar na een gebrekkige aanname houdt het op. Even later probeert Foden het van afstand na een afvallende bal, maar de stuiter was te veel gevraagd. Naast.

Servië-Engeland: 0-0

Alexander-Arnold aan de bal

SER-ENG | 1' Spelen maar!

En er is afgetrapt. Engeland en Servië zijn begonnen aan hun EK.

Servië-Engeland: 0-0

Gefluit door de volksliederen

Bij de eerste klanken van het Engelse volkslied 'God save the King' klinkt een snerpend fluitconcert van de Servische fans. Als het Servische volkslied klinkt gaan de Engelsen tekeer. Vriendschappelijk sfeertje...

Het zal alles te maken hebben met wat er voor de wedstrijd is gebeurd in Gelsenkirchen. De politie zegt tegen de krant Bild dat Engelse hooligans Serviërs hebben aangevallen die zich bij een café in de binnenstad hadden verzameld.

Lees hier meer:

SER-ENG | Record Kane op eindtoernooien

Engeland-captain Harry Kane gaat zijn 23ste wedstrijd spelen op een eindtoernooi, daarmee passeert hij Sterling en Ashley Cole op de ranglijst voor meest gespeelde wedstrijden op EK's en WK's.

SER-ENG | Warming-up in Gelsenkirchen

 • Reuters
  De warming-up bij Servië-Engeland
 • Reuters
  Bellingham in de warming-up
 • Reuters
  De warming-up bij Servië-Engeland
 • Reuters
  De warming-up bij Servië-Engeland
 • Reuters
  De warming-up bij Servië-Engeland

Denemarken morst dure punten tegen Slovenië, ondanks masterclass Eriksen: 1-1

Bekijk de samenvatting van Slovenië - Denemarken

Ten Hag mag bij United blijven: 'Ze hebben met andere managers gesproken'

Erik ten Hag kreeg deze week tijdens zijn vakantie te horen dat hij bij Manchester United mag blijven. Dat was geen zekerheid na een moeizaam seizoen.

De clubleiding sprak met diverse andere kandidaten, zo gaf Ten Hag toe in Studio Fußball. "De clubleiding is naar me toe gekomen terwijl ik vakantie had op Ibiza. Ze stonden ineens op de stoep en vertelden dat ze met me verder wilden."

Lees hier verder:

Superster Bellingham was als 16-jarige al volksheld in Birmingham: 'Maakte ons kapot'

De zaligverklaring van Jude Bellingham is een kwestie van tijd, als die niet al heeft plaatsgevonden. De superster van Real Madrid, vanavond basisspeler voor Engeland op het EK tegen Servië, is pas 20 jaar. Maar in de hoofden van de Engelsen is hij het aardse allang ontstegen.

Zijn debuutseizoen als prof lijkt alweer een eeuwigheid geleden. En zowat vergeten. Maar niet in Birmingham, verre van.

Jude Bellingham in de warming-up voor het duel met Servië

Voordat Bellingham zich bij Real en daarvoor Borussia Dortmund aan de wereld liet zien, knokte de 16-jarige in 2019 met jeugdliefde Birmingham City tegen degradatie uit het Championship, het tweede niveau in Engeland.

In kletsnatte vechtwedstrijden tegen clubs als Millwall en Stoke City werd de tiener in 44 duels volwassen.

Lees verder via onderstaande link:

Live Studio Fußball met Ten Hag

De voorbeschouwing op Servië-Engeland is begonnen en je kijkt het op de televisie op NPO1 of via deze livestream.

In Studio Fußball zitten Erik ten Hag, Marco van Basten en Yannick van de Velde aan tafel.

SER-ENG | Geen Tadic in basis bij Servië

De opstelling van de Serviërs is ook binnen en daar ontbreekt een opvallende naam: Dusan Tadic. De 35-jarige aanvaller begint op de bank. Met Vlahovic, Gudelj en Mitrovic hebben ze overigens nog best wat andere heren die kunnen ballen.

SER-ENG | Engeland op volle sterkte

De opstelling van Engeland is er een waar veel bondscoaches van dromen. Foden, Bellingham, Kane, Saka, Rice, noem ze maar op. De ploeg van Gareth Southgate is op volle sterkte.

Southgate durft het overigens ook aan Alexander-Arnold op het middenveld te posteren. De rechtsback van Liverpool speelde daar al vaker in de nationale ploeg, maar heeft verder weinig ervaring met de positie.

De opstelling van Engeland tegen Servië

Mbappé roept Franse jongeren op te gaan stemmen: 'Extreme partijen kloppen op de deur'

Daags voor de eerste EK-wedstrijd van Frankrijk ging het op de persconferentie niet alleen over tegenstander Oostenrijk. Aanvoerder Kylian Mbappé deed een oproep aan Franse jongeren om vooral te gaan stemmen.

"We weten dat dit een cruciaal moment is in de Franse geschiedenis", zei de 25-jarige Mbappé. "Verkiezingen als deze hebben we niet eerder gezien."

Bij de Europese verkiezingen van vorig weekend boekte radicaal-rechts een monsterzege in Frankrijk. President Emmanuel Macron riep daarop nieuwe nationale verkiezingen uit. Op 30 juni en 7 juli mogen de Fransen weer naar de stembus.

"Deze generatie kan het verschil maken", vindt Mbappé. "We kunnen zien dat extreme partijen op de deur van de macht kloppen en we hebben de mogelijkheid om de toekomst van ons land te bepalen."

Lees hier verder:

SLV-DEN | 90+4' Klaar!

Het is afgelopen in Stuttgart. Slovenië-Denemarken eindigt in 1-1. Is dat verdiend? Op basis van de eerste helft hadden de Denen verdiend te winnen, met Eriksen als maestro, maar na rust waren de Slovenen een stuk brutaler. En ze profiteerden.

SLV-DEN | 90' Vier minuten nog...

Het is de omgekeerde wereld want de hele wedstrijd waren de Denen beter, maar na de 1-1 zijn de Slovenen toch vooral gaan jagen op de winnende goal. Echt grote kansen zijn er niet geweest nee, maar het lef alleen al was mooi om te zien.

En de Denen? Die lijken niet echt meer te kunnen. Of het moet in deze vier minuten blessuretijd...

Slovenië-Denemarken: 1-1

SLV-DEN | 83' Het gaat nog spoken...

De Slovenen zijn compleet opgeleefd na de 1-1, een goal die er toch ook al eventjes aan zat te komen. Kunnen de Denen hiervan herstellen?

Met drie verse wissels misschien: Poulsen, Norgaard en Dolberg komen erin.

Slovenië-Denemarken: 1-1

SLV-DEN | 77' Goal Slovenië!

Goal Slovenië! Het is 1-1. De goal is van linksback Janza die een afvallende bal vol op zijn wreef neemt. Via de bips van Hjulmand verdwijnt de bal achter Schmeichel. Het Sloveens kwartiertje levert al gelijk een goal op.

Slovenië-Denemarken: 1-1

Janza viert de 1-1

SLV-DEN | 77' Paal! Sloveens kwartiertje begonnen?

Een enorme poeier van afstand van Sesko. Zo op de paal vanaf een meter of 25. De Denen zijn gewaarschuwd, als ze dat al niet waren door de afgelopen minuten. Een Sloveens kwartiertje is begonnen.

Slovenië-Denemarken: 0-1

SLV-DEN | 75' Weer bijna Slovenië

Weer scheelt het helemaal niks. Een indraaiende voorzet wordt bijna binnengelopen door Sporar. Sukkelen de Denen zichzelf in slaap?

Het staat nog altijd slechts 1-0 en de Slovenen zullen toch weer hoop krijgen zo.

Slovenië-Denemarken: 0-1

SLV-DEN | 67' Bijna Slovenië!

Kijk, toch een moment van de Slovenen. Zo heel veel scheelt het niet. Gnezda Cerin komt invliegen na een voorzet het strafschopgebied in. De middenvelder schampt 'm en de bal vliegt net naast...

Slovenië-Denemarken: 0-1

SLV-DEN | 64' Oblak voorkomt erger

De Denen staan nog altijd slechts 1-0 voor. Scoren tegen de Slovenen is sowieso niet eenvoudig want ze hebben een uitstekende keeper op doel staan: Jan Oblak.

Oblak is de overige werkdagen van het jaar doelman van Atlético Madrid. En niet onverdienstelijk. Hij wordt gezien als een van de beste keepers ter wereld.

Slovenië-Denemarken: 0-1

Jan Oblak

Bild verbaast zich over neuspeuterende Koeman

Het Duitse Bild pakt groots uit met compromitterende foto's van Ronald Koeman.

Het boulevardblad heeft plek drie op de startpagina ingeruimd voor screenshots van de Oranje-bondscoach die "in zijn neus peutert en dan DAT doet".

De startpagina van Bild

De dat in kwestie betreft de plek waar de vinger van Koeman na zijn neus belandt: zijn mond. De bondscoach lijkt het zelf allemaal ook niet bijzonder fris te vinden.

SLV-DEN | 59' Wel de bal, maar weinig échte kansen

De Denen hebben bijna 70% balbezit. Maar ze schoten pas twee keer tussen de palen. Dat voelt mager. Ook na rust is het spelbeeld hetzelfde: veel balbezit, weinig kansen.

Betekent dat misschien dat de tot dusver machteloze Slovenen later toch nog de geest krijgen?

Slovenië-Denemarken: 0-1

Engelse 'fans' belagen Serviërs voor EK-duel in Gelsenkirchen

In Gelsenkirchen zijn voor de EK-wedstrijd Servië-Engeland vechtpartijen geweest tussen supporters uit beide landen. De politie zegt tegen de krant Bild dat Engelse hooligans Serviërs hebben aangevallen die zich bij een café in de binnenstad hadden verzameld.

Lees hier verder:

SLV-DEN | 46' En we spelen weer

In Stuttgart is de tweede helft begonnen. Zonder wissels.

Slovenië-Denemarken: 0-1

Nog even over Oranje...

In de rust van Slovenië-Denemarken blikken we nog even terug op de 2-1 zege van Oranje op Polen. Wie spraken we?

 • Schouten vindt dat Oranje eerder had moeten toeslaan: 'Bleef lang spannend'
 • Gakpo tevreden na openingsduel: 'Chapeau voor Wout, maar ook chapeau voor de rest'
 • Frimpong na 'crazy match' met late gelijkmaker: 'Deed me denken aan Leverkusen'
 • Zelfkritische Veerman over Weghorst: 'Je ziet aan zijn kop dat hij gebrand is'
 • Malen blij met goede start op EK: 'We hebben gevochten vandaag'
 • Memphis genoot van sfeer in stadion: 'Dat geeft ons vertrouwen'

SLV-DEN | 45+1' Rust in Stuttgart

Ze kunnen aan de thee in Stuttgart. De Denen hebben geen enkele zorg gehad in de eerste helft. De Slovenen zullen iets moeten gaan doen in de tweede helft.

Slovenië-Denemarken: 0-1

SLV-DEN | 44' Eriksen kan ook iets fout doen

Mocht u zich even vervelen dit duel: let dan maar eens even gewoon de hele tijd op Eriksen. Waar hij loopt. Hoe hij vrijloopt. Zijn aannames. Hoe ver hij al vooruit heeft gekeken voordat hij de bal krijgt. Kijk zijn doelpunt nog eens terug.

Zodra de bal bij Eriksen in de buurt komt, gaat alles even in slowmotion, alles om hem heen lijkt dan net even langzamer te gaan. Zo veel controle straalt de middenvelder uit.

Jammer dat het bijna rust is.

De Deen kreeg zo even overigens wel een gigantische kans. Vogelvrij kon hij van een meter of tien op doel schieten. Maar de bal ging hoger over. Geschoten met links. Eriksen is ook mens.

Slovenië-Denemarken: 0-1

Eriksen aan de bal

SLV-DEN | 39' Denen zonder problemen

Het voelt een beetje alsof de Denen in een park in Kopenhagen een balletje rondtikken. Zo makkelijk gaat het. Zo rustig ziet het eruit.

Het lijkt ook alsof alle Slovenen op een meter staan te dekken. Dus wat het waard is wat de Denen laten zien, is moeilijk te zeggen. Het staat ook nog maar 1-0. Meer slagvaardigheid, dat kan nog een punt zijn van bondscoach Kasper Hjulmand in de rust.

En de Slovenen, tja, die moeten hopen op een wonder, want ze lijken volstrekt kansloos.

Slovenië-Denemarken: 0-1

SLV-DEN | 30' Sporar en de bal: geen vrienden

In de aanval bij Slovenië naast Sesko loopt Andraz Sporar. De spits van Panathinaikos zit er nog niet echt lekker in. Zo even geleden peert hij een heel aardige mogelijkheid de tweede ring in. En nu springt de bal zo van zijn scheenbeen af nadat hij de diepte in was gestuurd. Nee, Sporar en de bal zijn nog geen vrienden.

Zonde, want hoeveel sterker de Denen ook zijn, iets meer scherpte en Slovenië kan ze best pijn doen.

Slovenië-Denemarken: 0-1

SLV-DEN | 17' Goal Denemarken!

Goal Denemarken! En het is Christian Eriksen die scoort. De middenvelder reageert alert en handelt vliegensvlug in het strafschopgebied. Knappe goal. De assist met de hak van Wind is ook fraai.

Voor het verhaal is het schitterend: drie jaar na de hartstilstand die Eriksen op het vorige EK kreeg, maakt hij zijn rentree op het Europees kampioenschap met een doelpunt.

Slovenië-Denemarken: 0-1

Eriksen schiet Denemarken op voorsprong tegen Slovenië

SLV-DEN | 16' Spits Sesko dan? Nee

Je ging je even afvragen of de Slovenen nog meededen, maar toch wel! Spits Sesko pegelt net bijna de bal in de bovenhoek, vanaf een meter of 25.

Sesko, zegt u? De spits van RB Leipzig, teamgenoot van Xavi Simons. Een man in vorm, bovendien. Want in de laatste 16 competitiewedstrijden met Leipzig scoorde de Sloveen elf keer. De laatste zeven wedstrijden zelfs zeven keer. Ieder duel één goal.

Niet zomaar laten schieten, dus.

Slovenië-Denemarken: 0-0

SLV-DEN | 4' Denen de baas

De bal is voor de Denen, al vanaf de eerste minuut. Grote kansen waren er nog niet. Maar dat is een kwestie van tijd. Spits Højlund wordt al gezocht, maar nog niet echt bereikt.

Net even een schrikmomentje voor de Denen. Hun 21-jarige spits van Manchester United zit zonder schoen op het gras. Grimas op het gezicht. Handen om de enkel. Hij maakte even kennis met de slagers centraal achterin bij Slovenië Drkusic en Bijol.

Die Rasmus Højlund hè, laten we die gamende, krachtige spits met Ronaldo als eerste idool eens wat beter voorstellen:

Deen Rasmus Højlund: gamende, krachtige spits met Ronaldo als eerste idool

Slovenië-Denemarken: 0-0

SLV-DEN | 1' Spelen maar!

De Denen en Slovenen zijn begonnen aan hun EK. In Stuttgart is afgetrapt.

Live de wedstrijd kijken? Dat kan via deze livestream.

Slovenië-Denemarken: 0-0

Koeman vond Oranje een uur lang heel goed: 'Zwaarbevochten zege, maar verdiend'

Ronald Koeman benadrukte na de moeizame 2-1 zege op Polen vooral het goede spel van Oranje. Dat het eerste groepsduel op het EK pas in de 83ste minuut beslist werd, gaf de bondscoach "een goed gevoel".

"We hebben het een uur lang heel goed gedaan", oordeelde Koeman kort na de wedstrijd in Hamburg. "We hebben heel veel kansen kunnen creëren, voetballend gezien was het een uur lang gewoon goed."

Lees hier verder:

'Redder des vaderlands' Weghorst appte vriendin dat hij zou scoren

De redder des vaderlands. Wout Weghorst heeft wel eens mindere recensie gekend. De spits viel in de eerste EK-wedstrijd, tegen Polen, in bij een 1-1 stand en maakte minuten later de winnende treffer.

"Onbeschrijfelijk", straalde Weghorst.

Lees hier verder:

Zo keken Polen in Noordwijkerhout naar Polen-Nederland

Zo keken Polen in Noordwijkerhout naar Polen-Nederland

Voorbeschouwen op Slovenië-Denemarken

Uitpuffend van de zege van Oranje op Polen gaan we alweer door met de volgende voorstelling: Slovenië-Denemarken.

De voorbeschouwing is begonnen. Die kijk je hier.

De aftrap is om 18.00 uur.

Matchwinner Weghorst appte vriendin dat hij zou scoren: 'Onbeschrijfelijk'

Matchwinner Weghorst appte vriendin dat hij zou scoren: 'Onbeschrijfelijk'

Bekijk de samenvatting van Polen-Nederland

Bekijk de samenvatting van Polen - Nederland

Koeman na zege op Polen: 'Een uur lang erg goed, maar toen vielen we weg'

Bondscoach Ronald Koeman vond dat zijn ploeg "een uur lang erg goed" speelde, "maar toen vielen we weg."

"Het is zwaarbevochten. We hebben er hard voor moeten werken, dat geeft ook een goed gevoel."

De invallers, en specifieke matchwinner Weghorst, gaven Oranje het laatste zetje naar de winst. "Als je zulke spelers achter de hand hebt, en zeker met Wout, dan weet je dat er dingen kunnen veranderen. Dat heeft hij laten zien."

Koeman zag "genoeg momenten die heel goed waren, maar ook genoeg om te verbeteren. De drie punten geven rust, wat prettig is."

Van Dijk: 'Corners moeten beter'

Virgil van Dijk vindt dat Oranje beter voor de dag moet komen bij corners. Polen kwam uit een kopbal van Adam Buksa op 1-0. "Bij de 1-0 krijgt hij een vrije looplijn, daar moeten we op letten. We moeten kritisch zijn en dan doel ik ook op mezelf", zei Van Dijk.

De aanvoerder was vanzelfsprekend blij dat hij met Oranje de drie punten kon pakken. "De taak was om ten koste van alles de eerste wedstrijd te winnen, dat is gelukt."

Van der Vaart: 'Uiteindelijk hebben we onze Woutje'

Rafael van der Vaart heeft genoten van Oranje. "Ik vond het een leuke wedstrijd. Ze waren voor rust goed, en het begin na rust was ook goed. Daarna werd het matig. Uiteindelijk hebben we onze Woutje", zei de oud-international.

Weghorst: 'Dit is een droomscenario'

"Ja, ik ben heel blij. Dit is onbeschrijflijk, vooral op een eindtoernooi. Zo speciaal. Dit is persoonlijk een droomscenario", jubelde matchwinner Wout Weghorst. De spits zocht direct na afloop naar de juiste woorden om zijn euforische gevoel te beschrijven.

Hij beseft hoe belangrijk is het is op het EK goed te beginnen. "Dit is zo belangrijk, om het goede gevoel vast te houden. Dit is gewoon heel erg mooi voor ons allemaal. Het absolute doel is om met z'n allen die beker te pakken."

Oranje wint!

Het ging moeizaam, maar Oranje begint het EK met een overwinning op Polen.

Wout Weghorst bezorgt Nederland de overwinning!

POL-NED 1-2 | 89' Redding Verbruggen!

Nederland haalt opgelucht adem als doelman Bart Verbruggen zich moet strekken op een inzet van Karol Świderski. De keeper houdt Oranje op de been.

Het is voor Nederland deze laatste minuten nog even doorkomen.

POL-NED 1-2 | 83' Goal Weghorst!

Oranje komt op voorsprong! Het is weer goudhaantje Wouthorst die scoort.

Wijnaldum fungeert als de 'bliksemafleider', waardoor Weghorst van dichtbij hard raak kan schieten.

Terugkijken: Supersub Weghorst schiet Oranje in slotfase op voorsprong tegen Polen

POL-NED 1-1 | 79' Weghorst en Frimpong vallen in

De tijd dringt voor Oranje.

Jeremie Frimpong en Wout Weghorst komen in het veld om alsnog wat te kunnen forceren voor Nederland.

Cody Gakpo en Memphis Depay verlaten het veld.

POL-NED 1-1 | 73' Oranje zoekt en zoekt

Nederland heeft het wat lastiger en probeert een gaatje te vinden in de Poolse defensie.

Stefan de Vrij krijgt een goede kans. Hij kopt net over het doel uit een corner.

Oranje moet naar andere oplossing gaan zoeken, wil het met de winst uit Hamburg vertrekken.

Ronald Koeman geeft aanwijzingen

Wijnaldum in voetsporen Krol

Georginio Wijnaldum is na Ruud Krol de tweede Oranje-international actief op een EK of WK terwijl hij onder contract staat bij een club buiten Europa.

Middenvelder Wijnaldum speelt nu bij Al Ettifaq uit Saudi-Arabië.

Ruud Krol was de eerste tijdens het EK van 1980. Krol speelde toen voor het Canadese Vancouver Whitecaps.

POL-NED 1-1 | 65' Schot Dumfries!

Donyell Malen laat zich meteen zien na zijn invalbeurt.

Hij helpt Denzel Dumfries aan een vrije schietkans, schuin voor het doel, maar de verdediger van Internazionale schiet naast.

Denzel Dumfries baalt van zijn gemiste kans

POL-NED 1-1 | 59' Wijnaldum en Malen komen erin

Bondscoach Ronald Koeman grijpt in.

Hij brengt Georginio Wijnaldum in het veld voor Joey Veerman en Donyell Malen lost Xavi Simons af.

Oranje kan ook wel een nieuwe impuls gebruiken. Polen wordt in deze fase namelijk sterker.

Overleg tussen Georginio Wijnaldum en Ronald Koeman

POL-NED 1-1 | 59' Redding Verbruggen!

Bart Verbruggen helpt Oranje met een redding op een poging van de Pool Jakub Kiwior.

De 21-jarige doelman maakt tot nu toe een degelijke indruk bij zijn debuut op een eindtoernooi.

Water voor Simons

Xavi Simons pakt even zijn moment en besprenkelt zichzelf met water

POL-NED 1-1 | 53' Oranje op de Poolse helft

Het is voor Nederland zoeken naar die perfecte aanval.

Oranje drukt Polen naar achteren, oogt gevaarlijk, maar tot een uitgespeelde kans leidt het nog niet.

Ook op de counter lukt het Oranje niet om te scoren. Gakpo bedient Simons, maar de aanvaller van Paris Saint-Germain schiet naast.

Tweede helft

De bal rolt weer in het Volksparkstadion en Oranje domineert weer direct.

Bij Polen komt Jakub Moder in het veld voor Sebastian Szymański, die in de kleedkamer is gebleven.

Oranje dominant

De statistieken laten zien hoe dominant Nederland voor rust heeft gespeeld.

Oranje kreeg dertien doelpogingen, waarvan drie tussen de palen. Polen was vier keer kansrijk, twee mogelijkheden waren tussen de palen.

Denzel Dumfries en Memphis Depay

'Oranje speelde goede eerste helft'

Pierre van Hooijdonk vindt dat Oranje zichzelf vergeet te belonen voor rust. "Oranje speelt eigenlijk een hele goede eerste helft, maar ze lopen tegen de tegengoal aan", zegt hij.

Rafael van der Vaart is te spreken over Cody Gakpo, die de 1-1 maakte. "Gakpo straalt veel uit. Hij heeft de vorm meteen te pakken. Hij zoekt z'n tegenstander continu op. Ze hebben angst voor hem,."

Vreugde bij Poolse supporters in Noordwijkerhout

Poolse supporters kijken in Noordwijkerhout samen naar de wedstrijd. Het ging dan ook even los toen Polen op voorsprong kwam.

Vreugde bij Poolse supporters in Noordwijkerhout na doelpunt

POL-NED 1-1 | Rust

We gaan rusten in Hamburg.

Vlak voor het fluitsignaal krijgt Memphis Depay schuin voor de goal nog een goede kans. De aanvaller raakt de bal maar half en ziet zijn poging mislukken.

Dat scheelt centimeters: schot Deapy net langs verkeerde kant van de paal

POL-NED 1-1 | 41' Oranje controleert

Oranje heeft de controle weer enigszins terug, al komt Polen er af en toe gevaarlijk uit.

Gakpo helpt een grote kans om zeep door op aangeven van Nathan Aké de bal, op een meter of vijf van het doel, over te schieten.

Hier had de aanvaller van Liverpool best wat secuurder mee kunnen omgaan.

Van dichtbij hoog over: Gakpo laat kans op 2-1 voor Oranje liggen

POL-NED 1-1 | 29' Goal Oranje!

Nederland is terug in de wedstrijd! Cody Gakpo helpt Oranje met wat fortuin naast de Polen, dankzij een van richting veranderd schot.

De aanvaller van Liverpool ziet zijn schot via het been van verdediger Bartosz Salamon langs de kansloze keeper Szczęsny in het doel vliegen.

Gakpo was op het WK 2022 in Qatar ook de eerste doelpuntenmaker van Nederland. Hij scoorde toen tegen Senegal.

Gakpo schiet Oranje met een beetje geluk weer naast Polen: 1-1

Oranje kwetsbaar bij standaardsituaties

De 1-0 van Adam Buska bezorgt bondscoach Ronald Koeman huiswerk.

Het is namelijk al het derde opeenvolgende tegendoelpunt van Oranje uit een standaardsituatie in alle competities.

POL-NED 1-0 | 22' Ook fikse kans voor Depay

Oranje mist opnieuw een grote mogelijkheid. Memphis Depay schiet in goede positie de bal echter over het doel.

Wild over: Depay mist grote kans voor Oranje

POL-NED 1-0 | 19' Kans Van Dijk!

Nederland is dicht bij de gelijkmaker.

Virgil van Dijk neemt na een corner van Joet Veerman de bal direct op de pantoffel, maar doelman Szczęsny staat op de goede plek en redt.

Pech voor Oranje!

POL-NED 1-0 | 15' Goal Polen!

Een fikse tegenvaller voor Oranje, nadat Polen op voorsprong is gekomen.

Adam Buksa kopt een corner van Piotr Zieliński sterk binnen in de verre hoek. Buksa verslaat zijn bewaker Denzel Dumfries in de lucht.

Oranje op achterstand tegen Polen door rake kopbal van Buksa

POL-NED | 15' Gele kaart Veerman

Joey Veerman loopt tegen een vroege gele kaart aan voor een overtreding op Sebastian Szymański.

POL-NED | 8' Oranje domineert

Nederland begint uitstekend aan de wedstrijd en drukt Polen naar achteren.

Tijani Reijnders mist rond de penaltystip een grote kans voor Oranje na een combinatie met Joey Veerman en Jerdy Schouten. Reijnders schiet naast.

Memphis Depay in duel met de Pool Jakub Kiwior

POL-NED | 2' Schot Gakpo!

De eerste kans van de wedstrijd komt op naam van Oranje.

Cody Gakpo trekt naar binnen en schiet in de korte hoek, de Poolse doelman Wojciech Szczęsny brengt redding.

Aftrap!

We zijn begonnen in Hamburg.

Het EK is onderweg voor Oranje!

Volksliederen

Het Wilhelmus klinkt in het Volksparkstadion. Diverse Oranje-supporters hebben spandoeken meegenomen met verwijzingen naar het Europees kampioenschap van 1988.

Lewandowski in de warming-up

Robert Lewandowski doet volop mee in de warming-up bij de Polen.

Zien we de spits vandaag nog als invaller binnen de lijnen komen?

Robert Lewandowski

Bekende gezichten voor Verbruggen en Zirkzee

De pas deze week bij Oranje gearriveerde Joshua Zirkee komt vandaag in Hamburg twee ploeggenoten van Bologna tegen: Lukasz Skorupski en Kacper Urbanski.

Oranje-doelman Bart Vergbruggen ziet eveneens een bekend gezicht bij de Polen. Jakub Moder is zijn teamgenoot bij het Engelse Brighton & Hove Albion FC.

Koeman: 'Geen twijfels over basisopstelling'

Bondscoach Ronald Koeman zegt voorafgaand aan de aftrap in Hamburg dat hij geen twijfels heeft gekend over zijn basisopstelling van Oranje.

Het is dezelfde opstelling als die van het oefenduel met IJsland, waarin Oranje met 4-0 te sterk was. "De voorbije week ben ik niet aan het twijfelen gebracht om het vandaag anders te gaan doen", zegt Koeman bij de NOS.

Koeman vindt het niet erg dat zijn middenveld - Joey Veerman, Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders - nog onervaren is. Het trio speelde bij elkaar 24 interlands. "Deze spelers hebben een dusdanige ontwikkeling bij hun club gemaakt dat ze klaar zijn om te spelen", aldus Koeman.

De bondscoach vindt het ook "een meerwaarde" dat Schouten en Veerman bij PSV een vast koppel zijn.

Koeman sluit het niet uit dat het koppel aan de rechterkant - Xavi Simons en Denzel Dumfries - ook kan worden afgelost door het duo Lutsharel Geertruida/Jeremie Frimpong

"We hebben vele opties. We hebben 'starters' en 'finishers', we zullen zien hoe een wedstrijd zich gaat ontwikkelen", reageerde de bondscoach.

Koeman: 'Als we de basisprincipes juist uitvoeren, dan denk ik dat het goedkomt'

Meeste goals voor Oranje

1. Robin van Persie - 50 goals (102 interlands)

2. Memphis Depay - 45 goals (93 interlands)

3. Klaas-Jan Huntelaar - 42 goals (76 interlands)

4. Patrick Kluivert - 40 goals (79 interlands)

5. Dennis Bergkamp - 37 goals (79 interlands)

5. Arjen Robben - 37 goals (96 interlands)

13. Georginio Wijnaldum - 28 goals (93 interlands)

39. Wout Weghorst - 11 goals (33 interlands)

56. Cody Gakpo - 9 goals (25 interlands)

Memphis Depay tijdens de warming-up van het Nederlands elftal

Verbruggen op twee na jongste EK-doelman

Bart Verbruggen schaart zich in een bijzonder rijtje keepers.

Met 21 jaar en 303 dagen is hij de op twee na jongste doelman die ooit op een EK in actie is gekomen.

Het contrast met het EK van 2021? Toen stond de 38-jarige Maarten Stekelenburg nog in het doel van het Nederlands elftal.

Beeld van verwarde man in Hamburg

In de onderstaande video te zien hoe een man in Hamburg wordt overmeesterd door Duitse politie-eenheden.

De man verliet een horecagelegenheid, bedreigde de politie en dreigde een molotovcocktail aan te steken. Hij werd daarna in zijn been geschoten door de politie.

Incident vlakbij fanzone Oranje, politie schiet man in been

Oranje ongewijzigd, Polen zonder Lewandowski

De opstelling van het Nederlands elftal is ongewijzigd ten opzichte van het laatste oefenduel van Oranje met IJsland.

Opstelling Oranje: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké; Schouten, Reijnders, Veerman; Simons, Depay, Gakpo.

Bij Polen ontbreekt zoals verwacht Robert Lewandowski. De spits van Barcelona zit wel op de bank.

Opstelling Polen: Szczesny; Bednarek, Salamon, Kiwior; Frankowski, Zielinski, Romanczuk, Zalewski, Urbanski, Buksa, S.Szymanski.

Weghorst geniet, spanning bij Koeman

Wout Weghorst stapt als eerste international op het veld en geniet zichtbaar.

De spanning is op het gezicht af te lezen bij bondscoach Ronald Koeman, die zijn debuut op een eindronde gaat maken.

Bondscoach Ronald Koeman
Wout Weghorst geniet van de atmosfeer in het Volksparkstadion

Oranje arriveert bij het Volksparkstadion

Het Nederlands elftal is met twee bussen gearriveerd bij het Volksparkstadion in Hamburg.

Bondscoach Ronald Koeman en directeur topvoetbal Nigel de Jong van de KNVB stappen als eerste uit de bus, met Memphis Depay in hun kielzog.

Memphis Depay
De vier spelersbussen bij het Volksparkstadion

Familie De Roon zingt 'Wij houden van Oranje'

Marten de Roon mist door een blessure het EK voetbal, maar dat weerhoudt de middenvelder er niet van zijn collega-international succes te wensen.

Familie De Roon zingt 'Wij houden van Oranje'

De supporters van Oranje draaien warm voor de eerste EK-wedstrijd

Brullen, zingen, trommelen: de Oranjemars in Hamburg in beeld

Politie overmeestert man met pikhouweel in Hamburg

De Duitse politie meldt dat er in Hamburg een man met een pikhouweel, een soort bijl, en een molotovcocktail is overmeesterd. De man verliet een horecagelegenheid en bedreigde de politie en dreigde de molotovcocktail aan te steken. Hij werd daarna in zijn been geschoten door de politie.

Het gaat naar verluidt niet om een terreurdaad. Ook zijn er geen aanwijzingen dat de actie met het EK te maken heeft. Het incident gebeurde in de buurt van de fanzone in Hamburg waar supporters van Oranje zich verzamelen.

Politie in Hamburg

Vijfde EK-deelname op rij voor Polen

Polen maakt voor de vijfde keer op een rij zijn opwachting op een Europees kampioenschap. Een reeks die Nederland de Polen niet nadoet.

Het land debuteerde in 2008 op het EK en miste daarna geen eindronde meer.

Polen eindigde op drie van de vier voorbije EK's als laatste in de groepsfase. De uitzondering kwam op het EK van 2016. Het land reikte toen tot de kwartfinales, waarin latere winnaar Portugal na strafschoppen te sterk was.

Witsel ontbreekt bij België

België lijkt maandag in het openingsduel met Slowakije geen beroep te kunnen doen op de geblesseerde Axel Witsel. De middenvelder trainde vandaag niet mee bij de Rode Duivels.

Ook Thomas Meunier is nog absent. Hij revalideert nog in België. Bij onze zuiderburen wordt er rekening gehouden dat de verdediger het volledige EK moet missen.

Bondscoach Domenico Tedesco van België kan tot en met vanavond nog een vervanger voor Meunier aanwijzen.

Axel Witsel

Statistiek om in kroeg of huiskamer indruk mee te maken

Oranje keert terug op de plek waar in 1988 geschiedenis werd geschreven. Nederland versloeg toen op 21 juni gastland West-Duitsland dankzij het winnende doelpunt van Marco van Basten (2-1) in Hamburg.

Het team van toenmalig bondscoach Rinus Michels werd daarna in München Europees kampioen. Nederland won met 2-0 van de voormalig Sovjet-Unie door goals van Ruud Gullit en Marco van Basten.

Maar nu komt het:

Dit is het eerste eindtoernooi van het Nederlands elftal (WK of EK) waarbij geen enkele speler uit de selectie was geboren toen Oranje in 1988 de EK-titel won.

Ruud Gullit en Frank Rijkaard vieren feest na de zege van Oranje op West-Duitsland

Oranje opgelet: Poolse bondscoach nog ongeslagen

Polen is vanmiddag misschien niet de favoriet tegen Oranje, maar het land is wel met zelfvertrouwen in Hamburg gearriveerd.

De Polen verloren onder bondscoach Michał Probierz nog geen wedstrijd sinds zijn aanstelling in september 2023: vijf zeges en drie keer een gelijkspel.

Probierz volgde toen de Portugees Fernando Santos op.

Poolse bondscoach: 'Morgen weet ik hoe het is om zonder Lewandowski te spelen'

Oranjekoorts stijgt: enorme stoet met fans loopt door Hamburg

Oranjekoorts stijgt: enorme stoet met fans loopt door Hamburg

Manuel 'jij komt er niet langs' Neuer in de metro

"You shall not pass!", schreeuwde tovenaar Gandalf ooit in het eerste deel van de populaire filmtrilogie Lord of the Rings.

In de metro van München bedacht een kledingfabrikant zijn eigen versie met Duitsland-doelman Manuel Neuer in de hoofdrol.

Het resultaat mag er zijn.

Ten Hag en Van Basten in Studio Fußball

Zondagavond vanaf 20.15 uur is er weer een nieuwe aflevering van NOS Studio Fußball.

Oud-international Marco van Basten, Manchester United-trainer Erik ten Hag en acteur Yannick van de Velde zijn de gasten in de studio in Baarn.

De presentatie is in handen van presentator Sjoerd van Ramshorst.

Fans op pad naar Volksparkstadion

Oranje fans lopen achter de Oranjebus tijdens de fanwalk naar het Volksparkstadion voor de eerste wedstrijd op het EK van het Nederlands elftal

Van Hooijdonk: 'Win je niet van Polen, dan komt er hoogspanning'

Pierre van Hooijonk vindt dat het Nederlands elftal de Polen vanmiddag moet verslaan om zichzelf lekker in het toernooi te spelen. Hij ziet Oranje ook als favoriet voor de wedstrijd.

"Als wij een serieuze gooi naar de EK-titel willen doen, dan moeten we hier niet zo moeilijk over doen", zegt Van Hooijdonk in de voorbeschouwing op het YouTube-kanaal van NOS Sport.

"Als we deze wedstrijd niet winnen, dan zet je jezelf direct onder een hoogspanning van 220 volt. Want daarna wacht Frankrijk. Nou, dank je de koekoek", aldus de NOS-analist.

Van Hooijdonk geeft Oranje echter een goede kans op de winst. "Deze wedstrijd is in principe de makkelijkste van de drie duels. Die moet je dan ook zeker winnen. En dat gaat ook wel gebeuren, daar ben ik van overtuigd."

Nederland treft in groep D van het EK ook Frankrijk (vrijdag 21 juni) en Oostenrijk (25 juni).

Polen-Nederland met audiodescriptie

Tijdens het EK voetbal is het mogelijk dat blinden en slechtzienden een aantal wedstrijden makkelijker kunnen volgen.

De wedstrijden van het Nederlands en Belgisch elftal zijn met audiodescriptie te volgen via NPO 1 extra (kanaal 81). Ook de halve finales en de finale zijn te volgen met audiodescriptie.

De openingswedstrijd van het toernooi (Duitsland-Schotland) was vrijdag de eerste EK-wedstrijd die met audiodescriptie te volgen was.

Cultuuromslag moet Oranje EK-succes brengen

Het dollen is voorbij. Het voorbereiden is voorbij. Het afwachten is voorbij. Het Nederlands elftal begint vanmiddag om 15.00 uur aan het EK. Met een groep die hongerig is en zegt lessen te hebben getrokken uit het verleden.

Dit Nederlands elftal wil van een leuke groep een succesvol team worden. "Dat leeft zeker", gaf Denzel Dumfries vanuit het trainingskamp in Wolfsburg aan. "Het grootste deel van de selectie is al een paar jaar bij elkaar en heeft eindtoernooien meegemaakt. Je voelt de honger om iets te winnen."

Lees hieronder het volledige verhaal.

Extra voorbeschouwing

Een extra voorbeschouwing op Nederland-Polen is nu te zien op het YouTube-kanaal van de NOS.

Pierre van Hooijdonk, Jeroen Stekelenburg en Thierry Boon praten je bij.

Optimisme in Italië na zege op Albanië

De toplanden maken vooralsnog een prima indruk op het Europees kampioenschap. Duitsland en Spanje overtuigden in hun openingsduel, terwijl Italië na een achterstand zegevierde.

Het spel van de Italianen was ondanks de valse start in grote delen van de wedstrijd dusdanig goed dat ook de formatie van bondscoach Luciano Spalletti een land is om rekening mee te houden.

De Italiaanse sportbijbel La Gazzetta dello Sport toonde na de zege op Albanië het optimisme over de Azzurri. "Hart van Italië", staat er op de voorpagina.

Slecht veld in Hamburg?

De zorgen over de staat van het veld in Hamburg zijn zowel bij Oranje als Polen een item.

Zaterdag was te zien hoe Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk tijdens een veldinspectie in het Volksparkstadion met gemak een grasstrook omhoogtrok.

"Maar of het veld heel slecht is, dat weet ik niet. Het lijkt er wel op alsof het snel loskomt, dat is balen. Maar beide teams moeten hiermee omgaan", vertelde Van Dijk op de persconferentie over de staat van de grasmat.

Bondscoach Ronald Koeman besloot eerder dat Oranje de afsluitende training niet in Hamburg zou afwerken, maar gewoon op de vaste trainingslocatie in Wolfsburg. Beide landen zouden namelijk van de Europese voetbalbond UEFA maar 45 minuten mogen trainen.

De UEFA meldde uiteindelijk dat er helemaal niet op het veld mocht worden getraind om de grasmat in het Volksparkstadion te sparen.

Van Dijk inspecteert het veld in Volksparkstadion: 'Laat los'

Extra voorbeschouwing op YouTube

Alvast in de stemming komen voor Polen-Nederland? Dat kan!

Om 10.30 uur blikken analist Pierre van Hooijdonk en verslaggever Jeroen Stekelenburg met Thierry Boon vooruit op de wedstrijd in Hamburg.

De voorbeschouwing is vanaf 10.30 uur te zien op het YouTube-kanaal van NOS Sport.

Voorbeschouwing NOS Sport

Eriksen laat zich niet tegenhouden door gebeurtenissen uit 2021

Denemarken speelt vandaag om 18.00 uur tegen Slovenië. Christian Eriksen wil zich bij zijn terugkeer op een EK voetbal niet van de wijs laten brengen door de gebeurtenissen van drie jaar geleden. Toen kreeg de Deen in het groepsduel met Finland een hartstilstand en moest hij gereanimeerd worden. Hij leeft tegenwoordig met een inwendige defibrillator.

"Toen ik te horen kreeg dat ik weer kon voetballen, was mijn doel om terug te keren op dit niveau. Ik ben niet vergeten wat er is gebeurd. Maar het is ook niet zo dat iets me tegenhoudt. Ik kijk er gewoon naar uit om te spelen", zei de middenvelder van Manchester United een dag voor het duel met Slovenië in Stuttgart.

In 2021 wist Denemarken na de schokkende taferelen met Eriksen de halve finales te halen. "Het begon heel negatief, toen werd iedereen optimistischer en werden er geweldige herinneringen gemaakt", herinnert de inmiddels 32-jarige Eriksen zich.

De spelers van Denemarken staan om Christian Eriksen heen

Oranjefans (met haarband) onderweg naar Hamburg

Nederlandse supporters zijn onderweg naar Hamburg

Spanje top, Italië met schrik vrij

Nog even terug naar de dag van gisteren.

Spanje, Italië en Zwitserland begonnen het EK met een overwinning. Met name de 3-0 winst van de Spanjaarden op Kroatië, de nummer drie van het WK 2022 in Qatar, sprak tot de verbeelding.

Bekijk hieronder de samenvattingen van de drie groepsduels van zaterdag:

Bekijk de samenvatting van Italië - Albanië
Bekijk de samenvatting van Spanje - Kroatië
Bekijk de samenvatting van Hongarije - Zwitserland

Engelsen lopen niet weg voor druk van favorietenrol

Engeland speelt om 21.00 uur vanavond tegen Servië. Bondscoach Gareth Southgate gaat ervan uit dat de ervaren spelers alle 'jonkies' in de selectie zullen helpen met de druk die erbij komt kijken nu Engeland een van de favorieten voor de titel is.

Hij kan naast topspelers als Harry Kane terugvallen op vedette Jude Bellingham, die begin deze maand met Real Madrid de Champions League won. "Hij heeft een geweldige instelling en het vermogen zich aan te passen", roemde Southgate de 20-jarige aanvaller.

"Hij is op jonge leeftijd al zo goed daarmee omgegaan. Het is fantastisch om al die getalenteerde spelers te hebben, maar iedereen heeft de verantwoordelijkheid om zijn taak uit te voeren."

Kane voelt de druk die er op zijn ploeg ligt en loopt daar niet voor weg. "Ieder toernooi zorgt voor verschillende verwachtingen, maar we hebben het verdiend tot de favorieten gerekend te worden. Als we naar onszelf kijken weten we dat we het goed hebben gedaan en het land trots hebben gemaakt op goede toernooien."

Geen Brobbey, geen Lewandowski

Bondscoach Ronald Koeman heeft vandaag niet de beschikking over Brian Brobbey.

De spits van Ajax herstelt van een hamstringblessure, die hij afgelopen woensdag tijdens de groepstraining opliep. Het is de verwachting dat Brobbey vrijdag in de tweede groepswedstrijd tegen Frankrijk er weer bij.

Polen moet het doen zonder vedette Robert Lewandowski, die nog te geblesseerd is en zich ook richt op de andere pouleduels.

Het grote aftellen is begonnen

Goedemorgen!

Op de derde speeldag van het Europees kampioenschap in Duitsland is het Nederlands elftal aan zet. Oranje speelt om 15.00 uur in Hamburg tegen Polen.

In dit liveblog tellen met je af naar de aftrap in het Volksparkstadion.

Later zijn er ook nog de groepswedstrijden Slovenië-Denemarken (18.00) en Servië-Engeland (21.00 uur).