liveblog
NOS WielrennenAangepast

Dainese verrast met sprintzege in Vuelta • Van den Berg derde, Groves valt

Welkom bij het liveblog van etappe 19 van de Vuelta

liveblog gesloten

Hasta mañana!

We houden ermee op hier in Íscar. Morgen gaat de Vuelta verder met een bijzonder lastige etappe, met niet drie, niet vier, niet vijf, maar liefst tien beklimmingen van de derde categorie.

Een soort Spaans Luik-Bastenaken-Luik, of Lieja-Bastoña-Lieja, zoals de Spanjaarden zeggen, over 185,7 kilometer van Mazanares El Real naar Guadarrama.

De etappe is vanaf de start (11.55 uur) te volgen via een liveblog en vanaf 16.00 uur ook via televisie en een livestream online. Tot morgen!

Bekijk de samenvatting van de negentiende etappe

Dainese ziet sprinttrein vallen, maar schenkt DSM toch afscheidscadeautje in Vuelta

Jumbo-Visma-ploegleider Niermann: 'Onze afspraken blijven binnen de bus'

Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann wil niets zeggen over de afspraken die zijn gemaakt over wie de Vuelta mag winnen. "Ik heb geen zin om daarover met de media te praten. Jullie gaan het komend weekeinde zien."

Jumbo-Visma-ploegleider Niermann: 'Onze afspraken blijven binnen de bus'

Gesink telt zegeningen en is klaar met controverse: 'Laten we hiervan genieten'

Routinier Robert Gesink kan ook amper geloven dat hij met Jumbo-Visma deze Vuelta op nooit geziene wijze domineert. De controverse over wie van de drie leiders de Vuelta mag winnen, vindt hij overdreven.

Gesink telt zegeningen en is klaar met controverse: 'Laten we hiervan genieten'

De top-10 van het klassement

In de top van het klassement is geheel volgens verwachting niets veranderd.

De uitslag

DAINESE WINT ETAPPE 19

Dat was een rare sprint. Ganna leek onbedreigd naar de zege te denderen, maar op het allerlaatste moment gaat DSM-renner Dainese nog over zijn landgenoot heen.

Marijn van den Berg is de nummer drie.

Een stukje eerder op het parcours, waar nog enkele renners lagen of zaten na de valpartij in de sprinttreintjes, vieren enkele gevallen DSM-renners een feestje.

Alberto Dainese gaat juichend over de finish

1 km - Groves valt

Ai, een lelijke valpartij tijdens het formeren van de treintjes. Voornaamste slachtoffer: Kaden Groves. Geen ritzege voor hem.

3 km - Massasprint in aantocht

De sprinttreintjes zijn druk aan formeren, waarbij vooral Ineos zich enthousiast laat zien, de ploeg van de genadeloze Ganna.

Ook de Alpecin-mannen doen hun werk, voor tweevoudig etappewinnaar Groves.

9 km - Basta Batistella

Het avontuurtje van Batistella is alweer voorbij. We gaan met een heel peloton de slotfase in, met waarschijnlijk een massasprint als toetje.

13 km - Batistella doet een poging

Samuele Battistella gaat er nog eventjes vandoor. De Italiaan van Astana hoopt het peloton wellicht te verrassen, maar de kans daarop is klein en zijn voorsprong blijft beperkt.

18 km - Tot zover de kopgroep

Davy weet nog nét voor de sprinters de lijn van de tussensprint te passeren. Groves is de nummer 2 en sprokkelt toch nog 17 punten voor zijn puntentrui.

Groves heeft nu 245 punten in totaal, Evenepoel heeft er 192. Maar de Belg heeft sowieso ook al de bergtrui om de schouders.

22 km - De tussensprint nadert

De tussensprint met de door Kaden Groves gewenste 20 punten nadert, dus het einde van de kopgroep lijkt nabij. Het verschil is nog een seconde of 6.

En kijk: Schlegel demarreert uit de groep, met Davy in zijn kielzog voor de laatste stuiptrekkingen.

37 km - Spartelen

Het peloton laat de kopgroep van vier nog eventjes spartelen, zo lijkt het. Het verschil schommelt al een tijdje rond de halve minuut. De vraag is wanneer de sprintersploegen het tijd vinden om de vier in te rekenen.

De kopgroep: Paul Lapeira (Fra, AG2R), Mathis Le Berre (Fra. Arkéa), Michal Schlegel (Tsj, Caja Rural) en Clément Davy (Fra, Groupama-FDJ).

Ondertussen in Vlaanderen: Philipsen klopt Groenewegen en Jakobsen

Jasper Philipsen heeft voor de tweede keer het Kampioenschap van Vlaanderen gewonnen. De Belg van Alpecin-Deceuninck was Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen te vlug af in de massasprint.

Jakobsen, de winnaar van vorig jaar, ging in de straten van Koolskamp als eerste aan, maar de Europees kampioen zag net voor de finishlijn Philipsen (de winnaar in 2021) en ook Groenewegen (de winnaar in 2018) nog over hem heen komen.

Philipsen bracht het aantal Belgische zeges in wat ook wel de Koolkamp Koers wordt genoemd op 86. Nederland leverde in 107 edities 8 winnaars. De Belg Niko Eeckhout is recordhouder met vier overwinningen.

53 km - Verschil onder de minuut

De voorsprong van de vier vluchters gaat al geruime tijd op en neer, maar is nu toch ineens onder de minuut gezakt. Het zal toch niet?

Alpecin zal het kwartet in ieder geval op 20 kilometer van de finishlijn willen opslokken, omdat daar nog een tussensprint ligt met 20 kostbare punten die Kaden Groves graag zal willen bijschrijven om Remco Evenepoel een beetje op afstand te houden in de strijd om de puntentrui.

De kopgroep: Paul Lapeira (Fra, AG2R), Mathis Le Berre (Fra. Arkéa), Michal Schlegel (Tsj, Caja Rural) en Clément Davy (Fra, Groupama-FDJ).

Het leidende kwartet in etappe 19 van de Vuelta

Nu live: de negentiende etappe van de Vuelta

Het is zover: de negentiende etappe is vanaf nu live te zien op NPO 2 en via deze livestream op NOS.nl en de app.

Het commentaar is van Herbert Dijkstra en Stef Clement.

Transfernieuws: drie nieuwe Nederlanders voor DSM-Firmenich

De Nederlandse ploeg DSM-Firmenich heeft de komst van drie Nederlandse renners aangekondigd: Gijs Leemreize en Timo Roosen (afkomstig van Jumbo-Visma) en Bram Welte (FDJ) rijden vanaf komend seizoen voor DSM.

Met name Welte en Roosen zijn serieuze versterkingen met het oog op de al eerder aangekondigde komst van topsprinter Fabio Jakobsen. "Ik wil bouwen aan de sprinttrein", aldus Roosen.

93 km - Buurman en buurman

De voorsprong van de kopgroep loopt langzaam weer iets terug, naar ruim 1 minuut. Maar de kans dat het kwartet snel wordt ingelopen lijkt klein, met nog ruim 90 kilometer voor de boeg.

Leuk feitje over de kopgroep: Paul Lapeira is afkomstig uit Parigny en Clément Davy uit Fougerolles-du-Plessis. De twee plaatsen in het westen van Frankrijk liggen nog geen 20 kilometer uit elkaar, dus Lapeira en Davy zijn praktisch buurman en buurman.

De kopgroep: Paul Lapeira (Fra, AG2R), Mathis Le Berre (Fra. Arkéa), Michal Schlegel (Tsj, Caja Rural) en Clément Davy (Fra, Groupama-FDJ).

106 km - Waaiers?

Het is allemaal buitengewoon overzichtelijk vandaag. Het leidende kwartet heeft een kleine 2 minuten voorsprong op het peloton, dat de kopgroep beheerst in de smiezen houdt.

De weg naar Íscar is vlak en recht. Een lekker windje erbij en er zouden waaiers kunnen ontstaan. Maar, waarde waaierliefhebbers, de kans op dergelijk spektakel is niet groot. Er staat nauwelijks wind.

Hoe zit het ook weer met die waaiers? Tom Dumoulin legde het ons nog vakkundig uit tijdens de Tour de France:

Waarom je de eerste waaier niet wil missen | NOS Sportschool

Favoriet Groves: 'Timing en power zijn superbelangrijk'

Kaden Groves van Alpecin-Deceuninck schreef al twee sprintetappes op zijn naam en de Australiër is vandaag dan ook een van de favorieten. "Het is belangrijk om weer een goede lead-out te hebben. En bij de finish van vandaag zijn ook timing en power superbelangrijk", zei Groves voor de start.

"Maar natuurlijk kijken we vandaag ook naar de tussensprint, waar punten te verdienen zijn om mijn voorsprong op Remco Evenepoel te vergroten. Uiteraard proberen we de ontsnapping daarvoor al terug te halen."

Bekijk de twee etappezeges in deze Vuelta van Groves:

136 km - Verschil loopt terug

Alpecin en UAE trekken flink aan het peloton en de voorsprong van het leidende kwartet loopt rap terug. Nog maar 1.20 zien we op de teller staan.

De kopgroep: Paul Lapeira (Fra, AG2R), Mathis Le Berre (Fra. Arkéa), Michal Schlegel (Tsj, Caja Rural) en Clément Davy (Fra, Groupama-FDJ).

155 km - Twee minuten voor het kwartet

De poging van Burgos is vruchteloos, de voorsprong van het kwartet loopt op tot ruim twee minuten. Het peloton wordt inmiddels gecontroleerd door Alpecin, de ploeg van sprintkanon Groves.

Het lijkt erop dat we het de komende uren met deze vier koplopers moeten doen.

De kopgroep: Paul Lapeira (Fra, AG2R), Mathis Le Berre (Fra. Arkéa), Michal Schlegel (Tsj, Caja Rural) en Clément Davy (Fra, Groupama-FDJ).

Sepp Kuss komt over de brug in de negentiende etappe

165 km - De eerste schermutselingen

De strijd om de vlucht van de dag is in volle gang. Na een eerste mislukte poging kiezen vier avonturiers het ruime sop: Paul Lapeira (AG2R), Mathis Le Berre (Arkéa), Michal Schlegel (Caja Rural) en Clément Davy (Groupama-FDJ).

Het kwartet pakt al snel een minuutje. Burgos had waarschijnlijk ook wel in die vlucht willen zitten, want de Spaanse ploeg meldt zich aan kop van het peloton.

177 km - Officiële start!

We zijn los! De 148 overgebleven renners hebben startplaats La Bañeza (waar in 1989 ook al eens een etappe van start ging die door Eddy Planckaert werd gewonnen - verlaten en zijn begonnen aan de negentiende etappe naar Íscar.

De verdeling van de truien

De rode trui zit om de schouders van Sepp Kuss. De puntentrui is in het bezit van Kaden Groves, maar Remco Evenepoel - drager van de bergtrui - zit hem op de hielen. Juan Ayuso is de drager van de witte trui van het jongerenklassement.

Remco Evenepoel kwam gisteren in zijn bergtrui als eerste over de finish

Een kans voor Van den Berg of Van Poppel?

Er zou vandaag dus weleens een sprinter kunnen gaan winnen, als er geen succesvolle ontsnapping overblijft in Íscar. En heel misschien zit er dan ook een Nederlands Vuelta-succesje in?

Marijn van den Berg (EF) en Boy van Poppel (Intermarché) zijn twee Nederlanders met een behoorlijke sprint in de benen. Maar er zijn natuurlijk nog meer sprintkanonnen in koers.

Zoals Kaden Groves (Alpecin), die al twee etappezeges op zijn naam heeft staan. Andere gegadigden zijn wellicht Juan Sebastian Molana, Casper Pedersen, Alberto Dainese, Edward Theuns en Andrea Vendrama, om er maar een paar te noemen.

Touzé stapt niet meer op

Damien Touzé is ziek. De 27-jarige Fransman van AG2R stapt daarom vandaag niet meer op. Dat betekent dat er nog 148 renners over zijn in deze Vuelta.

De Vuelta live bij de NOS

De ontknoping van de Vuelta is dit jaar live te zien op tv, NOS.nl en in de NOS-app. Tot en met zaterdag zijn alle etappes dagelijks vanaf omstreeks 16.00 uur live te volgen.

Vandaag kun je de etappe zien op NPO 2 of via deze livestream op NOS.nl en de app. Morgen is de etappe op NPO 1 te zien.

Op vrijdag is de etappe live op NPO 2, de etappe van zaterdag is op NPO 1 te zien.

'We laten de buitenwereld zien dat we achter Sepp staan'

Jonas Vingegaard en Primoz Roglic wilden (ongetwijfeld) allebei graag de Vuelta winnen, maar het lijkt er steeds meer op dat hun meesterknecht Sepp Kuss voor het eerst een grote ronde gaat winnen.

"We laten de buitenwereld zien dat we achter Sepp staan", zei Vingegaard na afloop van de etappe van gisteren. En Kuss zelf had complimenten voor zijn 'knecht' Vingegaard. Roglic was iets terughoudender: de Sloveen zei gisteren Kuss te zullen steunen, maar wel gemengde gevoelens te hebben.

Het algemeen klassement

Zo staat het ervoor in de top-10, met Sepp Kuss in het rood. Zou het dan toch? Mag Kuss van zijn Jumbo-Visma-ploeg de Vuelta winnen?

Beste Nederlander in het algemeen klassement is Wout Poels op de zestiende plek, op 41.53 van de Amerikaanse klassementsleider.

Wat gebeurde er gisteren allemaal?

Tijdens de laatste zware bergetappe in de Vuelta, met aankomst bergop, behield Sepp Kuss de leiding in het algemeen klassement. Een aanval van Jumbo-Visma-ploeggenoten Jonas Vingegaard (de winnaar van de Tour de France) en Primoz Roglic bleef uit.

Zo vertelde de achttiende etappe een duidelijk verhaal: Kuss lijkt binnen Jumbo-Visma de zegen te hebben gekregen voor het behalen van de eindzege in de Vuelta, ten koste van de oorspronkelijke kopmannen Vingegaard en Roglic.

De dagzege ging naar een ongenaakbare Remco Evenepoel.

Vingegaard en Roglic vallen Vuelta-leider Kuss niet aan, dagzege Evenepoel

Waarheen leidt de weg?

Zoals gezegd: na een paar loodzware dagen in de bergen van Asturië staat er een hartstikke vlakke rit op het programma. De renners rijden in 177,1 kilometer van La Bañeza naar Íscar zonder ook maar een heuveltje tegen te komen.

La Bañeza is een mooi plaatsje dat zijn hoogtijdagen had in de Middeleeuwen en in 1989, toen er ook al eens een Vuelta-etappe van start ging. In finishplaats Íscar staat sinds 2002 het allereerste museum ter wereld dat in zijn geheel is gewijd aan de Spaanse dans.

Morgen staat er nog één lastige etappe op het programma, een soort Spaanse Luik-Bastenaken-Luik, zondag wordt de Vuelta afgesloten met een zwaai- en sprintetappe naar Madrid.

Bienvenida desde La Bañeza!

Welkom vanuit La Bañeza, waar omstreeks 13.15 uur de negentiende etappe van de Ronde van Spanje van start gaat. Voor de mensen die een hekel hebben aan bergen, hebben we goed nieuws: die zijn er niet vandaag. De etappe is (Spaans) vlak, 117,1 kilometer lang en eindigt om pak-hem-beet 17.30 uur in Íscar.

Een kans voor de sprinters wellicht, mochten die na 2,5 week koersen nog puf overhebben? Sepp Kuss gaat in ieder geval weer van start in de rode trui.

We gaan het zien, en ook letterlijk zien: de etappe is vanaf 16.05 uur live te zien op NPO 2 en via deze livestream op NOS.nl en de app.

Sepp Kuss