liveblog
NOS VoetbalAangepast

West Ham wint de Conference League • Bowen dompelt Florence in rouw

Dit is het liveblog over de Conference League-finale tussen Fiorentina en West Ham United, die om 21.00 uur is begonnen.

Wil je automatisch een update op je telefoon ontvangen, klik dan op het belletje.

liveblog gesloten

De man van de avond: Jarrod Bowen

Een moment dat ze van in het oosten van Londen nooit meer vergeten: Jarrod Bowen die Igor z'n hielen laat zien en met zijn linker de finale van de Conference Leaugue beslist.

Hij schoot West Ham naar de eerste Europese prijs sinds 1965. We sluiten voor nu af en zijn zaterdag terug met een liveblog over de finale van de Champions League, tussen Manchesteer City en Internazionale. Tot dan!

Bowen schiet de winnende goal binnen

FIO-WHU | 90+8' Wedstrijd afgelopen, West Ham wint!

Het zit erop in Praag! Bij West Ham is iedereen in totale extase, terwijl bij Fiorentina het verdriet zichtbaar is.

FIO-WHU | 90+3' Fiorentina pompt ballen naar voren

De Italianen knokken voor hun laatste kans. Nog een minuut of drie te gaan.

Ondertussen wordt West Ham-trainer David Moyes langs de lijn helemaal gek van de spanning.

FIO-WHU | 90' Doelpunt West Ham United!

Bowen breekt door en schiet raak. In de laatste minuut schiet hij West Ham misschien wel naar de Conference League-zege!

FIO-WHU | 79' Amrabat knokt

Amrabat geeft alles in een duel met twee West Ham-spelers. Uiteindelijk fluit de scheidsrechter voor een overtreding.

Aan de goal van Bonaventura ging overigens een prima lange bal van Amrabat vooraf.

FIO-WHU | 70' Twee goals, wat een weelde!

Wat een opwinding in deze fase van de wedstrijd. Dat had de neutrale kijker ook wel verdiend na de slechte eerste helft.

Kort na de 1-1 kreeg Mandragora een grote kans op een tweede Florentijnse goal, maar hij mikte van dichtbij naast.

FIO-WHU | 62' Doelpunt Fiorentina!

En daar is het antwoord van Fiorentina al. Bonaventura blijft heel rustig in de zestienmeter en schiet de bal in de hoek.

Het staat weer gelijk in Praag!

Fiorentina-fans in extase na de 1-1

FIO-WHU | 62' Doelpunt West Ham United!

Benrahma schiet de penalty keihard binnen. West Ham staat met 1-0 voor.

Benrahma viert de 1-0 tegen Fiorentina

FIO-WHU | 58' Hands Biraghi, penalty!

Biraghi tikt de bal in de zestien aan met de hand. De scheids kijkt naar het VAR-scherm. De bal gaat op de stip.

FIO-WHU | 52' Keiharde botsing

Aguerd beukt González uit de lucht tijdens een kopduel. De Marokkaan krijgt er geel voor.

Er worden vanavond veel snoeiharde duels uitgevochten, van beide kanten gaat het er stevig aan toe.

FIO-WHU | 46' Tweede helft begonnen

Het kan alleen maar beter worden dan voor rust. En gelukkig speelt Nico González wél een goede wedstrijd. Het spel van de creatieve Argentijn is een lichtpuntje.

Overigens is Jovic vervangen door Cabral. Het was al enigszins verrassend dat de Braziliaan door Italiano werd gepasseerd.

FIO-WHU | 45+4' Goal Fiorentina afgekeurd, nu rust

Even lijkt Jovic de 1-0 te maken, maar hij bleek buitenspel te hebben gestaan voordat hij de bal achter Areola kopte.

Zo gaan we toch rusten met 0-0.

De afgekeurde goal van Jovic

FIO-WHU | 42' Matig voetbal

Het is echt niet best wat Fiorentina en West Ham tot nu toe laten zien. De spanning maakt veel goed, maar het is te hopen dat het na rust beter wordt.

FIO-WHU | 33' Voortdurende bekogeling

Bij iedere corner gooien West Ham-fans bekers en voorwerpen naar Fiorentina-spelers. Het levert Biraghi een bloedende wond op.

De wedstrijd ligt heel even stil terwijl Biraghi een paarse tulband om krijgt van de verzorgers.

FIO-WHU | 20' Amrabat bezig aan laatste wedstrijd?

Waarschijnlijk is deze finale het laatste kunstje van Sofyan Amrabat in het paars van Fiorentina. Een stap naar de absolute wereldtop lonkt deze zomer.

FIO-WHU | 13' Dreiging van West Ham

Via Rice werd West Ham zojuist voor de eerste keer gevaarlijk. De controleur kreeg een schotkans van een meter of twintig, maar mikte net naast.

FIO-WHU | 10' Rommelige beginfase in sfeervol stadion

De finale moet nog op gang komen. Tot nu toe is het erg rommelig en door de vele kleine overtredingen ligt het spel steeds stil.

De sfeer in de Eden Aréna is wel top trouwens: de ultras van Fiorentina zorgen voor constant gezang, waar de old school West Ham-fans soms even hard doorheen zingen. Een mooie clash van supportersculturen.

FIO-WHU | 4' González wil een penalty

Nico González gaat neer in de zestien van West Ham, na een tikje in zijn gezicht te hebben gekregen van Rice. Dat hij even pijn aan zijn oog heeft is begrijpelijk, maar een penalty was veel te veel geweest.

FIO-WHU | 1' Daar gaat-ie!

De tweede Conference League-finale ooit is begonnen.

west ham fiorentina

Het aanvallende voetbal van Italiano

Volgens Gazzetta dello Sport-journalist Fabio Bianchi is Fiorentina-trainer hVicenzo Italiano een verademing gebleken. Onder hem krabbelde La Viola weer op. "Hij wordt in heel Italië geroemd om zijn aanvallende speelstijl. Italiano laat Fiorentina op een on-Italiaanse 'Europese' manier voetballen, met inschuivende verdedigers en een hoge druk. Ze krijgen daardoor wel vaak counters om de oren."

Nordin Amrabat zag zijn broertvertelt dat hij onder Italiano nog verder is gegroeid. "Het is een hele interessante man en trainer. Voor zijn komst speelde Fiorentina op z'n klassiek Italiaans. Nu proberen ze veel meer te voetballen en hoog druk te zetten. Daar gedijt Sofyan alleen maar beter bij."

Vicenzo Italiano

Eden Aréna is vol aan het lopen

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • AFP

FIO-WHU | De opstellingen

Sofyan Amrabat staat tegen West Ham United (zoals verwacht) in de basis. Voorin start Luka Jovic in de punt, waardoor Arthur Cabral op de bank zit.

Bij West Ham geen verrassingen: Rice, Paquetá en Soucek vormen het sterke middenveld van The Hammers.

'East End Girls' zijn erbij

In het centrum van Praag waren vandaag vechtpartijen, maar gelukkig is het er ook gezellig.

De 'East End Girls' hebben het in ieder geval naar hun zin.

Spelers Fiorentina willen finale winnen voor overleden ploeggenoot Astori

Davide Astori overleed in maart 2018 plotseling in zijn slaap. Het liet diepe wonden na bij Fiorentina.

Astori was aanvoerder van de club en speelde veertien interlands voor Italië.

Spelers Fiorentina willen finale winnen voor overleden ploeggenoot Astori

'Engel van Alkmaar' Chris Knolls als een kind zo blij met finalekaartje West Ham

Chris Knolls, inmiddels liefkozend 'de engel van Alkmaar' genoemd, maakte zich op 18 mei onsterfelijk in de ogen van heel West Ham United. In zijn eentje werkte hij de aanstormende meute AZ-supporters naar beneden, die de tribune bestormden na afloop van de halve finale van de Conference League, waarin de Alkmaarders werden uitgeschakeld.

De AZ-hooligans wilden op die manier verhaal halen voor het gedrag van West Ham-fans. Zij hadden in de heenwedstrijd in Londen familieleden van spelers en van leden van de technische staf van AZ belaagd toen die juichten bij het doelpunt van AZ voor rust.

Maar bij hun bestorming hadden ze buiten Chris Knolls gerekend. In de hachelijke situatie ontpopte hij zich als beschermer van de vrienden en familieleden van West Ham-spelers die in het bewuste vak zaten.

Knollsy probeert hooligans van AZ van zich af te houden

Opgekrabbeld Fiorentina gaat voor eerste prijs sinds 2001

Zowel Praag als Florence kleurt vandaag volledig paars. Na veel te veel magere jaren is de honger naar Europees succes onder fans van Fiorentina haast niet meer te stillen.

Om 21.00 uur vanavond speelt La Viola in de Tsjechische hoofdstad de finale van de Conference League tegen West Ham United. Onder aanvoering van de ingenieuze coach Vincenzo Italiano en middenvelder Sofyan Amrabat moet de recente wederopstanding van de club verzilverd worden.

Want dat Fiorentina sinds 2001 geen prijs meer won steekt. Toen werd met spelers als Rui Costa, Predrag Mijatovic en Nuno Gomes de Coppa Italia werd gewonnen. Daarna begon een lange periode van schrijnende droogte.

Het iconische paarse shirt - vooral die ene met 'Nintendo' als sponsor op de borst - en de herinneringen aan helden als Francesco Toldo en Gabriel Batistuta blijven onder voetbalfans wereldwijd tot de verbeelding spreken. Maar in Italië werd de sportieve rol van Fiorentina eigenlijk met het jaar marginaler.

Fiorentina-hooligans vallen West Ham-fans aan in Praag

De politie in Praag heeft woensdagmiddag voorafgaand aan de finale van de Conference League al zestien voetbalfans opgepakt. Dat gebeurde nadat een groep in het zwart geklede supporters van Fiorentina aanhangers van West Ham United aanvielen. Volgens de autoriteiten zijn er drie gewonden gevallen.

Op beelden is te zien hoe er vuurpijlen werden afgestoken en er in een bar met tafels werd gegooid in het centrum van de hoofdstad van Tsjechië. Ook werd een politieagent aangevallen.

Welkom!

Vanavond vechten Fiorentina en West Ham United om de Conference League-zege. De tweede finale in de geschiedenis van het toernooi begint om 21.00 uur in Praag.

Fiorentina plaatste zich door een benauwde overwinning op FC Basel voor de eindstrijd, West Ham rekende in de halve finales af met AZ.