liveblog
NOS WielrennenAangepast

Thriller in beslissende Giro-tijdrit: Roglic rijdt Thomas uit roze ondanks materiaalpech

  • De Giro d'Italia wordt beslist met een lastige klimtijdrit.
  • Rozetruidrager Geraint Thomas verdedigt een voorsprong van 26 seconden op Primoz Roglic. João Almeida staat op 59 seconden.
  • Thymen Arensman is de beste Nederlander op de zevende plaats (+5.13).
liveblog gesloten

A domani!

We sluiten het blog af met deze prachtige foto van de man die de roze trui morgen naar Rome mag brengen en zijn eerste Giro-overwinning kan gaan vieren. Primoz Roglic.

A domani, tot morgen!

Giro | Vliegen naar laatste etappe

Na de zenuwslopende apotheose van vanmiddag wacht de renners morgen nog één etappe. De Giro wordt in Rome afgesloten met een vlakke rit van 126 kilometer.

In het interview na de tijdrit noemde Primoz Roglic de laatste etappe "redelijk technisch", maar na zes lokale ronden langs het Colosseum moet het heel raar lopen als de rit niet in een massasprint eindigt. En als Roglic en Jumbo-Visma daarna niet de eindzege kunnen vieren.

De renners stappen pas om 15.25 uur op, want 's ochtends stappen ze eerst nog in het vliegtuig van Triëst naar Rome.

Giro | Bekijk de samenvatting

Thriller in beslissende Giro-tijdrit: Roglic rijdt Thomas uit roze ondanks materiaalpech

Giro | Roglic: 'Mijn ketting liep eraf, ik legde hem weer op'

Roglic voelt zich uiteraard "geweldig" na de tijdrit. "Het gaat uiteindelijk niet om winnen, maar om de mensen. De energie hier was echt ongelooflijk. Dat zal ik echt nooit vergeten. De mensen langs de kant hebben me extra watts gegeven."

Over het probleem met zijn fiets is Roglic nuchter, zoals we hem kennen. "Ik schakelde mijn ketting eraf. Dat hoort erbij. Ik maakte me geen zorgen, legde hem er weer op en ging verder."

Giro | Thomas: 'Voelde mijn benen leeglopen'

"Ik voelde anderhalve kilometer van de top dat mijn benen leegliepen", verklaart Thomas zijn verlies bij oud-renner Adam Blythe van Eurosport. "Primoz verdient het. Hij had materiaalpech en nog steeds pakt hij 40 seconden. Chapeau voor hem."

Giro | Arensman naar zesde plaats in eindklassement

Thymen Arensman is dankzij zijn goede tijdrit (en de matige tijdrit van Dunbar) nog een plekje opgeschoven in het algemeen klassement.

Giro | Roglic overwint pech in klimtijdrit en wist Tourtrauma uit

Primoz Roglic heeft voor een enorme stunt gezorgd op de voorlaatste dag van de Giro d'Italia. De kopman van Jumbo-Visma reed een uitmuntende klimtijdrit van 18,6 kilometer van Tarvisio naar de top van de steile Monte Lussari, maar leek zijn kansen te verspelen door problemen met zijn ketting.

Toch hield de ontketende Sloveen genoeg over om Geraint Thomas uit het roze te rijden. De Welshman werd nog wel tweede in de tijdrit, maar gaf 40 seconden toe op Roglic en eindigt zo op 14 seconden van de Sloveen in het eindklassement.

João Almeida werd derde in de tijdrit en zal ook derde zijn in Rome. Achter de strijd om het podium klom Thymen Arensman dankzij een prima tijdrit naar de zesde plek in het algemeen klassement.

Primoz Roglic op weg naar een ultieme machtsgreep in de Giro d'Italia.

Giro | De toptien in de beslissende klimtijdrit

Roglic stelt niet alleen de eindzege in de Giro veilig, hij wint ook de tijdrit: zijn eerste ritzege deze Ronde van Italië.

ROGLIC RIJDT THOMAS UIT HET ROZE

Thomas is binnen. Hij verliest 40 seconden in de tijdrit en dat is te veel. Primoz Roglic mag morgen de roze trui naar Rome brengen. Zijn uiteindelijke voorsprong in het algemeen klassement: 14 schamele seconden.

Wat een ontknoping!

Giro | Thomas breekt!

Het lijkt erop dat Thomas aan het breken is! Hij rijdt nu op 34 seconden van Roglic. De rozetruidrager heeft witte zweetplekken op zijn benen en ziet er bleek uit. Gaat hij de Giro toch verliezen?

Giro | Snelste tijd voor Roglic

Roglic is binnen! Hij noteert met 44.23 de snelste tijd.

Hij is 42 seconden sneller dan Almeida. Maar is het genoeg om Thomas uit het roze te rijden? Het is afwachten.

Giro | Thomas 16 seconden langzamer

Wat een thriller! Op het tweede meetpunt is Thomas 16 seconden langzamer dan Roglic. Maar de Sloveen heeft door de pech met zijn fiets wel heel kostbare seconden verloren. Het verschil in het klassement is maar 26 seconden.

Giro | Roglic van zijn fiets!

Roglic moet van zijn fiets! Het lijkt erop dat zijn ketting eraf ligt. Een mechanieker komt met een nieuwe fiets aanzetten, maar Roglic gaat toch met zijn eigen fiets verder. De Sloveen rijdt met een enkel voorblad.

Giro | Pinot sneller dan Kuss

Thibaut Pinot rijdt de tijd van Kuss uit de boeken! De Fransman is 6 seconden sneller dan de Amerikaan.

Pinot, leider in het bergklassement, houdt in het algemeen klassement daardoor ook Arensman achter zich.

Giro | Arensman naar zesde plaats?

Thymen Arensman is binnen. De Nederlander heeft een hele sterke tijdrit gereden: op de streep is hij 13 seconden langzamer dan Sepp Kuss.

Omdat Eddie Dunbar veel tijd aan het verliezen is, lijkt het erop dat Arensman in ieder geval op gaat schuiven naar de zesde plek in het klassement.

Thibaut Pinot staat nu nog vijfde, maar de Fransman heeft de snelste tijd bij het laatste tussenpunt. Hij is 2 seconden sneller dan Kuss.

Giro | Ploeggenoten Roglic kijken in spanning

Bij de finish zitten de ploeggenoten van Roglic in spanning naar het scherm te kijken. Het is wachten op de volgende tussentijd.

Giro | De fietswissel van Thomas en Roglic in beeld

Klik op onderstaande tweet om de beelden van de fietswissel van Roglic en Thomas te bekijken:

Giro | Roglic tussen Sloveense fans

Roglic wordt op de klim naar boven geschreeuwd door Sloveense fans. We zijn vlakbij de grens, dus de berg staat vol met landgenoten van de nummer 2 in het klassement.

Giro | Tussentijden topdrie na 11 kilometer: nauwelijks verschillen

We gaan ons nu richten op de strijd tussen Thomas, Roglic en Almeida: de strijd om de eindzege in het algemeen klassement.

Bij het eerste tussenpunt is Primoz Roglic de snelste, maar de verschillen zijn klein. Roglic is 2 seconden sneller dan Thomas en 4 seconden sneller dan Almeida.

Thomas nam zijn tijd bij de fietswissel. Hij deed rustig zijn tijdrithelm af en zette zijn normale helm op. Bij Roglic en Almeida ging dat wel een stuk sneller...

Giro | Snelste tijd voor Kuss

Sepp Kuss, de trouwe helper van Primoz Roglic, rijdt de tijd van McNulty uit de boeken: de Amerikaan is 2 seconden sneller dan zijn landgenoot.

Topdrie (voorlopig)

1. Sepp Kuss
2. Brandon McNulty +2
3. Jay Vine +48

Giro | Bouwman (voorlopig) vierde

Koen Bouwman heeft een goede tijdrit gereden: de winnaar van de bergtrui van vorig jaar noteert voorlopig de vierde tijd. Het verschil met McNulty is 2.20, dat wel.

Giro | Roglic en Thomas gestart!

Primoz Roglic en Geraint Thomas zijn vertrokken! De strijd om de eindzege in de Giro d'Italia is nu echt begonnen.

Thymen Arensman is het eerste tussenpunt gepasseerd. De Nederlander klokte daar de zesde tijd, 11 seconden langzamer dan Jay Vine. Heel netjes dus, maar het gaat om de klim. Daar gaat hij nu aan beginnen.

Giro | Almeida onderweg

Joao Almeida is vertrokken. De Portugees van UAE moet 59 seconden goedmaken op Thomas voor de eindzege.

Giro | De toptien in het klassement

Joao Almeida gaat over 2 minuten van start. Dit zijn de verschillen in het algemeen klassement. De vraag is: gaat er met seconden of minuten gesmeten worden het komende uur? Gaat de toptien op z'n kop? Hoeveel plekken kan Arensman nog opschuiven? We weten het over zo'n 50 minuten.

Het algemeen klassement na etappe 19

Giro | McNulty sneller dan Vine

De tijd van Vine wordt alweer uit de boeken gereden: Brandon McNulty, die al een ritzege op zak heeft, is maar liefst 46 seconden sneller dan zijn ploeggenoot bij UAE.

Voorlopige topdrie

1. Brandon McNulty (UAE) 45.30
2. Jay Vine (UAE) +46
3. Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) +49

Giro | Arensman onderweg

Daar is Thymen Arensman, de beste Nederlander in het algemeen klassement. We zijn benieuwd of hij nog wat plaatsen kan opschuiven met een sterke tijdrit.

Giro | Vine net sneller dan Riccitello

Jay Vine redt het net! De Australiër is op de streep 3 seconden sneller dan de 21-jarige Riccitello, die een ijzersterke tijdrit heeft gereden.

Voorlopige topdrie

1. Jay Vine (UAE) 46.16
2. Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) +3
3. Thomas Champion (Cofidis) +2.00

Giro | Statistieken in voordeel van Roglic

Geraint Thomas en Primoz Roglic gaan vanaf 17.11 uur strijden om de eindzege in de Giro d'Italia.

De statistieken zijn in het voordeel van de Sloveen: de renners reden 17 keer samen een tijdrit. 11 keer was Roglic sneller dan Thomas. Andersom was dat 6 keer. Maar hoeveel dat zegt? De tijdrit van vandaag is wel heel uitzonderlijk.

Wiebes zet bizarre zegereeks SD Worx voort

Lorena Wiebes heeft de suprematie van SD Worx in de Ronde van Thüringen nog maar eens onderstreept. De ploeg had al de eerste vier ritten op zak en Wiebes won de vijfde etappe in de massasprint. Het is de vijftiende (!) zege op rij voor de Nederlandse ploeg.

In de 132 kilometer lange etappe, met start en finish in Schmalkalden, haakte de ene na de andere renster af in het peloton. In de slotfase telde de eerste groep nog 32 rensters. SD Worx had tot aan de meet alles onder controle, waarna Europees kampioene Wiebes met een explosieve versnelling iedereen het nakijken gaf.

Wiebes verklapte na afloop dat SD Worx zondag in dienst van Lotte Kopecky zal gaan rijden: de Belgische is de enige van de vijf rensters die nog zonder zege is.

Giro | Vine klimt langzamer dan Riccitello

Bij het tweede tussenpunt heeft Jay Vine nog steeds de snelste tijd, maar zijn voorsprong op Riccitello is nog maar 10 seconden. Bij de eerste meting had hij nog 51 seconden voorsprong. Dat betekent dat Vine, een van de favorieten voor de ritzege, op de klim tot nu toe 41 seconden langzamer is dan de jonge Amerikaan. Verrassend.

Giro | Riccitello nog in hot seat, maar hoe lang nog?

Revelatie Derek Gee, Nederlanders Sam Oomen en Koen Bouwman, voormalig rozetruidrager Bruno Armirail, Roglic' meesterknecht Sepp Kuss: ze zijn nu allemaal onderweg.

De snelste tijd staat nu nog op naam van jonkie Riccitello, maar Jay Vine was op het vlakke gedeelte veel sneller. Het is wachten op de binnenkomst van de eerste renners in het derde blok.

Topdrie (85/125 renners binnen)

1. Matthew Riccitello 46.19
2. Thomas Champion +1.57
3. Joe Dombrowski +1.59

Dygert wint tweede etappe in RideLondon Classique

Chloé Dygert heeft de tweede etappe van de RideLondon Classique gewonnen. De Amerikaanse bleef na een rit van 133 kilometer met start en finish in Maldon oud-wereldkampioene Lizzie Deignan (Trek-Segafredo) en haar ploeggenote Soraya Paladin voor.

Giro | Snelste tussentijd voor Vine

Bij het eerste tussenpunt noteert Jay Vine de snelste tijd. De Australiër is maar liefst 51 seconden sneller dan Riccitello.

Giro | Over het parcours

Laten we het tijdritparcours nog eens onder de loep nemen:

De eerste elf kilometer zijn glooiend, daarna beginnen de renners aan de Monte Lussari, een beestachtige klim van 7,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,1. De eerste 4,5 kilometer is het gemiddelde zelfs 15,3%, met stukken van 22%.

Na het vlakke gedeelte is een wisselzone ingericht, waar renners hun tijdritfiets moeten inwisselen voor een klimfiets. Tot de fietswissel worden de renners gevolgd door een ploegleidersauto. Op de klim worden de renners gevolgd door een mecanicien op een motor, die de fiets en/of wielen op zijn rug mee moet nemen.

De 20ste etappe van de Giro d'Italia

Giro | Hoofdprogramma

Tot nu toe hebben we genoten van het voorprogramma - met alle respect - maar nu gaat het hoofdprogramma beginnen. Vanaf 16.47 uur gaat de toptien in het klassement van start, tussen 17.00 en 18.00 uur wordt de Giro d'Italia beslist.

We zijn ook erg benieuwd naar Jay Vine, de rasklimmer die als een van de favorieten voor de ritzege gezien wordt. De Australiër gaat om 16.09 uur van start.

Favorieten en klassementsrenners

16.09 uur Jay Vine (UAE Team Emirates)
16.47 uur Laurens De Plus (Ineos Grenadiers)
16.50 uur Andreas Leknessund (DSM)
16.53 uur Lennard Kämna (Bora-hansgrohe)
16.56 uur Thymen Arensman (Ineos Grenadiers)
16.59 uur Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)
17.02 uur Eddie Dunbar (Jayco AlUla)
17.05 uur Damiano Caruso (Bahrain-Victorious)
17.08 uur Joao Almeida (UAE Emirates)
17.11 uur Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
17.14 uur Geraint Thomas (Ineos Grenadiers)

Giro | Pauze

Nu alle renners uit de tweede groep boven zijn, is het weer tijd voor een pauze.

Vanaf 16.05 uur gaat de derde en laatste groep van start.

Giro | Mollema: 'Vijf minuten harken, maar was echt klaar'

Bauke Mollema liet het lopen en heeft voorlopig de 52ste tijd achter zijn naam staan. Met 51.17 was hij maar liefst 7.10 langzamer dan Riccitello.

"De eerste vijf minuten van de klim ging het nog wel. Ik probeerde op de limiet te rijden, om misschien in de toptien te kunnen eindigen. Maar na 5 minuten was het echt klaar. Ik kon het gewoon echt niet volhouden. Dan probeer je nog vijf minuten nog te harken, maar het was echt klaar", zegt Mollema tegen Eurosport.

Giro | Riccitello de snelste, Mollema 52ste (85/125 renners binnen)

Alle renners uit de tweede groep zijn binnen. Matthew Riccitello, 21 jaar en 55 kilo, is veruit de snelste tot nu toe.

De voorlopige toptien (85/125 renners binnen)

Giro | Mollema laat lopen

Bauke Mollema leek er echt zin in te hebben, maar hij lijkt de handdoek nu in de ring te gooien. De Nederlands kampioen tijdrijden klokte bij het eerste tussenpunt nog de tweede tijd, nu zien we hem heel rustig de klim op rijden.

Giro | Jonkie Riccitello rijdt toptijd

Een nieuwe snelste tijd: Matthew Riccitello, de jongste renner in deze Giro, verpulvert de tijd van Thomas Champion, die een paar minuten op de hot seat mocht zitten nadat hij de tijd van Guernalec uit de boeken had gereden.

De pas 21-jarige Amerikaan is bijna 2 minuten sneller dan Champion, wiens mond openvalt van verbazing als hij de tijd van Riccitello ziet.

Voorlopige topdrie (67/125 renners binnen)

1. Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) 46.19
2. Thomas Champion (Cofidis) +1.57
3. Michael Matthews (Jayco AlUla) +2.15

Giro | Gloag is blij

Jumbo-Visma-renner Thomas Gloag klokt de (voorlopig) tweede tijd. En dat terwijl hij in de laatste meters meer bezig is met juichen dan met fietsen. Het is hem gegund, want de 21-jarige Brit wist pas 24 uur voor de start van de Giro dat hij mocht debuteren in een grote ronde. Gloag werd op het laatste moment opgeroepen als vervanger van Jan Tratnik, nadat die tijdens een trainingsrit was aangereden.

Gloag viert feest op de Monte Lussari

Giro | Fiets op de rug

Op de Monte Lussari worden de renners gevolgd door een motor met mecanicien achterop. De materiaalman draagt de fiets op zijn rug; weer eens iets anders dan een ritje in de auto.

Een mecanicien van Jumbo-Visma draagt de fiets van Thomas Gloag op zijn rug

Giro | 'Raak de renners niet aan'

De sfeer is uitstekend op de Monte Lussari: er staan veel supporters, vooral met Sloveense vlaggen. De Giro d'Italia waarschuwt de fans via twitter. "Maak het niet te bont, houd afstand, respecteer de renners en raak ze niet aan."

Giro | Mollema gestart

Daar is Bauke Mollema in zijn rood-wit-blauwe trui. De Nederlands kampioen tijdrijden was deze Giro niet op zijn best. Hij probeerde het een paar keer vanuit de vroege vlucht, maar kwam bergop tekort voor de ritzege. We zijn benieuwd wat hij kan op de beestachtige klim.

Mollema begint aan de tijdrit naar Monte Lussari

Giro | Mollema start om 14.22 uur

In Tarvisio zijn de eerste renners van het tweede blok van start gegaan. Om 14.22 uur verschijnt de volgende Nederlander op het startpodium in Tarvisio: de nationaal kampioen tijdrijden, Bauke Mollema.

Ook smaakmaker en ritwinnaar Ben Healy (14.14 uur) en tweevoudig ritwinnaar Nico Denz (14.15 uur) gaan in dit blok van start.

Giro | Dit gebeurde er gisteren

Tijdens de pauze hebben we even tijd om terug te blikken op de rit van gisteren. De koninginnenrit werd gewonnen door Santiago Buitrago, maar het verwachte vuurwerk in het klassement bleef uit. Roglic probeerde tijd terug te winnen op klassementsleider Thomas, maar het lukte hem niet om de rozetruidrager op de steile slotklim te kraken. De Sloveen won wel het sprintje van Thomas en pakte drie seconden terug op de Welshman.

Bekijk de samenvatting:

Buitrago wint koninginnenrit Giro, Roglic pakt drie seconden op Thomas

Giro | Tijdslimiet opgerekt naar 50%

Waar we eerder meldden dat de tijdslimiet vandaag 30% is, blijkt nu dat de renners maar liefst 50% langzamer mogen zijn dan de tijd van de winnaar. Goed nieuws voor de sprinters, dus. Dat verklaart misschien ook waarom we zo veel sprinters feestvierend over de streep zagen komen.

Giro | Renners met lift naar beneden

Nu de eerste 45 renners binnen zijn, wordt er bovenop de berg ruimte gemaakt voor de volgende groep. De renners gaan met een liftje naar beneden.

Om 13.50 gaan we verder met het tweede blok.

Giro | Eerste 45 renners binnen, snelste tijd voor Guernalec

Het eerste blok zit erop: er zijn nu 45 renners binnen.

Thibault Guernalec (Arkéa Samsic) mag plaatsnemen op de hot seat. Met 48.35 is de Fransman maar liefst 1.41 sneller dan Stephen Williams van Israel-Premier Tech.

Daan Hoole, de enige Nederlander in het eerste blok, noteerde de 28ste tijd tot nu toe.

Topdrie klimtijdrit (45/125 renners binnen)

Thibault Guernalec (Arkéa) 48.35
Stephen Williams (Israel-Premier Tech) +1.41
Alex Kirsch (Trek-Segafredo) +1.58

Giro | Rex freewheelt naar de streep

Laurenz Rex maakt er nog maar eens een showtje van. De Belg maakte onderweg al meerdere keren een wheelie en komt nu ook op alleen zijn achterwiel over de streep.

Giro | Milan viert feestje in paarse trui

Jonathan Milan, leider in het puntenklassement, maakt er een feestje van op de Monte Lussari. De Italiaanse publiekslieveling, die in deze regio is opgegroeid, noteert een tijd van 55.39. Hij kan zich gaan voorbereiden op de sprint in Rome.

Ook sprinter Mark Cavendish heeft de steile klim overleefd. En ook hij had vlak voor de streep nog genoeg energie om de toeschouwers te begroeten.

Jonathan Milan viert een feestje op de Monte Lussari

Giro | Fiorelli snelste zonder fietswissel

Filippo Fiorelli (Green Project-Bardiani) heeft een prima tijdrit gereden: met 50.35 (22 kilometer per uur) is hij bijna 4,5 minuut sneller van Dalla Valle. Opvallend: Fiorelli is als enige van de eerste startgroep gestart op zijn gewone fiets, waardoor hij niet van fiets hoefde te wisselen na het vlakke stuk.

Giro | Eerste renner is boven

Nicolas Dalla Valle is als eerste gestart en hij is ook als eerste boven. De Italiaan noteert een tijd van 55.03 (20 kilometer per uur).

Giro | Grote bus

De twee overgebleven renners van Soudal Quick-Step, Ilan Van Wilder en Pieter Serry, zitten klaar in hun veel te grote bus. Van Wilder, dertiende in het klassement, gaat om 16.38 uur van start. De Belg, die Remco Evenepoel bij had moeten staan in de bergen, zou het vandaag wel eens goed kunnen gaan doen.

Giro | Klassementsrenners nog lang niet aan de beurt

Starttijden toptien klassement

16.47 uur Laurens De Plus (Ineos Grenadiers)
16.50 uur Andreas Leknessund (DSM)
16.53 uur Lennard Kämna (Bora-hansgrohe)
16.56 uur Thymen Arensman (Ineos Grenadiers)
16.59 uur Thibaut Pinot (Groupama-FDJ)
17.02 uur Eddie Dunbar (Jayco AlUla)
17.05 uur Damiano Caruso (Bahrain-Victorious)
17.08 uur Joao Almeida (UAE Emirates)
17.11 uur Primoz Roglic (Jumbo-Visma)
17.14 uur Geraint Thomas (Ineos Grenadiers)

Giro | Starttijden Nederlanders

Er zijn nog vijf van de tien Nederlanders over in deze Giro d'Italia. Daan Hoole is al onderweg, Thymen Arensman gaat als nummer zeven in het klassement om 16.56 uur van start.

Arensman is een goede tijdrijder. Als hij het vandaag goed doet, zou hij misschien wel op kunnen schuiven naar de vijfde plaats.

Starttijden Nederlanders

11.45 uur Daan Hoole (Trek-Segafredo)
14.22 uur Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
16.10 uur Sam Oomen (Jumbo-Visma)
16.20 uur Koen Bouwman (Jumbo-Visma
16.56 uur Thymen Arensman (Ineos Grenadiers)

Giro | Cavendish onderweg

Mark Cavendish is begonnen aan de laatste tijdrit in de Giro d'Italia uit zijn loopbaan. De Britse sprinter, die bezig is aan zijn laatste seizoen, hoopt morgen natuurlijk nog een keer te sprinten om de ritzege in Rome. 'Cav' kwam er tot nu toe nog niet echt aan te pas in de massasprints; hij werd een keer derde en een keer vierde.

Giro | Mecaniciens op motor, verplichte fietswissel

Het protocol is vandaag wat anders dan normaal bij een tijdrit. De steile, smalle Monte Lussari zorgt namelijk voor nogal wat praktische uitdagingen.

De renners starten in drie blokken, omdat er bovenop de klim te weinig ruimte is voor het hele peloton en alle bussen. Tussen de blokken zitten pauzes van zo'n 50 minuten.

Na 11 kilometer, aan de voet van de klim, mogen de renners van fiets wisselen. Een wissel is verplicht als renners met een tijdritfiets zijn gestart; ze mogen dus niet met hun tijdritfiets aan de klim beginnen.

Tot de fietswissel worden de renners gevolgd door een ploegleidersauto. Op de klim worden de renners gevolgd door een mecanicien op een motor, die de fiets en/of wielen op zijn rug mee moet nemen. De top-15 in het algemeen klassement, de dragers van de truien en hun directe concurrenten krijgen twee motoren mee.

Tijdslimiet verhoogd

Voor renners die niet zo goed klimmen, kan het een stressvolle dag worden. De tijdslimiet is wel verhoogd naar 30%.

START - Eerste renners onderweg

De eerste renner is onderweg. De eer is aan de drager van de rode lantaarn, de nummer 125 in het klassement: Nicolas Dalla Valle van Team Corratec.

Ook Alberto Dainese (DSM), winnaar van etappe 17 is vertrokken.

Giro | Het algemeen klassement

Hier gaat het allemaal om vandaag: het algemeen klassement. Na 19 etappes staat de topdrie nog binnen een minuut van elkaar. Primoz Roglic moet 26 seconden goedmaken op Geraint Thomas. João Almeida staat derde op 59 seconden.

Thymen Arensman is, na al zijn werk voor kopman Thomas, de beste Nederlander op plaats zeven. Met een goede tijdrit zou hij nog op kunnen schuiven.

Het algemeen klassement na etappe 19

Giro | Fans van Roglic op smal weggetje

Primoz Roglic start pas om 17.11 uur, maar zijn fanclub staat al klaar op de Monte Lussari. De Sloveen kan vandaag rekenen op veel fans langs het parcours, want de klim ligt vlakbij de Sloveense grens.

Op de foto in onderstaande tweet is ook goed te zien hoe smal het weggetje is waar de renners over naar boven moeten.

Giro | Beestachtige slotklim

Na de twee zware bergritten van donderdag en vrijdag wordt de strijd in het klassement vandaag beslist met een klimtijdrit van 18,6 kilometer.

De eerste elf kilometer zijn glooiend tot vlak, daarna beginnen de renners aan de Monte Lussari, een beestachtige klim van 7,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,1. De eerste 4,5 kilometer is het gemiddelde zelfs 15,3%, met stukken van 22%. Na het vlakke gedeelte is een wisselzone ingericht, waar renners hun tijdritfiets kunnen inwisselen voor een klimfiets.

Rozetruidrager Thomas vatte de tijdrit gisteren al treffend samen: "Fun to watch, horrible to do."

Het profiel van de klimtijdrit

Giro | Buongiorno!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog over de voorlaatste etappe van de Giro d'Italia. Vandaag wordt de Ronde van Italië beslist met een lastige klimtijdrit op de Monte Lussari. Wie wint de 106de editie van de Ronde van Italië?

De topdrie in het algemeen klassement staat binnen een minuut van elkaar en de laatste klim van deze Giro is echt enorm steil, dus we zijn benieuwd of dat vanavond rond 18.30 uur nog steeds zo is.

Andiamo!

Roglic, Thomas en Almeida (v.r.n.l.) na de etappe van gisteren