liveblog
NOS VoetbalAangepast

Beloning Van Halst in Ajax-rvc blijft staan • Geen 'vervolgstap' AZ-coach Jansen

In dit liveblog blikken we vooruit op het nationale en internationale voetbalweekend.

liveblog gesloten

Dank voor het volgen!

Daarmee komen we aan het einde van dit liveblog. Uiteraard zijn we zondag terug, wanneer de laatste speelronde in de eredivisie op het programma staat.

Tot die tijd vind je het laatste voetbalnieuws natuurlijk op NOS.nl en in de NOS-app.

Van Halst geïnstalleerd in Ajax-rvc, vergoeding vastgesteld

De benoeming van Jan van Halst tot lid van de Raad van Commissarissen van Ajax is vrijdagmiddag officieel gemaakt. Dat gebeurde bij de aandeelhoudersvergadering in de Johan Cruijff Arena.

Oud-voetballer Van Halst gaat zich als rvc-lid ontfermen over de voetbaltechnische zaken bij Ajax. Zijn benoeming geldt tot november 2026. Met Van Halst heeft Ajax een opvolger voor Danny Blind, die tot de zomer van 2021 'voetbalcommissaris' was.

Frictie over vergoedingen

Tijdens de aandeelhoudersvergadering werd ook vastgesteld dat de rvc-leden van Ajax voortaan een vergoeding krijgen. Van Halst ontvangt 45.000 euro per jaar. Voorzitter Pier Eringa kan rekenen op 35.000 euro en voor de overige commissarissen ligt 25.000 euro klaar.

Over het voornemen om de rvc-leden vanaf nu te belonen, ontstond binnen Ajax veel rumoer. De bedragen werden daarna iets naar beneden bijgesteld. In eerste instantie zou het gaan om 50.000 euro voor Van Halst en Eringa en 35.000 euro voor de overige commissarissen.

Jan van Halst op de tribune bij Ajax

Ajax-coach Heitinga: 'Iedereen wil ons verslaan'

Coach John Heitinga heeft zondag met Ajax nog kans op de tweede plaats. De Amsterdammers moeten daarvoor zelf winnen van FC Twente en hopen op een misstap van PSV in Alkmaar tegen AZ.

"Als je voetballer bent en zeker als Ajax op bezoek komt, wil iedereen van Ajax winnen. Dat weten we", aldus Heitinga in een vooruitblik bij Ajax TV op het bezoek aan Enschede.

"Het zal een lastige middag worden. We moeten het zelf doen. Het is fanatiek publiek en een goede tegenstander. We hebben het niet in eigen hand, maar moeten de kans met beide handen aangrijpen."

John Heitinga coacht Ajax in het thuisduel met FC Utrecht

Van Bommel wil slag slaan in titelrace

Antwerp-trainer Mark van Bommel hoopt zondag tegen Union St. Gillis een beslissende slag te slaan in de strijd om het Belgische kampioenschap. Met nog twee wedstrijden te gaan in de kampioenspoule staan de clubs gelijk in punten.

"We hebben zondag een kans om het af te maken en zo'n kans moet je proberen te grijpen", aldus Van Bommel. "We hebben heel hard gewerkt om de play-offs te halen. Nu werken we voor het kampioenschap. Bij verlies hebben we het niet meer in eigen hand, maar daar is vooraf niet met de spelers over gesproken."

Antwerp versloeg Union drie keer

Antwerp en Union treffen elkaar zondag al voor de zesde keer dit seizoen. De ploeg van Van Bommel was eerder drie keer de sterkste, Union won twee keer.

Nederlands duo weg bij Toulouse

Stijn Spierings en Branco van den Boomen nemen deze zomer afscheid bij Toulouse, de club waarmee ze dit seizoen het Franse bekertoernooi wonnen.

Het Nederlandse duo besloot hun aflopende contracten niet te verlengen en kan als gevolg daarvan transfervrij vertrekken. Waar hun toekomst ligt, is nog onduidelijk.

Van den Boomen maakte in 2020 de overstap van De Graafschap, Spierings kwam in hetzelfde jaar over van Levski Sofia. Ze speelden allebei ruim honderd duels voor Toulouse.

AZ-coach Jansen denkt niet aan overstap naar PSV

Coach Pascal Jansen neemt het zondag met AZ op tegen PSV, waar Ruud van Nistelrooij eerder deze week vertrok. Jansen leeft mee met Van Nistelrooij, vertelde hij vrijdag tijdens zijn persconferentie.

"Ik vind het vooral heel vervelend voor Ruud. Ik heb hem als mens heel hoog zitten en het betekent heel wat als je in deze fase, met nog één zo'n belangrijke wedstrijd te gaan, zo'n keuze maakt", aldus Jansen.

'Vervolgstap niet aan de orde'

De 50-jarige AZ-trainer werd de voorbije dagen genoemd als een van de kandidaten om Van Nistelrooij op te volgen. Jansen: "Dat is inherent aan de voetballerij. Een vervolgstap voor mij is nu niet aan de orde. Op dit moment is aan de orde dat wij zondag tegen PSV spelen."

AZ staat nu vierde, maar heeft nog de mogelijkheid om derde te worden. Daarvoor moet het zelf winnen van PSV en hopen op een nederlaag van Ajax, dat op bezoek gaat bij FC Twente.

AZ-trainer Pascal Jansen

Straf Valencia na racisme supporters gereduceerd

De beroepscommissie van de Spaanse voetbalbond heeft de straf voor Valencia na racistisch gedrag van de supporters richting Real Madrid-aanvaller Vinícius Júnior teruggebracht. De club hoeft nu nog maar drie thuiswedstrijden een tribune te sluiten, terwijl de opgelegde boete werd verlaagd met 18.000 euro.

Aanvankelijk moest Valencia gedurende vijf wedstrijden een deel van het Estadio de Mestalla sluiten voor publiek en een boete van 45.000 euro betalen. De straf werd vrijdag gereduceerd, nadat de club in beroep was gegaan.

Valencia kreeg de straf wegens het racistisch bejegenen van Vinícius door de fans tijdens de wedstrijd van afgelopen weekend. Dat leidde tot veel ophef in Spanje.

Meer stewards en netten bij AZ na rellen

AZ neemt extra maatregelen om problemen met supporters tijdens de thuiswedstrijd tegen PSV te voorkomen. De club heeft dat samen met politie, Openbaar Ministerie en de gemeente - de andere drie partijen in de Alkmaarse 'vierhoek' - besloten na de ongeregeldheden tijdens het Conference League-duel met West Ham United.

Er worden meer stewards ingezet en voor en tijdens de wedstrijd wordt aan fans op de Van der Bentribune geen alcohol verkocht. Daarnaast zijn er netten opgehangen bij twee vakken met thuispubliek en het vak met uitsupporters.

"Het is jammer dat deze maatregelen genomen moeten worden, maar na de gebeurtenissen van afgelopen week kon dat niet anders meer", aldus AZ-directeur Robert Eenhoorn.

Lees hier meer.

Rellen op de hoofdtribune van AZ, na het duel met West Ham

FC Twente gaat voluit tegen Ajax

FC Twente is al zeker van deelname aan de play-offs om een ticket voor Europees voetbal, maar de Tukkers zijn niet van plan om zondag op halve kracht aan de thuiswedstrijd tegen Ajax te beginnen.

"Het is een heerlijk affiche", zegt Twente-coach Ron Jans, die na dit seizoen afscheid neemt in Enschede, op de website van de club. "Het stadion is stijf uitverkocht en we zijn in vorm. We gaan ons echt niet sparen."

Ajax maakt nog kans op de tweede plaats. De Amsterdammers moeten daarvoor winnen van Twente en hopen op een nederlaag van PSV, dat op bezoek gaat bij AZ.

Real Madrid nog zonder Vinícius

Real Madrid reist zaterdag zonder Vinícius Júnior af naar de uitwedstrijd bij Sevilla. De Braziliaanse aanvaller kampt volgens coach Carlo Ancelotti met een knieblessure. Het is de tweede wedstrijd op rij die hij mist vanwege knieklachten, nadat hij vorig weekend tijdens het uitduel met Valencia racistisch werd bejegend. Het leidde tot veel ophef in Spanje.

Vinícius liep in Valencia zelf tegen een rode kaart op. Er volgde geen schorsing op de rode kaart, maar hij miste alsnog de wedstrijd tegen Rayo Vallecano van woensdag. Volgens de officiële lezing was hij geblesseerd aan zijn knie.

"Vinícius gaat niet mee, omdat hij niet zal spelen", zei Ancelotti een dag voor het duel met Sevilla. "Hij zou gaan als hij een kans had om te spelen, maar hij heeft nog last van zijn knie. Het maakt niet uit of het uit of thuis is, hij kan niet in actie komen. Ik hoop dat hij in de laatste wedstrijd kan spelen."

Real Madrid staat met nog twee duels te gaan op de tweede plaats achter landskampioen Barcelona. De ploeg heeft een punt voorsprong op nummer drie Atlético Madrid.

Noppert staat voor rentree bij Heerenveen

Andries Noppert maakt zondag in het duel met Go Ahead Eagles zijn rentree bij Heerenveen. De doelman, die eind vorig jaar de eerste keuze bij Oranje was tijdens het WK in Qatar, stond sinds eind januari aan de kant met een liesblessure.

"De laatste anderhalve week traint hij mee met de groep. Nu is hij klaar voor een rentree", aldus coach Kees van Wonderen. "Deze wedstrijd was voor hem een stip aan de horizon. Hij wil heel graag en denkt dat hij er klaar voor is."

Transfer niet uitgesloten

Eerder deze week vertelde Noppert over zijn revalidatie en de mogelijkheden op een transfer. "Iedereen heeft de ambitie om zo hoog mogelijk te spelen", zei hij toen.

Bekijk het interview met Noppert van afgelopen dinsdag hieronder.

Noppert: 'Als een klein kind zo blij dat ik weer op het veld mag staan'

Slot 'sprak met twee clubs', maar verlengt contract

De persconferentie van Arne Slot zit erop. De trainer van Feyenoord ging uitgebreid in op zijn besluit om zijn contract bij de landskampioen te verlengen.

"De doorslag gaf het spelen van Champions League, het fantastische werken met de staf en de spelers, het feit dat ik het privé ontzettend naar mijn zin heb en het kunnen voortborduren op de afgelopen twee seizoenen", aldus Slot.

Een uitgebreid verslag lees je hier.

Slot verlengt bij Feyenoord tot en met 2026: 'Met meerdere clubs gesproken'

Slot wilde niet eerder uitsluitsel geven

Anders dan vorig jaar verwacht Arne Slot dat de selectie van Feyenoord voor een groot deel intact zal blijven. Hij vertelt op sportief gebied nog veel perspectief te zien bij de Rotterdamse club, die volgend seizoen in de Champions League zal spelen.

Slot heeft niet overwogen om eerder dan de afgelopen dagen uitsluitsel te geven over zijn toekomst. "Ik wist nog niet wat er zou gebeuren. Ik heb van alles afgewogen, ook of de mensen die met mij samenwerken met me mee zouden willen. Je kunt er iets van vinden, maar ik vind het dan niet chique om te zeggen: 'Mijn intentie is om te blijven', omdat je daar al een verwachting mee wekt."

Slot hakte afgelopen dinsdag knoop door

Arne Slot vertelt dat hij de beslissing over zijn toekomst afgelopen dinsdag heeft gemaakt. Hij heeft die avond aan Feyenoord-directeur Dennis te Kloese meegedeeld dat het gesprek dat voor woensdag gepland stond over contractverlenging zou moeten gaan en niet over een mogelijk vertrek uit Rotterdam.

"Er is door mij met geïnteresseerde clubs gesproken. Daar wist Feyenoord van", aldus Slot, die niet wil zeggen om welke clubs het gaat.

"Ik ben er na de huldiging over na gaan denken. Er is nooit een club geweest die zich concreet heeft gemeld bij Feyenoord. Het is gelukt om in een week te bereiken waar ik heel blij mee ben en ik denk de supporters ook wel: dat ik nog langer bij Feyenoord ben."

Arne Slot tijdens zijn persconferentie

Slot verlengt contract tot en met 2026

Mooi nieuws voor Arne Slot en Feyenoord aan het begin van zijn persconferentie: de trainer heeft zijn contract in Rotterdam met een jaar verlengd.

De verbintenis, die liep tot en met de zomer van 2025, is nu geldig tot medio 2026. Slot kondigde eerder deze week al aan dat hij ook komend seizoen sowieso bij Feyenoord werkzaam is.

De clausule voor de zomer van 2024, waarin Slot tegen een afgesproken bedrag zou kunnen vertrekken, is uit het contract gehaald.

Persconferentie Slot begint zometeen

Om 14.00 uur neemt Arne Slot plaats achter de microfoon om vooruit te blikken op het laatste eredivisieduel van Feyenoord en uit te leggen hoe hij tot zijn beslissing is gekomen om ook volgend seizoen in Rotterdam werkzaam te blijven.

De laatste updates lees je natuurlijk in dit liveblog.

Dortmund-coach spreekt bewondering voor Haller uit

In aanloop naar het beslissende weekend in de Duitse titelstrijd spreekt Dortmund-coach Edin Terzic onder meer over de rol die spits Sébastien Haller dit seizoen heeft gespeeld.

Haller keerde in januari terug na teelbalkanker en scoorde daarna negen keer in achttien competitiewedstrijden. "We zijn ontzettend trots dat hij weer regelmatig met ons op het veld staat", aldus Terzic.

"Het was geen makkelijk jaar. We hebben dat samen doorgemaakt. Dat hij nu weer zoveel invloed heeft, is niet vanzelfsprekend."

Terzic over Haller: 'Hij kan onze held van het seizoen worden'

Bayern hoopt op misstap Dortmund

Morgenmiddag valt de beslissing in de titelstrijd in de Bundesliga. Borussia Dortmund, dat FSV Mainz ontvangt, heeft aan een zege genoeg om Bayern München te onttronen.

De recordkampioen gaf de koppositie vorige week uit handen. "Ik heb geen boodschap voor Dortmund. We weten wat we zelf moeten doen. We hebben te veel steken laten vallen", zei Bayern-coach Thomas Tuchel vrijdagmiddag. "Het seizoen zal sowieso onbevredigend zijn, ook als we nog kampioen worden."

Bayern moet winnen bij FC Köln en hopen op een misstap van Dortmund om nog kans te maken op het kampioenschap. Tuchel: "We kijken niet naar de wedstrijd van Dortmund, omdat wij zelf eerst zullen moeten winnen."

De stand in de Bundesliga

PSV doet Max definitief van de hand

Philipp Max is niet langer eigendom van PSV. De Duitse linksback vervolgt zijn carrière bij Eintracht Frankfurt, de club die hij sinds eind januari al op huurbasis vertegenwoordigde.

Omdat Max intussen dertien keer in actie is gekomen voor Eintracht moet de Duitse club voldoen aan de verplichte koopoptie die in zijn contract was opgenomen.

Max kwam in de zomer van 2020 naar PSV en speelde 117 wedstrijden voor de club uit Eindhoven. Hij won onder meer de KNVB-beker.

Rutten wijdt niet uit over vertrek van Nistelrooij

De persconferentie van Fred Rutten zit er intussen op. De interim-coach van PSV wilde niet veel zeggen over het abrupte vertrek van Ruud van Nistelrooij.

"Ik begrijp dondersgoed dat er heel veel vragen zijn, maar ik hoop op begrip dat ik daar niet diep op kan ingaan", vertelde Rutten, die de taken van Van Nistelrooij voor de laatste eredivisiewedstrijd van het seizoen overneemt.

Een verslag van het persgesprek lees je hier.

Yilmaz kondigt afscheid bij Fortuna aan

Burak Yilmaz heeft op Instagram aangekondigd dat hij - zoals door velen al werd verwacht - inderdaad vertrekt bij Fortuna Sittard.

"Ik zal zo snel mogelijk uitleggen wat er precies gebeurd is", kondigt de 37-jarige Turkse aanvaller aan. "Ik wens jullie succes."

De Instagram-post van Burak Yilmaz

Vertrek Van Nistelrooij verraste ook Rutten

Het plotselinge vertrek van Ruud van Nistelrooij sloeg bij Fred Rutten in "als een bom". "Ik heb het totaal niet zien aankomen", vertelt hij.

De 60-jarige coach vertrekt na dit seizoen bij PSV en vermoedt dat hij zondag voor het laatst namens de Eindhovense club op de bank zit. "In voetballand is alles mogelijk, maar ik ga er wel vanuit dat dit mijn laatste wedstrijd als coach van PSV is."

Rutten over vertrek Van Nistelrooij: 'Het sloeg in als een bom'

Rutten: 'Het thema is niet Fred Rutten'

Fred Rutten gaat aan het begin van zijn persconferentie niet uitgebreid in op het vertrek van Ruud van Nistelrooij.

"Dat is nu niet relevant, omdat wij zondag tegen AZ moeten presteren. Daar wil ik mijn focus op houden. Ik ken de mechanismes. Als ik er nu antwoord op geef, dan is dat het thema. En het thema is volgens mij niet Fred Rutten. Het thema is hoe wij zondag AZ gaan bedwingen", aldus Rutten, die wel aangaf mee te voelen met Van Nistelrooij.

"Ik heb hem niet gesproken, alleen op app. Ik heb ook in die situatie gezeten. Ik weet hoe het de eerste keer is, hoe je je dan voelt als mens. Dan weet ik ook dat je weinig behoefte hebt om iedereen te woord te staan."

Het wachten is op Rutten

In Eindhoven staat de persconferentie van Fred Rutten op het punt van beginnen.

Rutten, die komende zondag voor de groep staat als PSV het in Alkmaar opneemt tegen AZ, spreekt voor het eerst na een roerige week in Eindhoven.

Bijzonder afscheidscadeau voor Milner

Het afscheid van James Milner bij Liverpool gaat niet onopgemerkt voorbij. De 37-jarige middenvelder, die acht jaar voor Liverpool speelde, heeft een stuk van de grasmat meegekregen.

Het gaat om een stuk gras met een penaltystip. Milner was lang een vaste nemer van de strafschoppen bij Liverpool.

"Deze is voor jou, nadat je acht jaar onze penaltystippen vernield hebt", staat in het bijgevoegde briefje van de terreinknechten van Anfield.

Zorgen voor Valencia nog niet voorbij

Valencia CF blijft nog volop verwikkeld in de strijd tegen degradatie in La Liga. Met Justin Kluivert als invaller verloor de zesvoudig kampioen van Spanje donderdagavond met 1-0 van RCD Mallorca.

Valencia staat met 40 punten uit 36 wedstrijden weliswaar nog op de dertiende plaats, maar het verschil met nummer achttien Real Valladolid is slechts twee punten.

De drie teams die na 38 duels onderaan staan, degraderen. Valencia speelt nog thuis tegen RCD Espanyol en uit tegen Real Betis.

Stand La Liga

Wat nu voor Van Nistelrooij?

Nu Van Nistelrooij is vertrokken bij PSV ligt zijn toekomst misschien wel in Engeland. NOS-voetbalcommentator Arno Vermeulen zag dat 46-jarige coach inmiddels wordt genoemd bij Tottenham Hotspur, de club die naast Feyenoord-trainer Arne Slot greep.

Dat Slot in Rotterdam blijft, is volgens Vermeulen een zegen voor Feyenoord. "Alle Engelse media melden dat Spurs is afgehaakt omdat Feyenoord 15 miljoen euro eiste als afkoopsom. Dat vonden ze te veel. Feyenoord is nu de nummer één kandidaat om volgend jaar de titel te prolongeren."

Salah in zak en as na mislopen Champions League-ticket

Nu Manchester United zeker is van een Champions League-ticket, is ook duidelijk dat Liverpool volgend seizoen is veroordeeld tot de Europa League. Tot grote teleurstelling van Liverpool-aanvaller Mo Salah.

"Wij zijn Liverpool en dus is kwalificatie voor de Champions League het minimale. We hebben de fans en onszelf teleurgesteld", verzucht de Egyptenaar op Twitter.

Ten Hag haalt Champions League: 'Daar horen we thuis'

Coach Erik ten Hag verzekerde zich gisteravond met Manchester United van plaatsing voor de Champions League. Door een 4-1 zege op Chelsea is het nu zeker dat United in de topvier zal eindigen.

"Ik heb altijd hoge verwachtingen van mezelf", zei Ten Hag na afloop. "Dus ik vind ook dat deze club in de Champions League thuishoort."

Antony raakt geblesseerd

Ten Hag vreest overigens voor een "serieuze" blessure bij Antony. De Braziliaanse aanvaller viel in de wedstrijd tegen Chelsea na een half uur uit en moest per brancard van het veld af worden gedragen.

"We moeten tenminste 24 uur wachten en dan weten we hopelijk meer over hoe zwaar de blessure is", besloot Ten Hag.

Ten Hag na behalen Champions League-voetbal: 'Hoge verwachtingen van mezelf'

Moet ook Fortuna nieuwe trainer zoeken?

Niet alleen PSV, maar ook Fortuna Sittard lijkt op zoek te moeten naar een nieuwe trainer. Julio Velázquez heeft volgens diverse media zijn vertrek uit Sittard aangekondigd.

Velázquez trad in september in dienst bij Fortuna, als opvolger van de ontslagen Sjors Ultee. Onder leiding van de flamboyante Spanjaard verzekerden de Limburgers, die nu dertiende staan, zich van nog een jaar eredivisie.

Fortuna heeft het vertrek van de trainer nog niet bevestigd.

Vertrek Van Nistelrooij dreunt na in Eindhoven

Slechts een paar dagen voor het cruciale treffen met AZ raakte PSV trainer Ruud van Nistelrooij kwijt. Hij stapte op omdat hij zich onvoldoende gesteund voelde.

Er waren al langer problemen binnen de technische staf en er waren 'signalen' vanuit de spelersgroep, verklaarden PSV-directeuren Marcel Brands en Earnest Stewart woensdagmiddag.

Assistent-trainer Fred Rutten staat zondagmiddag voor de groep in Alkmaar, waar PSV op bezoek gaat bij AZ. Hij geeft vanmiddag om 12.00 uur een persconferentie.

Bekijk hieronder de toelichting van technisch directeur Earnest Stewart, die het vertrek van Van Nistelrooij niet zag aankomen.

Ongeloof bij PSV: 'Van Nistelrooij verraste met mededeling dat hij zou stoppen'

Slot sprak niet over mogelijke transfer

Het nieuws kwam donderdagochtend voor velen als een verrassing: Arne Slot is ook komend seizoen trainer van Feyenoord. Hij legde de interesse van Tottenham Hotspur naast zich neer.

"Er lopen geen transferbesprekingen en die zijn er ook niet geweest en de bespreking van gisteren ging uitsluitend over een eventuele verlenging", zei Slot, wiens zaakwaarnemer Rafaela Pimenta woensdag in Rotterdam was. "Alle gesprekken met Feyenoord zijn slechts daarop gericht. Ik kijk uit naar het nieuwe seizoen bij Feyenoord."

Meer uitleg over zijn beslissing om in Rotterdam te blijven, geeft Slot vanmiddag in zijn persconferentie. Updates daarover lees je natuurlijk in dit liveblog.

Feyenoord-coach Arne Slot geeft vanmiddag een persconferentie

De stand van zaken in de eredivisie

Feyenoord is al lang en breed kampioen en ook de clubs die degraderen zijn bekend. Toch is er dit weekend in de eredivisie nog het nodige om voor te spelen.

PSV heeft uit bij AZ aan een gelijkspel genoeg om het ticket voor de Champions League-voorrondes veilig te stellen. Als de Eindhovenaren verliezen, maakt Ajax nog kans op de tweede plaats. Die ploeg moet dan wel winnen van FC Twente. AZ klimt bij een zege op PSV en een nederlaag van Ajax naar plaats drie.

Heerenveen en Go Ahead spelen tegen elkaar en strijden samen met RKC Waalwijk om de achtste plaats, die recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

  • NOS
    Het programma van de laatste speelronde
  • NOS
    De stand in de eredivisie

Goedemorgen!

Welkom in dit liveblog. Het laatste nieuws en overige ontwikkelingen in aanloop naar het voetbalweekend lees je hier.

In de eredivisie staat de laatste speelronde op het programma. PSV, Ajax en AZ gaan bepalen wie er achter Feyenoord tweede, derde en vierde wordt. Ook de achtste plaats is nog niet vergeven.

Persconferenties in Rotterdam en Eindhoven

We zijn vandaag bij de persconferenties van Feyenoord en PSV, clubs waar deze week het nodige gebeurde op trainersgebied.

Bij PSV vertrok coach Ruud van Nistelrooij. Zijn tijdelijke vervanger Fred Rutten spreekt vanaf 12.00 uur de pers toe.

Bij Feyenoord blijft coach Arne Slot juist aan. Hij licht dat besluit vanaf 14.00 uur toe.