liveblog
NOS WielrennenAangepast

Thomas houdt roze na aanval Roglic, die Almeida passeert • Zana ritzege, Pinot bergtrui

liveblog gesloten

A domani!

Morgen weer een klimdag, een dag waarop in het klassement nog van alles kan gebeuren.

Die laatste bergetappe begint om 12.25 uur. Dan zijn wij er ook weer met een liveblog. A domani, tot morgen!

En als toetje, hieronder nog even de samenvatting van de etappe van vandaag:

Jarige Thomas verdedigt roze trui met succes, etappezege voor Italiaans kampioen Zana

Morgen weer klimmen

De renners moeten snel naar bed, de volgelopen benen zo veel mogelijk rust geven, want morgen wordt er weer geklommen. Een rit van 178 kilometer van Longarone naar Tre Cime di Lavaredo. Met vier gecategoriseerde beklimmingen met finish bergop.

Het is wakker worden met de Villanova Grotte (3,5 kilometer à 8,7%). Direct na de afdaling begint het peloton aan de Passo di Tanamea (8,9 km à 5,5%). Verspil daar niet te veel energie, want je moet erna nog de loodzware klim naar Kolovrat op. Ruim 10,3 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,2%, met in het begin stukken van 15%.

De slotklim is ook geen feest, en daarom juist ook weer wel. Want de Santuario di Castelmonte is 7,1 kilometer à 7,8% - is te doen - maar in de laatste kilometers komt het stijgingspercentage niet onder de 10%. Dat belooft wat. Genoeg mogelijkheden om aan te vallen.

Bekijk hieronder het profiel van de negentiende etappe:

De negentiende etappe van de Giro d'Italia

Jarige Thomas verdedigt roze trui met verve, etappezege voor Italiaans kampioen Zana

In de eerste van drie opeenvolgende loodzware ritten in de slotweek van de Giro d'Italia, over 161 kilometer van Oderzo naar Val di Zoldo, heeft Geraint Thomas zijn roze trui met succes verdedigd.

De Brit van Ineos Grenadiers kwam samen met Primoz Roglic, kopman van Jumbo-Visma, over de finish. Bijna twee minuten eerder eiste de Italiaanse kampioen Filippo Zana de dagzege op.

João Almeida (UAE Team Emirates), dinsdag nog winnaar op de Monte Bondone, duikelde van plek twee naar drie in het algemeen klassement, achter Thomas en Roglic.

Lees het volledige etappeverslag via onderstaande link:

Dit is het nieuwe algemeen klassement

Het algemeen klassement na etappe 18

Dit is de daguitslag van etappe 18

De rituitslag van etappe 18

FINISH | Roglic en Thomas komen aan

Roglic heeft Thomas niet kunnen afschudden, en ze komen samen over de streep. Almeida heeft het gat niet meer kunnen dichten en verliest ruim vijftien seconden op Roglic.

Thomas behoudt het roze. Roglic gaat naar de tweede plek, ten koste van Almeida.

Geraint Thomas en Primož Roglič

FINISH | Zana wint!

Filippo Zana wint

De Italiaanse kampioen Zana wint de achttiende etappe! Pinot ging wel erg vroeg de sprint aan. Zana klopt 'm op de streep. Vierde Italiaanse etappezege deze Giro. Pinot is weer tweede. Weer tweede.

0,7 km | Pinot of Zana?

Pinot en Zana gaan sprinten om de ritzege.

2 km | Vine brengt Almeida terug

Met enorm beulswerk brengt Vine zijn ploegmaat Almeida terug, of bijna terug, bij Thomas en Roglic.

Of komen ze wel terug? Ze waren er zo dichtbij.

2,2 km | Op naar Val di Zoldo

Van de klassementsmannen zijn Roglic (met Kuss als hulp) en Thomas overgebleven. Almeida is eraf, maar groot is de achterstand niet, zo te zien. Dat zijn maar een paar seconden. Ze zitten in de afdaling van de Coi.

Vooraan, al in de laatste 2 kilometer, gaan Pinot en Zana strijden om de dagzege.

5,7 km | Aanval Roglic

Daar is de aanval van Roglic! Wie kan er mee? Thomas kan mee, Dunbar niet. Almeida is al een stuk verder achterop.

En de superknecht Kuss kan ook nog mee. We houden van de klassementsmannen twee gele Jumbo's over en de roze Thomas.

Roglic valt aan!

7,1 km | Daar komt Roglic

Daar gaan we! Kuss en Roglic gaan met z'n tweeën voorop rijden in het peloton en dan maar kijken wie kan volgen. Eigenlijk kunnen alleen Thomas in het roze en Dunbar mee. Almeida moet een gaatje laten!

Kuss helpt Roglic, Thomas kan volgen

7,9 km | Pinot en Zana alleen

Pinot en Zana zijn er met z'n tweeën vandoor.

Pinot en Zana alleen op kop

8,9 km | Pinot schudt kopgroep wakker

Pinot schudt eens even de kopgroep wakker. Er blijven er weinig over nu. Pinot en Zana lijken de sterkste. Gee haakt ook nog aan, maar hangt met z'n tong op z'n stuur.

9,5 km | Op het steile

De kopgroep is al even bezig met de steile delen van de Coi en nu is het peloton ook begonnen. De grote drie van deze Giro - Thomas, Almeida en Roglic - zitten nog bij elkaar. Wanneer en van wie komt de eerste aanval?

14,8 km | Op naar Coi en Val die Zoldo

We zijn begonnen aan de laatste 15 kilometer!

Eerst krijgen we de Coi (5,8 kilometer van 9,7% gemiddeld), met op het naarste stuk stijgingspercentages van tegen de 20%. Daarna is het even dalen, naar de slotklim, de Val di Zoldo. Slechts 2,7 kilometer lang, gemiddeld 6,4% stijgingspercentage, maar het steilste deel van de weg naar Zoldo is wel 10 procent.

Kom maar op.

De laatste twee beklimmingen van de dag

19,2 km | Onrustig in kopgroep

In de afdaling van de Forcella, richting de Coi, is het wat onrustig in de kopgroep. De twee renners van Israel-Premier Tech, Marco Frigo en Derek Gee, moesten even lossen, en alleen Gee is weer terug. De kopgroep bestaat nog uit vijf renners, de voorsprong is teruggelopen tot vier en een halve minuut.

25 km | Bergtrui voor Pinot

De Giro heeft een nieuwe leider in het bergklassement: Thibaut Pinot. De Fransman komt ook op de Forcella Cibiana als eerste boven.

Pinot heeft nu 197 punten, nummer twee Ben Healy heeft er 164.

27 km | 3x3

De topdrie van het klassement, Thomas, Almeida en Roglic, zit voorin het peloton. Ze hebben alle drie nog zeker twee knechten bij zich. INEOS, en dan vooral Laurens de Plus, rijdt lange tijd voorop. Achteraan het peloton vallen de renners er snel af nu.

De topdrie van het klassement vooraan het peloton

28 km | Het peloton gaat rijden

Het was even opvallend rustig in het peloton, niemand leek te willen rijden, maar nu is het toch INEOS dat het tempo opvoert.

In de kopgroep, waar Pronskiy ternauwernood aanhangt, trekt Pinot lekker door, de Fransman heeft een prima dag. Hij wil het allemaal, de ritzege, een toptienplek en de bergtrui. Het is allemaal mogelijk.

31 km | Pinot terug in de toptien?

Het peloton is inmiddels ook begonnen aan de Forcella Cibiana, maar vaart wordt er nog niet gemaakt. Jumbo rijdt niet op kop, UAE ook niet, net als INEOS, de grote drie ploegen houden zich nog koest. Eigenlijk rijdt er niemand op kop van het peloton. Roglic zit, zoals eigenlijk de hele dag al, achteraan het peloton. Met wat ploegmaten om hem heen. Dat lijkt niet uit luxe...

De voorsprong van de kopgroep is intussen opgelopen naar meer dan zes minuten. Pinot staat dertiende in het klassement op 6.48 van de roze trui. Virtueel rijdt Pinot dus richting het podium, dat is misschien wat hoog ingezet, maar terug de toptien in, dat zou toch moeten kunnen.

Maar veel groter zal het peloton het gat toch niet laten worden?

40 km | Finale gaat beginnen

Dit wordt een pittige. De Forcella Cibiana, die vijf kilometer verderop ligt voor de koplopers, is bijna tien kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,7%. Hij begint steil, met hier en daar stukken van 15%, dan wordt het wat vlakker, en dan bijna vijf kilometer lang gemiddeld 9%, met op het steilste stuk ook 15%. Kortom: succes.

Vanaf de top van de Forcella Cibiana is het nog 25 kilometer naar de finish, waarin ze nog twee beklimmingen van de tweede categorie over moeten.

De finale gaat beginnen!

De derde gecategoriseerde klim van de dag, de Forcella Cibiana

50 km | Langzaam richting de finale

De laatste vijftig kilometer zijn begonnen. We gaan richting de finale van de achttiende etappe, en daarmee eigenlijk ook de finale van de Giro 2023.

De kopgroep mag langzaam dromen van de ritzege, de voorsprong op het peloton is meer dan vijf minuten. De vraag is wel wat daarvan overblijft op die ellendige Forcella Cibiana, een klim van de eerste categorie, die begint op 35 kilometer van de finish.

De renners op de Pieve d'Alpago

71 km | Oversteek van 50 kilometer

Het is tijd om te eten, tijd om even op adem te komen en tijd voor een plaspauze. Een relatief vlak stuk van 50 kilometer moeten de renners oversteken richting de pittige Forcella Cibiana (9,5 kilometer van 7,9% gemiddeld), het is de vraag of het daar al los gaat in de top van het klassement, of dat ze daarmee wachten tot de laatste twee klimmetjes.

Intussen is de voorsprong van de kopgroep flink uitgebreid, het gaat richting de vier minuten. In het peloton controleert INEOS.

INEOS voert het peloton aan

90 km | Weer punten Pinot

Voor wat het waard is: ook de drie bergpuntjes bovenop de Pieve d'Alpago zijn voor Pinot. De Fransman loopt verder in op Healy.

Dit is nu de stand in het bergklassement:

De stand in het bergklassement

93 km | Overzichtelijk peloton

In het peloton is het lekker overzichtelijk: INEOS, van rozetruidrager Thomas rijdt voorop, daarachter volgen de UAE-mannen van Almeida, en daarachter de Jumbo-trein van Roglic.

Alle treintjes achter elkaar in het peloton

100 km | Kronkelend naar klimmetje twee

De tweede klim van de dag komt eraan, de Pieve d'Alpago van 3,6 kilometer à 5,4%, maar eerst nog even afdalen. En dat ziet er mooi uit.

In de afdaling richting de tweede klim van de dag

108 km | Vluchters bij elkaar

111 km | Wie rijdt waar? Even wat overzicht

We hebben een kopgroep van vijf renners, een vlucht die tot stand kwam dankzij Gee en Frigo. Pinot zit er bij, jagend op de bergtrui, Paret-Peintre en Zana draaien lekker mee.

Daarachter was er even een achtervolgende groep van vijf renners met Haig en Barguil, waarvan alleen Barguil het volhield en de al even zwemmende Pronskiy oppikte. Samen naderen ze nu de kopgroep.

Het peloton, inmiddels nog maar 46 renners dik, rijdt op zo'n anderhalve minuut. Jumbo-Visma (voor Roglic) en INEOS (voor Thomas) wisselen af vooraan in die groep. De mannen van die andere kanshebber, Joao Almeida, hebben zich nog geen seconde laten zien vandaag...

120 km | Pinot jaagt op bergtrui

Pinot is als eerste boven op de Passo della Crosetta, veertig punten voor de Fransman, daarmee komt hij op tien punten achterstand (154) van bergtruidrager Ben Healy (164), die nergens te bekennen is.

Pinot kan zichzelf vandaag in de bergtrui klimmen.

Thibaut Pinot in de kopgroep, hij kan vandaag de bergtrui pakken

121 km | Is er iets met Roglic?

Primoz Roglic zat ineens wel heel ver achter in het peloton, terwijl zijn ploegmaten vooraan het tempo aardig hoog hielden. Plots verdwenen de zwartgelen uit de voorhoede van het peloton. Om Roglic weer even naar voren te helpen.

INEOS zag het en trok flink door vooraan het peloton. Apart. Inmiddels is de orde weer hersteld, Roglic is gewoon terug, maar het was een vreemd moment. De vraag blijft: hoe voelt Roglic zich?

Onderaan in beeld proberen de Jumbo-Visma-renners kopman Roglic weer naar voren te krijgen

122 km | Meer bemoeials

Vanuit het uitgedunde peloton zijn er nog eens vier renners vertrokken, een tegenaanval, ze willen ongetwijfeld graag meezitten voorin. Jack Haig (Bahrein), Lorenzo Fortunato (EOLO), Stephen Williams (Israel-Premier Tech), Warren Barguil en Veljko Stojnic doen een poging.

125 km | Op de vlucht

Het heeft even geduurd, maar we hebben nu toch een eerste kopgroep. Na het terughalen van Leknessund gingen Derek Gee en Marco Frigo van Israel - Premier Tech, de ploeg die de hele Giro eigenlijk al sterk koerst, ervandoor. Aurélien Paret-Peintre, Thibaut Pinot en Filippo Zana sloten aan. Vadim Pronskiy probeert er ook nog bij te komen.

127 km | Eindelijk een kopgroep?

Even leek het erop dat er een kopgroep van acht renners weg kon blijven, onder wie Jack Haig en Thibaut Pinot. Het gat was een seconden of tien, met een snel uitdunnend peloton daarachter, waar Jumbo-Visma de boel onder controle hield. Maar toen daar ineens Andreas Leknessund, de nummer acht van het klassement wegsprong, was het snel gedaan met het gat van de kopgroep.

Leknessund werd teruggehaald en vlot erop volgden alweer nieuwe aanvallen. Een eerste klim vol demarrages.

131 km | Sprinters zoeken de bus

De eerste klimmeters zijn gefietst en de sprinters, onder wie Cavendish, nemen al wat gas terug. 'Gezellig' met z'n allen in de bus. Dat wordt overleven.

Achteraan het peloton laten sprinters het al lopen

132 km | Klimmen maar

Nee, ook de zoveelste vluchtpoging van Healy en Haig is ook mislukt. Zodra de eerste beklimming van de dag begint is alles weer bij elkaar.

De Passo della Crosetta is 13,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%. Op de steilste stukken is het 11%. Geen pretje. Hier is wel wat mogelijk voor de aanvallers.

De eerste klim van de dag, de Passo della Crosetta

136 km | Eerste klim komt eraan

Op een kleine vijf kilometer van de eerste klim, de Passo della Crosetta, een sjors van eerste categorie, hebben nu toch vier renners een gaatje geslagen. Healy zit erbij, Luis Léon Sánchez ook, net als Jack Haig, maar vanzelf gaat het niet.

145 km | Peloton op een lint

Met een gemiddelde snelheid van bijna 58 km/h houden de renner zeker niet in tijdens de eerste kilometers. Een lang lint van renners kronkelt door het Italiaanse landschap. Met nog 13 kilometer tot de eerste klim van de dag.

We zien Ben Healy al voorin, die wil natuurlijk meezitten zodat hij zijn bergtrui kan veilig stellen. En we zien ook Bauke Mollema actief voorin.

Op een lint naar de eerste klim

Mollema wil wel

Zeg je een etappe voor vluchters, dan zeg je Bauke Mollema. De Nederlander gaat het zeker proberen, zei hij voor de camera's van Eurosport.

"De beklimmingen zijn niet extreem lang, maar het is lastig genoeg om het verschil te maken. Kijken hoe de benen zijn."

Of dit de laatste kans is voor hem? "Voor een dagzege waarschijnlijk wel. De tijdrit heb ik op zich ook wel zin in, maar dat zal niet voor een overwinning zijn. Kijken wat het wordt."

En wie tipt hij als ritwinnaar van vandaag? "Ik vind Almeida een sterke indruk maken."

155 km | Laatste kans voor vluchters?

Het is onrustig vooraan het peloton in de eerste kilometers. Er zijn veel kleine aanvalletjes. Een man of tien twaalf probeert in de vlucht te zitten. Het is ten slotte een van de laatste kansen voor de vluchters.

161 km | Andiamo!

We zijn begonnen! De koersleider fluit en zwaait de vlag en de eerste kleine aanvalletjes volgen al. Zien we daar Michael Matthews? Zeker, de man die gisteren op de streep een centimeter te kort kwam voor de ritzege, heeft ambities.

We gaan zien wie er weg kunnen komen.

Taart voor Thomas

Taart voor Geraint Thomas, de Giro-leider is vandaag 37 jaar geworden.

Vakantiegevoel in startplaats Oderzo

Het peloton maakt zich klaar in Oderzo

Even een blik op het klassement

Algemeen klassement voor etappe 18

1 Geraint Thomas
2 Joao Almeida +0.18
3 Primoz Roglic +0.29
4 Damiano Caruso +2.50
5 Eddie Dunbar +3.03

Peloton op pad!

De renners zijn onderweg! Eerst nog wat neutrale kilometers totdat om 12.30 uur het officiële startschot wordt gegeven.

Etappe 18: weer de bergen in

De klimmersbenen worden flink beproefd vandaag. Vijf gecategoriseerde beklimmingen, waarvan de eerste al na zo'n 30 kilometer begint. De Passo della Crosetta is 13,5 kilometer à 7,1%.

Direct na de afdaling ligt daar al een volgend klimmetje, de Pieve d'Alpago van 3,6 kilometer à 5,4%. Dan is er een lange aanloop naar de pittige Forcella Cibiana (9,5 kilometer van 7,9% gemiddeld). Bovenop die top is het nog 25 kilometer naar de finish.

De laatste 25 kilometer is listig. Eerst de Coi (5,8 kilometer van 9,7% gemiddeld), met op het naarste stuk stijgingspercentages van tegen de 20%. Daarna is het even dalen, naar de slotklim, de Val di Zoldo. Slechts 2,7 kilometer lang, gemiddeld 6,4% stijgingspercentage, maar het steilste deel van de weg naar Zoldo is wel 10 procent. Eenvoudig is anders.

Etappe 18 van de Giro d'Italia

Dit gebeurde gisteren

Gister was het vlak, heel vlak. Ideaal voor de sprinters. En ja, het werd een massasprint waarvan pas duidelijk was wie 'm won na een blik op de fotofinish.

Na een zorgeloze rit vanuit de bergen naar de kust troefde DSM-sprinter Alberto Dainese - nota bene in de regio waar hij opgroeide - Jonathan Milan (Bahrain) en Michael Matthews (Jayco-AlUla) nipt af in de massasprint.

Bekijk hier de samenvatting:

Dainese schenkt DSM onverwacht sprintsucces in Giro, al scheelt het maar millimeter

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog over de achttiende etappe van de Giro d'Italia.

Het is een dag voor de klimmers! Het peloton start om 12.20 uur in Oderzo, in vlak gebied, en de finish ligt 161 kilometer verderop, boven op de Val di Zoldo.

Voor de sprinters is het overleven, de klassementsmannen zullen daarentegen vlijmscherp moeten zijn. Andiamo!