liveblog
NOS WielrennenAangepast

Bijltjesdag in Giro: Almeida wint, Thomas in roze • Roglic kraakt, maar houdt schade beperkt

liveblog gesloten

A domani!

We besluiten dit liveblog met de samenvatting. Want dat is wel op zijn plaats na deze buitengewoon spectaculaire etappe, de eerste in deze Giro waarin we echt een strijd tussen de klassementsmannen hebben gezien. Die strijd wordt donderdag voortgezet met nog twee zware bergritten en de epische klimtijdrit op zaterdag.

Maar ook morgen zijn we er natuurlijk weer met etappe 17. A domani! Tot morgen!

Roglic kan Almeida en Thomas niet bijhouden in de Giro, Thomas nu in roze

In etappe 17 loopt de weg alleen maar naar beneden

Woensdag kunnen de renners weer even op adem komen, want de 197 kilometer van Pergine Valsugana naar Caorle gaan eigenlijk alleen maar in dalende lijn. En dus moet het wel gek lopen als dit geen massasprint wordt. Krijgen we weer een duel tussen Milan, Ackermann, Gaviria en - wie weet - Cavendish?

Het profiel van de 17de etappe in de Giro d'Italia.

Milan in het paars (en mag morgen wellicht weer sprinten)

Jonathan Milan verstevigde in ene van de zwaarste bergritten van de Giro gewoon zijn paarse puntentrui.

De glimlach van Jonathan Milan op het podium zegt alles. Hij kende een prima dag, sloop mee in de vroege vlucht, pakte de maximale twaalf punten bij de tussensprint en kon de rest van de etappe energie sparen voor de komende dagen. Uit het boekje kortom.

En wellicht krijgt de snelle Italiaan morgen weer een kans om te sprinten. En anders zondag wel in Rome, want in de vorm waarin hij steekt zal hij dat wel halen.

Puntenklassement

1. Jonathan Milan (Bahrain) 176 pnt
2. Derek Gee (Israel-Premier Tech) 118 pnt
3. Pascal Ackermann (UAE) 88 pnt
4. Toms Skujins (Trek-Segafredo) 79 pnt
5. Nico Denz (Bora-hansgrohe) 75 pnt

Healy in het blauw (maar niet zo ruim als hij gehoopt had...)

Ben Healy voor het eerst in de blauwe bergtrui.

Smaakmaker Ban Healy heeft zijn eerste blauwe trui in ontvangst genomen, maar stiekem zal de Britse Ier gehoopt hebben dat zijn voorsprong na vandaag wat groter zou zijn geweest. Onderweg werd hij flink dwarsgezeten door zijn medevluchters Davide Gabburo en Carlos Verona.

En dus is deze strijd nog niet gestreden. Maar Healy staat er goed voor. João Almeida meldt zich dankzij de 50 punten op de slotklim met stip in dit klassement, maar het gat naar Healy lijkt te groot. Healy zal de komende etappes vooral Einer Rubio, Thibaut Pinot en Davide Bais in de gaten moeten houden.

Bergklassement

1. Ben Healy (EF) 174 pnt
2. Davide Bais (Eolo-Kometa) 144 pnt
3. Einer Rubio (Movistar) 117 pnt
4. Thibaut Pinot (Groupama-FdJ) 114 pnt
5. João Almeida (UAE) 55 pnt

Arensman: 'Jammer dat ik nèt niet mee kon'

Thymen Arensman werd vandaag tiende op de Monte Bondone en staat in het algemeen klassement negende. Maar had er misschien meer ingezeten? "Toen UAE versnelde, kon ik net niet mee", vertelde de Nederlander voor de camera van Eurosport. "Dat is jammer. Zeker als je vervolgens best makkelijk mee kunt, maar de benen stil moet houden. Dat is best frustrerend."

Met ploegmaat Laurens De Plus nestelde Arensman zich in het wiel van Einer Rubio om de vlucht van kopman Geraint Thomas te beschermen. Die staat nu in het roze.

Thomas terug in het roze

Geraint Thomas terug in het roze.

Thomas: 'Ik weet hoe sterk João Almeida is'

Twee dagen voor zijn 37ste verjaardag staat Geraint Thomas weer in het roze. Op de zware slotklim deelde hij een flinke tik uit aan Primoz Roglic, maar in João Almeida heeft hij een nieuwe geduchte concurrent voor de eindzege. "Een verrassing? Nee, dat niet. Ik weet hoe sterk João is. Het wordt nog een flinke strijd."

Toptien klassement

Geraint Thomas is terug in het roze en het is duidelijk dat de strijd om de eindzege tussen hem, Almeida en Roglic zal gaan. Ook de strijd daarachter is buitengewoon spannend met vijf renners binnen 40 seconden.

Ook Thymen Arensman (negende) heeft nog alle zicht op een fraaie ereplaats.

Het algemeen klassement na de loodzware 16de etappe in de Giro d'Italia.

Almeida: 'Risico genomen en uitbetaald'

In zijn eerste Giro, vier jaar geleden, verraste João Almeida met de vierde plaats in het eindklassement. Daarna had hij vooral veel pech. Vorig jaar bijvoorbleed stond hij ook vierde, toen hij voor de 18de etappe met corona naar huis moest. "Ik ben superblij", straalde Almeida voor de camera van de organisatie. "Ik ben er zo vaak dicht bij geweest, vandaag is het eindelijk gelukt."

Na vandaag mag de Portugees misschien wel denken aan de eindzege. Hij was duidelijk de sterkste met Gerinat Thomas en staat op slechts 0.18 van de Welshman in het klassement. "Dit was de zwaarste rit tot nu toe. Ik heb risico genomen en dat heeft zich uitbetaald. Ik zal altijd aanvallen en blijf vechten tot het laatst."

Uitslag etappe 16

De toptien van de 16de etappe in de Giro d'Italia.

FINISH | Roze trui Armirail binnen op 4.24

Roze trui Bruno Armirail komt binnen op 4.24 van winnaar João Almeida en geeft zijn leiderstrui terug aan Geraint Thomas.

FINISH | Arensman binnen op 1.15

Thymen Arensman komt binnen in een groepje met Caruso, Rubio, Van Wilder en De Plus op 1.15 van Almeida. Kämna en Carthy volgen vlak daarachter.

Andreas Leknessund (de nummer vier in het klassement) is een van de verliezers vandaag: hij komt binnen op 2.41 van de winnaar.

 • NOS
  Thymen Arensman komt binnen in een groepje op 1.15 van winnaar João Almeida.
 • NOS
  Andreas Leknessund verliest vandaag ruim 2.40 en zakt in het klassement.

FINISH | Roglic binnen op 0.25

Roglic wordt derde op 0.25 en beperkt zo de schade. Hij krijgt ook nog vier bonificatieseconden en komt dus op 0.29 van thomas in het klassement. Ook Almeida passeert hem in het klassement.

Eddie Dunbar is vierde in het wiel van Roglic.

FINISH | ALMEIDA WINT!

Het is João Almeida die voor het eerst een rit in een grote ronde wint en ook nog eens tien bonificatieseconden pakt. Thomas wordt tweede, pakt zes boni's en pakt het roze.

João Almeida wint de 16de etappe in de Giro en lijkt met Thomas favoriet voor de eindzege.

1 km | Roglic volgt op 0.30

Kuss, Roglic en Dunbar komen op 0.30 van thomas en Almeida over de streep. Dan zit het werk van Kuss erop. Almeida nestelt zich intussen in het wiel van Thomas.

1 km | Thomas en Almeida gaan strijden om ritwinst

Thomas en Almeida gaan strijden om ritwinst. Het roze zal voor Thomas zijn, maar pakt hij ook de dagzege?

3 km | Thomas en Almeida ontketend

Twee dagen voor zijn 37ste verjaardag lijkt Geraint Thomas sterker dan ooit! De Welshman is ontketend en rijdt samen met Almeida zo'n 20 seconden weg bij Roglic, Kuss en Dunbar.

Geraint Thomas en João Almeida ontketend op de slotklim.

4 km | ROGLIC MOET PASSEN

Als het echt steil wordt, zien we dat Primoz Roglic moet passen. Thomas ziet het en springt meteen naar Almeida toe en samen rijden ze hard door. Kuss laat zich terugzakken om Roglic te helpen, die ook Dunbar nog bij zich heeft.

Primoz Roglic moet passen op de slotklim.

5 km | Rubio met Arensman en De Plus in tegenaanval

In de achtergrond is Rubio in de tegenaanval gegaan, maar Arensman en De Plus zetten zich in zijn wiel. Twee stevige rugzakken voor 'de rugzak'.

5,5 km | Almeida rijdt op kousenvoeten weg

Almeida beseft dat op kop rijden voor de rest geen zin heeft en als hij de benen stilhoudt valt het zowaar stil. Dat geeft de Portugees vervolgens wel de kans om op kousenvoeten weg te rijden. En Almeida is een expert in het vasthouden van een klein gaatje op de rest, al is dat doorgaans tien meter achter de favorieten. Toch lijkt het niet slim om hem zomaar te laten gaan.

voor het eerst deze Giro zien we een échte strijd tussen de favorieten!

6,5 km | Nu Almeida weer

Zana heeft alles gegeven en nu mag Almeida weer op kop rijden als de steilste kilometers van deze slotklim in aantocht zijn. De Portugees oogt ijzersterk.

Kuss nestelt zich in zijn wiel, daarna volgen Thomas, Roglic en Dunbar.

João Almeida op kop van de groep favorieten.

7,5 km | Zana gaat zowaar op kop

Italiaans kampioen Zana gaat zowaar op kop rijden voor zijn kopman Eddie Dunbar. Thomas, Almeida, Roglic en Kuss volgen.

Achter die zes zien we een groepje met Arensman. Hij rijdt op 0,30.

Roze trui Armirail rijdt al op bijna twee minuten, dus het roze gaat van schouders wisselen.

8 km | Almeida is sterk!

Vine heeft Almeida gelanceerd en alleen Thomas, Roglic en de verrassende Dunbar kunnen volgen van de klassementsmannen. De Ier van Jayco kan ook nog rekenen op vroege vluchter Zana, die knap stand houdt. En Roglic heeft Kuss nog.

Het spel is op de wagen!

8 km | Carthy moet lossen

Hugh Carthy, de nummer dertien van het klassement, moet lossen in het peloton. Ondertussen rijdt Vine het gat met de laatste koplopers dicht. En dan kunnen er niet veel meer volgen!

9 km | Vine op kop, roze trui Armirail lost

Op het moment dat Jay Vine het kopwerk overneemt van ploegmaat Formolo breekt de veer van Bruno Armirail. De roze trui heeft gestreden voor wat hij waard is en moet lossen. En niet veel later lost ook zijn kopman Thibaut Pinot.

11 km | Koplopers hebben nog maar een minuut

Het is nog elf kilometer tot de top van de Monte Bondone en de kopgroep van acht heeft nog maar een minuutje voorsprong. Dat gaan ze niet volhouden, dat is duidelijk.

Daarom nog maar een keer de namen.

14 km | Dennis is klaar, UAE neemt over

Dennis heeft het gat met de koplopers teruggebracht tot 1.30 en dat betekent dat de dagzege waarschijnlijk toch naar een klassementsman zal gaan. Maar wie? Nu is het UAE dat het initiatief overneemt, met Davide Formolo, Jay Vine en een opvallend frisse kopman João Almeida.

Roze trui Armirail sterft intussen duizend doden, op zijn Voecklers zeg maar...

Bruno Armirail houdt stand in de groep favorieten, maar wel op zijn tandvlees.

15 km | De een na de ander lost

Onder het moordende tempo van Rohan Dennis valt de een na de ander af in het peloton. Opvallend genoeg zien we geen geelzwart achter zijn brede rug, maar de mannen van Ineos: Thomas, De Plus en Arensman. Roglic en Kuss verschuilen zich een beetje in de groep.

Achterin die groep zagen we Bouwman en ook Healy lossen. Roze trui Armirail bijt op zijn tanden, maar geeft niet op.

Rohan Dennis sleurt op kop van het peloton.

16 km | Healy ingerekend

Ben Healy gaat vandaag de rit niet winnen. Hij wordt ingerekend door het peloton, maar mag straks wel de blauwe trui aantrekken.

17 km | Dennis sleurt en sleurt

Waar hebben we dit eerder gezien? Rohan Dennis sleurt breedgeschouderd op kop van het peloton, dat nog maar uit een man of vijfentwintig bestaat. Zo reed hij in 2020 Wilco Kelderman uit de roze trui en hielp ploegmaat Tao Geoghegan Hart op zijn bagagedrager in poleposition voor de eindzege.

Als hij dat nu - in zijn laatste koersjaar - kan doen voor Roglic, dan is dat een goede investering geweest van de Nederlandse ploeg. Ook Thymen Arensman zit trouwens goed voorin die groep.

Het peloton dunt zeer snel uit op de Monte Bondone.

18 km | Bouwman zakt terug

Voor Koen Bouwman gaat het te snel in het peloton. Hij moet het wiel van Rohan Dennis laten gaan en zal vandaag dus niet veel meer kunnen doen voor kopman Roglic. Of gaat hij de concurrentie gewoon even monsteren, dat kan ook.

18 km | Zana en Verona weer ingerekend

Zana en Verona worden weer ingerekend door de achtervolgers Haig, Konrad, Paret-Peintre, Pronskiy en de wederom sensationeel sterke Derek Gee.

20 km | Kopgroep spat uiteen

In de eerste kilometer van de Monte Bondone zien we al een aanval van Carlos Verona en Filippo Zana. Ze hebben een seconde of 15 op de rest van de kopgroep, waar de jongste Paret-Peintre na al zijn zware labeur, meteen moet lossen. Ook Lastra en Ulissi moeten lossen bij die achtervolgers.

In het peloton zien we nu Hessmann op kop voor Jumbo, met Dennis en Bouwman in zijn wiel. Roglic zit iets verder in het peloton, Kuss nog iets verder. Bauke Mollema is intussen gelost uit het peloton.

21 km | De twaalf koplopers

Nog even de namen van de 12 koplopers. Ze beginnen zo met een voorsprong van 3.20 aan de slotklim.

21 km | Haig pakt drie bonificatieseconden, Paret-Peintre twee

Het zal een dubbeltje op zijn kant worden of de vluchters vandaag kunnen strijden voor de dagzege of dat Primoz Roglic het werk van zijn ploeg kan afmaken. Voor de zekerheid pakken de mannen met de grootste klassementsambities in de kopgroep bij de tussensprint nog even wat bonificatieseconden.

Jack Haig wint de sprint en pakt drie seconden, Aurélien Paret-Peintre pakt er twee.

24 km | Op naar de slotklim

De koplopers draaien goed rond in de vallei op weg naar de slotklim, de Monte Bondone. Dat is een eindeloze klim van 21,4 kilometer met een relatief vlak middenstuk. En dat betekent dat de eerste en de laatste kilometers niet voor de poes zijn, met zelfs een kilometer met een gemiddelde van boven de 15 procent.

De voorsprong op het peloton, waar Jumbo-Visma nog altijd op kop rijdt, loopt terug: 3.55.

Het profiel van de 21,4 kilometer lange slotklim Monte Bondone.

Opgave Pavel Sivakov

Pavel Sivakov is op de Serrada in de auto gestapt. De tot Fransman genaturaliseerde Rus van Ineos beleefde een moeizame tweede week, waarin hij ver werd teruggeworpen na een valpartij. Een tweede valpartij afgelopen zondag blijkt nu de druppel.

Na Ganna en Geoghegan Hart is dat het derde gevoleige verlies voor de ploeg van Geraint Thomas en Thymen Arensman.

Pavel Sivakov in betere tijden deze Giro.

Uitslag bergsprint en virtueel bergklassement

 • NOS
  De doorkomst op de Serrada (tweede categorie).
 • NOS
  Het virtuele bergklassement na de Serrada, de vierde van vijf beklimmingen in etappe 16.

49 km | Asjemenou, nu pikt Verona de bergpunten weg voor Healy

Nou zeg, wat heeft Healy misdaan? Op de eerste drie bergen had hij last van de vier medevluchters van Bardiani en nu snoept Carlos Verona opeens de punten weg op de top van de Serrada. Dat doet de Spanjaard natuurlijk voor zijn kopman Einer Rubio, die ook nog goed staat in het bergklassement.

Healy moet het doen met 8 in plaats van 18 punten, maar staat wel weer wat steviger in het blauw.

Carlos Verona snoept de bergpunten op de Serrada weg voor de neus van Ben Healy.

51 km | Paret-Peintre flirt met roze

Valentin Paret-Peintre rijdt op kop voor zijn broer Aurélien.

De koppeltijdrit zit erop voor Pronskiy en Scaroni en meteen moet de Italiaan ook lossen uit de groep achtervolgers. Daar doet Valentin Paret-Peintre al het werk, met broer Aurélien, Jack Haig en Patrick Konrad in zijn wiel.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat het roze straks om de schouders van Paret-Peintre zal komen, maar virtueel flirt hij wel degelijk met de leiderstrui. Maar meer nog zal hij hopen op een mooi sprongetje in het klassement en dat zit er misschien wel in.

Maar er komt nog heel veel in deze etappe...

Achterstand in klassement

13. Aurélien Paret-Peintre (AG2R) +4.30
17. Jack Haig (Bahrain) +7.48
18. Patrick Konrad (Bora-hansgrohe) +9.06
25. Toms Skujins (Trek-Segafredo) +21.24
28. Jonathan Lastra (Cofidis) +24.12

54 km | Achtervolgers hengelen koplopers weer binnen

De groep met achtervolgers kijkt het Astana-duo in de rug in de 16de etappe van de Giro.

Onder impuls van Valentin Paret-Peintre, die alles geeft voor de kansen van zijn broer Aurélien, komen de achtervolgers nu toch behoorlijk dicht in de buurt van de twee koplopers. Het verschil is nog maar 0.37.

Het peloton, met Sam Oomen op kop, loopt ook wat in maar niet zo snel als je zou kunnen verwachten. Ze rijden op ruim vier minuten van Paret-Peintre, met in die groep ook nog Haig en Konrad als potentiële klassementsmannen.

Jumbo-Visma heeft plannen...

Sam Oomen sleurt op kop van het peloton in de 16de etappe van de Giro.

62 km | Tempo de lucht in in peloton

Snel terug naar de koers, want daar is er vooral in het peloton wat aan het gebeuren op de Serrada (17,7 km à 5,5 procent), de vierde beklimming van de dag. Edoardo Affini heeft namens Jumbo-Visma het tempo flink de lucht ingegooid en is inmiddels afgelost door Sam Oomen. Het lijkt erop dat Jumbo-Visma echt wat van plan is vandaag met Primoz Roglic, al is dat nog altijd op dik 5.00 van de twee koplopers van Astana.

De achtervolgende groep bestaat intussen nog maar uit acht man: de broers Paret-Peintre, Konrad, Haig, Healy, Gee, Verona en Zana.

Het profiel van de klim naar Serrada, de voorlaatste klim in de 16de etappe van de Giro.

Over Scaroni, Gazprom en Foliforov gesproken

Vadim Pronskiy en Christian Scaroni op kop in de 16de etappe van de Giro.

Laten we even kennis maken met de koplopers. Vadim Pronskiy is een 24-jarige Kazach, die is voortgekomen uit de opleidingsploeg van Astana met de fraaie naam Vino4ever. Christian Scaroni, een 25-jarige Italiaan, kende een andere route naar de ploeg van Aleksandr Vinokoerov.

Zijn eerste jaren als prof reed hij namelijk voor de Russische Gazprom-Rusvelo-formatie. Na de Russische invasie in Oekraïne stond Scaroni opeens langs de kant, maar kreeg de kans om als onafhankelijk lid van de Italiaanse selectie Damiano Caruso aan de eindzege in de Ronde van Sicilië te helpen. Zo verdiende hij een contract bij Astana.

Aleksandr Foliforov op weg naar de zege in de klimtijdrit van de Giro van 2016.

En als we het toch over Gazprom-Rusvelo hebben: in de tienjarige geschiedenis van de Russische (pro-)continentale mocht het één keer een ritzege in een grote ronde vieren. En niet zomaar eentje. In de Giro van 2016 - die door Steven Kruijswijk gewonnen zou worden als hij niet gestuit werd door een sneeuwwand - won de onbekende Aleksandr Foliforov de klimtijdrit op Alpe di Siusi met minder dan een seconde voorsprong op Kruijswijk.

Voor de Nuenense Jumbo-renner ongetwijfeld een klein trauma, maar voor sommige wielerfans reden om elk jaar op 22 mei 'Foliforov day' te vieren. En geloof het of niet, Foliforov deed gisteren zelf een duit in het zakje. Vanuit Cyprus deelde hij een videoboodschap, met een speciale cameo voor oud-ploeggenoot Ilnoer Zakarin.

72 km | Stand van zaken

75 km | Pech voor Pronskiy

Dat is pech voor de twee koplopers van Astana. Vadim Pronskiy, de aanstichter moet van de fiets met technisch malheur en dat duurt al met al best lang. Scaroni zal wel op hem wachten en de marge is nog steeds fors: 2.31 op eerste achtervolger Marcellusi, 2.45 op de rest van de kopgroep.

Koploper Vadim Pronskiy moet zijn achterwiel laten wisselen.

79 km | Het regent weer in de Giro

De etappe begon zo mooi, maar inmiddels is het weer hondenweer in de Giro. Er blijft de renners weinig bespaard deze editie. Laten we hopen dat het geen gevolgen heeft voor de aanvalslust in het peloton.

 • NOS
  Het regent opnieuw in de Giro.
 • NOS
  De kop van het peloton halverwege de 16de etappe in de Giro.

83 km | Healy pakt nog vier bergpunten

Ben Healy heeft zich weer laten foppen door Davide Gabburo en komt pas als vierde boven op de klim van tweede categorie. Toch merkwaardig waarom die Bardiani-mannen zo graag punten willen afsnoepen van de Ier? Iets persoonlijks? Of hebben ze een akkoordje met Ivan Basso en Alberto Contador, de eigenaars van de ploeg van scheidend bergkoning Davide Bais?

 • NOS
  De doorkomst op de top van de Matassone, de derde beklimming in de 16de rit van de Giro.
 • NOS
  Het virtuele bergklassement na drie van de vijf beklimmingen in de 16de etappe.

86 km | Pronskiy en Caruso hebben lekker de vaart erin

De Astana-ploegmaten Pronskiy en Caruso hebben flink de vaart erin hoor. Ze zijn met zijn tweeën al 1.41 weggereden bij de achtervolgers en hebben zojuist de top gerond van de Matassone. De groep met favorieten rijdt op 5.14 van de twee koplopers een goede 3.30 van mannen als Paret-Peintre, Haig en Konrad dus.

Uit die kopgroep zijn Benedetti, Gabburo, Maglio en Hapburn gelost. Milan is zelfs alweer terug in het peloton.

Christian Scaroni en Vadim Pronskiy zijn met zijn tweeën op avontuur in de 16de etappe van de Giro.

94 km | Aanvallen in kopgroep: Astana's vertrekken

In de kopgroep zien we opeens een aanval van beide renners van Astana. Christian Scaroni was de eerste aanvaller, met Derek Gee in zijn wiel. Maar als Vadim Pronskiy vervolgens demarreert passen de anderen. Alleen Scaroni gaat achter zijn eigen ploegmaat aan en die lijkt te wachten.

We krijgen twee ploegmaten van Astana op kop, maar de rest van de kopgroep kijkt ze nog in de rug.

Vadim Pronskiy gebaart naar zijn ploeggenoot Christian Scaroni.

Virtuele puntenklassement

Jonathan Milan verstevigt zijn leiding in het puntenklassement in de 16de etappe van de Giro.

97 km | Meteen weer klimmen geblazen

Direct na de tussensprint moet er weer geklommen worden. De Matassone (tweede categorie) is 11,4 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 5,6 procent. De voorsprong van de kopgroep is nog 3.16.

In die kopgroep geeft Milan de pijp aan maarten. Zijn werk zit erop, nu kan hij gaan sparen voor de mogelijke sprintkans van morgen. Hoewel, sparen...

Het profiel van de zestiende etappe in de Giro d'Italia.

99 km | Milan wint met soepel tredje de tussensprint

Toms Skujins probeert het Jonathan Milan nog even moeilijk te maken, maar tegen de soepele, krachtige 'baantred' van de Italiaan is geen kruid gewassen. Milan verstevigt zijn leidende positie in het puntenklassement. Hij pakt 12 punten, Skujins krijgt er 8, Gee (de nummer twee in het klassement) raapt nog 6 puntjes.

Jonathan Milan klopt Toms Skujins en Derek Gee in de tussensprint.

101 km | Benedetti als eerste in Rovereto

En ja hoor, wie zien we na een korte demarrage als eerste Rovereto binnen rijden? Cesare Benedetti! Hij heeft wel de pech dat er op dit punt niemand langs het parcours staat.

Cesare Benedetti is als eerste beneden in zijn geboorteplaats Rovereto.

111 km | Bais en (Pool) Benedetti op weg naar geboorteplaats

Rovereto is trouwens de geboorteplaats van twee koplopers: Mattia Bais en Cesare Benedetti. Overigens rijdt Benedetti - getrouwd met een Poolse - sinds 2021 op een Poolse licentie. In 2021 reed hij nog de Italiaanse wegkampioenschappen, maar werd drie maanden later 46ste op het WK in Leuven voor zijn nieuwe vaderland.

Bais en Benedetti zullen luid aangemoedigd worden.

118 km | Afdalen naar de tussensprint

Ook het peloton is boven op de Passo Bordala op een kleine drie minuten van de kopgroep. Nu volgt een niet-ongevaarlijke afdaling van 16 kilometer naar Rovereto, waar de tussensprint is getrokken. En daar kan Jonathan Milan dus goede zaken doen voor zijn paarse trui: er liggen maximaal 12 punten voor het oprapen.

Gaan we een sprintje zien met Derek Gee, de nummer twee in het puntenklassement? De Canadees staat op 112 punten, Milan op 164.

De afdaling naar Rovereto is niet ongevaarlijk met de vele haarspeldbochten.

118 km | Premiejagen of Healy pesten?

Net als op de top van de Santa Barbara proberen de mannen van Bardiani het Ben Healy moeilijk te maken. En dit keer slagen ze daarin: Gabburo pakt de negen punten, Healy moet genoegen nemen met vijf bergpunten.

 • NOS
  Ben Healy kijkt ook nog de verkeerde kant op en ziet Gabburo de bergpunten pakken.
 • NOS
  Ben Healy kleurt opnieuw de koers in de Giro d'Italia.

120 km | Op de Passo Bordale

De renners zijn na een korte afdaling al bezig aan de tweede klim van de dag, de Passo Bordala (derde categorie). In de kopgroep is Cesare Benedetti - man van de streek - op kop gaan rijden, in dienst van Patrick konrad ongetwijfeld. Healy zit alweer alert in tweede wiel.

Het profiel van de Passo di Santa Barbara en de Passo Bordala, de eerste beklimmingen in etappe 16 van de Giro.

Uitslag bergsprint en virtueel bergklassement

 • NOS
  De doorkomst op de Passo di Santa Barbara (eerste categorie).
 • NOS
  Het virtuele bergklassement na de eerste beklimming in de 16de etappe van de Giro.

122 km | Peloton boven op iets meer dan drie minuten

Ook het peloton is boven op iets meer dan drie minuten van de kopgroep, dat dus binnen schootsafstand blijft. Jumbo-Visma heeft trouwens hulp gekregen van de ploeg van roze trui Armirail.

126 km | Healy moet ervoor werken, maar is nieuwe bergkoning

Ben Healy laat zich bijna de kaas van het brood eten, want Bardiani probeert zijn plannen te saboteren. Op 500 meter onder de top demarreert Marcellusi met Dalla Valle in zijn wiel. En dan moet Healy zelf het gat dichten, met een andere groene Bardiani-renner in zijn wiel, Gabburo.

Maar Healy stampt stug door, pakt de 40 punten op de top van de Santa Barbera en is de nieuwe leider in het bergklassement. Virtueel dan, natuurlijk.

Ben Healy pakt 40 bergpunten op de eerste beklimming van de 16de etappe.

128 km | Pinot op zijn gemak

Thibaut Pinot zit nog op zijn gemak in het peloton in de 16de etappe.

130 km | Healy rekent zich rijk in bergklassement

Het is nog vier kilometer tot de top van de Passo di Santa Barbara en dan liggen er liefst 40 punten klaar voor Ben Healy. Daarmee staat de Britse Ier in een klap aan de leiding van het bergklassement.

In totaal zijn er vandaag 125 bergpunten te verdienen, dus ook koplopers die nu nog geen rol spelen in dat klassement kunnen zomaar een greep doen naar de macht. Maar dat zal Healy niet laten gebeuren...

Het virtuele bergklassement.

Bestgeklasseerde koplopers

Positie en achterstand koplopers in algemeen klassement

13. Aurélien Paret-Peintre (AG2R) +4.30
17. Jack Haig (Bahrain) +7.48
18. Patrick Konrad (Bora-hansgrohe) +9.06
25. Toms Skujins (Trek-Segafredo) +21.24
28. Jonathan Lastra (Cofidis) +24.12

133 km | Affini houdt kopgroep binnen schootsafstand

Het tempo is nog zeker niet moordend op de Passo di Santa Barbera, maar voor de Serviër Stojnic gaat het te snel in de kopgroep en dat terwijl zijn Corratec-ploegmaat Nicolas Della Valle het tempo bepaalt.

In het peloton zien we nu Edoardo Affini op kop en dat heeft natuurlijk te maken met de aanwezigheid van Aurélien Paret-Peintre, Jack Haig en ook Patrick Konrad in de kopgroep. Jumbo-Visma wil die mannen niet te veel voorsprong geven en dus stabiliseert de voorsprong rond de 3.40.

137 km | Klimmen geblazen!

Het is zover: de kopgroep is begonnen aan de Passo di Santa Barbera. Vanaf nu is het alleen nog maar klimmen en dalen tot de ellenlange slotklim Bondone. We zien Ben Healy aan het begin van de klim trouwens van fiets wisselen.

Het profiel van de zestiende etappe in de Giro d'Italia.

142 km | Huh? Kopgroep wordt verkeerd gestuurd!

Wat is dat nu? Een deel van de kopgroep rijdt rechtdoor op een rotonde, een ander deel van de kopgroep draait linksaf. De laatste hebben het goed gezien, want de route loopt na een haarspeldbocht omhoog. Curieus.

Een deel van de kopgroep rijdt verkeerd in de 16de etappe van de Giro.

142 km | Konrad heeft zijn zin: 26 koplopers

Vlak voor de voet van de eerste beklimming sluit de achtervolgende groep met Patrick Konrad aan bij de kopgroep. En dus gaan we klimmen met 26 koplopers. In die kopgroep trouwens een Bais, maar niet dat is niet de blauwe trui Davide maar zijn broer Mattia.

146 km | Het klimwerk gaat beginnen

We zijn bijna aan de voet van de Passo di Santa Barbara, de eerste van vijf zware beklimmingen vandaag. Eigenlijk is het zelfs een tweestapsraket, want na de loodzware Santa Barbara (12,7 km à 8,3 procent, een iets zwaardere versie van Alpe d'Huez dus) volgt meteen de Passo Bordala (4,5 km à 6,7 procent).

In het eerste uur is trouwens met een gemiddelde boven de 52 kilometer per uur gereden.

Het profiel van de Passo di Santa Barbara en de Passo Bordala, de eerste beklimmingen in etappe 16 van de Giro.

148 km | Jumbo heeft het begrepen

Met Aurélien Paret-Peintre en Jack Haig zitten er twee gevaarlijke mannen voor het klassement in de kopgroep en van de grote ploegen is Jumbo-Visma de enige klassementsploeg zonder een pionnetje voorin. En dat kan maar een betekenen: de geelzwarte brigade moet aan het werk.

De jonge Duitser Michel Hessmann heeft de eerste diens en maakt tempo op kop van het peloton.

155 km | De namen van de koplopers: beide Paret-Peintre's, verkeerde Bais in achtervolging

Kijk eens aan, beide broers Paret-Peintre zijn meegeschoven in die kopgroep van zeventien, met ook Ben Healy die vandaag een grote slag kan slaan voor het bergklassement. En daarom zien we natuurlijk blauwe trui Davide Bais in de achtervolging. Hij rijdt in een groep van negen renners op een minuutje van de kopgroep.

Of wacht...het is de verkeerde Bais. Mattia, niet Davide.

162 km | Ook Haig zit bij de kopgroep

Ineos heeft met Salvatore Puccio en Ben Swift de twee mannen van het vlakke vooruitgestuurd, dus dat zal de concurrenten van Thomas niet direct nerveus maken. De aanwezigheid van Paret-Peintre wellicht wel.

En wat te denken van Jack Haig? De Australiër van Bahrain begon als kopman, maar verloor al ruim zeven minuten in de eerste twee weken. Maar of het slim is om hem vandaag weer in het klassement terug te laten keren?

165 km | Healy, Zana én Paret-Peintre in kopgroep

Er zitten echt wel grote namen in die kopgroep van zeventien hoor! Behalve Gee zien we onder anderen Ben Healy en Filippo Zana.Ook de man in de paarse puntentrui, Jonathan Milan is mee met ploegmaat Jasha Sütterlin.

De renners in de toptien van het klassement moeten zich het meeste zorgen maken om Aurélien Paret-Peintre, want de Fransman is 13de op slechts 3.30 van Geraint Thomas. En de vraag is natuurlijk wie de twee van Ineos zijn...

169 km | Revelatie Gee forceert kopgroep van 17, met twee man van Ineos

De Canadees Derek Gee is een van de revelaties van deze Giro. Hij maakte al vier keer deel uit van de vlucht van de dag en werd liefst drie (!) keer tweede en een keer vierde. Gisteren tijdens de rustdag kreeg hij van zijn 'ancien' Simon Clarke - inmiddels niet meer opgestapt - het nadrukkelijke advies om rustig aan te doen.

Maar als Gee dat zelfs tijdens een koffieritje aan zijn laars lapt, dan weten we hoe laat het is.

Wat een plaatje!

De renners rijden langs de schitterende boorden van het Gardameer.

175 km | Het regent aanvallen

Wat een lekker openingsfase zeg, want het regent aanvallen onder de stralende zon. De achtervolgende groep met Leknessund, Kämna en de roze trui is weer aangesloten bij het peloton en de kopgroep met Cavendish is weer ingerekend.

En dan zien we meteen weer andere renners een poging wagen.

179 km | Cavendish in de aanval!

Nu zien we de mannen van Groupama op kop rijden van de tweede groep, die op 25 seconden van de andere favorieten rijden. Aan de voorkant zien we een groepje van vijf wegrijden, met daarbij - jawel! - Mark Cavendish.

De sprinter heeft natuurlijk niets te zoeken in een bergrit als vandaag, maar wil zich misschien graag laten zien een dag nadat hij zijn pensioen heeft aangekondigd. En misschien wil hij vast een voorsprongetje opbouwen als het echte klimwerk begint, want als hij vandaag overleefd dan krijgt hij woensdag waarschijnlijk een kans om te sprinten.

Met Serry, Konrad, Formolo en Tonelli heeft hij wel drie sterke mannen bergop mee.

182 km | Breukjes in het peloton: Kämna, Leknessund op achterstand

Door de valpartij van Kuss, De Plus en Fortunato is er een breukje ontstaan in het peloton en dus is het alle hens aan dek voor de mannen in de tweede groep. We zien veel mannen van Bora-hansgrohe en DSM op kop en dus zullen Lennard Kämna en Andreas Leknessund waarschijnlijk in die tweede groep zitten.

En niet alleen zij, want we zien ook de roze trui Armirail, zijn kopman Pinot en...vijf mannen van Jumbo-Visma. Of Roglic daarbij zit valt te betwijfelen, want we zien de geelzwarten niet op kop rijden.

193 km | Valpartij Kuss, De Plus en Fortunato

Terwijl we met Sbaragli, Gabburo en Scaroni drie Italianen op kop hebben met een kleine voorsprong, wordt er in het peloton gevallen bij het nemen van een rotonde. We zien Lorenzo Fortunato op de grond druk gesticuleren naar Laurens De Plus. En ook Sepp Kuss ligt erbij.

Het lijkt erop dat de drie met de schrik vrij komen en dat is maar goed ook. Want dit zijn alle drie mannen, die we vandaag in de finale mogen verwachten.

Sepp Kuss, Laurens De Plus en Lorenzo Fortunato komen vroeg in de 16de etappe ten val.

199 km | Armirail geniet van tweede dag in roze, maar toch in schaduw van Pinot

Bruno Armirail rijdt voor de tweede dag in het roze.

De 29-jarige Bruno Armirail geniet weer met volle teugen van een dag in het roze. En terecht, want niemand had de Franse tempobeul vooraf in die positie verwacht en zeker niet aan het begin van de derde week.

Toch ging het op de rustdag niet over de roze droom van Armirail, maar over zijn kopman Thibaut Pinot. In zijn laatste koersjaar staat Pinot elfde in het klassement en zou dus zomaar in de toptien kunnen eindigen. Maar ook heeft hij amities voor het bergklassement. En hij aast nog op een ritzege.

Drie mooie dromen, maar ook drie voorbodes van een tragische mislukking zoals Pinot er al zoveel heeft gekend in zijn loopbaan. Denk maar aan de ingekorte bergrit van vorige week toen hij veruit de sterkste was in een kopgroep met Rubio en Cepeda, maar zich uiteindelijk de kaas van het brood liet eten.

Die etappe kreeg na de 15de etappe van zondag een opmerkelijk staartje. Jonathan Vaughters, ploegbaas van EF Pro Cycling en dus werkgever van Cepeda én Ben Healy. De eerste werd door Pinot (en niet alleen hij) flink bekritiseerd omdat hij geen kopwerk wilde verrichten. Healy deed juist te veel in de 15de etappe en werd op de meet geklopt door Brandon McNulty.

En dat was voor Vaughters reden om Pinot nog een steek onder water te geven. Pinot reageerde op Twitter met de retorische vraag: "En wie ben jij?". En daar wilde Lance Armstrong - die zijn oud-ploegmaat Vaughters niet kan luchten of zien sinds die kroongetuige werd in de dopingzaak rond US Postal - maar al te graag antwoord op geven.

Kortom, een Twitterfittie in optima forma.

203 km | Mollema is de eerste aanvaller!

Kijk eens aan: de eerste aanvaller van de dag is Bauke Mollema! De taaie Nederlander wil voor de derde keer op rij in de vlucht van de dag. Maar zo makkelijk gaat dat niet, hij wordt weer ingerekend.

Bauke Mollema demarreert vanuit de start in de 16de etappe.

203 km | PARTENZA!

De renners staan even stil voor een fotomomentje bij de officiële start van deze 16de etappe, waar we onder meer Sonny Colbrelli zien. De renners keuvelen nog een beetje onder elkaar. En dan gaan ze ervandoor!

Andiamo!

Het is schitterend weer aan de boorden van het Garda-meer, waar de renners bezig zijn aan de eerste geneutraliseerde kilometers van de 16de etappe. In de eerste 57 kilometer langs het meer kunnen we behalve fraaie plaatjes een flinke strijd verwachten voor de vlucht van de dag.

Er zijn nog maar 129 renners in koers. Alleen Jumbo-Visma en Bahrain Victorious hebben alle acht renners nog in koers.

Koen Bouwman achterin het peloton in de neutralisatie van etappe 16 in de Giro.

En toen waren er nog twee bij Soudal-QuickStep: ook Ballerini naar huis

Simon Clarke, Amanuel Gebreigzhabier en Davide Ballerini gaan dinsdag niet meer van start in de zestiende etappe van de Giro d'Italia. De Australiër van wielerploeg Israel-Premier Tech en de Italiaan van Soudal - Quick-Step zijn ziek, zo bevestigen hun werkgevers. Daarmee komt het aantal uitvallers in de Italiaanse rittenkoers op 46, een aantal dat mogelijk nog oploopt met een loodzware rit op het programma.

Met het uitvallen van Ballerini (28) heeft Soudal - Quick-Step nog maar twee renners in koers. Het team verloor al vroeg kopman en topfavoriet Remco Evenepoel, die met een coronabesmetting voortijdig naar België terugkeerde. Alleen de jonge Ilan Van Wilder en Pieter Serry zijn nu nog over bij de Belgische formatie.

De 36-jarige Clarke, die vorig jaar in de Tour de France Taco van der Hoorn nog klopte in de kasseienrit naar Arenberg, was deze Giro heel dicht bij een vervolmaking van zijn trilogie van ritzeges in alle grote ronden. Na een lange vlucht werd hij met Alessandro De Marchi pas in de laatste kilometer werd ingerekend.

De Eritreeër Gebreigzhabier liet zich aan het begin van de Giro nog vaak zien in de aanval, maar zal die aanvalslust niet bekroond zien.

De zwaarste obstakels van vandaag

 • giroditalia.it
  Het profiel van de Passo di Santa Barbara en de Passo Bordala, de eerste beklimmingen in etappe 16 van de Giro.
 • NOS
  Het profiel van de klim naar Serrada, de voorlaatste klim in de 16de etappe van de Giro.
 • giroditalia.it
  Het profiel van de 21,4 kilometer lange slotklim Monte Bondone.

Vijf zware beklimmingen in vijfsterrenetappe

De 203 kilometer lange etappe begint in het dorpje Sabbio Chiese en leidt de renners via de boorden van het Garda-meer naar Riva del Garda. En daar begint het spektakel met de Passo di Barvara, de Passo Bordala, de klim naar Matassone en die naar Serrada om uiteindelijk na 181 kilometer te beginnen aan de 21,4 kilometer lange slotklim naar de top van Monte Bondone.

De Giro-organisatie heeft vijf sterren toegekend aan deze rit en dat is niet voor niets.

 • giroditalia.it
  Het profiel van de zestiende etappe in de Giro d'Italia.
 • giroditalia.it
  De route van de zestiende etappe in de Giro d'Italia.

De truitjes

Bruno Armirail mag nog een dagje in de roze trui starten. Behalve de strijd om het roze is het vandaag intereressant om de strijd om de blauwe bergtrui te volgen. Er ligt namelijk een sloot aan punten voor het oprapen.

Roze trui: Bruno Armirail (Groupama-FdJ)

Blauwe (berg-)trui: Davide Bais (Eolo-Kometa)

Paarse (punten-)trui: Jonathan Milan (Bahrain Victorious)

Witte (jongeren-)trui: João Almeida (UAE)

Buongiorno!

Na twee weken - waarin corona en valpartijen de top van het klassement teisterden, maar de favorieten zelf hun kruit zoveel mogelijk droog hielden - is het tijd om de handschoenen uit te doen.

De derde en beslissende week in de Giro d'Italia begint meteen met een zware bergrit van 203 kilometer van Sabbio Chiese naar de top van Monte Bondone. Normaal gesproken zal dit de laatste dag zijn van tijdrijder Bruno Armirail in het roze, net nu hij er een beetje aan begon te wennen.

Bruno Armirail mag nog een dag genieten van zijn roze trui.