liveblog
NOS WielrennenAangepast

McNulty klopt Healy en Frigo na zinderende slotfase in Bergamo • Armirail blijft in roze

liveblog gesloten

Tot dinsdag!

Op de rustdag zullen de ploegen van Primoz Roglic, Geraint Thomas en zeker ook João Almeida hun plannetjes gaan smeden voor de slotweek. Of ze daar veel over los willen laten valt te betwijfelen.

Best kans dat de meeste aandacht maandag uit zal gaan naar de snelste wielrenner van het eiland Man en omstreken. Kondigt Mark Cavendish (die vandaag 38 werd) inderdaad zijn pensioen aan?

Houd NOS.nl in de gaten voor de laatste nieuwtjes. Bedankt voor het volgen en graag tot dinsdag!

Mark Cavendish kreeg voor de 15de etappe zondag een speciaal verjaardagstaartje.

Wat staat de renners dinsdag te wachten?

De tweede week van deze Giro zit erop. Maandag mogen de renners genieten van de rustdag en dan begint de slopende derde week. Om te beginnen dinsdag met een vijfsterrenbergrit met aankomst op Monte Bondone. De etappe begint in het dorpje Sabbio Chiese en leidt de renners via de boorden van het Garda-meer naar Riva del Garda.

En daar begint het spektakel met de Passo di Barvara, de Passo Bordala, de klim naar Matassone en die naar Serrada om uiteindelijk na 181 kilometer te beginnen aan de 21,4 kilometer lange slotklim naar de top van Monte Bondone.

 • giroditalia.it
  Het profiel van de zestiende etappe in de Giro d'Italia.
 • giroditalia.it
  De route van de zestiende etappe in de Giro d'Italia.
 • giroditalia.it
  Het profiel van de 21.4 kilometer lange slotklim Monte Bondone.

Antwerp Port Epic (M) | De Bondt op hoogste trede van volledig Alpecin-podium

Op deze volle wielerzondag zijn we je nog een uitslag verschuldigd. Dries De Bondt heeft de Antwerp Port Epic gewonnen. De Belg was in de koers, die voor een groot deel over onverharde wegen gaat, reed in de slotfase weg en kwam solo aan de meet in Antwerpen.

Timo Kielich - winnaar van de eerste wereldbekerwedstrijd gravel in Valkenburg - sprintte naar de tweede plaats, voor ploegmaat Quinten Hermans. De eerste renner die niet in het blauw van Alpecin-Deceuninck reed was titelverdediger Florian Vermeersch. Hij werd vierde.

Bekijk de volledige uitslag en alle klassementen

De groep met Lennard Kämna, Thymen Arensman, Thibaut Pinot en Hugh Carthy is op twee seconden van de andere klassementsmannen geklasseerd. Einer Rubio maakt een sprongetje in het klassement en is nu 14de op 5.29 van roze trui Bruno Armirail.

Thymen Arensman blijft de beste Nederlander op de negende plek.

Mollema (vierde): 'Het gaat de goede kant op'

In zijn tweede vlucht van de dag in twee dagen eindigde Bauke Mollema uiteindelijk als vierde. "Het gaat steeds beter", aldus Mollema voor de camera van Eurosport. "Die mannen gingen op die klim gewoon te hard, ook om terug te keren. Normaal gesproken moet ik het hebben van de tweede week, maar in die derde week ga ik het zeker nog wel eens proberen."

McNulty: 'Nu alles voor Almeida!'

Dat Brandon McNulty op een goede dag tot de besten van de wereld behoort, wisten we al lang. Maar een zege in een grote ronde had de 25-jarige Amerikaan uit Phoenix nog niet. Ook deze Giro leek dat er niet in te zitten."Ik werd ziek op de dag van de tijdrit en wist niet wat er ging gebeuren. Ik probeerde het op de laatste lange klim, maar Ben was zo sterk bergop. Gelukkig kon ik hem volgen. Daarna hebben we wat spelletjes gespeeld op het vlakke en kwam het aan op een sprint. Ik voelde Frigo komen en kon gebruik maken van de slipstream. Amazing!"

Achter McNulty gooide zijn kopman João Almeida ook nog een bommetje op het laatste slotklimmetje. Niet echt belangrijk, maar wel een teken dat het met de vorm van de Portugees wel goed zit. "We kwamen hier voor João Almeida, maar ook voor een ritzege van mij. Dat is nu gelukt, dus nu is het alles voor João."

Ben Healy feliciteert Brandon McNulty na de zege in Bergamo.

FINISH | Kämna rijdt gat nog dicht

Het lukt Kämna om het gat nog te dichten en dus verliest hij (met ook mannen als Carthy, Pinot en Arensman) niets op zijn concurrenten. Ze komen binnen op 6.49 van winnaar McNulty.

Rozetruidrager Bruno Armirail verliest wel 30 seconden, maar dat kan hij hebben. De Fransman start ook dinsdag in het roze.

 • NOS
  Lennard Kämna rijdt in extremis het gat nog dicht op zijn concurrenten.
 • NOS
  Bruno Armirail verliest een halve minuut, maar blijft in het roze.

1,5 km | Kämna moet rijden voor zijn leven

Het lijkt erop dat de vooral Almeida graag Kämna wat tijd wil aansmeren. Maar in de achtergrond zien we de Duitser hard op kop rijden van een tweede groep en dat betekent dat hij niet veel gaat verliezen.

De roze trui zien we niet, ploegmaat Pinot wel.

3 km | Speldenprikjes in peloton

Op de laatste klim zien we toch nog wat speldenprikjes in het peloton. Het is João Almeida die op de pedalen gaat staan, maar Roglic kleeft in zijn wiel. Ook Thomas, Leknessund, Dunbar, Caruso en Van Wilder kunnen mee. Mannen als Kämna en Carthy zitten er niet bij en kunnen hier wat tijd gaan verliezen.

De roze trui moet even passen, maar die marge is groot genoeg.

FINISH | Mollema vierde, Rubio vijfde

Bauke Mollema wordt vierde op 1.48 van winnaar McNulty met Einer Rubio in zijn wiel.

Bauke Mollema klopt Einer Rubio in de sprint om de vierde plaats in Bergamo.

FINISH | McNULTY WINT!

Wat een ontknoping! Frigo komt er nog bij en gaat erop en erover, maar komt net tekort om Healy en McNulty voor te blijven. McNulty wint de sprint en pakt de grootste zege in zijn loopbaan!

Brandon McNulty wint de 15de etappe in de Giro

1 km | Mcnulty neemt niet over

McNulty neemt niet over van Healy. Frigo is in aantocht

3.5 km | Healy probeert het toch, maar McNulty kan volgen

Vijfhonderd meter onder de top van het klimmetje probeert Healy het alsnog, maar hij krijgt McNulty niet uit zijn wiel. Frigo is gezien.

Ben Healy met een ultieme aanval in Bergamo.

4 km | Koplopers op steile steentjes naar Bergamo

De drie koplopers zijn net onder de Porta Garibaldi doorgegaan en op de steile steentjes is er niemand die het verschil kan of wil maken.

6 km | Rota laat zich zien

In het peloton intussen zagen we net toch wat actie, maar niet van de favorieten. Lorenzo Rota (Intermarché), afkomstig uit Bergamo, wil het thuispubliek nog wat laten zien en probeert te ontsnappen. Voor wat het waard is.

6 km | Frigo gaat zelf (maar komt niet ver)

Daar kon je op wachten. Als Healy het gat dicht heeft, demarreert Frigo. Maar daar zit niet veel meer achter. Dit is wel een leuke strijd hoor, om de ritzege.

7 km | McNulty heeft een gat, Healy pokert

Als Brandon McNulty aanzet, besluit Ben Healy weer te pokeren en zet zich in het wiel van Marco Frigo. Maar de Italiaan is kapot. En dus moet Healy zelf weer onder in de beugels. Dat lijkt niet de slimste actie van de favoriete Ier.

11 km | McNulty en Healy spelen kat-en-muis met Frigo

Het gaat Marco Frigo lukken hoor! Maar het kost hem wel wat extra energie, want als Frigo bijna bij McNulty en Healy is, schakelen de twee weer een tandje bij. Maar de Italiaan is erbij. We gaan met drie naar het slotklimmetje!

Ben Healy met Brandon McNulty en Marco Frigo in het wiel.

13 km | McNulty neemt eindelijk over

De hele afdaling tot nu toe heeft McNulty in het wiel van Healy kunnen herstellen, maar nu neemt d eAmerikaan van UAE een keertje over. Dat moet ook wel, als ze Frigo op afstand willen houden.

20 km | Healy en McNulty beneden, Frigo niet ver weg

Healy en McNulty zijn beneden, maar rijden niet echt hard door. En dus kan Marco Frigo zelfs weer dichterbij komen. De Italiaan moet nog 20 seconden goed maken, maar dat is een hele klus in zijn eentje. En we krijgen op vijf kilometer nog een pittig klimmetje van anderhalve kilometer, de Colle Aperto.

Het profiel van de 15de etappe in de Giro d'Italia

25 km | McNulty komt weer bij Healy

Het is Brandon McNulty gelukt! De Amerikaan zit weer in het wiel van Ben Healy en komt even op adem in de afdaling. Die kennen ze trouwens, want dit is dezelfde afdaling als vroeg in de rit na de Valico de Valcava.

Marco Frigo verliest seconde voor seconde terrein en volgt nu op 0.37 van de twee koplopers. Rubio volgt op ruim een minuut en Mollema en Huys op twee minuten.

Brandon McNulty heeft zich terug geknokt in het wiel van Ben Healy.

29 km | Healy als eerste boven, McNulty op 0.10

Ben Healy komt als eerste boven maar het lijkt uit zijn tenen te moeten komen. Brandon McNulty volgt op een seconde of tien en zal in de afdaling willen aansluiten. Marco Frigo volgt op iets meer dan een halve minuut.

Wel weer 18 punten voor Healy in het bergklassement. Bauke Mollema is als vijfde doorgekomen op de top, maar wel op twee minuten van de koploper.

 • NOS
  De doorkomst op Roncola Alto, de vierde en laatste geclassificeerde klim in rit 15 van de Giro.
 • NOS
  Het virtuele bergklassement in etappe 15 van de Giro.

31 km | McNulty laat Frigo achter

Je zou zeggen dat McNulty Frigo goed kan gebruiken in de achtervolging op Healy in het tussenstuk, maar nu laat de Amerikaan zijn medevluchter toch achter. Misschien wel terecht, want McNulty nadert koploper Healy met rasse schreden.

Brandon McNulty rijdt weg bij Marco Frigo en gaat op weg naar Ben Healy.

32 km | Healy bijna boven, maar McNulty en Frigo niet ver

Ben Healy is bijna boven en zal nog 18 bergpunten mogen bijschrijven in het bergklassement. Maar McNulty en Frigo zitten er niet zo ver achter hoor, slechts 18 seconden. Dat kunnen ze in de afdaling en het tussenstuk misschien nog wel goedmaken.

34 km | Healy vertrekt

Een kilometer of twee onder de top gaat Healy ervandoor! Hij reageert op een uitval van Frigo en schudt McNulty en de Italiaan vervolgens af. Die Frigo weet wel het wiel van MCNulty te houden trouwens en dat is knap.

Rubio rijdt er trouwens een halve minuut achter, Mollema en Huys rijden op iets minder dan een minuut van de Ier.

McNulty ziet Healy meter voor meter bij hem wegrijden.

35 km | Staakt-het-vuren in peloton

Even leek een coup in de maak van Jumbo-Visma, maar inmiddels is Jumbo-Visma weer teruggezakt naar de tweede rij. Jay Vine (voor ploegmaat Almeida) en Bob Jungels (voor ploegmaat Kämna) bepalen het tempo. Daarachter zien we de indrukwekkende gestalte van Rohan Dennis, die net als in 2020 toen hij Tao Geoghegan Hart bijna eigenhandig naar de Giro-zege piloteerde, steeds beter in vorm lijkt te komen.

35 km | Healy erop en erover

Daar is Healy al bij Frigo en gaat erop en erover. Maar het heeft wel kracht gekost, want eenmaal in het wiel van McNulty moet hij even op adem komen. En dan sluit Frigo ook weer aan.

Dat is knap van de jonge Italiaan, overigens geen familie van oud-renner Dario Frigo.

36 km | McNulty bij Frigo, Healy rijdt weg bij Rubio

Het lijkt erop dat Healy het bordje van Rubio heeft willen leeg eten, want nu rijdt hij met een rotvaart weg bij de Colombiaan en gaat op weg naar McNulty en Frigo.

36 km | Achtervolgende groep spat uiteen

De groep met acht achtervolgers spat uiteen, maar niet door een aanval van Ben Healy. Het is Marco Frigo die de aanval plaatst. Brandon McNulty probeert naar zijn wiel te rijden, maar slaagt dar niet meteen in. Dan volgt het duo Rubio-Healy. en dan de strijdende Mollema met Huys.

37 km | Jumbo-Visma neemt initiatief over in peloton

Kijk eens aan! Er is actie in het pelotonn, waar Jumbo-Visma het tempo de hoogte instuwt. Krijgen we dan toch nog actie in het klassement?

39 km | Bonifazio begint met kleine minuut voorsprong aan klim

Niccolo Bonifazio is met een kleine minuut voorsprong begonnen aan de beklimming van de Roncola. Dat lijkt niet genoeg als Healy zijn duivels gaat ontbinden op de tien kilometer lange klim. Maar als de Italiaanse daalduivel kan aanhaken op de top, dan wordt het lastig om hem kwijt te raken.

Hoewel, in de finale krijgen we ook nog een pittig (ongeclassificeerde) klim. Er zijn trouwens nog acht achtervolgers over, waaronder Bauke Mollema.

44 km | Wat kunnen we verachten van de Roncola?

Het profiel van de Roncola Alta met de top op een kleine 30 kilometer van de finish in Bergamo.

50 km | Aanval Bonifazio

De kopgroep is 6,30 geleden al voor het eerst over de streep gekomen in Bergamo en nu geldt dat ook voor het peloton. In de tussentijd heb je niets gemist trouwens. Of het moet zijn dat na Dainese en Marcellusi ook Gavazzi heeft moeten afhaken.

Maar dan zien we een aanval van Bonifazio. Hij moet ook anticiperen, want over een kilometer of vijf zijn we al aan de voet van de Roncola Alto. En daar zal Healy vast zijn duivels ontbinden. Althans, dat verwacht iedereen.

Niccolo Bonifazio gaat in de aanval voor de laatste grote klim in de 15de etappe van de Giro.

Vierdaagse Duinkerken | Merlier wint slotrit, Grégoire eindwinnaar

De slotrit van de Vierdaagse van Duinkerken - die tegenwoordig zes dagen duurt - is gewonnen door Belgisch kampioen Tim Merlier. In de sprint in Duinkerken was hij de Noor Erlend Blikra de baas. Cees Bol werd derde, Olav Kooij vierde.

De eindzege was voor de 20-jarige Fransman Romain Grégoire, die eerder deze week zijn eerste profzege boekte. Kasper Asgreen en Cees Bol mogen mee naar het podium.

Ronde van Burgos (V) | Vollering wint slotrit en eindklassement

In de Ronde van Burgos heeft Demi Vollering de slotrit volledig naar haar hand gezet. Op de steile slotklim naar Lagunas de Neila reed ze 1.35 weg bij de achtervolgers, waarvan de Italiaanse Erica Magnaldi als tweede over de streep kwam met ploeggenote Silvia Persico, Shirin van Anrooij en Ashleigh Moolman in het wiel.

Vollering wint ook het eindklassement in Burgos, haar twaalfde zege dit seizoen. En ook zorgt ze voor een clean sweep van haar ploeg SD Worx: vier etappes, vier zeges voor de Nederlandse formatie.

Rund um Köln | Maar wel uit dit screenshot: Van Poppel wint!

Rund um Köln | Danny van Poppel wint!

Danny van Poppel wint de sprint van de kopgroep in Rund um Köln! Het is een dubbeltje op zijn kant, maar na bestudering van de finishfoto wordt de sprintaantrekker van Bora-hansgrohe als winnaar uitgeroepen!

Hij is net een fractie sneller dan de Belg Milan Menten, al blijkt dat niet uit onderstaande screenshot.

69 km | Healy rijdt weg op het vlakke

De kopgroep in rit 15 van de Giro is net beneden en dan rijdt Healy op kousenvoeten weg. Het zal toch niet nu al...? Nee hoor, hij wacht. Een speldenprik noemen we dat.

Rund um Köln | Op naar de sprint met Van Poppel en Teunissen

In de Duitse semiklassieker Rund um Köln gaat er bijna gesprit worden om de zege. Veertien renner komen nog in aanmerking, waaronder Danny van Poppel, Mike Teunissen, ze zullen moeten afrekenen met rappe mannen als Milan Menten (die in Mathijs Paasschens een helper heeft en Luca Mozzato.

72 km | Op weg naar Bergamo

De renners dalen nu af naar de noordkant van Bergamo, waar ze gaan beginnen aan twee plaatselijke lussen. Het verschil met het peloton, waar de hele dag nog niets is gebeurd, blijft stabiel op iets meer dan zes minuten.

De route van de 15de etappe in de Giro d'Italia.

Uitslag: Rubio wint bergsprintje!

Daar is het antwoord. De Colombiaan Rubio pakt de 18 punten en komt tot op twee punten van nummer twee Thibaut Pinot.

 • NOS
  De uitslag van het bergsprintje op Miragolo San Salvatore.
 • NOS
  Het virtuele bergklassement na drie van de vier gecategoriseerde beklimmingen in rit 15 van de Giro.

80 km | Bordjessprint voor de bergpunten...

Einar Rubio geeft de strijd om de bergpunten nog niet op, hoor. Met Rojas als sprintaantrekker volgt een meeslepend sprintje tusuen Rubio en Healy, met als winnaar....we weten het niet!

Even afwachten wat de jury gaat beslissen. Healy en Rubio zien de humor er wel van in en geven elkaar een vriendschappelijke boks.

 • NOS
  Einer Rubio en Ben Healy strijden om de bergpunten op Miragolo San Salvatore...
 • NOS
  ...maar wie wint de sprint?
 • NOS
  Einer Rubio en Ben Healy geven elkaar een boks na de bergsprint op de Miragolo San Salvatore.

85 km | Ballerini door oog van de naald

Op de klim naar Miragolo San Salvatore zagen we Davide Ballerini al op de tanden bijten om het laatste wiel te houden. En dan zit er ook nog gevaar uit onverwachte hoek. Op een vlak stuk wil hij wat opschuiven naar voren, maar wordt bijna aangereden door de ploegleidersauto van Intermarché.

Dat ging maar net goed!

Davide Ballerini wordt bijna aangereden door de ploegleidersauto van Intermarché.

90 km | Daalduivel Bonifazio in zijn element

We zitten in de korte afdaling van de Selvino naar de voet van de Miragolo San Salvatore. En dan is daalduivel Niccolo Bonifazio in zijn element. Bonifazio ken je wellicht van de hallucinante afdaling van de Cipressa in Milaan-Sanremo van 2019, die hem niet de winst maar wel duizenden volgers op youtube opleverden.

Zelf waarschuwde Bonifazio, die woont in de buurt van de Cipressa en de afdaling duizenden keren gedaan heeft, om zijn voorbeeld niet te volgen. Nu zoeft hij naar beneden met ploegmaat Laurens Huys in zijn wiel.

En die Huys ken je wellicht als je Gijs Leemreize een goed hart toedraagt. Leemreize en Huys streden namelijk een tijdje om de prestigieuze Strava-KOM op de Côte de la Redoute, bekend van Luik-Bastenaken-Luik.

2020: Leemreize gaat volle bak op de Redoute en onttroont koning Gilbert

94 km | Dainese zwaait af

Voor sprinter Alberto Dainese is het klimwerk te veel van het goede, hij laat de kopgroep gaan. En ook voor Martin Marcellusi gaat het te snel. We gaan door een kopgroep van vijftien.

95 km | Curieuze valpartij Velasco en de twee van Israel

Wat een curieuze val in de kopgroep. Simone Velasco gaat uit het niets tegen de grond en neemt Berwick en Frigo mee in zijn val. De laatste twee lijken ongedeerd, Velasco heeft wel wat schaafwonden. Ook McNulty staat even stil, maar iedereen zit weer op de fiets.

Een curieuze valpartij in de kopgroep met Simone Velasco, Marco Frigo en Sebastian Berwick.

96 km | Weer 18 bergpunten voor Healy

Op de vorige klim vochten Healy en Rubio nog schouder aan schouder om de bergpunten, maar nu laat de Colombiaan Healy gaan. De Ier uit Birmingham pakt weer 18 punten en is nu vierde in het klassement. Davide Bais blijft aan de leiding, voor Thibaut Pinot en Einar Rubio.

Healy is nu de nummer vier.

99 km | Tempo beetje omhoog

Het lijkt erop dat de mannen van roze trui Bruno Armirail het tempo een klein beetje opvoeren op de Selvino (12 kilometer aan 5,3 procent), want we zien een aardig groepje mannen lossen. Zij zullen een bus vormen en rustig naar de streep rijden.

De voorsprong van de 17 koplopers zakt een beetje, maar is nog altijd riant: 6.14. Het voelt als stilte voor de storm, die hopelijk straks op twee fronten zal losbarsten.

101 km | Stand van zaken

Bauke Mollema en Ben Healy zitten in de kopgroep in de 15de etappe van de Giro.

103 km | Healy heeft het heet

Na al die regen en kou van de afgelopen dagen is het vandaag gewoon zonnig en warm in Lombardije. Zo warm zelfs dat Ben Healy een bidon leegspuit in zijn nek. Het moet niet gekker worden!

Ben Healy spuit water in zijn nek om te koelen.

107 km | Ballerini wint tussensprint

In de kopgroep van 17 zitten behalve klimmers ook nog flink wat rappe mannen. Die kunnen zich nu nog even laten zien bij de tussensprint. Davide Ballerini pakt de premie

Daar zal de drager van de maglia ciclamino, Jonathan Milan, niet van schrikken. Hij staat stevig in het paars en moet vooral de bergen van volgende week overleven. Hoewel, woensdag wacht de renners nog een vlakke rit en natuurlijk zal er in de slotrit naar Rome gesprint worden.

Hoe dan ook, Milan staat er prima voor in het klassement.

 • NOS
  De uitslag van de tussensprint in de 15de etappe van de Giro.
 • NOS
  Het virtuele puntenklassement na de tussensprint in de 15de etappe van de Giro.

109 km | Op weg naar klimtweeluik

Terug naar de Giro, waar de renners op weg zijn naar het tweeluik Selvino en Miragolo Salvatore (beide tweede categorie). De verwachting is niet dat op deze beklimmingen aangevallen zal worden, maar je weet het nooit. Maar eerst nog de tussensprint. Een sprint om de premies vooral.

 • giroditalia.it
  Het profiel van de Selvino en Miragolo San Salvatore, halverwege de 15de etappe van de Giro.
 • giroditalia.it
  Het profiel van de 15de etappe in de Giro d'Italia

Antwerp Port Classic (V) 3 km | Truyen wint!

Marthe Truyen wint! De 23-jarige Belgische van Fenix-Deceuninck, derde in Parijs-Roubaix, klopt Franziska Kock op de streep voor haar eerste profzege. Ze glimlacht breeduit en dat ziet er grappig uit met een gezicht vol stof. Proficiat!

Antwerp Port Classic (V) 3 km | Knaven ingerekend

Helaas, die eerste profzege zal er vandaag niet komen voor Britt Knaven. Ze wordt ingerekend en meteen gaan vier vrouwen ervandoor: Koch (DSM), Frans kampioene Cordon-Ragot en de Belgischen Truyen en Goosens.

Antwerp Port Classic (V) 7 km | Britt Knaven alleen op kop!

Ondertussen wordt er op alle fronten gekoerst: in Rund um Köln is er een grote kopgroep van een man of dertig met Dylan Groenewegen en Mike Teunissen. In de slotrit van de Vuelta van Burgos (met zware slotklim) zien we de winnares van Parijs-Roubaix, Alison Jackson op kop.

En in de 'gravelkoers' Antwerp Port Classic zijn de vrouwen bezig aan de laatste tien kilometer met een koploopster: Britt Knaven! De dochter van Servais Knaven heeft een seconde of 15 op een achtervolgend groepje met Manon Bakker en Evy Kuijpers van Fenix-Deceuninck en ook Maud Rijnbeek. De laatste houdt uiteraard de benen stil, want zij is een ploegmaatje van Knaven.

Vader Servais zit nu ongetwijfeld met kloppend hart in de volgwagen!

Uitslag bergsprint en tussenstand bergklassement

Het is duidelijk: ook met Healy moeten we komende week rekening houden in de strijd om de blauwe bergtrui. Die is en blijft vandaag trouwens om de schouders van Davide Bais, want vandaag zijn nog maximaal drie keer 18 bergpunten (44 punten in totaal) te verdienen.

 • NOS
  De verdeling van de bergpunten op de Valico di Valcava (eerste categorie).
 • NOS
  De virtuele stand in het bergklassement.

148 km | Healy pakt 40 bergpunten na schoudergevecht met Rubio

Kijk eens aan: een meter of vijfhonderd onder de top begint Rubio al te sprinten, met Albanese in het wiel om de bergtrui van ploegmaat Bais te verdedigen. Maar dan komt Healy op een grote versnelling langs vliegen.

En daar blijft het niet bij: de Colombiaan en de Ier gaan zij aan zij en delen zelfs een paar schouderduwen uit! Healy heeft de stevigste schouders, wint het gevecht en pakt de 40 punten. Rubio moet het doen met 18.

Maar het is de vraag of de Colombiaan van Movistar die punten ook gaat houden, want hij was het die de eerste beuk uitdeelde... We gaan zien wat de jury hiermee doet.

Ben Healy en Einar Rubio vechten lijf aan lijf om 40 bergpunten.

151 km | Wie pakt de bergpunten?

De koplopers zitten op drie kilometer onder de top van de Valico di Valcava en we hebben geen aanvallen gezien. Sterker, het is Davide Ballerini die het tempo bepaalt en dus gaat het niet supersnel. In het peloton ook niet trouwens, daar houden de helpers van Armirail het verschil stabiel op 6.00.

Wel wordt interessant om te kijken wie zometeen de 40 bergpunten gaat pakken. Dan denken we vooral aan Einar Rubio, die nu nog derde is in het bergklassement. Of zou Ben Healy ambities hebben richting het blauw.

Trouwens: ook Martin Marcellusi (Bardiani) heeft in zijn eentje de oversteek nog weten te maken, maar zit nu te zwoegen in het laatste wiel.

Bergklassement

1, Davide Bais (Eolo-Kometa) 144 pnt
2. Thibaut Pinot (Groupama-FdJ) 114 pnt
3. Einar Rubio (Movistar) 68 pnt
...
9. Ben Healy (EF) 24 pnt

156 km | De namen in de kopgroep

Bauke Mollema zit voor de tweede dag op rij in de vlucht van de dag in de Giro, dit keer op weg naar Bergamo.

160 km | Rubio is erbij én kan zaak doen in klassement

Aan de voet van de Valico di Valcava laat José Joaquin Rojas zich terugzakken uit de kopgroep, met goede reden. Zijn kopman Einar Rubio heeft in zijn eentje namelijk het gat vrijwel gedicht en met de sterke Rojas als motor gaat die aansluiting er ook komen.

Een goede zaak voor Movistar, want Rubio is meteen de best geklasseerde renner in de kopgroep van (nu) zestien man. De Colombiaan is 18de op 11.04 en kan dus een goede zaak doen in het klassement. Ook Simone Velasco kan de toptwintig inkomen vandaag.

Voor de rest telt alleen de dagzege.

Bestgeklasseerde renners in kopgroep

18. Rubio (Movistar) 11.04
24. Velasco (Astana) 15.33
33. Huys (Intermarché) 25.49
42. Frigo (Israel PT) 40.41
49. McNulty (UAE) 53.26
50. Mollema (Trek-Segafredo) 54.06

'Jarige Cavendish gaat op rustdag afscheid aankondigen'

De renners zijn begonnen aan de eerste stijgende meters in aanloop naar de Valico di Valcava. Achterin het peloton zit nog altijd Mark Cavendish, die vandaag - nota bene op zijn 38ste verjaardag - nog een keer zal proberen aan te klampen in de achterhoede. Dat Cavendish nog in de Giro zit is opvallend.

Op de slotrit in Rome na zal hij geen kansen meer krijgen om te sprinten en om daar te komen, moet hij nog heel veel bergen over. En aangezien zijn ultieme doel dit jaar is om het record van Eddy Merckx van 34 ritzeges in de Tour de France te breken, twijfelt niemand eraan dat de Manx Missile dinsdag niet meer zal opstappen.

Maar volgens 'La Gazetta dello Sport' wil Cavendish nog wel de rustdag van maandag halen. Waarom? Volgens de Italiaanse krant zal Cavendish op de tweede rustdag zijn pensioen aankondigen. We zullen zien...

Mark Cavendish groet het publiek in de Giro.

171 km | Op weg naar Valico di Valcava!

De renners zijn op weg naar de Valico di Valcava (11,8 kilometer aan 7,9 procent, eerste categorie). Op papier is dat de zwaarste klim van de dag, maar het venijn zit 'm natuurlijk vooral in de opvolging van beklimmingen. Wie vandaag wil winnen moet sterk zijn bergop, taai en bij voorkeur ook een beetje sluw.

Zeg maar, het type Bauke Mollema.

 • giroditalia.it
  Het profiel van de 15de etappe in de Giro d'Italia
 • giroditalia.it
  Het profiel van de Valico di Valcava, de eerste en zwaarste beklimming van de 15de etappe.

173 km | Ineos heeft zijn zin: Groupama doet het kopwerk

Aan kop van het peloton zien we de blauwe brigade van Groupama tempo maken in dienst van de roze trui Bruno Armirail. En dus heeft Ineos zijn zin: door het roze weg te geven kunnen de helpers vandaag iets meer de benen sparen.

En als het niet echt ontploft in de finale van deze rit zou Armirail best het roze kunnen houden vandaag. De sterke tijdrijder mag 1.41 verliezen op Thomas.

Bruno Armirail geniet van zijn eerste koersdag in het roze.

176 km | Achtervolgers bij Healy en Velasco

De aansluiting is een feit: de groep-Mollema is bij Healy en Velasco gekomen. En dus hebben we 15 koplopers.

181 km | De namen van de aanvallers

Het peloton is tevreden en laat de aanvallers begaan. Zodoende rijden Healy en Velaco nu al bijna drie minuten voor dat peloton. De achtervolgende groep met Mollema gaat zo aansluiten bij de twee koplopers.

Dat geldt niet voor Rubio, die met de Italiaan Marcellusi op ruim anderhalve minuut rijdt. Toch loont het de moeite om te blijven rijden, want met zijn klimcapaciteiten zou hij op de eerste echte beklimming straks het gat moeten kunnen dichten.

187 km | Man of vijftien in achtervolging, mét Mollema

Er is een groep van een man of vijftien in de achtervolgin op Healy en Velasco, met daarbij Bauke Mollema. Ook herkennen we Brandon McNulty, Davide Ballerini en Lorenzo Fortunato.

Het peloton gooit intussen de boel op slot. Een man probeert in zijn eentje nog de oversteek te maken: Einar Rubio, de winnaar van twee dagen geleden. De klimmer van Movistar, door Thomas De Gendt ooit 'de rugzak' genoemd omdat hij weigerde een beurt aan kop te doen, moet het nu helemaal zelf doen.

189 km | Daar gaat Healy!

Attenzione! Ben Healy heeft er genoeg van en demarreert uit het peloton. Dat deed hij een week geleden ook in de openingsfse van de rit naar Fossombrone en beukte net zo lang door tot hij weg was. Zaak om heel snel in dat wiel te springen dus, maar voorlopig is er maar een man die dat probeert en er ook in slaagt: Simone Velasco van Astana.

Ban Healy steekt de lont in het kruitvat in de openingsfase van de 15de etappe.

191 km | Daar is Healy ook al!

We zien de usual suspects in de kop van het peloton en ook de favorieten voor de dagzege vandaag melden zich. We zien Ben Healy en ook Brandon McNulty zit al helemaal voorin.

Ben Healy in tweede positie in de openingsfase van de 15de etappe.

Partenza!

Het officiële startsein is gegeven en meteen trekt Alex Kirsch de boel op gang in dienst van Bauke Mollema. En jawel, de Nederlander schuift meteen mee.

Ook zien we Davide Bais, die gisteren zijn blauwe bergtrui heroverde op Thibaut Pinot en vandaag weer een slag wil slaan voor de echte bergen beginnen in de slotweek.

Het tempo ligt hoog, dus nu al wegkomen zit er niet in.

Adiamo!

De renners zijn gestart in Seregno voor de eerste geneutraliseerde kilometers. En we constateren dat we iets te vroeg gejuicht hebben. De zon laat zich nog niet zien in Noord-Italië, maar het regent gelukkig ook niet. Toch zijn de renners voorbereid: de meesten hebben toch een regenjasje aan en de wegen liggen nat.

Zometeen de officiële start!

Een profiel voor aanvallers met sterke klimmersbenen

 • giroditalia.it
  Het profiel van de 15de etappe in de Giro d'Italia
 • giroditalia.it
  Het profiel van de Valico di Valcava, de eerste en zwaarste beklimming van de 15de etappe.
 • giroditalia.it
  Het profiel van de Roncola Alta met de top op een kleine 30 kilometer van de finish in Bergamo.
 • giroditalia.it
  De tweestapsraket van Selvino en Miragolo San Salvatore.

Rondjes Bergamo

De route van de 15de etappe in de Giro d'Italia.

De toptien van het algemeen klassement

Het algemeen klassement na etappe 14

Benvenuti de Seregno!

Il sole! Je leest het goed! Na twee weken bijna onafgebroken regen schijnt vandaag de zon in de Giro! En dat komt goed uit, want de 15de etappe van Seregno naar Bergamo leent zich bij uitstek voor de sterke aanvallers. Met meer dan 4.000 hoogtemeters krijgen de renners een soort mini-Ronde van Lombardije voor de kiezen.

Op voorhand is dít de rit die Bauke Mollema heeft aangekruist om toe te slaan. Maar kan hij dat na zijn heilloze cavalrietocht van zaterdag in de vlucht? Een man die we zeker vandaag verwachten is Ben Healy: dit is een spek voor zijn bek.

Welkom bij het liveblog!

Bruno Armirail is tot zijn eigen verbazing de nieuwe leider in de Giro d'Italia.