liveblog
NOS WielrennenAangepast

Denz dolblij met eerste zege in grote ronde · Klassementsrenners sparen benen in Giro

  • Duitser Nico Denz wint de twaalfde etappe. Hij verslaat zijn twee overgebleven medevluchters in de sprint.
  • Voor Denz is het zijn eerste ritzege in een grote ronde. Hij is ook de tweede Duitse etappewinnaar op rij.
  • De klassementsrenners spaarden hun benen voor de loodzware etappe die morgen op het programma staat.
liveblog gesloten

A domani!

Dit was het voor vandaag, morgen zijn we er weer. Dan gaan de renners écht de bergen in. Op het programma staat een loodzware rit met drie beklimmingen van de eerste categorie. De finish is bergop, in het Zwitserse skioord Crans Montana. Daar zullen de klassementsrenners zich zeker niet kunnen verstoppen, zoals vandaag.

De rit is wel iets minder zwaar dan gepland, want vanwege sneeuwval heeft de organisatie de Grote Sint-Bernhardpas uit het parcours gehaald. De renners rijden er morgen via een tunnel omheen.

De dertiende etappe begint al om 11.00 uur en is natuurlijk weer te volgen via ons liveblog. A domani, tot morgen!

Kusje van winnaar Denz

'Rustige' dag voor klassementsrenners

Ook de klassementsrenners zijn over de streep gerold, ruim 8 minuten na winnaar Denz. Het was een relatief rustige dag voor de de favorieten voor de eindzege. Niemand kwam in de problemen, dus er verandert ook niets in de toptien van het algemeen klassement.

Het klassement na etappe 12 in de Giro d'Italia

Ontlading bij Denz

De ontlading bij Nico Denz was enorm na de finish. Logisch, want zo vaak wint de Duitser niet. Het is pas zijn vierde ritzege uit zijn loopbaan en in een grote ronde won hij nog nooit. De 29-jarige Denz rijdt meestal in dienst van zijn kopman.

De toptien

Ilan van Wilder wint de sprint van de achtervolgende groep en eindigt als zesde. Tonelli en Frigo reden daar nog voor.

Bauke Mollema, de enige Nederlander in de grote kopgroep vandaag, kwam als 25ste over de streep.

NICO DENZ WINT ETAPPE 12

Nico Denz is de sterkste in de sprint en wint de twaalfde etappe!

De Duitser van Bora maakte er een lange sprint van. Skujins kwam tot aan zijn wiel, maar kon niet passeren: Denz was duidelijk de sterkste. Berwick had geen enkele kans en moest genoegen nemen met de derde plaats.

Voor de 29-jarige Denz is het zijn eerste etappezege in een grote ronde. Het is trouwens de tweede dag op rij dat er een Duitser kan juichen, want gisteren won Pascal Ackermann de elfde etappe.

2 km - Bochtige finale

Koplopers Skujins, Denz en Berwick beginnen aan de bochtige slotfase naar de finish. Wie wint in Rivoli? De Let, de Duitser of de Australiër? Andiamo!

4 km - Berwick draait niet mee

Berwick draait niet mee en laat Skujins en Denz op kop rijden. Misschien wel logisch, want de Australiër werd net bijna gelost. Hij roept iets als: "I'm not doing shit!"

6 km - Vlak naar de finish

Alle heuveltjes zijn achter de rug, het is vanaf nu vlak naar de finish.

Skujins, Denz en Berwick gaan het met z'n drieën uitmaken.

In het peloton sparen de klassementsmannen nog altijd hun benen. De groep met Geraint Thomas in de roze trui rijdt op bijna 9 minuten van de koplopers.

11 km - Demarrage Denz

Denz wil niet wachten tot de laatste kilometers: als er een auto van de organisatie langskomt, springt hij weg bij zijn medevluchters. Toms Skujins dicht het gat, maar Sebastian Berwick moest passen. Hij reed even op een klein gaatje, maar weet nu toch weer aan te sluiten.

12 km - Goede papieren voor drietal voorop

Het lijkt er sterk op dat Toms Skujins, Nico Denz en Sebastian Berwick gaan strijden om de dagzege.

Marco Frigo is de eerste achtervolger nadat hij in zijn eentje is weggereden. Hij rijdt op 3.10 van het trio vooraan.

Wie zijn de kanshebbers?

Skujins en Denz kennen we. De Let van Trek heeft al zeven prof-overwinningen achter zijn naam, waaronder drie ritten in de Ronde van Californië. Denz, de Duitser van Bora, won vorig jaar nog een rit in de Ronde van Zwitserland.

Berwick is de enige die nog nooit een koers op het hoogste niveau heeft gewonnen. De 23-jarige Australiër heeft slechts een overwinning achter zijn naam: hij was vorig jaar de sterkste in Alpes Isère Tour (2.2).

20 km - Achtervolgers ook boven

Drie minuten na de koplopers komen ook de eerste achtervolgers boven. Daar is een samensmelting geweest, want Alberto Bettiol en Christian Scaroni hebben nu gezelschap gekregen van Valentin Paret-Peintre, Laurens Huys, Davide Formolo en Marco Frigo. Alex Baudin heeft het groepje moeten laten gaan. De achtervolgers lijken echter voor de vierde plaats te rijden...

29 km - Koplopers zijn boven

De drie overgebleven koplopers zijn boven op de Colle Braida. Skujins komt als eerste onder het vod door, daarna Berwick.

Denz moest er flink aan sleuren, maar hij hangt er nog net aan.

Nu eerst een stuk dalen, dan nog een paar kilometer licht omhoog en vervolgens is het vrijwel vlak naar de finish.

31 km - Tonelli lost

Alessandro Tonelli kan het tempo van zijn medevluchters Skujins en Denz niet volgen op de Colle Braida. De Italiaan buigt zijn hoofd. Ook Berwick zit op het elastiek.

Vooralsnog ziet Skujins er het sterkst uit op de klim. Denz zit in zijn wiel, maar hij heeft het niet makkelijk.

36 km - Colle Braida

Koplopers Denz, Tonelli, Skujins en Berwick zijn begonnen aan de Colle Braida (tweede categorie, 9,8 km en 7,1% gemiddeld).

Ondertussen hebben drie renners zich losgemaakt uit de tweede groep: Alberto Bettiol, Alex Baudin en Christian Scaroni moeten nog 2.45 overbruggen.

Wiebes wint in Ronde van Burgos

Ondertussen heeft Lorena Wiebes de eerste etappe in de Ronde van Burgos gewonnen. De Nederlandse topsprinter van SD Worx versloeg oud-wereldkampioen Elisa Balsamo en Chloe Dygert in de massasprint.

De Spaanse WorldTour-wedstrijd duurt nog drie dagen.

37 km - Haig gevallen

Een update over de valpartij waar we eerder over schreven: het is nu duidelijk dat ook Jack Haig daarbij betrokken was. De renner van Bahrain-Victorious staat nu nog elfde in het klassement, op 2.58 van Thomas. Het is te hopen dat hij niet al te veel schade heeft opgelopen bij die val, maar dat is nog niet bekend.

44 km - Renners over de streep

De renners zijn de finish net al een keer gepasseerd, maar ze zijn er voorlopig nog niet. De kopgroep begint bijna aan de Colle Braida (tweede categorie, 9,8 km en 7,1% gemiddeld).

Mads Pedersen heeft zijn voormalige vluchtmaten laten gaan: hij heeft zijn sprintpunten immers binnen.

Koplopers Denz, Tonelli, Berwick en Skujins hebben nog een voorsprong van 3 minuten.

55 km - Afvaller nummer 40: Harm Vanhoucke

Harm Vanhoucke is niet meer in koers. De renner van Team DSM had al een paar dagen last van maagproblemen en vermoeidheid, meldt de ploeg.

57 km - Konrad best geklasseerde vluchter

Als het zo doorgaat, zou Geraint Thomas zijn roze trui vandaag wel eens kwijt kunnen raken. Het peloton rijdt op ruim 8 minuten van de koplopers.

De best geklasseerde renner die vooruit rijdt, is Patrick Konrad. De Oostenrijker van Bora staat in het klassement op 8.43 van Thomas. Konrad zit in de tweede groep, dus dan moet hij wel in actie komen op de klim straks.

60 km - Gekibbel in de achtervolging

In de tweede groep loopt het nog steeds niet lekker. Stefano Oldani maakt zich boos, waarschijnlijk omdat er niemand met hem mee wil rijden in de achtervolging. Ondertussen zijn de vier koplopers alweer verder uitgelopen; ze hebben nu een voorsprong van bijna 3 minuten.

Het is nu ook duidelijk waarom Battistella zich heeft laten terugzakken uit de kopgroep: de Italiaan heeft last van zijn maag en heeft al moeten overgeven.

72 km - 6 minuten

Het peloton geeft de koplopers nog wat meer ruimte. Het verschil met de 4 koplopers is al bijna 6 minuten.

In de tweede groep, waar Mollema ook nog zit, wordt nog niet erg lekker samengewerkt. Het kwartet voorop heeft een voorsprong van 2 minuten op hun voormalige medevluchters.

79 km - Vier koplopers

Nico Denz (Bora), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani), Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech) en Toms Skujins (Trek) hebben inmiddels al een voorsprong van 1.25 bijelkaar gefietst.

Battistella heeft zich om onduidelijke redenen weer laten afzakken naar de tweede groep.

84 km - Val in peloton

Oef, we zien een valpartij achterin het peloton. Bij de bevoorrading gaan een paar renners tegen het inmiddels kletsnatte asfalt. Er ligt in ieder geval een renner van Team DSM bij.

91 km - Vijf renners ontsnapt

Samuele Battistella (Astana), Nico Denz (Bora), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani), Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech) en Toms Skujins (Trek) zijn weggereden bij hun medevluchters. Ze hebben een gaatje van zo'n 20 seconden.

De renners zijn nu bezig aan een lang, vlak stuk. Over zo'n 50 kilometer beginnen ze aan de lastige klim van de tweede categorie.

Het peloton rijdt nog altijd op 3 minuten.

94 km - Regenjasjes aan

Het begint nu toch harder te regen; de regenjasjes gaan aan in het peloton.

Terug in de tijd: Barolo

Een fraai plaatje van eerder deze etappe, toen de renners langs Barolo reden. Die plaats kennen we natuurlijk van de beroemde Barolo-wijn, oftewel de 'koning der wijnen'.

De renners in de Giro rijden langs Barolo

99 km - Afvaller nummer 39: Mikaël Cherel

We melden afvaller nummer 39 in deze Giro d'Italia: Mikaël Cherel is afgestapt. De Fransman van AG2R had het al vroeg in de etappe zwaar en kan nu niet meer verder.

Er zijn nu nog 137 renners over in koers.

104 km - Pedersen wint tussensprint

Bij de tussensprint in Ceresole d'Alba is het Mads Pedersen die de volle 12 punten pakt. Michael Matthews raapt achter hem 8 punten op. Pedersen is Jonathan Milan nu tot 24 punten genaderd in het puntenklassement. Matthews staat vierde op 96 punten van Milan.

Op de finish zijn vandaag nog maximaal 25 punten te verdienen.

106 km - Druppels

Ook vandaag houden de renners het niet droog: het druppelt een beetje. Zal Toms Skujins, die nu in de kopgroep zit, vanmiddag dus toch weer zijn schoenen moeten drogen met dit handige apparaat?

116 km - Vangen!

In het peloton is er nu even tijd voor grappen. Zo probeert een renner van Intermarché - Circus - Wanty een bidon bij de voorbijrijdende roze trein naar binnen te gooien. De persoon die uit het raam hangt, grijpt helaas mis.

121 km - Bergpunten voor Denz

Nico Denz (Bora) kwam zojuist als eerste boven op de klim van de derde categorie en greep daarmee 9 punten voor het bergklassement. Hij troefde Amanuel Ghebreigzabhier (Trek) af, waardoor de Eritreeër genoegen moest nemen met 4 puntjes. Ghebreigzabhier staat vierde in het klassement, op 78 punten van bergkoning Davide Bais. De Italiaan van Eolo zal zich dus nog geen zorgen maken. Denz had tot vandaag nog geen punten verzameld voor het bergklassement.

Op de Colle Braida, een klim van de tweede categorie, zijn over zo'n 90 kilometer maximaal 18 punten te verdienen.

135 km - 30 koplopers, peloton op 3 minuten

Oldani, Fortunato, Covili en Gabburo hebben de oversteek gemaakt naar de koplopers.

We hebben nu 30 man in de kopgroep, want Andrea Pasqualon heeft zich weer laten terugzakken.

Het peloton, waar Ineos gecontroleerd op kop rijdt, rijdt op bijna 3 minuten.

146 km - Vier man op komst

Vier renners proberen nog wel de oversteek te maken naar de kopgroep: Stefano Oldani (Alpecin-Deceunink), Lorenzo Fortunato (Eolo-Kometa), Luca Covili en Davide Gabburo (Green Project-Bardiani) rijden op 50 seconden van de 27 vluchters.

Het peloton rijdt op ruim 2 minuten.

149 km - Groves geeft op

Kaden Groves is niet meer in koers. De sprinter van Alpecin-Deceuninck reed al een tijdje ver achter het peloton en geeft er nu de brui aan. De Australische debutant in de Ronde van Italië won de vijfde etappe en sprintte twee keer naar een derde plaats.

Hij heeft last van zijn darmen, meldt zijn ploeg.

150 km - Milan geeft op

Jonathan Milan geeft het op en laat zich terugzakken. Mads Pedersen, die op 36 punten van Milan staat in het puntenklassement, zal straks met Michael Matthews gaan strijden om de 12 punten bij de tussensprint.

152 km - Milan probeert oversteek te maken

Jonathan Milan (Bahrain) ruikt onraad, want er zitten twee concurrenten voor zijn paarse puntentrui in de kopgroep: Mads Pedersen en Michael Matthews. De Italiaan probeert daarom de oversteek te maken naar de kopgroep, om zo nog wat punten te sprokkelen bij de tussensprint over zo'n 50 kilometer. Hij krijgt Stefano Oldani (Alpecin-Deceuninck) en Davide Gabburo (Green Project-Bardiani) met zich mee.

155 km - Drie ploeggenoten voor Mollema

Trek is met maar liefst vier renners vertegenwoordigd in de kopgroep: naast Bauke Mollema zijn ook Mads Pedersen, Toms Skujins en Amanuel Ghebreigzabhier van de partij.

Jumbo-Visma heeft met Sepp Kuss en Michel Hessmann twee renners meegestuurd.

Opvallend: Ben Healy, die zo actief was in de beginfase, zit er niet bij. Namens zijn ploeg EF is Alberto Bettiol wel present.

166 km - Mollema in grote groep vooruit

Het lijkt erop dat we een kopgroep hebben, want een groep van zo'n 25 renners heeft een gaatje en Ineos laat het tempo zakken in het peloton. We gaan zo de namen noteren. Een ding is wel zeker: Bauke Mollema zit erbij!

Ook rappe mannen Mads Pedersen en Michael Matthews zijn meegeslopen. En we zien ook dat Jumbo-Visma twee renners heeft meegestuurd.

172 km - Sprinters hebben het zwaar

Het gaat hard aan het begin van deze etappe. We zien al veel renners lossen, onder anderen Jonathan Milan (in zijn paarse trui), Fernando Gaviria en Simone Consonni hebben het zwaar.

Het is duidelijk dat de sprinters vandaag niet verwachten voor de ritzege te kunnen rijden.

174 km - Peloton breekt even

Het is een interessante beginfase, want het is erg onrustig in het peloton. Een grote groep van zo'n vijftig renners had even een gaatje. Rozetruidrager Geraint Thomas zat er niet bij, maar inmiddels is het gat alweer gedicht.

Vooraan zijn Derek Gee, Ben Healy, Davide Formolo en Ilan Van Wilder erg actief. Jumbo-Visma en Ineos hebben ook renners vooraan.

178 km - Healy heeft er zin in

Ben Healy, misschien wel de topfavoriet voor vandaag, is meteen actief. De Ier van EF, die deze Giro al een lastige heuveletappe won, heeft duidelijk zijn zinnen gezet op de ontsnapping vandaag. Hij sleurt op kop en dicht het gat met de ontsnapte Filippo Fiorelli, maar er zitten een heleboel concurrenten in zijn wiel.

START - Andiamo!

Na het officiële startsein is het meteen dringen vooraan, want er zijn veel avonturier die vandaag hebben omcirkeld.

Ook Bauke Mollema gaat proberen mee te schuiven met een ontsnapping, vertelde hij voor de start.

Officieuze start

De renners zijn onderweg! Na een geneutraliseerde start volgt om 12.40 uur het officiële startsein.

Gee heeft het druk

Derek Gee is een van de kanshebbers voor vandaag. De Canadees van Israel-Premier Tech - een van de revelaties deze Giro - maakte al indruk met twee tweede plaatsen. Dat is ook het publiek in Italië niet ontgaan, want de tot voorkort redelijk anonieme renner heeft het tegenwoordig druk voor de finish.

Dat was voor deze ronde wel anders: "Voor de Giro heb ik maar één handtekening uitgedeeld en die vent wist niet eens hoe ik heette", aldus de Canadees.

De truien

Geraint Thomas (Ineos) gaat voor de derde dag van start in de roze leiderstrui.

De paarse puntentrui hangt om de schouders van Jonathan Milan (Bahrain).

Davide Bais (Eolo) draagt de blauwe bergtrui.

Joao Almeida (UAE) is leider in het jongerenklassement en draagt de witte trui.

Geraint Thomas draagt de roze trui

Het algemeen klassement

Na het uitvallen van Tao Geoghegan Hart (Ineos) van gisteren ziet het klassement er nu zo uit:

Dit gebeurde er gisteren

Nog even terug naar gisteren: Pascal Ackermann won in de elfde etappe de massasprint en Tao Geoghegan viel uit na een valpartij. Ook Primoz Roglic kwam ten val en kwam met schaafwonden over de streep.

Bekijk de samenvatting hieronder:

Door valpartijen ontsierde sprintetappe Giro wordt gewonnen door Ackermann

Lege bus bij Soudal Quick-Step

Een treffende foto vanuit de teambus van Soudal Quick-Step voor de start: de ploeg heeft na de coronabesmettingen van Remco Evenepoel, Mattia Cattaneo, Jan Hirt, Josef Cerny en Louis Vervaeke nog maar drie renners in koers: Davide Ballerini, Pieter Serry en Ilan Van Wilder.

Droge schoenen vandaag?

Na de vele regen van de afgelopen dagen lijkt het er vandaag op dat de renners het droog gaan houden. Bij de start in Bra is het 14 graden en bewolkt.

Waarheen leidt de weg?

De twaalfde etappe is een heuvelachtige rit over 185 kilometer van Bra naar Rivoli. De eerste 40 kilometers zijn heuvelachtig: een perfect parcours voor avonturiers om een ontsnapping op poten te zetten.

Na een vlakke fase volgt de lastigste klim van de dag, de Colle Braida (tweede categorie, 10,8 km - 5,9%). Na de top is het nog 28 kilometer naar de finish.

Op papier is het een perfecte dag voor aanvallers. Het valt te betwijfelen of de klassementsrenners zich vandaag gaan mengen in de strijd, want morgen staat er een loodzware etappe op het programma.

Afvaller nummer 37: Alessandro Covi

Een dag in de Giro is dit jaar niet compleet zonder een nieuwe opgave. Vandaag is Alessandro Covi de ongelukkige. De Italiaan van UAE ging gisteren onderuit in een natte afdaling en nam daarmee ook klassementsfavorieten Primoz Roglic, Tao Geoghegan Hart en rozetruidrager Geraint Thomas mee. Geoghegan Hart moest daarna opgeven met een gebroken heup, zo bleek later.

Nu blijkt dat ook Covi niet verder kan: hij heeft mogelijk zijn heiligbeen gebroken, meldt de dokter van de ploeg. De renner, die kopman Joao Almeida had moeten ondersteunen bij UAE, gaat naar huis om verder onderzocht te worden.

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog over de twaalfde etappe van de Giro d'Italia. Om 12.25 uur stappen de renners in Bra op voor een heuvelachtige rit naar Rivoli.

We houden je vandaag via dit blog op de hoogte van alle ontwikkelingen in de koers. Andiamo!