liveblog
NOS WielrennenAangepast

Evenepoel wint Giro-tijdrit met minimaal verschil • Vollering gunt eindzege aan Reusser

liveblog gesloten

A martedì!

De eerste week van de Giro zit erop en in tegenstelling tot wat veel volgers dachten is er nog niets beslist! Dat belooft veel voor de komende twee weken.

Na de rustdag gaan de renners dinsdag verder met de tiende etappe van Scandiano naar Viaregio. In het eerst deel van die 196 kilometer lange rit moet vooral geklommen worden maar de laatste 110 kilometer is vooral in dalende lijn of vlak. Dat klinkt als een kans voor de sprinters, zeker de betere klimmers onder hen.

Voor nu, bedankt voor het volgen, fijne avond en graag tot dinsdag!

Baskenland (V) | Eindklassement

Het eindklassement van de tweede editie van de Ronde van Baskenland voor vrouwen.

Baskenland (V) FINISH | Vollering tweede

Marlen Reusser heeft haar jack al lag aan en kan rustig kijken hoe Demi Vollering op 2.38 van haar ploeggenote weer voor een eentweetje zorgt voor SD Worx. Olivia Baril wordt derde, maar dat is net niet genoeg voor een podiumplaats in het eindklassement.

Vollering valt meteen in de armen bij Reusser, die haar uitvoerig bedankt. Maar ze heeft er ook echt zelf voor gereden.

Baskenland (V) 1 km | Surplace bij achtervolgers

De achtervolgers zijn vooral aan het pokeren geweest en staan vrijwel stil in de laatste kilometer. Inzet is de tweede plaats in de etappe en de derde plaats in het eindklassement. Meer niet. En dan komen zelfs Muzic en Cavalli nog terug!

Baskenland (V) FINISH | Reusser voltooit dubbelslag!

Marlen Reusser komt hoofdschuddend over de finish. Ze wint de rit en ook het eindklassement van de Ronde van Baskenland.

Baskenland (V) 2 km | Reusser maakt geen fout

Reusser legt zich nog een keer plat over haar stuur langs de baai van San Sebastian en rijdt alleen maar verder weg. De Zwitserse heeft 1.23 op de groep met Vollering en Van Vleuten.

Ploegleider Stam legt het uit

Give and take. That's it.

Danny Stam (ploegleider SD Worx) over de boordradio

Baskenland (V) 6 km | Reusser gaat het doen hoor!

De vraag lijkt nu al beantwoord. Vollering doet niets bij de achtervolgers en de andere drie rijden ook niet door. En dus heeft Reusser nu al de 57 seconden te pakken die ze nodig heeft om haar kopvrouw van de eerste plaats te verdrijven.

Dit kan niet meer fout. Tenzij Reusser weer een verkeerde afslag neemt, zoals ze deed in Gent-Wevelgem. Dat kwam trouwens nog goed.

Reusser mist afslag in laatste kilometers, maar wint alsnog Gent-Wevelgem

Baskenland (V) 8 km | Reusser zelfs op weg naar eindzege?

Marlen Reusser heeft al 0.34 op haar achtervolgers. Haar achterstand op kopvrouw Demi Vollering is slechts 0.56, dus als dit zo doorgaat zou ze de eindzege zelfs nog kunnen grijpen.

Baskenland (V) 13 km | Trio sluit aan bij Vollering en Van Vleuten

Reusser, Niewiadoma en Baril zijn aangesloten bij Vollering en Van Vleuten en niet veel later demarreert Reusser vanuit laatste positie. Vollering houdt de benen stil aan kop en dus moet Van Vleuten weer...maar dat gaat haar niet lukken.

De Zwitserse lijkt vertrokken.

Eerder vandaag: Pieterse wint meteen bij debuut in wereldbeker mountainbiken

Eerder vandaag schreven we al over de knappe zege van Puck Pieterse bij haar debuut bij de elite in de wereldbekerwedstrijd mountainbiken in Nove Mesto. De wedstrijd bij de mannen werd ook gewonnen door een alleskunner, Tom Pidcock.

Bekijk de samenvattingen.

Baskenland (V) 18 km | Vollering en Van Vleuten samen aan kop

De renners in de Giro mogen zich opmaken voor een welverdiende rustdag, maar wij gaan nog even verder met een fraai toetje. De slotrit van de Ronde van Baskenland voor vrouwen is namelijk pas na 16.00 uur begonnen aan de rit van 11 kilometer van en naar San Sebastian en inmiddels zitten we in de laatste 20 kilometer.

En wie zien aan kop: Annemiek van Vleuten en Demi Vollering! Vollering neemt niet over, want haar ploeggenote Marlen Reusser rijdt er slechts 0.12 achter met Kasia Niewiadoma en Olivia Baril. Het is trouwens voor het eerst een dag met zon in Baskenland, al begon de etappe van vandaag niet zo.

Vollering won tot nu toe alle etappes die er ooit verreden zijn in de Ronde van Baskenland. In de eerste editie vorig jaar was ze drie keer de beste en ook dit weekend won ze al beide ritten.

Evenepoel wint, maar niet overtuigend: de samenvatting

Evenepoel wint zenuwslopende tijdrit Giro en herovert leiderstrui

Ondertussen in Frankrijk: Van Avermaet wint eindelijk weer eens

Hij heeft nog maar net aangekondigd dat dit zijn laatste jaar is in het wielerpeloton en prompt boekt Greg Van Avermaet zijn eerste zege sinds de GP Montréal in september 2019. Van Avermaet was de beste in de Boucles del Aulne, een eendagswedstrijd rond Châteaulin, die metelt voor de Coupe de France.

Van Avermaet klopte landgenoot Florian Vermeersch in de sprint van een grote kopgroep.

Hoe hebben de Nederlanders het gedaan?

Nederlanders in de tijdrit

7. Thymen Arensman (Ineos) +0.24
15. Bauke Mollema (Trek-Segafredo) +0.59
36. Koen Bouwman (Jumbo-Visma) +2.23
54. Daan Hoole (Trek-Segafredo) +3.23
94. Oscar Riesebeek (Alpecin-Deceuninck) +4.41
124. Sam Oomen (Jumbo-Visma) +5.17
163. (laatste) Martijn Tusveld (DSM) +6.53

Toptien klassement

Wie dacht dat de Giro na de tweede tijdrit beslist zou zijn, komt bedrogen uit. Remco Evenepoel gaat volgende week de bergen in met een voorsprong van slechts 45 seconden op Geraint Thomas, 47 seconden op Primoz Roglic en 50 seconden op Tao Geoghegan Hart.

Thymen Arensman klim dankzij zijn knappe tijdrit trouwens naar de 13de plaats in het klassement, een plek voor ploeggenoot Laurens De Plus. Vijf renners van Ineos bij de eerste 14: daar kan flink mee gepokerd worden. Deze Giro is nog lang niet voorbij!

De toptien van het algemeen klassement na de negende etappe in de Giro.

Evenepoel: 'Niet mijn beste tijdrit'

Remco Evenepoel wint zijn tweede tijdrit deze Giro en heeft het roze weer terug. Maar echt tevreden kon hij onmogelijk zijn. "Het strijdplan was om snel te vertrekken", vertelde een zichtbaar uitgeputte Evenepoel voor de camera van de Giro. "Mijn eerste deel was heel goed, maar in het tweede deel met die tegenwind voelde ik me niet best. Het is een overwinning en dat is mooi. Maar dit was niet mijn beste tijdrit ooit."

Vooraf werd rekening gehouden met een of misschien wel twee minuten marge met zijn concurrenten. Dat werd een seconde op Thomas, twee seconden op Geoghegan Hart en 17 seconden op Roglic. In het klassement is Thomas nu tweede op 0.45. "Om met zo'n voorsprong de bergen in te gaan is best goed. Maar die jongens van Ineos zullen me zeker gaan aanvallen. Eerst maar herstellen op de rustdag en genieten van deze overwinning."

Remco Evenepoel legt uit na zijn tijdrit.

Toptien etappe negen

De toptien van de negende etappe in de Giro, een tijdrit van 35 kilometer.

FINISH | Leknessund binnen

Ook de roze trui Andreas Leknessund is binnen en noteert de 19de tijd op 1.15 van Evenepoel, die het roze van hem overneemt.

Andreas Leknessund rijdt een respectabele tijdrit, maar geeft zijn roze trui af.

FINISH (35 km) | EVENEPOEL HOUDT EEN SECONDE OVER!

Daar komt Evenepoel! Hij geeft alles in die laatste meters en duikt toch nog net één seconde onder de tijd van Geraint Thomas. En Thomas was weer een seconde sneller dan Geoghegan Hart.

Dit wordt nog een heel spannende Giro!

Remco Evenepoel wint de tijdrit met één seconde voorsprong op Geraint Thomas.

FINISH (35 km) | Roglic binnen op 0.16 van toptijd Thomas

Primoz Roglic is bij de finish en heeft in het laatste deel nog wat tijd kunnen inlopen. Hij eindigt op 0.16 van Geraint Thomas, voorlopig als vijfde voor Thymen Arensman.

João Almeida heeft - zoals we hem kennen - de schade behoorlijk kunnen beperken in het tweede deel. Hij geeft 0.34 toe op Thomas.

Primoz Roglic komt over de streep in de tijdrit naar Cesena.

TUSSENPUNT 3 (29 km) | Evenepoel even snel als Thomas

Op 6,5 kilometer van de finish is Remco Evenepoel even snel als Geraint Thomas! Dat betekent dat de Belg alleen maar tijd aan het verliezen is. Hij zal wel het roze mogen aantrekken, maar de zege in de tijdrit gaat waarschijnlijk aan zijn neus voorbij.

Wat een verrassing toch wel!

FINISH (35 km) | Thomas een seconde sneller dan ploegmaat Geoghegan Hart!

Geraint Thomas klopt de toptijd van zijn ploeggenoot Geoghegan Hart met een seconde! Nu afwachten wat Evenepoel doet. Roglic is intussen steeds verder aan het klimmen in het tussenklassement, maar de Sloveen lijkt toch te snel van start te zijn gegaan.

FINISH (35 km) | Geoghegan Hart voorlopig snelste

Tao Geoghegan Hart komt binnen in 41.26 en is twee seconden sneller dan Stefan Küng aan de finish en heeft nu de snelste tijd op zijn naam!

TUSSENPUNT 2 (23 km) | Evenepoel raakt voorsprong kwijt

Kijk eens aan! Bij het tweede tussenpunt heeft Evenepoel nog maar twee seconden voorsprong op Thomas en negen seconden op Geoghegan Hart! En ook Roglic komt vier tellen dichterbij: het verschil is nog wel 0.25.

Leknessund is roze al lang kwijt...

Andreas Leknessund geeft bij het eerste tussenpunt op 13 kilometer al 0.47 toe op de tijd van Evenepoel. Daarmee is de roze trui voorlopig 20ste.

Evenepoel doet wat iedereen van hem verwacht

Remco Evenepoel onderweg in de tijdrit.

TUSSENPUNT 1 | Evenepoel ruim sneller dan Thomas

Bij het eerste tussenpunt is Remco Evenepoel elf seconden sneller dan Geraint Thomas. Zijn tussentijd van 14.45 is nu al 31 seconden sneller dan Roglic!

Roglic valt tegen in eerste deel

De tussentijd van Primoz Roglic valt wat tegen na 13 kilometer. Hij noteert 15.16 en dat is pas de achtste tijd voorlopig, nu al 0.20 achter Thomas. En dan moet Evenepoel nog komen.

TUSSENPUNT 1 (13 km) | Thomas de snelste, Almeida geeft wat toe

START | Leknessund voor het laatst in het roze?

Met Andreas Leknessund zijn nu alle renners op het parcours (geweest). De Noor rijdt voor de vijfde dag in het roze, maar zal die trui straks ongetwijfeld afstaan. Kan hij de schade beperken?

START | Evenepoel onderweg!

Een strak bekkie bij de topfavoriet voor de dagzege en misschien ook wel de hele Giro. Vooraf zou Remco Evenepoel in deze tijdrit een beslissende slag willen slaan in de Giro, maar lukt hem dat ook?

Remco Evenepoel voor de start van zijn tijdrit.

START | Roglic vertrokken!

Wat kan de olympisch kampioen in deze gevaarlijke tijdrit? Hoewel, de wegen zijn droger dan een uur of twee geleden. Gelukkig maar.

Primoz Roglic staat klaar voor zijn tijdrit.

FINISH | Arensman verliest toch nog 0.20 in slot tijdrit

Thymen Arensman heeft in de laatste kilometers toch nog behoorlijk wat tijd verloren op de tijden van Küng en Armirail. Hij is nog wel derde, 20 seconden achter de toptijd van de Zwitser.

Thymen Arensman komt over de streep in de tijdrit.

START | Man in het wit vertrokken

João Almeida, nog altijd met fraaie snor, was een van de verrassingen van de openingstijdrit. Deze keer rijdt hij in een wit tijdritpak, wat kan de Portugees?

João Almeida aan de start van zijn tijdrit.

TUSSENPUNT 1 (13 km) | Kämna snel bij eerste tussenpunt

Kijk eens aan, bij het eerste tussenpunt is Lennard Kämna maar een fractie langzamer dan Thymen Arensman. De Duitser kan goede zaken doen in het klassement, want dat is deze Giro voor het eerst zijn ambitie.

START | Thomas vertrokken!

Geraint Thomas staat klaar op het startpodium.

Roglic maakt zich klaar voor tijdrit

Tao Geoghegan Hart is zojuist vertrokken als Primoz Roglic zich juist naar het startpodium beweegt. De spanning stijgt!

Primoz Roglic op weg naar het startpodium

TUSSENPUNT 2 (23 km) | Arensman heel goed: tweede tijd

Thymen Arensman is echt heel goed onderweg hoor! Ook bij het tweede tussenpunt na 23 kilometer klokt hij de tweede tijd, vier seconden achter Bruno Armirail en een seconde voor de voorlopig snelste man aan de finish, Stefan Küng.

Thymen Arensman onderweg in de tweede tijdrit van de Giro.

Riemen vast: tijd voor de toppers

We gaan ons stilaan opmaken voor hét duel tussen de toppers van deze Giro. Zometeen gaat Tao Geoghegan Hart van start, daarna Geraint Thomas en João Almeida. En dan is het tijd voor Primoz Roglic en Remco Evenepoel.

Roze trui Andreas Leknessund sluit de dans.

Mollema: 'Link parcours, hoop dat er niemand gaat vallen'

"Ik denk wel dat ik een redelijke tijdrit heb gereden", vertelde Bauke Mollema voor de camera van Eurosport. "Het is best wel een link parcours, met die kasseitjes en bochtjes. We zullen zien of er niemand gaat vallen."

FINISH | Voorlopige topvijf

FINISH | Beste tijd Armirail, Mollema kan Feyenoord kijken

Bauke Mollema mag snel naar de bus voor een warme douche, want zowel Bruno Armirail als Stefan Küng zijn een flink stuk sneller dan de Nederlander. Küng is voorlopig de snelste in 41.28. Armirail geeft 0.04 toe op zijn ploeggenoot. Mollema is nu de nummer drie op liefst 55 seconden!

Een geluk bij een ongeluk: nu kan Feyenoord-fan Mollema rustig naar de kampioenswedstrijd van zijn club gaan kijken.

Bauke Mollema verlaat de hotseat en kan nog gedoucht en wel de kampioenswedstrijd van Feyenoord kijken.

TUSSENPUNT 1 (13 km) | Arensman tweede bij eerste tussenpunt

Kijk eens aan, lost Thymen Arensman Bauke Mollema straks af? Arensman is na 13 kilometer maar een fractie langzamer dan de beste tijd van Stefan Küng.

FINISH | McNulty komt net niet aan tijd van Mollema

Brandon McNulty strandt op een seconde van de tijd van Bauke Mollema aan de finish! De Amerikaan is wel voorlopig tweede. Ben Healy heeft niet zo'n geweldige solo als gisteren gereden en komt niet voor in de toptwintig.

Maar...Mollema zal niet lang meer op die hotseat zitten, want Küng en vooral Armirail zijn bij het derde tussenpunt veel en veel sneller.

Bauke op de hotseat

 • NOS
  Bauke Mollema op de hotseat.
 • NOS
  De voorlopige toptien in de tijdrit in de Giro, maar de echte toppers moeten nog komen.

TUSSENPUNT 1 (13 km) | Küng ruim de snelste

Mollema is de snelste aan de finish, maar we zien bij het eerste tussenpunt dat Stefan Küng liefst 22 seconden sneller is dan de Nederlander. Küngs ploegmaat Bruno Armirail heeft daar trouwens de tweede tijd genoteerd, 14 seconden achter Küng.

FINISH | Mollema snelste!

Bauke Mollema! De Nederlands kampioen tijdrijden rijdt gewoon de snelste tijd tot nu toe! Hij is liefst 14 seconden sneller dan Michael Hepburn.

Bauke Mollema onderweg in de tweede tijdrit in de Giro.

START | Twee kleppers van Groupama gestart: Armirail en Küng

Vlak na elkaar zien we tijdrittoppers Bruno Armirail en Stefan Küng (beiden Groupama-FdJ) aan de start. We zijn vooral nieuwsgierig naar de Zwitser, die gisteren opvallen lang probeerde bij te blijven bij de groep met favorieten. Heeft hij nog pijn in zijn benen of zette hij de spieren op scherp voor vandaag?

Stefan Küng aan de start van de tijdrit.

FINISH | Sütterlin geeft drie seconden toe op Hepburn

Jasha Sütterlin (Bahrain) komt heel dicht in de buurt van de toptijd van Hepburn, maar geeft uiteindelijk drie seconden toe. Ook Rohan Dennis is aan de streep en noteert 'slechts' de vijfde tijd op 0.55 van Hepburn.

Overigens komt Hepburn niet voor in de top bij de tussentijden en dat geeft te denken dat de tijdswaarneming opnieuw niet te vertrouwen is. Weet je nog: in de openingstijdrit veroverde Brandon McNulty de eerste bergtrui vanwege een verbluffend snelle tijd tussen het laatste tussenpunt en de finish. Pas de volgende ochtend bleek op basis van de persoonlijke gegevens op Strava dat die tussentijd niet bleek te kloppen.

We houden een slag om de arm dus. Maar de eindtijden zullen wel kloppen.

START | McNulty en Healy op het parcours

Met Brandon McNulty en de held van gisteren Ben Healy zijn nog twee kleppers op het parcours. McNulty is een kanshebber voor de toptien en dat geldt wellicht ook voor Healy, die niet voor niets Iers tijdritkampioen is. Dat was trouwens zijn allereerste profzege, inmiddels staan er vijf '1-tjes' op zijn palmares.

Je zou het hem niet geven op het startpodium, maar inmiddels weten we dat het bij Healy niet altijd is wat het lijkt.

Ben Healy op het startpodium voor zijn tijdrit.

TUSSENPUNT 1 (13,5 km) | Tweede tijd Mollema

We zagen al dat Bauke Mollema goed gestart was aan de tijdrit en dat wordt bevestigd bij het eerste tussenpunt. Hij noteert de tweede tijd op slechts drie seconden van Edoardo Affini, die daar nog de snelste was.

FINISH | Snipperdag voor Pedersen

Ook Mads Pedersen is niet volle bak gegaan in de regen. De Deen noteert de voorlopig 19de tijd op 3.24 van de voorlopig snelste tijd van Hepburn.

FINISH | Hepburn duwt Affini van de hotseat

De Australiër Michael Hepburn duwt Edoardo Affini van de hotseat. Hij is vier tellen sneller dan de Italiaan van Jumbo.

START | Mollema onderweg

De Nederlands kampioen tijdrijden is onderweg en zo te zien heeft Bauke Mollema zijn zinnen gezet op een mooie prestatie! Hij neemt de bochten met alle risico tenminste.

Pech voor Matthews: ketting eraf

Michael Matthews moet van de fiets om zijn ketting er weer op te leggen.

FINISH | Affini voorlopig snelste

Edoardo Affini onderweg naar de voorlopig snelste tijd.

Terwijl de regen alleen maar harder uit de hemel lijkt te vallen, zullen we eens de balans opmaken aan de finish. Josef Cerny is net binnengekomen en zijn tijd valt tegen. De Tsjech heeft niet alle risico's genomen. Alex Kirsch - die deze week in aanraking kwam met met Evenepoel - heeft dat wel, maar zal niet mogen plaatsnemen in de hotseat.

Want vlak na de Luxemburger komt Edoardo Affini over de streep in de voorlopig snelste tijd: 42.41. Dat betekent een gemiddelde van 49,200 kilometer per uur.

START | Pedersen vertrokken

Op een goede dag kan Mads Pedersen een tijdrit als deze bij de beste vijftien rijden, maar net hoorden we Daan Hoole al praten over de risico's. En Pedersen heeft zijn zinnen gezet op de eerste ritten na de rustdag en wellicht de puntentrui in Rome.

Mads Pedersen is vertrokken voor zijn tijdrit.

TUSSENPUNT 1 (13 km) | Affini snelste

Edoardo Affini verkende de tijdrit vanochtend met zijn kopman Primoz Roglic en het lijkt erop dat hij volle bak gaat om een richttijd neer te zetten voor straks. Bij het eerste tussenpunt is hij in ieder geval de snelste, 6 seconden voor de Luxemburger Alex Kirsch.

FINISH 35 km | Hoole als eerste binnen

Daan Hoole is de eerste renner die aan de finish komt, want de als eerste gestarte Serviër Stojnic zien we een meter of tweehonderd achter hem rijden. De Nederlander zet de eerste richttijd neer: 44.47.

"Om eerlijk te zijn ben ik niet voluit gegaan", zei Hoole kort na zijn tijdrit bij de collega's van Eurosport. "De bochten waren behoorlijk glibberig en ik ben hier gekomen om Mads Pedersen te helpen."

Daan Hoole zet als erste een richttijd neer in de tijdrit.

Milan, Hepburn, Affini en De Bod onderweg

Jonathan Milan, drager van maglia ciclamino, is zojuist van start gegaan, direct gevolgd door Michael Hepburn. Vooral de laatse geldt als een sterke tijdrijder en kandidaat voor misschien wel een toptienklassering. En dat geldt ook voor Jumbo-specialist Edoardo Affini en de Zuid-Afrikaan Stefan De Bod.

De komende minuten gaan we meer weten over wat mogelijk is op dit spekgladde parcours.

TUSSENPUNT 1 | Hoole snelste (als verwacht)

Nog een specialist op het parcours: Josef Cerny!

Josef Cerny mag je ook best een specialist noemen op dit terrein. De Tsjech won de proloog in de Ronde van Romandië: ook die was vlak, maar wel bijna dertig kilometer korter dan vandaag. Overigens merken we nu al dat de tijdmetingen - net als bij de openingstijdrit - niet bijster betrouwbaar zijn.

We doen ons best om je zo goed mogelijk op de hoogte te houden!

Josef Cerny is begonnen aan zijn tijdrit.

Hoole heeft voorganger al te pakken

Net na het eerste tussenpunt heeft Daan Hoole zijn voorganger Stefano Gandin al te pakken. Een mooie boost voor Hoole, maar het zegt ook niet zoveel, want Gandin is niet bepaald een hoogvlieger. De kans is groot dat Hoole ook de als eerste gestarte Stojnic nog gaat inhalen en dus als eerste een tijd gaat zetten aan de finish.

Daan Hoole haalt zijn voorganger Stefano Gandin in.

START | Ook Tusveld is vertrokken

Vlak na Hoole is ook Martijn Tusveld begonnen aan zijn tijdrit. Van de Utrechter van DSM hoeven we geen wonderen te verwachten, zeker niet na zijn stevige valpartij eerder deze Giro.

START | Hoole is onderweg!

Daan Hoole is net van het startpodium gerold voor zijn tijdrit. En dat doet hij uiterst behoedzaam, want de eerste meters gaan over spekgladde klinkertjes. Na de bocht op het asfalt gaat de boomlange renner liggen op zijn tijdritstuur.

Op papier is Hoole een knappe outsider in deze tijdrit, maar hij is deze week wel een paar keer gevallen.

Daan Hoole staat als eerste Nederlander op het startpodium van de tijdrit naar Cesena.

Arensman een dagje niet in het wit

De afgelopen dagen reed Thymen Arensman in de witte jongerentrui, al is hij slechts vierde in het jongerenklassement. Dat had te maken met het roze van Leknessund, de regenboogtrui van Evenepoel en de Portugese kampioenstrui van Almeida.

Leknessund rijdt in een roze snelpak van de organisatie en Evenepoel mag weer in zijn Belgische kampioenspak rijden. Maar aangezien Almeida geen Portugees kampioen tijdrijden is, rijdt hij vandaag in het witte pak van de organisatie.

Starttijden toptien

Over tien minuten rolt de Serviër Veljko Stojic (Corratec) als eerste van het startpodium de regen in. En dan wordt het een paar uur wachten tot de echte grote kanonnen in actie komen. Hieronder de starttijden van de renners in de toptien van het klassement.

Waanzinnig! Pieterse wint meteen bij debuut in wereldbeker mountainbike

Wat kan Puck Pieterse niet? In haar eerste wereldbekerwedstrijd mountainbiken bij de elite heeft de Amersfoortse, die gisteren haar 21ste verjaardag vierde, meteen de zege gegrepen. In het Tsjechische Nove Mesto was ze na een zenuwslopend duel wereldkampioen Pauline Ferrand-Prévot (partner van Dylan van Baarle, maar dat terzijde) de baas.

Europees kampioene Loana Lecomte werd derde. Anne Terpstra eindigde als zesde.

"Ik weet ook niet wat er gebeurd is", zei Pieterse direct na de finish. "Normaal is mijn start altijd goed, maar het ging zo hard dat ik dacht dat ik mezelf opblies. Pauline en ik waren aan het stuivertje wisselen. Ik probeerde kalm te blijven en dat lukte."

Eerder dit jaar werd Pieterse bij haar eerste WK veldrijden bij de elite tweede achter Fem van Empel. Meer lezen over die twee supertalenten, klik op de link hieronder.

Starttijden tijdritspecialisten

Zonder Filippo Ganna is de kans dat iemand anders dan een klassementsrenner vandaag de tijdrit wint, niet zo heel groot. Maar er zijn wel degelijk specialisten die mogen hopen op een mooie ereplaats. En gezien de weersomstandigheden is er misschien ook wel meer mogelijk.

Deze oustsiders komen de eerste uren in actie.

Slotrit Ronde van Hongarije geneutraliseerd

De laatste etappe van de Ronde van Hongarije gaat zondag niet door. De Nederlanders Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen krijgen vanwege slechte weersomstandigheden geen laatste kans in de sprint. "Na lang overleg met de teams is de vijfde etappe geneutraliseerd vanwege het weer en het gladde parcours", laat de organisatie weten.

De renners rijden zondag vanaf 11.00 uur wel een ingekorte vijfde etappe in Boedapest. Maar de laatste rit kent nu geen winnaar, ook zijn er geen punten voor het klassement meer te verdienen. De Zwitser Marc Hirschi is daarmee de eindwinnaar. Groenewegen en Jakobsen schreven respectievelijk de eerste en tweede rit op hun naam.

Stand van zaken in het klassement

Gisteren hield Andreas Leknessund knap stand en behield zijn roze trui. Maar met slechts acht tellen voorsprong op Evenepoel twijfelt niemand eraan dat de Noor die trui vandaag zal kwijtraken.

Toptien algemeen klassement

1. Andreas Leknessund (DSM)
2. Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) +0.08
3. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +0.38
4. João Almeida (UAE) +0.40
5. Geraint Thomas (Ineos) +0.52
6. Tao Geoghegan Hart (Ineos) +0.56
7. Aurélien Paret-Peintre (AG2R) +0.58
8. Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe) +1.26
9. Damiano Caruso (Bahrain) +1.39
10. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) +1.54
19. Thymen Arensman (Ineos) +3.01

Starttijden Nederlanders: Hoole bijt spits af

Daan Hoole is om 13.17 uur de eerste Nederlander die in actie zal komen. En gezien de tijdritcapaciteiten van de boomlange Trek-renner zou hij vervolgens weleens lang op de hotseat mogen plaatsnemen.

Technogym Village...waar kennen we die naam ook alweer van?

Voor de finish van de tijdrit heeft de Giro-organisatie trouwens geen luisterrijk stadscentrum gekozen, maar Technogym Village waar het hoofdkantoor van fitnessmateriaalproducent Technogym staat. En die naam ken je misschien nog van de wielerploeg GB-MG in de jaren 1990.

Destijds was Technogym een prominente subsponsor van de sterrenformatie met onder meer Davide Rebellin, Fabio Baldato, Michele Bartoli, Gianni Bugno en natuurlijk Johan Museeuw, Wilfried Peeters en ploegleider Patrick Lefevere. Een prima plek voor een overwinning van Remco Evenepoel kortom.

Johan Museeuw in 1994 op weg naar de zege in de Amstel Gold Race met Technogym op shirt en broek.

Tao laat zijn voetbalhart spreken: iemand nog een shirt van FC Fossombrone in de kast?

Tao Geoghegan Hart intussen is met andere zaken bezig dan geruchten over de concurrentie. Geoghegan Hart is een groot fan van Arsenal en zelfs partner van de (half-Nederlandse) Arsenal-speelster Lotte Wubben-Moy.

Als liefhebber van de edele voetbalsport wist hij natuurlijk waar de etappe van gisteren aankwam: Fossombrone, waar de lokale voetbalclub ooit het uithangbord was van de Belgische kledingontwerper Dirk Bikkembergs. En dus deed hij een vanochtend oproep, recht uit zijn voetbalhart.

Gerucht, geheim of grap? 'Roglic zou corona hebben'

Diezelfde Geraint Thomas was de bron van een van de opmerkelijkste geruchten van dit weekend. Na de etappe van gisteren vertelde hij aan Daniel Friebe van The Cycling Podcast namelijk dat Roglic hem onderweg verteld zou hebben dat de Sloveen corona zou hebben.

Uit de innige omhelzing na de finish tussen Thomas en Roglic konden we al opmaken dat de soep niet zo heet gegeten moet worden. En Marc Reef, ploegleider van Jumbo-Visma, schoot zelfs in de lach toen hem gevraagd werd naar het gerucht. "Een dag of vijf geleden kwam Koen Bouwman in de bus al vertellen dat er in het peloton gezegd werd dat Primoz corona zou hebben", vertelde Reef zelfs.

Een Sloveense grap, een staaltje psychologische oorlogvoering of gewoon een storm in een glas water. Oordeelt u zelf.

Geraint Thomas en Primoz Roglic schudden elkaar de hand na de late aanval in de etappe naar Fossombrone.

Scheurtjes in het pantser van Evenepoel?

De meeste wielervolgers gaan er vanuit dat het verschil tussen Evenepoel en zijn concurrenten vandaag niet zo groot zal zijn als een week geleden. Dat heeft natuurlijk te maken met de dubbele valpartij van de Belg op de gladde wegen van Zuid-Italië.

Maar meer nog met de uitkomst van de etappe van gisteren, waarin Evenepoel voor het eerst een moment van zwakte toonde. Hij reed zich stuk op de aanval van Primoz Roglic op de steile Cappuccini-klim en werd ook nog gepasseerd door Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart.

Schrijf die mannen ook maar op voor vandaag.

Healy maakt favorietenrol waar in 'muurtjesrit' in Giro, Evenepoel geeft seconden prijs

Wie houdt Evenepoel van de zege?

Nog maar acht dagen geleden reed Remco Evenepoel de concurrentie aan gort in de openingstrijdrit van iets meer dan 19 kilometer. Hoewel die tijdrit eindigde met een klimmetje, pakte Evenepoel zijn winst op het vlakke. En dus is er maar een topfavoriet voor de dagzege, zeker nu de nummer twee van de openingstijdrit, Filippo Ganna, geveld is door corona.

Evenepoel was in die openingstijdrit 43 seconden sneller dan Primoz Roglic. Die openingstijdrit nog eens terugkijken?

Evenepoel pakt roze trui na sterke openingstijdrit, Roglic verliest 43 seconden

35 vlakke kilometers met 14 lastige bochten

Laten we eens kijken naar wat de renners vandaag te wachten staat: de langste tijdrit van deze Giro (35 kilometer), maar wel een die volledig vlak is. Normaal gesproken een kolfje naar de hand van Remco Evenepoel, maar het is af te wachten hoe goed hij is na zijn valpartijen eerder deze week en de mentale tik van zaterdag.

Voor de dagzege heeft hij in ieder geval een belangrijke concurrent minder, want Filippo Ganna is naar huis met een positieve coronatest. De Serviër Veljko Stojnic is om 13.10 de eerste renner op het parcours, Andreas Leknessund is om 16.32 de laatste renner die van het startpodium rolt.

Er zijn liefst drie meetpunten onderweg: na 13 kilometer, na 23 kilometer en na 29 kilometer.

 • NOS
  Het profiel van de 9de etappe in de Giro, een vlakke tijdrit van 35 kilometer van Savignano sul Rubicone naar Cesena.
 • NOS
  Het parcours van de tijdrit is niet al te technisch.

Benevenuti di Savignano sul Rubicone!

In het jaar 49 voor Christus (niet dat toen iemand op de hoogte was van de figuur die later Jezus Christus genoemd zou worden) stak Julius Caesar met zijn troepen de rivier de Rubicon over. De 'rode rivier' (vanwege de ijzerafzettingen) was op dat moment de grens tussen Gallië en Rome en door de oversteek te maken brak Caesar de wet van het Romeinse imperium.

Bewust, want hij ging op weg naar Rome om daar de macht te grijpen en vervolgens uit te groeien tot de grootste keizer (Caesar) van het Romeinse Rijk.

Vandaag zijn het geen soldaten, maar wielrenners die de Rubicon oversteken op zoek naar eeuwige glorie. De tweede tijdrit van deze Giro begint namelijk in het plaatsje Savignano sul Rubicone en eindigt in Cesena. En dat is weer de geboorteplaats van Marco Pantani. Of beter, Cesenatico, een dorpje waar de renners onderweg langs rijden.

Hoewel Pantani nou niet bepaald liefhebber was van vlakke tijdritten, staat deze rit zoals gebruikelijk in de Giro in het teken van Il Pirata.

Marco Pantani op zijn tijdritfiets in de proloog van de Tour de France van 2000.