liveblog
NOS VoetbalAangepast

Simons bevrijdt PSV tegen Fortuna Sittard • AZ deelde lakens uit tegen Emmen

Vijf wedstrijden in de eredivisie op zondag:

liveblog gesloten

Nog wat sfeerbeelden

Nog wat sfeerbeelden uit Rotterdam om het af te leren...

De stand in de eredivisie

De stand van zaken in de eredivisie op dit moment. De strijd om het kampioenschap is vandaag beslist, maar er staat nog steeds wat op het spel in de laatste twee speelrondes.

Stand eredivisie

Feyenoord-doelman Bijlow over toekomst Slot

Keeper Justin Bijlow hoopt dat zijn trainer Arne Slot ook na het kampioenschap voor Feyenoord behouden blijft. "Het is een geweldige trainer. Ik denk dat we het daar niet over hoeven te hebben."

Bijlow over toekomst Slot: 'Zal hem vanavond nog even aan zijn shirtje trekken'

PSV zet stap richting tweede plek

PSV boekt door de goal van Simons in de slotfase van de wedstrijd een overwinning op Fortuna Sittard. Als PSV volgende week thuis wint van Heerenveen dan is de ploeg verzekerd van de tweede plek en de voorronde van de Champions League.

Eindstand PSV - Fortuna Sittard (2-1)

AZ wint eenvoudig en ruim van Emmen

Het zit erop in Alkmaar. Het bleef in de tweede helft wat betreft doelpunten bij de treffer van Emmen-spits Zivkovic. Wel liet de bij AZ teruggekeerde vleugelaanvaller Jesper Karlsson nog wat van zijn klasse zien.

FC Emmen zal de volgende weken uit een ander vaatje moeten tappen wil het de nacompetitie ontlopen. Emmen ontvangt volgende week kersvers kampioen Feyenoord in eigen huis.

Eindstand AZ - FC Emmen 5-1

Gemeente Rotterdam vraagt fans om Coolsingel te verlaten

Om heeft het feest voor de huldiging van morgen goed voor te bereiden roept de gemeente Rotterdam de feestvierende fans op om de Coolsingel en het Hofplein te verlaten. De opbouw voor het feest van morgen wordt nu al gestart.

Op de bekendste straat in Rotterdam moest het waterkanon nog wel even ingezet worden.

Waterkanon ingezet op Coolsingel in Rotterdam

PSV - FOR | 82' DOELPUNT PSV

Xavi Simons doet het weer eens voor PSV. Het grote talent van PSV schiet de bal vanaf de rand van het strafschopgebied hard en hoog in het doel.

PSV - FOR (2-1)

Schorre Slot is blij dat hij in rijtje trainers met prijs staat

Succescoach Arne Slot over het winnen van een prijs, Frank Arnesen en zijn band met Orkun Kökçü.

Slot: 'Heel fijn om in het rijtje trainers te horen die een prijs hebben gewonnen'

AZ - EMM | 70' Karlsson en Dani de Wit terug bij AZ

AZ doet het rustig aan. Een blik op het scorebord leert ons dat dit niet zo vreemd is. De Alkmaarse lichtpuntjes in de tweede helft zijn de invallers. Jesper Karlsson en Dani de Wit maken hun rentree na blessureleed.

AZ - EMM (5-1)

Titelstrijd in Engeland officieus beslist

In Engeland is de kampioenstrijd vandaag officieus beslist. City won met 3-0 bij Everton terwijl Arsenal een nederlaag leed tegen Brighton & Hove Albion.

PSV - FOR | 60' Luuk de Jong eruit

Luuk de Jong wordt net als vorige week vroegtijdig gewisseld. De spits lijkt last van zijn knie te hebben. Fabio Silva komt erin. Trainer Ruud van Nistelrooij kijkt niet alleen zorgelijk vanwege de situatie met De Jong. Hij lijkt er niet gerust op vandaag. Hij wisselde niet voor niets ook al drie keer in de rust.

PSV - FOR (1-1)

AZ - EMM | 50' DOELPUNT EMMEN

Emmen doet wat terug. Richairo Zivkovic gaat op keeper Matthew Ryan af en schuift de bal binnen. Spannend zal het niet meer worden, al heeft Emmen wel iets van de eer gered.

AZ - EMM (5-1)

De ballen rollen weer

In Eindhoven en Alkmaar is er afgetrapt voor de tweede helft. PSV zal er met het oog op de Champions League-miljoenen ook nog een tandje bij moeten zetten. Emmen zal zich moeten herpakken na de oorwassing in de eerste helft.

FOR - PSV (1-1)

AZ - EMM (5-0)

Hartman: 'Slot vond mij te goed om te verhuren'

Feyenoord-linksback Quilindschy Hartman had het kampioensfeest bijna niet meegemaakt, tenminste niet op het veld. Hij werd bijna verhuurd aan Excelsior. Trainer Arne Slot stak daar een stokje voor.

Hartman was bijna weg bij Feyenoord: 'Maar Slot vond me te goed om te verhuren'

Rust in Eindhoven

Het is ook rust in Eindhoven. PSV heeft een veldoverwicht, maar heeft nog geen tweede goal kunnen maken. Fortuna Sittard kon een aantal keren gevaarlijk worden in de tegenstoot. Zo haalde Cordoba een keer gevaarlijk uit. De bal ging naast.

PSV - FOR (1-1)

EMM - AZ | 47' DOELPUNT AZ

Het wordt nu wel erg treurig voor FC Emmen. Jordy Clasie maakt vlak voor rust de vijfde Alkmaarse treffer. De middenvelder schiet de bal van afstand in de hoek. Scheidsrechter Edwin van de Graaf fluit gelijk voor de rust.

AZ - EMM (5-0)

Ondertussen in Rotterdam

Waar het op de velden nog goals regent, regent het meters bier (en andere drank) in het centrum van Rotterdam. Ook daar wordt gevierd dat Feyenoord kampioen is.

Feyenoorders uitzinnig na kampioenschap: 'Ik heb gehuild!'

AZ - EMM | 29' DOELPUNT AZ

AZ ligt op koers voor een monsterscore. Sam Beukema staat nu wel echt op het scoreformulier. Sam Beukema kopt een corner van Van Brederode binnen.

AZ - EMM (4-0)

PSV - FOR | 25' DOELPUNT PSV

Daar is de goal die niet uit kon blijven. PSV speelt beter dan Fortuna en Luuk de Jong verzilvert het veldoverwicht. De spits kopt een voorzet van Jordan Teze bij de tweede paal binnen.

PSV - FOR (1-1)

AZ - EMM | 23' DOELPUNT AZ

De wedstrijd in Alkmaar lijkt nu al beslist. Tijjani Reijnders probeert een vrije trap op het hoofd van Sam Beukema te leggen. Die tweede schampt de bal die in het doel belandt. Reijnders krijgt de treffer uiteindelijk op zijn naam.

AZ - EMMEN (3-0)

PSV - FOR | 22' Goal Fortuna afgekeurd

Na het doelpunt van Fortuna werd PSV beter. Zo deed Luuk de Jong een aardige poging om te scoren. Hij nam de bal achter het standbeen. Na ruim twintig minuten leek toch Fortuna de voorsprong te vergroten. Keeper Benitez verspeelde de bal en Cordoba kon profiteren. De aanvaller kreeg de bal op de hand en dus ging een nieuw Limburgs feestje niet door.

PSV - FOR (1-0)

AZ - EMM | 15' DOELPUNT AZ

Een dramatische start voor FC Emmen. Myron van Brederode brengt AZ na een kwartier al een op 2-0 voorsprong. De aanvaller van AZ schuift de bal via de binnenkant van de paal binnen.

AZ - EMMEN (2-0)

AZ - EMM | 13' DOELPUNT AZ

AZ komt op voorsprong, Sven Mijnans controleert de bal van Jordy Clasie op uitstekende wijze en schiet raak.

AZ - EMM (1-0)

Groningen - Ajax dinsdag uitgespeeld

De wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax wordt aanstaande dinsdag om 15.00 uitgespeeld. Het duel werd vandaag in de negende minuut gestaakt nadat supporters meerdere keren rookbommen op het veld gooiden. De wedstrijd wordt zonder publiek afgewerkt.

Afscheid Madueke

Het publiek in Eindhoven neemt in de rust afscheid van Noni Madueke. Hij verkaste in de winterstop voor ongeveer veertig miljoen euro naar Chelsea

Noni Madueke

PSV - FOR | 4' DOELPUNT FORTUNA

PSV komt al vroeg op achterstand. Paul Gladon maakt een fraaie goal voor Fortuna Sittard. De spits scoort middels een omhaal. De aanval die eraan voorafging was ook mooi.

PSV - FOR (0-1)

Beide wedstrijden zijn begonnen

Er is afgetrapt in Alkmaar en Eindhoven.

Opstelling FC Emmen

FC Emmen probeert met man en macht degradatie te voorkomen. Gisteren heeft concurrent Excelsior goede zaken gedaan door een punt te pakken tegen Heerenveen. Hierdoor staat Emmen nu op de zestiende plek. Als de ploeg van Dick Lukkien hier aan het eind van het seizoen nog steeds staat, dan wachten de play-offs tegen degradatie.

Dit is de basiself van de Emmenaren.

Opstelling Emmen

Opstelling AZ

AZ zit Ajax op de hielen voor de derde plek en heeft dus nog steeds zicht op Europa League-voetbal (in plaats van Conference League). AZ speelde vorige week gelijk tegen Ajax (0-0) en leed afgelopen donderdag een 2-1 nederlaag in Londen tegen West Ham United.

De volgende namen proberen de Alkmaarders weer een overwinning te bezorgen.

Opstelling AZ

Opstelling Fortuna Sittard

Fortuna Sittard boekte vorige week een overwinning op Fortuna Sittard (2-0) en is zeker van een nog een seizoen in de eredivisie.

Dit zijn de elf namen die het vanavond moeten doen voor de Limburgers.

Opstelling Fortuna Sittard

Opstelling PSV

PSV weet ruim een uur zeker dat het geen kampioen meer kan worden. Dat wil niet zeggen dat er nergens meer om gevoetbald wordt. Voor PSV staat de felbegeerde tweede plek, die recht geeft tot de voorronde van de Champions League, nog steeds op het spel.

Trainer Ruud van Nistelrooij kiest voor de volgende namen.

Opstelling PSV

Feest in Rotterdam, concentratie in Eindhoven en Alkmaar

Door al het feestgedruis in Rotterdam zou bijna vergeten kunnen worden dat er om 20.00 uur nog twee eredivisiewedstrijden op het programma staan. PSV speelt in Eindhoven tegen Fortuna Sittard en AZ neemt het thuis op tegen FC Emmen.

Kökçü: 'We hebben dit verdiend'

Orkun Kökcü krijgt de microfoon in zijn handen gedrukt waarmee hij, met schorre stem, het stadion toe kan spreken: "Ik weet eigenlijk niet wat ik moet zeggen. Ik ben hartstikke trots. We hebben dit verdiend. Wij zijn kampioen!!"

Kökçü spreekt Legioen toe met overslaande stem: 'Dit heeft Rotterdam verdiend!'

De schaal is uitgereikt

Van Bronckhorst en Van Persie reiken de schaal uit aan Feyenoord

Giménez geniet van Feyenoord-fans: 'Hun steun is geweldig'

Giménez geniet van Feyenoord-fans: 'Hun steun is geweldig'

Feest in Rotterdam

Door de hele stad is het feest:

  • AFP
  • NOS/Dico van de Lagemaat
  • NOS
  • nos

Centrum niet 'vol', wel afsluiting voor auto's en trams

De gemeente Rotterdam laat weten dat de binnenstad niet 'vol' is, wel is de Hofpleinregeling van kracht. Dat betekent dat trams en auto's niet meer welkom zijn, maar voetgangers nog wel.

Volg het titelfeest live

We streamen de feestelijkheden op de site en in de app. Kijk hier mee!

FEY-GAE | 90+3' Feyenoord is kampioen van Nederland!

De ploeg van trainer Arne Slot heeft het voor elkaar: de zestiende landstitel van Feyenoord is een feit!

Go Ahead Eagles kwam tekort om dit feest nog te verpesten. Eindstand: 3-0.

De soundtrack van dit Feyenoord-kampioenschap

Dit seizoen maakte onderstaand nummer van Cock van der Palm een onverwachte revival in De Kuip. Het is hét nummer van deze landstitel geworden.

FEY-GAE | 84' Eerste fans duiken alvast in de fontein op het Hofplein

De eerste fans nemen alvast een kampioensduik

FEY-GAE | 66' Voorpret

Bij Go Ahead is de fut er inmiddels uit. Feyenoord combineert met speels gemak en creëert zo nu en dan een kans.

Het is allemaal voorpret voor het feest dat straks los gaat barsten.

FEY-GAE | 54' Doelpunt Feyenoord!

Het staat 3-0 in De Kuip: Paixão draait weg en schiet de bal in de kruising. Een prachtgoal.

Dit kan voor Feyenoord niet meer missen.

FEY-GAE | 45+3' Duel hervat

Er staan nog 45 minuten tussen Feyenoord en de landstitel.

De Feyenoord-titel van: Lorenzio van Dorp (32)

Lorenzio van Dorp uit Rotterdam-Zuid ook wel bekend als vlogger Skilliecam. Hij legt zijn 'Feyenoord-ervaringen' in zijn vlogs vast. "Op al mijn foto's van de basisschool liep ik al met een Feyenoordshirt." Op Instagram heeft hij 11,3 duizend volgers. Hij maakt ook muziek en treed op in de Kuip. Zo trad hij ook vanmiddag op voor de wedstrijd.

"Vanavond gaan we lekker een goed feestje vieren. Het is genieten voor ons. Echt genieten. We hebben het voor elkaar gekregen. Coolsingel we komen eraan!"

FEY-GAE | 45+3' Rust

Het is pauze in De Kuip: Feyenoord ligt volledig op titelkoers.

FEY-GAE | 35' Feyenoord heeft de controle weer

Na een rommelige fase met twee goede momenten van Go Ahead heeft Feyenoord de touwtjes weer wat meer in handen. Idrissi was dichtbij zijn tweede goal.

De Feyenoord-titel van: Paul van Dorst (35)

"Gaat het nou echt gebeuren vandaag?" Als ze winnen ga ik zo de fontein in." Dat zei Paul van Dorst, voorzitter van de roze Kameraden, een LHBTI-supportersvereniging, kort voor de wedstrijd.

Hij kreeg veel doodbedreigingen aan zijn adres. "Daardoor ben ik twee seizoenen niet in de Kuip geweest." Nu voelt hij zich "veilig genoeg" om de kampioenswedstrijd in het stadion te kijken. "Ook al voelt het raar uit mijn mond maar Feyenoord staat voor mij toch voor saamhorigheid. En met zijn allen achter deze club staan."

FEY-GAE | 29' Bijna een eigen goal door Wieffer

Oef, daar komt Wieffer erg goed weg. De middenvelder kopt de bal na een indraaiende vrije trap van de Eagles tegen de lat achter keeper Bijlow.

Eerder maakte Wieffer ook in de Klassieker tegen Ajax een eigen doelpunt, dus het was wel erg wrang geweest als dat ook nu gebeurd was. Het blijft voorlopig 2-0.

FEY-GAE | 26' Geen strafschop Eagles

Kuipers leek in de zestien te worden neergehaald door Pedersen, maar de arbitrage zag er geen strafschop in.

Go Ahead-coach Hake is er boos over.

De Feyenoord-titel van: Lisa de Jong (33)

"Het voelt als een kers op de taart. Ik ben blij en emotioneel", vertelde Lisa de Jong een uurtje of twee voor de wedstrijd. "Er gaat van alles door me heen. Feyenoord betekent voor mij heel veel. Het is Rotterdam voor mij, de stad waar ik geboren en getogen ben. Als ze winnen gaan we naar de Coolsingel en het Hofpleinfontein."

"In 2017 was het water helemaal zwart en ben ik er maar niet in gegaan. Dat vond ik vies. Maar of ik er straks in ga is afhankelijk van hoeveel bier ik op heb." De Jong kwam op haar negentiende in voor het eerst in de Kuip. "Of je nou van voetbal houdt of niet, ik kan het iedereen aanraden om naar de Kuip te gaan. Ik vind het heel imposant."

FEY-GAE | 18' Doelpunt Feyenoord!

Giménez maakt er 2-0 van. Feyenoord zit op rozen.

De Mexicaanse spits kreeg de bal na een goede combinatie tussen Wieffer en Paixao. Daarna rondde hij netjes af.

Feyenoorders vieren feest na 2-0

FEY-GAE | 15' Doelpunt Feyenoord!

Idrissi schiet Feyenoord op voorsprong. De linksbuiten krijgt de bal in de zestien van Wieffer, blijft rustig en schiet raak.

Een flinke stap richting een Rotterdams titelfestijn.

FEY-GAE | 12' Beeld onder het megadoek

Zo zag de onthulling van het megadoek eruit voor supporters die erbij waren in De Kuip:

FEY-GAE | 7' Feyenoord nog zoekende

Middenin alle titelgekte moet Feyenoord zijn ritme nog vinden. De Rotterdammers kregen via Wieffer al wel een goede kans, maar de middenvelder miste.

Aan de overzijde aast de razendsnelle Adekanye op ruimte achter de defensie.

FEY-GAE | Megadoek onthuld

Vlak voor de aftrap werd het aangekondigde megadoek van de supporters van Feyenoord onthuld.

'Grootste actie ooit': megaspandoek wordt onthuld in De Kuip

Ook druk op Binnerotte en Willemsplein

Het Stadhuisplein is vol. Maar ook op de Binnenrotte en het Willemsplein staan duizenden mensen die de club naar de titel proberen te schreeuwen.

Drukte op de Binnenrotte

FEY-GAE | 1 'Kampioenswedstrijd is begonnen

Daar gaat 'ie! De kampioenwedstrijd in De Kuip is van start gegaan.

De Feyenoord-titel van: Caza (31) en Bo (26)

Aan de ingang van de Kuip staan Caza (31) en Bo (26). "Vandaag gaan we waarschijnlijk kampioen worden. Het is een van de mooiste dagen van mijn leven." Bo: "Feyenoord is Rotterdam, het is cultuur."

"Ik ging vlak bij de Kuip naar de peuterspeelzaal. En ik kan me nog herinneren dat we met de leidsters al naar de Feyenoordtraining gingen. Daar begon mijn passie voor Feyenoord. De mannen hebben geen kaarten voor de wedstrijd, maar gaan proberen binnen te komen. We zijn hier alles op alles aan het zetten om binnen te komen. Zo diep gaat de liefde," zegt Caza.

Slot niet bang voor kampioenstress: 'Heeft de ploeg geen aanleiding voor gegeven'

Arne Slot kort voor de kampioenswedstrijd van Feyenoord tegen Go Ahead Eagles.

Slot niet bang voor kampioenstress: 'Heeft de ploeg geen aanleiding voor gegeven'

Gemeente: 'Kom niet meer naar Stadhuisplein'

De gemeente Rotterdam adviseert Feyenoordsupporters om niet meer naar het Stadhuisplein te komen. Het is nu al vol.

Het advies aan Feyenoorders die niet in het stadion zijn is om de wedstrijd in een horecagelegenheid elders te kijken.

De Feyenoord-titel van: Angela van Dorp (51)

Aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid kan het feest niet vroeg genoeg beginnen in het Feyenoordcafe van Angela van Dorp en Miranda de Lang. In de straat waar ooit de avondklokrellen waren, wordt nu volop gefeest en gezongen.

Rookfakkels, vuurwerk en toeterende auto's gaan de straten door die rood zien van de rook. "Ik voel me vandaag emotioneel. Vanochtend heb ik al een potje zitten janken. Als we kampioen worden dan wordt het één groot knalfeest. Het is heel spannend", zegt Van Dorp.

Bijna vier uur voor aanvang van de wedstrijd moest ze in haar al mensen toegang weigeren bij de dranghekken aan het terras. "Jongens we zitten vol hè," roept ze naar een groep mannen die naar binnen willen lopen. Er staan bijna 200 mensen op het terras en in het café.

Angela van Dorp

De schaal is in De Kuip

De felbegeerde schaal komt aan in De Kuip

De Feyenoord-titel van: Edwin Dobber (53)

Edwin Dobber kijkt straks thuis op de bank met zijn vrouw en zijn moeder de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. "Ik ben al sinds mijn derde Feyenoord-supporter. Het zit in mijn hart en ziel." Op de hoek van zijn straat heeft hij een Feyenoordvlag, die hij al dertig jaar heeft, opgehangen aan een lantaarnpaal.

Dobber werd in de Tweebosbuurt geboren. De vooroorlogse wijk die na een jarenlange strijd tegen de vlakte ging. En moest anderhalf jaar geleden gedwongen zijn woning uit. Hij woont nu een paar straten verder, vlak naast het Afrikaanderplein wat vroeger een voetbalveld was en Feyenoord is ontstaan. Toen nog onder de naam Wilhelmina.

"De club wordt weer kampioen hoop ik. In 2017 moest ik werken in de haven en kon ik de wedstrijd niet zien. Toen was ik pissig maar nu ben ik lekker vrij."

Edwin Dobber

FEY-GAE | Opstelling Go Ahead Eagles

Xander Blomme speelt op de plek waar Evert Linthorst meestal staat. Bobby Adekanye ontbrak vorige week, maar is er nu weer bij.

Ook het centrum van Rotterdam loopt vol

Niet alleen het gebied rond De Kuip barst inmiddels uit zijn voegen, ook in het centrum barst het van de Feyenoorders.

Supporters van Feyenoord op de Binnenrotte

Een enorme stroom mensen gaat richting De Kuip

Gebied rond De Kuip stroomt vol met massa Feyenoord-supporters

FEY-GAE | De opstelling van Feyenoord

Feyenoord begint met de vertrouwde namen aan de kampioenswedstrijd. Trainer Arne Slot kiest voor dezelfde namen als vorige week. Toen won Feyenoord met 2-0 van stadgenoot Excelsior.

Boskamp: 'Wat een werelddag is dit'

Clubman pur sang Jan Boskamp geniet met volle teugen van de Feyenoord-dag. En hij hoopt dat Arne Slot nog een jaartje wil blijven, maar heeft daar een hard hoofd in...

Boskamp kan niet wachten op zestiende Feyenoord-titel: 'Wat een werelddag dit'

GRO-AJA | Ajax-spelers bedanken fans

De spelers van Ajax staan voor het uitvak om de supporters te bedanken. Die hebben voor niks een enorme reisdag achter de rug.

Het uitvak van Ajax

GRO-AJA | Manschot: 'Dit doen ze moedwillig'

Scheidsrechter Jeroen Manschot zag de bui eerder deze week al een klein beetje hangen. "Er is een veiligheidsoverleg geweest deze week. Iets langer en verscherpt. Dan wordt er besproken wat de signalen zijn. Online waren die er, maar meestal komen negen van de tien niet uit. Toch houd ik er wel altijd rekening mee dat er wat kan gebeuren."

Zo geschiedde. "Het is zo triest", baalde Manschot nogmaals. "Ik vraag me vooral af waarom dit wordt gedaan. Deze mooie sport wordt op deze wijze verziekt."

GRO-AJA | 8' Weer wordt de wedstrijd stilgelegd

Opnieuw fakkels op het veld: de wedstrijd zal normaalgesproken definitief gestaakt worden.

GRO-AJA | 6' Wedstrijd wordt hervat

We gaan weer voetballen. De veiligheid van de spelers kan kennelijk weer worden gewaarborgd.

In totaal heeft de wedstrijd veertien minuten stilgelegd.

GRO-AJA | 6' Vuurwerk en fan op het veld, duel stilgelegd

Groningen - Ajax ligt stil: de spelers van beide teams zijn naar binnen gegaan. Groningen-fans gooiden fakkels op het veld en er rende vervolgens een supporter het veld op.

Zo gaat het er kort voor de kampioenswedstrijd aan toe in Rotterdam

Zo gaat het er kort voor de kampioenswedstrijd aan toe in Rotterdam

GRO-AJA | 1' Wedstrijd begonnen

Er is afgetrapt bij FC Groningen - Ajax. Beide teams zullen iets van het chagrijn van zich af willen spelen.

GRO-AJA | 'Schaam je kapot'

'Geen plek meer voor ego en vriendjespolitiek', staat op een spandoek op de Z-Side, waar de fanatieke fans van het gedegradeerde Groningen staan.

Ondertussen wordt het 'Schaam je kapot' vanuit het thuisvak én het uitvak gezongen. Voor zowel Groningen als Ajax is dit seizoen totaal mislukt.

De spelersbus is bij De Kuip

Langzaam maar zeker komt de kampioenswedstrijd van Feyenoord dichterbij. De hoofdrolspelers van vandaag zijn zojuist bij De Kuip aangekomen.

De spelersbus van Feyenoord komt aan in De Kuip

Gaat Flekken in de Premier League keepen?

Bij Freiburg wordt voorzichtig voorgesorteerd op een transfer van keeper Mark Flekken naar de Premier League. Volgens technisch directeur Jochen Saier wil de 29-jarige Limburger graag naar Engeland. "Het zou kunnen dat Mark ons gaat verlaten, hij kijkt daar naar", zei Saier zondag op Sport1.

"Het gaat voor hem om de timing, om wanneer hij weer een grote stap kan zetten", aldus de directeur van Freiburg. Flekken speelt al jaren in Duitsland. Via Alemannia Aachen, SpVgg Greuther Fürth en MSV Duisburg belandde de keeper in 2018 bij Freiburg. Flekken groeide bij de club uit de Bundesliga uit tot een vaste waarde en werd zelfs international van het Nederlands elftal. Hij speelde vier interlands, maar viel eind vorig jaar buiten de selectie voor het WK in Qatar.

Freiburg verloor zaterdag in de Duitse competitie met 4-2 bij 1. FC Union Berlin en heeft daardoor kwalificatie voor de Champions League niet meer in eigen hand. Flekken verlengde vorig jaar zijn contract bij Freiburg, maar de club maakte toen niet bekend voor hoeveel seizoenen hij heeft bijgetekend.

VIT-CAM | 90+5' Duel afgelopen, Vitesse wint

Vitesse boekt op de 131ste verjaardag van de club een belangrijke zege in de strijd om lijfsbehoud. Bialek was de man van de wedstrijd, met twee doelpunten.

Verder was het voor beide teams een wedstrijd om gauw te vergeten, want het sprankelde niet.

Mexicaanse held in Rotterdam: Santiago Giménez

Santiago Gímenez is een van de grootste helden van dit succesvolle Feyenoord-seizoen. De Mexicaanse spits groeide met de week en is uitgegroeid tot een cruciale factor in de ploeg van Arne Slot. Hij scoorde veertien keer in de eredivisie.

En dat levert natuurlijk plaksnorren en sombrero's op in het centrum van Rotterdam:

VIT-CAM | 67' Rood voor Arcus

Rechtsback Arcus ziet een onhandige ingreep met geel bestraft worden. Omdat hij eerder ook al geel kreeg, moet hij inrukken. En dat een paar minuten na zijn prima assists bij de 2-0...

Vitesse moet de klus met tien man gaan klaren.

VIT-CAM | 61' Doelpunt Vitesse!

Daar was 'ie weer: Bialek! Hij schiet een voorzet van Arcus - met een klein beetje mazzel - binnen.

Je zou zeggen dat dit met nog een half uur te spelen tegen een reeds gedegradeerde tegenstander niet meer mis zal gaan voor Vitesse.

Vitesse - Cambuur 2-0

Verslag vanuit Rotterdam-Zuid: 'Joepie, we worden kampioen!'

Verslaggever Joep Schreuder dompelt zich onder in de kampioenssfeer in Rotterdam. Hij praat naast De Kuip met twee bloednerveuze suppoosten, die het ondanks de goede uitgangspositie van Feyenoord nog maar moeten zien.

Vanaf 16.00 uur beschouwen we bij de NOS op NPO1 voor op Feyenoord - Go Ahead Eagles, met onder meer Pierre van Hooijdonk en Paul Bosvelt in de studio.

Verslag vanuit Rotterdam-Zuid: 'Joepie, we worden kampioen!'

VIT-CAM | 56' Doelpunt Vitesse!

Daar is dan toch de openingstreffer. Vanzelf ging het allemaal niet, maar toch is het Bialek die de ban breekt voor Vitesse!

Vitesse - Cambuur 1-0

GR0-AJA | De opstellingen

Ajax-trainer John Heitinga kiest tegen FC Groningen voor Owen Wijndal in de basis. Dat betekent dat Jorrel Hato naast Jurriën Timber in het centrum van de verdediging staat.

Mohammed Kudus is terug van een kleine blessure. Steven Berghuis is nog niet fit genoeg en is er niet bij.

VIT-CAM | 45+3' Rust in Gelredome

We gaan pauzeren in Arnhem, waar een tamelijk beroerde eerste helft net is afgelopen. Op naar meer vertier in het tweede bedrijf!

Megadoek in De Kuip

In een video op de sociale media-kanalen van Feyenoord is te zien hoe supporters van de club aan een reusachtig spandoek hebben gewerkt, dat kort voor de aftrap gaat worden omthuld. "De grootste actie ooit, dit doek is drie de lengte van de Euromast", vertelt een van de makers.

VIT-CAM | 33' Duel zit op slot

Vitesse - Cambuur zit potdicht. De thuisploeg komt er niet doorheen.

Alleen Bialek werd zojuist gevaarlijk, toen hij een bal uit de lucht plukte en in het zijnet knalde.

Indrinken voor Feyenoord - Go Ahead

Michel van Egmond vertelde in de Dick Voormekaar Podcast dat hij sinds de komst van trainer Arne Slot nuchter naar Feyenoord kijkt. Dat is te begrijpen, gezien het soepele voetbal dat de Rotterdamse fans dit jaar krijgen voorgeschoteld.

Maar toch...op een dag als vandaag, zullen veel Feyenoorders wel zin in een drankje hebben. Dat blijkt ook wel uit deze foto vanuit een Feyenoord-kroeg in Hillesluis, rond het middaguur genomen.

Feyenoord-fans doen een neutje voor de wedstrijd

VIT-CAM | 15' Vitesse worstelt

Het lukt Vitesse nog maar nauwelijks om aan aanvallen toe te komen. In de opbouw loopt het niet en bovendien aast Cambuur op momenten in de omschakeling.

Tot nu toe wil het gewoon niet vlotten.

Van Egmond durft tegenwoordig nuchter Feyenoord te kijken

Toen Michel van Egmond en Martijn Krabbendam eind augustus 2020 hun eerste Dick Voormekaar Podcast over Feyenoord opnamen, was alles nog anders. "Het is prima kijken naar Feyenoord, maar je moet er wel iets bij drinken", zei schrijver Van Egmond. Met Dick Advocaat als coach zou de club dat seizoen als vijfde eindigen.

Goede of slechte tijden, de verhalen en anekdotes bleven komen. "Ik heb gemerkt dat je over Feyenoord nooit uitgepraat raakt", zegt Van Egmond. "We zijn tweeënhalf jaar geleden begonnen en zijn niet meer opgehouden", aldus Feyenoord-watcher Krabbendam van Voetbal International.

Landstitel

Nu staat de club uit Rotterdam-Zuid bovenaan in de eredivisie, vandaag kan de landstitel veiliggesteld worden. "Naar dit Feyenoord kun je nuchter kijken", bekent Van Egmond.

Het regent dinsdagmiddag in Rotterdam als Van Egmond, Krabbendam en technicus Sjoerd Keizer de 31ste aflevering van seizoen drie opnemen. "Maar voor Feyenoord-supporters schijnt de zon", zegt Krabbendam.

VIT-CAM | 2' Enorme kans Cambuur

Breij had de openingstreffer voor Cambuur moeten maken. Hij werd perfect bediend door Balk, maar kopt van dichtbij naast het doel.

Zonde voor Cambuur en een flinke waarschuwing voor Vitesse.

VIT-CAM | 1' Wedstrijd begonnen

De voetbalzondag is afgetrapt in Arnhem, waar Vitesse tegen het gedegradeerde Cambuur moet winnen om de gevreesde zestiende plek ver weg te houden.

Opbouwen naar de kampioenswedstrijd

In het centrum van Rotterdam beginnen de eerste Feyenoorders aan hun matchday. De terrassen lopen aardig vol, zag ook verslaggever Mattijs van de Wiel:

  • NOS/ Mattijs van de Wiel
  • NOS/ Mattijs van de Wiel
  • NOS/ Mattijs van de Wiel
  • AFP
    Twee Feyenoorders maken zich op voor de kampioenswedstrijd in De Kuip

Er wordt vandaag ook herdacht in Rotterdam

Een dag die kan eindigen in een enorm feest, is begonnen met een herdenking. Vanochtend werd in Rotterdam stilgestaan bij het Duitse bombardement van 1940, dat een aanzienlijk gedeelte van de stad verwoestte.

De herdenking begon vanochtend om 10.00 uur aan de Statenweg ter hoogte van nummer 147, met een toespraak van burgemeester Aboutaleb. Op dat adres werd op 14 mei 1940 het Duitse ultimatum overhandigd. Op Plein 1940 wordt om 13.27 uur twee minuten stilte gehouden. Op dat tijdstip begon het bombardement 83 jaar geleden.

Aboutaleb zal dan een krans leggen bij het monument De Verwoeste Stad. Vanmiddag zullen de kerklokken in de stad dertien minuten lang luiden, ter herinnering aan de duur van het bombardement.

De monsterklus van Sven Mislintat bij Ajax

Ergens in Amsterdam ligt een braakliggend stuk grond. De locatie is top, het perceel imponerend en de potentie enorm. Maar voorlopig is het niet veel meer dan een drassig veld met wat verloren paardenbloemen.

Aan een Duitser die er voor het eerst rondloopt de taak om daar binnen een paar weken een fraaie villa te bouwen. De mooiste van Nederland, die - als het even meezit - ook nog eens indruk maakt in Europa.

De metafoor staat voor de situatie waarin Ajax zich momenteel bevindt. Een selectie die tekortkomt, keihard afgedroogd is in Europa, al vroeg kansloos was voor de titel en andermaal werd verslagen door PSV in een bekerfinale om je voor te schamen.

VIT-CAM | De opstellingen van Vitesse en Cambuur

Voor Vitesse zijn de belangen nog altijd enorm: om achtervolgers Excelsior en FC Emmen op afstand te houden moet gewonnen worden van het gedegradeerde Cambuur.

Titelkoorts: Lee Towers wil naar de Coolsingel, met de rollator en armen vol kippenvel

Wat is een Feyenoord-feest zonder Lee Towers? De man met gouden keel en gouden microfoon is momenteel niet goed ter been - hij werd geopereerd aan zijn heup - maar is er op de Coolsingel natuurlijk gewoon bij als er straks wat te vieren valt.

Titelkoorts: Lee Towers wil naar de Coolsingel, met de rollator en armen vol kippenvel

Koeman: 'Cillessen zit in voorselectie Oranje'

Bondscoach Ronald Koeman heeft in gesprek met ESPN laten weten dat Jasper Cillessen maandag in de voorselectie zit van het Nederlands elftal, voor de finaleronde van de Nations League in juni. De voorselectie wordt maandag officieel bekendgemaakt.

Cillessen maakt als doelman van NEC momenteel een moeilijke periode door, met talloze blunders.

Onzekerheid

"Dit zal iedere keeper een keer overkomen", doelt Koeman op de mindere fase van Cillessen. "Ik schrok het meest van de laatste tegengoal tegen Heerenveen. Het is toch een stukje onzekerheid en vertrouwen wat hij als keeper op dit moment mist."

"Normaliter is Jasper een zeer goede doelman. Dan accepteer je ook foutjes, van iedereen. Om nu definitief te zeggen dat hij niet meer in beeld is, vind ik ook niet terecht. Jasper is nog steeds een potentiële Oranje-keeper."

Bekijk de samenvatting van NEC - sc Heerenveen

Feyenoordfans kijken uit naar kampioenschap: 'Niet zo beladen als 2017, wel veel gekker'

Rotterdam is klaar voor een titelfeest, blijkt wel uit de reacties op straat. Dichter Mark Boninsegna heeft zelfs een speciaal gedicht geschreven, waarin hij nog even fijntjes opmerkt dat je ook in die oude Kuip toch nog best kampioen kan worden.

Feyenoordfans kijken uit naar kampioenschap: 'Niet zo beladen als 2017, wel veel gekker'

Bondscoach Koeman: 'Veel honger bij Feyenoord'

Bondscoach Ronald Koeman heeft bij ESPN laten weten onder de indruk te zijn van de professionaliteit bij de aanstaande landskampioen Feyenoord. De club waar hij in het verleden speler en trainer is geweest. Koeman bracht eerder dit seizoen een bezoek aan de Rotterdammers.

"Ik sprak een aantal jongens. Ik kende Wieffer en Hartman bijvoorbeeld nog niet. Ik proefde bij hen, maar ook bij de trainers en andere mensen dicht bij het eerste veel honger en de wil om hard te willen werken en trainen. Dat straalde er wel van af."

'Orkun heeft lange weg doorstaan en die was niet altijd makkelijk'

Broer Kökçü: Hij had als kind al bepaald talent dat meesten niet hadden'

Als Feyenoord morgen de kampioenswedstrijd speelt in De Kuip, zit Ozan Kökçü te glimmen op de tribune. "Ik denk dat dit de kers op de taart is voor hem", zegt de 24-jarige broer van Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü vol trots over het naderende kampioenschap en de daarbij horende huldiging op de Coolsingel in Rotterdam.

"Hij heeft een lange weg doorstaan en die was niet altijd makkelijk. Het seizoen begon ook een beetje stroef, maar uiteindelijk is het denk ik heel mooi. Ook voor de club, de mensen, de stad."

Rotterdam maakt zich op voor kampioenschap: 'Kan bijna niet meer misgaan'

Feyenoord kan vanmiddag 'thuis op zuid' landskampioen worden. In de stad maakt zich men al op voor een feest met tienduizenden bezoekers.

Arnesen legde basis voor succes Feyenoord: 'Hadden heel goede scouting nodig'

Hij staat alweer een tijdje niet meer op de loonlijst van Feyenoord, maar eregast Frank Arnesen zal met recht mogen meedelen in de feestvreugde als de Rotterdammers vanmiddag in de eigen Kuip Go Ahead Eagles verslaan en de landstitel veiligstellen. Onder de Deen is immers de revival van de Stadionclub begonnen.

Arnesen werd in januari 2020 aangesteld als nieuwe technisch directeur van Feyenoord. Veel geld had hij er niet ter beschikking. "We moesten creatief zijn. En dat is hartstikke leuk. Zorgen dat je goede spelers kunt vinden, eerder dan de anderen. Dat je ze redelijk goedkoop kan kopen. En daarvoor heb je een scouting nodig die heel goed is", vertelt hij tweeënhalf jaar na dato.

Arnesen weet waarom Slot een goede trainer is: 'Hij is altijd kritisch'

Titel nummer zestien lonkt

Feyenoord kan voor de 11de keer de titel pakken in de eredivisie. De Rotterdammers pakten eerder de hoofdprijs in 1961, 1962, 1965, 1969, 1971, 1974, 1984, 1993, 1999 en 2017. Ajax staat op 28 en PSV op 21 eredivisietitels.

In totaal werd Feyenoord 15 keer kampioen van Nederland. Voor de invoering van de invoering van de eredivisie (in 1956) werd de club landskampioen in 1924, 1928, 1936, 1938 en 1940. Alleen Ajax (36) en PSV (24) hebben er in totaal meer.

Dirk Kuijt en Giovanni van Bronckhorst met de kampioensschaal in 2017

Linssen viert zondagnacht in Japan feest: 'Feyenoorder ben je voor het leven'

Een slordige 9.300 kilometer scheiden hem van zijn geliefde stadion De Kuip. En toch, de kampioenskoorts is er in het Japanse Saitama niet minder om.

Want Bryan Linssen mag zich sinds de zomer van 2022 dan speler van Urawa Red Diamonds noemen, Feyenoorder ben je voor het leven. Voor eenieder die ooit het rood-witte shirt om de schouders heeft gehad, geldt hetzelfde, zo klinkt het. "Die club zit voor altijd onder je huid."

Slot in aanloop naar kampioenswedstrijd: 'Dit is niet business as usual'

Slot in aanloop naar kampioenswedstrijd: 'Dit is niet business as usual'

Eerder op zaterdag

Eerder op zaterdag zette FC Volendam een grote stap gezet richting handhaving in de eredivisie. Thuis tegen Sparta werd er op de valreep met 2-1 gewonnen, waardoor de bezoekers op hun beurt vrijwel zeker FC Utrecht gaan treffen in de play-offs. Lees hier het verslag.

Excelsior pakte een belangrijk punt door met 0-0 gelijk te spelen bij sc Heerenveen. De Kralingers hebben de zestiende plaats, die nacompetitie zou betekenen, daarmee minstens voor een dag afgestaan aan FC Emmen, dat zondag op bezoek gaat bij AZ. Lees hier het verslag.

Hoe wordt Feyenoord vandaag kampioen?

Feyenoord wordt kampioen bij een zege op Go Ahead Eagles. De Rotterdammers komen dan op 79 punten uit 32 wedstrijden en zijn dan niet meer te achterhalen. Ook bij een gelijkspel of nederlaag kan het later op zondag nog gebeuren. Dan moet nummer twee PSV niet winnen van Fortuna Sittard.

Terug naar zaterdag: spelers zijn het zat

Aan het dossier met gestaakte wedstrijden in het betaald voetbal werd zaterdag weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Hoewel de wedstrijd tussen FC Utrecht en RKC tot twee keer toe werd gestaakt, werd besloten het duel tegen de regels in toch uit te spelen.

Dit op verzoek van burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht, die uit veiligheidsoverwegingen wilde dat de resterende minuten van de blessuretijd werden uitgespeeld. De voetballers weigerden in het restant van het duel nog wat te doen.

Welkom!

Welkom bij ons liveblog. Bij winst op Go Ahead Eagles is Feyenoord kampioen, voor het eerst sinds 2017. De wedstrijd in De Kuip begint om 16.45 uur.

Verder vandaag Vitesse - SC Cambuur (12.15 uur), FC Groningen - Ajax (14.30 uur), AZ - FC Emmen (20.00 uur) en PSV - Fortuna Sittard (20.00 uur).

Voorbereidingen voor titelfeest op het Stadshuisplein