liveblog
NOS WielrennenAangepast

Healy maakt favorietenrol waar met solo in muurtjesrit • Roglic pakt 0.14 terug op Evenepoel

liveblog gesloten

A domani!

We besluiten dit liveblog met de samenvatting van een bijzondere dag in de Giro d'Italia. De dag waarop Ben Healy op het hoogste niveau liet zien tot welke grootse daden hij in staat is. En de dag waarop er de eerste scheurtjes kwamen in het pantser van Remco Evenepoel.

Dat belooft wat voor de rest van de Giro, te beginnen met de tijdrit van zondag. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Healy maakt favorietenrol waar in 'muurtjesrit' in Giro, Evenepoel geeft seconden prijs

Evenepoel blies zichzelf op in reactie op Roglic: 'Beetje dom misschien'

"Het was niet mijn beste dag", bekende Remco Evenepoel voor de camera van Sporza. "Anders had ik Primoz Roglic kunnen volgen. Het zag er naar uit dat hij zich goed voelde. Hij zet zijn ploeg niet zomaar op kop en hij wilde iedereen onder druk zetten. Dat is goed gelukt."

"Ik sprong naar het wiel van Roglic, maar op 400 meter van de top werd het steiler en daar liepen mijn benen helemaal vol." En dus werd Evenepoel nog gepasseerd door Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas en later ook nog door mannen als Damiano Caruso en João Almeida "Ik had het beter gedaan zoals Thomas: op eigen tempo naar boven. Het is weer een les die ik leer van een ervaren renner. Een beetje jammer, een beetje dom misschien."

Toch kijkt de wereldkampioen met vertrouwen uit naar de tijdrit van morgen. "Gelukkig heb ik nog een halve minuut en hopelijk pak ik morgen nog seconden of een minuut."

Remco Evenepoel komt teleurgesteld over de finish.

Morgen: tijdrit van 35 kilometer

Laten we eens kijken naar wat de renners zondag te wachten staat: de langste tijdrit van deze Giro (35 kilometer), maar wel een die volledig vlak is. Normaal gesproken een kolfje naar de hand van Remco Evenepoel, maar het is af te wachten hoe goed hij is na zijn valpartijen eerder deze week en de mentale tik van vandaag.

Voor de dagzege heeft hij in ieder geval een belangrijke concurrent minder, want Filippo Ganna is naar huis met een positieve coronatest. De Serviër Veljko Stojnic is om 13.10 de eerste renner op het parcours, Andreas Leknessund is om 16.32 de laatste renner die van het startpodium rolt.

 • NOS
  Het profiel van de 9de etappe in de Giro, een vlakke tijdrit van 35 kilometer van Savignano sul Rubicone naar Cesena.
 • NOS
  Het parcours van de tijdrit is niet al te technisch.

Roglic, Thomas en Geoghegan Hart putten moed

Na de openingstijdrit van vorige week leek Remco Evenepoel op eenzame hoogte te staan deze Giro. Maar na vandaag zullen met name Primoz Roglic, Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart moed putten uit hun aanval in de laatste tien kilometer.

Ongenaakbare Healy: 'Solo is altijd beter'

"Het is altijd beter om solo te gaan", lachte Ben Healy na zijn indrukwekkende zege die begon met een aanval na een kilometer of vijf en bekroond werd met een solo van 50 kilometer. "In kopgroepen kan de groepsdynamiek een grote rol spelen en ik wilde geen risico nemen, want ik voelde mezelf de sterkste."

Aan het begin van dit jaar wisten nog niet veel mensen wie Healy was, maar nu startte hij als topfavoriet in de muurtjesrit. "De laatste maanden zijn echt als een wervelstorm", aldus Healy. "Om het dan te bekronen met zo'n zege is echt te gek."

Na Seamus Elliott (1960), Martin Earley (1986), Stephen Roche (1987), Sam Bennett (2018) en Dan Martin (2021) is hij de zesde Ierse winnaar van een Giro-rit. De grote Sean Kelly slaagde daar nooit in. En geen van die winnaars was zo jong als Healy (22). Wat kunnen we nog verwachten? "Dat is een mooi lijstje. Ik ben trots om daar tussen te staan."

Blije Leknessund: 'Dit was het gevecht waar ik gisteren al op hoopte'

Acht tellen hield Andreas Leknessund over op Remco Evenepoel en dus start hij morgen als laatste in een roze tijdritpak aan de tijdrit. "Dit was het gevecht waar ik gisteren op rekende en eigenlijk ook op hoopte", zei de Noor na de finish voor de camera van de organisatie. "Dit is gewoon heel mooi."

Dat het roze hem vleugels geeft, gaf Leknessund grif toe. "Zonder deze trui had ik dit niet gekund. Ik heb alles gegeven. Ik ben heel blij en trots."

Uitslagen en klassementen

Dit was me het ritje wel: wedstrijdverslag

Ben Healy heeft de achtste etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Ier bekroonde een indrukwekkende solo van 50 kilometer met zijn eerste WorldTour-overwinning.

Toptien algemeen klassement

Toptien

1. Andreas Leknessund (DSM)
2. Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep) +0.08
3. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +0.38
4. João Almeida (UAE) +0.40
5. Geraint Thomas (Ineos) +0.52
6. Tao Geoghegan Hart (Ineos) +0.56
7. Aurélien Paret-Peintre (AG2R) +0.58
8. Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe) +1.26
9. Damiano Caruso (Bahrain) +1.39
10. Lennard Kämna (Bora-hansgrohe) +1.54
19. Thymen Arensman (Ineos) +3.01

Toptien etappe 8

Ook Oscar Riesebeek is nog uit de greep van het groepje Roglic/Thomas/Hart gebleven en beëindigt zijn dag in de aanval met een knappe negende plaats.

Toptien

1. Ben Healy
2. Derek Gee +1.49
3. Filippo Zana zt
4. Warren Barguil zt
5. Carlos Verona 2.12
6. Mattia Bais 2.37
7. Toms Skujins 3.51
8. Alessandro Tonelli 3.56
9. Oscar Riesebeek 4.00
10. Tao Geoghegan Hart 4.34

FINISH | Leknessund houdt roze (net...)

Ook Andreas Leknessund is binnen als 25ste op 5.08 van winnaar Healy. Hij geeft 0.20 toe op Evenepoel. De Noor houdt net genoeg over om zijn roze trui te behouden: acht tellen op Evenepoel om precies te zijn!

Andreas Leknessund verliest 20 seconden op Remco Evenepoel, maar behoudt de roze trui.

FINISH | Roglic binnen op 4.34, 14 seconden voor Evenepoel

Primoz Roglic komt met Thomas en Geoghegan Hart binnenop 4.34. Veertien seconden later (4.48) is ook Evenepoel binnen.

1 km | Man tegen man: Roglic vs Evenepoel

Het is man tegen man tussen Roglic en Evenepoel, want de rest werkt niet echt mee. Roglic heeft Thomas en Geoghegan Hart in het wiel, dan volgen Caruso met Almeida en dan komt Evenepoel pas.

FINISH | Gee tweede, Zana derde

De Canadees Derek Gee wint het sprintje van de achtervolgers en wordt knap tweede. Zana is derde, Barguil vierde.

Derek Gee wint het sprintje om de tweede plaats van Filippo Zana en Warren Barguil.

3 km | Roglic krijgt geen hulp

Voorlopig moet Roglic het werk alleen doen, want Thomas en Geoghegan Hart nemen niet over. Maar dat komt ook omdat het te hard gaat in de afdaling. Evenepoel zit er een paar seconden achter met Caruso.

Primoz Roglic doet al het koplwerk met Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart in zijn wiel.

FINISH | Healy wint!

Veruit de beste was Ben Healy vandaag! Hij wint met overmacht en pakt zo zijn eerste zege in de WorldTour!

Ben Healy wint de achtste etappe van de Giro

5 km | Roglic bijna boven, Evenepoel kraakt

Roglic is boven op de Cappuccini en op dat moment sluiten ook Geoghegan Hart en Thomas aan. Evenepoel kan niet mee, maar zit er ook niet ver achter met Almeida en Leknessund.

Roglic, Thomas en Geoghegan Hart kunnen nu volle bak naar beneden om het gat zo groot mogelijk te maken.

Primoz Roglic is boven op de Muro dei Cappuccini en op dat moment sluiten Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas aan.

2 km | Healy al bijna binnen

Intussen is Healy al bijna bij de streep. Maar nu eerst aandacht voor de favorieten.

5 km | Toch spektakel!

Jawel, toch nog wat we gehoopt hadden! Evenepoel probeert het gat met Roglic in eigen tempo te dichten en lijkt daarin te slagen. Leknessund bijt zich vast in het wiel van de wereldkampioen, Roglic rijdt er kort voor.

6 km | Aanval Roglic!

Het tempo van Jungels is veel mannen te machtig en dan gaat zijn kopman Lennard Kämna. Maar dan komt Primoz Roglic met een verschroeiende versnelling. Alleen Leknessund kan ook mee, Evenepoel en Thomas passen.

Primoz Roglic gaat in de aanval met Lennard Kämna en roze trui Andreas Leknessund, Remco Evenepoel kan niet mee.

6 km | Zana rijdt weg bij achtervolgers

In de achtervolgende groep op bijna 2.30 minuut van Healy zien we hoe Italiaans kampioen Zana wegrijdt en richting tweede plek gaat. De Canadees Gees geeft nog niet op. Barguil en Verona blijven zitten. Bij Mattia Bais gaat het lichtje uit.

6 km | Opeens Bora-hansgrohe op kop

Kijk nou, nu zien we opeens Bob Jungels op kop van het peloton sleuren in aanloop naar de laatste keer Cappuccini. Hij wil Aleksndr Vlasov en Lennard Kämna lanceren, maar vliegt wel bijna uit de bocht. Dat ging maar net goed.

6 km | Healy nog aan begin loopbaan

Ben Healy is pas 22 jaar, bezig aan zijn eerste grote ronde en heeft tot nu toe vier zeges op zijn erelijst. Vorig jaar werd hij Iers kampioen op de weg en in de tijdrit. Dit voorjaar won hij dus een rit in de Settimana Coppi e Bartali en won hij de eendagskoers GP Industria & Artigianato.

En daar zal het zeker niet bij blijven. Wat een klasse!

9 km | Healy op weg naar laatste keer Cappuccini

Het beloofde spektakel blijft ook vandaag uit, maar dat komt vooral omdat er geen maat staat op Ben Healy. Hij begint zo met een voorsprong van twee minuten aan de laatste keer Cappuccini.

Ondertussen in Hongarije: Zwitser Voisard wint vierde etappe

De vierde etappe van de Ronde van Hongarije is verrassend gewonnen door de Zwitser Yannis Voisard. De 24-jarige Voisard sprong in de slotfase van de heuvelrit van Martonvasar naar Dobogokö weg uit de voorste groep en hield tien seconden over op de Belgen Thibau Nys en Sylvain Moniquet.

Marc Hirschi werd vierde en blijft leider in het klassement.

16 km | Bouwman jaagt tempo de hoogte in

Nu is het Koen Bouwman die het tempo de hoogte injaagt op het steile klimmetje van slechts 800 meter met gemiddeld 11 procent. Hij doet veel renners pijn, maar als hij achterom kijkt ziet hij vijf (!) Soudal-Quicksteps in zijn wiel. Vervaeke, Van Wilder, Hirt, Cattaneo en natuurlijk Evenepoel.

Ook Leknessund lijkt moeiteloos stand te houden.

Koen Bouwman maakt tempo op een van de klimmetjes in de achtste etappe van de Giro.

18 km | Sterk staaltje Healy

In het peloton zien we opnieuw Hessmann op kop om tempo te maken voor Roglic. Gaat de Sloveen nog iets proberen deze etappe? Voor de dagzege zal het niet zijn: Healy is weer gas gaan geven en is zelfs uitgelopen naar 2.00 op zijn eerste achtervolgers.

Het peloton volgt op een kleine zes minuten. Een ongelooflijk sterk staaltje van de Britse Ier.

23 km | Voorsprong Healy loopt iets terug

Ben Healy neemt even wat gas terug voor hij aan de volgende, ongeclassificeerde, muur van deze finale begint. Tenminste, zo lijkt het. Zijn voorsprong op de vijf achtervolgers is nog 1.34, het peloton volgt op 5.42.

De laatste beklimming van I Cappuccini is op acht kilometer van de streep.

33 km | Hessmann is klaar, Healy stampt door

Ben Healy bezig aan een indrukwekkende solo in de achtste etappe van de Giro.

Het werk van Michel Hessmann is klaar en hij heeft het peloton aardig uitgedund. Nu neemt Ineos het weer over met Laurens De Plus. Primoz Roglic heeft ook Sepp Kuss en Koen Bouwan nog bij zich, maar Remco Evenepoel heeft nog drie helpers in Van Wilder, Hirt en Vervaeke.

Ben Healy ondertussen is bezig aan een triomftocht: hij loopt alleen maar uit op zijn vijf achtervolgers (1.40) en het peloton (5.29). De groep met Riesebeek rijdt daar nog tussen op 2.30 van Healy.

De Ier maakt ook een sprongetje in het bergklassement. Met 23 punten staat hij nu zevende, nog wel een pak minder dan de 86 van leider Davide Bais.

38 km | Jumbo-Visma maakt tempo

Kijk eens aan, voor het eerst deze Giro zien we Jumbo-Visma tempo maken op kop. Het is de jonge Michel Hessmann, die de koers hard probeert te maken.

Bijna zes minuten daarvoor rijdt Healy, die op zijn beurt al bijna anderhalve minuut voorsprong heeft op zijn vorige vluchtmaten. Dat zijn er nog vijf trouwens: Bais, Gee, Verona, Barguil en Zana. Riesebeek is eraf.

Ineos en Jumbo-Visma proberen Remco Evenepoel onder druk te zetten.

41 km | Vine zorgt voor opstopping

Thymen Arensman moet vol in de remmen als Jay Vine opeens voor hem stilstaat. Het is bekend dat de Australische Zwift-kampioen niet de handigste is in het peloton en dat blijkt waarschijnlijk nu ook weer.

In de voormalige kopgroep zagen we trouwens ook een mechanisch defect van Toms Skujins, maar de Let is alweer terug.

Thymen Arensman botst op Jay Vine, die plotseling stilstaat,

42 km | Peloton op finish op 5.02 van Healy

Ook het peloton komt over de streep in Fossombrone op 5.02 van leider Ben Healy. De koploper heeft al lachend 1.10 voorsprong op de rest van de kopgroep en is bezig aan de Monte delle Cesane. Wat een machtsvertoon!

42 km | Volgend obstakel: Monte delle Cesane

Het profiel van de Monte delle Cesane, de voorlaatste klim in de finale van de achtste etappe.

44 km | Healy komt over de finishlijn met - nu al - 40 seconden

Niet normaal! In een vloek en een zucht heeft Ben Healy al 40 seconden voorsprong bijeen gereden op de rest van de kopgroep. En Healy is niet alleen een excellent klimmer, maar ook een heel goede tijdrijder. Die zien ze niet meer terug....

46 km | Ineos dominant in peloton

In het peloton zien we vijf mannen van Ineos op kop: De Plus en Sivakov gooien het tempo de licht in en dan volgen Arensman, Thomas en Geoghegan Hart. Ook Koen Bouwman lijkt heel sterk.

Maar dit is pas een verkenning natuurlijk, straks zal het om het echie zijn.

50 km | Healy gaat ervandoor!

Kort onder de top plaatste Ben Healy een demarrage en hij rijdt weg bij zijn medevluchters alsof het niets is. De Britse Ier is vertrokken! Maar dat is wel vroeg hoor!

Ben Healy valt aan op de eerste passage van de Muro dei Capuccini

50 km | Leknessund en Evenepoel als eerste op klim

Het peloton is ook op de klim en we zien het roze van Leknessund en de regenboogtrui van Evenepoel op de tweede rij achter hun ploegmaten. En dan valt het tempo stil.

51 km | Barguil leidt de dans op geitenpad

Het is niet alleen steil, maar ook heel smal op de Capuccini. Barguil leidt de dans en dat tempo is Iacchi te machtig. Hij bijt op zijn tanden enblijft op een meter of vijf hangen. Ook Riesebeek heeft het moeilijk, zo te zien.

In het peloton is het nu in volle vaart naar de voet, het gaat snoeihard nu met de treintjes van Ineos, Jumbo-Visma, Soudal-Quickstep en Bora-hansgrohe. Alles om als eerste aan de klim te kunnen beginnen.

52 km | Kopgroep begint aan I Cappuccini

De kopgroep begin aan de eerste passage van I Capuccini, het korte, steile muurtje. We gaan zien hoe het eruitziet.

58 km | Het profiel van de kuitenbijter van de dag

Het profiel van de Muro dei Capuccini, met uitschieters tot 19 procent

65 km | Bijna bij de muurtjes

 • giroditalia.it
  Het profiel van de achtste etappe in de Giro d'Italia.
 • giroditalia.it
  De achtste etappe van de Giro voert van Terni naar Fossombrone.

Barguil best geklasseerde koploper op 6.39

Of zou het kunnen dat een van de koplopers na vandag in het roze staat? Dan moet er nog wel wat voorsprong bij, want Warren Barguil is op 6.39 de best geklasseerde van de dertien

Achterstand koplopers in klassement

Barguil +6.39
Skujins +10.26
Tonelli +13.45
Zana +13.48
Paret-Peintre +17.03
M. Bais +26.09
Gee +28.08
Healy +30.12
Bidard +37.37
Verona +42.41
Battistella +1.02.55
Riesebeek +1.06.04
Iacchi +1.30.12

75 km | Voorsprong richting 5.30

We gaan op weg naar finishplaats Fossombrone met de eerste beklimming van de Muro dei Cappuccini op zo'n 50 kilometer van de finish. DSM, de ploeg van leider Andreas Leknessund, houdt het gat met de dertien koplopers op ruim vijf minuten en dat betekent dat de dagzege (en de eventuele bonificatieseconden) langzaam uit zicht raakt.

Krijgen we straks een koers in een koers? Een strijd om de dagzege tussen de 13 koplopers en een strijd om het klassement. En kan Leknessund het roze dan vasthouden? We zullen zien.

Opgave Dekker, Stork en Zoccarato

Voor David Dekker zit de Giro erop. De sprinter van Arkéa, tweede in de tweede etappe deze Giro, kampt nog altijd met de naweeën van zijn valpartij in de rit toen Mark Cavendish vlak voor de meet onderuit ging en moest nog voor de eerste klim deze etappe lossen.

Dat gold ook voor Florian Stork van DSM, die gisteren nog veel kopwerk deed, en de Italiaan Samuele Zoccorato. Alle drie hebben in de remmen geknepen.

Terugkijken: In 2019 was Riesebeek al dicht bij een ritzege

In 2019 was Oscar Riesebeek al heel dicht bij een fameuze ritzege in de Giro. In de 15de etappe was hij in de stromende regen op pad met Victor Campenaerts. De Belgische tijdrijder was vervolgens de snelste in Gorizia.

Even terugkijken?

Riesebeek komt nét tekort voor etappezege in Giro, Campenaerts mag juichen

115 km | Riesebeek sluit aan

Oscar Riesebeek sluit aan bij de kopgroep in de achtste etappe van de Giro.

Kijk eens aan, Oscar Riesebeek is toch aangesloten bij de kopgroep! Dat is knap!

126 km | Van vijf naar twaalf koplopers

Snel terug naar de Giro, want daar is het een en ander gebeurd in de afgelopen kilometers. Zeven renners zijn aangesloten bij de vijf koplopers, met flink wat Italiaanse furie. Zo zien we Battistella (van de vleesspiesjes), Italiaans kampioen Zana en ook - jawel - Mattia Bais. Dat is de broer van Davide, de held van gisteren.

Warren Barguil heeft in zijn eentje het gat kunnen dichten. Dat wilde Oscar Riesebeek ook, maar dat lijkt niet te lukken. Hij rijdt op 1.20 van de kopgroep in zijn eentje in wat - helaas - op een chasse patate lijkt.

Het peloton laat nu even begaan en rijdt op 4.10 van de koplopers. Hieronder de namen.

Baskenland (V) FINISH | VOLLERING WINT WEER!

Nou zeg, in de sprint is het gewoon wéér Demi Vollering die zegeviert! Met ferme tred beukt ze nog voorbij Soraya Paladin en wint zo haar vijfde etappe op rij in het Baskenland. Paladin is tweede, Reusser derde.

Toptien

1. Vollering (SD Worx)
2. Paladin (Canyon/SRAM)
3. Reusser (SD Worx)
4. Niewiadoma (Canyon/SRAM)
5. Kraak (Jumbo-Visma)
6. Muzic (Groupama)
7. Baril (UAE)
8. Fisher-Black (SD Worx)
9. Lippert (Movistar)
10. Van Vleuten (Movistar)

Baskenland (V) 1 km | Aanval Van Vleuten

Annemiek van Vleuten ging gisteren hard tegen de grond, maar nu plaatst ze een ultieme aanval. Maar dat laat de rest van de kopgroep niet gebeuren,

Baskenland 2 km | Kopgroep wacht en groeit

We zien Vollering nadrukkelijk achterom kijken, want ze wacht op de achtervolgers met daarbij ploeggenootjes Marlen Reusser en Fisher-Black. Maar ook Van Vleuten, Paladin, Kraak, Muzic en Adegeest sluiten aan.

Baskenland 4 km | Vijf koploopsters met Vollering

Vollering, Niewiadoma en Steels hebben elkaar gevonden aan kop. Met zijn drieën duiken ze de natte afdaling in, want het is nu toch weer gaan regenen. En dan krijgen ze toch gezelschap van Lippert en de Canadese Baril, de nummer vijf in het klassement.

Baskenland 5 km | Niewiadoma gaat erop en erover

Kasia Niewiadoma en Liane Lippert gaan op de pedalen staan en rijden in een ruk naar Steels toe. Vollering kan mee, maar vlak onder de top heeft de Poolse Niewiadoma Steels te pakken én een gaatje op Vollering.

Baskenland 6 km | Steels met voorsprong op muurtje

Steels is met 19 seconden voorsprong begonnen aan het steile slotklimmetje, met uitschieters van bijna 20 procent stijging. Het is smal, het wegdek is slecht. En achter de Britse wachten de toppers voorlopig af.

Baskenland 7 km | Steels op weg naar laatste klim

Claire Steels is een 36-jarige Britse uit Bourne en heeft al een heel sportleven achter zich. Vooral in de triatlon en duatlon blonk ze uit. Zo werd ze al twee keer wereldkampioene duatlon.

Eind april boekte Steels haar eerste overwinning als profrenster in de Catalaanse koers reVolta.

Baskenland 12 km | Britse Steels solo richting streep

De Britse Claire Steels (Israel-Premier Tech) heeft een flink gaatje geslagen met de achtervolgers. Steels heeft 0.38 voorsprong en gaat op weg naar de laatste klim in deze tweede etappe van de Ronde van Baskenland. En dat is best een muurtje, trouwens, met het steilste stuk (17 procent) vlak onder de top.

Daarna wacht nog een bochtige afdaling naar de finish in Amurrio. De laatste honderden meters lopen weer omhoog.

147 km | Matthews en Pedersen samen in tegenaanval

Nou zeg, Pedersen en Matthews lieten de tussensprint over aan de vijf vluchters en nu gaan ze met zijn tweeën in de tegenaanval. Ook zien we weer een actieve McNulty. Het is nog altijd niet gedaan voor de vroege vlucht: Healy en co hebben nog 0.16 voorsprong.

Het lijkt erop dat Matthews de motor is van de tegenaanval trouwens en Pedersen meerijdt als waakhond. Je zou zeggen dat deze finale voor Matthews wat te zwaar is, maar daar denkt hij zelf anders over blijkbaar. En waarom ook niet: vorig jaar in de Tour won Bling op het vliegveld van Mende na een enerverend gevecht met Alberto Bettiol.

Matthews schudt Bettiol van zich af en boekt fraaie zege in Mende

Baskenland (V) 20 km | Nog alles mogelijk

In de Ronde van Baskenland - vandaag gelukkig droog - is het nog even stilte voor de storm. Een vrouw of dertig met alle favorieten is nog samen en we zien veel aanvallen van Pauliena Rooijakkers, Mischa Bedewold en Niamh Fisher-Black. Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en ook Eva van Agt zitten ook gewoon in dat peloton.

Over Van Agt moeten we nog even wat recht zetten. Gisteren meldden we eerst dat de kleindochter van oud-premier Dries van Agt tiende was geworden, maar in de uitslagen was ze weggevallen. Dat bleek een foutje: de renster van Jumbo-Visma was wel degelijk knap tiende op 1.35 van winnares Vollering.

Einde bericht.

154 km | Kopgroep loopt langzaam uit

Je zou verwachten dat het nu stilvalt in het peloton, maar dat is niet het geval. Alpecin-Deceuninck probeert de vaart erin te houden, maar daarachter zien we mannen van Israel, Movistar en EF om af te stoppen.

De voorsprong van de vier koplopers is een halve minuut, zo groot is het vandaag nog niet geweest.

158 km | Tussensprint

Carlos Verona komt als eerste door bij de tussensprint voor Skujins, Gee, Paret-Peintre en Healy. Twaalf seconden later klopt Jonathan Milan (3 punten), Mads Pedersen (2) en Kaden Groves (1) en breidt zijn voorsprong in het puntenklassement dus weer een klein beetje uit.

Tussenstand puntenklassement

1. Jonathan Milan 113 pnt
2. Kaden Groves 100 pnt
3. Mads Pedersen 89 pnt
4. Michael Matthews 57 pnt
5. David Dekker 40 pnt

161 km | Skujins maakt oversteek naar kopgroep

Kijk eens aan! Er is toch een renner die in zijn eentje de oversteek naar de vier koplopers heeft kunnen maken: het is de sympathieke Let Toms Skujins. En dat is een ploegmaat van Mads Pedersen, die dus zijn ploeg niet meer op kop zal zetten voor de tussensprint.

Sterker, het valt een beetje stil in het peloton. Wordt het harde werk van Healy dan toch beloond?

Baskenland (V) | Zet Vollering haar zegereeks voort in Baskenland?

In de Ronde van Baskenland voor vrouwen zijn we inmiddels toe aan de laatste 30 kilometer. Gisteren hield Demi Vollering huis in de eerste etappe, waardoor ze nog altijd geen etappe niet gewonnen heeft in de driedaagse koers. Vorig jaar won ze namelijk alle drie de ritten.

Vandaag maakt ze deel uit van een groep van 28 rensters die gaan strijden om de ritzege.

170 km | Healy is all-in

Ben Healy probeert uit de greep van het peloton te blijven.

Het lijkt kansloos, maar toch geven Healy, Verona, Paret-Peintre en Gee niet op. Ze beuken door en hebben inmiddels 15 seconden voorsprong.

Maar over tien kilometer ligt de tussensprint al en dus zullen de ploegen van Jonathan Milan, Mads Pedersen, Kaden Groves en Michael Matthews ongetwijfeld het tempo nog wat de hoogte in stuwen. De punten zijn duur aan kop van het puntenklassement namelijk.

Puntenklassement voor etappe 8

1. Jonathan Milan 110 pnt
2. Kaden Groves 99 pnt
3. Mads Pedersen 87 pnt
4. Michael Matthews 57 pnt
5. David Dekker 40 pnt

176 km | Veel renners willen oversteken

Samuele Battistella heeft vleesspiesjes aangepakt.

Het gaat nu al kilometers in dalende lijn over lange rechte wegen en dat is niet in het voordeel van de vier koplopers. Ze komen niet verder dan een seconde of acht en dus proberen telkens renners de oversteek te maken. Zo zagen we Battistella - gisteren nog in de weer met spiesjes vlees - met de Hongaar Erik Fetter een poging wagen. Ook McNulty, Rota en Scaroni hebben het geprobeerd.

Maar de kans is het grootste dat we zo weer een algemene hergroepering krijgen.

189 km | Peloton kijkt vier vluchters al in de rug

In de vallei kijkt het peloton Healy en co alweer in de rug. De kans is groot dat ook deze vluchtpoging wordt dichtgereden. En dan kan het spektakel opnieuw beginnen.

Deze rit valt niet tegen tot nu toe!

193 km | Vier man los, met Healy

In de afdaling hebben vier man zich losgemaakt uit die grote groep met Evenepoel, Leknessund en Arensman. Het zijn Ben Healy, Carlos Verona, Derek Gee en Valentin Paret-Peintre. Voor de duidelijkheid, dat is dus de broer van etappewinnaar en nummer drie van het klassement Aurélien Paret-Peintre.

Ben Healy in de aanval in de achtste etappe van de Giro.

196 km | Zelfs Evenepoel schuift mee, Roglic blijft zitten

Kijk nou, een man of 35 slaat nu een gaatje met daarbij Remco Evenepoel! En dan is het de vraag waar Primoz Roglic zit. Het antwoord: rustig, in het peloton. Ook Leknessund zit er weer bij.

Maar de verschillen zijn zo klein, dat in de afdaling alles wel weer bij elkaar zal komen.

197 km | Man of twintig beetje los, mét Arensman

Een kilometer onder de top van deze eerste klim hebben een man of twintig zich een beetje losgemaakt. En dat is een groep met grote namen: Brandon McNulty bijvoorbeeld, maar ook Thymen Arensman.

199 km | Dekker lost nu al

Oei. We zijn nog niet echt begonnen aan de beklimming, maar op een eerste viaduct zien we David Dekker (die nog kampt met de gevolgen van zijn zware val na de schuiver van Mark Cavendish) meteen lossen. Hij is overigens niet de enige.

David Dekker lost in de openingsfase van de achtste etappe in de Giro.

201 km | Aanvallers ingelopen

Het is interessante move van Leknessund, die in zijn roze trui gewoon in de vlucht van de dag wil. En waarom ook niet? Met de tijdrit van morgen voor de boeg, wil Remco Evenepoel misschien best toestaan dat de Noor nog iets meer voorsprong neemt en zou de last van het roze nog even op de schouders houdt.

Maar zo werkt het niet: de groep is weer ingelopen.

203 km | Healy in de aanval, Leknessund schuift mee

Kijk, daar heb je Healy al! Hij rijdt aan kop van een groep van zo'n twintig renners. En achteraan die groep zien we een opvallende verschijning: het roze van Andreas Leknessund! Dit zal niet doorgaan.

PARTENZA | Officiële start

Het fluitje klinkt, de officiële start is gegeven. En we zien ook al de eerste aanvaller: Mads Würtz Schmid, de Deen van Israel-Premier Tech. Maar nu al wegrijden zit er niet in. Waarschijnlijk is het wachten op de ongeclassificeerde Valico della Somma, die bijna 5 kilometer lang is met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent.

Daar beginnen we zo aan.

Deze rit op lijf geschreven van Ben Healy

Vandaag zal een sterke renner winnen, maar of dat een klassementsrenner of een sterke vluchter zal zijn? De kenners zijn het opvallend eens over een naam: Ben Healy.

De Engelsman uit Birmingham, die rijdt op een Ierse licentie, maakte dit voorjaar heel veel indruk in de Brabantse Pijl, Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Maar ook in Italië voelt hij zich helemaal senang, zo bewees hij al in Settimane Coppi e Bartali.

Healy won ene muurtjesrit als vandaag en werd uiteindelijk derde in het eindklassement.

Waar kennen we finishplaats Fossombrone van?

Wellicht ken je finishplaats Fossombrone van een fijne vakantie in de Marche. Liefhebbers van cultvoetbal en fashion hebben misschien een andere associatie. FC Fossombrone is namelijk de club die in 2005 werd overgenomen door de Vlaamse modeontwerper Dirk Bikkembergs.

De Belg veranderde de amateurclub in een marketingmachine: hij ontwierp opvallende shirts met cirkels in plaats van strepen, voerde die styling zelfs door in de voetbalschoenen en kleedde de spelers buiten het veld in leren trainingsjacks en bijpassende zonnebrillen.

In 2010 kwam aan het sprookje een einde, toen Bikembergs door de Italiaanse justitie werd aangeklaagd wegens belastingontduiking. Later werd die aanklacht ingetrokken, maar Bikkembergs liet zich niet meer zien in de Marche.

Neutralisatie | Renners op de fiets

De renners zijn vertrokken in de achtste etappe van de Giro. De eerste kilometers gaan zoals gebruikelijk geneutraliseerd. Rond 12.00 uur is de officiële start.

Terugkijken: in 2019 won Loetsenko (ondanks twee valpartijen) in finale van vandaag

De finale van vandaag is dezelfde als die in Tirreno-Adriatico van 2019. Destijds werd er veel gevallen, onder anderen door Aleksej Loetsenko. De Kazach ging zelfs twee keer tegen de grond, maar won uiteindelijk toch de sprint van Primoz Roglic in Fossombrone.

Dat is wel even het terugkijken waard.

Loetsenko glijdt, valt, wordt ingelopen en wint

Corona in het peloton: de schrik zit er weer goed in

Primoz Roglic met mondkap voor de start van de achtste etappe in de Giro.

De stand van zaken in het algemeen klassement

Topvijf

1. Andreas Leknessund (DSM)
2. Remco Evenepoel (Soudal-QuicksStep) +0.28
3. Aurélien Paret-Peintre (AG2R) +0.30
4. João Almeida (UAE) +1.00
5. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +1.12

Wie draagt vandaag welke trui?

Ritwinnaar Davide Bais was uiteindelijk de grote veelvraat van de dag: hij won alle premiesprints en mag vandaag bovendien starten in de blauwe bergtrui. Thymen Arensman start opnieuw in de witte jongerentrui, al staat hij pas vierde in dat klassement.

Hoe dat kan? Andreas Leknessund draagt al het roze, Remco Evenepoel de regenboogtrui als wereldkampioen en João Almeida zijn Portugese kampioenstrui. Zolang je niet aan de leiding staat van het klassement, telt een kampioenstrui zwaarder dan de witte namelijk.

Arensman kan in ieder geval een mooie verzameling truien mee naar Deil nemen. Of beter, Andorra. Want daar woont hij sinds kort.

Over fair play gesproken: uitgevallen kopman moedigt ploegmaat aan

Wel fair play was de actie van Valerio Conti. De kopman van de kleine Corratec-ploeg viel eerder deze Giro uit, maar stond gisteren wel gewoon met krukken langs de weg om zijn jonge ploegmaat Karel Vacek aan te moedigen te geven. De Tsjech knokte zich naar de tweede plaats in de etappe.

UCI hekelt helikoptervlucht Evenepoel: 'Druist in tegen fair play'

Op ruim drie minuten van de drie vroege vluchters won Remco Evenepoel het sprintje van de nog veel te grote groep favorieten. Daarna was het zaak voor de renners om zo snel mogelijk de berg af te dalen. De meesten stapten in de gondel om per kabelbaan af te dalen, zoals Tom Dumoulin dat in 2018 ook deed.

Maar voor Evenepoel had zijn ploeg de portemonnee getrokken. Hij werd met ploegmakkers Mattia Cattaneo, Jan Hirt, Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke opgepikt door een helikopter en stond na zo'n 2,5 minuut al aan de voet van de berg.

De internationale wielerunie UCI is niet in zijn sas met die actie. Volgens de UCI "druist het in tegen de principes van fair play en de fundamentele waarden van de sport". Ook vindt de UCI het vervoer per helikopter niet ecologisch verantwoord.

"De UCI stelt vast dat sommige renners na afloop van de zevende etappe van de Ronde van Italië, tussen Capua en Gran Sasso d'Italia, gebruik hebben gemaakt van helikoptervervoer om het finishgebied te verlaten", aldus de UCI in een verklaring.

"Dit vormt een voordeel dat indruist tegen de beginselen van fair play en de reglementaire bepalingen om een gelijke behandeling te waarborgen bij het vervoer van de ploegen naar hun hotels. We zullen de nodige maatregelen en sancties nemen om ervoor te zorgen dat zoiets in de toekomst niet meer voorkomt."

Even terug naar gisteren: Contador uit zijn dak bij overwinning Bais

Op papier beloofde de etappe van gisteren met aankomst in de sneeuw op de Gran Sasso ook veel, maar het werd een van de saaiste ritten in lange, lange tijd. In de groep met favorieten gebeurde helemaal niets en dus mag de Noor Andreas Leknessund voor de vierde dag op rij starten in de roze leiderstrui.

Voor Davide Bais werd het een dag om nooit te vergeten. De renner die net als zijn broer Mattia bekendstaat om de kansloze vroege vlucht mocht eindelijk eens strijden om de overwinning. En verdraaid, het lukte hem nog ook.

Favorieten onzichtbaar in eerste bergrit Giro, rasaanvaller Bais wint eindelijk

Nog mooier dan de sprint van Bais zelf was de reactie van Alberto Contador, samen met een andere wielerlegende, Ivan Basso, oprichter van de blauwe Eolo-Kometa-ploeg. Contador zat in de studio bij de collega's van Europsport en ging - zachtst gezegd - helemaal uit zijn dak.

Breaking: Ganna uit Giro met corona, Van den Berg ziek

Zojuist is bekend geworden dat Filippo Ganna, een van lievelingen van het Italiaanse wielerpubliek (en niet alleen het Italiaanse trouwens) uit de Giro stapt vanwege een positieve coronatest. Voor de tijdrijder pur sang is dat buitengewoon zuur, een dag voor de enige volledig vlakke tijdrit.

Ganna is niet de enige opgever trouwens. Ook landgenoot Lars van den Berg gaat niet meer van start. Hij is ziek.

Filippo Ganna onderweg in de rit naar Campo Imperatore op de Gran Sasso.

Het parcours: explosieve finale

Laten we eens kijken naar het parcours. Direct na de start zal ongetwijfeld de vlucht van de dag gevormd worden op de ongeclassificeerde, maar pittige Valico della Somma. Daarna gaat het zo'n 140 kilometer op en af voor de renners voor het eerst aankomen in finishplaats Fossombrone. En dan begint het spektakel, want in de lokale lus die ze daar maken komen de renners twee keer de korte, steile Muro dei Capuccini (met stukken van 19 procent) tegen.

En als daarop het verschil nog niet gemaakt kan worden, dan is er ook nog de langere, maar op sommige plekken bijna even steile Monte delle Cesane tussenin.

 • giroditalia.it
  Het profiel van de achtste etappe in de Giro d'Italia.
 • NOS
  Het profiel van de Montedellecesane, de voorlaatste klim in de finale van de achtste etappe.

Muurtjesdag!

Het is vandaag muurtjesdag in de Giro, want rit acht is de 'Tappa dei Muri'. Die naam komt eigenlijk uit de rittenkoers Tirreno-Adriatico, waar de organisatie een jaar of tien geleden experimenteerde met het opnemen van verschillende korte, smalle en loeisteile klimmetjes in de finale van de rit.

Dat beviel zo goed, dat de Giro het fenomeen heeft overgenomen. En daar zijn we de organisatie dankbaar voor, want de afgelopen jaren waren de Tappa di Muri bijna altijd om de vingers bij af te likken. Denk bijvoorbeeld aan de rit in en rond Turijn vorig jaar. Simon Yates won, maar het was vooral Bora-hansgrohe met een ijzersterke Wilco Kelderman en de latere Giro-winnaar Jai Hindley die de boel aan flarden reed.

Die dag kwamen slechts acht renners binnen een minuut van de winnaar aan de streep. Nummer tien, rozetruidrager Juanpe Lopez, gaf 4.25 toe. Zo'n vaart zal het vandaag wellicht niet lopen, maar in de handen wrijven mag best.

Bijltjesdag in de Giro: Dumoulin stapt af, Kelderman rijdt peloton kapot en Yates wint

Benvenuti di Terni!

Welkom vanuit Terni, een industriestad in de regio Umbrië in het hart van Italië. De stad is vooral bekend vanwege de staalindustrie en heeft door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog niet bepaald het uiterlijk van La Bella Italia.

Maar vergis je niet, Terni was in de eerste eeuw voor christus al een belangrijke handelsplaats aan de Via Flaminia. En dat is een toepasselijk gegeven voor de startplaats van de achtste etappe deze Giro d'Italia.

Want vooral in de finale van de rit naar Fossombrone zullen we het gewriemel en gepositioneer, het hollen en stilstaan zien die we kennen van het Vlaamse voorjaar. En daarmee garanderen we nu al dat we meer spektakel zullen zien dan gisteren!