liveblog
NOS WielrennenAangepast

Alles is voor Bassie..euh Bais • Favorieten doen niets, Leknessund houdt roze

liveblog gesloten

A domani!

We hebben mooie plaatjes gezien, maar wie hoopte op spektakel tussen de favorieten in deze eerste echte bergrit komt bedrogen uit. Misschien morgen dan maar? In de achtste etappe gaan de renners van Terni naar Fossombrone (207 kilometer) met een aankomst die deze Giro het meest in de buurt komt van een 'Tappa di Muri'. Veel op en af dus, perfect voor een hinderlaag van sterke aanvallers of een sterke klassementsploeg.

I Cappucini, klinkt als een lekker kopje koffie, maar is een echte muur meer met stukken van 19 procent. En dat twee keer. Dat wordt smullen dus. Hopen we.

Hoe dan ook, bedankt voor het volgen. A domani!

Het profiel van de achtste etappe in de Giro d'Italia.

De samenvatting die Davide Bais wel duizend keer wil zien

Eerste bergrit niet besteed aan favorieten, rasaanvaller Davide Bais wint eindelijk eens

Leknessund in roze, Milan in paars, Arensman in wit

Andreas Leknessund blijft leider in het algemeen klassement en - logischerwijs - ook in het jongerenklassement. Die witte trui blijft om de schouders van Thymen Arensman, want nummer twee in het jongerenklassement Remco Evenepoel mag in zijn regenboogtrui blijven rijden.

Jonathan Milan, tempomaker op de slotklim, blijft leider in het puntenklassement.

Bergklassement | Bais ook in blauw

Het kan niet op voor Davide Bais vandaag. Zoals zo vaak ging hij na een paar kilometer al in de aanval, maar nog nooit leidde dat echt tot succes. Vandaag pakte hij twee tussensprints, drie bergsprintjes en de dagzege.

Als beloning mag de 25-jarige Italiaan dus de prosecco openen...en ook nog een keer de blauwe bergtrui aantrekken.

Bergklassement na etappe 7

1. Davide Bais (Eolo-Kometa) 86 pnt
2. Thibaut Pinot (Groupama) 50 pnt
3. Karel Vacek (Corratec) 36 pnt
4. Simone Petilli (Intermarché) 32 pnt
5. Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo) 26 pnt

Uitslag en klassementen

Feest bij Contador en Basso

Twee jaar na de fameuze zege van Lorenzo Fortunato op de Monte Zoncolan weer een overwinning in een bergrit voor Eolo-Kometa, de ploeg van Ivan Basso en Alberto Contador.

Rasaanvaller Davide Bais boekt de eerste zege in zijn loopbaan op de Gran Sasso.

FINISH | Evenepoel wint sprintje van Roglic

Het is Evenepoel die op 3.10 van Bais het sprintje wint, maar Roglic springt ogenschijnlijk moeiteloos in zijn wiel. Thibaut Pinot wordt zesde en pakt zo nog wat bergpunten, maar moet de leiding afstaan aan Bais. Het roze blijft bij Leknessund.

Dit was een dag zonder consequenties voor het klassement.

Remco Evenepoel sprint als snelste van de grote groep favorieten, maar Primoz Roglic kan moeiteloos mee.

800 meter | Favorieten doen niets

Ook de favorieten zijn bijna boven met een enorme groep van een man of veertig. Het lijkt erop dat er echt niets gaat gebeuren. Leknessund gaat zijn roze trui behouden.

FINISH | BAIS WINT!

Alles is voor Bassie, euh....Bais! Davide Bais boekt zijn eerste profzege op Campo Imperatore van de Gran Sasso. Vacek wordt nog tweede voor de compleet uitgepierde Petilli.

200 meter | Aanval Petilli

Petilli valt aan, maar wordt gecounterd door Davide Bais. Hij gaat winnen!

500 meter | Vacek trekt tempo omhoog

De Tsjech Vacek trekt het tempo omhoog, maar Bais en Petilli loeren.

800 meter | Wie wint deze etappe?

Vacek, Bais en Petilli pokeren een beetje in de laatste kilometer. Of kunnen ze niet beter?

1 km | Het rode vod voor de koplopers

Met zijn drieën gaan de koplopers de laatste kilometer in. In het peloton is het nu Oscar Rodriguez van Movistar die tempo maakt voor kopman Rubio. Maar wederom, écht hard gaat het niet.

2 km | Nog twee kilometer voor de koplopers

Vacek, Petilli of Bais? Een van die drie gaat de grootste zege uit zijn loopbaan boeken. Ze moeten nog twee kilometer. Opvallend genoeg doet Vacek het meeste kopwerk. Maar als Petilli weer een aanval plaatst, moet de Tsjech weer het gat dichten.

En als de twee Italianen elkaar in de greep hebben, rijdt Vacek gewoon weg!

2,5 km | Champion probeert iets vanuit peloton

Thomas Champion van Cofidis is de eerste die iets probeert in het peloton. Maar kampioen zal hij niet worden, want meer dan een meter of tien krijgt hij niet. Nog altijd gebeurt er verder niets in het opvallend grote peloton.

3.5 km | Koplopers op steilste stukken

De koplopers zitten nu op het steilste deel van de klim en dan moet Karel Vacek een gaatje laten. Hoewel, de jonge Tsjech knokt zich terug in het wiel van Bais en Petilli. We komen ook op de grens van 2.000 meter en dan gaat zuurstofschuld ook een rol te spelen.

Simone Petilli valt aan, Karel Vacek moet een gaatje laten.

5 km | Koplopers in de sneeuw

De drie koplopers gaan onder het doek van de laatste vijf kilometer door en bevinden zich meteen in een sneeuwlandschap. Ze hebben de laatste kilometers niets meer verloren op het peloton.

Daar bepaalt Soudal-QuickStep het tempo, maar op een zeer bescheiden manier. Zo houden ze hun gehavende kopman Remco Evenepoel uit de wind en niemand lijkt hem te willen testen. 'False pacing' noemen ze dat.

Het peloton gaat rustig op de flanken van de Gran Sasso.

Ondertussen in Hongarije: Hirschi wint derde etappe en is leider

Marc Hirschi heeft de derde rit in de Ronde van Hongarije gewonnen.De Zwitser (24) kwam in de bergetappe van Kaposvár naar Pécs (179,9 km) solo over de meet en nam de leiding over van Jakobsen.

De renners kregen zes beklimmingen voor de kiezen. De streep lag op de top van de laatste klim (2,3 km à 9 procent). Hirschi (UAE) ging er op iets minder dan 2 km vandoor, samen met Tulett van Ineos.

De Zwitser schudde de Brit op 1,3 km van zich af en passeerde acht tellen voor hem de finish. Met Poole (DSM) was ook de nummer drie van Britse komaf.

8 km | Stilte voor de storm

We zitten al op acht kilometer van de top en nog altijd gaat het niet echt hard in het peloton. Pieter Serry is nu de tempomaker namens de ploeg van Evenepoel, maar ook Ineos en UAE rijden met hun treintje naast die van Soudal-QuickStep.

Opvallend Jumbo-Visma houdt zich voorlopig afzijdig. Krijgen we straks nog een prik van een van de favorieten?

14 km | Laatste kilometers de lastigste

De koplopers hebben het eerste gedeelte van de klim al gehad, mogen even afdalen en gaan zo richting het zware slot. Vooral de laatste vijf kilometer zijn zwaar, daar zou ook nog wel iets kunnen gebeuren in het peloton.

Maar de ritzege lijkt vergeven met nog 6.56 voorsprong.

  • giroditalia.it
    Het complete profiel van de slotklim op de Gran Sasso, een tweestapsraket van ruim 26 kilometer.
  • giroditalia.it
    De laatste drie kilometer van de klim naar Campo Imperatore zijn de zwaarste.

17 km | Petilli zal roze niet overnemen

Anders Leknessund hoeft niet meer te vrezen dat hij vandaag de roze trui verliest aan een van de koplopers. De voorsprong van de drie is 'nog maar' 7.24 en de achterstand van Simone Petilli in het klassement is 7.49. Er kan natuurlijk nog wel wat gebeuren vanuit de hoek van de favorieten.

Karel Vacek, Simone Petilli en Davide Bais op de Gran Sasso.

19 km | Donkere wolken op Gran Sasso

De top van de klim van vandaag is gehuld in donkergrijze wolken en dan hebben we het nog niet over de sneeuw op 2.100 meter.

23 km | Koplopers met voorsprong van acht minuten op slotklim

Karel Vacek, Simone Petilli en Davide Bais op de slotklim naar Campo Imperatore.

Simone Petilli (30), Davide Bais (25) en Karel Vacek (22) hebben alle drie nog nul profzeges op hun erelijst. Gaat daar vandaag verandering in komen? Het zou sensationeel zijn, maar het kan echt. Met nog 23 klimkilometers te gaan hebben de drie nog een kleine acht minuten voorsprong op het peloton.

29 km | Pinot pakt vier bergpunten

Dit hebben we eerder gezien: Küng doet de leadout, Pinot pakt de resterende bergpunten. Vier in dit geval.

Tussenstand bergklassement

1. Thibaut Pinot (Groupama) 46 pnt
2. Davide Bais (Eolo-Kometa) 36 pnt
3. Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo) 26 pnt
4. Aurélien Paret-Peintre (AG2R) 22 pnt
5. Francesco Gavazzi (Eolo-Kometa) 18 pnt

Op weg naar de plek waar Mussolini gevangen zat

Ook interessant: in juli 1943 werd de Italiaanse dictator Benito Mussolini gevangengehouden in een hotel op Campo Imperatore op de Gran Sasso. De geallieerden waren al in Italië en de nieuwe Italiaanse regering sloot een akkoord met de 'bevrijders' en zette Il Duce gevangen. Maar dat lieten zijn nationaal-socialistische vrienden niet gebeuren.

En dus werd Mussolini op 12 september 1943 bevrijd door Duitse commando's en weer op de troon gezet als leider van Republiek van Salò als marionet van de Duitsers. Op 25 april 1945 werd Italië helemaal bevrijd en vier dagen later werd het levenloze lichaam van Mussolini op de kop aangetroffen hangend aan het dak van een tankstation.

Mijmeren over Anton Corbijn en George Clooney

Filmliefhebbers herkennen mogelijk het kasteel op de top van Calascio uit de film The American van regisseur Anton Corbijn met George Clooney.

Rocca Calascio, het decor van The American van regisseur Anton Corbijn.

32 km | Alles is voor Bais

Niet alles is voor Bassie, maar alles is voor Bais vandaag. De Italiaan pakt zijn vierde premie van de dag en dat betekent dat hij 18 punten mag bijschrijven in het bergklassement. Hij komt op 36 punten, slechts zes minder dan leider Thibaut Pinot. Maar die kan zo nog vier punten meegraaien en op 46 punten komen.

Voor de duidelijkheid: de winnaar van vandaag krijgt in een klap 50 punten, dus alles is nog mogelijk.

33 km | Koplopers ruiken kans

De drie koplopers mogen toch echt beginnen te dromen van een famueze ritzege op de Gran Sasso. Ze zijn niet ver meer van de top van de Calascio en hebben nog altijd 9 minuten voorsprong. Op die voorlaatste klim hebben ze maar een minuut prijsgegeven.

35 km | Ook Pedersen moet lossen

Terwijl Jonathan Milan nog altijd op kop van het peloton rijdt naast het teruggekeerde treintje van DSM, moet rivaal voor de puntentrui Mads Pedersen lossen. Voor hem is het rustig naar boven rijden en krachten sparen.

Misschien kan hij even bijkletsen met Michael Matthews, want die lost ook. De twee hadden eerder vandaag al flink wat lol bij de tussensprint.

Jonathan Milan op kop van het peloton op de voorlaatste klim van de rit op de Gran Sasso.

37 km | Pech voor Thomas

Opnieuw moet Geraint Thomas zich op gang trekken na mechanisch malheur. Niet voor het eerst deze Giro heeft de Welshman pech. Maar hij zal wel terugkomen.

Geraint Thomas heeft pech op de klim naar Calascio.

38 km | Ook een vleesspiesje?

Voor Cavendish heeft vroeg lossen ook zijn voordelen. Hij heeft gezelschap van Samuele Battistella en die heeft wat versnaperingen bij zich. Hoe hij daaraan komt, geen idee?

Samuele Battistella heeft vleesspiesjes aangepakt.

39 km | Cavendish lost als eerste

Het tempo van onder anderen Jonathan Milan en de anderen gaat te snel voor Mark Cavendish, die achteraan moet lossen. En eerlijk is eerlijk, we zien nu ook echte klimmers op de voorposten van het peloton: we zien bijvoorbeeld Hugh Carthy én Thymen Arensman in zijn witte trui.

Mark Cavendish lost op de voorlaatste klim in de rit naar Campo Imperatore op de Gran Sasso.

40 km | UAE, EF en Bahrain komen helpen

Met nog 40 kilometer te gaan op de flanken van de klim naar Calascio zien we eindelijk iets anders dan de zwarte shirts van DSM op kop van het peloton. De concurrenten hebben door dat de ploeg van leider Leknessund het wel prima vindt als de koplopers met de dagzege gaan lopen en zo de bonificatieseconden weggraaien voor de neus van bijvoorbeeld Remco Evenepoel.

Maar wie zien we op kop? Jonathan Milan voor Bahrain, Magnus Cort voor EF. Sprinters. Daarmee ga je het gat niet dichtrijden. Nog altijd 11 minuten hebben de drie.

47 km | Valpartij Serry, adjudant van Evenepoel

Vlak voor we echt gaan klimmen zien we een valpartij van Pieter Serry, een van de helpers van Remco Evenepoel.

Pieter Serry is onderuitgegaan in de etappe naar Gran Sasso.

48 km | Voorgerecht: klim naar Calascio

De koplopers gaan zo beginnen aan de klim naar Calascio (13,8 km aan 5,9 procent, tweede categorie). Op de top liggen voor de eerste weer 18 punten klaar: als Bais ook daarin slaagt, dan komt hij op slechts zes punten van leider Pinot. Voor wat het waard is.

En dat zou best eens kunnen lukken trouwens, want de voorsprong is nog steeds een kleine 12 minuten.

Het profiel van de klim naar Calasco (tweede categorie), het eerste deel van de tweestapsraket op de Gran Sasso.

Ondertussen in Hongarije: klimmers aan zet

In de Ronde van Hongarije zijn na de sprintzeges van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen vandaag de puncheurs en klimmers aan zet. In de rit van Kaposvar naar Pecs moet behoorlijk veel geklommen worden, al zijn de klimmen niet zo lang als in de Giro vandaag.

De laatste 50 kilometer beginnen met Sebastian Schönberger en Jarrad Drizners op kop met Jhonatan Narváez, Silvan Dillier, Drie De Bondt, Oscar Onley en Finn Fisher-Black in de achtervolging. En ook Egan Bernal - eerder gevallen in Hongarije - roert zich vooraan. Later meer...

57 km | TUSSENSPRINT: Bais gaat weer met de buit lopen

Nou zeg, ook de tweede en laatste tussensprint van de dag wordt een prooi voor Davide Bais. Petilli en Vacek dringen niet eens aan en staan toe dat de renner van EOLO-Kometa alle premies van de dag voor zichzelf houdt. Zou hij zijn medevluchters een plekje in zijn volgende vluchtpoging hebben beloofd?

Bij deze tussensprint zijn overigens geen punten voor het puntenklassement te verdienen, wel 3, 2 en 1 bonificatieseconden. En dat zal deze koplopers niet veel kunnen schelen.

Herinner je je deze nog: Pantani op Gran Sasso in 1999

In 1999 was de slotklim van vandaag ook de aankomst in de achtste rit van de Giro. Titelverdediger Marco Pantani ontbond er voor het eerst die Giro zijn duivels en won zijn eerste van vier aankomsten bergop.

Toch zou het slecht aflopen voor Elefantino, die zelf liever Il Pirata genoemd wilde worden. Na zijn vierde ritzege op Madonna di Campiglio werd Pantani uit de koers gezet omdat zijn hematocrietwaarde in zijn bloed boven de 50 procent was (een indicatie voor epogebruik), al gaan er tot de dag van vandaag geruchten over een complot van de mafia om hem uit het roze te houden.

In 2020 werd de betrokkenheid van de Camorra bij het incident nog onderzocht voor de rechtbank van Napels. Uiteindelijk werd niet Pantani, maar landgenoot Ivan Gotti winnaar van die Giro. Pantani overleed in 2004 onder duistere omstandigheden in een hotelkamer in Rimini, waarschijnlijk aan een overdosis.

72 km | Er mag gelachen worden

Er wordt gelachen in het kamp van Ineos op weg naar de Gran Sasso.

Er mag gelachen worden in het peloton na al die hectiek van de afgelopen dagen. Bij Ineos lijkt Geraint Thomas de grapjas van dienst, met Pavel Sivakov, Tao Geoghegan Hart en Laurens De Plus als toehoorders.

Thymen Arensman zien we niet op de foto, maar hopelijk straks wel op de Gran Sasso. De Nederlander begon matig aan de Giro, maar lijkt steeds beter te worden. En deze lange slotklim zou hem moeten liggen. Hij staat trouwens 18de in het klassement op 2.33 van het roze.

De Eritreeër Henok Mulubrhan, voormalig lid van de kopgroep, is inmiddels weer opgeslokt door het peloton trouwens. De voorsprong van de drie koplopers is trouwens net onder de tien minuten gezakt.

Vine verlengt contract met UAE-Emirates tot eind 2027

Zijn Giro begon met een prima tijdrit, maar daarna is de Ronde van Italië van Jay Vine vooral een wankel evenwicht. Inmiddels staat de Australische klimmer al op 2.47 van het roze, maar toch mogen we echt nog wel wat van hem verwachten.

Dat vindt zijn ploeg UAE-Emirates ook en dus maakte de ploeg zojuist bekend dat Vine zijn contract heeft verlengd tot eind 2027.

90 km | Kijk eens aan: beenstukken zijn uit bij Leknessund

De beenstukken zijn eindelijk uit bij roze trui Leknessund in de laatste honderd kilometer.

95 km | Voorsprong kopgroep groeit naar 12.30

Eindelijk zien we een langgerekt peloton, want vanaf nu gaat het vooral in dalende lijn naar de voet van de voorlaatste klim op een kilometer of veertig van de streep. En dat mag ook wel, want de drie koplopers hebben inmiddels al 12.30 voorsprong.

Niet dat de kanshebbers op de dagzege of roze trui Leknessund zich echt zorgen maken, want in die laatste 40 kilometer kan ook een gat van tien minuten zo goed gemaakt worden. Dat was in 2018 bijvoorbeeld ook zo.

103 km | Valpartij Sepp Kuss

Opeens zien we Sepp Kuss, de meesterknecht van Primoz Roglic, op de grond zitten. Hij is bij de bevoorrading in aanraking gekomen met de jongste renner deze Giro, zijn landgenoot Matthew Riccitello.

Beide renners lijken zitten inmiddels weer op de fiets trouwens.

Sepp Kuss komt ten val met Matthew Riccitello in de etappe naar Gran Sasso.

Dopingzaak Van Eetvelt geseponeerd

De jonge Belgische wielrenner Lennert Van Eetvelt mag weer koersen. De Franse dopingautoriteit (AFLD) had een onderzoek ingesteld naar het gebruik van een neusspray, waarop Van Eetvelt direct op non-actief werd gezet door zijn ploeg Lotto-Dstny.

Na een controle op 19 februari tijdens de Franse rittenkoers Tour des Alpes Maritimes et du Var vroeg de Franse dopingautoriteit meer uitleg over een substantie die in zijn urine gevonden was. Die verklaring was afdoende voor de Franse autoriteiten en dus is de zaak geseponeerd.

Waar het ook alweer over ging? Lees hieronder het eerdere bericht.

106 km | Pinot pakt twee bergpuntjes

Ook het peloton is over de top van de Roccaraso gekomen. Blauwetruidrager Thibaut Pinot neemt het zeker van het onzekere en krijgt zelfs een leadout van Stefan Küng. Maar in werkelijkheid is niemand in het peloton geïnteresseerd in de twee bergpuntjes, die nog voor het oprapen lagen.

Tussenstand bergklassement

1. Thibaut Pinot 42 pnt
2. Amanuel Ghebreigzhabier 26 pnt
3. Aurélien Paret-Peintre 22 pnt
4. Francesco Gavazzi 18 pnt
5. Davide Bais "

117 km | Bais pakt ook de bergpunten

Davide Bais is niet van plan de buit te delen met zijn medevluchters deze etappe. De rasvluchter van Eolo-Kometa pakt ook de premie op de top van Roccaraso en mag 18 bergpunten op zijn conto schrijven.

Wie dacht dat de voorsprong zou slinken op de eerste serieuze klim van de dag komt bedrogen uit. In het peloton gaat het stapvoets en dus is de marge van de drie al 10.30.

118 km | Ganna denkt er het zijne van

Filippo Ganna onderweg in de rit naar Campo Imperatore op de Gran Sasso.

119 km | Leknessund nog steeds met beenstukken

In het peloton zien we nog altijd de mannen van roze trui Andreas Leknessund op kop. De Noor zelf heeft trouwens nog steeds beenstukken aan, hoewel de zon al even door het wolkendek piept.

Dat uittrekken eerder deze etappe was dus een kwestie van omwisselen.

Andreas Leknessund onderweg in de regen van de zevende etappe van de Giro.

120 km | Mulubrhan lost uit kopgroep

Karel Vacek wist nog terug te keren, maar dat gaat Henok Mulubrhan niet lukken waarschijnlijk. De Eritreeër lost uit de kopgroep, die nu nog uit drie man bestaat.

122 km | Vacek lost op eerste gecategoriseerde klim en keert ook terug

De koplopers zitten inmiddels op de klim naar Roccaraso (7,3 km à 6,1 procent). Aan de voet zagen we Karel Vacek lossen, maar dat was waarschijnlijk om een iets uit te trekken of een plasje te doen. De Tsjech van Corratec is namelijk al weer terug bij Davide Bais, Simone Petilli en Henok Mulubrhan.

Overigens rijdt Petilli al een tijdje virtueel in het roze. De Italiaan van Intermarché staat op 7.49 van roze trui Leknessund. Bais (31.57), Mulubrhan (39.52) en Vacek (44.40) staan al op meer dan een half uur.

123 km | Pedersen pakt vier punten in tussensprint

Het is Mads Pedersen die de vier punten pakt bij de tussensprint, voor Michael Matthews. De Australië had twee ploegmaten om onder anderen leider Jonathan Milan van punten te houden en dat lukt.

Tussenstand puntenklassement

1. Jonathan Milan 110 pnt
2. Kaden Groves 99 pnt
3. Mads Pedersen 87 pnt
4. Michael Matthews 57 pnt
5. David Dekker 40 pnt

TUSSENSPRINT 124 km | Bais wint tussensprint

Davide Bais pakt de premie en de 12 punten bij de eerste tussensprint van vandaag. Petilli, Vacek en Mulubrhan volgen in zijn spoor.

En negen minuten later komt ook het peloton bij die sprint in Castel di Sangro. Voor de nummer vijf liggen nog vier punten voor het oprapen, benieuwd of we nog een aardig sprintje gaan zien tussen Milan, Groves, Matthews en Pedersen.

Baskenland (V) | Niet Van Agt, maar Arzuffi is tiende

Correctie op de toptien die we eerder meldden van de eerste rit in de Ronde van Baskenland voor vrouwen. Helaas voor de familie Van Agt was het niet Eva van Agt die tiende werd, zoals eerst gemeld door de organisatie. Alice Maria Arzuffi (Ceratizit) is tiende op 2.43 van winnares Vollering.

Lees het wedstrijdverslag hieronder.

141 km | Op naar de tussensprint in Castel di Sangro

In de Giro zijn de renners inmiddels aan het klimmen, maar nog wel op de ongeclassificeerde eerste klim. Na die klim volgt de eerste tussensprint en die ligt in het dorpje Castel di Sangro. En dan gaat er bij liefhebbers van sportboeken meteen een belletje rinkelen.

De Amerikaanse journalist Joe McGinniss schreef namelijk 'Het Wonder van Castel di Sangro' (1999) over het wel en wee van de lokale voetbalclub, die in 1997 geschiedenis schreef door te promoveren naar de Serie B. Een boek over passie voor voetbal, maar ook over rookverslaving, cocaïnedeals, omkoping en banden met de onderwereld. Leestip!

Baskenland (V) | Toptien

Vollering pakt met haar zege ook nog eens tien bonificatieseconden en dus is haar voorsprong op Annemiek van Vleuten na een etappe al meer dan een minuut. Ook noteren we knappe toptienplekken voor Loes Adegeest (de tweevoudig Zwift-kampioene) en Eva van Agt (de kleindochter van oud-premier Dries van Agt).

Toptien etappe 1

1. Demi Vollering (SD Worx)
2. Marlen Reusser (SD Worx) +0.47
3. Kasia Niewiadoma (Canyon/SRAM) +0.49
4. Annemiek van Vleuten (Movistar) +0.51
5. Olivia Baril (UAE) zt
6. Liane Lippert (Movistar) +1.25
7. Soraya Paladin (UAE) +1.35
8. Loes Adegeest (Groupama) zt
9. Niamh Fisher-Black (SD Worx) +2.03
10. Eva van Agt (Jumbo-Visma) +2.43

Baskenland (V) FINISH | Reusser tweede

Op 48 seconden wordt Vollerings teamgenote Reusser tweede, voor Niewiadoma. Een klein stukje daarachter volgen Van Vleuten en Baril.

Baskenland (V) FINISH | Vollering wint!

Demi Vollering wint de eerste etappe in de Ronde van Baskenland. Vorig jaar won ze alle drie de etappes. Honderd procent nog steeds dus!

Het is haar achtste overwinning al dit seizoen!

Baskenland (V) 2 km | Vollering is beneden

Demi Vollering steekt even haar tong uit, van inspanning en misschien ook wel opluchting. Want ze is beneden en gaat op weg naar haar vierde ritzege op rij in de Ronde van Baskenland.

Baskenland (V) 5 km | Van Vleuten in achtervolging

Demi Vollering neemt niet te veel risico in de afdaling en dat is verstandig, want af en toe is het glibberen in de afdaling. Van Vleuten is op 0.42 als tweede boven gekomen met Marlen Reusser (SD Worx), Olivia Baril (UAE) en Kasia Niewiadoma (Canyon) in haar wiel.

Op 0.55 rijden Soraya Paladin (UAE), Loes Adegeest (Groupama) en Liane Lippert (Movistar).

Baskenland (V) 8 km | Vollering

In de Giro duurt het nog wel even voor de beslissing valt, in Noord-Spanje is het al alle hens aan dek. Want daar is de eerste etappe van de Ronde van Baskenland, een rit van 122 km van Etxebarria naar Markina-Xemein al in volle finale.

Het is pas de tweede editie van die WorldTour-wedstrijd trouwens. In de eerste editie won Demi Vollering alle drie de etappes en het eindklassement en vandaag gaat ze door waar ze vorig jaar eindigde. Na een lange vlucht van onder anderen olympisch kampioen Anna Kiesenhofer is Vollering op de slotklim bij alles en iedereen weggereden.

Op die klim van amper vijf kilometer rijdt ze 45 seconden weg bij de rest, waaronder Annemiek van Vleuten. Het is nu nog wel zaak om veilig de afdaling door te komen en dat is geen makkie, want het regent al de hele dag in Baskenland en Vollering heeft duidelijk last van verkleumde handen.

151 km | Beenstukken uit bij roze Leknessund

Andreas Leknessund trekt zijn natte beenstukken uit in de rit naar de Gran Sasso.

In het wielrennen hebben we het vaak over 'een jasje uitdoen', maar vandaag zien we de roze trui een broek uitdoen. Andreas Leknessund neemt er even de tijd voor langs de kant van de weg en dat is logisch, want die natte beenstukken uittrekken is geen makkie.

Hij hoeft zich niet te haasten, want het gaat nog steeds erg langzaam in het peloton. De vier koplopers hebben inmiddels al bijna tien minuten voorsprong.

Zware dag voor David Dekker

David Dekker - de nummer vijf in het puntenklassement - kwam gisteren in Napoli trouwens als 171ste en laatste moederziel alleen aan de streep in Napoli op ruim 20 minuten van winnaar Pedersen. En dat heeft natuurlijk te maken met zijn zware valpartij na de schuiver van Mark Cavendish in de sprint in Sorrento.

Vandaag gaat opnieuw een zware dag worden voor SneakerDave.

185 km | Puntenklassement

We zien Jonathan Milan in zijn regenjasje naar de volgauto gaan. Eergisteren sprintte hij nog in zijn regenjas naar de tweede plek in Salerno, maar vandaag zal hij zich niet druk maken om zijn paarse puntentrui.

Er zijn twee tussensprints onderweg, maar die liggen beiden na een flinke beklimming. Mads Pedersen, winnaar van de etappe van gisteren en met Groves de voornaamste rivaal van Milan om de maglia ciclamino, liet voor de start al weten dat hij zich niet al te druk maakt om die tussensprints.

"Maar dat zei ik ook vorig jaar in de Vuelta", voegde de Deen lachend toe, "en toen kwam ik opeens in de kopgroep terecht."

Puntenklassement

1. Jonathan Milan (Bahrain) 110 pnt
2. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) 99 pnt
3. Mads Pedersen (Trek-Segafredo) 83 pnt
4. Michael Matthews (Jayco-AlUla) 54 pnt
5. David Dekker (Arkéa) 40 pnt

190 km | DSM houdt voorsprong op ruim zes minuten

In de verte zien we het Gran Sasso-massief al liggen, maar daar hebben de renners niet veel oog voor. In het peloton wordt vooral gehannest met regenjasjes, want het lijkt wat droger te worden, als zijn de wegen kletsnat. De ploeg van leider Leknessund (DSM) heeft zich inmiddels op kop van het peloton gezet.

Niet om het gat op de kopgroep te dichten, wel om het gat ook weer niet te groot te laten worden. De voorsprong van de vier stabiliseert op ruim zes minuten.

205 km | Nu al meer dan drie minuten

De vier koplopers hebben nu al 3.12 op het peloton, dat het prima vindt. Dit gaat een lange dag worden, maar wel een met een spectaculair slot waarschijnlijk.

210 km | Vier koplopers

We hebben een kopgroep van vier. Natuurlijk zit er een Bais bij, Davide (Eolo-Kometa) dit keer. Zijn broer Mattia reed al in de aanval in de eerste rit in lijn en dus kan Davide niet achter blijven.

De Italiaan Simone Petilli (Intermarché), de Tsjech Karel Vacek (Corratec) en de Eritreeër Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani) zijn de andere drie.

Veel klimwerk, maar niet de zwaarste.

Op de slotklim naar Campo Imperatore liggen maar liefst vijftig punten klaar voor de winnaar en daarvoor zijn er ook nog twee keer beklimmingen van tweede categorie, waar maximaal 18 punten te verdelen zijn.

Na 70 kilometer vlakke kilometers moet er voor het eerst geklommen worden, maar op de top van die eerste beklimming (14,4 km à 4,6 procent) zijn niet eens bergpunten te verdienen. Dat geldt wel voor de klim naar Roccarasso (7,3 km à 6,1 procent, tweede categorie), met de top op 100 kilometer van de streep.

Daarna volgen weer zo'n 70 kilometer in dalende lijn, waar alle gaatjes dichtgereden kunnen worden. En dus zullen de klassementsmannen wachten op de slotklim, die bestaat uit twee delen: eerst de klim naar Calascio (13,8 km à 5,9 procent, tweede categorie), gevolgd door een plateau van zo'n vijf kilometer.

En dan begint pas de eindeloze slotklim (26,5 km à 3,4 procent). Dat lijkt niet steil, maar vergis je niet: in de laatste vijf kilometer loopt de weg met acht procent of meer omhoog.

  • giroditalia.it
    Het eerste deel van de klim naar Calascio is apart geclassificeerd (tweede categorie).
  • giroditalia.it
    Het complete profiel van de slotklim op de Gran Sasso, een tweestapsraket van ruim 26 kilometer.
  • giroditalia.it
    De laatste drie kilometer van de klim naar Campo Imperatore zijn de zwaarste.

Veel punten voor de bergtrui voor het grijpen

De etappe van vandaag is ook belangrijk voor de strijd om het bergklassementen. Thibaut Pinot heeft in zijn laatste Giro zijn zinnen gezet op de blauwe bergtrui en is leider in het klassement met 40 punten. Nummer twee Amanuel Gherbrezeigzabhier heeft er 26. Maar de kans dat het klassement vandaag op zijn kop gaat is dus erg groot.

Fun fact: Pinot heeft de KOM (de snelste tijd ooit) op de slotklim op zijn naam staan. Dat record dateert wel van 2018, het jaar van Dumoulin, Simon Yates en Froome. Toen eindigde Pinot trouwens als tweede op Campo Imperatore in dezelfde tijd als Yates.

Bergklassement

1. Thibaut Pinot (Groupama) 40 pnt
2. Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo) 26 pnt
3. Aurélien Paret-Peintre (AG2R) 22 pnt
4. Francesco Gavazzi (Eolo-Kometa) 18 pnt
5. Alessandro De Marchi (Jayco-AlUla) 15 pnt

PARTENZA | Officiële start

Het officiële startsein van de zevende etappe in de Giro is gegeven. We zien meteen weer wat avonturiers van Bardiani en Corratec naar voren schuiven, maar zo makkelijk zal dat ook weer niet gaan.

Evenepoel: 'Uitspraken over Roglic door media opgeblazen'

Voor de start kwam Remco Evenepoel trouwens bij de collega's van Europsprt nog een beetje terug op zijn boude uitspraken over Roglic en Jumbo-Visma. "Mijn uitspraken over Primoz Roglic? Jullie hebben het groter gemaakt dan het is. Ik zat in zijn situatie in Catalonië en wij waren toen nerveus om tijd goed te maken. Ik kan begrijpen dat het nu voor hen geldt. Maar het is typisch voor de media om het op te blazen."

NEUTRALISATIE

De renners zijn opgestapt voor de eerste kleine drie geneutraliseerde kilometers in Capua. We zien opnieuw paraplu's langs de kant en regenjasjes in het peloton.

Van je ploeggenoten moet je het maar hebben...

OM leider te blijven zal Andreas Leknessund wel iets sneller omhoog moeten gaan, dan op deze beelden uit het verleden. Teamgenoot bij DSM Jonas Hvideberg deelde de zwoegende Leknessund in de modder. Maar hij komt wel boven!

De hond van Leknessund

Het roze hangt voorlopig nog om de schouders van de Noor Andreas Leknessund. Gisteren werd duidelijk waarom Evenepoel die leiderstrui nog even niet terug hoeft. De leider krijgt op het podium namelijk een schattige knuffel: een die verdacht veel lijkt op de hond, waardoor Evenepoel ten val kwam.

Evenepoel tergt rivaal: 'Roglic is nerveus'

Vandaag gaan we zien hoe veel last Remco Evenepoel heeft van de dubbele valpartij twee dagen geleden in de regen van Zuid-Italië. De Belgische favoriet sprak 's avonds over veel pijn, veroorzaakt door naar later bleek flinke kneuzingen en bloeduitstortingen. En een oude wielerwet zegt dat de gevolgen van een valpartij na twee dagen het grootste zijn.

Na de rit van en naar Napels van gisteren had Evenepoel zijn oude branie alweer terug. Sterker, hij noemde Primoz Roglic 'nerveus' en vond dat zijn ploeg Jumbo-Visma onrustig en gevaarlijk reed "zoals ze eigenlijk altijd doen." Of dat nu zo verstandig was? Heeft Evenepoel de Sloveen - ook gevallen trouwens in etappe vijf - getergd?

Aleotti en Conci niet van start vanwege corona

Twee renners zullen vandaag zeker niet in de gondel afdalen: Giovanni Aleotti (Bora-hansgrohe) en Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) gaan namelijk niet van start vanwege coronabesmettingen. Gaat dat nog gevolgen krijgen in de rest van de Giro?

2018: Dumoulin wacht op de gondel op Gran Sasso

Niet Breukink, maar Tom Dumoulin werd zo in 2017 de eerste Nederlander die na de slottijdrit in Milaan in het roze mocht pronken. Een jaar later werd Dumoulin tweede in een buitengewoon curieuze Giro, die gewonnen werd door Chris Froome na een monstersolo op de onverharde Colle del Finestre.

Maar in de eerste twee weken was er maar een man die de lakens uitdeelde in die Giro: Simon Yates. Ook in de rit naar Campo Imperatore op de Gran Sasso stond er geen maat op de smalle Brit: Dumoulin verloor 12 seconden, Froome zelfs meer dan een minuut

Op de top van de Gran Sasso gaf Dumoulin vervolgens een van de opmerkelijkste interviews die ronde. MAar dat kan ook veel te maken hebben met het feit dat hij zo snel mogelijk (met de gondel) naar beneden wilde.

Waar kennen we die slotklim ook alweer van?

De lange slotklim naar het keizerlijke veld op de Gran Sasso is er een met een rijke geschiedenis. Zo pakte Erik Breukink op deze plek in 1989 de roze trui en leek hij onstuitbaar op weg om de eerste Nederlandse winnaar van de Giro te worden. Tot hij te maken kreeg met een hongerklop in de sneeuw van de Gavia en het roze toch moest afstaan aan Laurent Fignon (die een paar maanden later op zijn beurt het geel op de laatste dag zou verspelen in de Tour, maar dat terzijde...)

In 2018 werd Breukinks Giro van 1989 gereconstrueerd in Andere Tijden Sport. En dat is zeker het terugkijken waard!

Bekijk de laatste kilometers van de slotklim

Een lange, zware dag in het zadel

  • giroditalia.it
    Het profiel van de zevende etappe in de Giro d'Italia.
  • giroditalia.it
    In de zevende etappe gaan de renners terug het binnenland in met aankomst op het bergmassief Gran Sasso.

De stand van zaken in het klassement

Topvijf algemeen klassement

1. Andreas Leknessund (DSM)
2. Remco Evenepoel (Soudal-QuicksStep) +0.28
3. Aurélien Paret-Peintre (AG2R) +0.30
4. João Almeida (UAE) +1.00
5. Primoz Roglic (Jumbo-Visma) +1.12

Benvenuti di Capua!

Benvenuti di Capua, een prachtige historische stad ten zuiden van Napels en bekend van het op een na grootste Romeinse amfitheater ter wereld. Dat was de plek waar Spartacus gevangen zat als gladiator, ontsnapte en zijn gladiatorenopstand begon.

Vandaag verlaten de gladiatoren van de fiets de Italiaanse westkust en gaan weer landinwaarts richting Adriatische Zee. Maar zover komen ze niet, want op hun weg ligt de Gran Sasso d'Italia. In het Nederlands kun je dat vertalen als 'grote steen van Italië' en dat kun je wel zeggen van dit bergmassief in de Abruzzen. Vandaag rijden de renners naar Campo Imperatore, een enorme hoogvlakte bekend vanwege de bloemenpracht in de lente en de zomer.

Vandaag zullen de renners in de laatste kilometers hooguit bloemen zien vanwege de zuurstofschild. De finish ligt op een hoogte van 2.100 meter en daar ligt nu nog sneeuw.

Het amfitheater van Capua.