liveblog
NOS WielrennenAangepast

Chaos in finale na valpartijen Evenepoel, Roglic en Cavendish • Groves wint massasprint

  • Etappe 5 van de Giro d'Italia voerde over 171 km van Atripalda naar Salerno
  • De hele dag op en neer, met twee beklimmingen van de derde categorie
  • Leknessund behoudt de roze leiderstrui
  • Groves wint rit na chaotische finale
liveblog gesloten

Grazie e a domani!

We houden ermee op hier in Salerno. Morgen gaan we verder met de zesde etappe, een rit over 162 kilometer met start en finish in Napels. Met onderweg een beklimming van de tweede en van de derde categorie.

De Zuid-Italiaanse havenstad verkeert al wekenlang in een blauwe roes vanwege het kampioenschap van voetbalclub Napoli, en daar zal morgen ongetwijfeld een roze roes overheen komen.

Maar het wordt wel oppassen geblazen: ook morgen valt er weer veel regen, en de wegen rond Napels staan al niet bekend als heel goed. We gaan het zien, tot morgen!

Zo ging Cavendish over de finish

Mark Cavendish gaat vallend over de finish in Salerno

Rasmussen: eigen schuld van Evenepoel en Cavendish

Volgens oud-renner Michael Rasmussen was de tweede val van Evenepoel (niet die met de hond) de schuld van de Belg zelf. En ook Cavendish was zelf de veroorzaker, aldus de Deen.

Vendrame in de ambulance

Andrea Vendrame was betrokken bij de valpartij tijdens de massasprint en wordt afgevoerd. Laten we hopen dat de schade meevalt.

Andrea Vendrame wordt afgevoerd na de finish

Uitslag van etappe 5

De toptien van de vijfde etappe. Kaden Groves wint, Mark Cavendish wordt al vallende toch nog vijfde in de rituitslag.

Evenepoel is niet blij

Remco Evenepoel komt even later, met enkele andere slachtoffers van de eerste valpartij, met een zeer ontstemde gelaatsuitdrukking over de streep in Salerno.

Remco Evenepoel komt met andere slachtoffers over de finish en is niet blij

GROVES WINT VIJFDE ETAPPE, met weer een valpartij

Kaden Groves wint de massasprint in Salerno! En ook tijdens de sprint is er een valpartij, waarbij Cavendish en Dekker twee slachtoffers zijn.

Groves ging heel vroeg aan, maar de Australiër weet zijn fiets als eerste over de streep te duwen, terwijl om hem heen renners naar het asfalt gaan.

Cavendish, zo blijkt uit de herhaling, tikt zelf tegen een andere renner aan, met alle ellende tot gevolg.

Kayden Groves gaat als eerste over de finish in Salerno

2 km - Weer een valpartij, weer met Evenepoel

En weer een valpartij, en dit keer is Evenepoel een van de slachtoffers. Hij staat wel weer overeind, met een gezicht op onweer. En het is binnen de laatste 3 kilometer, dus hij loopt geen schade op in het klassement.

4 km - Roglic terug in peloton

Wat een chaos ineens aan het einde. Roglic wordt door enkele ploegmakkers op de fiets van Bouwman teruggeloodst naar het peloton.

7 km - Valpartij

Een valpartij in het peloton in een natte bocht. Evenepoel reed ervoor, Roglic zat er op het eerste gezicht wel bij.

Bouwman staat zonder fiets aan de kant. Vermoedelijk heeft hij zijn fiets moeten afstaan aan Roglic, die in de achtervolging moet.

10 km - We zijn er bijna

De finale nadert. Zoccarato rijdt hard door langs de kust richting Salerno, het peloton maakt ook tempo en rijdt een halve minuut achter de Italiaan.

21 km - Zoccarato alleen

Gandin wint de tussensprint, maar meteen daarna Zoccarato ervandoor. Het einde van de kopgroep is een feit.

Gandin en Champion laten zich terugzakken naar het peloton. Alleen de Italiaan rijdt nu nog vooraan. Zijn voorsprong is een kleine minuut.

Samuele Zoccarato alleen op kop in de vijfde etappe

40 km - Nog een uurtje

Nog een uurtje en dat zit deze vijfde etappe erop. Evenepoel en de hond zorgden voor opschudding, voor de rest was het betrekkelijk saai. En nat, want het regent.

De kopgroep heeft nog altijd 1,5 minuut voorsprong op het peloton. De kans op een massasprint wordt groter en groter.

De kopgroep: Samuele Zoccarato (Ita, Green Project-Bardiani), Thomas Champion (Fra, Cofidis) en Stefano Gandin (Ita, Corratec-Selle Italia)

Ondertussen in Hongarije: Groenewegen wint eerste etappe

Dylan Groenewegen heeft in de Ronde van Hongarije zijn derde zege van het seizoen geboekt. De renner van Jayco was na 168 kilometer de rapste in de openingsrit.

De eerste rit in de vijf dagen tellende Hongaarse ronde voerde van en naar Szentgotthárd in het westen van Hongarije. Gezien het vlakke parcours en de aanwezigheid van topsprinters Jakobsen, Groenewegen, Ewan, Bauhaus en Bennett was de kans op een massasprint op voorhand al groot.

De finale werd ontsierd door een enorme valpartij ,waar onder anderen Bernal bij betrokken was. Van Poppel trok de sprint aan voor Bennett, die nipt werd geklopt door de opkomende Groenewegen.

54 km - Zoccarato als eerste boven

Zoccarato was als eerste boven op de Oliveto Citra, gevolgd door Champion en Gandin.

Op een kleine minuut volgt het peloton, waar Pinot ternauwernood de sprint wint voor dat ene resterende bergpuntje. De blauwetruidrager is Santiago Buitrago maar net voor en is duidelijk pas amusé dat de Colombiaan het hem nog moeilijk maakte.

In het bergklassement heeft Pinot nu 40 punten. Nummer 2 is Ghebreigzabhier met 26 punten.

57 km - Rozetruidrager Leknessund houdt van diabolo

Ondertussen mogen we al concluderen dat Andreas Leknessund de roze trui vandaag niet kwijtraakt. De renner van de Nederlandse DSM-ploeg is pas de tweede Noor in de geschiedenis die de leiderstrui in Italië draagt. De eerste was Knut Knudsen in 1981.

Leknessund is geen voormalige schansspringer, maar wel een voormalige langlaufer die ook al eens een marathon heeft gelopen. Een van zijn hobby's - naast chillen met vrienden en Noorse realityshows kijken - is de aloude circusambacht diabolo.

Een diabolo is een kunststoffen voorwerp bestaande uit twee komvormige delen, met daarbij twee stokjes die met een touwtje aan elkaar zijn verbonden. De bedoeling is om daarmee de diabolo te laten tollen en ermee te jongleren door hem in de lucht te gooien en op te vangen.

Andreas Leknessund voor de start van de vijfde etappe

59 km - Op naar Oliveto Citra

De kopgroep is begonnen aan de tweede klim van de derde categorie van vandaag, naar Oliveto Citra. De voorsprong van het trio bedraagt nog ruim een minuut.

De kopgroep: Samuele Zoccarato (Ita, Green Project-Bardiani), Thomas Champion (Fra, Cofidis) en Stefano Gandin (Ita, Corratec-Selle Italia)

80 km - Het regent nog steeds

Er volgt straks nog één beklimming van de derde categorie. Tot die tijd gaat het ook nog op en neer en op de route naar Salerno zijn ook veel tunnels.

De voorsprong van de kopgroep: 2 minuten. Het regent nog steeds.

Een voordeel van de tunnels is dat het er in ieder geval niet regent

93 km - Wie zijn de drie vluchters?

De voorsprong van de kopgroep van drie is teruggezakt onder de twee minuten. Laten we maar even een voorstelrondje doen.

Thomas Champion is een grote renner, in lengte: hij is 1.93 meter. De Fransman is desondanks een meesterklimmer en doorgaans een uitstekende knecht. Tijdens de tweede etappe zat hij ook al in de ontsnapping.

En van die ontsnapping kennen we ook Stefano Gandin. De 27-jarige Italiaan is een jaar profrenner en won onder meer twee etappes in de Ronde van Venezuela en het bergklassement tijdens de Ronde van Sicilië.

Samuele Zoccarato is een alleskunner en heeft op zijn erelijst onder meer een bronzen medaille bij het Italiaans kampioenschap staan. Hij is tevens Italiaans kampioen in het gravelrijden en hij won de bergtrui bij de Ronde van Valencia.

100 km - Niet zo snel

33,1 kilometer per uur is het gemiddelde van deze etappe tot nu toe. Dat is niet zo snel, door het heuvelachtige parcours en de voortdurend aanhoudende regen.

Zoccarato, Champion en Gandin hebben 2.10 voorsprong. Gandin won zojuist nog een tussensprint, voor Champion. In het peloton doet paarsetruidrager Milan goede zaken door de tussensprint te winnen.

De kopgroep: Samuele Zoccarato (Ita, Green Project-Bardiani), Thomas Champion (Fra, Cofidis) en Stefano Gandin (Ita, Corratec-Selle Italia)

115 km - Even weinig te beleven

Zoccarato, Gandin en Champion rijden alweer geruime tijd op kop met een voorsprong die tussen de 2,5 en 3 minuten schommelt.

Het peloton worstelt zich rustig door de regen. Met Evenepoel lijkt alles oké.

Het regent nog steeds. Eigenlijk is het nu best saai.

133 km - Extra voorzichtig doen

De rust in de koers is weer een beetje teruggekeerd na de eerdere valpartijen en de hond. De renners lijken wel extra voorzichtig te doen op de kletsnatte wegen.

De voorsprong van de kopgroep is teruggelopen tot 2,5 minuut.

De kopgroep: Samuele Zoccarato (Ita, Green Project-Bardiani), Thomas Champion (Fra, Cofidis) en Stefano Gandin (Ita, Corratec-Selle Italia)

145 km - Evenepoel terug in peloton

Evenepoel is met zijn ploeggenoten teruggekeerd in het peloton. Hopelijk valt de schade mee.

Zoccarato, Champion en Gandin rijden nog altijd op kop, met 3,5 minuut voorsprong op het peloton.

148 km - Evenepoel nadert peloton

Het lijkt redelijk te gaan met Evenepoel, die de achterkant van het peloton alweer in zicht heeft. De grote groep doet het dan ook rustig aan om de wereldkampioen even de tijd te geven.

Ook met de hond leek het overigens goed te gaan, het dier was nog even vrolijk huppelend in beeld.

De voorsprong van de kopgroep is door alle malheur opgelopen tot 3,5 minuut.

Remco Evenepoel steekt een duim op: alles is oké

150 km - Hond blijkt boosdoener

Een hond blijkt de boosdoener van de val van Evenepoel. Het dier duikt op voor de fiets van Ballerini en de Italiaan neemt de Belg mee in zijn val.

Evenepoel is inmiddels wel weer opgestapt en is met ploegmaten onderweg naar het peloton.

Moeilijk te zien, maar hier staat de hond op het punt om voor ellende te zorgen

151 km - Valpartij Evenepoel

Een valpartij in het peloton, waar Remco Evenepoel bij is betrokken! De Belgische wereldkampioen zit op de grond, het ziet er zorgwekkend uit.

Remco Evenepoel belandt naast de weg na een aanrijding met een hond

157 km - Pinot pakt punten en houdt het voor gezien

De top van de Passo Serra is bereikt en Pinot krijgt de bergpunten in zijn schoot geworpen. Missie geslaagd, de blauwe trui hangt steviger om zijn schouders en Pinot neemt afscheid van zijn vluchtkompanen.

Pinot heeft nu 39 bergpunten verzameld, dat zijn er 13 meer dan zijn voornaamste belager Ghebreigzabhier.

De andere drie hebben 2 minuten voorsprong op het peloton.

162 km - Eerste klim

De kopgroep is begonnen aan de eerste klim van de derde categorie, de Passo Serra.

Thibaut Pinot, Thomas Champion, Samuele Zoccarato en Stefano Gandin hebben 1.50 voorsprong op het peloton.

164 km - Valpartij in de kopgroep

Al snel is er een kopgroepje van vier, met onder anderen bergtruidrager Pinot. En het natte wegdek eist meteen zijn tol: de helft van de kopgroep glijdt in een bocht onderuit. Pinot blijft maar net overeind.

De groep heeft een minuutje voorsprong op het peloton.

START - In de stromende regen

In de stromende regen is het Giro-peloton begonnen aan de vijfde etappe. De renners zijn niet te benijden, want de regen komt (figuurlijk) met bakken uit de lucht.

Ook Sinkeldam niet meer van start

Nog meer afmeldingsnieuws, en helaas nu uit het Nederlandse kamp: Ramon Sinkeldam stapt niet meer op in de vijfde etappe.

De Nederlander van Alpecin-Deceuninck heeft maagproblemen en is niet fit genoeg om de Ronde van Italië voort te zetten.

Evenepoel terug in de regenboogtrui

Geen roze trui meer voor Remco Evenepoel, maar zijn wereldkampioenstrui. Hoewel daar vooralsnog weinig van te zien is onder zijn regenjack. Want - we willen niet te veel klagen - het regent pijpenstelen.

Nog een afvaller: Rémy Rochas

Ook Cofidis-renner Rémy Rochas ontbreekt bij de start van de vijfde Giro-etappe. De Fransman sukkelde al een paar dagen met oververmoeidheid.

Conti reed vierde etappe uit met gebroken bekken en stapt niet meer op

Valerio Conti, de kopman van Team Corratec-Selle Italia, stapt vandaag niet op voor de vijfde etappe van de Giro. De 30-jarige Italiaan kwam gisteren ten val tijdens de vierde etappe en blijkt zijn bekken te hebben gebroken.

Conti reed de etappe wel gewoon uit en finishte als 140ste. Na afloop liet hij zich toch nog maar even onderzoeken, met slecht nieuws als uitkomst.

"175 kilometer koersen met 41 kilometer per uur, met een gebroken bekken. We nemen onze hoed af voor onze leider", aldus de ploeg.

Contractverlenging: Van der Sande langer bij Jumbo-Visma

Jumbo-Visma heeft Tosh Van der Sande voor twee jaar langer vastgelegd. De 32-jarige Belg staat nu tot en met 2025 onder contract. Sportief directeur Merijn Zeeman zegt dat onder meer het karakter van Van der Sande reden is om hem langer voor de ploeg te behouden.

"Tosh is een heel waardevolle renner voor de ploeg op alle terreinen: in de klassiekers, in de sprintvoorbereiding en als mentor van jonge renners", meent Zeeman. Ook Van der Sande zelf laat weten dat hij het begeleiden van talenten zoals Olav Kooij leuk vindt. "De afgelopen anderhalf jaar waren fantastisch. Het klikt goed met iedereen in de ploeg en werken voor een kopman als Wout van Aert of een getalenteerd sprinter als Kooij is super."

Het weer tijdens de Giro-etappe

Was het gisteren een beetje Nederlands weer met matige temperaturen, veel bewolking en heel veel regen, vandaag krijgen we... hetzelfde weer.

De temperatuur blijft steken bij een graad of 15 en er valt opnieuw heel veel regen.

Waarheen leidt de weg?

De vijfde etappe voert over 171 kilometer van Atripalda naar Salerno, met vooral in het begin veel klimwerk. Op de route liggen twee beklimmingen van de derde categorie, maar eigenlijk gaat het de hele dag wel op en af.

Het zou een prima rit kunnen zijn voor sprinters die in staat zijn de klimmetjes goed over te komen. Maar misschien zien we ook wel een succesvolle avonturier juichend over de finish gaan.

De start is om 12.40 uur, de finish wordt rond 17.15 uur verwacht.

Het klassement voor etappe 5

De roze en witte trui zijn van Andreas Leknessund. De puntentrui hangt om de schouders van Jonathan Milan en de blauwe bergtrui is in het bezit van Thibaut Pinot.

Thymen Arensman is de beste Nederlander, hij is 21ste op 2.33 van Leknessund.

Hoe ging het gisteren in Italië?

De roze trui van Remco Evenepoel werd gisteren - volgens plan van de Belg - overgenomen door Andreas Leknessund. De Noorse kopman van de Nederlandse DSM-ploeg eindigde in de vierde etappe als tweede en nam de leiding over van de wereldkampioen, die in het peloton met een achterstand van twee minuten over de finish kwam.

Leknessund moest in de strijd om de dagzege zijn meerdere erkennen in medevluchter Aurélien Paret-Peintre. De Fransman van AG2R was de beste in de sprint in de 175 kilometer lange rit van Venosa naar Lago Laceno.

Leknessund nieuwe leider in Giro, Paret-Peintre wint vierde etappe

Buongiorno!

Welkom vanuit Atripalda, waar rond 12.40 uur de vijfde etappe van de Giro d'Italia van start gaat. Het wordt een rit over 171 heuvelachtige kilometers naar Salerno.

Atripalda ligt in de provincie Avellino, en daar liggen - fun fact - de wortels van de fictieve maffiabaas Tony Soprano uit de veelgeroemde HBO-serie The Sopranos. De provincie ligt in de zuidelijke regio Campanië en daar ligt ook finishplaats Salerno.