liveblog
NOS WielrennenAangepast

Paret-Peintre wint vierde Giro-etappe • Evenepoel draagt roze over aan Leknessund

liveblog gesloten

Grazie e a domani!

We houden ermee op hier in Italië. Maar morgen is het weer een dag en dan staat de vijfde etappe op het programma.

De rit voert over 171 kilometer van Atripalda naar Salerno, met vooral in het begin veel klimwerk. Op de route liggen twee beklimmingen van de derde categorie, maar eigenlijk gaat het de hele dag wel op en af.

De start is om 12.40 uur, de finish wordt opnieuw rond 17.15 uur verwacht. En wij zijn er dan weer bij met een liveblog. Tot morgen!

Het algemeen klassement

De top van het Giro-klassement, met drie leden van de kopgroep van vandaag in de toptien.

De uitslag van de vierde etappe

Koen Bouwman was de eerste renner van het peloton die over de finish kwam en is met de zevende plek dan ook de beste Nederlander van de dag.

Emoties bij de nieuwe rozetruidrager

Tranen bij Andreas Leknessund, de nieuwe rozetruidrager

Paret-Peintre wint rit, Leknessund pakt roze

Paret-Peintre wint de vierde etappe van de Giro! Leknessund komt als tweede over de finish en verovert de roze trui!

Albanese is de nummer drie in de rituitslag op 57 seconden, Skujins wordt in dezelfde tijd vierde, Conci en Gehbreigzabhier volgen even later.

Het peloton met rozetruidrager Evenepoel komt op 2 minuten over de eindstreep. Leknessund is nu dus de nieuwe leider, met 28 seconden voorsprong op Evenepoel.

Aurélien Paret-Peintre komt juichend over de finish in de vierde etappe

3 km - Paret-Peintre is terug

Paret-Peintre geeft het nog niet op en weet weer aan te sluiten bij Leknessund. Met zijn tweeën rijden ze bergop naar de finish.

Het peloton volgt op 2,5 minuut.

4 km - Leknessund alleen

En daar gaat Leknessund in zijn eentje verder. De Noor moet nog even, maar ziet de etappezege en de roze trui aan de horizon gloren.

5 km - Roze en ritzege in zicht

Het trio Leknessund, Ghebreigzabier en Paret-Peintre is weggereden van de rest. En dit gezegd hebbende moet ook de Eritreeër passen. Is Leknessund onderweg naar de ritzege en het roze?

6 km - Conci is klaar

Conci betaalt nu al de prijs voor zijn inspanning op het steilste stuk en lost uit de kopgroep van zeven. Skujins neemt de leiding over.

Het peloton rijdt op 3 minuten.

De kopgroep: Leknessund (DSM), Skujins en Ghebreigzabier (Trek), Paret-Peintre (AG2R), Albanese (EOLO-Kometa), Conci (Alpecin-Deceuninck) en Barguil (Arkéa).

7 km - Waarom niet, aldus Conci

Conci, misschien wel de minste klimmer van de kopgroep, gaat op de pedalen staan. Waarom niet, zal de Italiaan van Alpecin vermoedelijk denken.

Op ruim 3 minuten rijdt het peloton, waar de favorieten nog bij elkaar zijn.

9 km - Klimmen geblazen

Tijdens de slotklim, waar de renners nu mee bezig zijn, zijn er stukken met een stijgingspercentage van 10. Het gemiddelde is 6,1 procent. De voorsprong van de zeven koplopers loopt iets terug: nog 4 minuten zijn er over.

De kopgroep: Leknessund (DSM), Skujins en Ghebreigzabier (Trek), Paret-Peintre (AG2R), Albanese (EOLO-Kometa), Conci (Alpecin-Deceuninck) en Barguil (Arkéa).

16 km - Leknessund wint tussensprint

Leknessund wint de weinig opwindende tussensprint en mag 3 seconden tijdwinst bijschrijven. Straks de slotklim, en dan zal de Noor mogelijk de roze trui mogen aantrekken.

Maar: Skujins, Paret-Peintre en Albanese hebben alledrie rond een halve minuut achterstand op Leknessund, dus misschien komt er nog wat actie in de kopgroep.

27 km - Roze lonkt voor Leknessund

Na een sanitaire stop van een deel van het peloton, onder wie Evenepoel, is de voorsprong van de kopgroep van zeven opgelopen tot 5.30. De roze trui voor Leknessund komt op deze manier steeds dichterbij.

De kopgroep: Leknessund (DSM), Skujins en Ghebreigzabier (Trek), Paret-Peintre (AG2R), Albanese (EOLO-Kometa), Conci (Alpecin-Deceuninck) en Barguil (Arkéa).

41 km - Op en neer

De voorsprong van de kopgroep loopt soms even terug, dan weer op, en dan weer terug, en blijft uiteindelijk rond de 4 minuten hangen. Van de zeven heeft Leknessund 1.40 achterstand op Evenepoel in het algemeen klassement. De Noor aast dan ook op de roze trui.

Verder gebeurt er al een tijdje niet gek veel meer in de koers. Maar we krijgen straks natuurlijk nog een aardige slotklim van bijna 10 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,1.

De kopgroep: Leknessund (DSM), Skujins en Ghebreigzabier (Trek), Paret-Peintre (AG2R), Albanese (EOLO-Kometa), Conci (Alpecin-Deceuninck) en Barguil (Arkéa).

64 km - Ghebreigzabier als eerste boven

Trek-renner Ghebreigzabier is als eerste boven op de Valico di Monte Carruozzo en pakt 18 bergpunten.

Daarmee komt de Eritreeër op de tweede plek in het bergklassement met 24 punten, 6 minder dan Pinot, die niet in de kopgroep zit. De voorsprong van de kopgroep van zeven is 3.40.

De kopgroep: Leknessund (DSM), Skujins en Ghebreigzabier (Trek), Paret-Peintre (AG2R), Albanese (EOLO-Kometa), Conci (Alpecin-Deceuninck) en Barguil (Arkéa).

De kopgroep onderweg in de vierde Giro-etappe

73 km - Leknessund virtueel in het roze

We naderen de Muro Lucano, plek van de eerste tussensprint, en gaan dan meteen door naar de tweede beklimming van de dag, van de tweede categorie, de Valico di Monte Carruozzo

Van de zeven koplopers staat Leknessund er het beste voor in het algemeen klassement. De Noor rijdt virtueel in het roze. De ploeterende Armirail is in de tussentijd opgeslokt door het peloton.

De kopgroep: Leknessund (DSM), Skujins en Ghebreigzabier (Trek), Paret-Peintre (AG2R), Albanese (EOLO-Kometa), Conci (Alpecin-Deceuninck) en Barguil (Arkéa).

79 km - De zeven koplopers

De zeven koplopers zijn: Andreas Leknessund (DSM), Toms Skujins en Amanuel Ghebreigzabier (Trek), Aurélien Paret-Peintre (AG2R), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) en Warren Barguil (Arkéa).

Ze hebben ruim 4 minuten voorsprong op het peloton. De arme Armirail fietst daar nog tussenin, op 2,5 minuut van de kopgroep.

86 km - Drie minuten

De zeven koplopers hebben inmiddels al bijna drie minuten voorsprong op het peloton. Op een kleine halve minuut achter de zeven probeert Armirail er nog, met frisse tegenzin, bij te komen.

93 km - Er is een kopgroep!

Terwijl op het natte wegdek een handvol renners onderuit gaat, lijkt van voren dan toch eindelijk een kopgroep te zijn gevormd.

We tellen zeven man: Paret-Peintre, Albanese, Leknessund, Conci, Barguil, Ghebreigzabier en Skujins. Het lijkt erop dat het peloton - eindelijk - een beetje gas terugneemt.

We zagen eerder onder anderen Jumbo-Visma-renner Hessmann het asfalt opzoeken, vlak voor zijn kopman Roglic. En ook Ulissi maakte met een aantal collega's deel uit van een flinke valpartij.

107 km - Bergkoning Pinot pakt de punten

Thibaut Pinot is als eerste boven op de Passo delle Crocelle en pakt 18 bergpunten. De Fransman draagt al de blauwe bergtrui en verstevigt daarmee zijn voorsprong.

Santiago Buitrago Sanchez was de nummer 2 (8 punten) en blijft in het bergklassement ook tweede met 12 punten. Pinot leidt met 30 punten.

Bauke Mollema, die een tijdje geleden ineens van voren opdook, zien we nu ergens achter het eerste deel van het peloton.

112 km - Sombere beklimming

Het is bewolkt, somber en het regent hard tijdens de beklimming van de Passo delle Crocelle. Nog altijd is er geen groepje weg en is het peloton grotendeels bij elkaar.

Almeida, de nummer 2 van het klassement die eerder vandaag moest lossen, is er na een lange inspanning in geslaagd weer aan te sluiten.

116 km - Eerste afvaller: Paul Lapeira

De eerste afvaller van de 106de Giro is een feit: Paul Lapeira, de Franse AG2R-renner, is afgestapt.

Lapeira was eerder deze Giro betrokken bij de allereerste vlucht en droeg na de tweede etappe ook de blauwe bergtrui. Vandaag moest hij als een van de eersten lossen, overigens net als David Dekker.

Paul Lapeira in betere tijden, trots in de blauwe trui voor de derde etappe

125 km - 47 km/u

Het eerste uur koers zit erop en daarin is liefst 47 kilometer gereden, waarvan een flink deel bergop. Het gaat dan ook hard. Het peloton is een lange lint met hier en daar een gaatje, waaruit het lastig wegrijden is.

Ineens duikt Mollema van voren op in het peloton. Is de Nederlander nog iets van plan?

139 km - Almeida in de problemen

Tijdens de afdaling van de eerste, ongecategoriseerde klim zijn er wat scheuren in het peloton ontstaan. Zo is Almeida, de nummer 2 in het klassement, weggevallen uit de eerste groep. En ook Evenepoel reed eventjes rond in een groepje op kleine achterstand van een groep met Roglic.

We gaan bijna beginnen aan de eerste 'echte' klim: de Passo delle Crocelle, 13 kilometer à 4,3 procent.

Profiel etappe 4

153 km - Peloton is onverbiddelijk

Een tiental renners, onder wie Küng en De Marchi leek er even vandoor te kunnen gaan. En ook Mollema toonde interesse. Maar het peloton is vooralsnog onverbiddelijk en rijdt alle gaatjes dicht.

Het hoge tempo leidt er wel toe dat er aan de achterkant steeds meer renners in de problemen komen.

De eerste ongecategoriseerde klim zit er in de tussentijd op. In de regen daalt het peloton af.

167 km - Vergeefse pogingen, Dekker lost

Het is druk aan de kop van het peloton, met diverse vergeefse pogingen om een vlucht van de dag te formeren. We zien geen Jumbo-Visma-truitjes van voren, dus de Nederlandse ploeg lijkt rustig af te wachten.

David Dekker heeft het al snel moeilijk en kan het peloton niet volgen. Als hij niet snel herstelt, zou het weleens een hele zware dag kunnen worden voor de Nederlandse sprinter.

Mensen op paarden, en een hond, kijken toe hoe het Giro-peloton passeert in de vierde etappe

175 km - Andiamo!

Het Giro-peloton is begonnen aan de vierde etappe, na een lange neutralisatie.

Krijgen we meteen gebakkelei om in de vlucht van de dag te komen? Bauke Mollema denkt van niet, zo zei hij voor de start tegenover Eurosport: "De helft van het peloton wil vandaag wel in de ontsnapping zitten, dus het zal wel even duren."

Een mooie dag voor Pozzovivo

Het is een mooie dag voor Domenico Pozzovivo, de 40-jarige Italiaan die aan zijn zeventiende Giro bezig is. De start is vandaag in zijn thuisregio Basilicata en de finish in Lago Laceno, waar hij in 2012 zijn enige Giro-etappe won.

Bouwman leest de krant

Koen Bouwman leest kort voor het vertrek vanuit Venosa nog even rustig de Gazzetta dello Sport.

Het weer tijdens de Giro-etappe

De renners krijgen tijdens deze eerste klimrit niet te maken met Burning Daylight: het is zwaar bewolkt, er is veel kans op regen en de temperatuur komt niet boven de 17 graden uit.

Roglic kijkt uit naar de bergen

Primoz Roglic, de Sloveense uitdager van Evenepoel, staat op 44 seconden van de roze trui. Heeft de Jumbo-Visma-kopman vandaag snode plannen? De aankomst lijkt in ieder geval op zijn lijf geschreven.

Aangeboden (tijdelijk): de roze leiderstrui

Nadat Evenepoel zaterdag de roze trui had veroverd, liet hij doorschemeren die zeker niet de hele Giro te willen dragen. "Ik denk dat het vrij logisch is als ik zeg dat we hem willen weggeven. Daar zal iedereen ook wel akkoord mee gaan."

De Belg noemde rit vier als een ideale etappe om de trui uit handen te geven. En dat is vandaag! "Maar dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan, je moet de koerssituatie ook afwachten en maken dat we 'm kunnen weggeven."

Remco Evenepoel

Waarheen leidt de weg?

De vierde etappe voert het Giro-peloton van Venosa naar Lago Laceno. Onderweg komen de renners drie bergen tegen: alledrie van de tweede categorie. De finish ligt drie kilometer nadat de top van de laatste berg is bereikt.

Profiel etappe 4

Het klassement

De roze en witte trui zijn van Remco Evenepoel. De puntentrui hangt om de schouders van Jonathan Milan en de blauwe bergtrui is in het bezit van Thibaut Pinot.

Bauke Mollema is de beste Nederlander, hij is 20ste op 1.49 van Evenepoel.

Toptien van het klassement

Hoe ging het gisteren?

De Australiër Michael Matthews was de snelste in de derde etappe. Na een vrij saaie dag was hij de snelste in een sprint door Mads Pedersen en Kaden Groves af te troeven. Daarmee beloonde Matthews het harde werken van zijn ploeg Jayco-AlUla.

De roze leiderstrui van Remco Evenepoel kwam niet in de problemen. De Belg zat vrijwel de hele gehele slotfase voorin het peloton.

Matthews beloont harde werken ploeg met sprintzege in derde etappe Giro

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog van de vierde etappe van de Giro d'Italia, waarin voor het eerst enigszins serieus moet worden geklommen.

We starten in Venosa en eindigen 175 kilometer en drie klimmetjes later in Lago Laceno.

De start is om 12.30 uur, de finish wordt rond 17.15 uur verwacht. Met dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte!