liveblog
NOS WielrennenAangepast

Matthews maakt sterk ploegenwerk af en wint derde etappe • Evenepoel pakt seconden

liveblog gesloten

A domani!

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug met de vierde etappe van deze Giro.

Laatste dag in het roze voor Evenepoel?

Nadat Remco Evenepoel zaterdag de roze trui had veroverd, liet hij al doorschemeren die zeker niet de hele Giro te willen dragen. "Ik denk dat het vrij logisch is als ik zeg dat we hem willen weggeven. Daar zal iedereen ook wel akkoord mee gaan."

De Belg noemde rit vier als een ideale etappe om de trui uit handen te geven. "Maar dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan, je moet de koerssituatie ook afwachten en maken dat we 'm kunnen weggeven."

Remco Evenepoel voor de start van etappe drie

Wat staat er morgen op het programma?

De vierde etappe voert het Giro-peloton van Venosa naar Lago Laceno. Onderweg komen de renners drie klimmen tegen: alle drie van de tweede categorie. De finish ligt drie kilometer nadat de top van de laatste berg is bereikt.

De start is om 12.30 uur en de finish wordt rond 17.15 uur verwacht.

Profiel etappe 4

Evenepoel loopt paar seconden uit

Dankzij de bonificatieseconden bij de tussensprint is Remco Evenepoel drie seconden uitgelopen op Joao Almeida. Hij heeft nu een voorsprong van 32 seconden in het algemeen klassement.

Filippo Ganna stond gisteren nog tweede, maar is ertussenuit gevallen.

Toptien van het klassement

De toptien van de derde etappe

Toptien etappe drie

40ste profzege voor Matthews

De zege van Matthews is de 40ste in zijn profcarrière en de derde ritwinst in de Ronde van Italië. De laatste keer dat de 32-jarige Australiër de sterkste was in een Giro-etappe was in 2015.

FINISH - Matthews wint!

Michael Matthews pakt de zege in de derde etappe. Hij troeft Mads Pedersen af, die als tweede over de finish komt. Kaden Groves komt als derde over de finish.

Matthews maakt met de ritwinst sterk ploegenwerk af. Vooral Filippo Zana heeft veel kopwerk verricht in het peloton.

Michael Matthews sprint naar de ritzege

5 km - Voorbereiden op de sprint

Met nog vijf kilometer te gaan, lijkt het een sprint te gaan worden aan de finish. Mads Pedersen, Michael Matthews en Kaden Groves hebben de klimmetjes overleefd en zullen voor de etappezege willen gaan.

8 km - Evenepoel pakt bonificatieseconden

Op 10 kilometer voor de finish pakt Remco Evenepoel bij de tussensprint drie bonificatieseconden. Hij troeft in het sprintje Primoz Roglic en Koen Bouwman af.

18 km - Paar renners onderuit

Het lukt niet iedereen om overeind te blijven in de afdaling. Een drietal renners gaat onderuit op het natte asfalt. We zien daar in elk geval Pieter Serry bij liggen.

Ondertussen heeft Mads Pedersen de aansluiting met het peloton weer gevonden.

26 km - Klimmetjes achter de rug

Het peloton heeft ook de tweede klim inmiddels achter de rug. Mads Pedersen, een van de favorieten voor de ritzege vandaag, kwam vlak voor de top even in de problemen, maar zal in de lange afdaling waarschijnlijk wel weer kunnen aansluiten.

Thibaut Pinot was bij beide klimmetjes als eerste boven en mag morgen in de blauwe bergtrui rijden.

32 km - Roze regenjas

Het regent al bijna de hele dag. Remco Evenepoel heeft dus maar een regenjas aangetrokken en ook die is natuurlijk roze.

Remco Evenepoel met een roze regenjas

35 km - Vlucht voorbij

Het inmiddels wat uitgedunde peloton, aangevoerd door de Italiaanse kampioen Filippo Zana, heeft de laatste overgebleven vluchter Stojnic te pakken. Mark Cavendish en Jonathan Milan, de winnaar van gisteren, hebben al moeten afhaken en maken geen onderdeel meer uit van de grote groep.

37 km - Stojnic laat Konychev achter zich

Halverwege de klim moet Konychev afhaken en rijdt Stojnic in zijn eentje verder. Tegelijkertijd komt het peloton ook snel dichterbij. De Servische koploper heeft nog dertig seconden over.

40 km - Koplopers beginnen aan klim

Voor Konychev en Stojnic gaat de weg nu langzaamaan omhoog lopen. Ze zijn begonnen aan de eerste klim van de dag. Over 6,3 kilometer bereiken ze de top.

45 km - Rondje om de wereld

Voordat we hopelijk wat meer actie gaan krijgen in de koers, is er nog wel even tijd voor een leuke statistiek. Carlos Verona heeft namelijk de grens van 40.000 gereden kilometers bereikt in grote rondes. Dat staat gelijk aan een rondje om de wereld.

Deze Giro d'Italia is voor de 30-jarige Spanjaard zijn dertiende grote ronde.

Carlos Verona

70 km - Voorsprong loopt langzaam terug

Van de maximale voorsprong van ruim zes minuten voor het leidende tweetal is nog anderhalve minuut over en het zwaarste deel van deze etappe moet nog komen.

De renners hebben nog dertig vlakke kilometer voor de boeg, maar moeten dan toch echt gaan klimmen. Het zijn officieel twee klimmetjes - een van de derde en een van de vierde categorie - maar omdat er van een afdaling nauwelijks sprake is, zal het voor de renners voelen als één lange klim.

92 km - Toeval of niet?

De vlucht van Alexander Konychev, vergezeld door ploeggenoot Veljko Stojnic, duurt nu al ongeveer 120 kilometer. Hij vertrok direct toen het startsein werd gegeven in startplaats Vasto.

En toeval of niet, dat is de stad waar zijn vader Dimitri in 2000 een Giro-etappe won.

105 km - Sprinten geblazen of toch niet?

De koplopers passeren de eerste tussensprint, maar de twee zijn niet van plan er een sprintje uit te trekken. De ploeggenoten rijden netjes achter elkaar de streep over: Konychev voorop, Stojnic daarachter.

120 km - Jubileum voor Ulissi

De situatie in de koers is stabiel. De voorsprong van Konychev en Stojnic is 2.43 minuten op het peloton. En in dat peloton rijdt Diego Ulissi, die vandaag voor de 250ste keer aan de start staat van een etappe in een grote ronde.

208 van die etappes waren in de Ronde van Italië. 21 keer stond hij aan de start van een Tour-etappe en net zo vaak reed hij een rit in de Vuelta.

Diego Ulissi

148 km - Evenepoel vindt een ei

Terwijl het peloton iets van de voorsprong van de koplopers heeft afgesnoept en het gat nu al een tijdje stond de 4 minuten hangt, hebben we even tijd om een leuk beeld van het begin van deze etappe terug te halen.

In de geneutraliseerde zone vindt Remco Evenepoel namelijk wel iets heel bijzonders in zijn zakje: een ei.

  • NOS
    Evenpoel krijgt een ei in zijn zak
  • NOS
    Remco Evenepoel haalt een ei ui zijn zak

181 km - Tweetal loopt uit

Het gat wordt alleen maar groter. Konychev en Stojnic hebben inmiddels een voorsprong opgebouwd van 6,5 minuut.

Beide renners wonnen nog nooit een grote koers. Stojnic werd in zijn carrière al wel twee keer Servisch kampioen tijdrijden.

De twee koplopers in de derde Giro-etappe

202 km - Weinig animo

Er is verder weinig animo voor een plekje in de kopgroep vandaag. Het peloton lijkt het allemaal wel prima te vinden en doet het rustig aan. De twee koplopers zijn in de eerste dertien kilometer daardoor al flink uitgelopen en rijden 3,5 minuut voor het peloton uit.

210 km - Twee renners proberen het

We hoefden niet lang te wachten op de eerste demarrage, want de eerste twee renners zijn al gevlogen: Alexander Konychev en Veljko Stojnic, beiden van Team Corratec-Selle Italia. Het lijkt erop dat de twee direct de zegen van het peloton krijgen. Ze hebben al een voorsprong van bijna een minuut.

Stojnic (vooraan) en Konychev

213 km - Officiële start

Daar is het officiële startsein voor de derde etappe en dus is het uitkijken naar de eerste vluchtpogingen.

Jan Vertonghen op bezoek

Voetballer Jan Vertonghen is vandaag op bezoek in de Giro. Hij komt zijn landgenoot Remco Evenepoel even succes wensen.

We zijn vertrokken

De renners zitten weer op de fiets en zijn begonnen aan de geneutraliseerde kilometers. Over enkele minuten volgt de officiële start.

Ook Hoole aan de start

Net als Tusveld, kwam ook Daan Hoole gisteren ten val. Maar ook hij staat gewoon weer aan de start vandaag.

Tusveld onder de schaafwonden

Martijn Tusveld was gisteren betrokken bij de valpartij op ruim drie kilometer voor de finish, maar hij kan waarschijnlijk gewoon van start gaan in de derde etappe. Bij onderzoek in het ziekenhuis zijn namelijk geen breuken vastgesteld. Wel heeft hij "echt overal" schaafwonden, heeft hij aan Wielerflits laten weten.

Stand van zaken

Topvijf van het algemeen klassement

1. Remco Evenepoel
2. Filippo Ganna +0.22
3. Joao Almeida +0.29
4. Stefan Küng +0.43
5. Primoz Roglic +0.43
Remco Evenepoel in het roze

Dit staat de renners vandaag te wachten

De lange derde etappe is de eerste 173 kilometer vlak, maar doemt de uitgedoofde vulkaan op en volgen er twee klimmetjes.

De eerste van de twee klimmen is 6,3 kilometer lang en stijgt met een gemiddelde van 6,4 procent. Vlak na de top volgt klim nummer twee en dat is er een van 2,6 kilometer lang en een gemiddelde stijging van 7,6 procent. Vervolgens is er nog 26 kilometer over glooiend terrein te gaan tot de finish.

Even terug naar gisteren

De tweede etappe van de Giro eindigde in een massasprint. Jonathan Milan, die debuteert in de Ronde van Italië, won en de Nederlander David Dekker werd knap tweede.

Bekijk hier nog een keer de ontknoping van de etappe:

Milan sprint naar eerste ritzege Giro, Dekker verrast met tweede plek

Buongiorno

Welkom bij het liveblog over de derde etappe in de Giro d'Italia.

De renners gaan vandaag om 11.45 uur van start in Vasto voor een rit over 213 kilometer. De finish in Melfi, een stadje in de uitlopers van de uitgedoofde vulkaan Monte Vulture, wordt rond 17.15 uur verwacht.