liveblog

Feest in Waalwijk: RKC wint ruim van Volendam • Weer baaldag MVV na 'bekerincident'

liveblog gesloten

Wordt dit het weekend van Rotterdam? Morgen Sparta-PSV, zondag Excelsior-Feyenoord

De kop is eraf wat betreft de 31ste speelronde. Een speelronde die historisch kan worden, want als alles meezit kan Feyenoord zondag de landstitel vieren. Maar dan hebben ze wel wat hulp nodig van stadgenoot Sparta.

Zaterdag ontvangt de verrassing van de eredivisie om 18.45 uur namelijk PSV. Mocht PSV in dat duel punten laten liggen, dan kan Feyenoord het zondag (14.30 uur) afmaken tegen Excelsior.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Het programma in de eredivisie.

EERSTE DIVISIE | Weer baaldag MVV na 'bekerincident'

Het duel vanavond tussen De Graafschap en MVV Maastricht werd tijdelijk gestaakt, nadat iets te enthousiaste Limburgse fans bij de 1-1 van Ruben van Bommel een beker op het veld hadden gegooid. Vorige week werd de wedstrijd MVV-Jong AZ ook al gestaakt, omdat er in De Geusselt van alle sop het veld werd gegooid.

Toen eindigde die wedstrijd in een nederlaag en ook vanavond verlieten de Limburgers Doetinchem in mineur. In de 90ste minuut schonk Pim Lukassen de thuisclub namelijk alsnog de zege. Maar...niet te veel getreurd: het moet nog altijd heel raar lopen wil MVV de promotie-playoffs nog mislopen.

Het is wel aan te raden niet al te vaak meer bekers op het veld te gooien.

EERSTE DIVISIE | Heracles naast PEC aan kop, nog geen periodetitel Willem II

De spelers van Heracles bedanken de meegereisde fans in Dordrecht.

Heracles Almelo is dankzij een 3-1 zege op bezoek bij FC Dordrecht naast koplopers PEC Zwolle in de eerste divisie. De Heraclieden hebben een iets beter doelsaldo dan PEC, maar die ploeg komt maandagavond nog in actie tegen Jong PSV.

De titelstrijd ligt dus nog helemaal open voor de twee teams die al zeker zijn van promotie naar de eredivisie. Na het duel met Jong PSV wacht PEC nog wedstrijden tegen Roda JC en Helmond Sport. Heracles sluit het seizoen af met duels NAC en Jong Ajax.

FC Eindhoven heeft zijn ticket voor de play-offs voor promotie binnen, maar vanzelf ging dat zeker niet. De ploeg van Rob Penders moest tot het uiterste gaan in Kerkrade, waar sinds 2016 niet meer was gewonnen. Het duel met Roda JC leek lang af te stevenen op een 1-1 gelijkspel, maar in de slotfase kreeg Eindhoven een strafschop. Die werd koeltjes binnengeschoten door aanvoerder Mawouna Amevor.

Om nog uitzicht te houden op de play-offs moest Telstar in eigen huis eigenlijk winnen van nummer vier Willem II, dat bij winst de vierde periodetitel had gewonnen. Dat lukte niet: de ploeg van trainer Mike Snoei zette vooral in de slotfase alles op alles, maar bleef steken op 0-0.

Nadat spits David Min een inzet van amper een meter nog van de doellijn gehaald had zien worden, leek hij in de slotfase toch nog de winnende te maken. De prachtige goal van Min werd echter afgekeurd omdat Glynor Plet een overtreding zou hebben gemaakt.

Uitslagen eerste divisie

FC Dordrecht - Heracles Almelo 1-3
Roda JC - FC Eindhoven 1-2
Helmond Sport - VVV-Venlo 1-1
Telstar - Willem II 0-0
De Graafschap - MVV Maastricht * 2-1
* tijdelijk gestaakt

Jozefzoon: van misser van het seizoen naar heerlijke treffer

Mats Seuntjens, Michiel Kramer, Etienne Vaessen. Ook vanavond waren er weer genoeg spelers bij RKC Waalwijk die in aanmerking kwamen voor een kruisgesprekje. Maar vanavond spreken we toch het liefst met Florian Jozefzoon. Drie weken geleden werd de buitenspeler namelijk nog uitgelachen om zijn misser in het duel met FC Groningen.

Vanavond haalde hij zijn gram met een fraaie goal en een paar even fraaie acties. "Je bent profvoetballer en dus ga je gewoon door", aldus Jozefzoon. Om er met een brede lach aan toe te voegen: "Ik hoop dat ze deze goal net zo vaak zullen herhalen."

Bekijk de misser van Jozefzoon tegen FC Groningen hieronder.

De niet te missen kans van Jozefzoon, die toch mist: 'Het ziet er niet uit'

RKC-VOL | De samenvatting

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - FC Volendam

Proficiat! RKC kan niet meer degraderen...

Voor wat het waard is: RKC is dankzij deze zege officieel veilig. De Waalwijkers kunnen mathematisch niet meer bij de onderste drie ploegen van de eredivisie eindigen.

Maar daar gaat het natuurlijk niet meer om in Waalwijk. RKC staat na deze overwinning op 41 punten en heeft daarmee met nog drie duels te gaan zijn puntentotaal van het vorige eredivisieseizoen (38) verbeterd. En nog belangrijker: de ploeg doet volop mee voor de play-offs om Europees voetbal.

RKC-doelman Etienne Vaessen en doelpuntenmaker Florian Jozefzoon na de zege op FC Volendam.

RKC-VOL | Wedstrijdverslag

Alles nog even teruglezen? Dat kan, in dit wedstrijdverslag!

RKC-VOL | AFGELOPEN

Het zit erop in Waalwijk. RKC wint met 4-1, is de nieuwe nummer acht in de eredivisie en doet volop mee in de strijd om de play-offs om Europees voetbal. Voor Volendam wordt het nog een lastig karwei om degradatie te ontlopen.

RKC Waalwijk - FC Volendam 4-1

De stand in de eredivisie.

RKC-VOL | 90'+2 Wat een redding van RKC-doelman Vaessen

Etienne Vaessen miste de laatste wedstrijd van RKC met een knieblessure, maar vanavond is hij terug. En hoe. Vlak voor tijd haalt hij nog op prachtige wijze een schot van Antonucci onder zijn lat vandaan.

RKC-VOl | 88' GOAL RKC

Al zeker drie opgelegde kansen liet RKC liggen om verder uit te lopen, maar dan is het toch raak: Julen Lobete, net ingevallen voor Mats Seuntjens schiet RKC op 4-1 tegen Volendam.

Bevrijding is een beetje overdreven gesteld, maar feest is het zeker in Waalwijk!

RKC Waalwijk - FC Volendam 3-1

RKC-VOL | 81' 'MVP' Kramer laat zich gelden

Michiel Kramer, de clubtopcorer van RKC, heeft vanavond nog niet gescoord. Wellicht dat dat een rol speelt in het opstootje met Xavier Mbuyamba. Veel lijkt er niet aan de hand, maar Kramer maakt zich flink boos op de verdediger en doelman Stankovic, die zich ermee komt bemoeien.

Kramer gaf trouwens wel de assist bij de goal van Seuntjens, hoewel die nog wel zelf het een en ander moest doen. Met 12 goals en 4 assists is Kramer dit seizoen de meest waardevolle speler van RKC in de eredivisie. Kramer is de eerste speler die namens de Waalwijkers in een Eredivisie-seizoen direct betrokken is bij 16 doelpunten sinds Rick Hoogendorp (20 - 16 goals en 4 assists) en Yuri Cornelisse (16 - 9 goals en 7 assists) in 2002/2003.

RKC Waalwijk - FC Volendam 3-1

Michiel Kramer is boos op Mbuyamba en doelman Stankovic.

EERSTE DIVISIE | Heracles op weg naar koppositie?

In Dordrecht leidt Heracles Almelo inmiddels met 3-1 en dat zou - voor even - de koppositie betekenen. Bij deze stand hebben Heracles en PEC Zwolle namelijk 79 punten en is het doelsaldo van de Almeloërs precies een doelpuntje beter dan dat van de Zwollenaren.

Nadat Jari Schuurman (Dordrecht) met zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd, maakte de 20-jarige Sem Scheperman zijn eerste in het betaald voetbal. En daarna maakte Lasse Wehmeyer er ook nog 3-1 van.

RKC-VOL | 70' Volendam voert de druk op

FC Volendam voert wel degelijk de druk op in de tweede helft en dat levert ook kansen op. Bijvoorbeeld die van Murkin, die niet lekker uitkwam met zijn passen en de bal zo naast het doel werkte.

Bij RKC zien we inmiddels dat waar mogelijk tijd wordt gerekt. En dat zegt - bij een 3-1 voorsprong - ook best veel. Het is nog niet gespeeld in Waalwijk.

RKC-VOL | 65' Kan Henk Veerman tij doen keren?

Met nog een kwart wedstrijd te gaan, maakt Henk Veerman zijn opwachting bij Volendam. De boomlange spits lost Robert Mühren af. Ook Florent Sanchez komt in de ploeg voor Calvin Twigt.

RKC Waalwijk - FC Volendam 3-1

RKC-VOL | 59' Jozefzoon eraf, Bakkali zijn vervanger

Voor Florian Jozefzoon zit de wedstrijd erop na een harde, maar reglementaire sliding van Benamar. Hij gaat hinkend van het veld en wordt vervangen door Zakaria Bakkali.

Bakkali werd enkele weken geleden nog disciplinair geschorst. Waar de oud-PSV'er alweer even terug is in de selectie en nu dus ook zijn kans krijgt, geldt dat niet voor oud-AZ'er Bel Hassani. Trainer Joseph Oosting wilde daar vooraf overigens geen woorden aan vuil maken.

Bel Hassani is overigens wel aanwezig in Waalwijk, op de tribune welteverstaan.

Illiass Bel Hassani op de tribune in Waalwijk.

RKC-VOL | 53' GOAL VOLENDAM

Net als je denkt dat Volendam gevloerd is, doet het wat terug. Invaller Antonucci krult de bal fraai in de verre hoek voor de 3-1. Wordt het dan toch nog spannend?

RKC Waalwijk - FC Volendam 3-1

RKC-VOL | 49' GOAL RKC

Oukili scoorde in de eerste helft binnen drie minuten, Seuntjens doet het in de tweede helft binnen vier minuten. De aanvaller draait tegenstander Murkin dol en schuift de bal simpel in de hoek. RKC staat op 3-0 tegen Volendam!

RKC Waalwijk - FC Volendam 3-0

Mats Seuntjens viert de 3-0 van RKC met een handkusje.

RKC-VOL | Tweede helft

Volendam-trainer Wim Jonk heeft basisdebutant Deron Payne in de kleedkamer gehouden en vervangen door een extra aanvaller: Francesco Antonucci. Alles of niets dus in Waalwijk. En dat is logisch met een 2-0 achterstand.

RKC Waalwijk - FC Volendam 2-0

EERSTE DIVISIE | Ruststanden

Ruststanden eerste divisie

FC Dordrecht - Heracles Almelo 1-1
Roda JC - FC Eindhoven 0-0
Helmond Sport - VVV-Venlo 0-0
Telstar - Willem II 0-0
De Graafschap - MVV Maastricht * 1-1
* tijdelijk gestaakt

EERSTE DIVISIE | De Graafschap - MVV onderbroken na beker op het veld

Door de aangescherpte regels rest arbiter Ingmar Oostrom geen andere keuze dan De Graafschap - MVV tijdelijk te staken.

Oh oh, MVV... Vorige week werd de thuiswedstrijd van MVV tegen Jong AZ onderbroken, nadat Maastrichtse fans voorwerpen op het veld gooiden toen Jong AZ op voorsprong kwam. Vervolgens verloor MVV het duel met 1-3.

Vanavond komt MVV op 1-1 in Doetinchem tegen De Graafschap door wie anders dan Ruben van Bommel, als opnieuw een bekertje uit het Maastrichtse vak op het veld belandt. Een feestbiertje waarschijnlijk, maar wel een dure. De wedstrijd wordt tijdelijk stilgelegd.

RKC-VOL | RUST

De eerste helft zit erop in Waalwijk. De thuisclub leidt met 2-0 en wipt zo virtueel over NEC naar de achtste plaats in de eredivisie.

RKC-VOL | 35' GOAL RKC

Florian Jozefzoon kreeg net al twee kansen en bij de derde is het raak. Hij komt met een slimme loopactie naar binnen, krijgt de bal na een fijn passje van Pelle Clement en stift de bal heerlijk in het doel voor de 2-0 van RKC tegen Volendam.

RKC Waalwijk - FC Volendam 2-0

  • Pro Shots
    Florian Jozefzoon stift de bal over Volendam-doelman Stankovic.
  • ANP
    Florian Jozefzoon viert zijn treffer met Mats Seuntjens.

EERSTE DIVISIE | Heracles op 1-1 tegen Dordrecht

Ook in de eerste divisie wordt vanavond gevoetbald. Van de vijf wedstrijden is die van Heracles Almelo uit bij FC Dordrecht de blikvanger. Na de promotie van vorige week willen de Almeloërs graag het seizoen afsluiten met de titel. Maar dan moet de ploeg van John Lammers nog wel drie punten zien goed te maken op PEC Zwolle.

PEC Zwolle gaat maandag pas op bezoek bij Jong PSV, Heracles is vanavond afgereisd naar Dordrecht. En daar de stand na 40 minuten 1-1. Samuel Armenteros bracht Heracles op 1-0, maar Samuele Longo trok de stand binnen een half uur weer gelijk.

Samuel Armenteros is de gevierde man bij Heracles tegen FC Dordrecht.

RKC-VOL | 28' Twee kansen voor Jozefzoon

Het voelt een beetje als een zomeravondwedstrijd in de langzaam ondergaande zon van Waalwijk. Maar het is tot nu toe eigenlijk een hartstikke leuk potje. Zo zagen we net een soort schiettent voor het doel van RKC, maar de bal wilde er maar niet in voor de Volendammers.

Daarna zagen we aan de andere twee goede acties van Florian Jozefzoon. Eerst schoot de routinier van afstand rakelings over de kruising en daarna schoof hij de bal in kansrijke positie voorlangs.

RKC Waalwijk - FC Volendam 1-0

RKC-VOL | Kijk eens wie we daar hebben...

Gespot op de tribune in Waalwijk vanavond: PSV'er Joey Veerman. Niet zo gek natuurlijk als je bedenkt dat Veerman Volendammer is in hart en nieren en bovendien zijn grote vriend Henk Veerman misschien nog wel in actie kan zien vanavond.

Veerman won afgelopen zondag de bekerfinale met PSV. Morgen om 18.45 uur staat voor hem het cruciale uitduel met Sparta op het programma.

Joey Veerman op de tribune in Waalwijk bij RKC-Volendam.

RKC -VOL | 12' Mühren stift de bal op de lat

Wat een heerlijke pass weer van Carel Eiting, met 9 assists toch al dé aangever van FC Volendam. Nu tikt hij de bal subtiel in de loop van Robert Mühren, die ook iets moois in gedachten heeft. Alleen belandt zijn stiftje buiten bereik van doelman Vaessen op de lat.

Het is een flinke waarschuwing, want sinds de goal van Oukili hebben we vooral Volendam in de aanval gezien. RKC is ook scheutig met corners en dat is tegen Volendam niet slim: weinig clubs zijn dit seizoen zo effectief met standaardsituaties als Volendam. Met dank aan aangever Eiting.

RKC Waalwijk - FC Volendam 1-0

RKC-VOL | Voor wat het waard is...

RKC verloor in het betaald voetbal nog nooit een officieel duel op 5 mei (W3-G3-V0). Tegenstander FC Volendam won er juist nog niet één op Bevrijdingsdag (W0-G4-V6).

RKC-VOL | 3' GOAL RKC

Yassin Oukili krijgt vrij baan op het middenveld en daar krijgt Volendam spijt van, want de RKC'er schuift de bal feilloos voorbij doelman Filip Stankovic in de verre hoek. RKC leidt al vroeg met 1-0!

RKC Waalwijk - FC Volendam 1-0

Yassin Oukili wordt gefeliciteerd door Mats Seuntjens en Michiel Kramer.

RKC-VOL | De bal rolt!

De bal rolt in Waalwijk. RKC bouwt op, maar als de bal verloren wordt rond de middenlijn zet Volendam-aanvoerder Carel Eiting meteen Gaetano Oristanio alleen voor RKC-doelman Etienne Vaessen. De doelman is het eerst bij de bal en zorgt voor opluchting.

RKC-VOL | Minuut stilte voor Joeri Petrov

Een minuut stilte voor de deze week overleden oud-voetballer Joeri Petrov.

Gisteren waren we allemaal twee minuten stil, vandaag op Bevrijdingsdag zijn ze in Waalwijk een minuut stil ter nagedachtenis van oud-voetballer Joeri Petrov. De in Oekraïne geboren Rus - oud-speler van RKC én Volendam - overleed deze week op 49-jarige leeftijd.

RKC-VOL | Inleidende beschietingen

  • Pro Shots
    FC Volendam-trainer Wim Jonk en zijn selectie komen aan in Waalwijk.
  • Pro Shots
    RKC-spits Michiel Kramer maakt even tijd voor een selfie met een jonge Volendam-fan.

Goed nieuws voor NEC: Tannane terug voor strijd om Europees voetbal

Oussama Tannane is het niet eens met scheidsrechter Edwin van de Graaf in het duel met PSV.

Oussama Tannane keert na een maand afwezigheid terug in de selectie van NEC. De Marokkaanse spelmaker kan zaterdag tegen sc Heerenveen weer meedoen bij de ploeg van trainer Rogier Meijer. Tannane liep op 1 april in de met 4-2 verloren thuiswedstrijd tegen PSV een hamstringblessure op.

Dat gebeurde toen hij in de slotfase scoorde uit een vrije trap. Tannane schoot zo hard, dat hij geblesseerd raakte. Zonder de creatieve middenvelder, die dit seizoen zes keer scoorde en negen assists gaf, verloor NEC de Gelderse derby tegen Vitesse (1-4). NEC won twee weken geleden wel met 1-0 bij FC Groningen, in een wedstrijd die werd gestaakt nadat vanuit het publiek een beker drank tegen de grensrechter was gegooid en enkele dagen later werd uitgespeeld.

NEC staat in de Eredivisie op de achtste plaats met 38 punten, evenveel als RKC Waalwijk en Heerenveen. In principe gaan de nummers 5 tot en met 8 van de eindstand in de play-offs strijden om Europees voetbal.

Bekijk de samenvatting van NEC - PSV

Volendam met basisdebutant Payne

Inmiddels zijn de opstellingen binnen van RKC Waalwijk en FC Volendam, de twee ploegen die deze 31ste speelronde in de eredivisie openen. RKC-coach Joseph Oosting presteert dit seizoen uitstekend met de Waalwijkers en strijdt nog om de play-offs voor Europees voetbal. Daarin zal hij het misschien wel opnemen tegen FC Twente, de club die hem al voor het komende seizoen vastlegde.

Ook voor FC Volendam zijn de belangen groot: de ploeg van trainer Wim Jonk staat 14de, slechts twee punten boven nummer 16 Excelsior. En die plek betekent nacompetitie.

Van den Berg stopt met voetballen

Mandy van den Berg stopt na dit seizoen met voetballen. De 32-jarige speelster van PSV heeft dat in een video op Instagram aangekondigd. Van den Berg speelde negentig interlands en was aanvoerster van het Nederlands team dat in 2017 het EK in eigen land won.

De verdedigster raakte tijdens dat toernooi haar basisplaats kwijt. Van den Berg mocht in de gewonnen finale tegen Denemarken nog wel even invallen en nam samen met Sherida Spitse de EK-beker in ontvangst. Kort na het toernooi besloot ze zich niet meer beschikbaar te stellen voor Oranje. Van den Berg kwam daar later op terug, maar ze werd niet meer opgeroepen voor de nationale ploeg.

"Het is mooi en genoeg geweest", zegt Van den Berg in de video waarin ze haar afscheid aankondigt. "Het is tijd voor een nieuwe fase. Niet de prijzen die ik heb gewonnen hebben mijn carrière gemaakt, maar alle mensen die ik heb ontmoet, de lessen die ik heb geleerd en alle andere waardevolle momenten die daarbij kwamen kijken."

Van den Berg speelde voor onder meer ADO Den Haag, Liverpool, Reading, Valencia en clubs in Zweden en Noorwegen. Met PSV won ze in 2021 de KNVB-beker. De Westlandse, die eerder dit jaar trouwde met een Spaanse oud-voetbalster, werkt als tv-analyticus en is bezig met de trainerscursus.

Mandy van den Berg

Messi maakt excuses: 'Dacht echt dat we vrij waren'

Lionel Messi heeft in een verklaring zijn excuses aangeboden voor zijn afwezigheid van afgelopen maandag tijdens de training van Paris Saint-Germain.

Hij bevestigt op die dag een afspraak in Saudi-Arabië te hebben gepland. "Ik dacht echt dat we een vrije dag hadden", zo vertelt de Argentijn in een videoboodschap. "Ik kon die afspraak echt niet afzeggen, omdat we ik het eerder al een keer heb afgezegd. Ik bied mijn ploeggenoten mij excuses aan en ik wacht wat de club met mijn van plan is."

De Franse sportkrant L'Équipe meldde aan het begin van de week dat voor PSG de maat vol is en niet van plan zou zijn om Messi nog een nieuw contract aan te bieden.

Weekend vol Rotterdamse belangen: Feyenoord, Excelsior, Sparta en de plantenmarkt

Rotterdam vormt deze dagen het centrum van het Nederlandse voetbal.

Sparta kan Feyenoord dichter bij de landstitel brengen als het zaterdag punten van PSV afhandig maakt. Feyenoord kan vervolgens op zondag bij Excelsior de titel veiligstellen. Maar Excelsior wil op zijn beurt nog de play-offs voor promotie/degradatie ontlopen.

Weekend vol Rotterdamse belangen: Feyenoord, Excelsior, Sparta en de plantenmarkt

PSG in gesprek met Messi na schorsingsperiode

Paris Saint-Germain gaat in gesprek met Lionel Messi zodra de schorsing van de Argentijnse voetballer ten einde is.

De club heeft aanvaller naar verluidt voor twee weken geschorst, nadat hij zonder toestemming naar Saudi-Arabië was afgereisd. "We zullen zien wat er gebeurt zodra Leo terug is", vertelde PSG-trainer Christophe Galtier tijdens een persconferentie.

Galtier zegt wel afstand te nemen van de supporters die het vertrek van Messi en Neymar eisen. PSG heeft besloten om de twee aanvallers extra te beveiligen na demonstraties van de harde supporterskern van de club uit Parijs. "Onze samenleving lijkt wel op hol geslagen", zei de coach van de koploper van de Franse competitie.

Koploper PSG heeft in de Franse Ligue 1 een voorsprong van 5 punten op Olympique Marseille, de huidige nummer 2 van de ranglijst.

Prachtige beelden uit Napels: vuurwerkshow

De eerste landstitel van Napoli werd donderdagnacht in de stad vanzelfsprekend groots gevierd. Dat leverde spectaculaire beelden op met een vuurwerkshow in de Napolitaanse lucht.

AZ promoveert coach Sierksma na succes Youth League naar Jong AZ

Nog meer nieuws vanuit Alkmaar.

Trainer Jan Sierksma maakt na zijn succes met de AZ-jeugd in de UEFA Youth League promotie bij de club. De 38-jarige Fries volgt na dit seizoen Maarten Martens op als coach van Jong AZ, dat uitkomt in de eerste divisie.

"Na drie jaar trainerschap in de bovenbouw van de AZ-jeugdopleiding is dit een ideale vervolgstap", aldus Sierksma, die binnenkort de hoogste trainerscursus (UEFA Pro) afrondt. Als hij zijn papieren binnen heeft, mag hij zelfstandig als hoofdtrainer aan de slag in het betaalde voetbal.

"In 2020 is bij de gesprekken over mijn eerste contract al een plan opgezet voor de stappen die ik binnen AZ kan maken. Doordat ik nu met Jong AZ in het betaalde voetbal aan de slag ga, komt dat precies uit zoals is besproken."

Met de Belgische oud-speler Martens (38) voert de clubleiding gesprekken over een andere functie binnen AZ.

Jansen kijkt met 'gepaste trots' naar prestaties oud-collega Slot

AZ is bezig aan een ijzersterk seizoen. De ploeg van Pascal Jansen speelt zaterdagavond tegen Ajax in een rechtstreeks duel om de derde plek in de eredivisie en speelt komende week in de halve finale van de Conference League tegen West Ham United.

"Het zijn mooie tijden voor de club, maar aan de andere kant is het zaak dat je de focus erbij houdt en focust op de dingen die op het programma staan", zegt Jansen vrijdag op de persconferentie. "Het is mooi dat we in de halve finale van de Conference League staan, maar dat is nu nog niet aan de orde. Eerst Ajax."

Karlsson nog niet fit

In de wedstrijd tegen Ajax kan Jansen nog geen beroep doen op Jesper Karlsson. De Zweed is nog onvoldoende hersteld van een bovenbeenblessure. Vangelis Pavlidis en Jens Odgaard zijn wel voldoende hersteld om zaterdag hun opwachting te maken.

Jansen kijkt met 'gepaste trots' naar prestaties oud-collega Slot

Slot zwijgt over mogelijk gesprek met Tottenham Hotspur

Arne Slot wil niet reageren op berichten in de media dat hij uitgenodigd is voor een gesprek met de directie van Tottenham Hotspur. "Ik wil dat het nu alleen maar gaat over onze wedstrijd van zondag tegen Excelsior", zei hij op de persconferentie. "Ik wil niet dat iets anders de headlines haalt. Het moet niet over andere dingen gaan."

Slot zou in beeld zijn voor de functie van hoofdtrainer van de Spurs. Ook Xabi Alonso, Mauricio Pochettino en Julian Nagelsmann worden daarmee in verband gebracht. Engelse clubs nodigen vaak meerdere trainers uit voor een gesprek voordat ze een beslissing nemen.

Hofpleinfontein klaar voor mogelijk kampioensfeest Feyenoord

De beschermingsmaatregelen voor de Rotterdamse Hofpleinfontein zijn afgerond, laat een woordvoerder van de gemeente Rotterdam weten. Als voorbereiding op feestende Feyenoord-supporters is de vijver schoongemaakt en zijn de ornamenten weggehaald.

De club kan dit weekend kampioen worden. PSV moet dan op zaterdag punten verspelen bij Sparta en Feyenoord moet zondag Excelsior verslaan.

Ook zal de 'Hofpleinregeling' in werking treden bij een eventueel kampioenschap. Hierbij wordt de omgeving van het Hofplein afgesloten voor verkeer vanaf een kwartier voor het einde van de wedstrijd.

Traditioneel is het druk in de omgeving van het Hofplein als Feyenoord de landstitel wint. Bij het laatste kampioenschap in 2017 namen honderden mensen een duik in de fontein.

Rond het Stadhuisplein worden geen verkeersmaatregelen genomen, meldt de gemeente. Zondag wordt daar drukte verwacht vanwege een "Feyenoordfestival", georganiseerd door horecazaken aan het plein. De wedstrijd, die begint om 14.30 uur, wordt op het Stadhuisplein uitgezonden op een groot scherm.

Feyenoord-fans nemen bezit van de Hofpleinfontein nadat hun club de KNVB-beker heeft gewonnen

Slot nodigde Kuijt uit: 'Verwacht dat Dirk trainerssucces krijgt'

Dirk Kuijt heeft onlangs bij Feyenoord twee dagen meegelopen op de training van Arne Slot. Het was volgens de trainer een afspraak die al langer vaststond.

"Dirk werd vervelend genoeg ontslagen. Ik heb hem daarna gevraagd of hij het leuk vond om een paar dagen mee te lopen, omdat ik vind dat Dirk ontzettend veel voor Feyenoord heeft betekend", zegt Slot.

"Ik heb gemerkt dat Dirk een heel bevlogen trainer is", aldus Slot. "Ik hoop en verwacht dat hij dit de komende jaren ergens gaat laten zien, dat hij als trainer dezelfde succes als spelers kan boeken."

In maart kreeg ook oud-speler Danny Buijs van Slot de mogelijkheid om een paar dagen mee te lopen.

'Zerrouki echte winnaar met goede persoonlijkheid'

Arne Slot is in zijn nopjes dat het Feyenoord is gelukt om Ramiz Zerrouki bij de vierde poging vast te leggen.

"We hebben de afgelopen jaren bij FC Twente kunnen zien hoe belangrijk Zerrouki is", zegt Slot op de persconferentie. "Hij wint veel duels en geeft veel vorm aan de eerst opbouw, een echte winnaar met een goede persoonlijkheid. Het zegt ook genoeg dat er meerdere clubs achter hem aanzaten."

Slot doelt daarbij naar verluidt op Ajax en PSV, de twee clubs die ook met de Algerijnse international in verband werden gebracht.

Slot blij met komst Zerrouki: 'Speler met veel persoonlijkheid'

Slot mist zieke Trauner, maar heeft Timber terug

Trainer Arne Slot mist zijn centrale verdediger Gernot Trauner komende zondag in de uitwedstrijd tegen Excelsior. De 31-jarige Oostenrijker is ziek.

Daartegenover staat de terugkeer van Quinten Timber. De 21-jarige middenvelder speelde vanwege een knieblessure op 18 februari tegen Excelsior zijn laatste wedstrijd.

Timber maakte vorige week zijn rentree bij Feyenoord. Hij deed één helft mee in een oefenduel van de Rotterdammers met het Belgische Leuven.

Gernot Trauner

Van Nistelrooij: 'Vroeger was Nederland het naïeve landje'

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij verwacht dat er op termijn regelgeving ontstaat omtrent de voortdurende stroom aan opstootjes tijdens een voetbalwedstrijd.

Hij reageert met daarmee op alle kritiek over de bekerfinale, waarin met name in de eerste helft de opstootjes tussen spelers van PSV en Ajax schering en inslag waren.

Van Nistelrooij pleit voor regelgeving bij opstootjes: 'Vroeger was Nederland het naïeve landje'

Van Bronckhorst haalt herinneringen op aan 2017

Kampioensstress. Bestaat dat? Jazeker. Voormalig Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst vertelt over zijn ervaringen hoe zijn ploeg in het seizoen 2016/2017 in de kampioenswedstrijd met 3-0 bij Excelsior verloor, maar later alsnog met Feyenoord de titel won.

Saillant detail: er is dit weekend een scenario mogelijk dat Feyenoord weer op Woudestein de kampioenswedstrijd kan gaan spelen. Daarvoor moet PSV een dag eerder bij Sparta punten verspelen.

Op zondag volgt er op NOS.nl en in de NOS-app een uitgebreid artikel met Van Bronckhorst over het aanstaande kampioenschap van Feyenoord en zijn blik op trainer Arne Slot.

Van Bronckhorst over kampioensstress in 2017: 'Ja, dat deed wat met spelers'

Basisplaats Gravenberch bij Bayern

Ryan Gravenberch begint zaterdag met Bayern München aan het uitduel met Werder Bremen in de Bundesliga. Trainer Thomas Tuchel heeft de middenvelder als vervanger van de geschorste Leon Goretzka aangewezen. Dat vertelde de coach vrijdag op een persconferentie.

Bayern München nam Gravenberch afgelopen zomer voor 18,5 miljoen euro over van Ajax. De 20-jarige middenvelder kreeg dit seizoen nog maar weinig speeltijd bij de regerend kampioen van Duitsland.

De club mist niet alleen Goretzka in Bremen. Josip Stanisic, Dayot Upamecano, Manuel Neuer, Lucas Hernández, Alphonso Davies en Eric Maxim Choupo-Moting moeten ook toekijken.

Bayern staat aan kop van de Bundesliga, met een voorsprong van een punt op Borussia Dortmund dat voor zondag een thuisduel met VfL Wolfsburg op het programma heeft staan.

Ryan Gravenberch

Voetballer Mattiello verlaat per direct Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles kan tijdens de laatste wedstrijden van het seizoen geen beroep meer doen op Federico Mattiello. Het aflopende contract van de Italiaanse middenvelder werd op eigen verzoek "wegens persoonlijke omstandigheden" per direct ontbonden.

De 27-jarige Mattiello kwam in september vorig jaar transfervrij naar Go Ahead Eagles. De oud-speler van onder meer Juventus, Bologna en SPAL kwam zes keer in actie in de eredivisie.

Go Ahead Eagles staat met nog vier duels te gaan op de elfde plaats. De ploeg uit Deventer sluit de competitie af met wedstrijden tegen FC Groningen, Feyenoord, FC Volendam en sc Heerenveen.

Federico Mattiello

'United laat Weghorst naar Burnley terugkeren'

Het ziet ernaar uit dat Wout Weghorst geen langdurigcontract bij Manchester Uinited aangeboden krijgt, zo schrijft de Manchester Evenings News.

De aanvaller van Burnley speelt sinds januari op huurbasis voor United en scoorde twee keer in 26 wedstrijden. Weghorst staat nog tot en met 2025 onder contract bij Burnley, dat zich al heeft verzekerd van promotie naar de Premier League.

De 30-jarige Weghorst kende een spectaculair begin bij United met onder meer een doelpunt in de halve finale van Carabao Cup (het toernooi dat hij met de club later ook zou winnen) in de uitwedstrijd tegen Nottingham Forrest.

Weghorst moet de laatste tijd, mede door de terugkeer van de weer fiitte Anthoy Martial, steeds vaker genoegen nemen met korte invalbeurten.

Wout Weghorst

Van Nistelrooij bevestigt: 'Sambo keert terug van Sparta'

Trainer Ruud van Nistelrooij vertelt op de persconferentie ook dat Shurandy Sambo na dit seizoen bij PSV terugkeert. De 21-jarige rechterflankspeler is momenteel aan Sparta verhuurd en maakt in Rotterdam een goede indruk.

Sambo deed mee in 27 van de 30 competitieronden en was daarin twee keer trefzeker. Die twee goals kwamen in de laatste twee eredivisieduels van Sparta tot stand, tegen FC Twente en sc Heerenveen.

De voetballer maakte op basis van zijn prestaties eind maart zijn debuut in Jong Oranje.

Schorsingen

Van Nistelrooij moet overigens geduld hebben voordat hij Sambo met eigen ogen weer aan het werk zien: de speler zit zaterdagavond een schorsing uit. Hetzelfde geldt bij PSV voor Ibrahim Sangaré.

Shurandy Sambo

PSV mist Hazard tegen Sparta

PSV moet het zaterdagavond tegen Sparta stellen zonder aanvaller Thorgan Hazard. De Belg heeft aan de gewonnen bekerfinale van afgelopen zondag tegen Ajax een enkelblessure overgehouden, zo meldt trainer Ruud van Nistelrooij op de persconferentie.

Hazard was in de bekerfinale nog verantwoordelijk voor de 1-1 van PSV en nam in de strafschoppenreeks de eerste penalty voor zijn rekening.

Behalve Hazard en de langdurig geblesseerden Armando Obsipo en Mauro Junior is iedereen fit bij PSV.

Thorgan Hazard

Berghuis twijfelgeval bij Ajax voor beladen duel met AZ

Het is nog onduidelijk of Ajax-trainer John Heitinga zaterdagavond kan beschikken over Steven Berghuis. De aanvallende middenvelder kampt met een blessure.

"Berghuis heeft deze week niet meegetraind en een eigen programma afgewerkt, hij moest tijdens de bekerfinale (afgelopen zondag, red.) met klachten naar de kant en is voor zaterdagavond een twijfelgeval", laat Heitinga weten op de website van Ajax.

Kudus weer fit

Heitinga kwam wel met positief nieuws over Mohammed Kudus. "Voor Kudus kwam de finale te vroeg maar hij heeft daarna wel alle trainingen met de groep meegedaan en is weer beschikbaar", aldus de trainer.

"Devyne Rensch viel zondag in De Kuip in en is goed uit de strijd gekomen, hij had maandag geen reactie. Dus hij heeft deze week ook gewoon volledig met de groep getraind."

De wedstrijd tussen Ajax en AZ begint zaterdag om 21.00 uur.

Steven Berghuis (rechts) in duel met Joey Veerman tijdens de bekerfinale tussen PSV en Ajax

'PSV en Ajax willen Spierings van Toulouse'

De prestaties van Stijn Spierings bij het Franse Toulouse zijn niet onopgemerkt gebleven. Volgens Voetbal International en De Telegraaf hebben PSV en Ajax hun oog op de 27-jarige middenvelder later vallen.

Spierings heeft bij de Franse club een aflopend contract en is daardoor extra interessant voor clubs.

Aanstaande transfers

De verdedigende middenvelder wordt door PSV gezien als vervanger voor Ibrahim Sangaré en Érick Gutiérrez gezien. Het is de verwachting dat het duo in de zomer uit Eindhoven vertrekt.

Bij Ajax kan Spierings het vertrek van Edson Álvarez opvangen. De Mexicaan aast na dit seizoen op een vertrek bij de club uit Amsterdam.

Spierings speelde dit seizoen vrijwel alle duels voor Toulouse, waar hij sinds oktober 2020 actief is. Met de club won hij afgelopen zaterdag de Coupe de France. Spierings was ook actief bij AZ, Sparta, RKC Waalwijk en het Bulgaarse Levski Sofia.

Stijn Spierings (midden) viert zijn treffer tijdens de competitiewedstrijd tegen Montpellier in oktober 2022

Feyenoordfans willen mini-versie kampioensschaal

Bij De Tingieterij in het Gelderse Alphen wordt al meer dan 40 jaar dé kampioensschaal gemaakt. En veel Feyenoordfans willen wel een mini-versie van die schaal op de schoorsteenmantel.

Omroep Gelderland nam een kijkje in de werkplaats.

Topdrukte bij tingieterij: mini-schalen voor aanstaande kampioen Feyenoord

PEC met routinier Van Hintum naar eredivisie

Bart van Hintum gaat volgend seizoen met PEC Zwolle de eredivisie in. De 36-jarige verdediger heeft zijn aflopende contract in Zwolle met een jaar verlengd.

Van Hintum keerde afgelopen zomer terug bij de club uit Overijssel, nadat hij drie jaar voor FC Groningen was uitgekomen.

"Toen ik vorig seizoen op 5 april bij PEC Zwolle tekende, zat de club in een pittige degradatiestrijd verwikkeld", weet Van Hintum nog. "Hoe mooi is het dan dat ik dertien maanden later kan zeggen dat we na die pijnlijke degradatie weer terug zijn in de eredivisie?"

Van Hintum promoveerde met PEC Zwolle in 2012 naar de eredivisie. Hij won twee jaar later de KNVB-beker en Johan Cruijff Schaal met de huidige koploper van de eerste divisie.

Bart van Hintum

Kökcü: de sterspeler die Feyenoord bijna kampioen heeft gemaakt

Als PSV zaterdag dus punten verspeelt bij Sparta, kan Feyenoord op zondag de zestiende landstitel veiligstellen.

Een van de grote vormgevers bij de Rotterdammers is ontegenzeggelijk Orkun Kökcü. De sterspeler van Feyenoord kan met een landskampioenschap de kroon op een uitstekend seizoen zetten.

De middenvelder spreekt zich in een interview onder meer lovend uit over trainer Arne Slot.

Kökçü over eerste training Slot: 'Werd met mijn neus op de feiten gedrukt'

Spalletti draagt titel op aan fans van Napoli en overleden broer

In Italië gaat het vooral over de eerste landstitel van Napoli sinds 1990.

Trainer Luciano Spalletti van de club uit Napels droeg de derde titel uit de clubhistorie op aan alle spelers en supporters. Hij vergat ook zijn familie niet. "Ik draag hem ook op aan mijn dochter Matilde en de rest van mijn familie die mij altijd steunt en pusht. En natuurlijk aan mijn overleden broer Marcello", aldus Spalletti.

Spalletti raakte zichtbaar geëmotioneerd toen hij de naam van zijn broer noemde. "Maar om alle fans van Napoli zo gelukkig te zien, dat is wel de mooiste emotie voor mij", zei hij donderdag na het gelijkspel tegen Udinese (1-1) dat volstond voor de titel.

"Ik vond het best zwaar de laatste weken. Ik voelde het verlangen van de hele stad Napels. Dat geeft wel druk. Niet alle mensen hebben het makkelijk in Napels. Juist die mensen verdienen dit succes."

"Onze oudere supporters hebben Diego Maradona nog zien voetballen", zei Spalletti over de Argentijn die Napoli in 1987 en 1990 naar de eerste en tweede landstitel leidde. "Maar daarna hebben ze 33 jaar moeten wachten. Ik heb ze altijd beloofd om het maximale uit deze selectie te halen. Dat is gelukkig aardig gelukt."

'Twente ontvangt ongeveer 8 miljoen voor Zerrouki'

FC Twente houdt volgens Tubantia een bedrag van ongeveer 8 miljoen euro over aan de transfer van Ramiz Zerrouki. De regionale krant schrijft dat Feyenoord zich voor de vierde keer bij Twente had gemeld voor Zerrouki.

De Tukkers wezen afgelopen zomer een eerste bod van 4,5 miljoen van de hand, waarna Feyenoord in de winterstop ook tevergeefs twee biedingen op de Algerijns international deed. "

"Enkele weken geleden meldde Feyenoord zich opnieuw voor Zerrouki en ditmaal verliepen de gesprekken wel in goede harmonie", zo schrijft Tubantia.

Zerrouki geldt als een protegé van Feyenoord-trainer Arne Slot. In januari vertelde hij nog over uitblijven van de transfers van Zerrouki.

Slot over uitblijven Zerrouki-transfer: 'Jammer, maar ben niet teleurgesteld'

Feyenoord en Twente akkoord over Zerrouki

Er is op deze vrijdagochtend direct groot nieuws! FC Twente en Feyenoord hebben een akkoord bereikt over de transfer van Ramiz Zerrouki.

De 24-jarige middenvelder van de club uit Enschede tekent een meerjarig contract bij de koploper uit de eredivisie. Zerrouki had bij Twente nog een contract tot medio 2024.

"Nadat FC Twente en Feyenoord afgelopen zomer en in de winterstop geen akkoord bereikten, zijn beide clubs nu wel tot een overeenkomst gekomen", zo meldt Twente op de website.

Tweede aankoop

De overgang van de 17-voudig international van Algerije naar Feyenoord wordt in de komende dagen afgerond. Hij is voor Feyenoord de tweede aankoop na Thomas van de Belt van PEC Zwolle voor het volgende seizoen.

Zerrouki is afkomstig uit de jeugd van Ajax en vervolgde in 2016 zijn opleiding bij FC Twente.

Ramiz Zerrouki

Programma en stand eredivisie

Wordt dit het weekend waarin de beslissing valt in de strijd om de landstitel in Nederland?

Koploper Feyenoord kan zondag voor de zestiende keer kampioen worden als het de uitwedstrijd tegen laagvlieger Excelsior wint en PSV zaterdag puntenverlies lijdt bij nummer vijf Sparta.

In Amsterdam strijden Ajax en AZ zaterdag om de derde plaats.

Het lot van SC Cambuur en FC Groningen kan dit weekend worden bezegeld met rechtstreekse degradatie naar de eerste divisie.

Welkom!

Het belooft weer een dag vol voetbalnieuws te worden.

We blikken, zoals gebruikelijk op vrijdag, vooruit op de eredivisiespeelronde. Feyenoord kan dit weekend de landstitel vieren als het zelf van Excelsior wint en PSV punten verspeelt bij Sparta.

En hoe gaat het bij Ajax en AZ? De twee ontmoeten elkaar zaterdagavond in Amsterdam in een rechtstreekse strijd om de derde plaats.

We staan ook uitgebreid stil bij de eerste landstitel van Napoli sinds 1990. De selectie keert vandaag terug in Napels, waar het ongetwijfeld door een enorme menigte wordt opgewacht.