liveblog
NOS VoetbalAangepast

PEC zeker van promotie na gelijkspel bij Almere • Cambuur stevent af op negatief clubrecord

Een vooruitblik op het nationale en internationale voetbalweekend:

Updates van dit blog ontvangen op je smartphone? Druk op het belletje!

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van dit blog. Tot morgen, dan zijn we terug met drie wedstrijden.

sc Heerenveen-FC Emmen (18.45 uur)

FC Groningen-NEC (20.00 uur)

Vitesse-Excelsior (21.00 uur)

Programma eredivisie

ALM-PEC | Wedstrijdverslag

PEC viert de 1-1

Gelijkspel in Almere is genoeg: PEC Zwolle keert na jaar terug in eredivisie

PEC Zwolle keert volgend seizoen terug in de eredivisie. De Zwollenaren stelden de langverwachte promotie veilig met een gelijkspel bij Almere City. De topper tussen de koploper en de nummer drie van de Keuken Kampioen Divisie eindigde in 1-1.

De afgelopen weken was Zwolle al meerdere keren dicht bij promotie, maar kon de champagne nog niet ontkurkt worden. Nu was het dan eindelijk zover en keert PEC Zwolle na één seizoen eerste divisie weer terug in de eredivisie.

ALM-PEC | 90+4' Afgelopen!

Het blijft bij 1-1 in Almere waardoor PEC Zwolle zeker is van een plek bij de eerste twee in de Keuken Kampioen divisie. Het hing er nog even om, want in de allerlaatste seconden moest keeper Jasper Schendelaar nog een bal van de doellijn duiken. PEC na een jaar weer terug naar de eredivisie.

VOL-CAM | Wedstrijdverslag

Damon Mirani (r) viert samen met Henk Veerman de 1-0 voor FC Volendam

Twee rake kopballen Mirani brengen Volendam winst op Cambuur

FC Volendam heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie door een 2-0 zege op SC Cambuur. Damon Mirani was twee keer trefzeker. De hekkensluiter uit Friesland leed al de zesde nederlaag op rij en kan degradatie naar de eerste divisie bijna niet meer ontlopen.

VOl-CAM | Cambuur stevent af op negatief clubrecord

Cambuur leed sinds de oprichting in 1964 alleen in 2015/2016 (22 in de eredivisie) net zoveel competitienederlagen in een seizoen als in 2022/2023 (22).

Koploper Arsenal staat achter

Arsenal staat halverwege de wedstrijd tegen Southampton achter. De koploper kijkt tegen een 2-1 achterstand aan.

Stand eredivisie

Stand eredivisie

VOL-CAM | 90+4' Afgelopen!

Einde wedstrijd in Volendam, waar de thuisploeg met 2-0 heeft gewonnen. Daarmee is directe degradatie zo goed als afgewend, maar ook in de strijd om de nacompetitie te ontlopen zijn dit drie welkomen punten.

ALM-PEC | 1-1 in Almere

Het was even schrikken voor KKD-koploper PEC Zwolle toen Almere City op 1-0 kwam, maar binnen een paar minuten heeft PEC het weer hersteld. Thomas van den Belt maakt er 1-1 van. Zwolle moet minstens gelijk spelen wil het zeker zijn van promotie.

VOL-CAM | 91' DOELPUNT FC VOLENDAM!

Daar is de beslissende en verdiende 2-0 voor FC Volendam. Weer is het Mirani die scoort. Uit een corner kopt hij raak.

VOL-CAM | 82' Weer bijna 2-0

Antonucci krult de bal naar de verre hoek, maar Ruiter tikt de bal met zijn vingertoppen net over.

VOL-CAM | Wachten op de 2-0...

SC Cambuur maakt steeds meer een uitgebluste indruk, maar Volendam weet nog niet te profiteren. Wel waren er al goede kansen voor Eiting en Van Mieghem. Het lijkt alsof we aan het wachten zijn op de 2-0.

VOL-CAM | 56' Geen doelpunt Volendam

Volendam leek zojuist even op 2-0 te komen, maar de goal van Van Mieghem gaat niet door. Mühren stond even daarvoor buitenspel.

VOL-CAM | 53' Mühren meteen gevaarlijk

Oud-SC Cambuur-speler Robert Mühren kwam er na rust in voor Henk Veerman en is meteen gevaarlijk. Hij komt door aan de rechterkant en neemt het doel van Robbin Ruiter onder vuur. De keeper maakt de hoek klein genoeg om de bal tegen te houden.

VOL-CAM | 46' Tweede helft

Na een klein beetje vertraging vanwege het onweer dat ook in Volendam was aangekomen, rolt de bal weer aan de dijk. Geen onweer meer, maar wel flink wat regen.

VOL-CAM | 45+4' Rust

Einde van de eerste helft. Er gebeurde niet veel in de eerste 45 minuten, maar voor Volendam gebeurde er genoeg. 1-0 voor de thuisploeg.

VOL-CAM | 39' DOELPUNT VOLENDAM

Er was nog niet gek veel te beleven in Volendam, maar ineens is het feest voor thuisploeg. Uit een corner gaat de bal via een kluts en de schouder van Mirani in het doel. Volendam leidt met 1-0.

FC Volendam-SC Cambuur 1-0

n

Topper gestaakt wegens onweer

De topper in de Keuken Kampioen Divisie ligt even stil. Scheidsrechter Jochem Kamphuis haalt de ploegen naar binnen omdat het onweert in Almere.

VOL-CAM | Weer een wissel voor Volendam

Nog meer blessureleed voor de thuisploeg. Brian Plat verstapt zich en gaat er af voor Deron Payne.

Hoesen per direct weg bij FC Emmen en beëindigt carrière

Het contract van Danny Hoesen bij FC Emmen is in onderling overleg per direct ontbonden. De club meldt dat de heupblessure van de 32-jarige dusdanig is dat hij zijn carrière heeft moeten beëindigden.

Hoesen tekende in februari een contract in Emmen. Het was bij de club bekend dat de aanvaller toen niet topfit was, een traject werd gestart om hem wedstrijdfit te maken. Hoesen kwam tot 4 wedstrijden voor het eerste elftal.

Hoesen: "Dat ik nu moet stoppen met voetbal komt voor mij persoonlijk dan ook heel hard aan. Mijn lichaam zegt 'stop' maar mijn hart wil door. Helaas zit er niets anders op dan te stoppen als voetballer. Ik wil FC Emmen bedanken voor het vertrouwen en hoop dat ze in de eredivisie mogen blijven."

VOL-CAM | 23' Eerste wissel bij Volendam

Einde wedstrijd voor Oristanio. De Italiaan gaat geblesseerd naar de kant en Antonucci, de Belg met Italiaanse roots, is zijn vervanger. Verder gebeurt er nog weinig in Volendam.

Goes rent van strafschoppenserie naar strafschoppenserie: 'Snel wat gegeten in de bus'

Goes moest binnen paar uur van Alkmaar naar Gèneve: 'Het ging wel snel, maar het is gelukt'

Wouter Goes zat donderdagavond op de bank bij de Conference League-wedstrijd tussen AZ en Anderlecht. Vijftien uur later stond hij in Genève op het veld tegen zijn leeftijdsgenoten van Sporting om AZ onder 19 naar de finale van Youth League te loodsen.

VOL-CAM | 1' Aftrap

De 30ste speelronde van de eredivisie is begonnen!

VOL-CAM | Wat feitjes op een rij

- Dit duel vond pas twee keer plaats in de eredivisie: dat leverde 0-0 en in de laatste editie (1993) een 4-1 zege voor Volendam op. In de eerste divisie werd het twee seizoenen geleden 0-3.

- In Leeuwarden sloeg Volendam eerder dit seizoen met 3-0 toe.

- Volendam haalde 1 punt uit de laatste 3 duels. Cambuur verloor 5 keer op rij en kan degradatie amper nog ontlopen.

- Robert Mühren (Volendam) speelde bij Cambuur. Ruiter en Tol (Cambuur) kwamen in het verleden voor Volendam uit.

VOL-CAM | Opstellingen FC Volendam en SC Cambuur

Om 20.00 uur wordt de dertigste speelronde van de eredivisie afgetrapt met FC Volendam-SC Cambuur, een duel tussen de nummer 14 en nummer 18 (en laatst) van de eredivisie.

Onwel geworden speler FC Twente terug op het veld

De speler van FC Twente die zondag onwel werd in de spelersbus na de wedstrijd tegen FC Utrecht heeft de training inmiddels weer hervat. "We zijn echt heel blij dat hij er weer bij is", meldt trainer Ron Jans vrijdag bij RTV Oost.

De voetballer werd maandag uit het ziekenhuis ontslagen en was dinsdag weer terug op de club. "Er moeten volgens mij nog wat uitslagen komen, maar er is in ieder geval uitgesloten dat het echt hele vervelende dingen kunnen zijn. Daar zijn we hartstikke blij mee", aldus Jans.

Vanwege privacyredenen wordt niet bekendgemaakt om welke speler het gaat.

FC Twente speelt zondag om 12.15 uur de subtopper tegen Sparta.

Aké mist halve finale FA Cup met Manchester City

Nathan Aké speelt zaterdag definitief niet mee met Manchester City in de halve finale van de FA Cup tegen Sheffield United. De Nederlandse verdediger is als verwacht niet op tijd hersteld van een hamstringblessure, die bij enkele dagen eerder in het duel in de Champions League met Bayern München opliep.

"Hij is er nog niet klaar voor", aldus trainer Pep Guardiola. "Ik weet nog niet precies hoe erg de schade is. De onderzoeken zijn nog steeds gaande en ik hoop op korte termijn meer duidelijkheid te krijgen."

Manchester City is naast de FA Cup nog kansrijk in de Premier League en de Champions League. Aké is dit seizoen een vaste waarde in het elftal van de Engelse kampioen.

PEC op de rand van promotie naar eredivisie

Vanavond kan het gebeuren. Aan een gelijkspel bij Almere City FC heeft PEC Zwolle voldoende om na één seizoen eerste divisie weer terug te keren in de eredivisie.

Aanvoerder Bram van Polen gaat ervan uit dat hij deze voorsprong met PEC Zwolle niet meer weggeeft. "Als we dat nog weggeven, kunnen we beter ons contract inleveren."

Het programma van vrijdagavond in de eerste divisie:

  • FC Dordrecht - Jong AZ
  • Roda JC - FC Den Bosch
  • Willem II - TOP Oss
  • FC Eindhoven - NAC Breda
  • Helmond Sport - Heracles Almelo
  • De Graafschap - ADO Den Haag
  • Telstar - VVV-Venlo
  • Almere City FC - PEC Zwolle

Alle duels beginnen vanavond om 20.00 uur.

Weer kruisbandblessure in vrouwenvoetbal: nu de Engelse Williamson

Voetbalster Leah Williamson moet komende zomer het WK in Australië en Nieuw-Zeeland aan zich voorbij laten gaan.

De aanvoerder van het Engelse nationale team van bondscoach Sarina Wiegman heeft de voorste kruisband van haar knie gescheurd en staat voor een lange revalidatie.

Williamson is de volgende in de lange lijst van speelsters die te maken krijgt met een kruisbandblessure. Speelsters als Vivianne Miedema (Arsenal), Alexei Putellas (FC Barcelona), Beth Mead (Arsenal), Catarina Macario (Olympique Lyonnais) en Marie-Antoinette Katoto (Paris Saint-Germain) vielen allemaal recentelijk uit met dezelfde kwetsuur.

Vitesse moet zich bij KNVB verantwoorden over rol Abramovitsj

Vitesse moet zich bij de KNVB verantwoorden over de rol van Roman Abramovitsj. Eind vorige maand meldde The Guardian dat de rijke Rus, die jarenlang veel geld stak in Chelsea, de Arnhemmers in het geheim zou hebben gefinancierd.

Uit informatie die The Guardian heeft ingezien, zou blijken dat oligarch Abramovitsj naar verluidt minstens 117 miljoen euro heeft overgemaakt om de overname van de Arnhemse club in 2010 door Merab Jordania te financieren.

De nieuwe informatie is afkomstig uit de 'Oligarch files', gelekte data van serviceprovider MeritServus in Cyprus. Naast The Guardian heeft ook het Engelse bureau voor onderzoeksjournalistiek inzage gehad in de documenten.

Vitesse gaat op de website iets dieper in op de stand van zaken. De onthullingen van de Britse krant vertragen namelijk de overname. "We staan over dit complexe dossier veelvuldig in contact met de KNVB. Zoals bekend hebben we daar onlangs het nieuwe totaalpakket aan documenten ingediend", zei Peter Rovers, de algemeen directeur ad interim, over de overname die nog altijd niet is afgerond.

"Inmiddels is de licentiecommissie ook bijeengekomen, met 'Vitesse' als agendapunt. Voordat de leden zich echter over de aangeleverde stukken zullen buigen, moeten we naar verwachting een aantal vragen naar aanleiding van de recent verschenen publicatie van The Guardian beantwoorden. Dat zullen wij zo goed en snel mogelijk doen. Naar verwachting zal het beoordelingsproces hierdoor vertraging oplopen, maar het is uiteraard ook in ons belang dat dit zorgvuldig gebeurt."

Twee weken geleden meldde Rovers dat het volledige pakket aan documenten is ingediend bij bureau licentiezaken van de KNVB. "De leden van de licentiecommissie zullen medio april bij elkaar komen om zich over de aangeleverde stukken te buigen", liet Rovers toen optekenen. Dat wordt nu vermoedelijk later.

Voor Vitesse is het een roerige tijd. De club had recent een conflict over de huur van stadion Gelredome. Bovendien gaat het sportief gezien niet zoals gehoopt. Vitesse is de nummer 13 van de eredivisie.

Heitinga mist Kudus en Rensch, maar houdt hoop voor bekerfinale

Ajax kan zondag in de competitietopper tegen PSV geen beroep doen Mohammed Kudus en Devyne Rensch. De twee voetballers zijn nog niet voldoende hersteld van hun blessures.

Trainer John Heitinga houdt wel de hoop dat Kudus en Rensch op tijd fit zijn voor de bekerfinale van volgende week zondag, eveneens tegen PSV.

Heitinga verwacht mooie strijd zondag tegen PSV: 'Hopelijk spektakelstuk'

Heitinga vreest kopkracht De Jong en Til

Trainer John Heitinga weet dat Ajax zondag in de competitietopper (aftrap 14.30 uur) moet waken voor de kopkracht van PSV, en dan met name die van Luuk de Jong en Guus Til.

"We hebben in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gezien waar hun kracht ligt", zegt de oud-international op de persconferentie. "Met name met voorzetten vanaf de flanken en in standaardsituaties. We moeten zorgen dat we ze uit onze zestien houden."

Heitinga erkent dat Ajax niet over de langste verdedigers beschikt, helemaal nu Edson Álvarez door een schorsing absent is. "We zijn misschien wat kleiner, maar we moeten gewoon zorgen dat ze die voorzetten niet kunnen. Of we moeten zorgen dat we een mannetje extra hebben."

Bassey vervangt Álvarez

Heitinga vertelde op het perspraatje dat Calvin Bassey zondag in het Philips Stadion de vervanger van Álvarez is. "Jullie zien het niet, maar Calvin is een leergierige jongen. We geven hem nu het vertrouwen dat hij ons zondag gaat helpen", aldus de trainer van de Amsterdammers.

Heitinga spreekt vertrouwen uit in Bassey: 'Voor mij niet zo ingewikkeld'

Ook AZ-talenten winnen in Youth League na strafschoppen

AZ heeft als eerste Nederlandse ploeg de finale bereikt van de Youth League, een equivalent van de Champions League maar dan voor onder 19-teams. AZ won in Genève na strafschoppen van Sporting Portugal. Na 90 minuten stond het 2-2.

AZ begon met een 2-1 voorsprong aan de tweede helft, maar kreeg al na drie minuten de 2-2 om de oren toen Chico Lamba een strafschop benutte. Even daarvoor beging Jayden Addai in de zestien een overtreding op Afonso Moreira van Sporting.

Daarna werd er niet meer gescoord. AZ-verdediger Finn Stam kreeg in de blessuretijd nog een rode kaart voor een onbeholpen overtreding op Mateus, die daarna een vrije doortocht naar het doel zou hebben gehad.

AZ-doelman Owusu-Oduru keerde in de penaltyreeks twee penalty's en werd daarmee de held van de AZ-talenten.

Seizoen Ajax-middenvelder Fitz-Jim ten einde

Ajax kan dit seizoen geen beroep meer doen op Kian Fitz-Jim. De 19-jarige middenvelder heeft woensdag tijdens de training een blessure aan zijn rechterenkel opgelopen. Hij moet begin mei een operatie ondergaan.

Fitz-Jim speelde dit seizoen vier keer mee in het eerste elftal van Ajax. Hij kwam twee keer in actie in de eredivisie en tweemaal in de KNVB-beker.

Kian Fitz-Jim

Slot baalt van aanvangstijdstip Feyenoord-FC Utrecht

Arne Slot is teleurgesteld dat hij met Feyenoord komende zondag om 16.45 uur moet aantreden tegen FC Utrecht. De trainer van de Rotterdammers had 20.00 uur graag als aanvangstijdstip gezien.

"We hadden ontzettend graag later willen spelen. Dat verzoek hebben we ook bij de KNVB gedaan, maar dat kan helaas vanuit veiligheidsoverweging niet", zei Slot donderdagavond na het duel met AS Roma. "Het kan dus, zoals zo vaak, niet worden aangepast."

Slot: 'Ze hebben met 4-1 van ons gewonnen, en dat is knap'

AZ-talenten op voorsprong in Youth League

De talenten van AZ zijn met een 2-1 voorsprong gaan rusten in de halve finale van de UEFA Youth League tegen de leeftijdsgenoten van Sporting Portugal.

Diogo Cabral schoot de Portugezen in Genève na negen minuten met een wonderschone pegel op voorsprong. Ernest Poku maakte na dertig minuten de gelijkmaker door zijn zesde doelpunt in de Youth League binnen te werken.

De 2-1 van Ro-Zangelo Daal in de 36ste minuut was de mooiste treffer voor rust. De aanvaller van AZ schoot de bal aan de linkerkant van het veld met een fraaie curve en via de paal in het doel.

De andere halve finale in de Youth League gaat tussen de talenten van AC Milan en Hajduk Split.

Feest bij de AZ-talenten na de 2-1 van Ro-Zalengo Daal

Van Nistelrooij over absentie Ajax-middenvelder Álvarez

Van Nistelrooij over ontbreken van Alvarez: 'Ajax heeft meerdere goede spelers'

Titel AZ kan play-offs Europees voetbal overbodig maken

Een eventuele titel van AZ in de Conference League kan de Europese play-offs in de eredivisie overbodig maken.

Mocht AZ op de vijfde plaats eindigen in de eredivisie, dan zijn de play-offs voor Europees voetbal niet meer zinvol, aangezien AZ het vijfde Europese ticket al in bezit heeft.

De Alkmaarders krijgen bij winst van de Conference League een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

De winnaar van de play-offs krijgt nu toegang tot de tweede voorronde van de Conference League. Dat ticket vervalt dus als AZ de Conference League wint en op de vijfde plaats eindigt.

Overigens is het nog lang niet zover, aangezien AZ in de eredivisiestand nu een voorsprong van vijf punten op nummer vijf Sparta heeft.

De KNVB is op de hoogte van dit scenario, maar neemt pas in een later stadium een beslissing zodra zaken concreet worden.

Van Nistelrooij: 'Winnen uitgangspunt, tenzij wedstrijd anders loopt'

PSV hoopt zondag een gaatje met Ajax te slaan met betrekking tot de strijd om de tweede plaats.

Toch is het wat betreft trainer Ruud van Nistelrooij komende zondag niet per sé een kwestie van 'moeten'. "Het winnen van de wedstrijd is ons uitgangspunt, maar je weet niet hoe de wedstrijd loopt", zegt de trainer.

PSV strijdt met Ajax om de tweede plaats. De clubs staan gelijk in punten, dus een overwinning zou de club uit Eindhoven helpen. "Maar er zijn daarna nog vier wedstrijd te spelen, dat zijn ook nog twaalf punten", stipt Van Nistelrooij aan.

'Wedstrijd op zich'

Van Nistelrooij zegt weinig te hebben aan de voorgaande duels van PSV met Ajax. De Eindhovenaren wonnen de laatste drie ontmoetingen. "Elke wedstrijd staat op zich", vindt hij.

Hij vindt dat PSV er momenteel niet beter voorstaat dan Ajax. "Nee, maar ik focus mij liever op onszelf. Ik heb er niet zo'n gevoel bij of we beter of slechter zijn. Dat maakt mij ook niet uit."

Ruud van Nistelrooij

PSV met fitte selectie tegen Ajax

PSV beschikt in aanloop naar de competitiekraker tegen Ajax over een fitte selectie.

Trainer Ruud van Nistelrooij meldt op de persconferentie dat alleen de langdurig geblesseerden Armando Obispo en Mauro Junior komende zondag ontbreken.

De aftrap van PSV-Ajax is zondag om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

Van Alkmaar naar Genève

AZ-verdediger Wouter Goes is, in tegenstelling tot Mexx Meerdink, op het laatste moment aangesloten bij de selectie van AZ voor de Youth League.

Goes was donderdagavond nog in Alkmaar, waar AZ ten koste van Anderlecht de halve finales van de Conference League bereikte. De voetballer bleef de hele wedstrijd op de bank.

AZ speelt om 13.00 uur in het Zwitserse Genève de halve finale tegen Sporting Portugal. De andere halve finale gaat tussen de talenten van AC Milan en Hajduk Split.

Brits kledingmerk na Feyenoord ook in zee met Twente

Het Britse kledingmerk Castore is vastbesloten om vaste voet aan wal te krijgen in Nederland.

Na eerdere deals met Feyenoord en FC Utrecht heeft FC Twente bekendgemaakt ook vanaf komend seizoen in shirts van Castore te gaan spelen.

Castore krijgt steeds meer bekendheid en werkt ook samen met een voetbalclubs uit onder meer Engeland en Schotland. Tennisser Andy Murray is een van de aandeelhouders van het merk.

Assistenten na dit seizoen weg bij Twente

Assistent-trainers Ivar van Dinteren en Adrie Bogers vertrekken na dit seizoen bij FC Twente. Beiden hebben een aflopend contract bij de club uit Enschede en krijgen geen nieuw contract aangeboden.

FC Twente wil op deze manier de aanstaande trainer Joseph Oosting de ruimte geven om zijn staf voor een deel zelf in te vullen.

Ron Jans (links), met naast hem zittend Adrie Bogers en Ivan van Dinteren

Mourinho blijft Mourinho

Een oude vos verliest zijn streken niet.

AS Roma-trainer José Mourinho deed donderdagavond op de persconferentie na de wedstrijd tegen Feyenoord dat spreekwoord eer aan tijdens een onderonsje met NOS-verslaggever Joep Schreuder.

Mourinho plaagt NOS-verslaggever Schreuder met sleutelhanger Conference League

Geschorste technisch directeur Spurs vertrekt

Technisch directeur Fabio Paratici vertrekt per direct bij Tottenham Hotspur. De oud-speler had zijn functie bij de Engelse club al tijdelijk neergelegd nadat hij was geschorst vanwege betrokkenheid bij het financieel wangedrag bij Juventus.

De schorsing is in hoger beroep blijven staan. Hij werkte tussen 2010 en 2021 bij Juventus voordat hij naar Tottenham verhuisde.

Financieel wangedrag

Juventus kreeg al 15 punten in mindering vanwege financiële malversaties. Maar het hoogste sportgerechtshof in Italië heeft deze straf voorlopig opgeschort omdat de zaak opnieuw bekeken moet worden. De club is echter niet vrijgesproken en de bestuurders blijven geschorst, onder wie ook Paratici.

Juventus wordt er onder meer van beschuldigd in het verleden niet eerlijk te zijn geweest over transferwaarden van spelers. Ook zou Juventus in het geheim spelers hebben uitbetaald tijdens de eerste maanden van de coronacrisis. Dat terwijl de club meldde dat alle spelers vier maanden aan salaris hadden ingeleverd.

Fabio Paratici

Cocu terug op de bank bij Vitesse

Phillip Cocu keert dit weekend na twee weken absentie terug op de bank van Vitesse. De oud-international heeft zijn werkzaamheden donderdag hervat. Vitesse speelt zaterdag thuis tegen Excelsior (21.00 uur).

De 52-jarige Cocu werd twee weken geleden geopereerd vanwege een acute blindedarmontsteking. Hij mocht toen al gauw naar huis, maar werd een dag later weer in het ziekenhuis opgenomen vanwege complicaties. Daardoor miste hij afgelopen weekend ook de Gelderse derby, de wedstrijd tegen NEC.

"Ik hoop spoedig weer zelf op het veld te kunnen staan, maar voor nu moet ik mijn gezondheid voorrang geven", liet Cocu optekenen. Hij werd vervangen door assistent-trainer Chris van der Weerden. Met Van der Weerden op de bank won Vitesse twee keer, van Go Ahead Eagles (2-0) en NEC (1-4).

Vitesse is de nummer 13 van de eredivisie.

Phillip Cocu

Programma en stand

Ryan en Meerdink AZ-helden

AZ won donderdag na strafschoppen van Anderlecht.

Doelman Mathew Ryan werd met twee gekeerde penalty's de held van de Alkmaarders, terwijl de 19-jarige Mexx Meedrink met een fraaie pegel de beslissende bal binnenschoot.

"Op z'n Mexx'", vond trainer Pascal Jansen. "Zo neemt hij zijn penalty's over het algemeen. Een hele vaste, zuivere trap waarbij je echt heel erg goed moet keepen wil je de bal raken."

De zoon van voormalig AZ-aanvaller Martijn Meerdink genoot van zijn hoogtepunt. "We hebben het als team gedaan. Voor mij was het een fantastisch moment. Daar droom je van."

Meerdink over beslissende strafschop AZ: 'Was volledig gefocust'

Nog even terug naar donderdag

Het avontuur van Feyenoord zit erop in de Europe League, maar AZ houdt de Nederlandse eer hoog door de halve finales van de Conference League te bereiken.

Feyenoord verloor in Italië na verlenging van AS Roma (4-1). AZ zorgde in Alkmaar voor een comeback tegen Anderlecht (2-0) en was de beste na strafschoppen.

Trainer Cocu terug bij Vitesse

Vitesse kan zaterdag thuis tegen Excelsior een grote stap zetten naar handhaving in de eredivisie. Goed nieuws voor de Arnhemmers is dat trainer Phillip Cocu terugkeert op de bank.

Cocu miste de laatste twee wedstrijden vanwege een blindedarmontsteking.

Nog drie uurtjes...

...dan treden de talenten van AZ in de halve finale van de Youth League aan tegen Sporting Lissabon. Om 13.00 uur wordt er afgetrapt in Genève.

De stemming zit er goed in bij de Alkmaarders, zeker na de knappe comeback van AZ 1 tegen Anderlecht donderdagavond.

De talenten van AZ maken zich op voor de halve finales in de Youth League

Welkom!

Goedemorgen! Veel voetbalnieuws vandaag. We blikken onder meer vooruit op de beladen duels Feyenoord-FC Utrecht en PSV-Ajax in de dertigste speelronde van de eredivisie.

En er wordt ook gevoetbald. Voor het eerst in de historie kan een Nederlandse club de finale halen in de Youth League. De talenten van AZ (onder 19) spelen om 13.00 uur in Gèneve tegen de leeftijdsgenoten van Sporting CP uit Lissabon.

Het programma van AZ in de Youth League