liveblog
NOS WielrennenAangepast

Favorieten Pogacar en Vollering oppermachtig op 'spectaculaire' Muur van Hoei

liveblog gesloten

Tot zondag!

We sluiten de dag af met de twee winnaars op het podium. Het zijn misschien geen verrassende winnaars, dezelfde als afgelopen zondag in de Amstel, maar zowel Vollering als Pogacar maakten vandaag grote indruk op de Muur van Hoei.

Zondag zijn we terug met Luik-Bastenaken-Luik, waar Vollering en Pogacar ook weer als topfavoriet aan de start zullen staan. Kunnen ze daar voor een hattrick in het Ardense drieluik gaan?

Fijne avond!

Kijk hier de finales van de Waalse Pijl (m+v) terug

Pogacar heeft op 'Muur van Hoei' één krachtsexplosie nodig voor zege Waalse Pijl
Vollering onderstreept ijzersterke vorm met winst in Waalse Pijl

Mollema: 'Mooi voor de ploeg, tweede en vijfde'

Bauke Mollema kwam tevreden over finish, nadat hij had gezien dat zijn ploeggenoten Skjelmose en Ciccone tweede en vijfde waren geworden. "Dat worden we niet elke dag in een klassieker."

Ook over zijn eigen vorm is Mollema wel tevreden. "Die is best wel goed, ik heb wel zin in Luik. Dat moet me beter liggen, wat langer en slopender. Ik kijk er wel naar uit."

Mollema: 'Tweede en vijfde worden we niet elke dag in een klassieker'

Pogacar: 'Wat een spectaculaire finish'

De eerste reactie van Pogacar: "Ik heb alles gegeven op de klim, het was heel zwaar. Wat een spectaculaire finish", glimt de Sloveen.

"Het gaf me een boost dat het team zo hard werkte voor mij. Ik dacht: ik moet het nu ook afmaken, anders is al het werk voor niks geweest. Dat motiveert me", aldus Pogacar. "Met nog vijftig kilometer te gaan was het al heel nerveus, maar de ploeg hield me goed van voren. Ik viel nog een keer bijna, het was erg hectisch."

Pogacar is bezig aan een ongelooflijk seizoen; in 18 koersdagen wist hij 10 keer te winnen, maar de 24-jarige Sloveen heeft er nog geen genoeg van. "Winnen verveelt niet. Ik ben heel dankbaar dat ik dit nu kan meemaken, in zo'n goede vorm. Ik geniet ervan zolang het duurt."

De toptien

Opvallend is dat we Tom Pidcock niet terugvinden in de toptien. De Brit van Ineos werd vooraf als grootste uitdager van Pogacar bestempeld, maar hij eindigt 'slechts' als achttiende.

De beste Nederlander is Wout Poels op de 47ste plaats.

POGACAR WINT OOK WAALSE PIJL

Tadej Pogacar versnelt en maakt met een paar pedaalslagen het verschil. Het is de derde zege op rij voor de oppermachtige Sloveen, na de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

De 22-jarige Deen Mattias Skjelmose wordt knap tweede. Mikel Landa komt als derde boven.

500 m - Woods voorop

Op het steilste stuk van de Muur leidt Michael Woods de groep met favorieten. Pogacar zit in zijn wiel, Bardet en Landa zitten ook goed vooraan.

1,3 km - Daar is de Muur!

Daar is 'ie: de gevreesde Muur van Hoei. Wie verdeelt zijn krachten het best op de moordende klim?

1,3 kilometer lang, gemiddeld 9,8% met een maximaal stijgingspercentage van 19. Het middenstuk is het steilst, daar moeten de renners zich op stukken van zo'n 15% naar boven werken.

2 km - Vervaeke nog vooruit

Het gaat Louis Vervaeke net lukken om vooruit te blijven tot de Muur, maar achter hem komen de favorieten heel hard naar voren. De Belg wordt bedankt voor de moeite.

6 km - Ullisi en Hirschi op kop voor Pogacar

Daar is de Cherave: alle koplopers behalve Louis Vervaeke worden ingerekend, al heeft de Belg nog maar een paar honderd meter over op de top.

Diego Ullisi en oud-winnaar Marc Hirschi, ploeggenoten van Tadej Pogacar, rijden op kop in het peloton. Ben Healy rijdt ook weer sterk naar voren nadat we hem net even achteraan zagen.

Achteraan zien we onder anderen Sergio Higuita lossen.

10 km - Op naar de voorlaatste helling

Krijgen we een traditionele ontknoping van de Waalse Pijl, waarin de favorieten wachten tot de Muur van Hoei? Of gebeurt er straks al iets op de voorlaatste helling, Côte de Cherave? Dat is de vraag. In het peloton wordt al gestreden om de goede posities.

18 km - UAE neemt weer over

De renners naderen de voorlaatste klim van vandaag, de Côte de Cherave. UAE heeft de leiding in het peloton weer overgenomen na de speldenprik van Oomen. De ploeg van Pogacar heeft de koers in handen en rijdt met vijf man vooraan.

Vooraan zijn alleen Kragh Andersen, Battistella en Vervaeke nog over. Het drietal heeft nog 40 seconden voorsprong.

20 km - Oomen laat zich zien

Sam Oomen gaat op de pedalen staan en voert het tempo op in het peloton op de Côte d'Ereffe, vlak nadat er een paar renners onderuit zijn gegaan. Neilson Powless (EF) lag er ook bij, maar zit weer op de fiets.

26 km - Ploeg Healy ook vooraan

In het peloton wordt nu al gestreden om de posities. We zien veel witte truitjes van UAE, natuurlijk, maar ook het felroze van EF. Met Ben Healy hebben zij namelijk een man in vorm in de ploeg.

29 km - Samensmelting vooraan, voor even

Battistella en Vervaeke hebben koplopers Kragh Andersen en Zimmermann bijgehaald. Het nieuwe viertal lijkt op voorhand al kansloos, het peloton rijdt er nu slechts 20 seconden achter.

34 km - Battistella met Vervaeke

Mollema en Valter hebben Battistella toch laten gaan. De Italiaan van Astana heeft inmiddels wel gezelschap gekregen van Louis Vervaeke (Soudal-Quick Step).

Het duo krijgt maar een klein gaatje, want in het peloton is de ploeg van Pogacar meteen bezig het gat dicht te rijden.

36 km - Tweede keer Muur

Bij de tweede beklimming van de Muur van Hoei zien we eindelijk wat actie in het peloton: Samuele Battistella valt aan namens Astana, Attila Valter - de Hongaarse kopman van Jumbo-Visma, gaat mee. En wie zien we daar in derde wiel? Bauke Mollema!

43 km - Nog twee koplopers

Hindsgaul heeft Kragh Andersen en Zimmermann ook moeten laten gaan. De Deen en de Duitser zijn net boven op de Côte de Cherave en hebben een voorsprong van 1.15 op het peloton.

Jetse Bol is inmiddels bijgehaald door het peloton, waar UAE nog altijd het tempo bepaalt.

Kijk hier de finale van vorig jaar terug

Vorig jaar was het de Belg Dylan Teuns die verraste met de winst op de Muur van Hoei. Teuns is er vandaag niet bij vanwege ziekte, maar als hij deze beelden terugkijkt voelt hij zich misschien iets beter.

2022: Teuns troeft Valverde af op Muur van Hoei

54 km - Bol lost uit kopgroep

De kopgroep is uit elkaar gevallen op de Côte d'Ereffe: alleen Kragh Andersen, Zimmermann en Hindsgaul zijn nog over. Jetse Bol heeft het drietal moeten laten gaan.

Beste uitslag Pogacar? Negende

Pogacar is dan wel de grote favoriet vandaag, maar de Sloveen heeft nog nooit geïmponeerd in de atypische finale van deze koers. Vorig jaar werd Pogacar twaalfde en in 2020 eindigde hij als negende. In 2019 werd de tweevoudig Tourwinnaar 53e.

Tom Pidcock, op papier zijn grootste concurrent vandaag, doet het qua resultaat uit het verleden in ieder geval beter: hij werd in 2021 al een keer zesde.

Healy kijkt terug op de Amstel Gold Race

Na zijn verrassend sterke optreden in de Amstel Gold Race van afgelopen zondag, zijn we vandaag benieuwd wat Ben Healy kan op de Muur van Hoei.

We spraken hem gisteren. Hij koestert in ieder geval geen wrok na het zien van de beelden uit de Amstel, waarin koersdirecteur Leo van Vliet iets te lang, te dicht op winnaar Pogacar reed. "Dat had de uitslag van de race niet veranderd", is de Ier stellig.

Healy niet boos over auto-incident Gold Race: 'Hopelijk les voor toekomst'

Kijk live naar de koers op NPO1 of de livestream

Er is beeld! Kijk hier of op NPO1 naar de laatste 88 kilometer van de Waalse Pijl.

72 km - Eerste keer Muur gehad, nog twee te gaan

De koplopers en het peloton hebben de eerste van drie beklimmingen van de Muur van Hoei achter de rug. Zoals gewoonlijk ging dat deze eerste keer nog 'rustig'.

De voorsprong van de koplopers is teruggelopen naar iets meer dan een minuut. Lawrence Naesen heeft zijn medevluchters moeten laten gaan op de Muur van Hoei.

UAE, de ploeg van Pogacar, rijdt weer op kop in het peloton.

75 km - Gaudu laat lopen, Moscon ook uitgestapt

David Gaudu laat het peloton gaan, vlak voor de Muur van Hoei. De Fransman die het op papier erg goed zou kunnen doen in deze koers, voelde zich zondag al niet goed in de Amstel Gold Race. Het lijkt erop dat hij daar nu nog last van heeft.

Ook Gianni Moscon is niet meer in koers.

90 km - Peloton op het finalecircuit

De renners zijn inmiddels op het finalecircuit. Ze hebben de Côte d'Ereffe en de Côte de Cherave al achter de rug en naderen de eerste beklimming van de Muur van Hoei. Deze ronde rijden ze hierna nog twee keer.

94 km - Koplopers op 3 minuten

De voorsprong van de acht koplopers is inmiddels geslonken naar 3 minuten. Nederlander Jetse Bol, die op 33-jarige leeftijd zijn debuut maakt in Waalse Pijl, zal zich waarschijnlijk geen illusies maken. Deze vroege vlucht is normaalgesproken kansloos voor de winst.

Laatste twee winnaars ontbreken

Naast Valverde ontbreken er nog twee winnaars uit de laatste tien jaar: Dylan Teuns (2022) is ziek en Julian Alaphilippe (2021) heeft een knieblessure. Marc Hirschi is de enige nog actieve oud-winnaar aan de start. De Zwitser won in 2020 in dienst van DSM (toen nog Sunweb). Inmiddels rijdt hij voor de ploeg van topfavoriet Pogacar: UAE Team Emirates.

Laatste tien winnaars Waalse Pijl

2022 Dylan Teuns (Bel)
2021 Julian Alaphilippe (Fra)
2020 Marc Hirschi (Zwi)
2019 Julian Alaphilippe (Fra)
2018 Julian Alaphilippe (Fra)
2017 Alejandro Valverde (Spa)
2016 Alejandro Valverde (Spa)
2015 Alejandro Valverde (Spa)
2014 Alejandro Valverde (Spa)
2013 Daniel Moreno (Spa)

Wat zou Valverde vandaag doen?

De koning van de Muur van Hoei en de Waalse Pijl is natuurlijk Alejandro Valverde. De Spanjaard van Movistar won de koers vijf keer en werd drie keer tweede en een keer derde. Vandaag is Valverde er niet bij, want hij is sinds dit seizoen met pensioen.

Het zal geen wielervolger verbazen dat El Imbatido binnenkort toch weer zijn rentree maakt. De bijna 43-jarige oud-wereldkampioen maakt komende zondag zijn debuut voor het gravelteam van Movistar bij een wedstrijd in Spanje. Inderdaad, op de dag dat ook Luik-Bastenaken-Luik - de koers die hij vier keer won - wordt verreden.

Outsider Cosnefroy niet gestart

Benoît Cosnefroy (AG2R) is niet van start gegaan. De Fransman, die vooraf bij de outsiders hoorde, heeft bronchitis. In 2020 werd hij Cosnefroy tweede op de Muur.

Ook Girowinnaar Jai Hindley heeft afgezegd. Hij heeft een infectie aan zijn luchtwegen.

117 km - UAE en Ineos op kop

De controle in het peloton is in handen van UAE, de ploeg van topfavoriet Pogacar, en Ineos, dat met Tom Pidcock ook een gooi wil doen naar de winst op de Muur van Hoei.

125 km - Acht koplopers in de mannenkoers

We schakelen over naar de mannenkoers:

Terwijl de vrouwen bezig waren met hun finale, heeft zich bij de mannen een kopgroep van acht renners gevormd. Er zit één Nederlander bij: Jetse Bol (Burgos). De voorsprong van de groep schommelt al een tijd tussen de 3 en 4 minuten.

De acht namen: Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Jacob Hindsgaul (Uno-X), Daryl Impey (Israel-Premier Tech), Johan Meens (Bingoal WB), Lawrence Naesen (AG2R-Citroën), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty) en Raul Garcia (Kern Pharma).

Topfavoriet Tadej Pogacar bij de start

Kijk hier de finale bij de vrouwen terug

Vollering onderstreept ijzersterke vorm met winst in Waalse Pijl

Van Vleuten: 'De Muur is wel eerlijk'

Annemiek van Vleuten probeerde de koers vroegtijdig open te breken door op de voorlaatste beklimming van de Muur van Hoei al weg te springen, maar dat plan slaagde niet. Het gat werd dichtgereden door SD Worx en Vollering maakte het fenomenaal af op de Muur. Kan Van Vleuten daarmee leven?

"De Muur is ook eerlijk, op het laatst. We hebben het plan uitgevoerd, maar daarna was wel de sjeu wel uit de benen. Op de Cherave zag ik wel dat Demi makkelijk reed, dus zij is de verdiende winnaar."

Vorm

Echt tevreden over haar vorm is Van Vleuten, die dit jaar nog niet wist te winnen, ook nog niet.

"Nee, vorig jaar reed ik elke week op het podium en nu zit ik er steeds achter. Ik weet niet waar het aan ligt, ik heb er wel alles aan gedaan. Ik denk wel dat de concurrentie elk jaar beter wordt. Ja, ik weet niet. Ik moet even evalueren. Maar zondag is er weer een kans, die ga ik zeker grijpen."

Waalse Pijl niet op favorietenlijstje van Van Vleuten: 'Demi verdiende winnaar'

Het podium

Na twee derde plaatsen, in 2022 en 2020, staat Vollering nu op de hoogste trede in Hoei.

Vollering emotioneel: 'Was de hele tijd misselijk'

In haar eerste reactie is Vollering emotioneel. "Ik had pas heel laat door dat ik zo'n groot gat had. Ik keek wel vijf keer achterom, ik kon het gewoon niet geloven. Ik was bang dat ze over me heen kwamen", vertelt de winnares.

Hoewel Vollering oppermachtig was in de finale, had ze er vooraf niet zo veel vertrouwen in. "Ik voelde me eigenlijk niet zo goed vandaag. Ik was de hele tijd misselijk, ik denk omdat ik zo nerveus was. Maar mijn ploeggenoten zeiden de hele tijd: kom op Deem, je kunt het. Doordat zij zo hard werken, laten ze zien dat zij vertrouwen hebben in mij hebben. Dat was heel belangrijk voor mij vandaag."

Emoties komen eruit bij winnende Vollering: 'Team gaat door het vuur voor mij'

Van Vleuten zevende, ook Kastelijn in toptien

Annemiek van Vleuten eindigt in haar laatste Waalse Pijl als zevende, op tien seconden van Vollering.

Ook Yara Kastelijn eindigt in de toptien.

DEMI VOLLERING WINT WAALSE PIJL

Demi Vollering wint de Waalse Pijl!

De Nederlandse topfavoriet heeft de Muur van Hoei perfect ingedeeld en wint met overmacht. De Duitse Liane Lippert (Movistar) wordt tweede, de Italiaanse Gaia Realini (Trek) komt als derde over de streep.

300 m - Lippert en Garcia naderen

Vollering leidt nog op het steile gedeelte, al komen Garcia en Lippert wel in de buurt.

800 m - Vollering heeft een gat

Vollering heeft meteen al een gat! Alleen Niewiadoma kan haar enigszins volgen. Maar het is nog ver en vooral: steil!

1 km - Daar is de Muur!

De finale gaat beginnen! Vollering draait als eerste de Muur van Hoei op. Wie wint de 26ste Waalse Pijl voor vrouwen?

2 km - Groep met Van Anrooij sluit aan

In de kilometers tussen de Cherave en de Muur van Hoei weet er toch nog weer een groep aan te sluiten bij de voorste elf. Daarbij zitten ook ook landgenoten Shirin van Anrooij en Eva van Agt.

5 km - Elf rensters over

Na het beulswerk van Vollering zijn er nog elf rensters over in de eerste groep:

Vollering, Van Vleuten, Longo Borghini, Realini, Niewiadoma, Lippert, Garcia, Chabbey, Moolman, Persico en Ewers.

6 km - Vollering trekt door

Vollering trekt hard door op de Cherave. Daarmee richt ze een slagveld aan: het peloton dunt snel uit.

Er zijn elf vrouwen die kunnen volgen, waaronder Niewiadoma, Lippert en Garcia. Van Vleuten hangt er ook nog aan, maar heeft het lastig.

7 km - Spratt ingerekend

Op de Côte de Cherave wordt Spratt teruggepakt. Nu is het woord aan de favorieten.

8 km - Spratt bijna teruggepakt

Het gaat nu hard op weg naar de laatste twee beklimmingen. Spratt is al bijna teruggepakt.

Achteraan zien we ook een valpartij: opnieuw ligt Cecilie Uttrup Ludwig erbij.

Mannen ook gestart

Ondertussen zijn de mannen, die vanochtend iets langer konden blijven liggen dan de vrouwen, ook gestart. Maar daarover meer na de finale van de vrouwen.

De grote favoriet stond in ieder geval al vooraan.

14 km - Spratt heeft weer een minuut, Movistar op kop

De voorsprong van Spratt, die is weer verder opgelopen. De Australische rijdt nu 1.08 voor het peloton, maar het is de vraag of dat genoeg is met de twee steilste beklimmingen nog voor de boeg.

In het peloton rijdt vooral Movistar nu op kop. De Spaanse ploeg heeft naast Van Vleuten ook een ijzer in het vuur met Liane Lippert. De Duitse maakte afgelopen zondag ook indruk op de Cauberg in de Amstel Gold Race.

19 km - Voorsprong Spratt gehalveerd

Op de Côte d'Ereffe komt het peloton iets dichter bij Spratt. Van haar voorsprong is nog 36 seconden over.

In peloton wordt ook nog niet volle bak achtervolgd, al zit Vollering wel attent vooraan. Ook Van Vleuten en onder anderen kanshebbers Liane Lippert en Silvia Persico zitten nog 'rustig' in het peloton.

25 km - Spratt heeft een minuut

De Australische Amanda Spratt (Trek) rijdt alleen vooruit en heeft een voorsprong van bijna een minuut op de groep met Van Vleuten en Vollering.

Er zijn drie rensters in de achtervolging op Spratt: Justine Ghekiere (AG Insurance), Ricarda Bauernfeind (Canyon/SRAM) en Erica Magnaldi (UAE). Zij moeten nog 20 seconden overbruggen.

28 km - Nog drie keer klimmen

De rensters naderen de finale. Ze moeten nog drie hellingen over: de Côte d'Ereffe (2,1 km, 5%) is de minst zware van de drie, daarna de volgende steile de Côte de Cherave (1,3 km, 8,1%) en natuurlijk de monsterlijke Muur van Hoei (1,3 km, 9,8% met een maximaal stijgingspercentage van 19).

31 km - Van Vleuten en co teruggepakt

Van Vleuten, Moolman, Niewiadoma en Longo Borghini zijn weer teruggepakt, met dank aan Reusser (SD Worx).

Op het moment dat het sterke viertal wordt bijgehaald, valt Trek meteen weer aan met Shirin van Anrooij. De aanval wordt snel geneutraliseerd, maar dan gaat de volgende van Trek alweer: Amanda Spratt. Het plan van Trek is duidelijk: aanvallen.

34 km - SD Worx achtervolgt

Van Vleuten (Movistar), Moolman (AG Insurance), Niewiadoma (Canyon/SRAM) en Longo Borghini (Trek) werken goed samen en hebben een gat van 16 seconden.

Werk aan de winkel voor SD Worx, de ploeg van Vollering. Tijdritspecialiste Marlen Reusser doet het werk op kop.

37 km - Van Vleuten trekt door op de Muur

Het peloton rijdt voor de tweede keer de Muur van Hoei op. Annemiek van Vleuten trekt door op kop, Asleigh Moolman en Kaisa Niewiadoma gaan mee. Even later sluit Elisa Longo Borghini aan.

Daarachter valt een gaatje. Favoriet Vollering moet met haar ploeg in de achtervolging.

Cavalli niet vanzelfsprekend favoriet

Over Cavalli gesproken: de winnares van vorig jaar is vandaag niet vanzelfsprekend favoriet. De Italiaanse is nog bezig aan haar comeback na die nare valpartij van vorig jaar in de Tour de France.

In aanloop naar de Amstel Gold Race van afgelopen zondag, waarin ze op grote afstand van Vollering over de finish kwam, spraken we met Cavalli.

Bekijk de reportage hier:

Cavalli heeft beelden van haar keiharde valpartij zo min mogelijk teruggekeken

Beelden via de livestream

Er is beeld! Kijk hier naar de Waalse Pijl (v), met commentaar van Herbert Dijkstra en Roxane Knetemann.

43 km - Koplopers teruggepakt, Cavalli achtervolgt

De koplopers Harris, Andersson en Neylan zijn teruggepakt, maar het peloton is nog niet compleet door de val van zojuist. We zien Ludwig in de achtervolging, maar ook de winnares van vorig jaar: Cavalli.

45 km - Ludwig valt, maar fietst weer

Een val in het peloton: een renster van Uno X raakt een paaltje dat Cecilie Uttrup Ludwig nog maar net kan ontwijken, maar ook de Deense gaat onderuit. De renster van FDJ krijgt een nieuwe fiets en kan weer verder.

47 km - Trek en SD Worx op kop

Trek (met Lucinda Brand) en SD Worx (met Marlen Reusser) hebben de controle in het peloton, terwijl de voorsprong van de kopgroep al terugloopt.

Christoforou heeft haar drie medevluchters moeten laten gaan. Harris, Andersson en Neylan hebben nog maar 20 seconden over.

Laatste tien winnaars

Een lijstje maken van de laatste tien winnaars van de Waalse Pijl voor vrouwen is vooral een kwestie van kopiëren en plakken.

Anna van der Breggen won de koers maar liefst zeven keer op rij. Nu zit ze in de ploegleiderswagen bij SD Worx, waar ze met Vollering een goede kans heeft op een Nederlandse opvolgster.

De enige andere nog actieve Nederlandse renster die wist te winnen op de Muur, Marianne Vos (5x), doet vandaag niet mee.

Winnaars Waalse Pijl (v)

2022 Marta Cavalli (It)
2021 Anna van der Breggen (Ned)
2020 Anna van der Breggen (Ned)
2019 Anna van der Breggen (Ned)
2018 Anna van der Breggen (Ned)
2017 Anna van der Breggen (Ned)
2016 Anna van der Breggen (Ned)
2015 Anna van der Breggen (Ned)
2014 Pauline Ferrand-Prévot (Fra)
2013 Marianne Vos (Ned)

58 km - Vier koploopsters

Twee rensters hebben de oversteek gemaakt naar de twee koploopsters: de Australische Rachel Neylan (Cofidis) en Ella Harris (Lifeplus Wahoo) uit Nieuw-Zeeland zijn aangesloten bij Caroline Andersson (Liv Racing) en Antri Christoforou. Het viertal heeft een voorsprong van 1.20.

De rensters die achterop waren geraakt door de valpartij, waaronder Cavalli en Deignan, zijn weer aangesloten bij het peloton.

Deignan: 'Nog niet in vorm om wedstrijden te winnen'

We spraken voor de start ook met Lizzie Deignan. De Britse die, zoals we al eerder in dit blog schreven, haar rentree maakt na haar tweede zwangerschap.

"Het gaat goed, ik voel me goed en gezond. Natuurlijk ben ik niet in vorm om een wedstrijd te winnen, maar je moet ergens beginnen."

Bekijk het interview met Deignan:

Deignan terug in peloton na geboorte tweede kind: 'Geniet van het proces'

75 km - Eerste keer over de Muur

De vluchters en het peloton zijn de Muur voor de eerste keer gepasseerd.

Er was een kleine valpartij en Elena Cecchini, ploeggenote van Demi Vollering bij SD Worx, had een mechanisch defect aan haar fiets in de afdaling, waardoor er gaten in het peloton ontstonden. Onder anderen oud-winnares Cavalli (FDJ), Deignan (Trek) en Sierra (Movistar) moesten in de achtervolging.

Vorig jaar: Cavalli klopt Van Vleuten

Even het geheugen opfrissen: vorig jaar was de Italiaanse Marta Cavalli na haar verrassende zege in de Amstel Gold Race ook de beste in de Waalse Pijl.

Ze was de enige die mee kon met Van Vleuten en passeerde haar vlak voor de finish. Demi Vollering, winnares van de Amstel Gold Race van afgelopen zondag, werd derde op gepaste afstand.

Bekijk hier de beelden:

2022: Cavalli klopt Van Vleuten in Waalse Pijl op Muur van Hoei

78 km - Twee vluchters

Twee rensters zijn ontsnapt uit het peloton: de Zweedse Caroline Andersson (Liv Racing) en Antri Christoforou (Human Powered Health) van Cyprus zijn er samen vandoor. Het duo heeft een voorsprong van 50 seconden.

Van Anrooij bescheiden na ijzersterke Amstel

Shirin van Anrooij hoort misschien niet bij de topfavorieten voor de zege vandaag, toch zou ze vandaag wel kunnen verrassen. Ze is immers bezig aan een heel sterk voorjaar en sprintte afgelopen zondag na pech in de Amstel Gold Race zelfs nog naar een indrukwekkende derde plaats.

Denkt ze dat ze vandaag ook mee kan met de besten op de Muur van Hoei? "Misschien wel, dat gaan we vandaag zien. Het is een inspanning van vijf minuten. Als je goede benen hebt, kom je goed boven. Als je slechte benen hebt, is het een hele vervelende koers", is de 21-jarige renster van Trek realistisch.

"Echt zeggen dat ik voor de overwinning ga rijden, dat zou ik niet zo snel zeggen. Daarvoor moet ik toch wel iets meer bewijzen, vind ik zelf."

Sterke ploeg

Van Anrooij heeft bij Trek ook nog andere ploeggenoten die mee kunnen spelen in de finale, zoals Elisa Longo Borghini en kleine klimster Gaia Realini. Normaliter zou Lizzie Deignan ook een kanshebber zijn, maar het is nog onzeker hoe haar vorm is na haar zwangerschapsverlof. De rolverdeling geeft Van Anrooij nog niet prijs. "De wedstrijd moet uitwijzen wie er bijvoorbeeld in de ontsnapping mee zit."

Bekijk het interview met Van Anrooij:

Van Anrooij met vertrouwen in Waalse Pijl: 'Zeg niet snel dat ik voor winst rijd'

Favoriet Vollering heeft zenuwen voor Muur van Hoei

Demi Vollering, afgelopen zondag winnares van de Amstel Gold Race, is ook vandaag favoriet voor de zege. "Ze zeggen het weer, ja. Maar ik ben vandaag wel zenuwachtig, moet ik zeggen", aldus de renster van SD Worx voor de start.

Vollering is vooral nerveus vanwege de moordende Muur van Hoei. "Die klim kan zo venijnig zijn, je weet het nooit. Je kunt in een keer exploderen, je kunt je goed voelen, ik weet het niet. Het doet heel veel pijn, het is gewoon sterven. Je rijdt hem al twee keer over en je hebt ook nog die andere klim ervoor, die is bijna gelijk aan de Muur. Je moet gewoon heel hard duwen. De laatste keer loop je gewoon helemaal vol. Ik hoop dat ik er dit keer doorheen kan duwen."

Vollering werd vorig jaar en in 2020 derde op de Muur.

Favoriet Vollering nerveus voor 'Muur van Hoei': 'Moet kijken wat de beste strategie is'

Van Vleuten kritisch: 'Zo vroeg beginnen kan anders'

De wekker ging vanochtend erg vroeg voor de rensters. Annemiek van Vleuten, die om 5.30 uur op moest, was daar best kritisch over voor de start.

"Ik ben geen ochtendmens, dus ik heb altijd een beetje moeite met deze koersen. Maar vooral ook jammer dat het zo vroeg is terwijl het niet echt nodig is. Ik denk dat daar nog wel wat ruimte voor verbetering is in de komende jaren. Dat ga ik niet meer meemaken, maar het zou goed zijn", aldus de renster die na dit seizoen stopt.

Tips van Valverde

Van Vleuten, die nog niet wist te winnen op de Muur van Hoei, is zich ervan bewust dat het ook vandaag moeilijk wordt. "Het ligt me niet heel erg, vier minuten inspanning. Ik heb het er vorig jaar met Alejandro (Valverde, de koning van de Muur) wel over gehad. Dat was wel goed. Nu weet ik hoe ik hem aan moet pakken. De vorige keren stond ik eigenlijk in de volgstand. Ik heb nu meer een plan, dat heeft vorig jaar ook al echt geholpen." Vorig jaar eindigde Van Vleuten als tweede, achter Marta Cavalli.

Van Vleuten 5.30 op voor Waalse Pijl: 'Zo vroeg beginnen, dat kan anders, vind ik'

108 km - Peloton nog bijeen

Er zijn wat aanvalspogingen geweest, maar vooralsnog hadden de avonturiers geen succes. Het peloton rijdt gegroepeerd naar Havelange.

Detail

Van wie zijn deze schoenen?

Dat is misschien wat te makkelijk: van Annemiek van Vleuten, wereldkampioene en winnares van de Tour, Giro en Vuelta van vorig jaar, hoeft alleen maar naar beneden te kijken om herinnerd te worden aan haar succesvolle laatste seizoen. Dit jaar heeft ze echter niet kunnen juichen. Vandaag dan misschien?

Deignan is terug na zwangerschapsverlof

Bij Trek maakt Lizzie Deignan haar rentree vandaag. De Britse oud-wereldkampioene en winnares van onder andere Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik keert 557 dagen na haar laatste koers terug na haar tweede zwangerschap. De 34-jarige renster werd al twee keer tweede op de Muur van Hoei (in 2014 en 2017) dus de steile klim ligt haar wel. Hoe zal dat op haar eerste koersdag zijn? Na haar vorige verlof wist ze de eerste editie van Parijs-Roubaix op haar naam te schrijven...

Het parcours: zeven hellingen, drie keer de Muur op

De vrouwen beginnen met een ronde van 50 kilometer rond Hoei. Daarna rijden ze de Muur voor de eerste keer op, waarna ze beginnen aan twee lokale rondes. Voordat ze de Muur van Hoei (1,3 km, 9,8% gemiddeld) opnieuw moeten bedwingen, rijdt het peloton eerst nog de Côte de Ereffe (2,1 km, 5% gemiddeld) en de Côte de Cherave (1,3 km, 8,1% gemiddeld) op. Het totaal aantal hoogtemeters? 2.150.

Daar is de zon!

De omstandigheden zijn nu al een stuk beter dan afgelopen zondag in de Amstel Gold Race, waar het erg koud en grijs was. Dat zal Annemiek van Vleuten ook fijn vinden. Zij had in haar laatste Amstel erg veel last van de kou en zal vandaag willen proberen om in haar laatste jaar de Waalse Pijl aan haar imposante erelijst toe te voegen; Van Vleuten won namelijk nog nooit op de Muur van Hoei.

Publiek bij de start

Ondanks de erg vroege start, heeft zich toch wat publiek verzameld bij de start in Hoei. En kijk naar de lucht: die is blauw. De temperatuur zal tijdens de koers tussen de 10 en 15 graden liggen, voorspelde koersdirecteur Yannick Talabardon gisteren al. "Een ideale temperatuur."

De start in Hoei

Goedemorgen!

Goedemorgen vanuit Wallonië!

De rensters en renners maken zich klaar voor deel twee van het Ardense drieluik: de Waalse Pijl.

Voor de vrouwen ging de wekker al vroeg vanochtend, zij beginnen om 08.42 uur aan de 127 kilometer lange koers. De mannen starten om 11.50 uur.

Wie winnen er vandaag op de iconische Muur van Hoei? De Waalse Pijl is de hele dag te volgen via dit liveblog.

Demi Vollering werd vorig jaar derde in de Waalse Pijl