liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord, Ajax en FC Twente winnen ruim, FC Emmen houdt NEC op 0-0

In dit liveblog volgen we vandaag vier wedstrijden in de eredivisie:

Automatisch een update ontvangen als we een nieuw bericht plaatsen? Vink dan het belletje aan!

liveblog gesloten

We houden ermee op voor vandaag!

Koploper Feyenoord kan zich met acht punten voorsprong en nog zes wedstrijden te gaan op gaan maken voor de Coolsingel.

Daarachter is het nog razend spannend. PSV won zaterdag met 4-0 van Excelsior en Ajax deed vandaag hetzelfde tegen Fortuna Sittard. Ajax en PSV staan allebei op 59 punten, maar de Amsterdammers hebben een beter doelsaldo (+6 ten opzichte van PSV).

AZ lijkt te zijn afgehaakt in de strijd om de tweede plek.

Komende week melden we ons weer bij het Europese voetbal!

FEY-RKC | Afgelopen

Feyenoord is weer een stap dichter bij de zestiende landstitel gekomen. De Rotterdammers beleefden een probleemloze avond in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (5-1) en kunnen zich gaan focussen op de kraker tegen AS Roma (komende donderdag) in de kwartfinales van de Europa League.

AJA-FOR | Berghuis, goed voor twee goals en twee assists, is toch kritisch

Uitblinker Berghuis: 'Uitslag had hoger moeten zijn, doelsaldo kan belangrijk zijn'

FEY-RKC | 73' Publiekswissel Giménez

Slot geeft ook zijn spits Giménez wat rust. De topscorer van Feyenoord (10 doelpunten) wordt onder luid applaus naar de kant gehaald. Ezequel Bullaude komt erin.

FEY-RKC | 69' Doelpunt RKC Waalwijk

RKC Waalwijk doet wat terug. Lobete wordt weggestuurd en stift de bal heel behendig over doelman Wellenreuther heen. De eretreffer is een feit.

Feyenoord-RKC Waalwijk 5-1

FEY-RKC | 62' Doelpunt Feyenoord

Santiago Giménez

Het is een feestavond in De Kuip. Giménez stond nog niet op het scoreformulier, maar brengt daar verandering in. Na uitstekend voorbereidend werk van Kökcü, kan de aanvaller beheerst afronden.

Direct na het doelpunt haalt Slot zijn aanvoerder Kökcü en Hartman naar de kant. Donderdag speelt Feyenoord in de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma, dus wat extra rust is welkom.

Feyenoord-RKC Waalwijk 5-0

FEY-RKC | 58' 'We worden kampioen'

'Feyenoord, Feyenoord, we worden kampioen', wordt er minutenlang massaal gezongen in De Kuip. En geef Het Legioen eens ongelijk: bij winst is het verschil op Ajax en PSV acht punten met nog zes wedstrijden te gaan.

FEY-RKC | 53' Doelpunt Feyenoord

Feyenoord gaat na rust vrolijk door met doelpunten maken. De man in vorm Giménez met een heerlijk hakje op Paixao, die zijn tweede van de avond kan maken.

Feyenoord-RKC Waalwijk 4-0

FEY-RKC | 45' Aftrap

Feyenoord heeft afgetrapt voor de tweede helft. De Rotterdammers lijken op weg naar een simpele zege of kan RKC opstaan uit de dood?

RKC-trainer Joseph Oosting is duidelijk niet tevreden en past een driedubbele wissel toe. Feyenoord wisselt vooralsnog niet.

AJA-FOR | Technisch directeur Sjoerd Ars geeft tekst en uitleg over onrustige week

Fortuna over commotie rond Yilmaz en niet betalen salarissen: 'Storm in een glas water'

Liverpool houdt Arsenal in bedwang, maar incasseert wel elleboog grensrechter

Arsenal gaat nog altijd aan kop in de Premier League, maar heeft in de strijd om de landstitel zondagavond wel puntenverlies geleden. De ploeg van coach Mikel Arteta liet Liverpool in de slotfase nog op gelijke hoogte komen: 2-2.

FEY-RKC | Rust

Het is rust. Feyenoord is veel sterker dan RKC en drukt dat ook uit in doelpunten. Trainer Slot kan tevreden zijn.

FEY-RKC | 38' Doelpunt Feyenoord

Het gaat nu heel hard in De Kuip. Hartman krijgt het doelpunt op zijn naam, omdat Giménez de voorzet van de verdediger net niet kan toucheren.

Drie doelpunten binnen tien minuten, RKC is het haasje...

Feyenoord-RKC Waalwijk 3-0

FEY-RKC | 31' Doelpunt Feyenoord

Paixao viert zijn doelpunt met Geertruida en Kökcü

Daar is het volgende doelpunt. Giménez stuit eerst op Vaessen, maar Paixao kan in de rebound makkelijk binnentikken.

Feyenoord op rozen in De Kuip.

Feyenoord-RKC Waalwijk 2-0

FEY-RKC | 29' Doelpunt Feyenoord!

Mats Wieffer

De koploper komt op voorsprong. Eerst kopt Wieffer op de paal, maar even later is het alsnog raak voor Feyenoord. Diezelfde Wieffer ziet zijn voorzet door de ongelukkige Oukili binnengetikt worden. Eigen doelpunt RKC dus.

Feyenoord-RKC Waalwijk 1-0

FEY-RKC | RKC als 'tussendoortje voor Feyenoord? 'Nee, misschien wel de belangrijkste...'

RKC als 'tussendoortje voor Feyenoord? 'Nee, misschien wel de belangrijkste...'

'Gebruik je verstand en steun je club'

Feyenoord komt met speciale shirts het veld op tegen RKC: 'Gebruik je verstand'

De voetballers van Feyenoord zijn met speciale shirts het veld opgelopen voor het thuisduel met RKC Waalwijk. Met de boodschap 'gebruik je verstand en steun je club' benadrukten ze dat er niet nog meer spelers na Davy Klaassen het slachtoffer moeten worden van agressieve fans.

De tekst refereert aan de oproep die John de Wolf woensdag tijdens de halve finale van de KNVB-beker deed. De assistent-trainer pakt de microfoon nadat de middenvelder van Ajax een hoofdwond had opgelopen toen hij werd getroffen door een voorwerp dat een toeschouwer naar hem had gegooid. Hij sprak het publiek streng toe. De bekerwedstrijd werd een klein half uur gestaakt maar ook weer hervat. Klaassen kon al snel niet meer verder.

De KNVB voerde een dag na het incident verscherpte maatregelen in die scheidsrechters verplichten wedstrijden eerder te staken na ongeregeldheden met toeschouwers. Feyenoord neemt geen risico meer en speelt de resterende thuiswedstrijden met netten rond het hele veld langs De Kuip.

FEY-RKC | 20' Beste kans voor RKC

RKC Waalwijk houdt vooralsnog vooral tegen in De Kuip, maar krijgt wel de grootste kans van de wedstrijd. Uit een hoekschop kan Anita afdrukken, maar zijn schot wordt van de lijn gehaald door Hartman.

FEY-RKC | Feyenoord zet druk in openingsfase

Feyenoord is in de openingsfase continu in de aanval. De Rotterdammers creëren een aantal gevaarlijke momenten, maar het is nog wachten op echt grote kansen.

Is Heitinga volgend seizoen ook trainer van Ajax?

Heitinga over toekomst bij Ajax: 'Ze zijn achter de schermen hard aan het werk'

FEY-RKC | 1' Aftrap

RKC Waalwijk heeft in De Kuip afgetrapt tegen koploper Feyenoord, dat Geertruida ziet terugkeren in het elftal.

Lutsharel Geertruida

AJA-FOR | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van Ajax - Fortuna Sittard

FEY-RKC | De opstellingen

Lutsharel Geertruida is terug bij Feyenoord, nadat hij bij Oranje een blessure opliep. Als rechtsback verdringt Geertruida Marcus Pedersen uit de basis.

Bij RKC is aanvoerder Michiel Kramer geschorst. Zijn plaats voorin wordt overgenomen door de Spanjaard Julen Lobete.

AJA-FOR | 90+3' Afgelopen

Het was appeltje-eitje voor Ajax, dat geen moment in de problemen kwam tegen Fortuna. Steven Berghuis was met twee goals en twee assists de grote uitblinker.

Ajax passeert PSV weer op de ranglijst en staat tweede. De achterstand op Feyenoord bedraagt vijf punten, de koploper speelt om 20.00 uur tegen RKC Waalwijk.

AJA-FOR | 88' Tweede debutant

Nog een nieuweling bij Ajax vandaag. De 17-jarige Belg Mika Godts mag invallen.

Debutant Godts staat klaar om in te vallen voor Tadic

AJA-FOR | 87' Goal Ajax

Opnieuw is de assist van Berghuis, die bij alle doelpunten betrokken is vandaag. Taylor schiet hard raak en maakt de score wat fraaier voor de oppermachtige thuisploeg.

Ajax - Fortuna 4-0

Taylor schiet de 4-0 binnen

EMM-NEC | De reacties

Emmen 'loopt toch punt in op Excelsior', NEC doet 'zichzelf tekort'

AJA-FOR | 81' Wie maakt de vierde?

Ajax is in deze fase een paar keer dicht bij de 4-0. Debutant Vos schiet van afstand nipt naast en even later strandt Conceiçao van dichtbij op doelman Pandur.

AJA-FOR | 72' Een debutant

Een debutant bij Ajax: de 18-jarige middenvelder Silvano Vos komt het veld in. Ook Conceiçao mag invallen. Voor Klaassen en Grillitsch zit de wedstrijd erop.

AJA-FOR | 67' Berghuis in het zijnet

Steven Berghuis loert natuurlijk op zijn hattrick en is er met een schot in de korte hoek dichtbij. Het net beweegt, maar sommige supporters juichen voor niks. De bal gaat slechts in het zijnet.

EMM-NEC | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van FC Emmen - NEC

AJA-FOR | 65' Lat!

Fortuna laat zich weer eens zien en bijna is het nog raak ook. Siovas kopt de bal op de lat, Rulli was kansloos geweest.

AJA-FOR | 61' Omhaal!

Met deze tussenstand kan Ajax zich natuurlijk wat frivoliteiten permitteren. Bij een klutssituatie in het strafschopgebied krijgt rechtsback Jorge Sánchez de bal, terwijl hij met zijn rug naar het doel staat. De Mexicaan gooit er een spectaculaire omhaal uit, die niet eens zo gek ver naast gaat.

AJA-FOR | 54' Goal Ajax!

Berghuis geeft ditmaal de assist. Na een kort genomen hoekschop bedient hij zijn bijna-naamgenoot Steven Bergwijn, die met een hard schot vanaf het rand van het strafschopgebied voor de 3-0 zorgt.

Ajax - Fortuna Sittard 3-0

Bergwijn maakt de derde voor Ajax

AJA-FOR | 46' Aftrap

Er wordt weer gevoetbald in de Arena. Gaat Ajax aan het doelsaldo werken, of weet Fortuna het nog spannend te maken?

Gladon en Navarro komen erin bij Fortuna, de schutterende Vita en Erdogan maken plaats. Bij Ajax een nieuwe linksback: Hato komt voor Baas.

AJA-FOR | 45+3' Rust, Berghuis op hattrickjacht?

Ajax leidt halverwege verdiend met 2-0 tegen Fortuna. De Limburgers komen er weliswaar af en toe dreigend uit, maar laten achterin ook regelmatig een steekje vallen.

Uitblinker is Steven Berghuis, die na rust de mogelijkheid heeft om de derde speler te worden die voor zowel Feyenoord als Ajax een hattrick weet te maken. Alleen Henk Groot (13 voor Ajax, 3 voor Feyenoord) en Ruud Geels (11 voor Ajax, 2 voor Feyenoord) deden hem dat ooit voor.

AJA-FOR | 38' Fortuna gevaarlijk

Na balverlies van Taylor komt Fortuna er gevaarlijk uit. Het is drie aanvallers tegen drie verdedigers, maar het passje op Yilmaz is net te hard. Ajax-keeper Rulli komt goed zijn doel uit, meer dan een hoekschop levert het niet op voor Fortuna.

AJA-FOR | 27' Goal Ajax!

De aanvallen van Ajax blijven maar komen en Berghuis maakt zijn tweede. Bij een voorzet van Tadic maait Fortuna-verdediger Vita (weer hij) compleet over de bal heen. Berghuis komt plots in balbezit en bedenkt zich geen moment. Hij jast de bal in het dak van het doel.

Kan Ajax aan het doelsaldo gaan werken? Bij winst komen de Amsterdammers in punten gelijk met PSV, dat een iets minder doelgemiddelde heeft.

Ajax - Fortuna Sittard 2-0

Berghuis schiet de 2-0 binnen

AJA-FOR | 21' Van de lijn!

Fortuna-verdediger Vita gaat in de fout, waarna Ajax moet scoren. Tadic omspeelt doelman Pandur en heeft de bal voor het inschieten, maar Guth kopt zijn inzet van de lijn.

Tadic krijgt deze bal er niet in

AJA-FOR | 10' Fortuna verzet zich

De vroege 1-0 is voor Fortuna aanleiding om er een schepje bovenop te doen. Eerst komt Noslin net te laat om een voorzet af te ronden. En even later schiet Yilmaz via een Ajax-verdediger net naast. Tot woede van de Limburgers krijgen ze geen hoekschop.

AJA-FOR | 6' Goal Ajax!

Ajax domineert in de openingsfase en het is al snel raak. Rechtsbuiten Berghuis komt naar binnen en haalt uit met links. Zijn schot in de verre hoek gaat er via binnenkant paal in.

Ajax - Fortuna Sittard 1-0

Berghuis haalt uit voor de 1-0

TWE-CAM | Bekijk de samenvatting

De samenvatting van FC Twente tegen Cambuur

AJA-FOR | 1' Aftrap

Het voorlaatste duel van deze 28ste speelronde is begonnen. Kan Ajax weer voorbij PSV op de ranglijst? Of gaat Fortuna stunten in de Arena?

AJA-FOR | Warming-up

In de Johan Cruijff Arena is de warming-up in volle gang, over een kwartier is de aftrap bij Ajax-Fortuna.

Eerder dit seizoen stonden beide ploegen in de eerste speelronde tegenover elkaar. De Limburgers leidden bij rust, maar Ajax trok met 2-3 aan het langste eind.

EMM-NEC | 90+6' Afgelopen

Het blijft 0-0 in Emmen en daar mag de thuisclub niet over mopperen, want NEC kreeg verreweg de meeste kansen.

Het is al het veertiende gelijkspel voor de ploeg uit Nijmegen dit seizoen. Het eredivisierecord blijft daardoor in zicht. Sparta (1974/75), PEC Zwolle (1978/79) en FC Twente (1988/89) speelden ooit 18 keer gelijk in één seizoen.

EMM-NEC | 90+4' Paal!

Lasse Schöne neemt een afvallende bal vrijwel perfect op de schoen. De bal zeilt richting de kruising, maar - pats - het geluid is in het hele stadion goed te horen. De buitenkant van de paal voorkomt een late treffer voor NEC.

EMM-NEC | 90' Blessuretijd

Er komen vijf minuten blessuretijd bij. Gaat NEC voor de veertiende keer dit seizoen gelijkspelen? Of kan er toch nog iemand scoren?

EMM-NEC | 86' Geen goal van het jaar

De robuuste Emmen-middenvelder Veendorp doet een poging om het doelpunt van het jaar te maken. Met een pirouette ontdoet hij zich van een NEC'er, waarna hij van een meter of 45 uithaalt.

Helaas, de bal gaat ver naast.

EMM-NEC | 74' Is Cillessen nog wakker?

Eindelijk komt Emmen er weer eens uit. Bouchouari laat zien een prima voorzet in huis te hebben en Romeny kopt richting doel, maar NEC-keeper Cillessen pakt de bal klemvast.

Even later moet Cillessen een schot van Antonisse over tikken. Gaat Emmen aanzetten voor een slotoffensief?

EMM-NEC | 71' Weer naast

De bal wil er maar niet in voor NEC. Invaller Musaba speelt bij zijn eerste balcontact twee Emmen-verdedigers uit en bedient Dimata, maar de Belgische spits schiet in kansrijke positie naast.

EMM-NEC | Wachten op de 0-1

Emmen komt na rust nauwelijks nog van de eigen helft af. Het is wachten op een doelpunt van NEC in deze fase. Dimata is er dichtbij, maar zijn volley gaat net naast de korte hoek.

EMM-NEC | Sterk begin

NEC begint sterk aan de tweede helft. Mattsson is kansrijk, maar zijn inzet wordt geblokt door een verdediger van Emmen. Even later verprutst Dimata een gevaarlijk moment door op de bal te gaan staan.

AJA-FOR | De opstellingen

Florian Grillitsch is de meest opvallende naam in de basis bij Ajax. De Oostenrijkse middenvelder speelt doordat Kudus in de bekerwedstrijd tegen Feyenoord een hamstringblessure opliep.

Grillitsch stond eenmaal eerder aan de aftrap van een eredivisieduel: Ajax - Go Ahead (1-1) in oktober.

Bij Fortuna Sittard staat Burak Yilmaz gewoon in de basis. De Turkse spits leek vorige week na de 3-1 zege op FC Groningen op Instagram zijn afscheid aan te kondigen. De 37-jarige Yilmaz werd uitgefloten door het eigen publiek en bleek nog salaris van Fortuna tegoed te hebben.

EMM-NEC | 46' Aftrap

De bal rolt weer in Emmen. Gaat NEC voor de veertiende keer dit seizoen gelijkspelen? Of krijgen we nog een winnaar?

EMM-NEC | 45+1' Rust

Op slag van rust nog een goede kans voor NEC. Dimata komt net te laat om een vrije trap van Schöne binnen te glijden.

NEC was de dominante ploeg in de eerste helft. Maar ook Emmen wist op de counter regelmatig gevaarlijk te worden.

Het is vooralsnog best een aardig duel in Emmen, al heb je wel het idee dat de wedstrijd nog los moet komen.

Emmen-spits Zivkovic baalt na een gemiste kans

EMM-NEC | 41' NEC'ers boos op elkaar

Tavsan gebruikt zijn snelheid en troeft Emmen-verdediger Veldmate af. Het levert een plotse kans op voor NEC. Tavsan besluit zelf te schieten en knalt rakelings over.

Tot woede van spits Dimata, die de bal graag gekregen had. De twee aanvallers wisselen onvriendelijke woorden uit en staan recht tegen over elkaar. Andere spelers van NEC komen tussenbeide.

NEC'ers Tavsan en Dimata zijn even niet blij met elkaar

EMM-NEC | 31' Alle hens aan dek

Het is even alle hens aan dek achterin bij Emmen. Een voorzet van Cisokko zorgt voor veel dreiging. Dimata kopt de bal richting het doel , waar Mattsson hem nog weet te toucheren. Emmen-doelman Van der Hart kan de bal wegtikken.

Even later schiet Dimata in een vol strafschopgebied op doel. Een verdediger van Emmen blokt de bal. NEC claimt een strafschop wegens hands, maar de herhaling laat zien dat dat ten onrechte is.

EMM-NEC | 24' Op en neer

Het gaat lekker op en neer tussen Emmen en NEC, al krijgt de thuisploeg vooralsnog de betere kansen.

Nu gaat er een hoge voorzet richting Te Wierik, die de bal voor het doel kopt. Romeny komt net te laat om het doel van Cillessen onder vuur te nemen.

EMM-NEC | 12' Kans Emmen

Schöne geeft de bal zomaar weg aan Emmen, dat er gevaarlijk uit komt. De voorzet van Zivkovic is een fractie te hard voor Antonisse. De jonge aanvaller raakt de bal nog wel, maar Cillessen kan redden.

EMM-NEC | 6' Goal Emmen afgekeurd

Zivkovic schiet raak, maar staat hij geen buitenspel? Nadat de spelers uitgejuicht zijn, volgt het onverbiddelijke oordeel van de VAR: de spits stond inderdaad een halve meter buitenspel voordat hij de bal langs Cillessen schoof. Het blijft 0-0.

De treffer van Zivkovic wordt afgekeurd wegens buitenspel

EMM-NEC | 5' Paal!

Emmen-doelman Van der Hart laat een schot van Mattsson glippen. De bal glijdt tergend langzaam richting doel, maar komt op de paal.

EMM-NEC | 1' Aftrap

We zijn begonnen in Emmen. Beide ploegen missen hun vormgevers: Diemers (Emmen) en Tannane (NEC) ontbreken. Wat gaat het effect zijn op deze wedstrijd?

Over naar Emmen

We schakelen over naar de Oude Meerdijk, waar FC Emmen het zometeen opneemt tegen NEC.

Het zijn de nummers 15 en 10 voor de eredivisie. Emmen kan de punten goed gebruiken in de strijd tegen degradatie.

TWE-CAM | Afgelopen!

Twente wint eenvoudig met 4-0 van Cambuur. In de eerste helft kwamen de Friezen er geen moment aan te pas, na rust was het wat meer in balans.

Hoogtepunt was de invalbeurt van Wout Brama, die zijn 300ste duel voor Twente speelde. De middenvelder wordt met een bosje bloemen in het zonnetje gezet door zijn club.

Brama speelde zijn 300ste duel voor Twente

TWE-CAM | Hattrick aan assists

Linksback Gijs Smal van Twente gaf vandaag liefst drie assists. Deze spelers deden hem dat voor dit seizoen:

  • Joey Veerman namens PSV tegen SC Cambuur (5-2)
  • Mats Seuntjens namens RKC Waalwijk tegen sc Heerenveen (1-4)
  • Cody Gakpo namens PSV tegen Feyenoord (4-3)
  • Dusan Tadic namens Ajax tegen sc Heerenveen (5-0)
  • Amin Sarr namens sc Heerenveen tegen Vitesse (0-4)
Gijs Smal

TWE-CAM | 77' Goal Twente!

Het wordt 4-0 voor Twente. Na een ééntweetje met Van Wolfswinkel geeft Smal zijn derde assist van de wedstrijd. De linksback bedient rechtsback Brenet, die de bal voor het intikken heeft na deze fraaie Twente-aanval.

FC Twente - SC Cambuur 4-0

TWE-CAM | 74' 300x Brama

Door een fikse blessure speelde hij zijn laatste eredivisieduel in oktober, maar daar is Wout Brama weer. De inmiddels 36-jarige middenvelder (bij de slapen al flink wat grijzer) mag invallen en speelt zijn 300ste wedstrijd voor FC Twente.

Zerrouki gaat eruit voor Brama, die achttien jaar geleden zijn debuut maakte bij Twente.

Wout Brama staat klaar om in te vallen

TWE-CAM | 61' Wat een misser!

Dat had de 4-0 voor Twente moeten zijn. Cerny biedt Steijn een opgelegde kans, maar de middenvelder schiet van dichtbij huizenhoog over.

Het is eindelijk weer eens een goede aanval van Twente, want na rust toont Cambuur een heel ander gezicht dan in de eerste helft. Twente-doelman Unnerstall heeft even hiervoor zowaar zijn eerste twee reddingen van de middag moeten verrichten.

Opgelegde kans voor Steijn, maar hij schiet hoog over

EMM-NEC | De opstellingen

TWE-CAM | 52' Twente antwoordt

Twente laat zien dat het ook na rust wel wat doelpuntjes wil maken. Van Wolfswinkel krijgt een grote schietkans, maar Van Kaam weet de bal te blokken namens Cambuur.

TWE-CAM | 48' Eerste poging Cambuur

Cambuur laat de eerste doelpoging van de middag noteren. Een afstandsschotje van Foor hobbelt een meter of twee naast het doel van Unnerstall.

Erg dreigend is het nog niet, maar de Friezen laten in ieder geval hun intenties blijken.

TWE-CAM | 46' Vier wissels

Cambuur-trainer Ultee had misschien het liefst elf man willen wisselen, maar dat mag helaas voor hem niet. Daardoor 'slechts' vier wissels in de rust.

Breij, Schmidt, Paulissen en Johnsen zijn in de kleedkamer achter gebleven. Uldrikis, Jacobs, Balk en Van Wermeskerken mogen laten zien dat ze het beter kunnen.

TWE-CAM | 45' Rust

De statistieken van de eerste helft

Balbezit: Twente 65% - Cambuur 35%

Doelpogingen: Twente 19 - Cambuur 0

Corners: Twente 6 - Cambuur 0

Het moge duidelijk zijn, Twente heeft geen kind aan het zwakke Cambuur. De hekkensluiter heeft op deze manier niets in de eredivisie te zoeken.

FC Twente is de eerste ploeg dit seizoen met minimaal 19 doelpogingen in de eerste helft. Ajax (17 tegen Excelsior) en sc Heerenveen (17 tegen RKC Waalwijk) hadden tot vandaag het hoogste aantal schoten.

Twente viert de treffer van Vlap

TWE-CAM | 44' Net naast

Misidjan miste weliswaar een levensgrote kans, maar de linksbuiten is wel een van de beste spelers op het veld. Hij draait de arme Cambuur-verdediger Schmidt helemaal dol.

Nu zet Misidjan een aanval op die uitmondt in een schietkans voor Steijn. De middenvelder plaatst de bal net naast het doel.

TWE-CAM | 35' Helemaal 3-0

Daar is de 3-0 dan wel. Linksback Smal geeft zijn tweede assist van de middag. Eindpunt van de aanval is ditmaal Sem Steijn, die met een intikker de derde achter de arme Ruiter schiet.

Cambuur speelt de 300ste wedstrijd in de eredivisie uit de clubgeschiedenis, maar het wordt er één om snel te vergeten.

FC Twente - SC Cambuur 3-0

Steijn tikt de 3-0 binnen

TWE-CAM | 33' Bijna 3-0

De honger van Twente is nog niet gestild. Bij een hoekschop kan Pröpper koppen. Met een uitstekende reflex voorkomt Cambuur-doelman Ruiter een derde tegentreffer.

De Friezen gaan als makke lammetjes naar de slachtbank vandaag. Als Twente wil, dan kan het een monsterzege boeken.

TWE-CAM | 27' Goal Twente!

En daar is de 2-0 voor Twente, dat geen kind heeft aan het zwakke Cambuur. Met een heerlijke combinatie via Smal krijgt Vlap de bal in het strafschopgebied. Hij neemt de bal goed mee en schiet hem binnen.

Ook voor Vlap was het heel lang geleden dat hij scoorde. Zijn laatste treffer is liefst 352 dagen geleden. Op 22 april 2022 was Vlap trefzeker tegen Sparta (2-0 winst). Sindsdien speelde de aanvallende middenvelder 29 eredivisieduels zonder te scoren,

Twente - Cambuur 2-0

Vlap schiet de 2-0 binnen

TWE-CAM | 19' Hoe krijg je hem ernaast?!

Dat leek een eitje, maar niet op Eerste Paasdag. Bij een afstandsschot van Vlap moet Cambuur-doelman Ruiter de bal loslaten. De rebound valt voor Misidjan, die de bal voor een vrijwel leeg doel voor het intikken heeft.

Maar hij schiet hem naast!

Misidjan verzuimt de 2-0 te maken

TWE-CAM | 12' Goal Twente!

Dat kon niet uitblijven, FC Twente komt op 1-0. De thuisploeg krijgt alle tijd en ruimte om te combineren in het strafschopgebied. Cerny bedient Van Wolfswinkel en de spits schuift de bal met binnenkant voet eenvoudig in de verre hoek.

Van Wolfswinkel stond tot vandaag negen duels droog. Zijn laatste treffer was 791 minuten geleden, meer dan 13 uur.

FC Twente - SC Cambuur 1-0

Van Wolfswinkel haalt uit voor de 1-0

TWE-CAM | 7' Op zoek naar de kruising

Het is Twente dat de klok slaat in deze openingsminuten. Rechtsbuiten Cerny trekt naar binnen en gaat met zijn linkerbeen op zoek naar de kruising. De Tsjech ziet zijn inzet net over gaan.

TWE-CAM | 2' Eerste kans

FC Twente breekt door over de rechterflank en het is bijna meteen raak. Brenet geeft de bal voor en Vlap kan uithalen, maar schiet via een verdediger van Cambuur rakelings naast.

TWE-CAM | Op zoek naar paaspunten

Daar komen de spelers van Twente en Cambuur het veld op in Enschede. In de Grolsch Veste liggen vandaag liefst drie paaspunten verstopt. Wie weet ze te vinden?

Real-speler Valverde slaat tegenstander bij spelersbus

Opmerkelijk nieuws vanuit Spanje, waar Real Madrid-speler Federico Valverde een tegenstander te lijf is gegaan. De gebeurde na de competitiewedstrijd Real Madrid - Villarreal (2-3) van gisteravond.

De 24-jarige Uruguayaan zou Alex Baena van Villarreal bij de spelersbus hebben opgewacht en hem een klap hebben gegeven. De twee kregen het tijdens de wedstrijd aan de stok, net als bij de eerdere wedstrijd tussen beide teams.

Baena overweegt aangifte te doen. "Erg blij met de indrukwekkende overwinning in Santiago Bernabéu, maar tegelijkertijd erg verdrietig vanwege de agressie waar ik na de wedstrijd mee te maken kreeg", schrijft Baena op Twitter. "Ik ben ook verrast door wat er over me wordt gezegd."

Volgens Spaanse media zou Baena eerder dit jaar tegen Valverde hebben gezegd: "huil maar nu je zoon niet geboren gaat worden". Op dat moment waren er problemen met de zwangerschap van Valverde's vrouw. Baena ontkent dat hij de Uruguayaan daarmee heeft willen provoceren. "Het is totaal niet waar dat ik daar iets over heb gezegd."

De opstellingen

Bij FC Twente keren Robin Pröpper en Sem Steijn terug in de basis. Zij ontbraken vorige week bij het 0-0 gelijkspel tegen Excelsior.

Cambuur begint met dezelfde elf spelers als vorige week, toen er met 1-2 werd verloren van FC Emmen.

Nog zeven keer Cambuur?

Het lijkt er sterk op dat Cambuur nog zeven duels in de eredivisie te bewonderen is. De hekkensluiter verloor liefst zeven van zijn laatste negen duels en koerst rechtstreeks op degradatie af.

De Friezen staan acht punten achter op de zestiende plaats van Excelsior en zullen nog zeker drie keer moeten winnen om een kans te maken op handhaving.

Dit hele seizoen won Cambuur pas vier duels. De wedstrijd van vanmiddag kan gerust als een van de laatste strohalmen gezien worden.

Talentenfabriek Ajax blijft produceren

Saïd Ouaali, hoofd jeugdopleiding bij Ajax, levert elk jaar weer talenten af die het ver schoppen in het profvoetbal. Het liefst ziet hij er zoveel mogelijk in het eerste van Ajax spelen.

Er staan vanmiddag ook weer de nodige spelers uit de Ajax-opleiding op het veld tijdens eredivisiewedstrijden. Zowel bij Ajax zelf, als bij andere clubs.

Petro weet het zeker: Feyenoord wordt kampioen

Zeljko Petrovic, die zelf in twee periodes werkzaam was bij de Rotterdamse club, weet het zeker: Feyenoord wordt kampioen. "Daar twijfel ik geen seconde aan. Feyenoord is de terechte kampioen."

Dat de club het zo goed doet, komt volgens Petrovic door succescoach Arne Slot. Hij bewierookt de trainer dan ook voorafgaand aan de wedstrijd tegen die andere club waar Petrovic een wame band mee heeft, RKC Waalwijk.

Nagenieten!

Kijk hier naar de samenvattingen van de wedstrijden die deze competitieronde al gespeeld zijn.

De stand in de eredivisie voorafgaand aan de wedstrijden van vandaag

De stand in de eredivisie per 8 april

Welkom!

Welkom in ons blog over deze eredivisie-paaszondag. We beginnen straks met FC Twente tegen Cambuur. Daarna hebben we Emmen- NEC, Ajax-Fortuna Sittard en vanavond komt Feyenoord in actie tegen RKC Waalwijk.