liveblog
NOS VoetbalAangepast

Degradatiemonster sluipt Arnhem binnen • Europa lonkt voor RKC • Drama Cambuur

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op hier in Waalwijk. Het was weer een bewogen voetbalvond, met genoeg om terug te lezen en te kijken.

Morgen weer een gloednieuw blog, over de zondag van speelronde 27. Bekijk hieronder even het programma, met onder meer Ajax en Feyenoord.

Het programma van speelronde 27
De stand in de eredivisie halverwege speelronde 27

NEC-PSV | Nog even Tannane vs De Jong

RKC-VIT | Middelvingers en gejoel voor eigen spelers

Kijk naar de middelvingers, de wegwerpgebaren, het geschreeuw en het gejoel. De Vitesse-spelers ondergaan het nederig, na de nederlaag tegen RKC. Fan zijn van Vitesse is even geen pretje, voetballen voor Vitesse ook niet. De zorgen in Arnhem zijn groot.

De Vitesse-fans leven zich even uit op hun spelers

RKC-VIT | 90+5 Klaar!

Er blijft Vitesse weinig bespaard dit seizoen. Ze verliezen op bezoek bij RKC.

Vitesse gaat een zware strijd tegemoet tegen nacompetitie. RKC klimt naar plek acht, drie punten achter een positie die recht geeft op play-offs voor de Conference League.

CAM-EMM | Samenvatting

RKC-VIT | 81' Zombies Seuntjens en Kramer

Even kortsluiting bij Seuntjens en Kramer. Ze verdedigen mee en staan zelfs op hun eigen doellijn. Als er plots een bal aan komt stuiteren, blijven ze als twee zombies staan kijken, en wachten, tot-ie tegen hun knieën stuitert en over de achterlijn hobbelt.

Ze kijken elkaar aan, lachen even en halen opgelucht adem.

RKC-VIT | 64' Vitesse voert tempo noodgedwongen wat op

Onrustig duel bij RKC-Vitesse

Quizvraag: op welk vlak gaat het slechter met Vitesse, bestuurlijk/financieel of sportief?

Vitesse bereikte in een zenuwslopende week ternauwernood een akkoord met de huurbaas om niet het eigen huis uitgezet te worden. En toen kwamen er ook nog berichten dat voormalig Chelsea-baas Abramovitsj Vitesse in het geheim zou hebben gefinancieerd.

Cocu maakte zich geen zorgen hoor, over dat huurcontract, tuurlijk niet, en was blij dat het weer over voetbal kon gaan. Maar daar gaat het ook niet bepaald lekker. Zeker niet als het nu verliest van RKC (het staat nog 1-0), want dan komt het in punten gelijk met FC Emmen en Excelsior, waarmee het gaat vechten om niet op plek zestien te eindigen, de plek die nacompetitie zou betekenen.

Dat voelt Vitesse ook en daarom valt het dapper aan, voor zover het lukt. Want enorme kansen krijgen ze niet.

Treurnis bij Vitesse

NEC-PSV | Samenvatting en reacties

NEC-PSV | 90+7' Klaar!

Het was een voetbalavond om van te smullen in Nijmegen. PSV wint, eigenlijk al in de eerste helft, maar Tannane gaf Nijmegen kleur.

PSV wint met 4-2 en staat voor even tweede in de eredivisie.

CAM-EMM | 90+2' Goal Emmen!

Arm, arm Cambuur. Het gaat verliezen en degradatie komt nu wel erg dichtbij. We moeten onze eerdere woorden terugnemen: er is geen hoop voor Leeuwarden.

De Friese fans druipen af, nadat zij diep in de blessuretijd de 2-1 tegen krijgen. Een lullig kopballetje van Veldmate. Maar wel een met grote gevolgen. Het gat met de plek voor nacompetitie om directe degradatie te ontlopen, is nu acht punten.

Intussen is Emmen door deze goal uit de degradatiezone geklommen. Op doelsaldo staat het vijftiende, beter dan Excelsior.

NEC-PSV | 88' Goal NEC

Aan drama geen gebrek als Oussama Tannane op het veld staat. Ongenadig hard peert hij een vrije trap de kruising in voor 2-4 - Drommel weet niet wat hem overkomt - en Tannane vraagt gelijk maar een wissel aan, want die kuit doet te veel pijn. Wat een heerlijke dramatiek.

 • Pro Shots
  Tannane viert zijn eerste goal
 • Pro Shots
  Tannane ramt zijn tweede doelpunt in de bovenhoek
 • Pro Shots
  Tannane wordt met pijn gewisseld

CAM-EMM | 78' Goal Emmen!

De Leeuwardense hoop is alweer vervlogen, want El Messaoudi plaatst vanaf randje zestien de 1-1 in de hoek. Cambuur kan opnieuw beginnen.

RKC-VIT | 33' Seuntjens? Zo zo

Dacht je dat je alles wel gezien had, gooit Mats Seuntjens er plots een akka uit. Seuntjens, de Brabantse Ronaldinho.

Even later tikkitakkaat RKC als het Brabantse 'Barça' door de Vitesse-defensie heen en werkt Jozefzoon in alle rust af. Helaas telt de goal niet, het was buitenspel. De VAR helpt weer eens een goed verhaal om zeep.

 • Pro Shots
  RKC-spelers vieren de 1-0 van Kramer
 • Pro Shots
  Jozefzoon kan het niet geloven

CAM-EMM | 68' Goal Cambuur!

Leeuwarden wordt gek! Dit kan zomaar een heel belangrijke goal zijn voor de thuisploeg. Paulissen zet de nummer laatste uit de eredivisie op een 1-0 voorsprong.

Cambuur is nu virtueel van de laatste plaats af en staat - als het zo blijft - nog maar twee punten achter op Emmen, die als nummer 16 recht heeft op nacompetitie en niet direct zou degraderen.

Er is hoop in Leeuwarden.

Cambuur viert de 1-0

RKC-VIT | 27' Goal RKC

Michiel 'mister broodje kroket' Kramer zet RKC op een verdiende 1-0 voorsprong. Een intikker, die hij niet goed raakt, maar wat maakt het uit. De dribbel van Mats Seuntjens mag er wel zijn overigens, een fraaie assist.

RKC viert de 1-0

NEC-PSV | 60' Goal NEC

Er lukt vrij weinig bij NEC vanavond, maar dit is wel een erg goed schot van Tannane. Hij kapt naar binnen, naar zijn linkerbeen en vindt de bovenhoek.

Het schot is hard, maar Drommel gaat hier toch niet helemaal vrijuit. Verrast in de korte hoek, al was het een raket.

EXC-TWE | Samenvatting en reacties

NEC-PSV | 50' Goal PSV!

De VAR had er wel erg lang voor nodig, maar er is witte rook: de goal van De Jong telt. De PSV-spits was net achter de bal gebleven toen Van Aanholt voorzette.

Als het al niet beslist was, dan is het dat nu wel: 4-0 voor de bezoekers.

RKC-VIT | 1' Aftrap!

In Waalwijk is de laatste wedstrijd van deze voetbalzaterdag begonnen tussen RKC en Vitesse.

AZ-HEE | Samenvatting en reacties

NEC-PSV | 45+3' Rust in Nijmegen

Ook in Nijmegen is het rust, en dat was nodig ook. Scheidsrechter Edwin van de Graaf dreigde de controle even te verliezen - misschien was het al wel zo ver - toen her en der opstootjes ontstonden. De Jong kon het bloed van Tannane wel drinken. En in het tumult dat ontstond, leken Til en Sandler in een soort haattango te zijn beland.

Met voetbal heeft het niets te maken, maar vermakelijk was het wel. Hoogtijd voor een kalmerend kopje thee.

CAM-EMM | Halverwege in Leeuwarden

Bij Cambuur en Emmen is het nog 0-0 bij rust. Heel gek is dat niet: beide teams hebben de slechtste voorhoede van de eredivisie.

Grootste kans op 1-0 was van Veendorp, zijn poeier belandde op de paal.

Blunder luidt droomdebuut Tuchel in bij Bayern, dat Dortmund van plek 1 stoot

Het was het vervelendste wat Gregor Kobel kon overkomen, op het slechtst denkbare moment voor zijn club Borussia Dortmund.

De keeper wilde een bal afkomstig van tegenstander Dayot Upamecano wegrammen, maar maaide volledig mis. En zo nam Bayern München virtueel de leiding over in de Bundesliga, door een doelpunt van eigen helft dat de wereld overgaat. Met 4-2 kwam Dortmund er nog genadig vanaf, maar de eerste plek is het kwijt.

De stand na zaterdag in de Duitse Bundesliga

NEC-PSV | 39' Goal PSV!

En daar is al de derde voor PSV. Een even fraaie als simpel uitgespeelde aanval eindigt met de schuiver van Joey Veerman. En dat in een uitwedstrijd.

Van de laatste acht uitwedstrijden won PSV er maar twee. Het moet gek lopen, wil PSV dit nog weggeven. Maar goed, we kunnen dit seizoen niets uitsluiten over de Eindhovenaren.

EXC-TWE | 90+6' Klaar!

Met hier en daar wat mazzel heeft Excelsior een punt overgehouden aan het duel met Twente. De grote held aan de kant van de Rotterdammers? Doelman en aanvoerder Van Gassel.

NEC-PSV | 22' Goal PSV!

Boscagli scoort! Na lang blessureleed staat de centrale verdediger weer in de basis bij PSV. Hij kopt net de 0-2 binnen.

De Fransman houdt het niet droog. Tranen van blijdschap dat hij weer voetballer is.

Tranen van Boscagli na zijn doelpunt

EXC-TWE | 75' Ramadan-pauze in Rotterdam

Driouech neemt een slok tijdens de ramadan-pauze

De zon is onder en dus legt scheidsrechter Perez het duel stil zodat de spelers die meedoen met de ramadan even wat kunnen eten en drinken. Het is de eerste keer dat dit gebeurt in de eredivisie.

Onder anderen El Yaakoubi, Driouech en Zerrouki nemen wat slokken water en eten een reep.

Zerrouki neemt een slok tijdens de ramadan-pauze

NEC-PSV | 13' Ramadan-pauze Nijmegen

Ramadan in de eredivisie: de zon is onder, dus er mag weer gedronken en gegeten worden

Ook in Nijmegen is de zon onder en wordt het spel tijdelijk stilgelegd. Tannane en El Karouani nemen een paar slokken en werken een gelletje weg.

Het is de eerste keer dat dit gebeurt in de eredivisie.

NEC-PSV | 12' Minuut applaus voor Slegers

Mooi moment in Nijmegen: in de twaalfde minuut wordt de wedstrijd even stilgelegd voor een applaus voor de onlangs overleden perschef van PSV, Thijs Slegers.

Oproep aan de supporters op de tribune
Van Nistelrooij over klap overlijden Slegers: 'Harde waarheid'

CAM-EMM | 14' Ramadan-pauze in Leeuwarden

De zon is ook onder in Leeuwarden en daar legt de scheidsrechter ook het duel tijdelijk stil, zodat de spelers die meedoen met de ramadan even wat kunnen eten en drinken.

Het is de eerste keer dat dit gebeurt in de eredivisie.

El Messaoudi eet wat in de ramadan-pauze

EXC-TWE | 69' Van Gassel mazzelt

In Rotterdam is het nog steeds 0-0. Er is na rust veel meer leven op het veld. Harde duels en grote kansen.

Van Gassel krijgt een stuiterbal recht op zich af, maar laat 'm door zijn handen glippen en kan 'm ternauwernood van de lijn redden.

Maar het staat nog 0-0.

NEC-PSV | 7' Goal PSV

Oh oh Cillessen. De bal ging nog even lelijk naar beneden, maar dit mag de doelman van Oranje niet overkomen. Hij verwerkt het schot slecht, zo voor de voeten van PSV-spits Luuk de Jong.

En die profiteert: snelle 0-1 voor de Eindhovenaren.

CAM-EMM | 1' Aftrap in Leeuwarden

Ook Cambuur en Emmen zijn begonnen, een kraker in de krochten van de eredivisie.

NEC-PSV | 1' Aftrap in Nijmegen

NEC en PSV zijn begonnen! Na een minuut stilte voor de onlangs overleden perschef van PSV Thijs Slegers.

Til en Mattsson in duel

NEC-PSV | Eerbetoon aan Slegers

Een spandoek voor Slegers
Oproep aan de supporters op de tribune

EXC-TWE | 45' Wakker worden, het is rust

Tot zover gaan we ons deze wedstrijd niet herinneren over vijf jaar. Maar misschien komt dat doordat de wedstrijd tussen AZ en Heerenveen nog vers in het geheugen zit.

Opdracht voor de tweede helft, omwille van het kijkplezier: let even extra op Zerrouki, de spelverdeler van Twente strooit mooi met passes.

Excelsior-keeper Van Gassel verdient ook een compliment, hij redde al zeven keer.

EXC-TWE | 32' Stroperig potje

Dit valt nog niet mee. Excelsior is nog geen een keer bij het vijandelijke doel geweest. Twente heeft de bal. En na een voortvarend begin, met enkele serieuze kansen, is het tempo nu zo hemeltergend laag geworden, dat het nog een opgave wordt om wakker te blijven.

El Yaakoubi werkt de bal weg, Van Wolfswinkel zit erbij

EXC-TWE | 14' Van Gassel sterk

De eerste gigantische kans van de wedstrijd is voor Vlap. Oog in oog met doelman Van Gassel krijgt de aanvallende middenvelder van Twente de bal er niet in, vanaf een meter of tien.

Noemen we dit 'goed gekeept' of 'slecht ingeschoten'? Van Gassels redding is fraai - hij had 'm ook klem - maar een goedbetaalde prof van subtopper mag dit niet missen.

Van Gassel

EXC-TWE | 1' Aftrap!

We zijn begonnen in Rotterdam, waar thuisploeg Excelsior een onrustige week had vanwege de captain-rel rond El Yaakoubi. Doelman Van Gassel is de nieuwe aanvoerder. El Yaakoubi speelt wel.

El Yaakoubi begint aan de warming-up

AZ-HEE | 90+7' Klaar!

Het is afgelopen in Alkmaar! AZ scoort niet een tweede diep in de extra tijd - en dat is misschien wel terecht als je zo veel kansen mist.

De 1-1 is overigens niet op de naam van Meerdink gekomen, maar het was een eigen doelpunt van doelman Mous. Geen eerste eredivisietreffer dus voor Meerdink.

Lees hier het wedstrijdverslag:

AZ-HEE | 90+4' Pompen maar

AZ pompt de bal erin, maar een grote kans, nee, die hebben we eigenlijk niet meer gezien.

AZ had nu Pavlidis wel kunnen gebruiken...maar die heeft een tijd terug al flesjes gooiend plaatsgenomen op de reservebank.

AZ-HEE | 90' Zeven minuten nog voor AZ

AZ valt vol aan. De druk op het Friese doel is groot. Na de 1-1 is er geen gigantische kans meer geweest. Maar AZ krijgt hulp van de klok. De arbitrage trekt zeven minuten extra tijd bij.

AZ-HEE | Hier het bewijs van de 1-1

Ja, die is over de lijn

AZ-HEE | 77' Goal AZ!

AZ komt op 1-1! Wel pas na een ingreep van de VAR, want met het blote oog was het moeilijk te zien. In het flipperkastmoment bleek dat de bal net over de lijn was geweest. Van Ewijk werkte de bal te laat weg.

Er was nog even gedoe over wie de goal nou eigenlijk maakte, maar er staat nu: Mexx Meerdink, zijn eerste in de eredivisie.

1-1 dus, met nog ruim een kwartier te gaan.

AZ-HEE | 75' Zat die niet?

Een flipperkastmomentje voor de goal van Heerenveen. Lahdo schiet van dichtbij vol Mous in zijn gezicht, waarna de bal voor de voeten van Meerdink belandt, die ook weer via iemand op doel schiet. Van Ewijk schiet de bal in blinde paniek uit de doelmond, zo tegen de onderkant van de lat.

Maar was die bal niet achter de lijn? Is de VAR wakker?

AZ-HEE | 71' Sahraoui in spotlight

Osame Sahraoui, let daar voortaan maar op. Dat is een fijne voetballer. Hij dribbelt snel, heeft ook nog overzicht en is niet te beroerd om mee te verdedigen.

Hij gaf al de assist bij de 1-0 en geen enkele AZ'er krijgt vat op de 21-jarige Noorse flankspeler.

 • Pro Shots
  Sahraoui dribbelt...
 • Pro Shots
  ...en passt.

AZ-HEE | 64' Opvallende AZ-wissels

Niet de minste namen gaan eruit bij AZ, opvallend:

 • Pavlidis (clubtopscorer) en Odgaard eruit
 • Lahdo en Meerdink erin

AZ-HEE | 62' Bijna 0-2 Heerenveen

Het is opletten nu hoor, want Heerenveen is er weer vandoor. Na een dribbeltje van Sahraoui belandt de bal voor de voeten van Van Hooijdonk, maar zijn schot vanuit een moeilijke hoek wordt door Beukema van de lijn gered.

Heerenveen is niet bang om zich ook te laten zien.

AZ-HEE | 58' Karate Karlsson

We zijn de tel kwijtgeraakt hoeveel kansen AZ al heeft gemist. Karlsson krijgt er voor de verandering weer eens een. Na een chipje achter de Friese defensie kan Karlsson zo raak volleren.

Makkelijk is het niet, maar hij doet het zelf ook wel erg lastig. Met een soort karatetrap. Hij mist de bal compleet.

Karate Karlsson in actie

AZ-HEE | 50' Karlsson mist!

Mous herstelt zijn eigen stommigheid! Zeer knappe redding op de penalty van Karlsson. Hoeveel kansen moet AZ krijgen?

 • Pro Shots
  Karlsson ziet dat het niet goed genoeg is
 • Pro Shots
  Mous wordt bejubeld door zijn teamgenoten

AZ-HEE | 48' Penalty AZ

Mous speelde de eerste helft zeer goed. Maar bij zijn eerste actie gaat het mis. Mijnans is ongevaarlijk doorgebroken, tot aan de achterlijn, en Mous glijdt naar Mijnans enkels. Met z'n armen wijd, dat wel. Maar de scheids ziet een penalty. Beetje zwaar gestraft wel.

AZ-HEE | 45+3' Bijna Beukema, maar rust

Bijna maakt Beukema goed dat hij bij de 0-1 te laat bij Van Hooijdonk was. De kopbal van de centrale verdediger is hard, goed gemikt, maar net te veel naar rechts. Op de paal.

Even later is het rust. Lekkere eerste helft hoor, veel vuurwerk - op en naast het veld.

AZ-HEE | 45+1' Toch weer de Friezen

Bijna rust. En Heerenveen gaat brutaal op zoek naar wat mogelijkheden. Van Ewijk gaat ongeveer de hele wedstrijd achter Kerkez aan, maar nu is het eens andersom. Van Ewijk haalt de achterlijn en geeft voor...

Maar daar staat niemand. AZ moet wel blijven opletten.

Pavlidis gaat als een ballerina naar de bal

AZ-HEE | 42' Geen rood?

Was dat geen rood? Van Ewijk troeft Karlsson af in een duel en gaat ervandoor met de bal. Karlsson kan al lang niet meer bij de bal en trapt Van Ewijk vol tegen het onderbeen. Natrappen, zou je zeggen.

Maar scheidsrechter Kamphuis trekt geel. Tot grote verbazing van enkele Heerenveen-spelers. Licht natrappen is blijkbaar toegestaan?

AZ-HEE | 37' Goal Heerenveen?

Zo, Pelle van Amersfoort krult 'm schitterend in de bovenhoek! Maar hij telt niet...

Er was al gevlagd en gefloten. En ja, Van Amersfoort stond buitenspel.

Kijk maar:

Van Amersfoort staat net buitenspel

AZ-HEE | 36' Wie heeft Noppert nodig?

Heerenveen-goalie Mous redt zijn ploeg nu voor de zoveelste keer. Dit keer verkleint hij het doel goed nadat Pavlidis met een fraaie chip vrij voor de keeper werd gezet.

Heerenveen mist de geblesseerde Andries Noppert nu al enkele weken, maar Mous is een prima stand-in, blijkt vandaag.

Doelman Mous houdt zijn doel wonder boven wonder schoon

AZ-HEE | 33' Heerenveen houdt stand

Odgaard kreeg nog een kans na twintig minuten spelen, maar sindsdien is de druk op het Friese doel wat afgenomen. Nee, Heerenveen heeft vrijwel niet de bal, maar AZ drukt ook niet helemaal door. Het speelt met geduld.

Intussen houdt Heerenveen stand - voor nu.

AZ-HEE | 16' Nu Alkmaars vuurwerk

De harde kern van AZ steekt vuurwerk af

Er is nog steeds rook te zien in Alkmaar. Nu zijn het de AZ-fans die fakkels afsteken. Zij houden het vuurwerk wel netjes gewoon op de tribune.

Intussen heeft AZ de wedstrijd helemaal overgenomen. De ploeg van Pascal Jansen valt aan en krijgt kansen. Dit gaat Heerenveen niet lang volhouden zo. De Friezen bakken er helemaal niets meer van. Geen twee ballen achter elkaar gaan goed.

AZ ruikt de 1-1. En rook dus, ja.

Een vuurtje op de tribune van de harde kern van AZ, na hun vuurwerk. Inmiddels is het weer geblust

AZ-HEE | 11' Gaan we weer

Het vuurwerk is weggehaald, de spelers zijn weer opgewarmd en we spelen weer. Kijken of we nu wat sportief vuurwerk te zien krijgen.

AZ-HEE | 10' Vuurwerk op het veld, letterlijk

Vuurwerk op het veld in Alkmaar

Opvallend moment: Heerenveen staat voor, AZ zet flink druk, het is een prima wedstrijd, zonder gemor onderling. En plots liggen er enkele rode fakkels op het veld voor het uitvak met Heerenveen-supporters.

Scheidsrechter Kamphuis aarzelt niet en legt de wedstrijd stil. Ze gaan even naar binnen.

Vreemde actie van de Heerenveen-fans, maar het kwam de ploeg van Van Wonderen ook weer niet heel slecht uit, want AZ had Heerenveen even flink onder druk. Pavlidis kreeg een grote kans en even later schoot Sugawara gevaarlijk in, maar doelman Mous redde knap.

AZ-HEE | 5' Goal Heerenveen!

Dat is snel! Heerenveen staat al op 1-0. Sahraoui geeft een slim voorzetje naar de eerste paal en spits Van Hooijdonk schuift zijn lange stelten uit. Prima spitsengoal. Beukema komt net te laat.

En toegegeven, AZ-doelman Ryan reageert wel erg slap op het rolletje.

Van Hooijdonk viert de goal met een shirtje van Van Aken, de centrale verdediger die deze week ernstig geblesseerd raakte aan een knie.

Van Hooijdonk viert de 1-0 met een shirtje van Van Aken

AZ-HEE | 1' Aftrap!

We spelen in Alkmaar! Leuk om extra op te letten: de strijd op de flank van AZ'er Kerkez en Heerenveen'er Van Ewijk. Twee jonge, aanvallende snelle backs, die misschien wel liever aanvallen dan verdedigen.

Pechdag Arnold

Maximilan Arnold heeft niet zijn beste werkdag. De captain van Wolfsburg kopt al na twee minuten fraai raak, in eigen doel... En een klein kwartiertje later jast hij een strafschop de tribunes in. Bij rust staat Augsburg 0-2 voor.

We blijven nog even in Duitsland: straks om 18.30 uur is de Duitse topper Bayern München-Borussia Dortmund. Koploper Dortmund heeft één punt meer dan Bayern.

'Gute Besserung, Jorrit'

Het seizoen voor middenvelder Jorrit Hendrix lijkt voorbij. De 28-jarige Nederlander brak op de training van zijn club Fortuna Dusseldorf (tweede bundesliga) zijn arm.

De oud-speler van PSV en Feyenoord had volgens Duitse media een complexe onderarmbreuk en moest geopereerd worden. Hoe lang Hendrix eruit ligt, is niet exact duidelijk, maar zijn seizoen is in gevaar.

AZ-HEE | Deze 22 starten straks om 16.30

Heerenveen gaat geen makkelijke avond tegemoet in Alkmaar. Ja, Van Hooijdonk speelt, Haye ook, net als de rappe Oranje-belofte Van Ewijk, maar achterin zijn de zorgen aanzienlijk. Doelman Noppert (buikspier/lies) en verdediger Van Beek (achillespees) zaten al in de ziekenboeg en daar kwam afgelopen week verdediger Joost van Aken (knie) bij.

Bij AZ, de thuisploeg, krijgt Beukema de voorkeur boven Goes. Verder speelt de nummer vier van de eredivisie met de vertrouwde basisspelers. Bij winst of een gelijkspel gaat AZ op de ranglijst voorbij PSV, dat later vanavond speelt tegen NEC.

De opstelling van AZ tegen sc Heerenveen
De opstelling van sc Heerenveen tegen AZ

Wedstrijdverslag City-Liverpool

City scoort ook zonder Haaland makkelijk en drukt Liverpool dieper in de zorgen

Manchester City heeft het gat met koploper Arsenal verkleind tot vijf punten door Liverpool thuis met 4-1 van het veld te poetsen. De gasten kwam nog wel op voorsprong, maar uiteindelijk was de ploeg van Nathan Aké veel te sterk voor 'The Reds' van Virgil van Dijk en Cody Gakpo.

Het eerste kwartier kreeg de thuisploeg de beste kansen. Rodri schoot een keer in de handen van doelman Alisson Becker en Riyad Mahrez krulde een vrije trap net naast het doel. Toch was het Liverpool dat op voorsprong kwam.

City viert de gelijkmaker tegen Liverpool

City ondertussen op 3-1

Na een 1-1 ruststand is het inmiddels 3-1 geworden in Manchester. Dankzij goals van Kevin De Bruyne en Ilkay Gundogan heeft de thuisploeg een comfortabele leiding.

Manchester City viert een doelpunt

Vitesse-trainer Cocu blij dat het weer over voetbal gaat: 'Doet wat met spelers'

Bij Vitesse gaat het eindelijk weer over (degradatie-)voetbal: 'Nooit getwijfeld'

Haaland mist topper tegen Liverpool

De wedstrijd is inmiddels een uurtje bezig, maar Manchester City speelt in de topper tegen Liverpool zonder superspits Erling Haaland. De Noorse spits is nog altijd niet volledig hersteld van de liesblessure die hem ook in de afgelopen interlandperiode al aan de kant hield.

"Hij is niet fit en voelt zich niet goed genoeg. Het is geen ernstige blessure, maar de wedstrijd tegen Liverpool komt te vroeg", zei coach Pep Guardiola voor aanvang van het duel, dat om 13.30 uur begon.

Halverwege de wedstrijd staat het 1-1 in Manchester.

Haaland was dit seizoen al 42 keer trefzeker voor zijn club. Hij maakte al zes keer een hattrick.

Wel drie Nederlanders in actie

Nathan Aké stond wel in de basis bij City. Bij Liverpool was er zoals gewoonlijk een basisplaats voor Virgil van Dijk. Ook Cody Gakpo begon vanaf de aftrap.

Manchester City staat tweede in de Premier League, 8 punten achter koploper Arsenal. Liverpool is de nummer 6.

Voorbestemd voor Ponypark Slagharen, nu uiterst succesvol bij Sparta Rotterdam

Feyenoord en Sparta komen morgen in actie. Eerder deze week spraken wij met enkele hoofdrolspelers van de club uit Spangen.

Voorbestemd voor Ponypark Slagharen, nu uiterst succesvol bij Sparta Rotterdam

Bij Gerard Nijkamp (53) wint het gevoel het van de logica. Misschien is dat wel het geheim van de technisch directeur die van degradatiekandidaat Sparta binnen een jaar tijd een Nederlandse subtopper maakte.

Want hij leek voorbestemd zijn vader op te volgen. Ook een technisch eindverantwoordelijke, maar dan in het toenmalige Ponypark Slagharen.

"Ik heb er nog wel mijn eerste bijbaantje gehad. Mijn broers Ben en Hein hebben daar ook gewerkt. Van wie de oudste, Hein, nog steeds actief is op Ponypark City", vertelt Nijkamp. "Mijn vader had graag gewild dat ik werktuigbouwkunde was gaan studeren. Om een echt vak te leren, waarmee ik zou kiezen voor de zekerheid. Maar ik was als kind vooral helemaal bezeten van voetbal."

Het is vandaag 1 april, dus gaan we even terug in de tijd

'Van Hanegem maakt transfer naar Circus Boltini'; de 1 april-grap van vijftig jaar geleden

Ook na vijftig jaar schiet Theo Reitsma nog in de lach. "Dat voorval kan ik me nog goed heugen...", vertelt de inmiddels 80-jarige voetbalcommentator.

"We hadden bedacht dat hij een contract had getekend bij Circus Boltini. Hij ging geloof ik kromme ballen geven. In ieder geval een specialiteit van 'De Kromme'. Maar dat kan natuurlijk nooit in een circus."

1 april 1973: 'Van Hanegem maakt transfer naar Circus Boltini'

Welkom!

De interlandperiode ligt achter ons en dat betekent dat de eredivisie weer verder gaat. Vandaag gaan we beginnen aan speelronde 27.

Vandaag staan er vijf wedstrijden op het programma. AZ en sc Heerenveen trappen om 16.30 uur het eredivisieweekend af. Excelsior en FC Twente mogen vanaf 18.45 uur aan de bak.

Om 20.00 uur zijn er twee wedstrijden: NEC-PSV en SC Cambuur-FC Emmen.

RKC Waalwijk en Vitesse sluiten vanaf 21.00 uur de avond af.

 • NOS
  Stand eredivisie
 • NOS
  Programma eredivisie