liveblog
NOS VoetbalAangepast

KNVB beantwoordt brief AZ • Van Nistelrooij over seizoen: 'Het is rommelig'

  • We blikken vooruit op het komende voetbalweekeinde
  • 'Ajax gaat voor Duitse technisch directeur na afhaken Ward'
  • Geen eredivisieduel vrijdagavond op het programma
  • Updates ontvangen op je smartphone? Druk op het belletje.
liveblog gesloten

Simons speler van maand maart in eredivisie

Xavi Simons is voor de tweede keer dit seizoen uitgeroepen tot beste speler van de maand in de eredivisie. De spelmaker van PSV heeft op basis van statistieken en stemmen van voetballiefhebbers het beste gepresteerd in maart. Hij won de titel ook al in augustus.

PSV won in de laatste drie speelronden van RKC Waalwijk (0-1) en SC Cambuur (5-2) en speelde gelijk tegen Vitesse (1-1). De 19-jarige Simons scoorde in die wedstrijden tweemaal en leverde een assist.

Simons staat aan kop van veel lijstjes met statistieken. Zo is de gedeeld topscorer in de eredivisie (13 goals), de PSV'er met de meeste schoten op doel (30), dribbels (96), geslaagde dribbels (57), gewonnen duels (186) en geblokte schoten (21). Ook is Simons ten opzichte van zijn teamgenoten tot nu toe het snelste (33,44 km/h gemiddeld), liep hij de meeste kilometers (268 km), speelde de meeste minuten (2157) en begon als enige PSV-speler alle 26 wedstrijden in de basis.

Manfred Ugalde van FC Twente is verkozen als grootste talent van de maand maart.

Xavi Simons na zijn goal tegen Vitesse

Herstelde Bergwijn traint weer mee met Ajax

Steven Bergwijn lijkt klaar voor de uitwedstrijd van Ajax zondag tegen Go Ahead Eagles. Beelden op de website van de club uit Amsterdam laten zien dat de aanvaller weer voluit traint. Bergwijn meldde zich met een knieblessure af voor de interlands van het Nederlands elftal tegen Frankrijk en Gibraltar.

Go Ahead Eagles is de laatste jaren een lastige tegenstander voor Ajax. De club uit Deventer stuntte vorig seizoen met een thuiszege (2-1) en pakte in de laatste twee uitduels een punt in Amsterdam (0-0, 1-1). Ajax kwam in die drie duels tot 67 doelpogingen, tegenover tien van Go Ahead Eagles.

Steven Bergwijn

Vitesse licht optie aanvoerder Bero niet

Vitesse licht de optie in het contract van aanvoerder Matus Bero niet. De Slowaakse international speelt sinds medio 2018 bij de Arnhemse club. Vitesse zegt wel met Bero in gesprek te willen blijven over een gezamenlijke toekomst.

Vitesse zit op dit moment in een onrustige situatie. De club is verwikkeld in een overname en moet op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Clubs uit het betaalde voetbal moeten spelers met een aflopend contract echter voor 1 april duidelijkheid geven over hun toekomst.

Matus Bero

'Ooijer vertrekt na dit seizoen als assistent bij PSV'

PSV en assistent-trainer André Ooijer gaan na dit seizoen uit elkaar, zo meldt het Eindhovens Dagblad. De oud-international werkte sinds de zomer van 2020 bij het eerste elftal.

Volgens de krant gaat de 48-jarige Ooijer "om persoonlijke redenen" vertrekken en om tijd voor andere zaken vrij te kunnen maken.

Het ED voegt eraan toe dat PSV en Ooijer "nog niet op elkaar zijn uitgekeken" en dat er nog wordt gekeken hoe de club en trainer met elkaar verder willen gaan.

André Ooijer (links) met Ruud van Nistelrooij en Fred Rutten op de bank bij PSV

AZ reageert op brief KNVB

AZ laat in een officiële reactie weten de brief van de KNVB te hebben ontvangen.

"AZ heeft de reactie van de KNVB op onze brief ontvangen. We gaan de antwoorden bestuderen en zullen daarna reageren. Een ding dat opvalt is dat er geen reactie is gekomen op ons verzoek om een (onafhankelijk) feitenonderzoek. Daar heeft AZ nog opvolging om gevraagd bij de KNVB."

KNVB beantwoordt brief AZ en wil 'lucht zo snel mogelijk klaren'

De KNVB heeft AZ een reactie gestuurd op de brief waarin de Alkmaarse club de voetbalbond onder meer beticht van 'vriendjespolitiek'. Die brief aan de leiding van de KNVB lekte vorige week uit.

"We hebben AZ bovendien uitgenodigd voor een gesprek, omdat we graag zo snel mogelijk de lucht willen klaren", aldus een woordvoerder van de KNVB tegen persbureau ANP.

De bond zei begin deze week al de brief te gaan voorleggen aan de andere clubs uit het betaalde voetbal. De KNVB heeft dit op de agenda gezet voor de komende Algemene Vergadering Betaald Voetbal, die op 27 juni wordt gehouden.

"Wij vinden dat de leden van de sectie betaald voetbal van de KNVB zich hierover moeten kunnen uitspreken", aldus een woordvoerder.

Voorkeursbehandeling

AZ stuurde enkele weken geleden een brief van zes A4'tjes naar de KNVB. De club uit Alkmaar geeft daarin aan het gevoel te hebben dat Ajax, PSV en Feyenoord een voorkeurspositie hebben.

AZ wil dat de KNVB een onafhankelijk (feiten-)onderzoek laat doen naar het handelen van diverse KNVB-functionarissen, onder wie voorzitter Jan Albers van de raad van commissarissen.

De bond stuurde eind deze week een reactie naar AZ. Over de inhoud wil de KNVB niets zeggen.

KNVB: AZ schrijft zaken die 'onjuist' zijn

"In principe reageren we niet inhoudelijk via de media op briefwisselingen met onze leden, dus dat doen we nu ook niet. De brief van AZ hebben we ontvangen en besproken. AZ heeft ons gevraagd om schriftelijk te reageren en dat hebben we inmiddels gedaan", aldus de woordvoerder, die zegt dat in de brief van AZ dingen staan die "onjuist" zijn.

Op de vraag of de KNVB gehoor geeft aan het verzoek van AZ om een onafhankelijk feitenonderzoek te laten doen, antwoordt de bond: "Zoals eerder gemeld, vinden we dat ook de andere leden van de sectie betaald voetbal van de KNVB zich over de brief van AZ moeten kunnen uitspreken. Daarom hebben we deze geagendeerd voor de eerstvolgende Algemene Vergadering Betaald Voetbal op 27 juni."

AZ-directeur Robert Eenhoorn

'PSV'er' Van Nistelrooij heeft pittig seizoen: 'Momenten gehad dat ik rust nodig had'

"Ik vind dat wij een heel rommelig seizoen spelen", zegt PSV-trainer Ruud van Nistelrooij op de persconferentie voorafgaand aan het duel met NEC. "Dat heeft ook te maken met de gevolgen van het beleid dat gemaakt móést worden. Dat wisten we ook. Maar je weet dat je komt vanuit twee heel onrustige transferwindows, blessures, schorsingen, het trieste geval met Thijs (Slegers, red.). Maar iedere keer recht dit team de rug. En daar houd ik mij aan vast. Die credits verdient het team."

Van Nistelrooij kan niet ontkennen dat het een lastig seizoen is. "Ik heb een aantal momenten dit seizoen gehad dat ik mijn rust nodig had. Je kunt niet onder stoelen of banken steken dat het een heel pittig jaar is. En daar komt bij dat ik mij PSV'er voel. Maar ik houd mij ook vast aan realiteit. De ambities blijven, maar je weet ook dat de kans kleiner is dat je kampioen wordt als er spelers weggaan."

"De onrust binnen de club kun je ook niet onder stoelen of banken schuiven. Het begin van het seizoen met de rvc, de technisch directeur die weggaat, dat merk je. Je merkt nu wat voor verschil het maakt dat Earnest Stewart er is", zegt Van Nistelrooij.

"Een interessant jaar voor iedereen. En zeker ook voor mij."

'PSV'er' Van Nistelrooij over pittig seizoen: 'Aantal momenten gehad dat ik rust nodig had'

Coach Newcastle United: 'Botman fit na voedselvergiftiging'

Sven Botman keert dit weekend hoogstwaarschijnlijk terug bij Newcastle United. De 23-jarige centrale verdediger werd tijdens de afgelopen interlandperiode ziek. Volgens de KNVB ging het om een buikgriep, waar eerder werd gesproken over een voedselvergiftiging.

"Sven heeft een vervelende voedselvergiftiging opgelopen", beweerde trainer Eddie Howe echter tijdens een persconferentie. "Ik denk niet dat hij de enige was in het Nederlandse kamp, dus hij is vroeg vertrokken om weer op snelheid te komen. Hij traint bij ons sinds hij terug is, dus het zou goed moeten komen."

Newcastle United speelt zondag thuis tegen Manchester United. De aftrap is om 17.30 uur.

FC Twente mist tegen Excelsior Pröpper wegens longontsteking

FC Twente moet het zaterdag in de uitwedstrijd tegen Excelsior stellen zonder Robin Pröpper. De 29-jarige verdediger heeft last van een lichte longontsteking.

Ook Mathias Kjølø, Mees Hilgers, Manfred Ugalde en Michal Sadilek zijn nog niet fit, terwijl Wout Brama, Denilho Cleonise en Daan Rots terugkeren in de selectie van trainer Ron Jans.

Na een mindere fase wist FC Twente de laatste twee duels te winnen. Fortuna Sittard werd in Limburg met 3-0 verslagen en AZ in Enschede met 2-1. "In die wedstrijden hebben we een eerste stap gezet om een serie neer te zetten", aldus Jans.

"Zolang de vierde plaats in beeld is, moet je er zeker in geloven. Van de laatste acht wedstrijden van dit seizoen mag je misschien in een of twee duels punten verliezen. Het is een aardig pittige opdracht, maar daar moeten we niet voor weglopen."

FC Twente staat momenteel vijfde en de achterstand op nummer vier AZ bedraagt 5 punten.

Robin Pröpper.

'Normaal hebben we Geertruida binnen enkele weken terug'

Feyenoord-trainer Arne Slot verwacht niet dat hij Lutsharel Geertruida voor minstens zes weken kwijt is. De verdediger liep vorige week geblesseerd bij het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Frankrijk een hamstringblessure op.

Het is onduidelijk hoelang Geertruida precies is uitgeschakeld. Er werd gesuggereerd dat de voetballer bijna twee maanden buitenspel zou staan, maar dat wijst Slot van de hand. Hij denkt dit seizoen nog een beroep op zijn speler te kunnen doen.

"We denken bij het herstel van Geertruida normaal gesproken aan enkele weken, als hij geen terugslag krijgt. Maar we wachten zeker geen hersteltijd van zes weken", aldus Slot in aanloop naar de derby tegen stadgenoot Sparta van komende zondag (aftrap 14.30).

De Feyenoord-trainer denkt wel aan beroep op Gernot Trauner te kunnen doen. De Oostenrijkse verdediger liep afgelopen week tijdens de interlandperiode een lichte blessure op, maar dat blijkt mee te vallen.

"We moeten even afwachten hoe hij op deze training reageert", zei Slot. "Maar dat hij nu mee heeft gedaan, is een positief teken." De al langer geblesseerden Justin Bijlow en Quinten Timber ontbreken in de selectie.

Alireza Jahanbakhsh en Lutsharel Geertruida (rechts)

Van Nistelrooij: 'Thijs had een goed en pittig karakter'

Ruud van Nistelrooij stond vanmiddag op de persconferentie stil bij de dood van perschef Thijs Slegers, die afgelopen maandag aan de gevolgen van leukemie overleed.

"Het kwam hard binnen. Het is een harde waarheid dat hij er nu niet meer is", zegt Van Nistelrooij. "Ik heb lang met hem samengewerkt. Hij steekt als persoon geweldig in elkaar. Hij had een goed en pittig karakter."

PSV speelt zaterdag met rouwbanden tegen NEC en voor de aftrap van de wedstrijd is er een minuut stilte. Op zondag kunnen mensen tussen 18.30 en 20.30 in het Philips Stadion persoonlijk afscheid nemen.

Van Nistelrooij over klap van overlijden Slegers: 'Een harde waarheid'

Branthwaite en Obispo ontbreken bij PSV

PSV kan zaterdagavond in de uitwedstrijd tegen NEC (aftrap 20.00 uur) niet beschikken over verdedigers Jarrad Branthwaite, Armando Obispo, Mauro Junior en doelman Walter Benítez. Het viertal kampt met een blessure.

Trainer Ruud van Nistelrooij vertelt dat onder anderen Anwar El Ghazi, Thorgan Hazard en Joey Veerman wel inzetbaar zijn. De laatstgenoemde haakte vorige week nog af bij het Nederlands elftal vanwege een buikgriepvirus.

Door de afwezigheid van Branthwaite en Obispo kan de Fransman Olivier Boscagli zijn eerste basisplaats bij PSV krijgen, sinds hij bijna een jaar geleden een kruisband heeft afgescheurd. De verdediger maakte in februari zijn rentree en heeft sindsdien drie korte invalbeurten achter zijn naam.

Achter het meespelen van Ibrahim Sangaré staat nog een vraagteken. De Ivoriaanse middenvelder keerde vrijdagochtend pas terug van interlandverplichtingen.

El Yaakoubi na kritiek op weigeren OneLove-band: 'Blijkbaar niet iedereen even vrij'

Redouan El Yaakoubi

"De conclusie is dat niet iedereen even vrij is." Voetballer Redouan El Yaakoubi komt tot die slotsom na een week waarin hij zijn aanvoerdersband bij Excelsior is kwijtgeraakt, omdat hij weigerde mee te doen aan de OneLove-campagne van de KNVB.

"We pleiten er (in die campagne) voor dat iedereen er mag zijn en keuzes mag maken zoals hij dat zelf wil, maar als ik gebruik wil maken van die vrijheden, dan pas je niet in het straatje, dan gelden die vrijheden niet meer."

El Yaakoubi geeft die uitleg aan het YouTube-kanaal van Salaheddine Benchikhi. In een twintig minuten durend gesprek deelt hij de nodige sneren uit.

Heerenveen in diepere defensieve zorgen

Heerenveen heeft er nog een zorg bij in de defensie. Verdediger Joost van Aken is de rest van het seizoen uitgeschakeld wegens een knieblessure, die hij opliep in een oefenwedstrijd tegen Vitesse.

In de Friese ziekenboeg komt Van Aken mede-verdediger Sven van Beek (achillespees) en doelman Andries Noppert (buik/lies) tegen. Heerenveen gaat zaterdagavond op bezoek bij de ploeg in vorm: AZ.

Brazilië wordt concurrent Nederland in strijd om organisatie WK voetbal 2027

De Braziliaanse president Lula heeft aangekondigd dat zijn land zich kandidaat stelt voor de organisatie van het WK voetbal voor vrouwen in 2027. "Een grote stap in de richting van de ontwikkeling van de vrouwensport in Brazilië", noemt hij het op Twitter.

Brazilië wordt daarmee een concurrent van Nederland, België en Duitsland. Vorige week brachten zij naar buiten dat ze gezamenlijk een gooi doen naar de organisatie van het evenement.

Hardrijdende profvoetballer vliegt met auto sporthal in België binnen

Het lijkt op een scene uit GTA, maar het is geen videospel. De Marokkaans-Belgische voetballer Sofian Kiyine (25) is gisteren met zijn auto in volle vaart door de muur van een sporthal gevlogen. Het ongeluk gebeurde in Flémalle, in de buurt van Luik. De profvoetballer is buiten levensgevaar, meldt zijn club Oud-Heverlee Leuven.

Bij het ongeluk was verder niemand anders betrokken, maar dat mag een wonder heten. Kort voor het ongeval waren er nog kinderen in de zaal. Die waren net naar de kleedkamers gegaan, zegt een lokale bestuurder volgens de krant Het Laatste Nieuws.

Auto vliegt sporthal binnen bij Luik

'Ajax gaat voor Duitse technisch directeur na afhaken Ward'

De soap rond de nieuwe technisch directeur in Amsterdam duurt voort. Ajax richtte zich in de zoektocht naar een nieuwe technisch man volgens diverse media volledig op Julian Ward, de 'td' van Liverpool, waar hij na dit seizoen vertrekt. Maar de 41-jarige Engelse topkandidaat heeft volgens De Telegraaf directeur Edwin van der Sar afgelopen week laten weten dat hij niet naar Amsterdam zal komen.

Ajax zou zich nu concentreren op Sven Mislintat, de 50-jarige Duitser die tot vorig jaar werkzaam was bij VfB Stuttgart. Eerder werkte hij als scout voor Borussia Dortmund en Arsenal.

Sven Mislintat

Dit gaan we zien dit weekend

Het programma voor het komende weekend

Warmlopen!

Welkom in het liveblog waarin we vooruitblikken op de 27ste speelronde in de eredivisie. Ook volgen we al het andere (inter)nationale voetbalnieuws in aanloop naar het weekeinde.

Vrijdag is er geen avondwedstrijd, alle duels worden op zaterdag en zondag gespeeld.

De stand in de eredivisie na 26 speelronden