Niet kip kerrie, maar haantjes doen Oranje definitief das om • Geertruida geblesseerd

Oranje probeert vanavond de eerste stap te zetten richting het EK van 2024 in Duitsland. In het Stade de France speelt Nederland de eerste EK-kwalificatiewedstrijd. Tegen Frankrijk.

Updates van dit blog ontvangen op je smartphone? Vink dan het belletje aan

liveblog gesloten

Dit was het dan voor vanavond

Een avond met mooie doelpunten en een oorwassing voor Nederland. Maandag zijn we weer terug met een liveblog. Dan speelt Nederland in Rotterdam tegen Gibraltar. Hopelijk is er op maandagavond meer ruimte voor Oranje-succes. Tot dan!

Koeman hoopt dat Oranje leert van verlies

Bondscoach Ronald Koeman reageert op de ruime nederlaag van Nederland tegen Frankrijk (4-0). Hij had niet verwacht dat het verschil tussen beide landen zo groot was.

De 60-jarige trainer denkt dat de verliespartij een positieve uitwerking kan hebben op de volgende wedstrijd, die maandag tegen Gibraltar gespeeld wordt. "Je moet ervan leren." Tegelijkertijd benadrukt hij dat het team niet te lang moet stilstaan bij de wedstrijd van vanavond.

Koeman na kansloze nederlaag tegen Frankrijk: 'Iedereen weet weer waar we staan'

Debuut Tedesco, hattrick Lukaku, invalbeurt Ibra: de samenvatting van België - Zweden

Bekijk de samenvatting van Zweden - België

Samenvatting van de wedstrijd tussen Oranje-tegenstanders Griekenland en Gibraltar

Teleurstelling bij Virgil van Dijk

"Dit was gewoon slecht", zegt aanvoerder Virgil van Dijk na de ruime nederlaag van Nederland tegen Frankrijk (4-0). Hij vond onder meer dat Oranje veel te gemakkelijk balverlies leed.

Tadic belangrijk voor Servië

Waar het voor Kenneth Taylor een avond om snel te vergeten was, beleefde zijn Ajax-teamgenoot Dusan Tadic een mooie voetbalavond. Hij won met Servië met 2-0 van Litouwen. Hij scoorde de eerste treffer en gaf een assist op Dusan Vlahovic.

Goed begin voor nieuwe bondscoach België

Domenico Tedesco heeft zijn debuut als bondscoach van België opgeluisterd met een ruime overwinning. In Zweden werd het thuisland met 3-0 verslagen, door drie doelpunten van Romelu Lukaku.

Een mooi begin voor de Rode Duivels in de strijd om een EK-ticket.

Bij Zweden viel Zlatan Ibrahimovic in op 41-jarige leeftijd. Hij is de oudste speler die ooit meedeed in een EK-kwalificatiewedstrijd.

Daley Blind negende lid 'club van 100'

Een klein persoonlijk hoogtepuntje voor Daley Blind op een teleurstellende avond. Door zijn invalbeurt is de negende speler die minstens honderd interlands voor Nederland speelde.

Blind speelde zijn 100ste interland: 'Heb altijd geknokt om er bij te zijn'

Nederland laatste in groep B

Griekenland houdt het bij drie treffers tegen Gibraltar. Hierdoor staat Nederland nu laatste in groep B. Nederland speelt maandag in de Kuip tegen Gibraltar.

De stand in poule B, met Nederland op plek vijf

Niet kip kerrie, maar haantjes doen Oranje de das om

De scheidsrechter fluit ook gelijk af. Het snelle, slimme en technisch vaardige Frankrijk wint in het Stade de France van een slap Nederland (4-0).

FRA - NED | 90 +5 Memphis mist penalty

Nederland krijgt de kans om de eer te redden. Memphis mag aanleggen voor een strafschop, maar mist.

FRA - NED (4-0)

FRA - NED | 88' DOELPUNT Frankrijk

Op de valreep scoort Frankrijk toch ook nog in de tweede helft. Kylian Mbappé schiet de bal na een goede actie ragfijn in de hoek. Even daarvoor werd een Franse treffer afgekeurd.

Daarnaast is er slecht nieuws voor de Feyenoorders. Lutsharel Geertruida grijpt naar zijn hamstring en moet het veld verlaten.

Mbappé schiet vierde binnen voor Frankrijk

Lukaku maakt completeert hattrick

België komt op 3-0 voorsprong tegen Zweden. Romelu Lukaku maakt zijn derde doelpunt van de wedstrijd. PSV'er Johan Bakayako gaf de assist na een mooie actie.

FRA - NED | 80' Frankrijk en Nederland gevaarlijk

Davy Klaassen leverde de bal in bij Kylian Mbappé, maar Jasper Cillessen houdt het doel in de tweede helft nog schoon door een goede redding. Nederland werd ook nog een keer gevaarlijk via Donyell Malen.

Ondertussen kwam de populaire Franse spits Olivier Giroud onder luid applaus het veld in.

FRA - NED (3-0)

FRA - NED | 75' Nederland kan niet, Frankrijk hoeft niet

Frankrijk is in de tweede helft in een lagere versnelling gaan spelen. Ze leunen achterover, terwijl Nederland niet echt gevaarlijk kan worden. Oranje komt niet verder dan wat vrije trappen.

Nederland moet wel oppassen voor de Franse tegenstoten, want die gaan wel in de hoogste versnelling.

FRA - NED | 67' 100ste interland voor Blind en rentree Malen

Daley Blind komt in het veld voor Marten de Roon. Het is de honderdste interland voor de 33-jarige speler van Bayern München. Ook Davy Klaassen en Donyell Malen komen in het veld bij Nederland. Zij komen in het veld voor Xavi Simons en Steven Berghuis.

Bij Frankrijk vervangt Moussa Diaby Kingsley Coman.

FRA - NED (0-0)

Griekenland loopt uit

Griekenland gaat op de Franse toer. De Grieken staan inmiddels ook met 3-0 voor. Tegen Gibraltar. Anastasios Bakasetas maakt het derde Griekse doelpunt. Hiermee is Griekenland virtueel gedeelde koploper met Frankrijk in groep B.

FRA - NED | 58' Opmerkelijk moment

Frankrijk speelt de bal rustig rond totdat Frankrijk-middenvelder Aurélien Tchouameni de bal op eigen helft plotseling in de handen pakt. Hij vond het speeltuig waarschijnlijk niet hard genoeg. De scheidsrechter geeft een vrije trap op ee kansrijke positie. Frankrijk-doelman Mike Maignan heeft moeite met de vrije trap van Memphis. In de tegenaanval was Frankrijk weer gevaarlijk.

Uitslagen eredivisie vrouwen

Er werd vanavond ook nog gevoetbald in de eredivisie voor vrouwen.

PSV heeft met 6-1 gewonnen van Telstar in de eredivisie voor vrouwen, mede dankzij drie goals van Esmee Brugts. ADO Den Haag ging nipt onderuit bij Feyenoord (1-0) en ziet het winnende Fortuna Sittard daardoor uitlopen.

Lukaku doet het opnieuw voor België

België komt in de uitwedstrijd in en tegen Zweden op een 2-0 voorsprong. Romelu Lukaku scoort zijn tweede van de avond.

Frankrijk - Nederland is weer begonnen

Nederland begint ongewijzigd aan de tweede helft. Kijken of er tactisch nog het een ander is omgezet, zodat er geen monsterscore op het scorebord komt te staan.

Van der Vaart en Van Hooijdonk over eerste helft

Oud-internationals Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart analyseren de dramatische eerste helft van Oranje op bezoek bij Frankrijk.

Demasqué Oranje: 'Frankrijk is gewoon twee klassen beter'

Rust in Frankrijk

Oranje kan uithijgen en zich hergroeperen in de kleedkamer. Het team van Ronald Koeman kreeg kleine mogelijkheden, maar was niet opgewassen tegen de Franse aanvalsorkanen.

Griekenland verdubbelt voorsprong

Griekenland is vlak voor rust op 2-0 voorsprong gekomen tegen Gibraltar. Manolis Siopis maakt zijn eerste treffer voor het Griekse elftal. Frankrijk en Griekenland gaan dus vooralsnog aan kop in Groep B.

België op voorsprong

België is beduidend beter gestart aan de EK-kwalificatie. Na 35 minuten zet Romelu Lukaku de Rode Duivels op voorsprong tegen Zweden.

FRA-NED | 33' Weghorst voor Taylor

Kenneth Taylor wordt al na een halfuur vervangen. Wout Weghorst komt erin. We weten hoe het de laatste keer dat hij inviel, afliep. Laten we hopen op weer zo'n scenario.

FRA - NED | 32' Kans Memphis

Na een goede actie van Xavi Simons wordt Memphis Depay bereikt. Hij wordt echter goed verdedigd, waardoor de aanvaller van Nederland de bal niet op doel kan krijgen.

Voor het laatst in 1919 zo snel met 3-0 achter

De laatste keer dat Oranje zo snel met 3-0 achter stond was in augustus 1919. Toen stond Nederland binnen 20 minuten met 3-0 achter tegen Zweden. Toen werd het uiteindelijk 4-1.

FRA - NED | 22' Doelpunt Frankrijk

Het wordt nu wel erg pijnlijk. In de 22ste minuut maakt Kylian Mbappé het derde Franse doelpunt. Hij duikt op achter de verdediging en schiet de bal achter Jasper Cillessen.

Mbappé maakt derde Franse treffer in dramatische eerste helft voor Oranje

FRA - NED | 18' Oranje laat van zich horen

Nederland doet toch ook echt mee vanavond. Memphis Depay en Steven Berghuis deelde speldenprikjes uit en Wijnaldum kreeg zowaar een grote kans. Hij miste de bal echter na een voorzet van de tot nu toe ongelukkig spelende Kenneth Taylor.

FRA - NED (2-0)

Griekenland op voorsprong in groep Nederland

In de groep van Nederland is Griekenland op voorsprong gekomen tegen Gibraltar. Giorgos Masouras maakte in de elfde minuut de treffer.

FRA - NED | 8' Doelpunt Frankrijk

Een uitermate zwakke start voor het Nederlands elftal. Na een vrije trap voor Frankrijk ontstaat er een frommelsituatie. Dayot Upamecano krijgt de bal tegen zich aan en de bal ligt er alweer in.

Upamecano verdubbelt voorsprong Frankrijk tegen Oranje

FRA - NED | 3' DOELPUNT Frankrijk

Dat is wel erg vroeg... Nederland staat al binnen drie minuten op achterstand. Na balverlies op het middenveld komt de bal via via voor de voeten van Antoine Griezmann terecht. Hij weet wel raad met de schotkans in het strafschopgebied.

FRA - NED (1-0)

Griezmann scoort snelle 1-0 voor Frankrijk tegen Oranje

De bal rolt

Nederland heeft afgetrapt en dat betekent dat de wedstrijd is begonnen.

De volksliederen hebben geklonken

Het Wilhelmus en de Marseillaise hebben geklonken. Na een minuut applaus ter nagedachtenis aan de overleden oud-voetballer en voormalig trainer Just Fontaine kan de wedstrijd beginnen.

Ook Nederlandse fans aanwezig

Er zullen vanavond ongeveer 80 duizend supporters plaatsnemen in het Stade de France. Er zijn ook wat Nederlandse fans van de partij.

Koeman: 'Wieffer niet okselfris'

De eerste opstelling was een puzzel voor Ronald Koeman. Dat erkent hij zelf ook voor de wedstrijd. Zijn opstelling is "voor de helft of bijna voor de helft" anders dan de opstelling die hij aan het begin van de week voor ogen had.

Ook zegt de bondscoach dat Mats Wieffer niet "okselfris" is. De Feyenoorder was wel een serieuze optie voor een plek op het middenveld.

Koeman zegt ook niet zenuwachtig te zijn. "Als de coach in de war raakt, dan merken de spelers dat."

Koeman legt opstelling uit: 'Wieffer niet okselfris, daarom speelt Taylor'

Cillessen moet alleen nog Van der Sar en Van Breukelen voor zich dulden

Jasper Cillessen speelt vanavond zijn 64ste interland voor Oranje. Hij passeert hiermee Maarten Stekelenburg, die 63 wedstrijden in het Nederlands elftal heeft gespeeld. Cillessen moet Hans van Breukelen (73) en Edwin van der Sar (130) nog wel voor zich dulden.

Montenegro wint van Bulgarije

De eerste EK-kwalificatiewedstrijd van vanavond is al gespeeld. In groep G wint Montenegro de uitwedstrijd tegen Bulgarije (1-0). Nikola Krstoviç maakte de treffer.

De strijd tussen de Nederlanders en de Fransen door de jaren heen

Nederland en Frankrijk staan vanavond voor de 29ste keer tegenover elkaar in een officiële interland. Frankrijk won dertien keer, Nederland elfmaal en het werd slechts vier keer eerder gelijk. Een terugblik op eerdere ontmoetingen:

Nederland-Frankrijk door de jaren heen: Platini, Sneijder en Mbappé

Ook nieuwe start voor de Belgen

Ook België speelt vanavond voor het eerst onder de nieuwe bondscoach. Onder leiding van Domenico Tedesco moet de nare smaak na de uitschakeling in de groepsfase van het WK in Qatar worden weggespoeld. Zweden is de tegenstander vanavond. Hieronder staan de eerste elf namen van de 37-jarige Italiaans-Duitse coach, die Roberto Martinez is opgevolgd.

Eden Hazard en Toby Alderweireld bedankten voor België en Axel Witsel en Dries Mertens werden niet opgeroepen.

De opstelling van België

Hartman op de bank bij Gibraltar

De andere wedstrijd in de groep van Nederland gaat tussen Gibraltar en Griekenland. Op de bank van Gibraltar is een opvallende naam te vinden. Niels Hartman, geboren in Schoonhoven en oud-speler van HSC uit Sappemeer, kan zijn debuut maken voor de dwergstaat. De middenvelder speelt nu voor Loughborough University.

De opstelling van Frankrijk

De Franse bondscoach Didier Deschamps kiest voor spits Randal Kolo Muani. Antoine Griezmann speelt net zoals op het WK op het middenveld. Onder anderen Eduardo Camavinga en Olivier Giroud beginnen op de bank. Mike Maignan is na het stoppen van Hugo Lloris de nieuwe eerste doelman van de Fransen.

Opstelling Oranje, met Geertruida, Taylor en Simons

De elf namen die Ronald Koeman vanavond het veld in stuurt zijn bekend. De opvallendste namen zijn keeper Jasper Cillessen, verdediger Lutsharel Geertruida, middenvelder Kenneth Taylor en Xavi Simons, die aan de buitenkant geposteerd wordt.

Geertruida staat centraal achterin en Jurriën Timber rechtsback.

Koeman niet met sterkste team

Koeman begint met een uitgedunde selectie aan zijn nieuwe periode als bondscoach. Frenkie de Jong en Steven Bergwijn hebben zich vanwege blessures niet gemeld op het trainingskamp. Later vielen Bart Verbruggen, Matthijs de Ligt, Sven Botman, Joey Veerman en Cody Gakpo af vanwege een virusinfectie.

Mbappé 'capitaine' met OneLove-band in eerste interland na verloren WK-finale

Frankrijk speelt vanavond de eerste interland sinds de verloren WK-finale tegen Argentinië in december. Doelman en aanvoerder Hugo Lloris is er niet meer, waardoor steraanvaller Kylian Mbappé de nieuwe aanvoerder is. Hij speelt net zoals Virgil van Dijk met de OneLove-aanvoerdersband.

Ook Karim Benzema en Raphaël Varane zijn gestopt bij de Franse ploeg.

Mbappé staat voor debuut als aanvoerder Frankrijk: 'Enorme eer'

Ook doelpunt voor wereldkampioen Messi

Argentinië heeft vannacht zijn eerste wedstrijd als regerend wereldkampioen gewonnen. Onder leiding van aanvoerder Lionel Messi was de ploeg van bondscoach Lionel Scaloni in een oefeninterland in Buenos Aires met 2-0 te sterk voor Panama.

Messi maakte vlak voor tijd het Argentijnse feest compleet door uit een vrije trap het tweede doelpunt te maken. Hij tekende daarmee voor de achthonderdste treffer uit zijn rijke loopbaan.

Het was sowieso feest in Buenos Aires, want de Argentijnse ploeg werd luid toegezongen. Dit zorgde voor emoties bij de spelers en bondscoach Lionel Scaloni.

Messi en Argentinië stralen in 'WK-feestwedstrijd' tegen Panama

Ronaldo blijft scoren voor Portugal

Cristiano Ronaldo trok in groep J de aandacht naar zich toe. Hij scoorde twee keer in de door Portugal met 4-0 gewonnen wedstrijd tegen Liechtenstein.

In deze poule kwam deelden Slowakije en Luxemburg de punten en boekte Bosnië-Herzegovina een 3-0 overwinning op IJsland.

Cristiano Ronaldo na een doelpunt tegen Liechtenstein

De eerste EK-kwalificatiewedstrijden werden gisteren gespeeld

Engeland boekte gisteravond in en tegen Italië een 2-1 overwinning. Daardoor gaan de Engelsen samen met Noord-Macedonië aan de leiding in groep C. De Noord-Macedoniërs wonnen met 2-1 van Malta.

In groep H zijn er al drie wedstrijden gespeeld.

• Kazachstan - Slovenië (1-2)
  • Denemarken - Finland (3-1)
  • San Marino - Noord-Ierland (0-2)
Harry Kane viert zijn treffer tegen Italië

Terug van weggeweest: koningskoppel Depay-Wijnaldum

Bondscoach Ronald Koeman denkt graag in koppeltjes, in spelers die in combinatie een meerwaarde hebben. Het EK-kwalificatieduel met Frankrijk (20.45 uur, live bij de NOS) kan vanavond de terugkeer betekenen van zijn voormalige koningskoppel, de combinatie Georginio Wijnaldum en Memphis Depay.

Het biedt iets van houvast na een week vol tegenvallers.

Zonder de geschorste Denzel Dumfries, zonder de geblesseerde Steven Bergwijn en Frenkie de Jong en zonder de zieke Cody Gakpo en Matthijs de Ligt begint Koeman vrijdagavond aan zijn tweede termijn als bondscoach. Met vice-wereldkampioen Frankrijk als tegenstander in het Stade de France en wat dat betreft beroerde resultaten uit het verleden als referentiekader.

Nederland won geen van de laatste negen uitduels met Frankrijk. De laatste overwinning van Oranje op Frankrijk op Franse bodem dateert van voor de Tweede Wereldoorlog. Mede dankzij een hattrick van Beb Bakhuys won Oranje in januari 1936 met 6-1.

Nederland eerder onder Koeman tegen Frankrijk

In september 2018 speelde Nederland ook in en tegen Frankrijk. Toen werd er met 2-1 verloren. Voor Frankrijk scoorden Kylian Mbappé en Olivier Giroud. Ryan Babel scoorde voor Nederland.

Koeman weet wel hoe je als bondscoach van Oranje moet winnen van Frankrijk. Ruim twee maanden na de nederlaag in het Stade de France werden de Fransen in De Kuip met 2-0 verslagen.

Doelpuntenmaker Ryan Babel in duel met Samuel Umtiti in 2018

PSV verhuurt Amerikaan Ledezma

Ook iets dichter bij huis valt transfernieuws te melden: PSV verhuurt Richard Ledezma tot eind 2023 aan New York City FC.

De Amerikaan (22), die zijn contract in Eindhoven vorige week tot 2025 had verlengd, speelde 23 wedstrijden in de hoofdmacht van de Brabanders.

Hij maakte daarin één treffer. Ledezma kwam dit seizoen tot elf optredens voor PSV.

Tuchel volgt Nagelsmann op bij Bayern München

Maar voordat tijdperk Koeman II begint, maken we even een uitstapje naar Duitsland, waar Bayern München een trainerswissel heeft doorgevoerd. Thomas Tuchel volgt de ontslagen Julian Nagelsmann op

Tuchel, die een contract tot medio 2025 heeft getekend, zat na zijn ontslag bij Chelsea in september vorig jaar zonder club.

De 48-jarige coach won in 2021 met Chelsea de Champions League en werkte eerder bij Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund en Mainz.

Het ontslag van Nagelsmann bij Bayern kwam als een grote verrassing. 'Der Rekordmeister' staat in de Bundesliga een punt achter koploper Borussia Dortmund. In de Champions League maakte de ploeg van Nagelsmann indruk door PSG met overtuiging uit te schakelen.

Thomas Tuchel

Tijdperk Koeman II gaat nu echt van start

Met de wedstrijd tegen Frankrijk gaat de tweede periode van Ronald Koeman als Oranje-bondscoach dan toch echt beginnen. Koeman weet al meer dan een jaar dat hij de nieuwe bondscoach is en de spelers zijn al sinds maandag bij elkaar, maar vanavond wordt de eerste wedstrijd in het tijdperk Koeman II gespeeld.

Koeman was eerder bondscoach van Oranje tussen februari 2018 tot augustus 2020, toen hij naar FC Barcelona vertrok. De laatste wedstrijd van het Nederlands elftal onder Koeman werd vanwege corona al in november 2019 gespeeld. Toen werd Estland met 5-0 verslagen.

Koeman tijdens de wedstrijd tegen Estland met de inmiddels bij Oranje gestopte Luuk de Jong

Welkom!

Oranje probeert vanavond de eerste stap te zetten richting het EK van 2024 in Duitsland. Om 20.45 uur speelt Nederland in het Stade de France de eerste EK-kwalificatiewedstrijd, tegen Frankrijk.

De wedstrijd is via dit liveblog te volgen. Net zoals de andere wedstrijden die vanavond gespeeld worden.