liveblog

NEC wint dankzij Tannane en Tavsan van RKC • NEC neemt achtste plek over van Waalwijkers

Dit is het liveblog over drie duels in de eredivisie. We houden je hier ook op de hoogte van ander belangrijk voetbalnieuws.

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje!

liveblog gesloten

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk - NEC

We sluiten het blog af met de hoogtepunten van de mooiste wedstrijd van de dag. Morgen zijn we terug met een paar mooie affiches, waaronder natuurlijk de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord.

RKC-NEC | 90+8' Wedstrijd afgelopen NEC wint

NEC wint in Waalwijk met 3-1. Het was een hele leuke wedstrijd om naar te kijken, met mooie treffers van Tannane en Tavsan als hoogtepunt.

De Nijmegenaren nemen met de zege de achtste plek over van RKC.

RKC-NEC | 90' Tijd tikt weg

Er komen zeven minuten bij in Waalwijk, maar dat zal waarschijnlijk niet genoeg zijn voor RKC. De thuisploeg valt aan, maar tot grote kansen komt het niet.

NEC houdt voorlopig stand.

RKC-NEC | 79' Vaessen houdt RKC op de been

NEC krijgt kansen in de counter, maar Vaessen grijpt steeds goed in. Ook een schot van Baldursson tikt hij uit de hoek.

RKC leeft nog, maar heeft nog maar (ruim) tien minuten om twee keer te scoren.

RKC-NEC | 70' Tannane mist penalty

Vaessen pakt een penalty vanTannane! Voor de counter die zojuist een kans voor Lobete inleidde, bleek Adewoye een overtreding in de zestien te hebben gemaakt.

RKC-NEC | 68' Grote kans Lobete

Oei, daar had Lobete de aansluitingstreffer op zijn schoen. Hij heeft de bal voor het inschieten, maar raakt die helemaal verkeerd.

Daarmee was een grote kans verkeken.

RKC-NEC | 61' Doelpunt RKC!

Na een knappe actie van Seuntjens, die een goede wedstrijd speelt, valt de bal voor de voeten van Anita. De controleur tikt de bal daarna keurig achter Cillessen.

De spanning is (een beetje) terug.

RKC-NEC | 53' Goede kans Kramer

Kramer leek de bal voor het intikken te hebben bij de tweede paal, maar schatte de situatie net verkeerd in. Het blijft voorlopig 0-3.

RKC-NEC | 48' Toch geen penalty voor NEC

NEC leek een paar seconden na de hervatting van de wedstrijd een penalty te krijgen, nadat Dimata in de zestien onderuit was gegaan. Oukili bleek na een blik op het VAR-scherm op correcte wijze te zijn verdedigd door Oukili.

Geen strafschop dus.

Malen blinkt uit bij Borussia Dortmund

Borussia Dortmund heeft de koppositie in de Bundesliga overgenomen van Bayern München. In een galavoorstelling tegen 1. FC Köln werd het liefst 6-1.

Sébastien Haller maakte er twee en ook Donyell Malen scoorde weer eens en gaf een fraaie assist. Daarmee gaf de aanvaller een signaal af aan bondscoach Ronald Koeman, die hem niet selecteerde voor de aankomende EK-kwalificatiewedstrijden.

Met vlotte combinaties speelde Dortmund de bezoekers volledig overhoop, wat al leidde tot een praktisch onoverbrugbare kloof bij rust (4-1).

Scheidsrechter Bos reageert op niet gegeven penalty Eagles tegen Utrecht: 'Baal ik van'

Bekijk de reactie van scheidsrechter Alex Bos na afloop van FC Utrecht tegen Go Ahead Eagles, waarin hij misschien wel een penalty had moeten geven.

RKC-NEC | 45+3' Rust

NEC wervelde in tien minuten naar een 0-3 voorsprong tegen RKC. Straks nog driekwartier voor de thuisploeg om een wonder(tje) te bewerkstelligen.

RKC-NEC | 37' Seuntjens knalt op de lat

Een enorme pegel van Seuntjens eindigt op de lat. Cillessen kon er alleen maar naar kijken. Het was een flinke opsteker voor RKC geweest als de bal er wel in gevlogen was, nadat er in tien minuten drie goals moesten worden geïncasseerd.

Cillessen heeft trouwens pijn aan zijn neus na een botsing met Kramer.

RKC-NEC | 30' Doelpunt NEC!

Het staat 0-3 in Waalwijk. Tannane knalt een vrije trap van een meter of zeventien meter keihard in de RKC-goal.

Het is feest in het uitvak.

RKC-NEC | 25' Doelpunt NEC!

En daar is de (prachtige) 0-2. Tavsan dribbelt met een mooie beweging langs zijn man en jaagt de bal in de bovenhoek achter de kansloze Vaessen.

RKC-NEC | 19' Doelpunt NEC!

Tannane combineert met Dimata en schiet snel en hard raak. NEC staat voor in Waalwijk.

RKC-NEC | 15' Cillessen redt opnieuw

Lelieveld breekt door over rechts, kan uithalen, maar stuit op Cillessen. Daarnet lag de NEC-keeper, terug bij het Nederlands elftal, ook al dwars bij een kans voor Seuntjens.

RKC-NEC | 11' Dimata raakt de paal

Oef, Dimata was daar heel dicht bij de 1-0 voor NEC. Vaessen tikt zijn kopbal nog net aan, waardoor de bal op de paal kwam.

RKC-NEC | 10' Eregast van NEC in Waalwijk

Oud-voetballer Jarda Simr is namens NEC te gast in het Mandemakers Stadion. Hij schoot NEC in dat stadion ooit Europa in:

RKC-NEC | 5' Eerste kans is voor RKC

Seuntjens brak door, maar zijn schot wordt gekeerd door Cillessen. Verder nog geen echte kansen in Waalwijk.

RKC-NEC | 1' Wedstrijd begonnen

De laatste eredivisiewedstrijd van deze zaterdag is begonnen, In Waalwijk is RKC - NEC afgetrapt.

Haaland slaat weer toe, nu in FA Cup

Enkele dagen na zijn galavoorstelling in de achtste finales van de Champions League heeft Erling Haaland maar weer eens zijn voeten laten spreken. Waar hij op dinsdag nog met vijf treffers de beul was in de met 7-0 gewonnen wedstrijd tegen RB Leipzig, bezorgde hij zaterdagavond ook de verdedigers van Burnley nachtmerries.

In de kwartfinales van de FA Cup verzorgde de Noor, net als tegen Leipzig, de eerste drie treffers. Daar bleef het bij, al wist City nog wel drie keer te scoren waardoor het uiteindelijk met 6-0 won. Burnley, de koploper van het Championship

EMM-SPA | 90+3' Wedstrijd afgelopen: Sparta wint

Het is afgelopen in Emmen. Sparta was net te gewiekst voor de thuisploeg en wint met 0-2. Daarmee wippen de Spangenaren (in ieder geval even) over Twente heen naar de vijfde plek.

Excelsior kan morgen de vijftiende plaats overnemen van Emmen.

EMM-SPA | 89' Doelpunt Sparta!

Wát een heerlijke goal van Van Crooij! Hij speelt twee verdedigers helemaal zoek en schiet keurig binnen.

EMM-SPA | 88' Wat kan Emmen nog?

FC Emmen probeert een slotoffensief in te zetten, maar het komt nog niet helemaal van de grond. Sparta houdt de boel ook gewoon goed op slot.

EMM-SPA | 73' Kans voor Emmen

El Messaoudi krijgt een hele grote kopkans, maar vergeet naar de hoek te mikken. Olij kan vrij simpel redden.

Maar toch: een goal hangt in de lucht.

EMM-SPA | 68' Emmen zet druk

Een offensiefje van Emmen, dat een paar schotkansen achter elkaar krijgt. Omdat die twee grote kansen van Verschueren er niet in gingen, zit de thuisploeg nog gewoon in de wedstrijd.

Cruijff-penalty mislukt bij Rayo Vallecano

Bij Rayo Vallecano werd een poging gedaan de iconische indirecte strafschop van Johan Cruijff en Jesper Olsen te imiteren. Dat lukte niet helemaal...

EMM-SPA | 55' Bal op de lat!

Oef, daar was Sparta opnieuw erg dicht bij de 0-2. Een indraaiende voorzet van Van Crooij wordt door Verschueren op de lat gekopt.

Emmen staat nu flink onder druk.

Volle tribunes in Rotterdam en Amsterdam bij laatste trainingen voor Klassieker

Bij zowel Feyenoord als Ajax waren er veel supporters bij de laatste training voor de Klassieker.

Bekijk de samenvatting FC Utrecht - Go Ahead Eagles

EMM-SPA | 46' Wedstrijd hervat, meteen een kans

Er is net gefloten voor de tweede helft als Sparta een enorme kans krijgt. Uit een vrije trap krijgt Verschueren een goede kopkans, maar Van der Hart brengt redding.

Ook in rebound gaat de bal er niet in.

EMM-SPA | 45+4' Rust

Kort na de 0-1 van Saito wordt er in Emmen gefloten voor de rust.

Van Seumeren niet blij met Utrecht

Volgens Jeroen Kapteijns van De Telegraaf heeft Frans van Seumeren in de kleedkamer de selectie van FC Utrecht toegesproken. Zijn team verloor thuis met 2-1 van Go Ahead Eagles, na een erg slecht duel.

EMM-SPA | 42' Doelpunt Sparta!

Na een saaie fase is daar opeens Saito, die heel knap naar binnen dribbelt en in de lange hoek raak schiet.

EMM-SPA | 25' Sterke fase Emmen

Emmen staat inmiddels heel lekker te voetballen. Grote kansen leverde het niet op, maar het spel zal de Drentse burger moed geven.

EMM-SPA | 15' Duel in evenwicht

Nog geen goals bij FC Emmen tegen Sparta, maar saai is het niet. Na de kansen voor Dirksen kreeg ook Sparta aardige mogelijkheden.

Verschuuren en Van Crooij werden behoorlijk gevaarlijk.

EMM-SPA | 7' Eerste kans van de wedstrijd

FC Emmen breekt door over de linkerflank. Een hard schot van Dirksen vliegt vervolgens voorlangs.

EMM-SPA | 1' Duel begonnen

FC Emmen - Sparta is van start gegaan.

UTR-GAE | 90+7' Wedstrijd afgelopen: Go Ahead wint

René Hake pakt drie punten op bezoek bij zijn oude werkgever: Go Ahead Eagles wint bij FC Utrecht met 2-1.

Onverdiend kun je het niet noemen.

UTR-GAE | 90+4' Doelpunt Go Ahead Eagles!

Je voelde 'm aankomen: de (waarschijnlijk) winnende goal voor Go Ahead: Willumsson schiet raak na een voorzet van links van Fontan.

UTR-GAE | 85' Idzes dicht bij 1-2

Uit een corner kopt Idzes de bal naar de hoek. Gelukkig voor Utrecht lag Barkas dwars met een goede redding.

De Eagles hopen nog op drie punten.

UTR-GAE | 80' Go Ahead valt (een beetje) aan

De laatste minuten zijn voor de bezoekers, die zo nu en dan gevaarlijk worden. FC Utrecht zakt steeds verder weg.

Voor de slotfase komt Younes er nog bij, Boussaid wordt gewiseld.

Spurs verspeelt punten in Premier League

Tottenham Hotspur heeft in de strijd om een ticket voor de Champions League punten laten liggen bij Southampton. Het duel in het St. Mary's-stadion eindigde in 3-3. James Ward-Prowse benutte in de blessuretijd een strafschop voor de thuisclub, die onderaan staat in de Premier League.

UTR-GAE | 67' Pech voor Utrecht

Uit een corner van Booth kan Van der Streek inkoppen. Via keeper De Lange eindigt zijn inzet op de paal.

Utrecht zet nu even aan.

UTR-GAE | 61' Booth voor Labyad

Daar is Taylor Booth, die werd geselecteerd voor Team USA. Labyad maakt plaats. Wie weet dat Booth met zijn creativiteit nog wat los weet te maken.

UTR-GAE | 55' Duel kabbelt voort

Het begin van de twee helft is zoals het begin van de eerste: saai. De wedstrijd kabbelt kalmpjes voort.

Alleen Lidberg kreeg een (schot)kans, maar zijn inzet ging voorlangs.

UTR-GAE | 46' Tweede helft begonnen

Gaat 'ie weer: er wordt weer gevoetbald in De Galgenwaard.

UTR-GAE | 45+5' Rust

De eerste 35 minuten van Utrecht - Go Ahead Eagles waren verschrikkelijk slecht (ook door het matige veld) en daarna werd het opeens leuk. Douvikas maakte de openingstreffer, waarna Go Ahead wakker werd en op slag van rust via Edvardsen op gelijke hoogte kwam.

UTR-GAE | 45+4' Doelpunt Go Ahead Eagles!

Het staat gelijk. Balverlies in de opbouw wordt afgestraft door Edvardsen.

UTR-GAE | 42' Geen penalty

Wat gek, geen penalty voor Go Ahead Eagles na een duidelijke handsbal van Hendriks. Maar goed, scheidsrechter Bos zal er zijn redenen voor hebben, want hij keek het moment nog terug op het VAR-scherm.

UTR-GAE | 42' Doelpunt FC Utrecht!

Douvikas maakt zijn dertiende van het seizoen. De Griek troeft Nauber af in een duel en passeert daarna De Lange.

FC Utrecht - Go Ahead Eagles 1-0

UTR-GAE 37' Opgave

De eerste helft van Utrecht - Eagles is belabberd. Utrecht lijkt na alle sportieve tegenslag van de laatste tijd een beetje van slag te zijn. Go Ahead Eagles oogt juist tevreden met de 0-0 tussenstand en hobbelt rustig mee op het slechte veld in De Galgenwaard.

UTR-GAE 34' | Kans Van der Streek

Uit een vrije trap van Toornstra, die gevaarlijk indraaide, krijgt Van der Streek een kans. Keeper De Lange tikt de bal uit de verre hoek.

UTR-GAE | 24' Barkas pakt omhaal Edvardsen

Edvardsen haalt knap om, maar Barkas redt. Het was een aardige poging na een mooie aanval van de Eagles.

FC Utrecht is het een beetje kwijt de laatste minuten...

UTR-GAE | 19' Extra eerbetoon

In de negentiende minuut wordt het spel even stilgelegd, om net als voor de wedstrijd stil te staan bij de terreuraanslag van 2019, waarbij in Utrecht vier mensen overleden.

'In tijden van nood blijft Utreg groot', staat op dit spandoek

UTR-GAE | 17' Lastig voetballen

Het veld ligt er in de Galgenwaard nogal beroerd bij. Het maakt beide ploegen goed voetballen onmogelijk.

UTR-GAE | 11' Eerste dreiging Eagles

In de eerste tien minuten stond Go Ahead Eagles nog in de slaapstand, maar zojuist gaf de ploeg een eerste teken van leven. Oppegård gaf de bal goed voor vanaf links, waarna Edvardsen bijna in kon koppen.

Voor Utrecht liep het met een sisser af.

UTR-GAE | 5' Handige Boussaid

Bijna iedere week is middenvelder Boussaid een van de uitblinkers bij FC Utrecht, Ook in de eerste minuten van deze wedstrijd is hij weer dominant aanwezig, met snelle acties en slimme passjes.

Voorbereidend werk van hem en Viergever leidde de eerste kans van de wedstrijd in. Descotte schoot echter recht op De Lange.

UTR-GAE | 1' Duel begonnen

We zijn begonnen in De Galgenwaard. Daarnet werd er een mooie minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de vier slachtoffers van de terroristische aanlag in Utrecht van vier jaar geleden.

Inmiddels rolt de bal.

Geertruida verlengt contract bij Feyenoord

Lutsharel Geertruida gaat zijn contract bij Feyenoord met een jaar verlengen. De 22-jarige verdediger, die vrijdag door bondscoach Ronald Koeman voor het eerst werd opgeroepen voor het Nederlands elftal, verbindt zich tot de zomer van 2025 aan de Rotterdamse club. Geertruida maakte dat bekend voorafgaand aan de laatste training voor de topper van zondag tegen Ajax.

De Rotterdammer, afkomstig uit de jeugdopleiding van Feyenoord, showde aan de duizenden fans op trainingscomplex Varkenoord een shirt met achterop het getal 2025. Geertruida is al enkele jaren een vaste waarde bij Feyenoord. De ploeg van trainer Arne Slot verdedigt zondag in de Klassieker in Amsterdam een voorsprong van 3 punten op Ajax.

Vijf keer Ajax-Feyenoord uit het verre en minder verre verleden

Ajax tegen Feyenoord is, zoals dat heet, altijd een wedstrijd op zich. De stand op de ranglijst doet er niet eens zo toe, al gaat dat voor de confrontatie van zondag natuurlijk niet op. Dan gaat het om de koppositie.

Beide rivalen stonden op 5 maart 1922 voor het eerst in Amsterdam in de competitie tegenover elkaar. Het werd destijds 2-0 in Het Houten Stadion, het eerste onderkomen van Ajax. Sindsdien zijn er tientallen duels tussen Ajax en Feyenoord gevolgd. Hieronder een kleine greep uit die reeks.

Volendam deed weer goede zaken

FC Volendam heeft gisteren door een 2-1 overwinning op Fortuna Sittard verder afstand genomen van de gevarenzone. Daarmee zette de club de opzienbarende opmars van na de winter door.

Volendam is nu zes punten los van de degradatiestreep, wel met een wedstrijd meer gespeeld. Fortuna Sittard blijft elfde met drie punten meer dan de Volendammers.

Bekijk de samenvatting FC Volendam - Fortuna Sittard

Volle tribunes op De Toekomst bij laatste training Ajax voor Klassieker

Volle tribunes bij de laatste training van Ajax voorafgaand aan de Klassieker. De spelers van Feyenoord gaan later op de dag het trainingsveld op.

Welkom!

Welkom in dit blog! Vandaag volgen we hier drie duels in de eredivisie: FC Utrecht - Go Ahead Eagles, FC Emmen - Sparta en RKC - NEC. Gisteren trapten FC Volendam en Fortuna Sittard het voetbalweekend af. In het Kras Stadion won Volendam met 2-1.

Morgen volgt de belangrijkste Klassieker in jaren en spelen ook PSV, AZ en FC Twente. Ook nieuws daarover vind je hier!