liveblog
NOS VoetbalAangepast

Volendam trekt zege over de streep tegen Fortuna • De Jong lijkt op tijd fit bij PSV

In dit liveblog volgen we het laatste voetbalnieuws en leven we toe naar een spannend voetbalweekend.

Updates ontvangen op je mobiel als wij in dit blog een nieuw bericht plaatsen?

liveblog gesloten

Tot morgen

De eredivisie gaat morgen verder in Utrecht. Om 16.30 spelen FC Utrecht en Go Ahead Eagles tegen elkaar.

Later nemen FC Emmen en Sparta Rotterdam het tegen elkaar op (18:45). Om 21.00 staat RKC Waalwijk - NEC op het programma.

De NOS is er dan natuurlijk ook weer bij. Tot morgen!

De Roon scoort belangrijk doelpunt

Oranjeklant Marten de Roon heeft met een doelpunt een belangrijke bijdrage geleverd aan de zege van zijn club Atalanta Bergamo op Empoli (2-1).

...

De stand in de eredivisie

Door de overwinning klimt Volendam naar de dertiende plek. Fortuna vindt voorlopig geen aansluiting met de ploegen die strijden voor de play-offs om Europees voetbal.

Stand eredivisie

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - Fortuna Sittard

Bekijk de samenvatting FC Volendam - Fortuna Sittard

Avond van Advocaat eindigt onaangenaam

Waar de avond voor ADO-trainer Dick Advocaat nog zo mooi begon, eindigt ie in mineur. De trainer die werd verkozen tot beste trainer van de derde periode in de eerste divisie verliest met 3-1 van Willem II. ADO kwam nog wel op voorsprong.

Koploper PEC Zwolle won in de Keuken Kampioen divisie met 2-0 van NAC Breda en nummer twee Heracles boekt in Brabant een ruime overwinning op TOP Oss (5-1).

Drie punten voor Volendam

FC Volendam had het in de slotfase lastig, maar mag drie punten bijschrijven. Fortuna Sittard wordt verslagen (2-1) door doelpunten van Carel Eiting en Oskar Buur. Tijjani Noslin maakte de tegentreffer.

Blijdschap bij FC Volendam

VOL - FOR | Het kan nog steeds voor de mannen van Fortuna

Waar de vrouwen van Fortuna al hebben verloren is er voor de mannen nog een kans. In de laatste minuten zijn de Limburgers beter, maar de bal gaat er nog niet in.

VOL - FOR (2-1)

Vrouwen FC Twente en Jong PSV naar halve finales KNVB-beker

De eerste halve finalisten voor de KNVB-beker voor vrouwen zijn bekend. FC Twente boekte een 2-1 overwinning op Fortuna Sittard door een houdini-act in de slotfase. Tessa Wullaert bracht de Limburgers na ruim een halfuur op voorsrpong. Vlak voor het einde boog Twente de score om door doelpunten van Fenna Kalma (87) en Renate Jansen (90+6).

Jong PSV won vanavond met 1-0 van VV Alkmaar door een doelpunt van Dieke van Straten.

Morgen staan de wedstrijden ADO Den Haag - SC Heerenveen en PSV - Excelsior op het programma. Deze ploegen bepalen wie de andere halvefinalisten worden.

VOL - FEY | 83' Fortuna op jacht naar gelijkmaker

De 72ste en de 82ste zijn achter de rug, maar er is in deze minuten niet gescoord. Fortuna Sittard drukt wel aan.

VOL - FOR (2-1)

VOL - FOR | 68' Ould-Chikh voor Ould-Chikh

Een familiewissel in Volendam. Bilal Ould-Chikh vervangt zijn twee jaar jongere broertje Walid, die aangever was bij de eerste Volendamse treffer.

VOL - FOR (2-1)

VOL - FOR | 62' DOELPUNT FORTUNA

Fortuna Sittard doet wat terug tegen Volendam. Noslin schiet van dichtbij overtuigend binnen.

Opvallend is dat de doelpunten vielen in de 42ste, 52ste en 62ste minuut. Er wordt nu al reikhalzend uitgekeken naar de 72ste minuut.

VOL - FOR (2-1)

VOL - FOR | 52' DOELPUNT VOLENDAM

FC Volendam verdubbelt de voorsprong. Spits Robert Mühren kan de bal na een voorzet niet raken, maar Oskar Buur duikt achter hem op en schiet binnen. De Deen maakt zijn eerste eredivisiedoelpunt.

Het is een terechte goal, want Volendam is beter in de openingsfase van de tweede helft.

VOL - FOR (2-0)

VOL - FOR | Tweede helft begonnen

De tweede helft van de wedstrijd tussen FC Volendam en Fortuna Sittard is van start gegaan. Voor de neutrale supporter is het te hopen dat het wat spectaculairder gaat worden.

Volendam-verdediger Benaissa Benamar, die in de eerste helft geen onuitwisbare indruk maakte, blijft in de kleedkamer achter. Zijn vervanger is Josh Flint.

VOL - FOR (1-0)

Karsdorp mist stadsderby door neusoperatie

Rick Karsdorp mist zondag de 'Derby della Capitale' tussen Lazio en AS Roma. De Nederlandse rechtsback moet worden geopereerd aan zijn neus. Hij verliet gisteren zwaar gehavend het veld in de Europa League-wedstrijd tegen Real Sociedad (0-0).

AS Roma bereikte door het gelijke spel de kwartfinales nadat het in de eerste wedstrijd met 2-0 had gewonnen. In de kwartfinales is Feyenoord de tegenstander.

Ünüvar kiest voor Turkije

Naci Ünüvar heeft een definitief besluit genomen over zijn interlandloopbaan. De 19-jarige aanvaller verkiest Turkije boven Nederland.

Ünüvar, door Ajax verhuurd aan Trabzonspor, werd nog niet zo lang geleden gezien als een van de grootste Nederlandse talenten.

....

Rust in Volendam

De thuisploeg gaat met een 1-0 voorsprong de kleedkamer in. Het was zeker niet spectaculair, maar daar zal niemand in Volendam om malen. Als het zo blijft, dan doet 'het andere oranje' goede zaken in de strijd om lijfsbehoud.

VOL - FOR | DOELPUNT VOLENDAM

FC Volendam komt op voorsprong. De Noord-Hollanders veroveren de bal op de helft van Fortuna en middenvelder Eiting krijgt de bal mee van Ould-Chikh en schiet de bal vanuit het strafschopgebied strak in de hoek.

VOL - FOR (1-0)

Doelpunt Eiting

VOL - FOR | 40' Kans Fortuna

Het ingedutte publiek veerde toch even op toen Volendam-verdiger Derry John Murkin de bal tegen Tijjani Noslin van Fortuna Sittard aanschoot. De bal ging net over, dus Volendam komt goed weg.

VOL - FOR (0-0)

Eerste trofee voor Advocaat bij ADO Den Haag

Dick Advocaat heeft zijn eerste 'prijs' als trainer van ADO Den Haag binnen. De 75-jarige trainer is verkozen tot beste trainer van de derde periode in de eerste divisie. Die periode wordt overigens niet gewonnen door ADO Den Haag. Die titel gaat naar NAC Breda of Almere City.

ADO staat op dit moment met 1-0 voor tegen Willem II door een doelpunt van Joël Zwarts.

Dick Advocaat met zijn zoveelste trofee

"Teken aan de wand", zegt Van Bommel over stoppen Janssen

Antwerp-trainer Mark van Bommel reageerde vanmiddag op het feit dat zijn topscorer Vincent Janssen bedankte voor Oranje. "Misschien is het een teken aan de wand", zegt de Nederlandse coach, doelend op het overvolle speelschema.

Van Bommel zag ook verdediger Toby Alderweireld bedanken bij België. "Toby en Vincent hebben dat met hun familie en ook met de club besproken. Ik wil wel benadrukken dat er vanuit de club geen enkele druk is gezet om te stoppen. Dat zou niet goed zijn. Spelers moeten dat soort beslissingen helemaal zelf kunnen nemen."

Hij zegt ook dat bedanken voor je land geen gemakkelijke beslissing is. "Die neem je niet van de ene dag op de andere."

VOL - FOR | 20' voorzichtige start

Volendam en Fortuna houden elkaar in de eerste twintig minuten in evenwicht. Beide ploegen kwamen nog niet tot scoren. Volendam klopte op de deur via Robert Mühren en Carel Eiting. Fortuna werd gevaarlijk via Iñigo Córdoba en Tijjani Noslin. Het regent nog geen kansen.

VOL - FOR (0-0)

Vol - For

Volendam en Fortuna hebben OneLove-voetbalweekend afgetrapt

Volendam en Fortuna Sittard hebben de zesentwintigste speelronde van de eredivisie afgetrapt. Het voetbalweekend staat in het teken van de OneLove-campagne, omdat op dinsdag de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie is.

Aanvoerders Carel Eiting (FC Volendam) en Burak Yilmaz (Fortuna Sittard) dragen de speciale aanvoerdersband met het gekleurde hart erop.

Eiting Yilmaz

Opstelling Fortuna Sittard, Yilmaz en Cordoba terug

Fortuna Sittard ging vorige week in eigen huis hard onderuit tegen Twente (3-0). Ten opzichte van die wedstrijd maken Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba hun rentree in de basiself. Dit gaat ten koste van Arianit Ferati en Úmaro Embaló.

Opstelling Fortuna Sittard

Opstelling Volendam, Mühren in plaats van Veerman

FC Volendam leed vorige week in de Kuip een 2-1 nederlaag tegen Feyenoord. In die wedstrijd kreeg Xavier Mbuyamba een rode kaart. Hij ontbreekt dus vanavond door een schorsing.

Volendam komt vanavond wat aanvallender voor de dag dan zondag en daarom wordt Mbuyamba vervangen door aanvaller Walid Ould-Chikh. In de spits neemt Robert Mühren de plek in van Henk Veerman.

Opstelling Volendam

Kökcü gaat voor het eerst in volle Johan Cruijff Arena spelen

Orkun Kökcü speelde nog nooit met Feyenoord in een volle Johan Cruijff Arena. De aanvoerder van Feyenoord was eerder geblesseerd, geschorst of bankzitter. En ook de coronacrisis, met lege tribunes tot gevolg, gooide roet in het eten.

"Als je gaat optellen hoelang ik hier speel, dan is het wel apart", zegt Kökcü over zijn aanstaande ontmoeting met Ajax in een uitverkocht stadion. "Het kwam er voor mij nooit van, nu is het de eerste keer."

Koploper Feyenoord reist na de 7-1 zege op Sjachtar Donetsk met heel veel zelfvertrouwen af naar de hoofdstad. Kökcü gelooft zondag in een goed resultaat. "We maken kans om daar te winnen. We gaan voor drie punten. Zaak is om sowieso niet te verliezen."

Kökcü voor het eerst in volle Arena: 'Het kwam er nooit van'

Sivasspor-fan die speler sloeg opgepakt

De supporter van het Turkse Sivasspor die Fiorentina-speler Alessandro Bianco heeft geslagen is door de politie opgepakt. Het lijkt erop dat Bianco de man aan gaat klagen. Ook een andere veldbestormer is gearresteerd.

De 20-jarige Bianco liet na de wedstrijd een foto van zichzelf in de kleedkamer zien met een bloedende neus en een wond aan zijn lip. Hij maakte er een grap bij dat hij kennelijk aan een bokswedstrijd had deelgenomen. Fiorentina won het duel met 4-1 en plaatste zich voor de volgende ronde.

Geen Witsel en Mertens bij Rode Duivels

Domenico Tedesco heeft Axel Witsel en Dries Mertens niet opgenomen in zijn eerste selectie als bondscoach van België. Southampton-middenvelder Roméo Lavia is de enige debutant in de selectie voor de duels met Zweden (24 maart) en Duitsland (28 maart).

Het duel met Zweden betreft een EK-kwalificatiewedstrijd, het treffen met Duitsland is vriendschappelijk.

Ronaldo is er bij Portugal gewoon weer bij

Cristiano Ronaldo is opnieuw opgeroepen voor de nationale ploeg van Portugal. De inmiddels 38 jaar oude aanvaller behoort tot de selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Liechtenstein (23 maart) en Luxemburg (26 maart).

Ronaldo's toekomst was onduidelijk na de teleurstellende prestaties van de Portugezen op het WK in Qatar. Bovendien verhuisde Ronaldo naar Saudi-Arabië, waar hij momenteel onder contract staat bij Al-Nassr.

"Ik wil iedereen ontmoeten en alle spelers leren kennen. Cristiano Ronaldo staat ook op die lijst", zei de nieuwe bondscoach Roberto Martínez eerder dit jaar al. Martínez was de afgelopen jaren bondscoach van België. "Hij heeft negentien jaren op de teller bij de nationale elf en verdient respect. Nadien is het aan mij om de beste selectie voor het EK te maken."

Ook nu hij bij Al Nassr speelt is Cristiano Ronaldo opgeroepen voor Portugal

Jansen heeft respect voor Anderlecht: 'Nog altijd een topclub'

Pascal Jansen heeft een hoge pet op van Anderlecht, de ploeg waar AZ tegen heeft geloot in de kwartfinales van de Conference League. "Het is een interessante loting. Ze hebben met Villarreal niet de minste uitgeschakeld."

Anderlecht kent een slecht seizoen in de Belgische competitie, waarin het negende staat. Dat verandert niets aan de status van de Brusselse club, zegt Jansen. "Het was een topclub en dat is het nog steeds. Ondanks die negende plek. Ze staan ook gewoon terecht in de kwartfinale van de Conference League."

Jansen heeft Anderlecht hoog zitten: 'Nog steeds een topclub'

Kökçü over Klassieker: 'Moeten sowieso niet verliezen'

Orkun Kökçü probeert zichzelf niet al te veel druk op te leggen voor het uitduel met Ajax. "Ik probeer zo rustig mogelijk te blijven, ondanks dat ik ook de belangen ken. We gaan alles geven en maken een prima kans om daar te winnen."

Feyenoord gaat met de borst vooruit de Johan Cruijff Arena in. "We spelen tegen iedere tegenstander ons eigen spel. We staan drie punten voor op de ranglijst. We moeten dus sowieso niet verliezen, dus het begint bij de organisatie."

Slot kon wel lachen om woorden Heitinga: 'Beïnvloedt de wedstrijd niet'

Feyenoord-trainer Arne Slot vindt dat Ajax, zondag de tegenstander in Amsterdam, zich onder de nieuwe trainer John Heitinga goed heeft ontwikkeld. "Ze hebben zeven wedstrijden op rij gewonnen. In standaardsituaties en hoge voorzetten liggen wellicht wat kansen voor ons."

Slot vindt dat Ajax vooral ook in de omschakeling beter is geworden. "Ze spelen extreem aanvallend, dus iedereen wijst op de kansen in de counter. Maar ik vind dat ze dat onder Heitinga juist goed voor elkaar hebben."

Sommige Feyenoord-fans vonden Heitinga tijdens de persconferentie wat arrogant overkomen. Slot vond dat reuze meevallen. "Ik houd wel van wat humor. Een steekje of een dolletje beïnvloedt de wedstrijd niet."

AZ treft Anderlecht in de Conference League

De loting in de Conference League

AZ neemt het op tegen Anderlecht in de kwartfinales van de Conference League. Dat heeft de loting op het hoofdkantoor van de UEFA in Zwitserland uitgewezen.

Bij de club uit Brussel staat de Nederlandse doelman Bart Verbruggen onder contract.

AZ bereikte de laatste acht van het derde Europese clubtoernooi door Lazio te verslaan. Zowel uit als thuis werd het 2-1 voor de ploeg van trainer Pascal Jansen.

Slot over loting tegen Roma: 'Heel mooi affiche'

Arne Slot is niet ontevreden met de loting van Feyenoord tegen AS Roma, in de kwartfinale van de Europa League. "Ik vind het een heel mooi affiche, een grote tegenstander. Het zijn prachtige wedstrijden. Dat ze gisteren Real Sociedad hebben uitgeschakeld bevestigt weer hoe goed Roma is."

Voor de Rotterdammers was het een opsteker dat Mats Wieffer en Lutsharel Geertruida voor Oranje zijn opgeroepen. "Het is heel mooi voor die jongens: met Geertruida gaat een jeugdspeler debuteren. Dat is een compliment voor de jeugdopleiding. Dat Wieffer is geselecteerd is weer extra mooi voor de mensen die hem van Excelsior hebben besloten te halen."

Slot blij dat loting geen United, maar AS Roma opleverde

Feyenoord loot AS Roma

De loting van de kwartfinales van de Europa League

In de kwartfinale van de Europa League speelt Feyenoord tegen AS Roma. Als de Rotterdammers van Roma winnen, treffen ze de winnaar van Leverkusen en Union Sint-Gillis in de halve finales.

De Rotterdammers spelen op 13 april eerst thuis in De Kuip tegen de club van Jose Mourinho en Rick Karsdorp. De return is een week later op 20 april. De halve finales worden gespeeld op 11 en 18 mei. De finale is op 31 mei in Boedapest.

De loting tegen Roma biedt Feyenoord een kans op revanche, nadat de Italiaanse ploeg vorig seizoen Feyenoord had verslagen in de Conference League-finale.

Hartman wel in selectie Jong Oranje

Feyenoorder Quilindschy Hartman zit niet in de selectie van het Nederlands elftal, maar wel in die van Jong Oranje. De linksback is voor de eerste keer geselecteerd door trainer Erwin van de Looi.

Ook Oranje-afvallers Ryan Gravenberch en Kjell Scherpen zitten bij de groep. Opvallend is de absentie van spits Myron Boadu, die bij Monaco niet veel speelt.

Van Nistelrooij baalt voor Veerman

Joey Veerman behoorde tot de afvallers voor de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Zijn trainer bij PSV, Ruud van Nistelrooij, hoopt dat hij er motivatie uithaalt.

"Hij is goed bezig, speelt zich in de voorselectie en zit helaas nu niet bij de selectie. Maar laat dit een motivatie zijn voor Joey om zich verder te ontwikkelen en te verbeteren, om die stap op hopelijk korte termijn wel te maken. Dat zit er ook zeker wel in."

Van Nistelrooij over belang Klassieker voor PSV: 'Zelf winnen en profiteren'

Van Nistelrooij denkt dat De Jong er zondag bij is

Luuk de Jong raakte vorige week geblesseerd tijdens het duel met RKC. De schade lijkt echter mee te zijn gevallen.

"Hij gaat vandaag en morgen weer de teamtraining hervatten", zei trainer Ruud van Nistelrooij op de persconferentie voor de uitwedstrijd tegen Vitesse. "We gaan ervan uit dat hij erbij is."

Als hij speelt zal De Jong de OneLove-aanvoerdersband dragen. "Wij hebben geen gedoe rondom de OneLove-band. Full support voor dit prima initiatief, waar we allemaal achterstaan."

Kraker tussen Manchester City en Bayern in de Champions League

De vier kwartfinales:

AC Milan - Napoli
Benfica - Internazionale
Manchester City - Bayern München
Real Madrid - Chelsea

Er is al doorgeloot: de winnaars van Manchester City - Bayern München en Real Madrid - Chelsea spelen in de halve finale tegen elkaar.

Selectie bekend: drie debutanten opgeroepen

De selectie van het Nederlands elftal

Oranje-bondscoach Ronald Koeman heeft drie debutanten opgenomen in zijn eerste selectie. Het gaat om Anderlecht-doelman Bart Verbruggen en Feyenoorders Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer.

Ook Brian Brobbey (Ajax) en Sven Botman (Newcastle United) kunnen hun debuut gaan maken voor Oranje. Zij maakten al wel eens deel uit van de selectie. Georginio Wijnaldum (AS Roma) keert weer terug, nadat hij het WK in Qatar miste door een zware blessure.

Na het WK bedankten spitsen Luuk de Jong en Vincent Janssen voor Oranje. Verdediger Denzel Dumfries is wegens zijn rode kaart (twee keer geel) na afloop van het WK-duel tegen Argentinië geschorst voor de eerste EK-kwalificatiewedstrijd.

De loting van de kwartfinales van de Champions League

Om 12.00 uur gaan de volgende teams de koker in voor de loting voor de kwartfinales van de Champions League:

Manchester City
Chelsea
Real Madrid
Bayern München
AC Milan
Internazionale
Napoli
Benfica

Welke keuzes maakt Koeman?

Om 12.00 uur wordt de eerste selectie sinds de rentree van Ronald Koeman als bondscoach bekend. In de 37-koppige voorselectie was weer ruimte voor Georginio Wijnaldum én voor jonge Feyenoorders als Mats Wieffer en Quilindschy Hartman.

Ook Anderlecht-keeper Bart Verbruggen stond op de lijst. Spitsen Luuk de Jong en Vincent Janssen maakten bekend niet meer voor Oranje uit te komen.

Zo ziet de voorselectie eruit

Spannende middag voor Feyenoord en AZ

Feyenoord en AZ gaan na hun triomfen van gisteravond vanmiddag de welbekende koker in. Om 13.00 uur loot Feyenoord voor de achtste finales van de Europa League en een uurtje later komt AZ erachter tegen wie er gespeeld moet worden in de kwartfinales van de Conference League.

Feyenoord kan loten tegen Manchester United, Sevilla, Sporting CP, Juventus, Bayer Leverkusen, AS Roma en Union Sint-Gillis. AZ wacht een dubbele ontmoeting met Lech Poznan, Fiorentina, FC Basel, Nice, Anderlecht, West Ham United en AA Gent.

Weer is Sevilla-keeper Dmitrovic de pineut

Na tijdens PSV - Sevilla te zijn aangevallen door een veldbestormer van PSV, liep keeper Marko Dmitrovic gisteren tegen Fenerbahçe een hoofdwond op door een vanaf de tribunes gegooide aansteker.

Dmitrovic had er flink last van - hij moest op het veld behandeld worden - maar kon de wedstrijd wel uitspelen. Sevilla verloor in Istanbul met 1-0, maar door een 2-0 thuiszege plaatste het zich wel voor de kwartfinales van de Europa League.

Crystal Palace zet Vieira op straat

Crystal Palace heeft trainer Patrick Vieira ontslagen. De Londense club staat op een verdienstelijke twaalfde plek in de Premier League, maar staat met 27 punten maar drie punten van de degradatiestreep. Daarbij werd al elf keer op rij niet gewonnen en gingen de afgelopen drie duels verloren.

Vieira (46) was vanaf 2021 coach van Crystal Palace. Daarvoor was hij trainer bij Nice en New York City. Zondag speelt Palace tegen Arsenal, de club waar Vieira als voetballer uitgroeide tot een icoon.

Patrick Vieira in actie als trainer van Crystal Palace

Welkom!

Welkom in dit liveblog, waar we toeleven naar een spannend eredivisieweekend dat met de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord zondag zijn climax kent. Vanavond 20.00 uur spelen FC Volendam en Fortuna Sittard het eerste duel van de 26ste speelronde.

We richten ons in dit blog natuurlijk ook op de bekendmaking van de eerste selectie van het Nederlands elftal sinds de rentree van bondscoach Ronald Koeman, om 12.00 uur. Daarnaast gaan Feyenoord en AZ straks de welbekende koker in bij de loting voor de Europa League en de Conference League.