liveblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax voegt zich bij PSV, Feyenoord en Spakenburg • Barça op voorsprong in Clásico

De laatste twee kwartfinales van de KNVB-beker:

liveblog gesloten

Van Bommel na strafschoppen en goal Janssen naar bekerfinale met Antwerp

Royal Antwerp is doorgedrongen tot de finale van het Belgische bekertoernooi. De ploeg van trainer Mark van Bommel won na penalty's van Union Sint-Gillis. Drievoudig bekerwinnaar Antwerp maakte de 1-0 achterstand van de uitwedstrijd goed door een prachtige vrije trap van Vincent Janssen.

Janssen viert zijn doelpunt

ADO ligt nauwelijks wakker van bekerexit: 'Competitie is heel belangrijk voor ons'

ADO ligt nauwelijks wakker van bekerexit: 'Competitie is heel belangrijk voor ons'

Van Nistelrooij over Advocaat: 'Geweldig om hem weer even te zien'

Van Nistelrooij over Advocaat: 'Geweldig om hem weer even te zien'

Barcelona worstelt zich na twee nederlagen naar 1-0 zege in beker-Clásico

Na verliespartijen tegen Manchester United en Almería heeft FC Barcelona in het hol van de leeuw gewonnen. In de eerste wedstrijd van het tweeluik met Real Madrid in de strijd om een finaleplaats voor de Spaanse beker won de ploeg van Xavi met 0-1.

Een worsteling tussen Vinícius en De Jong

GRA-AJA | Klaar in Doetinchem

Ajax heeft zich net als PSV, Feyenoord en Spakenburg voor de halve finales van het KNVB-bekertoernooi geplaatst. Op bezoek bij eerstedivisieclub De Graafschap werd het 0-3, mede door een treffer van Steven Bergwijn.

Steven Bergwijn viert de 0-2 met Mohammed Kudus

GRA-AJA | 78' DOELPUNT AJAX!

Het is beslist. Oud-Ajacied Hillen gaat in de fout en Brobbey neemt het cadeautje dankbaar in ontvangst.

De Graafschap - Ajax 0-3

GRA-AJA | Paal!

Brobbey kan de wedstrijd definitief beslissen, maar kopt op de paal!

De Graafschap - Ajax 0-2

GRA-AJA | 64' Weer een kans voor De Graafschap

Ajax lijkt in de tweede helft een beetje in slaap gevallen en geeft opnieuw een kans weg. Doelman Pasveer redt op de inzet van Joel Valencia.

De Graafschap - Ajax 0-2

Janssen scoort voor Antwerp

Een fraaie vrije trap van Janssen. Door de goal van de Nederlandse spits in de 55ste minuut leidt Antwerp met 1-0 tegen Union. De heenwedstrijd in het duel in de halve finales van de Belgische beker was met 1-0 gewonnen door Union.

GRA-AJA | 48' Afgekeurde goal De Graafschap

Een bliksemstart voor De Graafschap, zo lijkt het. Camiel Neghli tikt van dichtbij binnen, maar staat buitenspel. De goal wordt afgekeurd.

De Graafschap - Ajax 0-2

GRA-AJA | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft bij De Graafschap - Ajax (0-2).

KNVB-directeur over OneLove-band: 'Gaat er niet om wie wel en niet meedoen'

Het maakt de KNVB niet uit of iedereen meedoet, "het gaat om de boodschap". Dat zei Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, in het radioprogramma Nieuws&Co op NPO Radio 1 over een nieuwe actie met de OneLove-aanvoerdersband.

SC Heerenveen-aanvoerder Sven van Beek met de OneLove-band afgelopen oktober

GRA-AJA | Rust

De Graafschap kreeg de eerste kans, maar daarna is het Ajax dat de klok slaat in Doetinchem. De Amsterdammersop weg naar de halve finales van de KNVB-beker.

Ruststand: De Graafschap - Ajax 0-2

Jorrel Hato (r)

GRA-AJA | 42' Paal!

Ajax is dicht bij de derde goal. Brobbey krijgt een grote kans en stuit op doelman Jurjus en even later is het Kudus die de paal raakt. Weer enkele minuten later scoort Brobbey uit de rebound, maar die goal wordt afgekeurd vanwege buitenspel.

De Graafschap - Ajax 0-2

Barça leidt in Clásico

Barcelona komt op voorsprong in de heenwedstrijd tegen Real in de halve finales van de Copa del Rey.

Kessié schiet, Courtois redt, waarna Militão de bal in eigen doel loopt. Aanvankelijk fluit de arbiter voor buitenspel, maar hij wordt gecorrigeerd door de VAR.

GRA-AJA | 26' DOELPUNT AJAX!

Bergwijn scoort. De linksbuiten komt van links naar binnen en haalt met rechts uit. Hier had Bergwijn al een tijdje op gewacht. Op 12 november vorig jaar scoorde Bergwijn voor het laatst in de eredivisie tegen FC Emmen (3-3).

De Graafschap - Ajax 0-2

Steven Bergwijn viert de 0-2 met Mohammed Kudus

GRA-AJA | 19' Buitenspel

Timber denkt Ajax op 0-2 te zetten, maar wordt afgefloten vanwege buitenspel. De VAR bevestigt dat de goal niet telt.

De Graafschap - Ajax 0-1

GRA-AJA | 13' DOELPUNT AJAX!

De eerste kans is wel raak voor de Amsterdammers. Brobbey geeft vanaf de achterlijn voor en Jorge Sánchez neemt de bal in één keer uit de lucht op zijn schoen. Een fraaie goal.

De Graafschap - Ajax 0-1

Ajax viert de goal van Jorge Sánchez

GRA-AJA | 11' Eerste kans voor De Graafschap

Alexander Büttner krijgt na een goede aanval van de Doetinchemmers de kans om uit te halen, maar het schot van de linkspoot wordt geblokt door een Ajax-been.

De Graafschap - Ajax 0-0

GRA-AJA | Aftrap

Er is afgetrapt op de Vijverberg. Kan De Graafschap stunten tegen Ajax?

Jorrel Hato

Frenkie de Jong start in Clásico

Real Madrid en FC Barcelona nemen het in de Copa del Rey tegen elkaar op. Het heenduel in de halve finales begint om 21.00 uur.

Frenkie de Jong staat in de basis bij de Catalanen en staat voor zijn tiende deelname aan El Clásico. Ferran Torres staat centraal voorin op de plek van de geblesseerde Robert Lewandowski.

Klaar in Eindhoven: warm welkom, koude douche voor Advocaat bij winnend PSV

PSV heeft zich zonder al te veel in te hoeven spannen bij de laatste vier van het KNVB-bekertoernooi gevoegd. ADO Den Haag, onder leiding van Dick Advocaat, werd met 3-1 aan de kant geschoven.

Phillipp Mwene (l), Johan Bakayoko (m) en Luuk de Jong (r)

PSV-ADO | 82' Til valt geblesseerd uit

Een smetje op de tot nu zorgeloze avond van PSV. Guus Til komt verkeerd terecht en moet geblesseerd het veld verlaten. Mauro Júnior is de vervanger van Til.

PSV - ADO Den Haag 3-1

Belgische bekerclash met Stengs, Ekkelenkamp en Janssen

In de halve finales van de Belgische beker neemt Antwerp het om 20.45 thuis op tegen Union, dat de heenwedstrijd met 1-0 won. De teams spelen om een plek in de finale tegen KV Mechelen, dat dinsdag ook het tweede duel met Zulte Waregem won (1-0).

Stadion de Bosuil is uitverkocht voor de clash. Antwerp-coach Mark van Bommel geeft Calvin Stengs, Jurgen Ekkelenkamp en Vincent Janssen een basisplaats.

PSV-ADO | 56' DOELPUNT ADO DEN HAAG!

Malik Sellouki redt de Haagse eer met een prachtige uithaal in de bovenhoek. De goal brengt een glimlach op het gezicht van Dick Advocaat.

Even later is ADO zelfs dicht bij de aansluitingstreffer als Joël Zwarts ene indraaiende voorzet van Sellouki maar net mist.

PSV - ADO Den Haag 3-1

PSV-ADO | 55' DOELPUNT PSV!

Wat een poeier van Sangaré! Hij knalt de 3-0 tegen de touwen.

PSV - ADO Den Haag 3-0

Ibrahim Sangaré viert de 3-0

PSV-ADO | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft bij PSV-ADO (2-0). Eén wissel aan de kant van ADO. Severina vervangt De Waal. De eerste kans is al snel voor PSV via Luuk Jong. Doelman Stevens brengt redding.

Opstelling De Graafschap

De Graafschap spaart niemand en gaat voor een stunt. Bij de Superboeren ontbreekt de geblesseerde Siem de Jong, die jarenlang voor Ajax speelde.

Opstelling Ajax: Hato, Grillitsch en Conceição starten

Trainer John Heitinga grijpt het bekerduel van Ajax met De Graafschap aan om veel gebruikelijke basisspelers rust te geven. Dusan Tadic. Edson Álvarez, Devyne Rensch, Owen Wijndal, Steven Berghuis en doelman Gerónimo Rulli zitten op de bank. Kenneth Taylor is geschorst.

De 16-jarige Jorrel Hato heeft voor het eerst een basisplaats bij Ajax. Brian Brobbey, Florian Grillitsch, Francisco Conceiçao, Jorge Sánchez en keeper Remko Pasveer verschijnen ook aan de aftrap.

PSV-ADO | Rust

Het derde duel in de kwartfinales biedt niet de spanning en het vermaak van de voorgaande twee. PSV speelt als snel een gewonnen wedstrijd door de goals van Johan Bakayoko en Guus Til. Daarnaast vielen er nog kansen te noteren voor Silva, Luuk de Jong, Joey Veerman en Ramalho. Na de 2-0 werd wel duidelijk dat PSV niet zo nodig meer hoeft.

Ruststand: PSV - ADO Den Haag 2-0

Phillipp Mwene (l), Johan Bakayoko (m) en Luuk de Jong (r)

Simons incognito

Xavi Simons heeft op de bank bij PSV een bivakmuts op om zich tegen de kou in Eindhoven te beschermen. De 19-jarige sleutelspeler van PSV was deze week wat ziekjes en krijgt rust van trainer Ruud van Nistelrooij. Met een 2-0 tussenstand heeft PSV hem vaandag waarschijnlijk niet nodig.

Xavi Simons

PSV-ADO | 21' DOELPUNT PSV!

De wedstrijd lijkt al snel gespeeld met de 2-0 van Guus Til, die de bal op aangeven van Branthwaite met buitenkant voet binnen tikt.

PSV - ADO Den Haag 2-0

PSV-ADO | 12' DOELPUNT PSV!

Johan Bakayoko helpt PSV aan een vroege 1-0 voorsprong. Hij neemt een hoge voorzet van Patrick van Aanholt in één keer op zijn schoen en de volley gaat via het been van ADO-speler Dhoraso Moreo Klas en de paal in het doel.

De goal komt niet uit de lucht vallen. De thuisploeg zette ADO vanaf het begin onder druk.

PSV - ADO Den Haag 1-0

Johan Bakayoko viert de 1-0

Supermarkt van schoonfamilie Messi in Argentinië beschoten: 'We wachten op je'

Topvoetballer Lionel Messi heeft een luguber bericht ontvangen in zijn geboortestad Rosario in Argentinië. Gewapende mannen openden in de vroege ochtend het vuur op een supermarkt waarvan zijn schoonouders de eigenaar zijn. Daarbij lieten ze op een stuk karton een boodschap achter voor de voetballer: "Messi, we wachten op je".

Kogelgaten in een raam van de supermarkt van Messi's schoonouders

PSV-ADO | Aftrap

Kan Dick Advocaat het PSV moeilijk maken met ADO Den Haag in de kwartfinales van de KNVB-beker? De bal rolt in Eindhoven.

Dick Advocaat

Advocaat populair

In Eindhoven zijn ze Dick Advocaat niet vergeten, zo blijkt uit de talloze toeschouwers die met hem op de foto willen. Hij was er hoofdcoach van 1994 tot 1998 en van 2012 tot 2013. Met PSV veroverde Advocaat in 1996 de beker door Sparta met 5-2 te verslaan in de finale. In 1998 (5-0 van Ajax) en in 2013 (2-1 van AZ) verloor Advocaat de bekerfinale als trainer van PSV.

Dick Advocaat op de foto

Opstelling ADO Den Haag: veel wisselingen

ADO-coach Dick Advocaat houdt woord en begint tegen PSV niet in zijn sterkste opstelling. De beker heeft geen prioriteit voor de 75-jarige coach, de competitie wel. Onder anderen Thomas Verheydt en Joey Sleegers zitten op de bank.

Opstelling PSV: Simons wordt gespaard

Xavi Simons is de belangrijkste afwezige in de basis bij PSV. De 19-jarige middenvelder wordt gespaard door trainer Ruud van Nistelrooij en begint op de bank.

Joël Drommel start als vaste bekerkeeper bij PSV. Door de knieblessure bij Walter Benítez kan Drommel voorlopig ook aan de bak in de competitie. Ook Guus Til en Patrick van Aanholt krijgen een kans bij de eerste elf.

Siem de Jong mist duel met oude liefde Ajax: 'Denk niet dat ik heel lang doorga'

Siem de Jong is aanvoerder en jeugdproduct van De Graafschap en de man die Ajax in 2011 de derde ster - de dertigste landstitel - bezorgde met goals in de kampioenswedstrijd tegen FC Twente. Vanavond spelen zijn twee geliefden tegen elkaar in Doetinchem, maar hij doet niet mee. "Ik zit chagrijnig op de tribune."

Ajax vanavond op bezoek bij De Graafschap, een duel met historie

Stunt 'prachtig', maar Advocaat kiest met ADO tegen PSV niet voor sterkste elf

"Een prachtige prestatie van Spakenburg. En slecht van FC Utrecht, natuurlijk." Dick Advocaat had de bekerstunt van de amateurclub dinsdagavond ook niet zien aankomen.

Vandaag hoopt de 75-jarige coach zelf voor een nieuwe bekerverrassing te zorgen. Zijn ADO Den Haag gaat in de kwartfinales op bezoek bij PSV. Alhoewel, de beker is voor zijn ploeg momenteel geen prioriteit.

Dick Advocaat

Slot: 'Kritisch op ploeg, maar ook complimenten'

Slot na moeizame bekerwinst Feyenoord: 'Kritisch op ploeg, maar ook complimenten'

Terug naar woensdag: Feyenoord verder na stroeve avond in Heerenveen

Feyenoord boekte woensdag in de kwartfinales een moeizame 1-0 overwinning bij sc Heerenveen. De Mexicaanse spits Santiago Giménez kroonde zich elf minuten voor tijd tot matchwinner in een wedstrijd met weinig grote kansen.

Gimenez en Danilo vieren de 0-1

Terug naar dinsdag: megastunt Spakenburg in Utrecht

SV Spakenburg zorgde dinsdag voor een enorme stunt door FC Utrecht in de Galgenwaard met 4-1 te verslaan. Spakenburg werd daarmee pas de derde amateurclub die sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1956 de halve finales van het nationale bekertoernooi bereikte.

Feest in Spakenburg

Welkom!

Welkom bij ons liveblog op deze derde bekeravond deze week. Nog twee kwartfinales resteren: PSV - ADO Den Haag (18.45 uur) en De Graafschap - Ajax (21.00 uur).