liveblog
NOS VoetbalAangepast

Reals remontada: Liverpool komt 2-0 voor, maar verliest met 2-5 • Napoli rekent af met Frankfurt

Twee wedstrijden in de achtste finales van de Champions League en een oefenduel:

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

Of de wedstrijden van woensdag net zo spectaculair verlopen als die van vanavond valt te betwijfelen. Maar natuurlijk zijn we er morgen weer bij met een liveblog.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Woensdag: RB Leipzig-Man City, Inter-FC Porto

Zes gespeeld, nog twee te gaan. Woensdag worden de laatste twee duels in de heenronde van de achtste finales in de Champions League gespeeld.

Het programma in de heenronde van de achtste finales in de Champions League.

LIV-RMA | Afgelopen

Vinicius was een kwelling voor Liverpool voor rust.

Op Anfield liet het publiek zich nog een keer horen met 'You'll never walk alone'. En dan zit deze martelgang erop. Een martelgang die begon als een sprookje met twee vroege goals. Maar Real Madrid wint, met 5-2 maar liefst!

Liverpool - Real Madrid 2-5

FRA-NAP | Afgelopen

Kvatsji Kvaratsjchelia neemt doelpuntenmaker Giovanni Di Lorenzo in de houdgreep, Hirving Lozano vindt het prachtig.

In Frankfurt is de wedstrijd al een tijdje gespeeld, maar bijna was daar nog de 3-0 voor Napoli. Invaller Giovanni Simeone komt oog-in-oog met Trapp, maar die krijgt zijn hand achter de inzet richting de verre hoek.

En dan zit de wedstrijd er ook op. Napoli lijkt zijn slag te slaan in de heenwedstrijd in Frankfurt.

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-2

LIV-RMA | 87' Benzema en Modric naar de kant

Wat Spalletti kan, kan ik ook denkt Carlo Ancelotti. Hij haalt Karim Benzema en Luka Modric eruit, en gunt Toni Kroos en Marco Asensio (die een Spaanse vader heeft) nog wat minuten. Real heeft Anfield stil gekregen, maar het uitvak juicht hun helden luidkeels toe.

Liverpool - Real Madrid 2-5

FRA-NAP | 85' Osimhen en 'Kvaradona' naar de kant

Voor Napoli is het tijd om de grote sterren rust te gunnen, zo oordeelt trainer Luciano Spalletti. Osimhen en Kvaratsjchelia gaan naar de kant, en even daarvoor ook al Lozano.

De kwartfinale lijkt wel binnen, zo denken ze bij Napoli. En we kunnen ze op basis van deze wedstrijd geen ongelijk geven.

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-2

LIV-RMA | 67' GOAL REAL MADRID

Vier was een record, vijf is dat helemaal. Nu doet Benzema het helemaal zelf. Met een paar schijnbewegingen zet hij drie Liverpool-verdedigers en doelman Alisson op het verkeerde been en schiet gedecideerd raak. Zijn tweede van de avond, de vijfde van Real Madrid.

Liverpool - Real Madrid 2-5

Karim Benzema is de gevierde man na zijn tweede en Reals vijfde goal tegen Liverpool op Anfield.

LIV-RMA | 62' Gakpo naar de kant

Voor Cody Gakpo zit de wedstrijd erop. Hij wordt vervangen door Firmino.

Liverpool - Real Madrid 2-4

FRA-NAP | 65' GOAL NAPOLI

Wat een heerlijke treffer van Napoli weer! Anguissa geeft de bal met buitenkant voet op Kvaratsjchelia, die hakt de bal op Di Lorenzo en de aanvoerder plaats de bal beheerst in de verre hoek. Napoli leidt met 2-0 in Frankfurt.

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-2

Giovanni Di Lorenzo heeft NApoli op 2-0 gezet tegen Eintracht Frankfurt 2-0.

LIV-RMA | 60' Nog niet gespeeld hoor...

Je krijgt het gevoel dat er nog veel meer in het vat zit op Anfield. Net was er weer consternatie toen Gakpo de bal tegen de arm van Carvajal schoot, maar die had daar geen weet van. En vervolgens ging Rüdiger tegen de grond na een duw van Nuñez.

De VAR heeft beide situaties beoordeeld en oordeelt: doorgaan.

Liverpool - Real Madrid 2-4

LIV-RMA | 55' GOAL REAL MADRID

En daar is ook de vierde goal van Real Madrid, met flink wat mazzel dat wel. Benzema, nog niet veel gezien vanavond, haalt uit en ziet zijn inzet via de kuit van Joe Gomez achter de struikelende Alisson in het doel belanden.

Liverpool - Real Madrid 2-4

Real Madrid viert de treffer van Karim Benzema op Anfield

FRA-NAP | 47' Rode kaart Frankfurt

Randal Kolo Muani speelt de bal te ver voor zich uit, staat de inglijdende André-Frank Zambo Anguissa op de voet en krijgt meteen rood van de Portugese arbiter Artur Soares Dias. Maar hij gaat de VAR nog wel even naar kijken, want dit leek toch echt een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Of niet? De rode kaart blijft staan. Frankfurt met ten man.

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-1

Arbiter Artur Soares toont de liggende Randal Kolo Muani de rode kaart.

FRA-NAP | 50' Niet de wedstrijd van Kvaratsjchelia

Het is nog niet de wedstrijd van het Georgische wonderkind Kvaratsjchelia. In de eerste helft miste hij een penalty en nu stuit hij oog in oog opnieuw op Frankfurt-doelman Trapp.

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-1

LIV-RMA | 47' GOAL REAL MADRID

Real Madrid draait de wedstrijd helemaal om. Modric neemt een vrije trap links van het strafschopgebied en ramt de bal snoeihard op het hoofd van de inlopende Militão. Alisson heeft de bal niet eens gezien: 3-2 voor Real Madrid, na een vroege 2-0 achterstand.

Liverpool - Real Madrid 2-3

LIV-RMA | Tweede helft

Ook in Liverpool rolt de bal weer. Vinicius maakte er al twee vanavond en dat betekent dat hij al vijf treffers maakte tegen Liverpool. Als hij ook nog een derde weet te maken, dan gaat hij de geschiedenisboeken in. Nog nooit maakte een speler een hattrick tegen Liverpool in Europa.

FRA-NAP | Tweede helft

In Frankfurt is de tweede helft begonnen. Kan de thuisclub zich oprichten? Op de openingsfase na had Napoli de touwtjes in handen in Frankfurt en het leidt terecht met 1-0.

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-1

Martens, Beerensteyn en Jonker blikken terug

Eerder op de avond wonnen de Nederlandse voetbalsters in een oefenduel met 4-0 van Oostenrijk. Bekijk de reacties van Lieke Martens, Lineth Beerensteyn en bondscoach Andries Jonker.

LIV-RMA en FRA-NAP | Rust

De eerste helft zit erop op Anfield. En wat voor een helft. Even bijkomen mag wel. In Frankfurt zijn ze al aan de thee trouwens. Daar staat het 1-0 voor Napoli.

Liverpool - Real Madrid 2-2

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-1

LIV-RMA | 45'+1 Wat een kans voor Real!

Op slag van rust denkt Real zelfs op 3-2 te komen op Anfield. Vinicius ontsnapt aan de linkerkant en geeft strak voor op Rodrygo, die de bal voor het intikken heeft. Maar dat is buiten Andy Robertson gerekend. De Schot redt met een ultieme sliding en voorkomt zo vrijwel op de doellijn de achterstand.

Wat. Een. Wedstrijd.

Liverpool - Real Madrid 2-2

FRA-NAP | 42' Tweede van Osimhen afgekeurd

En daar is ook meteen de 2-0 voor de koploper van Italië. Weer Osimhen, die in de diepte wordt gestuurd. Maarrrrr...de 2-0 gaat niet door want de spits stond buitenspel. Het blijft dus bij 1-0 in Frankfurt.

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-1

FRA-NAP | 40' GOAL NAPOLI

Nog geen vijf minuten na de gemiste penalty is daar toch de verdiende 1-0 van Napoli. Osimhen loopt een voorzet van Lozano vanaf rechts in het doel.

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-1

Victor Osimhen viert zijn 1-0 voor Napoli tegen Eintracht Frankfurt.

LIV-RMA | 36' GOAL REAL MADRID

Wat Courtois kan, kan ik ook denkt Alisson. De Braziliaanse goalie verslikt zich in een terugspeelbal en Vinicius profiteert: 2-2.

Liverpool - Real Madrid 2-2

Vinicius en Rodrygo vieren de 2-2 tegen Liverpool.

FRA-NAP | 35' NAPOLI MIST STRAFSCHOP

Napoli kreeg zojuist een strafschop. Eerst schoot Lozano op de paal. De bal stuitte via de binnenkant van de paal terug het veld in waar de bal weggeschoten zou worden door Buta. Maar die ziet Osimhen over het hoofd, mist de bal en raakt de spits vol op de scheen.

Kvaratsjchelia gaat achter de bal staan, want Osimhen en Lozano misten al dit seizoen. En het Georgische wonderkind...mist ook!

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-0

Kvitsja Kvaratsjchelia mist een strafschop voor Napoli in het duel met Eintracht Frankfurt.

LIV-RMA | 32' Knappe redding Alisson

Oefff... bijna was daar de tweede van Vinicius en de gelijkmaker van Real Madrid. Weer mag Vinicius op de verre hoek mikken, maar de Braziliaan glijdt uit bij zijn poging. Wellicht geeft dat Alisson net de kans om de bal uit de hoek te duiken.

Liverpool - Real Madrid 2-1

LIV-RMA | 25' Alaba redt met lijf en leden

Wat een kans weer voor Liverpool! Gakpo is een van de mannen die de bal in de overvolle doelmond over de lijn probeert te krijgen, maar de spelers van Real Madrid gooien zich met overtuiging voor de bal.

Dat kost Alaba wel een blessure. De Oostenrijker moet zelfs wisselen, Nacho is zijn vervanger.

Liverpool - Real Madrid 2-1

LIV-RMA | 21' GOAL REAL MADRID

Daar is het antwoord van Real Madrid. Vinicius, de man-in-vorm bij Real de laatste weken, krijgt iets te veel ruimte van Joe Gomez en profiteert met een snoeiharde krul in de verre hoek: 2-1.

Liverpool - Real Madrid 2-1

m

LIV-RMA | 14' GOAL LIVERPOOL

Daar is toch de 2-0! Maar hoe deze tot stand komt... Vorig jaar was Thibaut Courtois de absolute uitblinker in de finale, maar nu gaat hij vreselijk in de fout. De Belg krijgt een terugspeelbal op een vervelende hoogte, controleert, maar raakt 'm vervolgens met zijn knie. En dan is Salah er als de kippen bij om de bal in het doel te schieten.

Liverpool - Real Madrid 2-0

Cody Gakpo en Jordan Henderson vieren de 2-0 van Liverpool, Courtois kan wel door de grond zakken.

LIV-RMA | 12' Dat had 2-0 moeten zijn...

Net zagen we Real Madrid voor het eerst een beetje dreigen, maar de bal werd vakkundig geblokt door Virgil van Dijk. Sterker, hij bediende Gakpo die zich knap ontdeed van Camavinga en Salah in de diepte stuurde. De Egyptenaar dribbelde zich vervolgens tot vlak voor het doel, maar tikte de bal net naast de paal.

Dat had de 2-0 moeten zijn van de thuisploeg.

Liverpool - Real Madrid 1-0

FRA-NAP | 10' Frankfurt begint beter

In Duitsland zien we dat thuisclub Eintracht Frankfurt beter aan de wedstrijd is begonnen dan Napoli. Dat leverde al snel een goede kans op voor Kolo Muani, maar de Fransman mikte voorlangs. En ook Götze kreeg net een aardige schietkans. Van Napoli hebben we aanvallend nog niet veel vernomen.

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-0

LIV-RMA | 3' GOAL LIVERPOOL

Liverpool schiet uit de startblokken en komt al na drie minuten op 1-0. En hoe! Darwin Nuñez hakt de bal op prachtige wijze in het doel!

Liverpool - Real Madrid 1-0

Darwin Nuñez heeft Liverpool op magistrale op 1-0 geschoten tegen Real Madrid.

LIV-RMA | Aftrap

De bal rolt op Anfield bij Liverpool-Real Madrid. In Frankfurt zijn ze al twee minuten bezig.

Liverpool - Real Madrid 0-0

Eintracht Frankfurt - Napoli 0-0

De spelers van Liverpool en Real Madrid houden een minuut stilte voor de overleden Real-legende Amancio.

Krans voor Amancio

De aftrap van Liverpool-Real Madrid wordt nog even uitgesteld. Kenny Dalglish droeg net een krans het veld op en nu volgt nog een minuut stilte. Allemaal voor Amancio, de Real-legende die vandaag op 83-jarige leeftijd overleed.

In Frankfurt staan ze al op het veld!

In Frankfurt klinkt de Champions League-hymne al bij Eintracht Frankfurt-Napoli. Bij Frankfurt zien we onder meer Mario Götze en Randall Kolo Muani, de Arjen Robben van de afgelopen WK-finale. Bij Napoli kunnen we genieten van het aanvalstrio Lozano, Osimhen en natuurlijk Kvaratsjchelia.

Eintracht Frankfurt - Napoli

You'll never walk alone!

Het iconische clublied 'You'll never walk alone' rolt van de Spionkop op Anfield, de spelers staan klaar in de catacomben. We gaan zo beginnen!

Liverpool - Real Madrid

Karius is terug! En speelt twee jaar na laatste wedstrijd meteen weer finale

Loris Karius na de verloren van de Champions League in 2018

Loris Karius staat zondagmiddag in de finale van de Engelse League Cup. Dat zegt trainer Eddie Howe van Newcastle United. Hij krijgt de kans "het verhaal van zijn loopbaan te herschrijven", aldus Howe. De Duitse doelman speelt dan zijn eerste serieuze wedstrijd in ongeveer twee jaar, op Wembley tegen het Manchester United van trainer Erik ten Hag.

Karius maakte twee fikse blunders, toen hij in 2018 met Liverpool de finale van de Champions League speelde tegen Real Madrid. Vooral daardoor verloren de Engelsen met 3-1. Hoewel later bleek dat een eerder in het duel opgelopen hersenschudding een mogelijke oorzaak van zijn falen was, kwam Karius nooit meer in actie voor Liverpool.

Hij werd uitgeleend aan Besiktas en Union Berlin, om in september vorig jaar te worden overgenomen door Newcastle. Daar werd hij eigenlijk niet veel meer dan de vierde keus van Howe.

Maar zie, eerste keus Nick Pope kreeg het afgelopen weekeinde tegen Liverpool de rode kaart en is geschorst, zijn vervanger Martin Dubravka is niet speelgerechtigd in het bekertoernooi omdat hij eerder dit seizoen in actie kwam voor United en nummer 3 Karl Darlow is uitgeleend.

2018: finale in Kiev met droomgoal Bale en blunderende Karius

Ook in 2018 speelden Real Madrid en Liverpool de finale van de Champions League. Het werd in Kyiv de wedstrijd van de droomgoal van Gareth Bale, die met een omhaal doel trof. Maar het was ook de finale van doelman Loris Karius, die twee keer gruwelijk in de fout ging.

2022: Vinicius en Courtois bezorgen Real Madrid de zege

Even terug naar afgelopen mei. Op een lange avond die begon met chaos buiten het stadion was het Real Madrid dat de Champions League pakte. In de finale in het Stade de France versloeg de Koninklijke Liverpool met 1-0 door een doelpunt van Vinícius Júnior.

Westerveld laat licht schijnen over oude club Liverpool

Sander Westerveld in 2001 als keeper van Liverpool in de gewonnen UEFA Cup-finale

Een seizoen van niets. Ingekapseld tussen Brighton en Brentford op plaats acht in de Premier League. Negentien (!) punten achter koploper Arsenal. Nee, het jaarboek van het seizoen 2022/2023 zal - een wonder daargelaten - geen bestseller worden bij Liverpool.

De voetbalmachine van coach Jürgen Klopp, afgelopen jaren onder meer winnaar van de Champions League, het WK voor clubteams en de Premier League, hapert. En dan komt vanavond in de achtste finales van de Champions League recordkampioen Real Madrid op bezoek. Een reprise van de finale van vorig jaar, toen Real won.

Samenvatting oefenduel Nederland-Oostenrijk (vrouwen)

Tweede oefenduel met Oostenrijk op Malta levert Oranje-voetbalsters wél zege op

LIV-RMA | Opstelling Real Madrid

Vergeleken met de finale van 28 mei 2022 ontbreken alleen Toni Kroos (bank), Casemiro (Manchester United) en Ferland Mendy.

De opstelling van Real Madrid voor de achtste finale in de Champions League tegen Liverpool.

LIV-RMA | Opstelling Liverpool

Om 21.00 uur barst het spektakel los op Anfield. Want dan neemt Liverpool het op tegen Real Madrid in een reprise van de Champions League-finale van vorig jaar. Cody Gakpo en Virgil van Dijk beginnen in de basis bij Liverpool.

De opstelling van Liverpool voor de achtste finale in de Champions League tegen Real Madrid.

NED-OOS | Afgelopen

Het is klaar op Malta. Nederland wint met 4-0 van Oostenrijk en sluit het trainingskamp zo goed af.

NED-OOS | 88' Publiekswissels

Onder luid applaus gaan ook Lieke Martens, die haar 57ste voor Oranje maakte, en aanvoerster Danielle van de Donk naar de kant. Jill Baijings en Renate Janssen komen erin.

Nederland - Oostenrijk 4-0

Danielle van de Donk krijgt uitleg van bondscoach Andries Jonker.

Guardiola moet het zonder De Bruyne doen in Leipzig

Manchester City kan woensdag in het eerste duel met RB Leipzig in de achtste finales van de Champions League geen beroep doen op Kevin De Bruyne. De Belgische spelmaker ontbreekt in de selectie van 22 spelers die trainer Pep Guardiola meeneemt naar Duitsland. De Bruyne is ziek, zo gaf Guardiola tijdens de persconferentie te kennen.

Ook de verdedigers John Stones en Aymeric Laporte zitten niet bij de selectie. Oranje-international Nathan Aké gaat wel mee naar Leipzig. Het duel tussen RB Leipzig en Manchester City begint om 21.00 uur en staat onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Serdar Gözübüyük.

Kevin De Bruyne

NED-OOS | 79' Drie wissels

Doelpuntenmaaksters Lineth Beerensteyn en Esmee Brugts mogen naar de kant, net als Kerstin Casparij. Lynn Wilms, Caitlin Dijkstra en Romée Leuchter zijn hun vervangers.

Nederland - Oostenrijk 4-0

NED-OOS | 74' GOAL NEDERLAND

Nou, die blessure valt wel mee bij Beerensteyn. Want nog geen minuut na haar treffer dribbelt ze door de Oostenrijkse defensie, trekt terug op Esmee Brugts en die zorgt voor 4-0.

Nederland - Oostenrijk 4-0

NED-OOS | 73' GOAL NEDERLAND

Lineth Beerensteyn maakt haar tweede van de avond. Weer is het een intikker, dit keer na een hoekschop. Van der Gragt schiet de bal via keepster Pal op de paal en Beerensteyn is er als de kippen bij om in te tikken. Ze lijkt er wel bij geblesseerd bij te raken, hopen dat het meevalt.

Nederland - Oostenrijk 3-0

Kjølø (FC Twente) mist duel met oude club PSV

FC Twente kan voorlopig niet beschikken over de Noorse middenvelder Mathias Kjølø. De 21-jarige Scandinaviër heeft aan de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles van zondag (2-0-nederlaag) een kaakblessure overgehouden. Hoe lang Kjølø naar verwachting aan de kant staat, meldt de Enschedese club niet.

Kjølø speelde dit seizoen achttien wedstrijden in de Eredivisie. FC Twente nam hem in de zomer over van PSV.

FC Twente staat vijfde in de Eredivisie, met 9 punten achterstand op koploper Feyenoord. Zondag wacht de ploeg van trainer Ron Jans de uitwedstrijd tegen PSV.

Mathias Kjølø in duel met Bobby Adekanye in het met 2-0 verloren duel met Go Ahead Eagles.

NED-OOS | 65' Ook de andere Oostenrijkse doelpuntenmaakster

Ook de andere Oostenrijkse doelpuntenmaakster van vrijdag mag nog even meedoen. Eileen Campbell, dochter van een Noord-Ierse vader die in eigen land speelt voor Altach, gaat haar derde interland spelen.

Nederland - Oostenrijk 2-0

NED-OOS | 59' Spitse voor Egurrola

De wedstrijd zit er toch op voor Damaris Egurrola. Met Sherida Spitse heeft bondscoach Jonker ook een prima alternatief. En dat is ook welkom, want deze tweede helft is tot nu toe niet al te best van Nederlandse kant.

Nederland - Oostenrijk 2-0

NED-OOS | 56' Blessure Egurrola

Damaris Egurrola, die niet heel goed aan de tweede helft is begonnen, is op het gras gaan zitten met op het oog een spierblessure. Ze moet ook even naar de kant, maar keert al snel weer terug. Geen paniek dus.

Nederland - Oostenrijk 2-0

NED-OOS | Nog een prominente bezoeker

Op de training kregen de Nederlandse voetbalsters trouwens nog een prominent op bezoek. Oud-international Nigel de Jong, tegenwoordig technisch directeur bij de KNVB, kwam even een balletje meetrappen.

NED-OOS | 'Het is stil aan de overkant....'

Gisteren ging de selectie van bondscoach Jonker op bezoek bij de koninklijke marine, die ook op het eiland in de Middellandse Zee is aangemeerd. Vanavond zit een groot deel van de bemanning op de tribune in het Ta'Qali-stadion. En ze laten zich horen.

Zo klonk net 'het is stil aan de overkant' richting de lege tribunes aan de overzijde van het veld. In de rust klonk een minder onschuldig liedje, maar dat terzijde.

PSV halveert uitvak vanwege zorgen over constructie

PSV heeft besloten om de capaciteit van het vak voor uitsupporters in het Philips Stadion per direct te halveren. Het is de uitkomst van een onderzoek dat werd verricht naar de constructie van het vak.

Voor het Europa League-duel met Sevilla van komende donderdag is de halvering van de capaciteit geen probleem, omdat de Spanjaarden met een beperkte groep fans naar Eindhoven komen. FC Twente, komende zondag tegenstander in de eredivisie, moet een deel van de meereizende supporters teleurstellen.

Nadat tijdens een wedstrijd tussen NEC en Vitesse in oktober 2021 het uitvak in het Goffert-stadion in Nijmegen deels was ingestort, zijn in alle Nederlandse voetbalstadions constructiemetingen uitgevoerd.

NED-OOS | Tweede helft

De tweede helft is begonnen op Malta. Aan Nederlandse kant zien we dezelfde elf speelsters als voor rust. Bij Oostenrijk zijn wel wat wijzigingen. Onder anderen sterspeelster Sarah Zadrazil, vrijdag nog maakster van de winnende treffer, mag haar klasse laten zien.

En toeval of niet, maar meteen moet doelvrouw Daphne van Domselaar in actie komen. Dat doet ze trouwens prima.

Barcelona-voorzitter denkt niet aan opstappen: 'Het is een obsessie'

FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta is niet van plan af te treden als eindverantwoordelijke bij de Catalaanse voetbalclub. Javier Tebas, directeur van La Liga, had op het ontslag van Laporta aangedrongen naar aanleiding van het mogelijke corruptieschandaal bij de club. "Als Laporta dit niet goed kan verklaren, vind ik dat hij moet aftreden", zei Tebas.

Op een persconferentie beet Laporta dinsdagmiddag vervolgens van zich af. "Die man gaat maar door met zijn campagne om de reputatie van Barcelona en mij te beschadigen", zei de voorzitter.

"Het is een obsessie. Hij wil de club al jaren van afstand domineren. Maar hij weet dat hem dat niet lukt zolang ik hier voorzitter ben."

Ihattaren traint weer...

Mohamed Ihattaren probeert zijn voetballoopbaan weer op te pakken. Dat meldt de voetballer op Instagram, waar hij een filmpje heeft geplaatst waarin te zien is dat hij bij zijn club Juventus in het krachthonk bezig is.

"Wat ons definieert, is hoe we terugkomen na tegenslag", schrijft Ihattaren bij het filmpje.

Danielle van de Donk over het gevaar op knieblessures in het vrouwenvoetbal

De afgelopen tien jaar heeft Olympique Lyonnais- en Oranje-speelster Daniëlle van de Donk per jaar maximaal tien aaneengesloten dagen vakantie gehad, schat ze. "Afgelopen Kerst was ik tien dagen achter elkaar vrij. Dat was fijn." Na dag vijf moest ze wel alweer aan de slag met intensieve krachttraining. "Ik ben niet anders gewend. Het is echt heel weinig, zeker gezien het aantal wedstrijden dat je speelt aan de top."

Op dit moment zit een kwart van de twintig beste voetbalsters ter wereld thuis met een voorstekruisbandblessure, oftewel ernstig knieletsel. "Als je echt goed bent, speel je heel veel", zegt Van de Donk. "Putellas, Mead, Katoto, dat zijn je beste speelsters, die stel je altijd op. Zij trekken de kar. Die laat je elke minuut spelen, zonder hen staat het gewoon niet zo goed."

Van alle topvoetbalsters die afgelopen jaar voor de Ballon d'Or werden genomineerd zit een kwart thuis met een voorstekruisbandblessure. Hoe kan dit? In een serie van drie verhalen duikt NOS Sport in dit onderwerp. Vandaag deel 2: hoe zit het met het drukke, toegenomen speelschema en hersteltijd?

NED-OOS | Rust

Tevreden gezichten bij de Nederlandse speelsters bij het verlaten van het geld. En met recht, want Oranje was op alle vlakken beter dan Oostenrijk in deze eerste helft. Beerensteyn en Martens zorgden voor de 2-0 ruststand en dat is eigenlijk nog een bescheiden afspiegeling van het spelbeeld.

Nederland - Oostenrijk 2-0

Lieke Martens heeft voor 2-0 gezorgd tegen Oostenrijk.

NED-OOS | 41' GOAL NEDERLAND

Wat een prachtige vrije trap van Lieke Martens! Esmee Brugts verdiende de vrije trap aan de linkerkant van de zestien. En hoewel de hoek best lastig is, knalt Martens de bal onhoudbaar achter doelvrouw Kresche: 2-0.

Nederland - Oostenrijk 2-0

Leeds United haalt Gracia terug naar Premier League

Leeds United heeft Javi Gracia aangesteld als de nieuwe trainer.Hij is de opvolger van de Amerikaan Jesse Marsch opvolgt. Gracia (52) werkte eerder in Engeland al bij Watford, dat hij in 2019 naar de finale van de FA Cup leidde. Leeds zegt verder dat de Spanjaard een "flexibel contract" heeft, zonder daarover verder in details te treden.

In de wandelgangen werd de afgelopen weken onder anderen ook Feyenoord-coach Arne Slot genoemd als kandidaat bij Leeds, evenals de bij Ajax weggestuurde Alfred Schreuder. Leeds, de club van Crysencio Summerville en Pascal Struijk, is de nummer 19 van de Premier League. Alleen Southampton staat lager.

Met Watford bereikte Gracia in 2019 de finale van de FA Cup tegen Manchester City.

NED-OOS | 30' Handenvol kansen, geen tweede treffer

Er is inmiddels een half uur gevoetbald op Malta, waar de Nederlandse voetbalsters veel en veel sterker zijn dan Oostenrijk vanavond. We hebben ook al veel kansen gezien. De besten waren voor Beerensteyn (wippertje over het doel), Van de Donk (kon net niet bij de bal), Martens (schot geblokt) en Pelova (op de keepster).

Wat opvalt is de felheid op het middenveld met Damaris Egurrola en vooral Jackie Groenen. Oostenrijk krijgt amper tijd om adem te halen.

Nederland - Oostenrijk 1-0

Ralf Seuntjens traint mee bij Sparta

Ralf Seuntjens (links) op bezoek bij broertje Mats Seuntjens bij RKC-Emmen op 28 januari.

Ralf Seuntjens gaat voorlopig twee keer per week meetrainen bij Sparta Rotterdam. Bij de 33-jarige Seuntjens werd vorig jaar lymfeklierkanker vastgesteld, maar begin dit jaar werd duidelijk dat hij genezen is. "Ik mag en kan weer kijken naar de toekomst", schreef de aanvaller vorige maand.

Seuntjens staat onder contract bij de Japanse club FC Imabari. Bijna een jaar geleden verkoos hij een avontuur in Azië boven het spelen voor eerstedivisionist NAC Breda. "Vanwege zijn goede band met trainer Maurice Steijn geeft Sparta hem de kans om weer fit te worden, ter voorbereiding op een nieuw seizoen in Japan", meldt Sparta op sociale media. Steijn was in het verleden trainer van NAC.

NED-OOS | 15' GOAL ORANJE

Het kon niet uitblijven, want Nederland heeft alle touwtjes in handen in deze eerste helft. De manier waarop de 1-0 valt, is wel opmerkelijk. Een korte uittrap van de Oostenrijkse wordt op de rand van de zestien onderschept door Jackie Groenen. Via Lieke Mertens komt de bal voor de voeten van Lineth Beerensteyn, die simpel binnentikt.

Nederland - Oostenrijk 1-0

Lineth Beerensteyn heeft voor 1-0 gezorgd voor Nederland in het oefenduel met Oostenrijk.

NED-OOS | Nederland valt aan

Nederland begint ambitieus. Het heeft voortdurend de bal en ook al een paar aardige aanvallen op de mat gelegd. Maar tot nu toe is het nog niet gelukt om doelvrouw Isabelle Kresche, spelend voor het Italiaanse Sassuolo, te passeren.

Nederland - Oostenrijk 0-0

Lieke Martens

NED-OOS | Aftrap

De bal rolt in Ta'Qali, een open plek tussen hoofdstad Valetta en Mtarfa. Tot zover de toeristische informatie. We gaan voetballen.

Nederland - Oostenrijk 0-0

Lineth Beerensteyn zingt mee met het Wilhelmus.

De volksliederen klinken!

Net als vrijdag speelt Oranje in het wit-blauwe uittenue. Het Wilhelmus is nog wel traditioneel en wordt begroet met gejuich, want vanavond zitten er wat meer fans op de tribune dan vrijdag. Niet heel veel meer, maar toch.

NED-OOS | Opstelling Oostenrijk

Aan de kant van Oostenrijk zijn er wel wat meer nieuwe namen ten opzichte van vrijdag. Slechts vier speelsters stonden vrijdag ook in de basis: Dunst, Georgieva, Puntigam en Naschenweng. Sarah Zadrazil en Eileen Campbell, de doelpuntenmaaksters van vrijdag, en ook keepster Manuela Zinsberger zitten op de bank.

Even terug naar vrijdag...

Deze keer spelen de vrouwen wel op het Maltezer hoofdeiland. Afgelopen vrijdag moesten de speelsters nog met de boot naar het belendende eilandje Gozo, omdat het veld in het nationale Ta'Qali-stadion stormschade had opgelopen.

De uitslag was vervolgens ook een tegenvaller: Nederland gaf een 1-0 voorsprong uit handen en verloor in de slotfase nog met 2-1 van Oostenrijk.

Bekijk de samenvatting van Nederland - Oostenrijk

NED-OOS | Opstelling Oranje

Bondscoach Andries Jonker heeft zijn elftal slechts op een plek gewijzigd: Lineth Beerensteyn krijgt haar kans in de spits in plaats van Fenna Kalma, die ook niet op de bank zit vandaag. Opnieuw geen basisplaats voor Sherida Spitse dus.

Welkom!

Vorig jaar was het de Champions League-finale, vanavond is het dé kraker in de achtste finales: Liverpool - Real Madrid. Kan Virgil van Dijk revanche nemen voor de 1-0 nederlaag van afgelopen mei? Wat kan Gakpo.

Daarnaast speelt het onstuitbare Napoli in de achtste finale uit bij Europa League-winnaar Eintracht Frankfurt. En we beginnen met de Oranjevrouwen, die voor de tweede keer Oostenrijk ontmoeten tijdens het trainingskamp op Malta.

Lineth Beerensteyn