liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord en Ajax winnaars 22ste speelronde • Rutten mist overlevingsdrang bij PSV

liveblog gesloten

Stand

Met een blik op de stand sluiten we dit liveblog. In de titelrace zijn koploper Feyenoord en Ajax de grote winnaars van het weekend.

Stand eredivisie

EXC-NEC | Klaar in Kralingen

NEC heeft zijn hoop op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal in leven gehouden. Op bezoek bij Excelsior werd laat afstand genomen (0-3), overigens pas de vijfde competitiezege van de Nijmegenaren.

NEC-trainer Rogier Meijer omhelst doelpuntenmaker Souffian El Karouani

EXC-NEC | 85' DOELPUNT NEC!

Een prachtige goal van NEC-invaller Anthony Musaba. Hij haalt de bal achter het standbeen langs en schiet van buiten het strafschopgebied raak.

Excelsior - NEC 0-3

NEC viert de goal van Anthony Musaba

EXC-NEC | 74' DOELPUNT NEC!

Na een cruciale redding van Jasper Cillessen op een kopbal van Siebe Horemans aan de ene kant schiet Souffian El Karouani aan de andere kant ongehinderd binnen. Het duel lijkt beslist.

Excelsior - NEC 0-2

NEC viert de 0-2 van Souffian El Karouani

EXC-NEC | 56' Lamprou straft fout Sandler niet af

Na heel nonchalant balverlies van NEC-verdediger Philippe Sandler gaat Lazaros Lamprou alleen op het NEC-doel af. Hij passeert Jasper Cillessen, maar schiet dan in het zijnet. Dit was dé kans op de gelijkmaker.

Excelsior - NEC 0-1

Depay wint weer met Atlético Madrid

Een week na zijn winnende goal tegen Celta was Memphis Depay opnieuw van waarde voor Atlético Madrid. Tegen Athletic Club was hij betrokken bij het winnende doelpunt van Antoine Griezmann: 1-0.

Het bleef lang 0-0 in het Cívitas Metropolitano in Madrid. Pas in de 73ste minuut opende Griezmann de score. Hij zette de aanval op met een pass naar de kort daarvoor ingevallen Depay, kreeg de bal via een verdediger van Athletic terug en schoot na een rush hard binnen laag in de verre rechterhoek

Atlético blijft door de zege in het spoor van Real Sociedad, de nummer 3 uit La Liga.

Memphis Depay (m)

EXC-NEC | 47' ROOD Excelsior-aanvoerder

Redouan El Yaakoubi maakt vlak na rust een overtreding van achteren op Elayis Tavsan en moet met zijn tweede gele kaart van het veld. Een ontzettend domme actie van de aanvoerder van Excelsior.

EXC-NEC | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft bij Excelsior - NEC (0-1).

Tweede NEC-goal in negen duels buitenshuis

Het doelpunt van Mattsson was pas het 2de doelpunt van NEC in zijn laatste 9 uitwedstrijden in de eredivisie, na een treffer van Lasse Schöne tijdens een 0-1 zege bij Cambuur op 4 November.

Magnus Mattsson (r) viert zijn goal

Grimmige sfeer na Friese derby in Leeuwarden, acht arrestaties

Na de wedstrijd SC Cambuur tegen sc Heerenveen in Leeuwarden heeft de politie acht mensen opgepakt. Volgens de politie was de sfeer na afloop van het duel tussen de twee voetbalclubs grimmig en zijn er rondom het stadion veel vernielingen gepleegd.

De politie werd met stenen bekogeld

Rutten mist overlevingsdrang bij morsend PSV: 'We moeten daarvan leren'

Rutten mist overlevingsdrang bij morsend PSV: 'We moeten daarvan leren'

Teleurstelling bij PSV-captain De Jong: 'We moeten veel slimmer worden'

Teleurstelling bij PSV-captain De Jong: 'We moeten veel slimmer worden'

EXC-NEC | Rust

Een weinig enerverende en met enkele felle tackles ook stevige zondagavondwedstrijd wordt opengebroken met een goal op slag van rust.

Ruststand: Excelsior - NEC 0-1

Reda Kharchouch (r) haalt uit

EXC-NEC | 45' DOELPUNT NEC!

Verdonk laat de bal van rechts met zijn linkervoet indraaien en vanaf de tweede paal kopt Magnus Mattsson in de verre hoek binnen.

Excelsior - NEC 0-1

Magnus Mattsson maakt de 0-1

Juventus beleeft goede generale voor uitduel met Nantes

Juventus heeft in de Italiaanse voetbalcompetitie vertrouwen opgedaan voor de terugwedstrijd tegen Nantes in de tussenronde van de Europa League. Het elftal van trainer Massimiliano Allegri won bij het laaggeklasseerde Spezia door doelpunten van Moise Kean en Ángel Di María: 0-2.

Juventus klom dankzij de zege naar de zevende plek. De club uit Turijn kreeg dit seizoen 15 strafpunten opgelegd omdat er zou zijn gesjoemeld met transferwaardes van spelers om zo aan de financiële regels te voldoen.

Vanwege die puntenstraf is het via de Italiaanse competitie erg lastig voor Juventus om zich voor de Champions League te plaatsen. Daarvoor is een plaats bij de eerste vier vereist. Juventus staat nu 10 punten achter op de nummer 4 heeft zich daarom ten doel gesteld om de Europa League te winnen. De winnaar van de Europa League krijgt voor komend seizoen een ticket voor het hoofdtoernooi voor de Champions League.

De eerste wedstrijd tussen Juventus en Nantes eindigde donderdag in 1-1. De winnaar kwalificeert zich voor de achtste finales.

Bij Spezia, dat deze week trainer Luca Gotti ontsloeg, ontbrak de geblesseerde Nederlandse keeper Jeroen Zoet.

Ángel Di María

Bekijk de samenvatting van Ajax - Sparta Rotterdam

Bekijk de samenvatting van Ajax - Sparta Rotterdam

EXC-NEC | 18' Misser Márquez

Wat een misser van NEC-verdediger Iván Márquez. De Spanjaard kan bij de tweede paal zo binnenkoppen, maar kopt naast. Excelsior ontsnapt.

Excelsior - NEC 0-0

Iván Márquez (m) baalt

EXC-NEC | 5' Net langs de kruising

Lazaros Lamprou is dicht bij de openingstreffer voor Excelsior. De Griek krult de bal net langs de kruising.

Excelsior - NEC 0-0

EXC-NEC | Aftrap

De bal rolt bij de laatste wedstrijd van de 22ste speelronde: Excelsior - NEC.

Ondertussen in Duitsland: slap Union verzuimt Bayern te passeren

Union Berlin heeft in de Bundesliga verzuimd om te profiteren van de nederlaag zaterdag van Bayern München. Union kwam tegen Schalke 04 niet verder dan 0-0 en deelt de koppositie in de Bundesliga nu met Bayern.

Jordan Siebatcheu en Sheraldo Becker balen

Heitinga: 'Nog niet volmaakt, wel vermakelijk'

Heitinga: 'Nog niet volmaakt, wel vermakelijk'

Tadic: 'Trots op 100 goals voor droomclub'

Tadic: 'Trots op 100 goals voor droomclub'

AJA-SPA | Wedstrijdverslag

Kenneth Taylor en Dusan Tadic vieren de 2-0

Tadic leidt Ajax naar winst op Sparta en tweede plaats in eredivisie

Met dank aan een excellerende aanvoerder Dusan Tadic heeft Ajax een simpele zege geboekt op Sparta Rotterdam, de nummer zes van de eredivisie: 4-0. Daardoor klommen de Amsterdammers over AZ naar de tweede plaats.

Toen Ajax in de zomer van 2018 Tadic overnam van Southampton had niemand kunnen bevroeden dat de Serviër zo'n groot succes zou worden in Amsterdam. De inmiddels 34-jarige Serviër groeide uit tot een van de invloedrijkste aankopen in de clubgeschiedenis.

AJA-SPA | 90+4' Afgelopen

Einde wedstrijd in de Arena. Ajax wint zonder al te veel moeite van Sparta en is voorlopig de enige ploeg die in het spoor van koploper Feyenoord weet te blijven.

AJA-SPA | 85' DOELPUNT AJAX!

Mohammed Kudus maakt er met een mooie vrije trap 4-0 van voor Ajax. Direct na zijn doelpunt toont de Ghanees zijn ondershirt, waar hij een boodschap heeft voor zijn overleden landgenoot Christian Atsu. De oud-speler van Vitesse overleed bij de aardbeving in Turkije onlangs.

AJA-SPA | De honderdste voor Tadic

Dušan Tadic maakt zijn 100ste doelpunt voor Ajax in alle competities.

Luis Suárez was de laatste Ajacied die de grens van de 100 goals voor de club bereikte. Suárez (111 goals voor Ajax in totaal) bereikte de mijlpaal op 28 juli 2010, in het CL-kwalifcatieduel tussen Ajax en PAOK (1-1 in de Arena).

Elia kondigt afscheid aan

2010: Eljero Elia komt in het veld voor Dirk Kuijt

Eljero Elia (36) heeft zijn loopbaan als voetballer officieel beëindigd. "In mijn hoofd was ik al lang klaar met voetballen. Ik heb alleen nog geen tijd gehad om het aan te kondigen", zei de oud-aanvaller van onder meer ADO Den Haag, FC Twente, Hamburger SV, Werder Bremen, Feyenoord en FC Utrecht bij ESPN.

Elia, een van de belangrijkste spelers in het kampioensjaar van Feyenoord in 2017, maakte vorig seizoen zijn rentree bij ADO Den Haag. Hij scheurde, na negen duels in de eerste divisie te hebben gespeeld, zijn enkelbanden. Daarmee was het seizoen en naar nu blijkt ook zijn loopbaan, voorbij. Elia speelde 30 interlands, waaronder (als invaller voor Dirk Kuijt) ook de verloren WK-finale van 2010.

AJA-SPA | 64' DOELPUNT AJAX!

Vanaf elf meter schiet Tadic de 3-0 binnen. Dit lijkt een eenvoudige overwinning te gaan worden voor de thuisclub.

AJA-SPA | 63' Strafschop Ajax

Van Boekel ziet er eerst niks in, maar na tussenkomst van de VAR en een tripje naar het beeldscherm, gaat de bal alsnog op de stip. Sambo zet Bergwijn de voet dwars en doet dat blijkbaar iets te stevig.

GAE-TWE | Wedstrijdverslag

De spelers van FC Twente balen na de 2-0 van Isac Lidberg

FC Twente maakt pas op de plaats na nederlaag in turbulent Deventer

Op een turbulente middag in Deventer heeft FC Twente de eerste competitienederlaag geleden sinds begin oktober vorig jaar. Dankzij twee doelpunten in het eerste kwartier van de wedstrijd ging Go Ahead Eagles met de drie punten aan de haal: 2-0.

Het duel in De Adelaarshorst lag halverwege de eerste helft ongeveer een half uur stil. Scheidsrechter Ingmar Oostrom stuurde de spelers naar binnen vanwege ongeregeldheden op de tribune.

Ondertussen in Engeland

Marcus Rashford (r) en Wout Weghorst (l)

Weer Rashford-show bij United, waar Weghorst vuil werk opknapt en kansen mist

In een weekend waar het vooral ging over een potentiële overname van de club heeft Manchester United een comfortabele zege geboekt op Leicester City: 3-0. Wout Weghorst speelde de hele wedstrijd bij United, kreeg meerdere mogelijkheden, maar bleef droog staan in de Premier League.

Evenals afgelopen donderdag in Camp Nou zette coach Erik ten Hag Weghorst op de voor hem ongebruikelijke positie van aanvallende middenvelder achter spits Marcus Rashford, mede om het nodige vuile werk op te knappen. Waar hij donderdag Frenkie de Jong en co voor de voeten moest lopen, moest hij nu onder anderen Leicester-captain James Maddison afstoppen.

AJA-SPA | 47' Ajax meteen gevaarlijk

Timber met een gevaarlijk schot, dat door Olij knap wordt gekeerd. Even later komt Alvarez lelijk terecht en moet hij even behandeld worden aan zijn schouder. Het is nog even de vraag of hij wel door kan gaan.

AJA-SPA | 46' Tweede helft

De bal rolt weer in Amsterdam.

AJA-SPA | 45' Rust

Rust in de Arena. Ajax gaat met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in.

Een bekende op de tribune bij het tennis

Arne Slot kijkt toe bij de finale in Ahoy

Als trainer van trotse koploper Feyenoord is Arne Slot niet bezig met wat er in Amsterdam gebeurt, hij zit mooi op de tribune bij de finale van het ABN Amro-tennistoernooi in het Rotterdamse Ahoy.

Die finale, tussen Daniil Medvedev en Jannik Sinner, is trouwens live te zien op NPO 1, in de NOS-app en op NOS.nl.

Ondertussen in Frankrijk

Lionel Messi juicht nadat hij PSG toch nog een zege heeft bezorgd

Cruijff-Beenhakker-situatie bij PSG, dat wint dankzij baardloze Messi

Johan Cruijff deed het in 1980 bij Leo Beenhakker, destijds trainer van Ajax. Toen de Amsterdammers in een thuiswedstrijd tegen FC Twente met 3-1 achter stonden, daalde technisch adviseur Cruijff af van de tribunes om naast Beenhakker in de dug-out plaats te nemen en te vertellen wat er beter moest.

Na de inmenging van Cruijff boog Ajax de achterstand om in een 5-3 overwinning, maar het voorval werd vooral gezien als een brevet van onvermogen voor coach Beenhakker. Die zei jaren later dat hij Cruijff "achteraf misschien voor z'n harses had moeten slaan".

SPA-AJA | 28' DOELPUNT AJAX!

Daar is dan toch de 2-0 voor Ajax. Tadic met een bekeken wippertje en Taylor die netjes afrondt. 2-0 voor de Amsterdammers.

SPA-AJA | 24' Sparta ontsnapt

Daar kwam Sparta heel goed weg. Kudus raakt van dichtbij de lat en Tadic ziet zijn rebound geblokt worden. Het schot van Bergwijn wat daarop volgt wordt door keeper Olij gepakt.

GAE-TWE | 90+4' Afgelopen!

Einde wedstrijd in Deventer. Twente haakt voorlopig af in de titelstrijd, het staat nu 9 punten achter koploper Feyenoord. Go Ahead klimt naar de 11de plaats.

AJA-SPA | 6' DOELPUNT AJAX!

Een vroege voorsprong voor Ajax dankzij Tadic. Klaassen staat helemaal vrij bij de tweede paal, geeft voor, waarna Tadic de bal met de knie in het doel werkt.

AJA-SPA | 3' Eerste kans voor Sparta

Sparta verstopt zich niet in de Arena. Van Crooij mag aanleggen voor een vrije trap, maar hij schiet recht in de handen van keeper Rulli.

AJA-SPA | 1' Aftrap!

In de Johan Cruijff Arena rolt de bal inmiddels ook.

GAE-TWE | 81' Slotfase breekt aan

Veel kansen heeft Twente nog niet gecreëerd in de tweede helft, het is dus nog maar de vraag of ze dat wel gaan doen in de laatste tien minuten van deze wedstrijd. Nog altijd 2-0 in de Adelaarshorst.

UTR-PSV | Wedstrijdverslag

PSV'er Guus Til baalt na de gelijkmaker van FC Utrecht

Na Europese domper loopt PSV ook in de eredivisie schade op: 2-2 in Utrecht

Drie dagen na de afgetekende Europese nederlaag in Sevilla heeft PSV ook in de eredivisie schade opgelopen. Op bezoek bij FC Utrecht werd het 2-2. De achterstand van nummer vier PSV op koploper Feyenoord is daardoor opgelopen tot zes punten.

Na elf jaar zat assistent Fred Rutten weer eens als hoofdverantwoordelijke op de bank bij PSV, omdat trainer Ruud van Nistelrooij ziek was. En dat laatste gold ook voor middenvelder Ibrahim Sangaré.

AJA-SPA | Wat feitjes op een rij

- Deze wedstrijd werd 56 keer eerder gespeeld, met 42 overwinningen voor Ajax, en 5 zeges Sparta; de laatste keer in augustus 1989.

- Eerder deze competitie, op 21 augustus 2022, won Ajax in Rotterdam met 1-0 van Sparta door een doelpunt van Bergwijn.

- Brobbey van Ajax is topscorer van de eredivisie, samen met Douvikas van FC Utrecht; beiden 11 doelpunten. Ajax heeft 6 punten meer dan nummer 6 Sparta, dat 10 wedstrijden ongeslagen is.

- Bij Ajax 1 wijziging ten opzichte van het duel met RKC vorig weekend (3-1): Francisco Conceição wordt vervangen door Steven Bergwijn. Bergwijn maakte zijn eerste uitdoelpunt voor Ajax in de eredivisie in het eerste duel met Sparta dit seizoen.

UTR-PSV | 90+6' Einde wedstrijd

Het blijft 2-2 in Utrecht. PSV raakt verder achterop in de titelstrijd en Utrecht blijft zevende.

UTR-PSV | 90+5' Geen geluk voor Saibari

Dit had hem moeten zijn voor PSV. De bal komt voor de voeten van Saibari, die van dichtbij hard op doel schiet. Barkas zal niet door hebben gehad dat hij op de goede plek stond, maar dat was voor hem wel het geval.

UTR-PSV | 89' Gelukje voor Utrecht

Utrecht staat al enkele minuten flink onder druk van PSV, dat volop jaagt op de winnende treffer. Nu belandt een schot van Til op de buitenkant van de paal.

GAE-TWE | 52' Steijn dicht bij aansluitingstreffer

Daar was Twente wel heel dicht bij de 1-2. Steijn scoort bijna, maar Go Ahead-keeper De Lange weet de bal maar net voor de doellijn te keren.

UTR-PSV | 83' Barkas tikt omhaal De Jong net uit doel

Bijna Luuk de Jong met een omhaal, maar de Utrecht-keeper is alert en maakt er maar net een hoekschop van.

UTR-PSV | 80' Rentree voor Ramselaar

9 april 2022, toen maakte Bart Ramselaar zijn laatste minuten in een officiele wedstrijd. Daarna raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn knie tijdens een training. Uitgerekend tegen zijn oude ploeg PSV mag de Utrecht-middenvelder zijn rentree maken.

GAE-TWE | 46' Tweede helft

Met invallers Vlap en Sampsted voor Bruns en Salah-Eddine begint Twente aan de tweede helft tegen Go Ahead.

GAE-TWE | Houvast voor Twente

Vorig seizoen redde Twente voor het eerst een punt na een achterstand van 2 doelpunten in een eredivisieduel met Go Ahead. Het werd 2-2 in Enschede na een 0-2 achterstand.

GAE-TWE | 45+6' Nu echt rust

In Deventer gaan de spelers weer een kwartier naar binnen, maar nu omdat de eerste helft is afgelopen. 2-0 nog altijd voor de thuisploeg.

UTR-PSV | 60' DOELPUNT FC UTRECHT!

En het is alweer gelijk in Utrecht. Douvikas legt de bal met de borst panklaar voor Van de Streek, die via het been van Branthwaite binnen schiet.

UTR-PSV | 57' DOELPUNT PSV!

Weer lijkt De Jong te scoren in buitenspelpositie, nadat een schot van Bakayoko voor zijn voor voeten was gekomen. De vlag gaat omhoog, maar de VAR ziet dat De Jong geen buitenspel stond. 2-1 voor PSV.

UTR-PSV | 55' Hachelijke momenten voor het PSV-doel

Utrecht dringt flink aan en is dicht bij een nieuwe voorsprong. Met veel kunst- en vliegwerk houdt keeper Benitez een schot van Booth tegen, maar in de tien seconden daarvoor ziet Utrecht er wel heel dreigend uit.

UTR-PSV | 51' Goal De Jong gaat niet door

Luuk de Jong gooit de handen in de lucht omdat hij denkt de 1-2 te maken. De PSV-spits staat echter flink buitenspel, al denkt hij daar zelf anders over. Desalniettemin blijft het 1-1.

UTR-PSV | Tweede helft begonnen

In Deventer moeten ze nog tien minuten spelen voordat het rust is, in Utrecht is de tweede helft zojuist begonnen.

UTR-PSV | 45+1' Rust

Waar de ploegen in Utrecht de kleedkamers opzoeken, gaan de spelers in Deventer weer het veld op.

UTR-PSV | 41' DOELPUNT PSV!

Het is weer gelijk in Utrecht. Bakayoko staat aan het einde van een gevaarlijke aanval en schiet hard binnen. 1-1 bij Utrecht-PSV.

GAE-TWE | Dan maar een leuk feitje tussendoor

De laatste keer dat Go Ahead minstens 2 keer scoorde in een thuisduel tegen Twente in de eredivisie was op 12 september 1993 (3-3). Lloyd Kammeron maakte die dag een hattrick voor de ploeg van Henk ten Cate.

UTR-PSV | 33' DOELPUNT FC UTRECHT!

De ban is gebroken in Utrecht. In een weinig verheffende eerste helft breekt Othmane Boussaid de wedstrijd open. Met een heerlijk afstandsschot verschalkt hij Benitez en zet hij Utrecht op een 1-0 voorsprong.

GAE-TWE | We gaan naar binnen

Bij Go Ahead-Twente ligt het even stil nadat er vuurwerk op het veld is gegooid vanuit het Twente-vak. Nu worden er ook stoeltjes op het veld gesmeten.

GAE-TWE | 15' DOELPUNT GO AHEAD!

De nummer 13 van de eredivisie komt op een 2-0 voorsprong tegen de nummer 5. Weer is het Unnerstall die niet er niet helemaal lekker uitziet. De Duitse keeper tast mis bij een hoge voorzet waarna Lidberg de 2-0 binnen kan koppen.

GAE-TWE | 6' DOELPUNT GO AHEAD!

In Deventer komt de thuisploeg op voorsprong. Een voorzet van Rommens wordt door alles en iedereen gemist waarna de bal in het doel valt achter Unnerstall.

UTR-PSV | 6' Eerste grote kans voor PSV

Een vrije trap van Til komt voor de voeten van de PSV-spits, die de bal hard in de handen van keeper Barkas schiet.

GAE-TWE | 1' Aftrap!

En ook in Deventer is de wedstrijd begonnen.

UTR-PSV | 1' Aftrap!

De bal rolt in Utrecht!

UTR-PSV | Rutten, vervanger Van Nistelrooij, blikt vooruit

Rutten vervangt zieke PSV-coach Van Nistelrooij tegen Utrecht: 'Had je niet gedacht hè'

CAM-HEE | Wedstrijdverslag

Cambuur loopt Heerenveen tien minuten onder de voet, maar verliest derby alsnog

De Friese derby tussen SC Cambuur en sc Heerenveen is gewonnen door de bezoekers uit de provincie. In Leeuwarden won Heerenveen met 2-1 en dus zal het de 30 kilometer naar huis met plezier aanvangen.

Voor Heerenveen komt een einde aan de reeks van vier nederlagen op rij. SC Cambuur blijft hekkensluiter in de eredivisie.

GAE-TWE | Wat feitjes op een rij

- Dit is de 30ste editie in de eredivisie. Go Ahead won tien keer, Twente 11 keer en negen keer werd het gelijk. Twente won de laatste 3 edities.

- De laatste thuisoverwinning van Go Ahead op Twente was in maart 2014: 1-0 door een doelpunt van Antonia.

- Eerder deze competitie op 6 november werd het in Enschede 1-1.

- Technisch manager Paul Bosvelt van Go Ahead speelde 3 seizoenen voor FC Twente en scoorde in 96 competitiewedstrijden 21 doelpunten.

- Go Ahead-doelman Jeffrey de Lange maakte vorig seizoen zijn eredivisiedebuut als speler van FC Twente.

- Trainer René Hake van Go Ahead was tussen 2015 en 2017 hoofdtrainer van FC Twente.

- Hake begint aan zijn 300ste competitieduel als traine. (148 keer in de eredivisie, 151 keer in de eerste divisie)

-

UTR-PSV | Wat feitjes op een rij

- Deze wedstrijd is 52 keer eerder gespeeld met 10 overwinningen voor FC Utrecht en 25 zeges voor PSV, zoals vorig seizoen: 0-1 door een doelpunt van Zahavi. Drie seizoenen geleden won Utrecht met 3-0 door doelpunten van Van de Streek, Maher en Klaiber; er waren toen in de 2de helft bij een 1-0 stand rode kaarten voor de PSV-ers Viergever (nu FC Utrecht) en Hendrix.

- Eerder deze competitie op 16 oktober won PSV in Eindhoven met 6-1.

- Nummer 7 FC Utrecht leed tegen Vitesse z'n 2de nederlaag (2-0) in de laatste 5 wedstrijden. De achterstand op nummer 6 Sparta is 4 punten. Xavi Simons is clubtopscorer van PSV met 10 doelpunten; eentje minder dan Douvikas van FC Utrecht en Brobbey van Ajax.

- Nick Viergever van FC Utrecht speelde tussen 2018 en 2021 voor PSV in 75 eredivisiewedstrijden.

- Jens Toornstra (FC Utrecht) is geschorst (5 gele kaarten). Utrecht won dit seizoen geen van zijn 5 competitieduels zonder Toornstra (W0-G2-V3).

- Mauro Júnior keert terug in de basis bij PSV, na een rode kaart in zijn eerste basisoptreden van het jaar bij Emmen op 24 januari (1-0 verlies).

- Fred Rutten is voor het eerst sinds 11 maart 2012 de hoofdverantwoordelijke bij PSV tijdens een eredivisieduel. Destijds verloor hij met 3-1 bij NAC Breda. Rutten (W4-G2-V0) verloor als PSV-trainer nooit van Utrecht in de eredivisie.

CAM-HEE | 90+4' Afgelopen!

De punten gaan mee naar Heerenveen. Cambuur drong nog wel aan op het einde, maar heel dicht bij een gelijkmaker kwam de thuisploeg niet.

CAM-HEE | 83' Nog grotere kans Uldrikis!

De lange Letse spits krijgt een geweldige kopkans op enkele meters van het doel. Hij kopt echter recht in de handen van keeper Mous.

CAM-HEE | 77' Goede kans Maulun!

Bijna gelijk in Leeuwarden. Heerenveen werkt de bal niet goed weg waarna Maulun de bal voor zijn voeten krijgt. De Fransman ziet zijn gekrulde schot maar net naast gaan.

CAM-HEE | 65' DOELPUNT HEERENVEEN!

Een bijzonder doelpunt van de bezoekers. Sahraoui komt goed door over links, schiet op keeper Ruiter waarna de bal op de lat komt. De bal komt terug in het veld en Van Ewijk lijkt te scoren met een omhaal. Of de bal daarbij helemaal over de lijn was is niet duidelijk, maar Nunnely schiet daarna hard binnen om aan alle onzekerheid een einde te maken.

UTR-PSV | Opstelling PSV

CAM-HEE | 46' Tweede helft begonnen

Daar gaan we weer!

Zieke Van Nistelrooij ontbreekt in Utrecht

PSV-coach Ruud van Nistelrooij is niet met zijn ploeg meegereisd naar stadion Galgenwaard, voor de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Van Nistelrooij is ziek, net als middenvelder Ibrahim Sangaré. Het tweetal bekijkt de wedstrijd thuis vanaf de bank.

CAM-HEE | Rust in Leeuwarden

Na een enerverende eerste helft gaan beide ploegen met een 1-1 ruststand de kleedkamers in.

CAM-HEE | 40' Levendig duel

Het spel gaat alle kanten op in Leeuwarden. Kansen zijn er voor beide ploegen, die allebei lekker veel strijd in de wedstrijd gooien.

CAM-HEE | 25' Bijna weer Heerenveen

En bijna was Sahraoui weer bij een treffer betrokken. Zijn voorzet wordt echter door Nunnely net naast gekopt.

CAM-HEE | 22' DOELPUNT HEERENVEEN!

Het is weer gelijk in Leeuwarden. Na een voorzet valt de bal via het been van Doke Schmidt voor de voeten van Osame Sahraoui. Die denkt niet na en schiet de bal hard in het dak van het doel. 1-1 in Leeuwarden.

CAM-HEE | Johnsen sterk tegen Heerenveen

Bjørn Johnsen scoorde op 15 mei 2019 voor het laatst in de eredivisie, voor AZ in een 4-2 verliespartij bij Excelsior. De allereerste eredivisietreffer van Johnsen kwam ook tegen Heerenveen, op 26 augustus 2017 voor ADO (1-2 verlies).

CAM-HEE | Johnsen niet de snelste

Bjørn Johnsen scoorde al na 58 seconden. Er waren 2 snellere treffers in de Friese derby in de eredivisie: Mark Uth (52 seconden) op 19 oktober 2014 voor Heerenveen en Sander van de Streek (56 seconden) voor Cambuur op 15 februari 2015.

CAM-HEE | 1' DOELPUNT CAMBUUR!

Wat een heerlijk begin van deze Friese derby! Winteraankoop Bjørn Johnsen schiet na een voorzet van Breij de bal schitterend binnen met een volley.

CAM-HEE | 1' We zijn begonnen!

De Friese derby is op gang gebracht.

CAM-HEE | Wat feitjes op een rij

- Dit wordt de achtste Friese derby in Leeuwarden in de eredivisie. Cambuur won twee keer en Heerenveen viermaal.

- Vorig seizoen wonnen de bezoekers met 2-1 (twee keer Henk Veerman). Doke Schmidt van Cambuur, die zijn eredivisiedebuut bij Heerenveen in 2011 maakte, kreeg toen al na 12 minuten rood. Heerenveen won eerder dit seizoen thuis met 2-1.

- De laatste thuisoverwinning van Cambuur op Heerenveen was op 15 februari 2015: 2-1.

- Nummer 18 Cambuur pakte slechts 1 punt uit de laatste vier duels, nummer 9 Heerenveen verloor vijf van de laatste zes competitiewedstrijden.

CAM-HEE | Basisklant Sahraoui weet hoe het moet

Bij Heerenveen begint Osame Sahraoui na 2 invalbeurten voor het eerst in de basis in een eredivisieduel. Goed nieuws voor Heerenveen want Sahraoui weet goed hoe het is om belangrijk te zijn in een derby. De 21-jarige Noor was vorig seizoen betrokken bij 3 doelpunten in de derby tussen Vålerenga en Lillestrøm SK. Het werd 3-1 voor Vålerenga op 4 september 2022, met 2 goals en 1 assist van Sahraoui.

CAM-HEE | Vooruitblik

Riemer van der Velde en Foppe de Haan op de tribune bij sc Heerenveen

De angst van Riemer van der Velde: 'Heerenveen in handen van zo'n oliesjeik'

Twee glaasjes whisky voor het slapen gaan (nou vooruit, soms drie) en een overwinning van zijn sc Heerenveen. Meer heeft Riemer van der Velde niet nodig om zich een gelukkig mens te voelen. "Ik ben met weinig tevreden."

Aan de ruim bemeten keukentafel thuis in Langweer gaat het nog altijd vaak over voetbal. Vrijdag schoof Guus Hiddink er nog aan om een vorkje mee te prikken en de laatste ontwikkelingen in voetballend Nederland door te nemen, zoals Van der Velde dat ook regelmatig met zijn vriend Foppe de Haan doet.

Derbysfeer bij laatste training in Leeuwarden

Supporters warmen Cambuur op voor Friese derby 'Kan voor ommekeer zorgen'

Wolkom!

Nog vijf wedstrijden te gaan in de 22ste speelronde van de eredivisie. We beginnen de dag spetterend met de Friese derby tussen SC Cambuur en sc Heerenveen. Aftrap is 12.15 uur.

  • NOS
    Programma en uitslagen eredivisie
  • NOS