Met een vijfde plek presteert Twente uitstekend dit seizoen.

Van Ginkel na terugkeer bij Vitesse: 'Goed opgevangen door de club, hoop mensen kende ik nog'

Marco van Ginkel stond voor het eerst sinds bijna tien jaar in de basis bij Vitesse.

Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü vertelt dat hij veel bezig is met het nieuws over de aardbevingen in Turkije en Syrië.

De stand van zaken

Tijd om de balans op te maken

Dit zijn de uitslagen van dit weekend.

AJA-RKC | 90+5' Afgelopen

Ook in Amsterdam zit het erop: 3-1. Pas voor de tweede keer dit seizoen weet Ajax te winnen na een achterstand. Dat lukte eerder alleen tegen Fortuna Sittard in de eerste speelronde.

TWE-VOL | 90+3' Afgelopen!

241 seconden waren voor FC Twente voldoende om er drie in te schieten tegen Volendam. Daar bleef het ook bij in de Grolsch Veste.

De ploeg van Ron Jans behoudt met de eenvoudige 3-0 thuiszege de aansluiting met de topploegen, die dit weekend ook allemaal wonnen.

TWE-VOL | 85' Twente wil de vierde nog

In Enschede is er de tweede helft weinig gebeurd, maar FC Twente is in de slotfase op zoek gegaan naar een extra treffer om de score wat fraaier te maken.

Na een kort genomen hoekschop kan Cerny uithalen, maar doelman Stankovic brengt redding met een fraaie duik.

AJA-RKC | 81' Goal Ajax!

En meteen is het ook 3-1, na een flitsende aanval van Ajax. Tadic stuurt Berghuis weg en die geeft de bal voor richting Kudus. De Ghanees neemt de bal goed uit de lucht en rondt kalm af.

AJA-RKC | 78' Goal Ajax!

Daar is de voorsprong voor Ajax. Bij een vrije trap blijft de bal hangen en via Bassey komt íe voor de voeten van Timber, die van dichtbij raak schiet.

Ajax heeft er hard voor moeten werken, maar staat eindelijk voor tegen het stugge RKC.

AJA-RKC | 75' Berghuis raakt RKC-doelman

Nare actie van Steven Berghuis, die doorloopt op RKC-doelman Vaessen en de keeper met een voet in het gezicht raakt. Moeilijk om te zeggen of het bewust is, maar de aanvaller van Ajax ontsnapt hier aan een kaart.

AJA-RKC | 72' Blunderende Rulli met de schrik vrij

Ajax-doelman Rulli grabbelt pijnlijk mis bij een lob van Seuntjens, die zomaar in he doel belandt. Maar de Argentijn wordt gered door de grensrechter, die vlagt voor buitenspel.

AJA-RKC | 70' Misser Brobbey

De counters van RKC worden steeds schaarser, maar Ajax heeft moeite om door de Waalwijkse muur heen te komen.

Nu probeert Tadic met een hoge voorzet richting Brobbey voor gevaar te zorgen, maar de invaller kopt de bal hoog over.

AJA-RKC | Kudus, wat scheelt het?

Echt vloeiend gaat het nog niet, maar Ajax is naarstig op zoek naar de voorsprong. Een schot van Kudus uit de draai gaat op de paal.

Memphis schiet Atlético naar zege

Met een treffer in de 89ste minuut is Memphis Depay van grote waarde voor Atlético Madrid. Het is de enige treffer in de uitwedstrijd tegen Celta de Vigo. Atlético stond op dat moment al met tien man na rood voor Savic.

AJA-RKC | 50' Goal Ajax!

Brobbey scoort vijf minuten na zijn invalbeurt. Berghuis geeft de bal laag voor en bij de tweede paal staat de spits op de juiste plek om het laatste tikje te geven: 1-1.

Brobbey tikt de gelijkmaker binnen voor Ajax

Aftrap

Ajax begint met invallers Bassey en Brobbey aan de tweede helft. Klaassen en Conceiçao maken plaats.

In Enschede zijn Twente en Volendam al enkele minuten bezig. Cerny trof zojuist de paal met een schot van afstand.

Rust

In Enschede was het al even rust en nu mogen ook de spelers in de Arena de kleedkamer opzoeken.

Er klinkt een klein fluitconcert voor Ajax, dat het erg moeilijk heeft tegen het geslepen RKC.

TWE-VOL | 44' Volendam probeert het

Antonucci kijkt even of Unnerstall nog wakker is, maar de doelman van Twente kan de zeldzame Volendamse doelpoging klemvast pakken.

Bekijk de samenvattingen

TWE-VOL | 37' Afgekeurd

FC Twente lijkt de 4-0 te maken. Steijn passeert doelman Stankovic met een hakje en Pröpper geeft het laatste tikje. De verdediger wordt afgevlagd voor buitenspel, maar is dat wel zo?

De VAR kijkt er uitgebreid naar en stelt de grensrechter uiteindelijk in het gelijk. Het was overigens geen buitenspel van Pröpper, maar al eerder in de aanval.

AJA-RKC | 31' Cijfers zeggen niet alles

In het eerste half uur heeft Ajax liefst 71% balbezit, maar die cijfers zeggen lang niet alles.

Als RKC er uitkomt, is het vaak erg dreigend. Het vele gebrei van de Amsterdammers leidt maar af en toe tot gevaar bij het RKC-doel. Heitinga kan onmogelijk tevreden zijn voorlopig.

TWE-VOL | 20' Goal Twente!

Voor de derde keer in vijf minuten is het raak. Bij een hoekschop kopt Pröpper de bal terug naar Hilgers en de jonge verdediger werkt de bal binnen.

Een monsterscore dreigt voor Volendam. Na 20 minuten is het al 3-0.

AJA-RKC | 18' Goal RKC!

RKC komt op voorsprong in de Arena en het is niet eens onverdiend. Na balverlies in de opbouw van Ajax kunnen de Waalwijkers en goed combinerend uitkomen.

Uiteindelijk kan Seuntjens schieten en de aanvaller plaatst de bal feilloos in de hoek.

Seuntjens viert de 0-1 in de Arena

TWE-VOL | 17' Goal Twente!

Meteen vanaf de aftrap gaat het weer mis bij Volendam. Van Wolfswinkel geeft de bal mee aan Cerny en de Tsjech schiet raak. Er zaten slechts 80 seconden tussen beide treffers.

TWE-VOL | 16' Goal Twente!

Met een perfecte pass van achteruit weet Pröpper ploeggenoot Brenet te lanceren. De rechtsback maakt het kundig af. Twente op 1-0 tegen Volendam.

Brenet maakt de 1-0 voor Twente

AJA-RKC | 11' RKC begint brutaal

In de eerste thuiswedstrijd van Ajax onder Heitinga beginnen de Amsterdammers wat weifelend. RKC staat goed georganiseerd en is er al twee keer gevaarlijk uitgekomen.

Alvarez moet een inzet van Lobete van de lijn halen, al leek er ook sprake van buitenspel.

Aftrap

Nadat er ook in Enschede en Amsterdam een minuut stilte in acht is genomen voor Turkije en Syrië, zijn de laatste twee duels van deze speelronde begonnen.

Kunnen Ajax en Twente aanhaken?

Dit is de huidige stand bovenaan in de eredivisie. Voor Ajax (thuis tegen RKC) en FC Twente (thuis tegen Volendam) is de opdracht helder. Beide ploegen moeten winnen om aan te haken.

Eerder dit weekend pakten AZ, PSV en Feyenoord de drie punten.

Davy Klaassen speelt zijn 300ste wedstrijd voor Ajax

'Scheuder in beeld bij Leeds'

Een maand na zijn ontslag bij Ajax kan Alfred Schreuder mogelijk in de Premier League aan de slag. Volgens VI en The Telegraph is de coach in beeld om Jesse Marsch op te volgen bij Leeds United.

Schreuder zit momenteel op de tribune op Elland Road, waar Leeds een thuiswedstrijd speelt tegen Manchester United. Eerder werd Leeds gelinkt aan Arne Slot, maar de trainer van Feyenoord wil het seizoen afmaken bij de koploper van de eredivisie.

HEE-FEY | 90+5' Afgelopen

Ook in Heerenveen klinkt het laatste fluitsignaal. Feyenoord is weer koploper dankzij een 1-2 overwinning op Friese bodem.

VIT-UTR | 90+6' Afgelopen!

Vitesse wint dankzij treffers van Manhoef en Wittek van FC Utrecht, dat bijna de hele tweede helft een man meer had na rood voor Arcus.

VIT-UTR | 90+4 Goal Vitesse!

In de counter beslist Vitesse het duel. Wittek stift de bal knap over Barkas heen. Met een man minder gaat de ploeg van Cocu drie punten pakken.

HEE-FEY | 90' Blessuretijd

Er komen vier minuten blessuretijd bij in het Abe Lenstra Stadion. Feyenoord had het kort na de aansluitingstreffer even moeilijk, maar heeft de wedstrijd inmiddels weer aardig onder controle.

VIT-UTR | 89' Bijna 1-1

FC Utrecht is dicht bij de gelijkmaker, maar een kopbal van topscorer Douvikas wordt gekeerd door Vitesse-doelman Scherpen.

HEE-FEY | 78' Kökçü mist topper met AZ

Feyenoord-verdediger Hartman raakt zijn tegenstander in het strafschopgebied, maar hij speelde ook de bal. Terecht dus dat de bal niet op de stip gaat.

De Rotterdammers zijn van slag na de aansluitingstreffer. Kökçü begaat een stevige overtreding, die hem een gele kaart oplevert. De aanvoerder van Feyenoord is volgende week geschorst in de topper tegen AZ.

HEE-FEY | 74' Goal Heerenveen!

Zo, wat een streep van Syb van Ottele! De invaller van Heerenveen haalt van ruim 20 meter snoeihard uit en de bal verdwijnt in de winkelhaak. Dat wordt nog een hete slotfase in Friesland.

Heerenveen - Feyenoord 1-2

HEE-FEY | 72' Net naast

Na gepruts achterin van Haye krijgt Feyenoord een uitgelezen kans op de derde treffer. Invaller Danilo mag de trekker overhalen, maar de Braziliaan schiet net naast.

HEE-FEY | 69' Omhaal!

Het lukt Heerenveen maar niet om het doel van Wellenreuther serieus onder vuur te nemen. Van Ewijk probeert het nu op wat onconventionele wijze met een omhaal, de bal gaat maar net naast het doel.

TWE-VOL | De opstellingen

VIT-UTR | 64' Goal Vitesse!

Met een man minder was Vitesse opvallend genoeg al de meest dreigende ploeg en de Arnhemmers komen nu zelfs op voorsprong.

Bij een vlotte uitval gebruikt Manhoef zijn snelheid. hij schudt Van der Hoorn af en passeert doelman Barkas met een schuiver in de verre hoek.

HEE-FEY | 59' Feyenoord heer en meester

Na rust heeft Feyenoord weinig te duchten van Heerenveen. De Rotterdammers hebben de controle en loeren op de kansjes die er zo af en toe komen.

AJA-RKC | De opstellingen

Bergwijn ontbreekt in de selectie van Ajax vandaag. Op zijn plaats speelt Conceiçao.

VIT-UTR | 50' Rood!

Van de Streek krijgt een flinke schop van Arcus, die er met gestrekt been inkomt. Scheidsrechter Van der Laan bekijkt op verzoek van de VAR de beelden en geeft de rechtsback van Vitesse vervolgens direct rood.

Aftrap

Bij beide wedstrijden is het spel hervat. Wat brengen de komende 45 minuten ons aan spektakel en vertier?

Rust

Zowel in Arnhem als in Heerenveen gaan de spelers aan de thee. Bij Vitesse - Utrecht is het nog wachten op doelpunten. Utrecht kreeg de beste kansen.

Feyenoord is in Friesland hard op weg om de koppositie te heroveren. De wedstrijd had wellicht heel anders kunnen lopen, maar de openingstreffer van Heerenveen werd afgekeurd wegens nipt buitenspel.

Marco van Ginkel in actie tegen FC Utrecht

HEE-FEY | 41' Kansen op meer

Als Feyenoord wil, kan het de wedstrijd nu al in het slot gooien. Na een vloeiende aanval komt Kökçü in schietpositie, maar de inzet van de middenvelder wordt geblokt door een Friese verdediger.

Even later verprutst Timber een uitstekende voorzet van Hartman door de bal hoog over te schieten.

HEE-FEY | 35' Goal Feyenoord!

Gimenez ontvangt de bal in de zestien van Wieffer. Rechtsback Pedersen zorgt voor afleiding door buitenom op te komen, maar de Mexicaanse spits doet het helemaal zelf en krult de bal beheerst in de verre hoek.

Feyenoord al voor rust op een comfortabele 0-2 voorsprong in Heerenveen.

HEE-FEY | 29' Geen penalty Feyenoord

Feyenoord smeekt massaal om een penalty, maar scheidsrechter Kamphuis laat zich niet vermurwen. Terecht, want Van Ewijk kreeg de bal van heel dichtbij tegen de arm aan geschoten, bovendien was de arm niet uitgestoken.

VIT-UTR | 26' Grote kans Utrecht

Grote kans voor Utrecht als Booth alleen voor Scherpen verschijnt, maar de doelman van Vitesse komt als winnaar uit de strijd.

HEE-FEY | 23' Goal Feyenoord!

Uit een hoekschop komen de Rotterdammers op voorsprong. Hancko kopt de bal door bij de eerste paal en bij de tweede paal geeft Geertruida het laatste zetje.

Ditmaal is er geen sprake van buitenspel, de treffer is geldig.

Geertruida tikt de 0-1 binnen

HEE-FEY | 17' Goal Heerenveen afgekeurd

Heerenveen denkt op 1-0 te komen. Bij een hoekschop valt de bal voor de voeten van verdediger Bochniewicz, die kan binnen tikken.

De VAR kijkt er nog wel naar, want Nunnely lijkt buitenspel te staan. En hoewel de aanvaller de bal niet raakte, wordt zijn deelname aan het spel wel als hinderlijk beoordeelt. De treffer wordt afgekeurd; Feyenoord ontsnapt aan een vroege achterstand.

De treffer van Bochniewicz wordt afgekeurd wegens buitenspel van Nunnely

HEE-FEY | 16' Grote kans Heerenveen

Nunnely ontsnapt aan de rechterkant aan de buitenspelval en heeft alle ruimte. Met een voorzet bedient hij Van Hooijdonk, maar de spits schiet rakelings naast. Dat was een flinke kans voor de Friezen.

Even later ligt het weer open bij Feyenoord achterin. Van Hooijdonk komt alleen voor doelman Wellenreuther en legt de bal breed op Nunnely, maar een verdediger van Feyenoord voorkomt het doelpunt.

HEE-FEY | 14' Tamme openingsfase

Heerenveen blijft zonder problemen overeind in de openingsfase. Feyenoord heeft het meeste balbezit, maar echt gevaarlijk zijn de Rotterdammers nog niet geweest. Wat speldenprikjes van Hartman en Timber, dat is het voorlopig wel.

SPA-GAE | Bekijk de samenvatting

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - Go Ahead Eagles

Minuut stilte

Zowel in Heerenveen als in Arnhem wordt een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Daarna kunnen de duels beginnen.

De spelers van Feyenoord tijdens de minuut stilte

Herovert Feyenoord de koppositie?

Feyenoord heeft op bezoek bij sc Heerenveen minimaal een punt nodig om de koppositie te heroveren.

AZ nam vrijdag de leiding over dankzij een 5-0 zege op Excelsior. Gisteren werkte ook concurrent PSV aan het doelpuntensaldo (6-0 tegen FC Groningen), dus de druk staat er vol op bij de Rotterdammers.

SPA - GAE | 90+6' Afgelopen

Sparta wint met 2-1 van Go Ahead en dat is verdiend. Zeker na rust kregen de Rotterdammers de meeste en de beste kansen.

Dankzij de zege staat Sparta nu in punten gelijk met nummer 5 FC Twente, dat later vandaag tegen FC Volendam speelt. Go Ahead staat op de twaalfde plek in de middenmoot.

SPA-GAE | 90' Blessuretijd

Er komen vijf minuten blessuretijd bij. Sparta blijft vooralsnog vrij eenvoudig op de been, Go Ahead slaagt er nog niet in om gevaarlijk te worden in de jacht op de gelijkmaker.

SPA-GAE | 82' Paal!

Sparta moet in deze fase de wedstrijd beslissen. Kitolano krijgt een schietkans, maar de middenvelder heeft pech en treft de paal.

De rebound valt opnieuw voor Lauritsen, maar de Noor werkt de bal van dichtbij over het doel van Go Ahead.

Door alle gemiste kansen van Sparta wordt het nog een spannende slotfase op Het Kasteel. Go Ahead heeft verdediger Nauber mee naar voren gestuurd om de gelijkmaker te forceren.

SPA-GAE | 78' Weer net niet

Go Ahead heeft een aantal aanvallende wissels gedaan, maar dat leidt vooralsnog vooral tot meer ruimte en kansen voor Sparta.

Saito kan opnieuw uithalen van een meter of achttien en de Japanse invaller schiet een halve meter naast.

Invaller Saito haalt uit

SPA-GAE | 73' Bijna 3-1

Invaller Saito is met zijn eerste actie direct dreigend, maar doelman De Lange van Go Ahead kan het schot van de Japanner pakken. In de rebound krijgt Lauritsen de bal er ook niet in.

Even later krijgt de Noorse spits een flinke kopkans na een voorzet van Van Crooij, maar Lauritsen kopt voorlangs.

SPA-GAE | 58' Goal Sparta!

Go Ahead kan maar kort van de gelijkmaker genieten. Sparta-spits Lauritsen timet na een voorzet van Namli veel beter dan zijn bewaker Amofa en kopt de bal fraai in de verre hoek.

Sparta - Go Ahead 2-1

Lauritsen viert de 2-1 van Sparta

VIT-UTR | Opstellingen

Bij Vitesse is er een basisplaats voor oud-PSV'ers Marco van Ginkel en Nicolas Isimat-Mirin. Voor Van Ginkel is het zijn rentree bij de Arnhemse ploeg, Isimat mocht al drie keer invallen van trainer Phillip Cocu.

Ruben Kluivert staat voor de tweede keer in de basis van FC Utrecht.

SPA-GAE | 53' Goal Go Ahead!

Na een vlotte aanval van Go Ahead Eagles kan Finn Stokkers van de rand van het strafschopgebied uithalen. De oud-Spartaan doet dat met veel precisie en plaatst de bal in de benedenhoek.

Sparta - Go Ahead 1-1

Stokkers schiet de 1-1 binnen

SPA-GAE | 49' Sparta start sterk

Sparta begint sterk aan de tweede helft. Een slimme variant van een vrije trap resulteert in een schietkans voor Van Crooij, maar zijn inzet wordt gekeerd door doelman De Lange.

HEE-FEY | De opstellingen

SPA-GAE | 46' Aftrap

De tweede helft begint. Bij Go Ahead is middenvelder Linthorst in de ploeg gekomen voor Blomme.

SPA-GAE | 45+1' Rust

Het was bepaald niet de meest spetterende eerste helft van het seizoen, maar dat zal ze bij Sparta een zorg zijn. De Rotterdammers leiden met 1-0 tegen Go Ahead Eagles dankzij de vroege treffer van Vito van Crooij.

De ploeg uit Deventer vindt dat het recht had op een penalty, maar kreeg die niet van arbiter Manschot.

Duel tussen Sparta-verdediger Adil Auassar en Isac Lidberg van de Eagles

SPA-GAE | 39' Penalty?

Daar had de bal zomaar op de stip gekund.

Adekanye gaat onderuit na contact met Sparta-verdediger Abels. Go Ahead schreeuwt om een strafschop, maar Manschot laat doorspelen. De VAR kijkt er nog wel naar, maar geeft de arbiter het voordeel van de twijfel.

SPA-GAE | 27' Olij redt de meubelen

Na de vroege 1-0 gebeurt er lange tijd weinig tot niets. Maar dan is er plots een flinke kans voor Go Ahead. Rommens gooit de bal voor de pot en Nauber kan koppen, maar Sparta-doelman Olij weet de bal uit de kruising te tikken.

SPA-GAE | Go Ahead niet bij de les

Go Ahead is een echte slow starter in de eredivisie.

Clubs met de meeste tegendoelpunten in de eerste 5 minuten dit seizoen:

• 5 - Go Ahead (+1)
  • 4 - FC Groningen
  • 3 - Feyenoord

SPA-GAE 4' Goal Sparta!

Daar is de 1-0 al. Een indraaiende voorzet van Kitolano wordt door enkele spelers gemist, maar bij de tweede paal kan linksbuiten Vito van Crooij de bal binnen tikken.

Van Crooij tikt de 1-0 binnen

SPA-GAE | 1' Aftrap

De Sparta-mars heeft geklonken en er is een minuut stilte gehouden voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. Daarna fluit arbiter Manschot de eredivisiezondag op gang.

Zenuwachtige mascottes

Zenuwen bij de mascottes, ze mogen over enkele minuten aan de hand van de spelers van Go Ahead Eagles het veld op. De wedstrijd op Het Kasteel staat op het punt van beginnen.

Sparta-defensie staat als een huis

In 20 duels kreeg Sparta dit seizoen slechts 17 tegentreffers. "Het staat goed", is dan ook de conclusie op Het Kasteel.

Sparta heeft defensief de zaken ook op orde: 'Mentaliteit van die gasten is top'

Aankomst Go Ahead

Adekanye

De spelers van Go Ahead komen uit de spelersbus, met hier vleugelspits Bobby Adekanye.

Van de laatste zes duels wist de ploeg uit Deventer er slechts één te winnen.

Opstelling Go Ahead Eagles

De opstelling van Go Ahead Eagles

De Belg Xander Blomme en de Noor Fredrik Oppegard beginnen voor het eerst in de basis bij Go Ahead. Ze vielen allebei al twee keer in.

Hateboer vreest kruisbandblessure

Het bericht van Hateboer op Instagram

Hans Hateboer heeft weinig plezier beleefd aan de 0-2 zege van Atalanta op bezoek bij Lazio. De rechtsback heeft zijn voorste kruisband gescheurd, zo laat hij op Instagram weten.

Opstelling Sparta

De opstelling van Sparta

Southampton ontslaat tweede trainer dit seizoen

Southampton heeft voor de tweede keer dit seizoen zijn trainer ontslagen. Na Ralph Hasenhüttl in november moet nu Nathan Jones het veld ruimen.

Jones stond slechts veertien wedstrijden aan het roer bij de hekkensluiter van de Premier League.

Fortuna-matchwinner Özyakup denkt aan Turkije: 'Voetbal totaal niet het belangrijkste'

Matchwinner Fortuna Özyakup denkt aan Turkije: 'Voetbal totaal niet het belangrijkste'

Feyenoord in kwartfinales KNVB-beker naar sc Heerenveen

Feyenoord speelt in de kwartfinales van het toernooi om de KNVB-beker in Friesland tegen sc Heerenveen.

SV Spakenburg, de enige overgebleven amateurclub, gaat op bezoek bij FC Utrecht. Ajax trekt naar Doetinchem om tegen De Graafschap te spelen. PSV ontvangt ADO Den Haag, net als De Graafschap een club uit de eerste divisie.

De wedstrijden worden gespeeld op 28 februari, 1 en 2 maart.

Alle hoogtepunten van de tot nu toe gespeelde duels

AZ en PSV scoren er lustig op los, terwijl Fortuna Sittard belangrijke punten pakt bij FC Emmen. Bekijk hieronder alle hoogtepunten van de tot nu toe gespeelde duels van dit weekeinde in de eredivisie.

De stand in de eredivisie

Programma en uitslagen van speelronde 21

Welkom!

Goedemorgen! Vandaag staan er maar liefst vijf wedstrijden in de eredivisie op het programma. Feyenoord kan met een gelijkspel in en tegen Heerenveen de koppositie weer innemen, maar zal ongetwijfeld meer willen. Ajax ontvangt RKC Waalwijk en hoopt onder John Heitinga andermaal drie punten aan het totaal toe te voegen.

Daarnaast komt FC Twente in actie tegen FC Volendam en treffen Vitesse en FC Utrecht elkaar. We beginnen de voetbalzondag met Sparta tegen Go Ahead Eagles.

Volg alle ontwikkelingen op de velden in ons liveblog!