Het treffen tussen de twee topclubs staat de laatste jaren bol van de spanning en spektakel. Dit keer ook weer?

Het is voorbij in Rotterdam

Geen goals bij Excelsior-RKC, al kregen beide teams genoeg kansen.

EXC-RKC 88' | Kans Kramer!

Michiel Kramer verzuimt om voor RKC Waalwijk de wedstrijd te beslissen.

De invaller kopt van dichtbij de bal de tegen de vuisten van doelman Stijn van Gassel.

Excelsior-RKC Waalwijk 0-0

EXC-RKC 75' | Goudmijjjjjjjjnnnnnnn.....!

Kenzo Goudmijn is dicht bij de openingstreffer bij Excelsior-RKC als de middenvelder van de Rotterdammers de bal snoeihard tegen de bovenkant van de lat schiet.

RKC ontsnapt hier aan een achterstand.

Terugkijken: FC Volendam-AZ

De hoogtepunten uit de wedstrijd tussen FC Volendam en AZ in de twintigste speelronde van de eredivisie.

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - AZ

Tweede helft Excelsior-RKC onderweg

Er wordt weer gevoetbald in Rotterdam.

Er is een dubbele wissel in de rust bij Excelsior: Baas en Besuijen komen in het veld voor Driouech en Lamprou.

Excelsior-RKC 0-0

Douvikas helpt Utrecht aan winst

FC Utrecht boekt een 1-0 overwinning op sc Heerenveen, zelf meer dan tien minuten extra speeltijd brengt geen verandering aan de stand.

Douvikas is de matchwinner met zijn elfde competitietreffer.

FC Utrecht-sc Heerenveen 1-0

Emmen-Vitesse in balans

FC Emmen houdt een gelijkspel over aan de thuiswedstrijden tegen Vitesse.

De Arnhemmers zullen waarschijnlijk het minst tevreden met het punt zijn, aangezien Vitesse een 2-0 voorsprong uit handen gaf.

FC Emmen-Vitesse 2-2

EMM-VIT GOAL 87' | Goal FC Emmen!

De thuisclub beschikt over een sterk staaltje veerkracht door terug te komen van 0-2 tot 2-2.

Dominik Oroz zorgt met een eigen goal voor de Emmense goal.

UTR-HEE 69' | GOAL FC Utrecht!

Eredivisietopscorer Anastasios Douvikas schiet vanaf elf meter zijn elfde treffer tegen de touwen.

De strafschop van de Griek is allerminst overtuigend, want Heerenveen-goalie Mous zit met zijn voet nog aan de bal, maar daar hebben ze bij Utrecht uiteraard maling aan.

EMM-VIT 70' | Pröpper raakt geblesseerd

Zorgelijke gezichten op de bank van Vitesse als middenvelder Davy Pröpper geblesseerd het veld moeten verlaten.

Pröpper loopt hinkend naar de kant en wordt opgevangen door zijn trainer Phillip Cocu.

FC Emmen-Vitesse 1-2

Reacties na Volendam-AZ

De reacties van AZ-middenvelder Sven Mijnans en Volendam-doelpuntenmaker Xavier Mbuyamba na het gelijkspel bij Volendam-AZ (1-1).

Geen lach bij Mijnans ondanks debuut voor AZ: 'Niet zoals gehoopt'
Doelpuntenmaker Mbuyamba dacht aan drie punten tegen AZ: 'Met elf man had het gekund'
AZ-trainer Jansen miste 'killersmentaliteit' bij zijn ploeg
Volendam-trainer Jonk geloofde in winst tegen AZ: 'Jammer van rode kaart'

Atlético speelt met invaller Memphis gelijk

Atlético Madrid heeft zaterdag op eigen veld punten laten liggen tegen Getafe. De nummer 4 van La Liga kwam niet verder dan 1-1 tegen de laag geklasseerde ploeg uit de gelijknamige voorstad van Madrid.

Getafe had de voorgaande vier competitieduels verloren. Ook de in de slotfase ingevallen Memphis Depay kon Atlético niet aan de winst helpen.

Memphis Depay onderneemt een doelpoging tijdens Atlético Madrid-Getafe

UTR-HEE 47' | Debutant Bruma moet naar de kant

Een vervelend Heerenveen-debuut voor Jeffrey Bruma, die na een duel met Sander van de Streek hard op de grond valt en daarbij zijn linkerhand blesseert.

De centrale verdediger moet daarna direct worden vervangen.

FC Utrecht-sc Heerenveen 0-0

Jeffrey Bruma tijdens FC Utrecht-sc Heerenveen

Aftrap bij Excelsior-RKC

De vierde eredivisiewedstrijd van de avond is begonnen: Excelsior-RKC Waalwijk.

Bij FC Emmen-Vitesse (1-2) is de tweede helft onderweg en hetzelfde geldt ook bijna voor FC Utrecht-sc Heerenveen (0-0).

EMM-VIT 43' | GOAL FC Emmen!

Het wordt weer spannend aan de Oude Meerdijk als Jasin-Amin Assehnoun de aansluitingstreffer voor de thuisploeg maakt.

Hij profiteert van een matige redding van doelman Kjell Scherpen.

EMM-VIT 38' | GOAL Vitesse!

Hebben we hier te maken met het Phillip Cocu-effect? Vitesse komt namelijk al voor rust op 0-2 bij FC Emmen.

Carlens Arcus schiet de Arnhemmers op 0-2. De rechtsback zet de aanval zelf op en krijgt de bal terug van Melle Meulensteen.

FC Emmen-Vitesse 0-2

Blijdschap bij Vitesse na de 0-2

EMM-VIT 33' | GOAL Vitesse!

Vitesse komt op 0-1 in Emmen na een fraaie goal van

Kacper Kozlowski legt de bal achter de verdediging en Million Manhoef maakt het daarna sterk af.

FC Emmen-Vitesse 0-1

AZ loopt koppositie mis na gelijkspel

Het is over en uit in Volendam. AZ verspeelt twee punten in Noord-Holland: 1-1.

VOL-AZ 83' | GOAL AZ!

Daar is dan de gelijkmaker van AZ tegen de tien van Volendam.

Yukinari Sugawara geeft een voorzet die slecht wordt verwerkt door Volendammer Derry Murkin, die de bal midden in de zestien kopt. Odgaard krijgt de bal vervolgens voor zijn voeten en bedenkt zich geen moment.

FC Volendam-AZ 1-1

VOL-AZ 76' | Rode kaart Volendam

FC Volendam verdedigt zijn 1-0 voorsprong, maar moet wel met tien man verder.

Gaetano Oristanio krijgt de rode kaart, nadat hij Jordy Clasie een trap op z'n achillespees heeft gegeven.

Arbiter Pérez trok eerst een gele kaart, maar na advies van de VAR toverde hij alsnog de rode prent tevoorschijn.

FC Volendam-AZ 1-0

Volendam baalt na de rode voor Gaetano Oristanio

Bal rolt ook in Utrecht en Emmen

Terwijl AZ op achterstand staat in Volendam, zijn FC Emmen-Vitesse en FC Utrecht-sc Heerenveen inmiddels ook onderweg.

VOL-AZ 62' | GOAL FC Volendam!

Het is de thuisploeg die uit een standaardsituatie scoort tegen AZ.

Xavier Mbuyamba zet tussen de verdedigers van AZ zijn hoofd als eerste tegen de bal.

Karlsson wil strafschop, maar krijgt 'm niet

Jesper Karlsson denkt een strafschop te krijgen als hij door Damon Mirani in zijn rug wordt gelopen.

Arbiter Martin Pérez wuift een vermeende strafschop direct weg en krijgt daarbij gelijk van de videoscheidsrechter.

FC Volendam-AZ 0-0

VOL-AZ 52' | Eerste echte kans voor AZ

We hebben er 52 minuten op moeten wachten, maar de kopbal van Jens Odgaard is de eerste doelpoging van de AZ van de wedstrijd.

De Deen kopt de bal, die hij niet eens helemaal lekker raakte, voorlangs.

Geen wissels in de rust

De tweede helft van Volendam-AZ is onderweg. Er is in de rust aan beide kanten niet gewisseld.

Rust in Volendam

Het is rust in Volendam, waar nog niet is gescoord.

Bijow 'voor langere tijd' uitgeschakeld door gebroken pols

Feyenoord meldt dat doelman Justin Bijlow een gebroken pols heeft en is volgens de club "voor langere tijd" uitgeschakeld.

De keeper liep de blessure op tijdens de training in aanloop naar de wedstrijd tegen PSV. Bijlow trainde vrijdag nog mee met de selectie van trainer Arne Slot.

De doelman speelde dit seizoen tot nu toe alle 26 officiële wedstrijden voor Feyenoord.

Messi helpt PSG aan zege

Lionel Messi heeft Paris Saint-Germain in de Franse voetbalcompetitie aan een overwinning geholpen op Toulouse.

De Argentijnse spelmaker schoot de koploper na een uur spelen met een laag schot van buiten het zestienmetergebied op 2-1. Bij die stand bleef het ook. Voor Messi betekende het zijn tiende doelpunt dit seizoen in de competitie.

Goal Van den Boomen

De Nederlander Branco van den Boomen zette Toulouse in de twintigste minuut op voorsprong. De middenvelder scoorde uit een vrije trap. Doelman Gianluigi Donnarumma stond daarbij verkeerd opgesteld. De Marokkaan Achraf Hakimi maakte tegen het einde van de eerste helft, met een gekruld schot, gelijk.

'Niet fitte Bijlow mist Feyenoord-PSV'

Feyenoord-keeper Justin Bijlow moest de competitietopper tegen PSV laten schieten. De doelman is volgens het Algemeen Dagblad en Voetbal International niet fit genoeg.

Dat betekent voor Feyenoord een nieuwe tegenvaller. Eerder deze week zag trainer Arne Slot aanvallende middenvelder Sebastian Szymański voor een aantal weken uitvallen.

De wedstrijd tussen Feyenoord en PSV begint zondag om 14.30 uur.

Pröpper krijgt basisplaats van Cocu

Hij zit pas voor de tweede keer bij de selectie van Vitesse sinds zijn rentree als prof, maar Davy Pröpper is in de ogen van trainer Phillip Cocu klaar voor een basisplaats.

De middenvelder hoort bij de eerst elf voor de uitwedstrijd tegen FC Emmen. Marco van Ginkel, die deze week van PSV overkwam, zit op de bank.

Het duel begint om 20.00 uur.

Utrecht heeft Douvikas en Heerenveen met Bruma

FC Utrecht moet het nog altijd zonder de geblesseerde Bas Dost stellen, maar heeft in Tasos Douvikas de eredivisietopscorer in huis (10 goals).

Bij de bezoekers maakt Jeffrey Bruma zijn debuut. De centrale verdediger kwam in de voorbije transferperiode over van het Turkse Kasimpasa, waar hij zijn contract had ontbonden.

De aftrap bij FC Utrecht-sc Heerenveen is om 20.00 uur.

Aftrap!

Aftrap!

De bal rolt bij FC Volendam - AZ.

Volendammer Carel Eiting brengt de bal aan het rollen.

Man Utd verslaat Crystal Palace

Manchester United blijft meedraaien in de top van de Premier League. Trainer Erik ten Hag zag zijn formatie zaterdag op eigen veld winnen van Crystal Palace, 2-1. United staat daardoor voorlopig op de vierde plaats.

Al na 7 minuten nam de thuisclub afstand. De Portugees Bruno Fernandes benutte een strafschop die was toegekend wegens hands. Na de hervatting werd het 2-0. Marcus Rashford rondde af na een fraai opgezette aanval, waarbij de voorzet van Luke Shaw kwam.

Jeffrey Schlupp maakte het een kwartier voor tijd weer spannend, kort nadat bij Manchester de Braziliaan Casemiro met rood van het veld was gestuurd.

Wout Weghorst stond opnieuw in de basis bij United. Hij werd na ongeveer een uur vervangen. Oud-Feyenoorder Tyrell Malacia bleef op de bank bij de thuisclub.

Erik ten Hag zag dat het goed was

'Ontdekker' Van Stee over AZ-aankoop Mijnans

"Elke dag trainde hij met die grote lach van hem. Sven straalde altijd plezier uit."

Aan het woord is Henk van Stee, voormalig technisch directeur van Sparta Rotterdam. Hij was het die 4,5 jaar geleden Sven Mijnans van de amateurs naar Sparta haalde.

Sindsdien is het snel gegaan. Vanavond kan Mijnans zijn debuut maken bij kampioenskandidaat AZ, dat om 18.45 uur aantreedt tegen FC Volendam.

Lees hier het interview met Van Stee over de nieuwbakken AZ-middenvelder:

Ajax-opponent Union Berlin pakt koppositie, Haller scoort

FC Union Berlin staat in elk geval voor een dag op de eerste plaats in de Bundesliga. De formatie van trainer Urs Fischer won van 1. FSV Mainz 05 (2-1) en staat nu 2 punten boven titelverdediger Bayern München.

Bayern, dat sinds de winterstop nog niet won in de Duitse competitie, komt op zondag nog wel in actie tegen VfL Wolfsburg.

Union, binnenkort de tegenstander van Ajax in de tussenronde van de Europa League, speelde met Danilho Doekhi (ex-Vitesse) en Sheraldo Becker (ex-ADO Den Haag).

Sébastien Haller maakte enkele weken na zijn rentree zijn eerste Bundesliga-doelpunt voor Borussia Dortmund.

De voormalig Ajax-aanvaller, die wegens een ernstige ziekte maanden uit de roulatie was, maakte de 3-1 in het duel met SC Freiburg. Hij scoorde uit een voorzet van Raphaël Guerreiro.

Dortmund won met 5-1 en staat nu op de derde plaats.

Sebastien Haller (links) wordt gefeliciteerd door Jude Bellingham

Volendam met de bekende namen

FC Volendam heeft na het gelijkspel bij Ajax (1-1) en de winst op FC Groningen (3-2) een goede flow te pakken.

De Noord-Hollanders beginnen met de volgende elf tegen AZ:

AZ met debutant in basisopstelling

Wouter Goes in actie namens Jong AZ in de wedstrijd tegen De Graafschap op 30 september 2022

AZ-verdediger Wouter Goes heeft van coach Pascal Jansen een basisplaats gekregen in de uitwedstrijd tegen FC Volendam. De 18-jarige centrale verdediger maakt daarmee zijn debuut voor de Alkmaarders.

Goes neemt in de uitwedstrijd tegen FC Volendam de plaats in van Maxim Dekker, die vorige week tegen FC Utrecht (5-5) een knieblessure opliep en voorlopig is uitgeschakeld.

De aftrap bij FC Volendam-AZ is om 18.45 uur.

Arsenal morst punten

In de jacht op de veertiende landstitel heeft Arsenal zaterdagmiddag dure punten verspeeld. De koploper ging in Liverpool verrassend met 1-0 onderuit bij degradatiekandidaat Everton.

Het was pas de tweede nederlaag dit seizoen voor Arsenal, dat begin september onderuit ging bij Manchester United.

Wat gebeurde er op vrijdag?

In een volledig zwart tenue, als 'een ode aan de nacht', een eerbetoon aan de in december 2019 overleden Sparta-fan Jules Deelder, breidde Sparta vrijdagavond zijn ongeslagen reeks in de eredivisie naar negen wedstrijden.

De Rotterdammers speelden in Sittard met 0-0 gelijk bij Fortuna.