liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord wint op dooie gemakkie van NEC • Utrecht verslaat Excelsior

Een midweekse speelronde in de eredivisie, met vanavond:

  • EINDSTAND Go Ahead Eagles - AZ (1-4) Bekijk hier de samenvatting.
  • EINDSTAND Vitesse - FC Twente (2-2) Bekijk hier de samenvatting.
  • EINDSTAND Fortuna Sittard - SC Heerenveen (2-0) Bekijk hier de samenvatting.
  • EINDSTAND Feyenoord - NEC (2-0)
  • EINDSTAND FC Utrecht - Excelsior (1-0)

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog op je telefoon? Klik dan op het belletje!

liveblog gesloten

De stand van zaken na vanavond

Deze eredivisiedag zit erop, maar de speelronde is nog niet voorbij. Morgen staat de degradatiekraker tussen Cambuur en Groningen en Ajax - FC Volendam op het programma.

Dit is de stand in de eredivisie na vanavond:

Stand in de eredivisie

Feyenoord komt in tweede niet meer tot scoren en wint met 2-0

De tweede helft had voor de supporters ook op papier afgedaan kunnen worden. De rode kaart voor NEC in de eerste helft betekende het omslagpunt. Daarna wilde NEC de schade vooral beperken. Dit lukte ook en dus werd het 2-0 in de Kuip.

Feyenoord is door een 2-0 overwinning op NEC na achttien speelronden nog steeds koploper van de eredivisie en heeft vooralsnog alleen AZ als grootste bedreiging in gevecht om de landstitel.

Utrecht heeft de drie punten binnen (1-0)

FC Utrecht kreeg in de slotfase nog aantal aardige kansen, maar kwam niet tot scoren. Excelsior kreeg de bal ook niet in het doel en dus zijn de drie punten voor Utrecht. De eerste winstpartij voor Utrecht dit jaar.

FEY - EXC | 83' Zomeravondvoetbal in een koude Kuip

Hoewel het koud is in Rotterdam, heeft het spel iets weg van zomeravondvoetbal. De bal gaat rustig van voet tot voet bij Feyenoord en NEC hobbelt erachteraan. De NEC-spelers weten ook dat het vanavond niet gaat gebeuren.

De ruim 750 meegereisde fans weten dit ook en maken er maar het beste van.

UTR - EXC | 80' Utrecht kan niet doordrukken

Utrecht doet niet echt aan klantenbinding, terwijl dat wel kan tegen het krachteloze Excelsior. De thuisploeg is te slordig en mist de felheid van de eerste helft. Ondertussen is de marge maar één doelpunt, dus misschien kunnen de Rotterdammers nog een keer als een duveltje uit een doosje toeslaan.

FEY - NEC | 69' Debuut Kasanwirjo

Feyenoord-trainer Arne Slot ziet gebruikt het restant van de wedstrijd om enkele spelers rust te geven en andere spelers juist speeltijd te gunnen. Ook de kersverse aanwinst Neraysho Kasanwirjo mag in actie komen. De 20-jarige Amsterdammer kwam vorige week over van Groningen.

FEY - NEC | 56' Freewheelend Feyenoord

Feyenoord heeft na de rode kaart van NEC weinig meer te duchten van Nijmegenaren. De bal is voor de Rotterdammers en die kunnen ermee doen wat ze willen. Alleen de de marge vergroten lukt nog niet.

FEY - NEC (2-0)

UTR - EXC | Op de lat!

Utrecht-spits Douvikas kopt de bal tegen de lat. De voorsprong van Utrecht blijft minimaal.

UTR - EXC (1-0)

Ondertussen in Engeland ... Weghorst scoort

Wout Weghorst heeft zijn eerste doelpunt voor Manchester United gemaakt. In het League Cup-duel met Nottingham Forrest maakte hij vlak voor rust de 2-0.

Fortuna klimt richting linker rijtje: Limburgers verslaan thuis Heerenveen

Fortuna Sittard heeft goede zaken gedaan in de midweekse speelronde van de eredivisie. De thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen werd met 2-0 gewonnen, waardoor de degradatiezone steeds verder uit zicht raakt en het linker rijtje zelfs in beeld komt.

Lees meer:

Fortuna Sittard wint van gezapig Heerenveen

De spelers van Heerenveen lijken collectief een snipperdag te hebben opgenomen. Fortuna profiteert daarvan en wint met 2-0. De eerste overwinning van de Limburgers dit jaar.

FOR - HEE | 98' DOELPUNT Fortuna Sittard

Burak Yilmaz wordt neergehaald door Xavier Mous, de vervanger van Andries Noppert. Scheidsrechter Van der Laan kent een strafschop toe. De spits gaat zelf achter de bal staan en schiet raak.

FOR - HEE (2-0)

Rust in Rotterdam en Utrecht

Na het doelpunt van Feyenoord werd NEC nog even gevaarlijk. Feyenoord-doelman Justin Bijlow stond goed op te letten, waardoor Feyenoord met een comfortabele voorsprong gaat rusten (2-0).

In Utrecht blijft de thuisploeg beter tegen Excelsior. Gescoord is er alleen niet meer (1-0)

FEY - NEC | 48' DOELPUNT Feyenoord

Raak. Orkun Kokcü schiet onberispelijk raak. Jasper Cillessen stond aan de grond genageld.

FEY - NEC (2-0)

FEY - NEC | 47' Penalty Feyenoord en rood NEC

Giménez wordt neergelegd door Márquez. De VAR komt ertussen, dus de vraag is of de beslissing wordt teruggedraaid. Maar nee, de verdediger van NEC krijgt juist rood in plaats van geel.

FEY - NEC | 38' Paixão verlaat het veld

In de Klassieker was er nog een heldenrol voor hem weggelegd, maar vandaag moet Igor Paixão nog voor rust het veld verlaten. Hij sjokt licht geblesseerd het veld. Hij wordt vervangen door Oussama Idrissi.

FEY - NEC (1-0)

UTR - EXC | 37' Doelpunt Utrecht afgekeurd

Ook in Utrecht moet de VAR in actie komen. Utrecht lijkt de tweede treffer te maken, maar er is hands gesignaleerd. "La Cucamarcha" mag dus niet voor de tweede keer klinken in het Utrechtse stadion.

FEY - NEC | 36' Ik zie ik zie, wat jij niet ziet

De VAR roert zich plotseling. Niemand in het stadion lijkt te weten waarom. De scheidsrechter ook niet, dus hij geeft geen strafschop.

FEY - NEC (1-0)

UTR - EXC | 29' Utrecht fel

In de eigen Galgenwaard speelt Utrecht zoals de Utrechters het willen zien. Strijdend en fel. Excelsior laat echter ook zien dat het kan voetballen en deelt af en toe speldenprikjes uit.

UTR - EXC (1-0)

FEY - NEC | 28' NEC komt er niet doorheen

Feyenoord houdt de gelederen aardig gesloten. NEC probeert het wel, maar komt er niet doorheen. Feyenoord stapelt de kansen op niet op elkaar.

FEY - NEC (1-0)

FOR - HEE | 58' DOELPUNT Fortuna

Leven in de brouwerij in Limburg. Fortuna Sittard komt op voorsprong. Burak Yilmaz is een keer aangever. De Turk bedient Embalo.

FOR - HEE (1-0)

FEY - NEC | 8' DOELPUNT Feyenoord

Ook Feyenoord is uitstekend aan de wedstrijd begonnen. Javairo Dilrosun is het beginstation en het eindstation van een goedlopende aanval.

FEY - NEC (1-0)

Dilrosun scoort op aangeven van Pedersen

UTR - EXC | 6' DOELPUNT Utrecht

Een pikstart voor FC Utrecht. Bozdogan zet Douvikas alleen voor de keeper en de Griek schiet binnen.

UTR - EXC (1-0)

Vuurwerk in de Galgenwaard

De spelers van FC Utrecht en Excelsior worden begroet middels knallen en flitsen.

Opstelling Excelsior

Marinus Dijkhuizen heeft niets veranderd aan zijn opstelling. Waarom zou hij ook? Afgelopen vrijdag werd er met 2-0 van Volendam gewonnen.

Opstelling FC Utrecht

Bas Dost ontbreekt bij FC Utrecht. Tasos Douvikas neemt de plek in de spits in. Jens Toornstra en Sander van der Streek keren wel weer terug in de opstelling van trainer Michael Silberbauer. Luuk Brouwers en Amin Younes nemen weer plaats op de bank.

Opstelling NEC

NEC-trainer Rogier Meijer heeft zijn elftal op één plek gewijzigd. Soufian El Karouani speelt in plaats van Calvin Verdonk.

FOR - HEE | Rust in Sittard

De spelers van Fortuna Sittard en SC Heerenveen gaan aan de thee. Beide ploegen hebben mogelijkheden gekregen, maar het is tot dusver nog weinig verheffend.

VIT - TWE | 95' AFGELOPEN (2-2)

Na een spectaculaire tweede helft delen Vitesse en Twente de punten.

FC Twente heeft de kans laten liggen om zich stevig te nestelen op de derde plaats in de eredivisie. In Arnhem kwam de ploeg van trainer Ron Jans, die nog niet wil dromen van een mogelijke landstitel, niet verder dan 2-2 bij Vitesse

GAE - AZ | 95' DOELPUNT AZ en EINDE wedstrijd.

Zico Buurmeester vergroot de marge weer voor AZ. Jeugdexponent Zico Buurmeester zorgt voor het slotakkoord. De wedstrijd is namelijk ook gelijk afgelopen.

AZ is in ieder geval twee uur koploper van de eredivisie. Door een 4-1 zege bij Go Ahead Eagles komen de Alkmaarders op 39 punten. Eén punt meer dan Feyenoord, dat later vanavond nog in actie komt tegen NEC.

GAE - AZ | 91' DOELPUNT Go Ahead Eagles

De Eagles doen wat terug. Willum Willumsson schiet de bal langs keeper Ryan en redt de eer.

GAE - AZ (1-3)

VIT - TWE | 91' Doelpunt Twente afgekeurd

Opluchting bij Vitesse. De ploeg uit Arnhem speelde zeer behoorlijk, maar leek toch de deksel op de neus te krijgen. Wie anders dan Ricky van Wolfswinkel scoort. Tenminste, dat dacht iedereen. Volgens de VAR stond hij in buitenspelpositie. Het is millimeterwerk. De stand is dus nog steeds gelijk.

VIT - TWE (2-2)

GAE - AZ | 87' DOELPUNT AZ

AZ werkt ontspannen toe naar het eindsignaal. En dat komt mede door uitblinker Sugawara. Hij gaf al twee assists en maakt nu ook een goal. Hij schiet een afvallende bal van buiten de zestien strak binnen. Een mooie goal tijdens een wedstrijd die erg mooi is voor de Japanner.

Go Ahead Eagles werd in de tussentijd maar één keer echt gevaarlijk,

GAE - AZ (0-3)

VIT - TWE | 78' Vitesse maakt indruk

Vitesse laat zich van zijn beste kant zien. De club uit Arnhem creëert meerdere kansen. Twente-keeper Lars Unnerstall moet regelmatig handelend optreden.

VIT - TWE (2-2)

Opstelling Feyenoord • Geen Danilo

Feyenoord-trainer Arne Slot kiest tegen NEC voor Santiago Giménez en buitenspeler Javairo Dilrosun. Danilo en Alireza Jahanbakhsh, die bij de Klassieker (2-2) nog aan de aftrap verschenen zijn naar de bank verwezen.

Aanwinst Neraysho Kasanwirjo zit ook op de bank en kan zijn debuut maken.

Feyenoord

FOR - HEE | 15' Nog geen grote kansen

Fortuna Sittard - SC Heerenveen is nog geen lust voor het oog. Beide ploegen moeten nog op gang komen.

VIT - TWE | 67' Het blijft leuk in Arnhem

Voldoende amusement in de Gelredome. Vitesse claimt een penalty en in de tegenaanval is Twente gevaarlijk via Misidjan en Sem Steijn.

VIT - TWE | 59' DOELPUNT Twente

Wat een begin van de tweede helft zeg. Twente trekt de stand gelijk. Vaclav Cerny ramt de bal binnen.

VIT - TWE (2-2)

GAE - AZ | DOELPUNT AZ

Djordje Mihailovic scoort bij zijn basisdebuut. Sugawara geeft opnieuw een goede voorzet en de Amerikaan kopt binnen. Zijn eerste eredivisiedoelpunt voor AZ.

GAE - AZ (0-2)

VIT - TWE | 55' Vitesse gaat door

En daar is de volgende kans voor Vitesse. Wittek schiet voorlangs, dus de problemen voor Twente worden niet groter.

Ondanks de voorsprong wisselt Vitesse-trainer Philip Cocu wel twee keer. Mohamed Sankoh en Toni Domgjoni komen voor Bialek en Kozlowski.

VIT - TWE | 52' DOELPUNT Vitesse

Vitesse komt geweldig uit de startblokken. Matus Bero neemt de bal goed mee na een goed voorbereidend werk van Bialek en schiet binnen.

VIT- TWE (2-1)

De tweede helft is begonnen

Op beide velden is de wedstrijd weer hervat. Bij Twente is er gewisseld. Sampsted is achtergebleven in de kleedkamer. Joshua Brenet neemt zijn plek op de rechtsbackpositie in.

Go Ahead Eagles en AZ starten ongewijzigd aan de tweede helft.

Fortuna Sittard en SC Heerenveen beginnen over een kleine tien minuten aan de wedstrijd.

Noppert geblesseerd afgehaakt in warming-up

Andries Noppert is geblesseerd afgehaakt in de warming-up. Xavier Mous vervangt de doelman. Verder stuurt Kees van Wonderen dezelfde namen het veld op als voor de wedstrijd tegen Groningen. Die wedstrijd werd met 3-1 gewonnen. Kijken of deze spelers ook met Mous drie punten kunnen binnenslepen.

Sc Heerenveen

Rust op de velden

Het is rust op de velden. Vitesse houdt Twente vooralsnog in bedwang (1-1). AZ staat in Deventer voor tegen Go Ahead Eagles (1-0).

VIT - TWE | 43' DOELPUNT Vitesse

Vitesse trekt de stand gelijk (1-1). Bij Twente denkt/hoopt men dat er een overtreding op Virgil Misidjan wordt gemaakt, maar hij gaat te gemakkelijk te neer. Dit vindt scheidsrechter Marc Nagtegaal ook. Vidovic gaat door en via het been van Pröpper dwarrelt de bal binnen. De onfortuinlijke Twente-verdediger krijgt de goal op zijn naam.

VIT - TWE (1-1)

GAE - AZ | 38 DOELPUNT AZ

Ook AZ is op voorsprong gekomen. De ploeg van Pascal Jansen drong al een tijdje aan, maar een kleine tien minuten voor tijd breekt Vangelis Pavlidis de ban. De Griekse spits weet wel raad met de lage voorzet van Yuki Sugawara.

GAE - AZ (0-1)

VIT - TWE | 33' DOELPUNT Twente

Michel Vlap werd onderuitgehaald in het strafschopgebied en Twente krijgt een penalty. Ricky van Wolfswinkel schiet raak vanaf elf meter. Tot nu toe was er niet zoveel aan de hand voor Vitessse.

VIT-TWE (0-1)

VIT - TWE | 26' De kansen komen

Vitesse en Twente hebben allebei een grote kans mogen noteren. Melle Meulensteen schoot namens de Arnhemmers over. Zijn Twente-collega Michel Vlap deed hetzelfde vanuit kansrijke positie.

GAE - AZ | 20' Ook nog geen goals in Deventer

Ook bij Go Ahead Eagles - Twente zijn er nog geen doelpunten gevallen. De Alkmaarders zijn wel beter en hebben enkele mogelijkheden gehad.

VIT - TWE | 17' Nog geen goals, wel een wissel

Vitesse en Twente hebben na een dik kwartier nog niet gescoord.

Wel is er al gewisseld. Sondre Tronstad verlaat geblesseerd het veld. Voor hem in de plaats komt Dominik Oroz. De Oostenrijker speelt voor het eerst sinds vorig seizoen voor Vitesse. De verdediger moest in het najaar zijn dienstplicht vervullen.

Opstelling Fortuna Sittard

Ook de opstellingen van de 'acht uur-wedstrijd' druppelen binnen. Fortuna Sittard gooit de ploeg op meerdere plekken om. Zo spelen Kristijan Bistrovic, Oğuzhan Özyakup, George Cox en Umaro Embalo. Dit gaat ten koste van Tijani Noslin, Deroy Duarte, Rémy Vita en Stipe Radic.

Scherpschutter Burak Yilmaz staat natuurlijk wel 'gewoon' in de spits.

Fortuna Sittard

De eerste twee wedstrijden zijn begonnen

In Arnhem en Deventer zijn de wedstrijden begonnen.

Het is niet echt warm op de velden. Dit is te zien aan AZ-keeper Matthew Ryan.

Opstelling FC Twente

Ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen FC Utrecht (2-0) voert Twente-trainer Ron Jans één wijziging door. Rechtsback Alfons Sampsted neemt de plek in van Joshua Brenet.

FC Twente

Opstelling Vitesse

Vitesse-trainer Philip Cocu verloor afgelopen zaterdag met minimale cijfers van zijn oude club PSV (1-0). Hij kiest voor enkele nieuwe namen. Keeper Daan Reiziger vervangt Kjell Scherpen, die rood kreeg tegen PSV. Maximilian Wittek zakt een linie en wordt linksback, waardoor Mitchell Dijks weer op de bank zit. Gabriel Vidović is de nieuwe linksbuiten.

Middenvelder Kacper Kozlowski speelt in plaats van Enzo Cornelisse. Bartosz Bialek staat in de spits in plaats van Mohamed Sankoh.

Vitesse

Opstelling AZ

AZ won afgelopen weekend met 3-1 van Fortuna Sittard en moet de opstelling noodgedwongen op 1 plek wijzigen. Dani de Wit raakte geblesseerd. Trainer Pascal Jansen kiest tegen Go Ahead Eagles voor Djordje Mihailovic als aanvallende middenvelder.

De Amerikaan werd in de zomer door overgenomen van CF Montréal. Hij speelt pas sinds de winter voor AZ, omdat hij het seizoen bij zijn oude club afmaakte.

Verdediger Sam Beukema is net zoals De Wit geblesseerd en speelt dus niet tegen de club waar hij jarenlang speelde.

Opstelling van AZ tegen Go Ahead Eagles

Opstelling Go Ahead Eagles

Eagles-trainer René Hake voert één wijziging door ten opzichte van de laatste wedstrijd, die anderhalf week geleden tegen Utrecht (2-2) gespeeld werd. Centrale verdediger José Fontan speelt in plaats van Jay Idzes, die wel op de bank zit.

Opstelling van Go Ahead Eagles tegen AZ

Mahi moet zorgen voor doelpunten

Waar Robbin Ruiter de ballen eruit moet halen, moet Mimoun Mahi de ballen erin schieten. De 28-jarige aanvaller wordt het komende halfjaar gehuurd van FC Utrecht. Morgen zal Cambuur nog niets aan hem hebben, want hij is nog niet fit genoeg om te debuteren.

Nieuwe Cambuur-spits Mahi: 'Nog 17 finales, we gaan nog veel punten pakken'

Ultee grijpt in en kiest voor andere keeper

Het gaat niet goed met SC Cambuur. De ploeg staat onderaan met negen punten. Morgen staat de belangrijke wedstrijd tegen mede-ploeteraar FC Groningen op het programma. Cambuur trainer Sjors Ultee heeft alvast verklapt dat hij kiest voor een andere doelman. Robbin Ruiter speelt in plaats van João Virginia.

Cambuur-trainer Ultee voert keeperswisseling door: 'Doet pijn, maar gaat om kwaliteit'

Zo staat het er momenteel voor in de eredivisie

De stand in de eredivisie.

Vitesse op zoek naar eerste overwinning 2023

Vitesse wacht nog op de eerste winstpartij van dit jaar. Na gelijke spelen tegen AZ en NEC werd afgelopen weekend met 1-0 verloren van PSV. Het zal voor de Arnhemmers niet makkelijk worden om vanavond te winnen, want FC Twente is de tegenstander.

FC Twente won drie van de vier wedstrijden die het dit jaar gespeeld heeft. Alleen in de uitwedstrijd tegen Ajax werd er gelijkgespeeld.

Een uitgerust Go Ahead Eagles tegen AZ

Go Ahead Eagles verschijnt uitgerust aan de aftrap vanavond. Vanwege de winterse weersomstandigheden werd de wedstrijd van afgelopen weekend tegen RKC Waalwijk afgelast. Die wedstrijd wordt volgende week woensdag ingehaald.

Maar eerst zullen de Deventenaren zich richten op de wedstrijd die over een dik uur begint. Dan is AZ de tegenstadner.

Ondertussen in München....

Bayern München is niet te spreken over het gedrag van zijn aanvaller Serge Gnabry. Technisch directeur Hasan Salihamidzic vindt het tripje van de 27-jarige Duitser naar Parijs op een vrije dag "amateuristisch". Salihamidzic gaat het hier met Gnabry over hebben.

Gnabry ging zondag naar een mode-evenement in Parijs, twee dagen na de hervatting van de Bundesliga tegen RB Leipzig (1-1). De international postte hier veel foto's van op sociale media. "Dat is amateuristisch, precies wat Bayern München niet is: ergens rondhangen als je een vrije dag hebt", zei Salihamidzic.

Onderzoek naar fraude bij overname voetbalclub Anderlecht

Bij de overname van Anderlecht door de Belgische zakenman Marc Coucke in 2017 is mogelijk grootschalig gefraudeerd. Volgens het Belgische magazine De Tijd wil het federaal parket veertien verdachten vervolgen, die ervan worden verdacht met gesjoemel de prijs voor de Belgische voetbalclub te hebben opgedreven.

Het gaat onder anderen om de voormalig topbestuurders Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck van de Brusselse club.

Twee duels schorsing voor Mauro Junior

Dader Mauro Junior is minder lang afwezig dan slachtoffer Mendes. De tuchtcommissie van de KNVB heeft de linksback een schorsing van drie duels, waarvan één voorwaardelijk, opgelegd.

FC Emmen lang zonder Mendes na harde overtreding Mauro Júnior

FC Emmen-speler Rui Mendes ligt er zeker zes weken uit door de blessure die hij dinsdagavond tegen PSV (1-0-zege) opliep. Mauro Júnior maakte een harde overtreding op de 23-jarige Portugees. Dat leverde de PSV'er een rode kaart op. Mendes hield er een beschadiging aan de binnenband van zijn rechterknie aan over.

Mendes moet zeker zes weken in een brace en kan daarna volgens Emmen pas gaan 'optrainen'. De Portugees deed dit seizoen in alle wedstrijden mee van de nummer 15 van de eredivisie.

Overtreding van Mauro Junior op Rui Mendes

Welkom!

De achttiende speelronde wordt doordeweeks afgewerkt. Vanavond staan er maar liefst vijf wedstrijden op het programma. Go Ahead Eagles speelt om 18:45 tegen AZ. Ook Vitesse en FC Twente trappen om die tijd af. Fortuna Sittard neemt het om 20.00 uur op tegen SC Heerenveen.

Om 21.00 ontvangt koploper Feyenoord, NEC. Excelsior gaat op bezoek bij FC Utrecht (ook om 21.00 uur).

Gisteren zorgde Emmen al voor een daverende verrassing door thuis met 1-0 van PSV te winnen. Die andere wedstrijd van gisteren, tussen Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk, eindigde in 0-0.