liveblog
NOS SportAangepast

WK hockey: Nederland dankzij 5-1 zege op Zuid-Korea naar halve finale tegen Belgen

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje.

liveblog gesloten

Tot vrijdag!

Ook vrijdag kun je weer bij ons terecht voor een liveblog van de clash tegen de Belgen. Tot die tijd houden we je via NOS.nl op de hoogte van de ontwikkelingen in Bhubaneshwar. Bedankt voor het volgen en graag tot vrijdag!

De samenvatting!

Nederlandse hockeyers rekenen na rust af met Zuid-Korea in kwartfinales WK (5-1)

Vrijdag: om 14.30 uur halve finale tegen België

Vrijdagmiddag om 14.30 uur neemt Nederland het op tegen België - met bondscoach Michel van de Heuvel - om een plek in de finale. Daarvoor, om 12.00 uur is de andere halve finale tussen Australië en Duitsland.

Man of the Match: Koen Bijen

"Ik ben niet zo groot als Wout Weghorst", lachte de goaltjesdief van Oranje bij Ziggo. "Maar ik hou wel net als hij van doelpunten maken."

Koen Bijen maakte de eerste twee treffers van Oranje en werd uitgeroepen tot Man of the Match.

Zuid-Korea neemt afscheid van WK

De Zuid-Koreanen nemen met opgeheven hoofd afscheid van het WK.

De cijfers

De statistieken van de kwartfinale Nederland - Zuid-Korea.

AFGELOPEN: NEDERLAND NAAR HALVE FINALES!

Het is klaar in Bhubaneswar! Nederland is terug bij de beste vier van de wereld en speelt vrijdagmiddag in de halve finales tegen wereldkampioen en olympisch kampioen België.

Vier jaar geleden beleefden de Belgen hun doorbraak in India door Nederland in de finale van het WK te kloppen.

EINDSTAND: Nederland-Zuid-Korea 5-1

Q4 57' GOAL NEDERLAND

Seve van Ass haalt nog een corner na een knappe dribbel op de achterlijn. Deze corner levert via Brinkman niet veel op, maar wel een nieuwe corner (nummer zeven). En die vliegt er wel in! Teun Beins pusht de bal hard door het midden: 5-1!

Nederland-Zuid-Korea 5-1

Teun Beins viert de 5-1 van Nederland tegen Zuid-Korea.

Q4 51' GOAL ZUID-KOREA

Na net 200 minuten spel is daar dan toch de eerste tegengoal voor Nederland dit WK. Seo In-woo maakt hem met een verrassende push in de korte hoek: 4-1.

Nederland-Zuid-Korea 4-1

Seo In-woo maakte de eerste treffer tegen Nederland dit WK en dat mag je best vieren.

Q4 50' GOAL NEDERLAND

Het vuurwerk klinkt weer in Bhubaneswar, want het is 4-0 geworden voor Nederland. Steijn van Heijningen maakt hem, met een beetje geluk dat wel. De bal verdwijnt via een tegenstander hoog in het doel.

Nederland-Zuid-Korea 4-0

Steijn van Heijningen (rechts) is de gevierde man na de 4-0 van Nederland

Q4 47' Wat een kans voor Brinkman

Ook in het vierde kwart begint Oranje sterk met een enorme kans voor Thierry Brinkman! Hij schiet de bal rakelings voorlangs. Nederland heeft dit toernooi trouwens al 25 doelpunten gemaakt en welgeteld nul treffers tegen gekregen. Mooie cijfers.

Nederland-Zuid-Korea 3-0

Straks om 16.30 uur, NPO 1: lange samenvatting

Dit is ook een goed moment om te melden dat om 16.30 uur een lange samenvatting van deze kwartfinale tussen Nederland en Zuid-Korea te zien is op NPO 1.

De spelers van Oranje vieren de 3-0 tegen Zuid-Korea.

Einde derde kwart: Oranje op rozen na sterke fase

Dit mag niet meer mis, zou je zeggen. Met nog een kwart te gaan leidt Nederland met 3-0 tegen Zuid-Korea! Koen Bijen maakte er twee, Justen Blok maakte de derde.

Nederland-Zuid-Korea 3-0

Vreugde bij doelpuntenmaker Koen Beijen

Q3 42' Ook vijfde, zesde en zevende strafcorner Zuid-Korea

Ook Zuid-Korea krijgt een vijfde strafcorner, maar pas de eerste na rust. En ook meteen een zesde en die knalt via de handschoen van Blaak en de onderkant van de lat terug het veld in! Daar komt Oranje goed weg.

Wel krijgen de Koreanen weer een corner, maar die wordt op de lijn gestopt door De Vilder.

Nederland-Zuid-Korea 3-0

Q3 40' Vijfde strafcorner Nederland

In dit derde kwart is het alleen Nederland dat de klok slaat. Het krijgt nu weer een strafcorner, de vijfde al deze wedstrijd. Daar moest wel een referral aan te pas komen, maar de Nederlanders hadden het goed gezien en behouden dus het recht om de VAR aan te vragen.

De corner zelf levert dit keer niets op.

Nederland-Zuid-Korea 3-0

Q3 35' GOAL NEDERLAND

Een schitterende goal van Nederland! Jip Janssen zet de Koreanse verdediging op het verkeerde been met een schijnpass en vindt de vrije Justen Blok vrij. Blok legt hem prachtig in het doel: 3-0! Dit moet de beslissing zijn...

Nederland-Zuid-Korea 3-0

Justen Blok mag even nagenieten op de bank van zijn 3-0 tegen Zuid-Korea.

Q3 32' Vierde stafcorner Nederland

Nederland wil nu echt zaken doen en forceert meteen weer een strafcorner. Maar dit keer glipt de bal onder de stick van stopper Balk door. Slordig.

Nederland-Zuid-Korea 2-0

Q3 33' GOAL NEDERLAND

Weer Koen Bijen! De Koreaanse doelman moet een rebound toestaan op de inzet van Janssen en dan is Bijen er weer als de kippen bij. De VAR kijkt er nog naar, maar de goal staat: 2-0!

Nederland-Zuid-Korea 2-0

Nederlandse fans vieren de 2-0 van Koen Bijen, onder hen oud-international Jacques Brinkman.

Q3 31' Derde kwart begonnen

Het derde kwart begint meteen met de derde Nederlandse strafcorner. Jorrit Croon onderschept een bal rond de middenlijn en via twee schijven krijgt hij hem zelf terug. Zijn inzet wordt door de keeper naast het doel getikt, maar Nederland houdt wel een strafcorner over. De derde van de wedstrijd.

Nederland-Zuid-Korea 1-0

Delmee: 'Minder corners weg geven'

In het hockey kun je de bondscoach gewoon interviewen voor het begin van de tweede helft. Dus ook Jeroen Delmee. "We moeten het verdedigend iets beter doen", vertelt de NEderlandse bondscoach. "Ik vond dat we iets te veel corners weg gaven."

India is een hockeygek land

Het stadion in Bhubaneswar is nog altijd goed gevuld voor de laatste kwartfinale tussen Oranje en Zuid-Korea.

Einde tweede kwart: Oranje leidt tegen sterk Zuid-Korea

Het is rust in India, waar Nederland een zwaarbevochten 1-0 voorsprong verdedigt tegen Zuid-Korea. Koen Bijen maakte het Nederlandse doelpunt.

Nederland-Zuid-Korea 1-0

Bondscoach Jeroen Delmee juicht na de 1-0 van Koen Bijen.

Q2 28' Strafcorner Zuid-Korea

De derde strafcorner van Zuid-Korea wordt goed verdedigd, maar de Koreanen krijgen nog een vierde. En die inzet belandt via een Nederlands been keihard in het gezicht van scheidsrechter Ben Göntgen. Die moet vervangen worden door Raghu Prasad, de reserve-arbiter.

Nederland-Zuid-Korea 1-0

Q2 27' GOAL NEDERLAND

Nederland komt op 1-0 tegen Zuid-Korea! Koen Bijen maakt hem, maar de treffer komt vooral op conto van Thierry Brinkman. Want die dribbelt helemaal over de achterlijn tot voor het Koreaanse doel en dan hoeft Bijen de bal alleen maar binnen te prikken.

Nederland-Zuid-Korea 1-0

  • NOS
    Na het voorwerk van Thierry Brinkman prikt Koen Bijen de bal in het doel.
  • NOS
    Koen Bijen wordt geknuffeld na zijn 1-0 tegen Zuid-Korea.

Q2 25' Van Heijningen bijna!

Steijn van Heijningen haalt verwoestend uit, maar de Koreaanse goalie verricht een heel knappe redding. Die hadden we al geteld...

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Q2 24' Wat een kans voor Zuid-Korea!

Nederland speelt voorzichtig dit tweede kwart, bang voor de razendsnelle counters van Zuid-Korea. Toch werd Oranje net overlopen door de Koreanen (die trouwens weer met elf zijn). De pass is prachtig, maar De Vilder krijgt zijn stick er nog net tegen en ziet dat de bal net naast het Nederlandse doel hobbelt.

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Q2 22' Koreanen even met tien

De Zuid-Koreanen moeten even met tien man verder, want Jeong Jun-woo krijgt een groene kaart.

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Q2 16' Tweede kwart

We gaan weer verder met het tweede kwart. Nederland speelt de bal even rond, op zoek naar een gaatje.

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Einde eerste kwart: veel kansen, geen goals

Het eerste kwart zit erop in Bhubaneshwar. We hebben veel kansen over en weer gezien in een moordend tempo. Maar nog geen goals. Dat kan op deze manier nooit lang duren.

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Jorrit Croon en Derck de Vilder overleggen in de halve finale tegen Zuid-Korea.

Q1 13' Tweede strafcorner Nederland

Koen Bijen denkt de tweede strafcorner van Oranje te hebben geforceerd, maar Zuid-Korea betwist die beslissing. Bijen zou zijn voorzet met de bolle kant hebben geraakt, zeggen de Koreanen. Maar de VAR gaat daar niet in mee en dus zijn de Koreanen nu al hun recht op een referral kwijt.

De corner zelf eindigt in een sof: de bal stroopt onder de stick van Janssen. Kans verkeken.

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Q1 11' Kans Wortelboer

Het spel golft echt op en neer. Nu is het Nederland weer met een goede kans. Floris Wortelboer haalt snoeihard uit, maar zijn schot scheert voorlangs.

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Q1 10' Tweede strafcorner Zuid-Korea

Zuid-Korea krijgt weer een strafcorner na een knappe aanval. Maar ook deze keer wordt de inzet door uitloper Balk gesmoord.

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Q1 8' Snelle counter Nederland

Een opwindende minuut in Bhubaneshwar: eerst duiken de Zuid-Koreanen met drie man op in de cirkel van Nederland na een foutje van Tijmen Reyenga, maar tot een schot komen de Koreanen niet. En in de tegenaanval is Terraance Pieters razendsnel aan de overkant, maar zijn harde schot wordt gestopt.

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Terrance Pieters slikt de teleurstelling weg na zijn knappe actie.

Q1 5' Strafcorner Nederland

Ook Nederland krijgt zijn eerste strafcorner na goed doorzetten van Thierry Brinkman. Jip Janssen staat klaar, maar zijn push gaat via een Koreaan naast het doel. De bal kwam trouwens tegen de heup van de Koreaan. Dat betekent dat de inzet van Janssen te hoog was en dus wordt gefloten voor gevaarlijk spel.

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Q1 1' Strafcorner Zuid-Korea

De eerste strafcorner van de wedstrijd is voor Zuid-Korea. Van Dam krijgt de bal op de voet. De corner wordt geneutraliseerd door goed uitlopen van Lars Balk, al krijgt hij de bal wel op zijn onderbeen. Dat had ook een nieuwe corner kunnen zijn, maar de arbitrage (en de Koreanen) laten het erbij.

Nederland-Zuid-Korea 0-0

Begonnen!

De bal rolt in Bhubaneshwar!

Nederland-Zuid-Korea 0-0

De volksliederen klinken

We gaan bijna beginnen.

Dit zijn de elf van Oranje en Zuid-Korea.

Duitse hockeyers tonen veerkracht

In navolging van Australië en België heeft Duitsland zich als derde land geplaatst voor de halve finales van het WK hockey.

De Duitsers wonnen in een spannende wedstrijd na shoot-outs van Engeland, waarin Duitsland met 4-3 won na een 0-2 achterstand.

Na de reguliere speeltijd was de eindstand 2-2, waarbij Duitsland eveneens terugkwam van 0-2.

Duitsland speelt in de halve finales tegen Australië. België wacht op Nederland of Zuid-Korea.

De WK-herinneringen van Van Dam: 'Er wordt meer van mij verwacht'

Thijs van Dam vertelt over zijn ervaringen op het WK hockey in 2018. Dat zijn mooie en minder mooie herinneringen.

Van Dam koestert mooie WK-herinneringen: 'Spelen in India is geweldig'

Goede generale

De Nederlandse hockeyers bereikten vorige week donderdag probleemloos de kwartfinales. Na twee soepele 4-0 zeges op Maleisië en Nieuw-Zeeland werd in Bhubaneswar het kwaliteitsarme Chili met liefst 14-0 verslagen.

Bekijk hieronder de samenvatting:

Oranjehockeyers boeken tegen Chili grootste zege ooit op een WK

Bondscoach Delmée heeft vertrouwen in goed resultaat

Bondscoach Jeroen Delmée heeft vertrouwen in een goed resultaat. "Er zit geen enkele onderschatting bij de groep van 'dit gaan we wel even doen'. Dus de focus is goed. We hebben de afgelopen vijf dagen nog stevig getraind om de boel scherp te houden. We hebben ook gewerkt aan de mentale frisheid en gezorgd voor goede benen."

Bondscoach Jeroen Delmée

Resultaten eerste twee kwartfinales

Resultaten eerste twee kwartfinales:

Australië-Spanje 4-3

België-Nieuw-Zeeland 2-0

Welkom!

Nederland speelt op het wereldkampioenschap in India om 14.30 uur (Nederlandse tijd) de kwartfinale tegen Zuid-Korea. Bij winst wacht Oranje vrijdag een halve finale tegen België.

Een ruime samenvatting van het duel zal te zien zijn op NPO 1 (om 16.30 uur), op NOS.nl en in de NOS-app.