liveblog
NOS NieuwsAangepast

Voormalig kerkgebouw in Veghel in brand • Verbod op vuurwerk in steden massaal genegeerd

 • Nederland knalt het nieuwe jaar in met veel vuurwerk
 • Dat gebeurt ook in plaatsen waar een vuurwerkverbod geldt
 • Uit meerdere steden komen berichten over autobranden
 • In Veghel woedt een grote brand in een leegstaand voormalig kerkgebouw
 • Man overlijdt na ongeval carbidschieten Diessen
liveblog gesloten

Centrum Leeuwarden druk met feestgangers

In het centrum van Leeuwarden is het druk met uitgaanspubliek.

Veel mensen bij Hofvijver, maar geen vuurwerkshow

Ondanks dat er geen vuurwerkshow is, zijn veel inwoners van Den Haag toch naar de Hofvijver gekomen. De politie probeert de massa in goede banen te leiden en roept daarbij de toeschouwers op om te vertrekken.

Veel mensen bij Hofvijver, maar geen vuurwerkshow

Groningen luidt het nieuwe jaar in

Het vuurwerk boven de stad Groningen gefilmd vanuit de Tasmantoren.

Agenten in Assen en Hoogeveen mee met de brandweer

Agenten hebben in Hoogeveen en Assen brandweermensen geholpen bij hun werk. "Agenten zorgen ervoor dat de brandweer zijn werk kan door ruimte te scheppen", zegt een woordvoerder tegen de NOS.

ME uitgerukt in Assen en Hoogeveen om brandweer te beschermen

Voormalig kerkgebouw in Veghel in brand, vlammen slaan uit het dak

In Veghel staat een voormalig kerkgebouw aan De Hermey in brand. Op beelden is te zien dat er vlammen uit het dak en uit de ramen komen. Het is de voormalige congregatiehal, naast de Lambertuskerk. Die staat niet in brand.

Pastoor Smulders: "Kort na twaalf uur zagen we de brand. Nu staat het tot aan de grond toe af te fakkelen. Je weet niet wat je meemaakt."

Het gebouw dat in brand staat en als verloren moet worden beschouwd, stond leeg. Er waren plannen om het pand om te bouwen tot een appartementencomplex.

Beelden van het vreugdevuur in het Amsterdamse Floradorp

Ondanks een verbod van de driehoek (gemeente, politie, justitie) werd het vreugdevuur in Floradorp toch aangestoken door buurtbewoners. AT5 heeft daarvan de eerste beelden.

Vuurwerk en autobranden in Utrecht

In Utrecht is 2023 ook begonnen met vuurwerk. Maar de brandweer moest ook uitrukken voor autobranden.

Vuurwerk en autobranden in Utrecht

In beeld: vuurwerk boven Den Haag

 • Regio 15
 • Regio 15
 • Regio 15

Ook in Zaandam wordt veel afgestoken

Vuurwerk ondanks vuurwerkverbod in Nijmegen

Nijmegen, een van de grotere steden met een vuurwerkverbod, is het nieuwe jaar knallend begonnen. Rond middernacht werd er oorverdovend veel geknald in de stad. Ook gingen overal vuurpijlen de lucht in.

De politie had vooraf al laten weten niet te gaan handhaven op het afsteken van vuurwerk, alleen bij grote excessen.

Brand op speelveld Middelburg

In Middelburg is een klein vreugdevuur aangestoken op een speelveldje. Volgend een getuige hebben de politie en de brandweer besloten om niet in te grijpen.

Bewoners staken pallets in brand

Luchtalarm in Kiev rond middernacht

In grote delen van Oekraïne klinkt na middernacht (lokale tijd) het luchtalarm, melden de lokale autoriteiten. Dat gebeurde kort nadat de Oekraïense president Zelensky in een toespraak had gezegd dat hij hoopt op de overwinning in 2023.

Feest op straat in Den Haag

Feest op straat in Den Haag

Vreugdevuur Floradorp toch aangestoken, ondanks verbod

In de Amsterdamse buurt Floradorp in Noord is het vreugdevuur toch aangestoken door buurtbewoners, ondanks een verbod. Dat meldt lokale nieuwszender AT5. De stapel met pallets en kerstbomen stond een kwartier na de bekendmaking van het verbod in brand.

Vanwege de harde wind vond de brandweer het niet verantwoord om het vreugdevuur aan te steken, en daarom besloot de driehoek (gemeente, politie en justitie) om het evenement te verplaatsen naar morgen.

Vreugdevuur Floradorp Amsterdam verplaatst, aanhoudingen op de Dam

Het vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam-Noord is toch afgelast vanwege de harde wind. Eerder vandaag zei de gemeente dat het vuur waarschijnlijk kon doorgaan, maar omdat er volgens het KNMI nu windkracht 6 staat acht de brandweer het niet veilig. Burgemeester Halsema vindt het "ontzettend jammer dat de weersomstandigheden zo tegenzitten", zei ze tegen het ANP.

Op de Dam zijn meerdere mensen aangehouden door de politie. Een woordvoerder zegt dat er veel vuurwerk, waaronder zwaar vuurwerk, wordt afgestoken. In de hoofdstad geldt een algeheel vuurwerkverbod, maar op veel plekken houden mensen zich daar niet aan. Agenten hebben ook vuurwerk in beslag genomen.

In een appartement in stadsdeel Nieuw-West brak vanavond brand uit. De brandweer zegt tegen NH Nieuws dat vuurwerk vermoedelijk de oorzaak is. Twee mensen zijn nagekeken door ambulancepersoneel omdat ze rook hadden ingeademd. Zo'n vijftig bewoners van het appartementencomplex moeten korte tijd hun huis verlaten.

 • Inter Visual Studio
 • Inter Visual Studio

Brand in bijzondere school in Utrecht

In Utrecht is op oudejaarsavond een uitslaande brand geblust in de Rietendakschool in de wijk Ondiep. De brandweer vermoedt dat vuurwerk de oorzaak is van de vlammen in het rietgedekte gebouw uit 1923.

Volgens de Veiligheidsregio Utrecht is er rook en waterschade in het pand. Ook het bijzondere dak is beschadigd. Morgen zal bij daglicht meer duidelijk worden over de omvang van de schade aan het gebouw dat is ontworpen in de Amsterdamse Schoolstijl.

Burj Khalifa in Dubai

Ook in Dubai is het nieuwe jaar feestelijk ingeluid. De iconische wolkenkrabber, de Burj Khalifa, was het decor van een gigantische vuurwerkshow. Vanaf het ruim 828 meter hoge gebouw werd van alle kanten vuurwerk afgevuurd en was er een lichtshow te zien.

In de Verenigd Arabische Emiraten zijn ze nu een uur onderweg in 2023.

In Dordrecht gaat het feest wel door

In tegenstelling tot veel andere gemeenten gaat de vuurwerkshow in Dordrecht wél door. Dat heeft de gemeente zojuist bepaald, wel houdt de gemeente nog een kleine slag om de arm. Want mochten de weersomstandigheden rond middernacht alsnog verslechteren, dan wordt de stekker er toch uitgetrokken.

Schiedam heeft zich aangesloten bij andere steden die besloten de vuurwerkshow in het centrum niet door te laten gaan. "Nu er voor het eerst een lokaal afsteekverbod geldt, hadden we de Schiedammers graag een professionele vuurwerkshow aangeboden (...) Helaas is de wind sterker en het ziet er niet naar uit dat de wind nog voor de jaarwisseling voldoende afneemt", zegt burgemeester Cor Lamers over het besluit.

Persoon zwaargewond na ongeluk vuurwerk Meppel

In Meppel is iemand ernstig gewond geraakt bij een ongeluk met vuurwerk. Het slachtoffer is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

Volgens RTV Drenthe zijn de politie, twee ambulances en de traumahelikopter ter plaatse om hulp te verlenen. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd.

Man overlijdt na ongeval carbidschieten Diessen

De 23-jarige man die eerder vandaag zwaargewond naar het ziekenhuis werd gebracht na een ongeval met carbidschieten is overleden aan zijn verwondingen.

Het incident gebeurde in het Brabantse dorp Diessen. De politie gaat vooralsnog uit van een noodlottig ongeval.

Een blik in de toekomst: in deze landen is het al 2023

 • City of Sydney/Keith McInnes
  Sydney Harbour Bridge in Australië
 • EPA
  In Seoul in Zuid-Korea worden er in de Jogyesa-tempel lichtjes aangestoken en wordt er gebeden voor het nieuwe jaar
 • Twitter
  Vuurwerk in Hongkong
 • EPA
  Taipei, Taiwan

Carbidschieten in Overijssel

Overal in het land wordt er weer volop met carbid geschoten. Waaronder in Overijssel. RTV Oost nam een kijkje in Vriezenveen.

Bekijk hier de video:

Carbidschieten in Overijssel: bier, kameraden en gezelligheid

Warmste Oudjaarsdag nog warmer

In De Bilt is aan het begin van de avond een temperatuur van 15,7 graden gemeten, waarmee een nieuw warmterecord is gevestigd. Nooit eerder werd het op de laatste dag van het jaar zo warm. Vanochtend werd het record van vorig jaar (14,4 graden) al gebroken. Gedurende de dag liep de temperatuur nog verder op.

Het is vandaag ook de warmste decemberdag ooit. Het oude record stond op 15,3 graden en werd gemeten op 24 december 1977 en op 17 december 2015.

In het zuidoosten van het land werd het vandaag nog warmer. Daar liepen de temperaturen op tot 17 graden. In Ell en in Arcen, in Limburg, werd het maar liefst 17,6 graden.

Man zwaargewond bij carbidschieten Diessen

Een 23-jarige man is zwaargewond geraakt tijdens carbidschieten in Diessen, Noord-Brabant. De politie meldt dat de man in zorgelijke toestand naar het ziekenhuis is gebracht.

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Bij het carbidschieten waren zo'n veertig mensen aanwezig die het ongeluk zagen gebeuren. Voor hen wordt slachtofferhulp geregeld.

Claudia de Breij maakt zich op voor oudejaarsconference

Cabaretière Claudia de Breij maakt zich op voor haar oudejaarsconference, die ze speelt in Groningen. "Ik heb hier het hele jaar naar uitgekeken en ben wel een beetje zenuwachtig", laat ze weten.

Het is voor de derde keer dat De Breij het jaar afsluit op het toneel. De voorstelling is vanaf 22.20 uur te zien op NPO 1.

In haar kleedkamer blikt De Breij vooruit op haar show:

Claudia de Breij maakt zich op voor oudejaarsconference: 'Een beetje zenuwachtig'

Verkoop vuurwerk zorgt voor recordomzet

In Nederland is dit jaar een recordbedrag aan vuurwerk uitgegeven. In totaal gaat er voor 110 miljoen euro de lucht in, meldt de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, waarin de vuurwerkbranche zich heeft verenigd.

"Het laat zien dat Nederlanders vuurwerk niet willen missen", zegt woordvoerder Leo Groeneveld. "Mensen zijn na twee jaar vuurwerkverbod heel enthousiast om weer af te steken." Een deel van de omzetstijging komt ook doordat vuurwerk duurder is geworden. De vuurwerkbranche voorspelde al een recordomzet op basis van de online voorverkoop. De laatste dagen is er ook in de losse verkoop nog voor tientallen miljoenen aan vuurwerk verkocht.

Tijdens de jaarwisseling van 2019-2020 gaven Nederlanders ook een recordbedrag uit aan vuurwerk. Toen ging het om 77 miljoen euro. De afgelopen twee jaarwisselingen was er een vuurwerkverbod vanwege corona.

Meer vuurwerkshows afgelast door het hele land

In allerlei gemeenten in het hele land zijn vuurwerkshows afgelast. Van Akkrum tot Zoetermeer en van Deventer tot Katwijk.

Voor sommige gemeenten is het al de derde keer op rij dat de show niet door kan gaan, zoals in Den Haag en Deventer. Daar was het twee jaar geleden te mistig, vorig jaar was er corona, en nu waait het te hard. Sommige organisatoren hebben hun show naar morgen of overmorgen verplaatst, anderen bewaren het vuurwerk voor een andere keer.

In sommige plaatsen spant het er nog om, zoals in Dordrecht en Schiedam. Zij maken begin van de avond bekend of de geplande vuurwerkshow doorgaat. Apeldoorn heeft laten weten dat de show wel doorgaat.

Ook vuurwerkshows Rotterdam afgelast

De gemeente Rotterdam heeft alle vuurwerkshows in de stad afgelast, waaronder de show bij de Erasmusbrug. De vuurwerkshow in het centrum van de stad is de grootste van het land. Jaarlijks trekken duizenden mensen naar de stad om het spektakel bij te wonen.

Volgens de gemeente is het door de harde wind te gevaarlijk om het door te laten gaan. Volgens de organisatie van de vuurwerkshow komt er vanavond geen alternatief.

Eerder op de dag zetten veel andere steden in het land al een streep door hun vuurwerkshows.

De Erasmusbrug in Rotterdam

Topdrukte voor veel dierenpensions

De periode rond Oud en Nieuw betekent voor veel dierenpensions in ons land topdrukte. Veel huisdieren, waaronder honden en katten, krijgen stress van vuurwerk dat wordt afgestoken. Ook meerdere campings in het land zijn volgeboekt, waar mensen met huisdieren de rust opzoeken.

 • ANP
  Een camping in Ommen is volgeboekt met mensen die met hun hond het vuurwerk ontvluchten.
 • ANP
  Een camping in Ommen is volgeboekt met mensen die met hun hond het vuurwerk ontvluchten.
 • ANP
  Een camping in Ommen is volgeboekt met mensen die met hun hond het vuurwerk ontvluchten.

Ook Tilburg zet streep door vuurwerkshows

De gemeente Tilburg heeft laten weten dat vier vuurwerkshows in de stad niet door zullen gaan. Dat heeft burgemeester Weterings besloten naar aanleiding van de verwachte harde windstoten vanavond en aan het begin van de nacht.

Weterings spreekt van een teleurstelling, "maar het is noodzakelijk". "Vanzelfsprekend gaat veiligheid boven alles."

Volgens Weterings zijn de risico's dat er iets misgaat tijdens de jaarwisseling groot. "De vuurwerkvrije zones worden daarom in stand gehouden."

Yesilgöz: houd je aan de regels

Minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz waarschuwt oud-en-nieuw-vierders voorzichtig te zijn met het afsteken van vuurwerk en zich aan de regels te houden. De minister deelt de zorgen van de politie over de komende jaarwisseling, onder meer omdat consumenten op veel plekken weer vuurwerk mogen afsteken.

Op de vraag of een totaalverbod op vuurwerk, zoals er de afgelopen twee jaren was, niet veel veiliger is, zegt de minister dat het vieren van Oud en Nieuw met vuurwerk ook "een mooie traditie" is. "Ik hoop dat we die traditie in stand kunnen houden". De minister wijst erop dat ook bij het totaalverbod de afgelopen jaren incidenten waren met vuurwerk.

Op Oudjaarsdag geen feeststemming in Moskou: 'Wil dat papa thuiskomt'

Traditiegetrouw is het Rode Plein op Oudjaarsdag dé plek waar Russen de jaarwisseling vieren, maar dit jaar niet. De grote vuurwerkshow is gecanceld en de gedachten van achtergebleven families zijn bij de mannen aan het front.

Op Oudjaarsdag geen feeststemming in Moskou: 'Wil dat papa thuiskomt'

Agent gewond door vuurwerk in Schiedam

In Schiedam is gisteren een agent gewond geraakt nadat er vuurwerk op hem werd afgeschoten. Hij heeft een piep in zijn oren en moest met een brandwond in zijn nek naar het ziekenhuis worden gebracht.

De agent sprak een groepje jongeren aan, toen er vanuit een woning vuurwerk op ze werd geschoten. Behalve de agent raakte er niemand gewond. De politie is na het incident direct het huis ingegaan en heeft een 17-jarige jongen uit Schiedam aangehouden. Hij wordt op het politiebureau verhoord.

2023 in Nieuw-Zeeland en Kiribati

In Nieuw-Zeeland is het sinds 12.00 uur Nederlandse tijd 2023. Op meerdere plekken werd afgeteld, waarna het vuurwerk de lucht in ging.

In Kiribati, in de Stille Oceaan, was de jaarwisseling al een uur eerder. Het grootste deel van Australië is om 14.00 uur aan de beurt.

In Nieuw-Zeeland zijn ze al het nieuwe jaar in geknald

Officieel warmste Oudjaarsdag

Het is officieel de warmste Oudjaarsdag ooit gemeten. In De Bilt werd het om 11.10 uur 14,5 graden, waarmee het record van vorig jaar (14,4 graden) is gebroken. Mogelijk loopt de temperatuur nog verder op.

Vanochtend werd het in het Limburgse Ell al 16,4 graden. Lokaal kan het mogelijk 17 graden worden, in het zuidoosten van het land. In grote delen is het weer naast zacht ook herfstachtig, met bewolking, wind en regen.

Vuurwerkshow A'Dam Toren Amsterdam afgelast

De vuurwerkshow bij de A'Dam Toren gaat niet door vanwege de harde wind. Er zouden naast vuurwerk ook drones de lucht in vliegen als onderdeel van de show. Gisteren zei de organisatie al tegen AT5 dat alleen de drones laten vliegen, geen optie is.

De organisatie gaat bekijken of de show naar een ander moment kan worden verplaatst. Of de licht- en vuurwerkshow op het Museumplein ook wordt afgelast, wordt later vandaag duidelijk.

Top 2000-letters weer terug bij Beeld en Geluid

De letters van het Top 2000-logo die eerder deze week werden gestolen zijn weer teruggeplaatst bij Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Oudejaarsploeg De Geitefok uit het Friese Oldeberkoop had ze weggehaald als oudejaarsstunt, om aandacht te vragen voor het platteland.

Gisteren reed de ploeg nog een rondje door het dorp met de letters. De politie was niet blij met de actie. Gisteren zei een woordvoerder dat nog niet zeker is of er mensen worden aangehouden.

Zendermanager Peter de Vries van NPO Radio 2 is blij dat de letters weer terug zijn: "Ons verlichte beeldmerk is één week per jaar een populair fotodecor voor veel Top 2000 Café-bezoekers, afkomstig uit tal van dorpen en steden." Hij is blij dat mensen vandaag, op de laatste dag van de Top 2000, er nog mee op de foto kunnen.

De Top2000-letters worden teruggeplaatst bij Beeld en Geluid

Vuurwerkshows Hilversum afgelast vanwege harde wind

Twee vuurwerkshows in Hilversum gaan vannacht niet door vanwege de verwachte stormachtige wind. Het gaat om shows om 19.30 uur en om middernacht.

Volgens burgemeester Van den Top was er geen andere keuze: "Het is voor alle betrokkenen teleurstellend, niet in de laatste plaats voor de inwoners van Hilversum zelf. Maar veiligheid gaat boven alles." Ook de rest van de oudejaarsfestiviteiten die door de gemeente Hilversum zijn georganiseerd, komen te vervallen.

Later vandaag wordt er meer duidelijk over het Nationale Vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam. In onder meer Den Haag en Apeldoorn werden de shows gisteren al afgelast.

Spoedeisende hulp bezorgd over alcoholgebruik: 'alsof je een kroeg binnenkomt'

Tijdens Oud en Nieuw is er altijd veel aandacht voor vuurwerkslachtoffers, maar die zijn lang niet het grootste probleem. Volgens David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), komen rond de jaarwisseling per vuurwerkgewonde ongeveer tien alcoholgerelateerde letselgevallen binnen.

"Oud en Nieuw is de avond van drugs- en alcoholmisbruik helaas. Je ziet heel veel mensen die onder invloed vallen, soms op hun hoofd, en daar verwondingen aan overhouden. En er komen veel mensen op de spoed met alcoholvergiftiging", bevestigt Baden in het NOS Radio 1 Journaal, na berichtgeving in Trouw.

Volgens Baden staan de alcoholgevallen in geen verhouding met de gevallen van vuurwerkletsel. "Iemand zei laatst: 'als je met Oud en Nieuw de spoed op loopt, lijkt het alsof je de kroeg binnenkomt'." Mensen die vannacht om een andere reden naar de spoedeisende hulp moeten, hoeven volgens Baden niet te vrezen dat ze niet geholpen kunnen worden. Op veel posten worden extra mensen ingezet.

Oliebollenbakkers Breda al vroeg op: 'spannend of je genoeg klanten krijgt'

Wat is Oudjaarsdag zonder oliebollen? In Breda is René Scheepers met zijn dochter Christy vannacht al om 04.30 uur begonnen met voorbakken. Om 06.00 uur ging hun oliebollenkraam open.

Volgens René is het een van de spannendste dagen van het jaar voor een oliebollenverkoper. "Het is spannend of je genoeg klanten krijgt en of het beslag goed rijst. Bij temperaturen onder nul rijst het beslag minder, dus dat lijkt vandaag goed te gaan." Echt druk was het vanochtend door het slechte weer nog niet bij zijn kraam.

De afgelopen dagen leverde Scheepers al wel 700 oliebollen, maar daar verdiende hij niks aan. Ze gingen naar de Voedselbank. "Die mensen gunnen we een lekker oliebolletje en daarvoor doen we het heel graag, dat voelt gewoon goed."

 • Foto: Vincent van Rijn
  René Scheepers was al vroeg aan de slag
 • Foto: Vincent van Rijn
 • Foto: Vincent van Rijn
 • Foto: Vincent van Rijn

Niet eerder zo warm op Oudjaarsdag

Het was niet eerder in het land ergens zo warm op Oudjaarsdag als vannacht in het Limburgse Ell. Daar werd het vannacht om 03.10 uur al 15,4 graden en vanochtend was het er al 16,4 graden. Het oude record van 15,1 graden was een jaar oud en werd ook in Ell gemeten.

De temperatuur loopt in delen van het land nog verder op. Het kan lokaal 17 graden worden, in het zuidoosten van het land. Ook op Nieuwjaarsdag wordt het waarschijnlijk uitzonderlijk zacht.

Laatste dag vuurwerkverkoop, hogere omzet verwacht

Voor vuurwerkhandelaren is het vandaag de laatste dag dat ze hun pijlen, cakes en potten kunnen verkopen. De verkoop begon afgelopen donderdag.

De vuurwerkbranche verwacht dat er in totaal zo'n 85 miljoen euro aan legaal vuurwerk wordt verkocht. Dat is 10 procent meer dan in 2019. De afgelopen twee jaar gold een landelijk vuurwerkverbod vanwege de coronamaatregelen.

Vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur mag het vuurwerk worden afgestoken. Dat geldt niet voor de 12 gemeenten met een verbod. Dat zijn onder andere Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Apeldoorn.

Vreugdevuren Duindorp en Scheveningen dag eerder en druk bezocht

De vervroegde vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp trokken vrijdagavond duizenden mensen naar de stranden. Dat meldt Omroep West. De boulevards stonden vol met toegestroomde bezoekers, die een dag eerder dan normaal naar de vuren kwamen kijken.

De vuren werden om 23.00 uur aangestoken. Traditiegetrouw worden de vreugdevuren pas in de Oudejaarsnacht ontstoken, maar vanwege de slechte weersverwachting werd door de burgemeester besloten dat vrijdag al te doen. Tijdens de jaarwisseling wordt er onstuimig weer verwacht, met harde windstoten en regen.

Het vreugdevuur brandt weer op het Scheveningse strand

Fijne Oudjaarsdag!

Welkom in dit liveblog. Hier lees je alles over Oudjaarsdag en de jaarwisseling, in Nederland en de rest van de wereld.