liveblog
NOS VoetbalAangepast

Santos weg als bondscoach Portugal • Wijnaldum na beenbreuk weer op het veld

Het liveblog van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar, met af en toe ook aandacht voor ander voetbalnieuws.

liveblog gesloten

González en Correa naar Qatar ter ondersteuning

Nicolás González (Fiorentina) en Joaquín Correa (Internazionale) vielen kort voor het WK af met blessures bij Argentinië, maar volgens Gastón Edul, journalist van TyC Sports, voegen de twee zich voor de finale tegen Frankrijk bij het team ter ondersteuning.

Santos niet langer bondscoach van Portugal

Fernando Santos is niet langer bondscoach van Portugal, dat op het WK in de kwartfinales werd uitgeschakeld door Marokko.

Santos begon in september 2014 aan de klus en leidde de Portugezen naar de Europese titel in 2016 en winst van de Nations League in 2019.

De Portugese bond gaat nu op zoek naar een opvolger en daarbij valt de naam van José Mourinho, momenteel coach van AS Roma, veelvuldig.

Fernando Santos

Geen WK-finale voor Makkelie: Pool Marciniak leidt Argentinië-Frankrijk

De WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk staat zondag onder leiding van Szymon Marciniak. De Poolse arbiter floot eerder de duels Argentinië-Australië en Frankrijk-Denemarken.

Gouden medaille voor Kudus

Mohammed Kudus is in zijn geboorteland Ghana onderscheiden. De aanvaller van Ajax kreeg voor zijn prestaties op het WK een gouden medaille overhandigd.

Kudus maakte in de groepsfase twee goals en was eveneens goed voor één assist. Ghana eindigde desondanks als laatste in groep H, achter Uruguay, Zuid-Korea en Portugal.

WK-ganger Frimpong hervat training bij Bayer Leverkusen

Jeremie Frimpong behoorde tot de WK-selectie van het Nederlands elftal, maar kwam in Qatar geen minuut in actie.

De 22-jarige rechtsback hervatte vandaag in Duitsland alweer de training bij zijn club Bayer Leverkusen, terwijl hij eigenlijk pas begin januari werd verwacht.

Zaterdag oefent Leverkusen tegen het Zwitserse FC Zürich en dan kan Frimpong wellicht al minuten maken.

Frimpong en Van Gaal op het WK

Trainer Oosting twee jaar langer bij RKC Waalwijk

RKC Waalwijk heeft het contract van trainer Joseph Oosting verlengd. De 50-jarige coach ligt nu tot halverwege 2025 vast bij de nummer 10 van de eredivisie. Oosting tekende vorig jaar een contract voor twee jaar in Waalwijk, waar hij in zijn eerste seizoen als tiende eindigde.

Voor RKC gaat de eredivisie op 7 januari verder met de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen.

Marokko dient protest in tegen arbitrage in halve finale

De nationale voetbalbond van Marokko heeft bij wereldvoetbalbond FIFA protest ingediend tegen de naar zijn mening "groteske arbitrage" in de halve finale van het WK tegen Frankrijk. De Fransen wonnen met 2-0 en verwezen de Marokkaanse ploeg naar de troostfinale.

Volgens de Marokkaanse bond heeft de scheidsrechter, de Mexicaan César Ramos, in het eerste halfuur van het duel geweigerd "twee duidelijke strafschoppen" toe te wijzen aan de ploeg, die als eerste Afrikaanse team de laatste vier bereikte op het WK.

Alderweireld wil door bij de Rode Duivels

Toby Alderweireld is nog niet van plan om te stoppen bij het Belgische team. Dat gaf de 33-jarige centrale verdediger donderdag tijdens een persconferentie bij zijn club FC Antwerp te kennen.

"Ik speel zo graag voor mijn land en zo lang ik het fysiek kan opbrengen, wil ik doorgaan", aldus Alderweireld, die de uitschakeling in de groepsfase van het WK nog niet verwerkt heeft. "Ik kijk geen enkele match, dat doet te veel pijn."

"In mijn hoofd blijf ik beschikbaar voor de nieuwe bondscoach. Ik denk dat ik ook volgend EK nog kan brengen wat ik dit WK gebracht heb."

Bondscoach Roberto Martínez stapte na het teleurstellende WK op, terwijl aanvoerder Eden Hazard eveneens zijn afscheid aankondigde. België werd derde in een groep met Marokko, Kroatië en Canada.

Toby Alderweireld na de uitschakeling op het WK

Coman moet training weer laten schieten, Rabiot fit bevonden

Kingsley Coman zal vandaag niet deelnemen aan de lichte training van de Franse ploeg, die zich woensdagavond ten koste van Marokko plaatste voor de WK-finale.

De aanvaller van Bayern München is nog altijd grieperig, zo meldt het Franse L'Équipe. Adrien Rabiot ontbrak tegen Marokko wegens een verkoudheid en hoofdpijn, maar is inmiddels hersteld.

WK-finale? Danny Makkelie wacht in spanning af...

Een spannende dag voor scheidsrechter Danny Makkelie. Vandaag wordt bekend of hij de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk mag leiden. Eerder dit WK floot Makkelie Duitsland-Spanje en Argentinië-Polen.

Dat de Argentijnen de finale gehaald hebben, lijkt de Nederlandse toparbiter weinig baat bij te hebben. Dat heeft alles te maken met de perikelen van de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië.

Die wedstrijd stond bol van de incidenten. Arbiter Antonio Mateu Lahoz moest maar liefst negentien gele kaarten uitdelen, waaronder twee aan Denzel Dumfries. Argentinië won uiteindelijk na strafschoppen. Het aanwijzen van een Nederlandse arbiter voor de finale zal ongetwijfeld voor scheve gezichten zorgen in het Argentijnse kamp.

Danny Makkelie

Van Gaal: 'Vrije trap was niet voor Weghorst bedoeld'

Hij was bijna dé held van de avond: Wout Weghorst. De boomlange spits maakte twee doelpunten tegen Argentinië (en sleepte er zo een verlenging uit). Vooral de ingestudeerde vrije schop, waar Weghorst het eindstation was, bracht heel Nederland in extase.

Volgens Louis van Gaal was de vrije trap eigenlijk voor Memphis Depay bedoeld. "Dat was de opzet", doet hij uit de doeken tegenover het Spaanse Mundo Deportivo. "Hij beweegt perfect met zijn rug richting het doel van de tegenstander en moest een schijnbeweging naar links maken om vervolgens met rechts af te maken."

Dat scenario vond echter nooit plaats, want Depay moest in de 78ste minuut vervangen worden. En zo geschiedde... Het mocht uiteindelijk niet baten, want Oranje verloor na strafschoppen alsnog van de Argentijnen.

Rankovic naar voren geschoven bij FC Utrecht

Aleksandar Rankovic staat voorlopig voor de groep bij FC Utrecht. Henk Fraser nam woensdag ontslag nadat hij zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag.

Momenteel werkt FC Utrecht een trainingskamp af in Spanje. De 44-jarige Rankovic, vroeger speler van Vitesse en ADO Den Haag, wordt geassisteerd door Twan Scheepers en Urby Emanuelson.

Een opvallend feitje: vorig seizoen stapte Fraser op bij Sparta, omdat de Rotterdamse club assistent Rankovic wilde vervangen.

FC Utrecht, de nummer 7 van de Eredivisie, hervat de competitie op 8 januari met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Technisch directeur Nijkamp langer bij Sparta

Nog meer voetbalnieuws van vaderlandse bodem.

Gerard Nijkamp heeft zijn contract met Sparta verlengd tot 2027. De technisch directeur renoveerde de selectie van de Rotterdammers afgelopen zomer grondig, met een huidige zesde plaats in de eredivisie tot gevolg.

Trainer Streppel weg bij Roda JC

Jurgen Streppel zit vrijdag voor het laatst op de bank van Roda JC. De trainer wordt nu technisch directeur bij Helmond Sport, waar hij al zowat zijn halve voetballeven werkzaam was, van speler tot trainer.

Streppel bezet op dit moment de negende plaats met Roda in de eerste divisie.

Ook weer onrust in meerdere steden door fans Marokko

De uitschakeling van het Marokkaanse voetbalelftal op het WK voetbal heeft in enkele steden in binnen- en buitenland weer tot onrust geleid. In Frankrijk kwam een minderjarige om het leven bij ongeregeldheden.

Ook na vorige interlands van Marokko was het onrustig op straat.

Op de Vaillantlaan, in de Schilderswijk in Den Haag, kwamen supporters samen

Zo werd meegeleefd met Marokko op het WK

De droom van Marokko is uiteengespat. In de halve finale wist het niet te winnen van Frankrijk.

In Gorinchem en Rabat zijn de fans trots. In Parijs werd feestgevierd op straat.

Opbrengst WK-shirts Oranje naar arbeidsmigranten

De shirts die Oranje droeg tijdens het afgelopen WK worden geveild voor het goede doel. Zo is er al meer dan 300.000 euro opgehaald voor de arbeidsmigranten in Qatar.

Fan krijgt excuses Mbappé niet echt mee

Tijdens de warming-up voor de halve finale tussen Frankrijk en Marokko knalt Kylian Mbappé de bal hard tegen het hoofd van een Franse fan.

De man wordt getroost door de superster, maar lijkt dat zelf niet door te hebben.

Frankrijk weer naar finale

Nog even terug naar woensdag. Net als vier jaar geleden is Frankrijk finalist op het WK.

De regerend wereldkampioen maakte woensdag een einde aan het voetbalsprookje van Marokko.

Welkom!

Geen wedstrijden vandaag in Qatar. De focus gaat op nu op de troostfinale van aanstaande zaterdag tussen Kroatië en Marokko en uiteraard de grote finale van zondag tussen Argentinië en Frankrijk.

Verder volgen we hier uiteraard ook alle andere noemenswaardige ontwikkelingen in de voetballerij.