liveblog
NOS VoetbalAangepast

Brazilië met sambavoetbal naar kwartfinale • Bondscoach Zuid-Korea stapt op

Dit is ons liveblog over het WK voetbal in Qatar. Vandaag twee achtste finales.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op voor vanavond. Een avond die begon met een zenuwslopende wedstrijd tussen Kroatië en Japan. Luvakovic werd uiteindelijk de grote held van de Kroaten door drie strafschoppen te pakken.

Daarna was het de beurt aan de Brazilianen, die aan een helft genoeg hadden om Zuid-Korea van het veld te blazen.

Morgen melden we ons weer met Marokko-Spanje om 16.00 uur, gevolgd door de achtste finale tussen Portugal en Zwitserland (20.00 uur).

We eindigen dit blog met de swingende Brazilianen. En de 'pigeon dance' met bondscoach Tite.

Tot later!

Bondscoach Zuid-Korea stapt op

Paulo Bento stopt na de 4-1 nederlaag tegen Brazilië als bondscoach van Zuid-Korea. "Het is mooi geweest", zei de Portugese trainer. "Ik vertrek met een heel goed gevoel. Maar dit hadden we in september al afgesproken."

Bento was vier jaar bondscoach van Zuid-Korea. Hij leidde zijn ploeg voor de derde keer in de historie naar een achtste finale op het WK. "Ik denk dat we een bijzondere prestatie hebben geleverd", zei hij. "Maar de nederlaag tegen Brazilië was terecht. Die ploeg is misschien wel de topfavoriet voor de wereldtitel."

"We stonden bij rust met 4-0 achter, maar toch hebben mijn spelers in de tweede helft alles gegeven. Dat zegt wel iets over ze. Ik kan alleen maar trots op ze zijn."

Reuters

BRA-ZKO | Brazilië simpel door, Pelé zag dat het goed was

Brazilië gaat dankzij een swingende eerste helft tegen Zuid-Korea met speels gemak door naar de kwartfinale van het WK: 4-1. Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere. De Zuid-Amerikanen behoren tot de favorieten voor de eindzege en lieten voor rust zien waarom.

En Pelé zag (vanuit het ziekenhuis) dat het goed was.

Reuters
De Brazilianen steken Pelé een hart onder de riem na de wedstrijd tegen Zuid-Korea

BRA-ZKO | 80' Keeperswissel Brazilië

Tite haalde zojuist keeper Alisson Becker naar de kant voor derde doelman Weverton. En dat is met een reden: nu zijn namelijk alle geselecteerde Brazilianen in actie gekomen op het WK. Wereldkampioen word je met zijn allen, lijkt de bondscoach hiermee te willen zeggen.

BRA-ZKO | 76' Doelpunt Zuid-Korea!

Zuid-Korea doet wat terug. En hoe! Het is een doelpunt voor de statistieken, maar het schot van buiten de zestien van Paik Seung-ho vliegt (met een maximale snelheid van bijna 90 kilometer per uur) heerlijk binnen.

Brazilië-Zuid-Korea 4-1

BRA-ZKO | 68' Weer een goede kans Zuid-Korea

Zuid-Korea krijgt weer een goede kans. Brazilië heeft echter niet alleen goede aanvallers, maar ook een hele goede keeper. Alisson Becker redde eerder al op een schot van Son, nu pakt hij knap een schot van Hwang Hee-chan.

BRA-ZKO | 63' Brazilië neemt gas terug

Brazilië neemt gas terug in de tweede helft, maar krijgt desondanks kansen. Het is aan doelman Kim Seung-gyu te danken dat het 'nog maar' 4-0 staat.

De comfortabele voorsprong geeft bondscoach Tite de gelegenheid om veteraan Dani Alves (39) minuten te gunnen.

BRA-ZKO | 47' Grote kans Son

Reuters
Son Heung-min

Son krijgt de uitgelezen mogelijkheid om vroeg in de tweede helft wat terug te doen voor Zuid-Korea. Hij gaat alleen op Alisson Becker af, maar de bal gaat via de borst van de doelman naast. Als Zuid-Korea wat terug wil doen, dan moeten dit soort kansen erin.

BRA-ZKO | 45' Tweede helft is begonnen

De bal rolt weer. Het is al lang geen wedstrijd meer en Zuid-Korea zal vooral hopen dat Brazilië wat gas terugneemt in de tweede helft.

Modric: 'Het gaat niet zonder drama bij ons'

ANP
Luka Modric

Volgens de Kroatische aanvoerder Luka Modric kan zijn ploeg "niet zonder drama". Dat constateerde de middenvelder van Real Madrid nadat hij met zijn land de kwartfinales had bereikt op het WK voetbal. De Kroaten hadden strafschoppen nodig om zich te ontdoen van Japan.

"Blijkbaar kan het bij ons niet zonder drama", zei Modric, die met zijn land vier jaar geleden tegen Frankrijk verliezend finalist was. "We zijn meer dan gelukkig met het bereiken van de kwartfinales. Het was een heel moeilijke wedstrijd tegen een stugge ploeg."

De Kroaten zijn inmiddels eraan gewend dat ze extra speeltijd nodig hebben. Zes van hun laatste zeven duels in de knock-outfase op grote toernooien kenden ten minste verlengingen. De enige uitzondering was de WK-finale van 2018 waarin Frankrijk in de reguliere speeltijd met 4-2 te sterk was.

"We hebben karakter getoond vandaag nadat we achter waren gekomen", vertelde Modric, die vroeg in de verlenging gewisseld werd. "En 'Livi' (doelman Livakovic) heeft voor een mirakel gezorgd."

BRA-ZKO | Rust

Het is rust en daar zullen de arme Zuid-Koreanen blij mee zijn. Brazilië kent geen genade en swingt zich voor rust naar een 4-0 voorsprong. Het is een ware demonstratie van de Goddelijke Kanaries en het ene doelpunt is nog mooier dan het andere. Waar gaat dit eindigen?

BRA-ZKO | 37' Doelpunt Brazilië!

Het is een pijnlijke avond voor Zuid-Korea. Brazilië is, na een stroeve groepsfase, helemaal los in de achtste finale en komt nog voor rust op 4-0 via Paquetá.

Brazilië-Zuid-Korea 4-0

BRA-ZKO | 29' Doelpunt Brazilië!

Braziliaanse Samba vanavond! Richarlison maakt de 3-0, maar wat een heerlijke aanval gaat daaraan vooraf. Zuid-Korea wordt helemaal zoek gespeeld.

Het dansje van de Brazilianen samen met bondscoach Tite aan de zijlijn mag er overigens ook zijn.

Brazilië-Zuid-Korea 3-0

BRA-ZKO | Zuid-Korea laat zich zien

Zuid-Korea heeft uiteraard nog niet opgegeven en lijkt van de schrik te zijn bekomen. Hwang Hee-chan doet een uitstekende poging van afstand, maar Alisson Becker tikt de bal uit de hoek.

Een doelpunt van de Zuid-Koreanen zou mooi zijn voor de wedstrijd.

BRA-ZKO | 13' Doelpunt Brazilië!

Dit gaat wel heel hard. Er is nog geen kwartier gespeeld en Brazilië komt vanaf de strafschopstip op 2-0. Niemand minder dan Neymar klaart de klus. Hij stuurt de keeper naar de verkeerde hoek en schuift de bal heel rustig binnen. Het duel lijkt al beslist na 13 minuten.

Brazilië-Zuid-Korea 2-0

BRA-ZKO | 7' Doelpunt Brazilië!

Het is al raak voor Brazilië. Na uitstekend voorbereidend werk van Raphinha kan Vinícius Júnior de bal beheerst binnenschieten.

Pelé kijkt mee vanuit het ziekenhuis en ziet dat het goed is.

Brazilië-Zuid-Korea 1-0

BRA-ZKO | 1' Afgetrapt!

De wedstrijd tussen Brazilië en Zuid-Korea is begonnen. Kunnen Neymar en zijn mannen de favorietenrol waarmaken of zit er een stunt in voor Son en Zuid-Korea?

BRA-ZKO | Daar is Neymar!

Reuters

Goed nieuws, want Neymar is terug van een blessure. In de warming-up tovert de Braziliaanse smaakmaker wat met de bal.

JAP-KRO | Deze foto zegt alles

Reuters
Modric kust het voorhoofd van penaltyheld Livakovic

BRA-ZKO | Daar zijn de opstellingen!

De grote sterren van Brazilië en Zuid-Korea doen mee. Zowel Neymar als Son Heung-min staat in de basis vanavond.

Om 20.00 uur wordt er afgetrapt.

  • NOS
    Opstelling Brazilië
  • NOS
    Opstelling Zuid-Korea

BRA-ZKO | Pelé kijkt vanuit ziekenhuis mee naar Brazilië-Zuid-Korea

Reuters
Braziliaanse supporters hangen een spandoek voor Pelé op

De Braziliaanse voetballegende Pelé zal vanavond vanuit het ziekenhuis naar de kwartfinale Brazilië-Zuid-Korea kijken (aftrap 20.00 uur).

"In 1958 liep ik door de straten, denkend aan het vervullen van de belofte die ik aan mijn vader had gedaan. Ik weet dat velen vandaag soortgelijke beloften hebben gedaan en ook op zoek gaan naar hun eerste WK-zege. Ik zal de wedstrijd bekijken vanuit het ziekenhuis en ik zal jullie allemaal aanmoedigen. Veel geluk!", twitterde Pelé.

Bij Pelé werd vorig jaar een tumor in zijn darmen verwijderd. Hij keerde sindsdien regelmatig terug in het ziekenhuis voor behandeling. Eerder deze week werd hij ook weer opgenomen, in São Paulo.

Hij zou niet meer te genezen zijn, maar zelf sprak hij dat zaterdag tegen: "Mijn vrienden, ik wil dat iedereen kalm blijft en positief denkt. Ik ben sterk, ik heb veel hoop en ik zet mijn behandeling voort", zette hij op Instagram. "Ik geloof in God en elke boodschap van liefde die ik van jullie over de hele wereld ontvang, geeft me nieuwe kracht."

KRO-JAP | Lees alles nog even rustig terug in ons wedstrijdverslag

Kroatië heeft de kwartfinales van het WK bereikt door een zege op Japan. Na 120 spannende minuten, waarin beide landen één doelpunt maakten, moesten strafschoppen de beslissing brengen. Daarin werden missers van Takumi Minamino, Kaoru Mitoma en Maya Yoshida Japan fataal.

KRO-JAP | Kroatië viert feest, Japan huilt

Reuters
Doelman Livakovic stopte drie strafschoppen en is de held van Kroatië

We zien Modric terug in de kwartfinale, dat is goed nieuws. De Kroaten vieren terecht feest na de gewonnen strafschoppenserie met doelman Livakovic als grote held, met drie gestopte strafschoppen.

De tranen zijn er bij Japan. De Aziatische ploeg wist nog nooit een kwartfinale van het WK te halen en ook nu wordt het land, zoals zo vaak, uitgeschakeld in de achtste finale.

JAP-KRO | Strafschop Kroatië raak!

Reuters
Kroatië juicht na rake strafschop

Kroatië gaat door na strafschoppen!

Eindstand strafschoppenserie Japan-Kroatië: 1-3

JAP-KRO | Strafschop Japan mis!

Japan-Kroatië 1-2

JAP-KRO | Strafschop Kroatië mis!

Japan-Kroatië 1-2

JAP-KRO | Strafschop Japan raak!

Japan-Kroatië 1-2

JAP-KRO | Strafschop Kroatië raak!

Japan-Kroatië 0-2

JAP-KRO | Strafschop Japan mis!

Japan-Kroatië 0-1