liveblog
NOS VoetbalAangepast

Brazilië met sambavoetbal naar kwartfinale • Bondscoach Zuid-Korea stapt op

Dit is ons liveblog over het WK voetbal in Qatar. Vandaag twee achtste finales.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We houden ermee op voor vanavond. Een avond die begon met een zenuwslopende wedstrijd tussen Kroatië en Japan. Luvakovic werd uiteindelijk de grote held van de Kroaten door drie strafschoppen te pakken.

Daarna was het de beurt aan de Brazilianen, die aan een helft genoeg hadden om Zuid-Korea van het veld te blazen.

Morgen melden we ons weer met Marokko-Spanje om 16.00 uur, gevolgd door de achtste finale tussen Portugal en Zwitserland (20.00 uur).

We eindigen dit blog met de swingende Brazilianen. En de 'pigeon dance' met bondscoach Tite.

Tot later!

Bondscoach Zuid-Korea stapt op

Paulo Bento stopt na de 4-1 nederlaag tegen Brazilië als bondscoach van Zuid-Korea. "Het is mooi geweest", zei de Portugese trainer. "Ik vertrek met een heel goed gevoel. Maar dit hadden we in september al afgesproken."

Bento was vier jaar bondscoach van Zuid-Korea. Hij leidde zijn ploeg voor de derde keer in de historie naar een achtste finale op het WK. "Ik denk dat we een bijzondere prestatie hebben geleverd", zei hij. "Maar de nederlaag tegen Brazilië was terecht. Die ploeg is misschien wel de topfavoriet voor de wereldtitel."

"We stonden bij rust met 4-0 achter, maar toch hebben mijn spelers in de tweede helft alles gegeven. Dat zegt wel iets over ze. Ik kan alleen maar trots op ze zijn."

BRA-ZKO | Brazilië simpel door, Pelé zag dat het goed was

Brazilië gaat dankzij een swingende eerste helft tegen Zuid-Korea met speels gemak door naar de kwartfinale van het WK: 4-1. Het ene doelpunt was nog mooier dan het andere. De Zuid-Amerikanen behoren tot de favorieten voor de eindzege en lieten voor rust zien waarom.

En Pelé zag (vanuit het ziekenhuis) dat het goed was.

De Brazilianen steken Pelé een hart onder de riem na de wedstrijd tegen Zuid-Korea

BRA-ZKO | 80' Keeperswissel Brazilië

Tite haalde zojuist keeper Alisson Becker naar de kant voor derde doelman Weverton. En dat is met een reden: nu zijn namelijk alle geselecteerde Brazilianen in actie gekomen op het WK. Wereldkampioen word je met zijn allen, lijkt de bondscoach hiermee te willen zeggen.

BRA-ZKO | 76' Doelpunt Zuid-Korea!

Zuid-Korea doet wat terug. En hoe! Het is een doelpunt voor de statistieken, maar het schot van buiten de zestien van Paik Seung-ho vliegt (met een maximale snelheid van bijna 90 kilometer per uur) heerlijk binnen.

Brazilië-Zuid-Korea 4-1

BRA-ZKO | 68' Weer een goede kans Zuid-Korea

Zuid-Korea krijgt weer een goede kans. Brazilië heeft echter niet alleen goede aanvallers, maar ook een hele goede keeper. Alisson Becker redde eerder al op een schot van Son, nu pakt hij knap een schot van Hwang Hee-chan.

BRA-ZKO | 63' Brazilië neemt gas terug

Brazilië neemt gas terug in de tweede helft, maar krijgt desondanks kansen. Het is aan doelman Kim Seung-gyu te danken dat het 'nog maar' 4-0 staat.

De comfortabele voorsprong geeft bondscoach Tite de gelegenheid om veteraan Dani Alves (39) minuten te gunnen.

BRA-ZKO | 47' Grote kans Son

Son Heung-min

Son krijgt de uitgelezen mogelijkheid om vroeg in de tweede helft wat terug te doen voor Zuid-Korea. Hij gaat alleen op Alisson Becker af, maar de bal gaat via de borst van de doelman naast. Als Zuid-Korea wat terug wil doen, dan moeten dit soort kansen erin.

BRA-ZKO | 45' Tweede helft is begonnen

De bal rolt weer. Het is al lang geen wedstrijd meer en Zuid-Korea zal vooral hopen dat Brazilië wat gas terugneemt in de tweede helft.

Modric: 'Het gaat niet zonder drama bij ons'

Luka Modric

Volgens de Kroatische aanvoerder Luka Modric kan zijn ploeg "niet zonder drama". Dat constateerde de middenvelder van Real Madrid nadat hij met zijn land de kwartfinales had bereikt op het WK voetbal. De Kroaten hadden strafschoppen nodig om zich te ontdoen van Japan.

"Blijkbaar kan het bij ons niet zonder drama", zei Modric, die met zijn land vier jaar geleden tegen Frankrijk verliezend finalist was. "We zijn meer dan gelukkig met het bereiken van de kwartfinales. Het was een heel moeilijke wedstrijd tegen een stugge ploeg."

De Kroaten zijn inmiddels eraan gewend dat ze extra speeltijd nodig hebben. Zes van hun laatste zeven duels in de knock-outfase op grote toernooien kenden ten minste verlengingen. De enige uitzondering was de WK-finale van 2018 waarin Frankrijk in de reguliere speeltijd met 4-2 te sterk was.

"We hebben karakter getoond vandaag nadat we achter waren gekomen", vertelde Modric, die vroeg in de verlenging gewisseld werd. "En 'Livi' (doelman Livakovic) heeft voor een mirakel gezorgd."

BRA-ZKO | Rust

Het is rust en daar zullen de arme Zuid-Koreanen blij mee zijn. Brazilië kent geen genade en swingt zich voor rust naar een 4-0 voorsprong. Het is een ware demonstratie van de Goddelijke Kanaries en het ene doelpunt is nog mooier dan het andere. Waar gaat dit eindigen?

BRA-ZKO | 37' Doelpunt Brazilië!

Het is een pijnlijke avond voor Zuid-Korea. Brazilië is, na een stroeve groepsfase, helemaal los in de achtste finale en komt nog voor rust op 4-0 via Paquetá.

Brazilië-Zuid-Korea 4-0

BRA-ZKO | 29' Doelpunt Brazilië!

Braziliaanse Samba vanavond! Richarlison maakt de 3-0, maar wat een heerlijke aanval gaat daaraan vooraf. Zuid-Korea wordt helemaal zoek gespeeld.

Het dansje van de Brazilianen samen met bondscoach Tite aan de zijlijn mag er overigens ook zijn.

Brazilië-Zuid-Korea 3-0

BRA-ZKO | Zuid-Korea laat zich zien

Zuid-Korea heeft uiteraard nog niet opgegeven en lijkt van de schrik te zijn bekomen. Hwang Hee-chan doet een uitstekende poging van afstand, maar Alisson Becker tikt de bal uit de hoek.

Een doelpunt van de Zuid-Koreanen zou mooi zijn voor de wedstrijd.

BRA-ZKO | 13' Doelpunt Brazilië!

Dit gaat wel heel hard. Er is nog geen kwartier gespeeld en Brazilië komt vanaf de strafschopstip op 2-0. Niemand minder dan Neymar klaart de klus. Hij stuurt de keeper naar de verkeerde hoek en schuift de bal heel rustig binnen. Het duel lijkt al beslist na 13 minuten.

Brazilië-Zuid-Korea 2-0

BRA-ZKO | 7' Doelpunt Brazilië!

Het is al raak voor Brazilië. Na uitstekend voorbereidend werk van Raphinha kan Vinícius Júnior de bal beheerst binnenschieten.

Pelé kijkt mee vanuit het ziekenhuis en ziet dat het goed is.

Brazilië-Zuid-Korea 1-0

BRA-ZKO | 1' Afgetrapt!

De wedstrijd tussen Brazilië en Zuid-Korea is begonnen. Kunnen Neymar en zijn mannen de favorietenrol waarmaken of zit er een stunt in voor Son en Zuid-Korea?

BRA-ZKO | Daar is Neymar!

Goed nieuws, want Neymar is terug van een blessure. In de warming-up tovert de Braziliaanse smaakmaker wat met de bal.

JAP-KRO | Deze foto zegt alles

Modric kust het voorhoofd van penaltyheld Livakovic

BRA-ZKO | Daar zijn de opstellingen!

De grote sterren van Brazilië en Zuid-Korea doen mee. Zowel Neymar als Son Heung-min staat in de basis vanavond.

Om 20.00 uur wordt er afgetrapt.

 • NOS
  Opstelling Brazilië
 • NOS
  Opstelling Zuid-Korea

BRA-ZKO | Pelé kijkt vanuit ziekenhuis mee naar Brazilië-Zuid-Korea

Braziliaanse supporters hangen een spandoek voor Pelé op

De Braziliaanse voetballegende Pelé zal vanavond vanuit het ziekenhuis naar de kwartfinale Brazilië-Zuid-Korea kijken (aftrap 20.00 uur).

"In 1958 liep ik door de straten, denkend aan het vervullen van de belofte die ik aan mijn vader had gedaan. Ik weet dat velen vandaag soortgelijke beloften hebben gedaan en ook op zoek gaan naar hun eerste WK-zege. Ik zal de wedstrijd bekijken vanuit het ziekenhuis en ik zal jullie allemaal aanmoedigen. Veel geluk!", twitterde Pelé.

Bij Pelé werd vorig jaar een tumor in zijn darmen verwijderd. Hij keerde sindsdien regelmatig terug in het ziekenhuis voor behandeling. Eerder deze week werd hij ook weer opgenomen, in São Paulo.

Hij zou niet meer te genezen zijn, maar zelf sprak hij dat zaterdag tegen: "Mijn vrienden, ik wil dat iedereen kalm blijft en positief denkt. Ik ben sterk, ik heb veel hoop en ik zet mijn behandeling voort", zette hij op Instagram. "Ik geloof in God en elke boodschap van liefde die ik van jullie over de hele wereld ontvang, geeft me nieuwe kracht."

KRO-JAP | Lees alles nog even rustig terug in ons wedstrijdverslag

Kroatië heeft de kwartfinales van het WK bereikt door een zege op Japan. Na 120 spannende minuten, waarin beide landen één doelpunt maakten, moesten strafschoppen de beslissing brengen. Daarin werden missers van Takumi Minamino, Kaoru Mitoma en Maya Yoshida Japan fataal.

KRO-JAP | Kroatië viert feest, Japan huilt

Doelman Livakovic stopte drie strafschoppen en is de held van Kroatië

We zien Modric terug in de kwartfinale, dat is goed nieuws. De Kroaten vieren terecht feest na de gewonnen strafschoppenserie met doelman Livakovic als grote held, met drie gestopte strafschoppen.

De tranen zijn er bij Japan. De Aziatische ploeg wist nog nooit een kwartfinale van het WK te halen en ook nu wordt het land, zoals zo vaak, uitgeschakeld in de achtste finale.

JAP-KRO | Strafschop Kroatië raak!

Kroatië juicht na rake strafschop

Kroatië gaat door na strafschoppen!

Eindstand strafschoppenserie Japan-Kroatië: 1-3

JAP-KRO | Strafschop Japan mis!

Japan-Kroatië 1-2

JAP-KRO | Strafschop Kroatië mis!

Japan-Kroatië 1-2

JAP-KRO | Strafschop Japan raak!

Japan-Kroatië 1-2

JAP-KRO | Strafschop Kroatië raak!

Japan-Kroatië 0-2

JAP-KRO | Strafschop Japan mis!

Japan-Kroatië 0-1

JAP-KRO | Strafschop Kroatië raak!

Japan-Kroatië 0-1

JAP-KRO | Strafschop Japan mis!

Japan-Kroatië 0-0

JAP-KRO | Strafschoppen!

Het duel eindigt na 120 minuten in 1-1 en dus moeten strafschoppen beslissing brengen. Gaat Japan of Kroatië verblijf in Qatar verlengen?

JAP-KRO | 114' Handje drukken tussen Japan en Kroatië

"Het is net handje drukken", aldus commentator Arno Vermeulen. Een treffende vergelijking voor deze wedstrijd.

Waar eerst vooral Kroatië op zoek ging naar de zege, kruipt nu Japan weer naar voren. Het leidt tot een aantal gevaarlijke momenten, maar nog niet tot echt grote kansen.

We maken ons op voor een zenuwslopende slotfase.

JAP-KRO | 105' De bal rolt weer

De tweede helft van de verlenging is begonnen.

JAP-KRO | 105' Bijna Japan!

Het duel is wat ingezakt, maar het is wel bloedspannend. Japan laat weer eens van zich horen met een goed schot van Mitoma, maar de bal gaat er dankzij de vuisten van doelman Livakovic niet in.

Niet veel later fluit de scheidsrechter af voor de eerste verlenging.

Ondertussen in Rome: Wijnaldum geeft teken van leven

JAP-KRO | 99' Opvallend: Modric eraf

Toch wel een opvallende wissel aan de kant van Kroatië. De dirigent van de ploeg, Modric, maakt plaats voor Majer. Het leek nou niet echt of Modric moe was gestreden, dus het fluitconcert vanuit het Kroatische supportersvak valt te begrijpen.

JAP-KRO | 90' De bal rolt weer

De verlenging tussen Japan en Kroatië is begonnen. Weet een van de landen het duel te beslissen het komende halfuur of moeten er strafschoppen aan te pas komen?

JAP-KRO | We gaan verlengen!

De eerste verlenging op dit WK is een feit. De eerste negentig minuten tussen Kroatië en Japan waren aantrekkelijk en spannend, dus een half uur extra vinden we helemaal niet erg.

Lukt het Japan voor het eerst in de geschiedenis zich te plaatsen voor de kwartfinale op een WK of trekken de Kroaten de zege toch nog over de streep?

Kroatië maakt zich op voor de verlenging

JAP-KRO | 87' Doan naar de kant

Doan wordt gewisseld

Als invaller zeer succesvol (doelpunten tegen Duitsland en Spanje), maar als basisspeler wil het nog niet echt lukken voor Doan op de WK. De oud-speler van FC Groningen en PSV speelt een teleurstellende wedstrijd en wordt naar de kant gehaald. Minamino is zijn vervanger.

JAP-KRO | 84' Japan en Kroatië op weg naar verlenging

Kroatië heeft het overwicht in de laatste twintig minuten, maar tot echt grote kansen leidt dat niet. Perisic is er nog het dichtstbij, maar zijn schot wordt van richting veranderd.

Japan houdt vooralsnog tegen en lijkt genoegen te nemen met een verlenging.

JAP-KRO | 63' Bijna Modric

Daar is bijna het moment van Luka Modric. De smaakmaker van Kroatië neemt de bal uit de stuit in een keer op de slof, maar met een stijlvolle redding tikt Gonda de bal over het doel.

De Kroaten hebben het duel omgedraaid en gaan nadrukkelijk op zoek naar de voorsprong.

JAP-KRO | 55' Doelpunt Kroatië!

Net op het moment dat Japan de wedstrijd lijkt de controleren, komt Kroatië langszij. Perisic kopt een goede voorzet van Lovren snoeihard binnen.

Japan-Kroatië 1-1

JAP-KRO | 45' Tweede helft begonnen

Japan heeft de tweede helft op gang gebracht tegen Kroatië.

JAP-KRO | Rust

Is hier een nieuwe stunt van Japan in de maak? De ploeg van Moriyasu speelt, net als bij de zeges op Spanje en Duitsland, uitstekend en gaat verdiend met een voorsprong rusten. Een mooie beloning van een sterke eerste helft. De Kroaten, die nog wel sterk aan het duel begonnen, kunnen aan de bak na rust.

JAP-KRO | 44' Doelpunt Japan!

Daizen Maeda viert zijn doelpunt

Daar is de verrassende voorsprong voor Japan! Maeda kan in de rebound de 1-0 binnenschieten. En dat is niet eens onverdiend.

Japan-Kroatië 1-0

JAP-KRO | 41' Goede kans Japan

Japan biedt Kroatië uitstekend partij en is op zijn minst gelijkwaardig. Een nieuwe verrassing hangt in de lucht.

Kamada kan de Japanners op voorsprong brengen. Hij kapt zijn man goed uit, maar schiet de bal vervolgens over. Hier zat meer in.

FIFA start onderzoek naar mogelijke discriminatie door Servië tegen Zwitserland

Servië hangt na de uitschakeling op het WK mogelijk nog een straf boven het hoofd. De FIFA is namelijk een tuchtprocedure begonnen naar de gebeurtenissen tijdens de met 3-2 verloren wedstrijd tegen Zwitserland. Er wordt onderzocht of spelers van Servië zich schuldig hebben gemaakt aan wangedrag en discriminatie.

De gemoederen liepen af en toe hoog op tijdens de laatste groepswedstrijd tussen beide landen. De reservebank van Servië liet zich niet onbetuigd tijdens een situatie waarbij de Zwitserse aanvoerder Granit Xhaka een provocerend gebaar maakte.

JAP-KRO | Judo of voetbal?

Nagatomo in duel met Modric

Bondscoach Santos niet blij met geërgerde Ronaldo

Fernando Santos en Cristiano Ronaldo

De ergernis viel van zijn gezicht te scheppen toen Cristiano Ronaldo in het laatste groepsduel met Zuid-Korea al halverwege de tweede helft van het veld gehaald werd. "Jij hebt verdomd veel haast om mij te wisselen", zou hij geroepen hebben, woorden die bedoeld leken voor bondscoach Fernando Santos.

De 37-jarige sterspeler verklaarde later dat hij zich had gericht tot een tegenstander, die vond dat Ronaldo niet snel genoeg naar de kant liep. Het voorval was Santos in eerste instantie ontgaan. Later zag hij wel de beelden.

"Of ik er blij mee was? Absoluut niet", vertelde de bondscoach aan de vooravond van de wedstrijd tegen Zwitserland, waarmee de achtste finales dinsdag worden afgesloten. "Ik kon op het veld niet horen wat hij zei; het was te ver weg. Ik heb alleen gezien dat hij met een Zuid-Koreaan aan het discussiëren was. Maar het is uitgepraat en voor ons is het geen issue meer."

Over eventuele consequenties voor Ronaldo wilde de bondscoach zich niet uitspreken. "Alle spelers zijn er klaar voor, maar de opstelling geef ik, zoals altijd, pas als we in het stadion arriveren."

JAP-KRO | 12' Het gaat op en neer

Nagatomo kan de bal net niet binnenglijden

Het gaat dit duel in een flink tempo op en neer, nu kwamen de Japanners weer. Een goede harde voorzet van de zijkant kan net niet worden binnengegleden, een doelpunt wordt dus vooralsnog vermeden.

JAP-KRO | 8' Kroatië gevaarlijk

Nu is Kroatië dicht bij een doelpunt via Perisic. Na een slippertje in de Japanse defensie kan hij vanaf links uithalen, maar de aanvaller stuit op doelman Gonda. In de nastoot gooien vier Japanners zich ervoor, waardoor Perisic niet alsnog kan scoren.

JAP-KRO | 3' Japan begint fel

Japan is fel begonnen aan het duel. Er wordt goed doorgejaagd en via Taniguchi krijgt het ook de eerste goede kans. De kopbal van de verdediger gaat echter een half metertje naast.

JAP-KRO | 1' Afgetrapt!

Kroatië en Japan zijn begonnen in het Al Janoub Stadium in Al Wakrah.

Lukt het Modric en zijn teamgenoten om door te stoten tot de kwartfinale of weet Japan weer voor een stunt te zorgen? Het belooft een spannend duel te worden!

De supporters zijn binnen, laat de wedstrijd maar beginnen!

 • Pro Shots
  Japanse supporter
 • Pro Shots
  Supporter van Kroatië
 • Pro Shots
  Japanse supporters
 • Pro Shots
  Japanse supporter
 • Pro Shots
  Supporter uit Kroatië

De voorbeschouwing op Japan-Kroatië is begonnen

Om 16.00 uur strijden Japan en Kroatië voor een plek in de achtste finales. De voorbeschouwing op deze wedstrijd is inmiddels begonnen!

Opstelling Kroatië

Bondscoach Zlatko Dalić wijzigt zijn Kroatië op twee plekken ten opzichte van de wedstrijd tegen België. Barisic is achterin de vervanger van Sosa, Petkovic vervangt Livaja in de punt van de aanval.

Opstelling Kroatië

Doan in de basis bij Japan

Hans Nijland, die Ritsu Doan ooit naar FC Groningen haalde, zei eerder al: "Als die trainer verstand van voetbal heeft, stelt hij hem op!" Bondscoach Hajime Moriyasu heeft geluisterd, want Doan mag in tegenstelling tot de duels met Spanje en Duitsland starten tegen Kroatië in de achtste finales.

Die andere oud-Groninger, Ko Itakura, is geschorst. Zijn vervanger heet Takehiro Tomiyasu.

Opstelling Japan

'Ronaldo voor 200 miljoen per seizoen naar Al-Nassr'

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo speelt vanaf 1 januari in Saudi-Arabië, als we het Spaanse Marca mogen geloven. De Portugese steraanvaller, momenteel actief op het WK in Qatar, zou bij Al-Nassr bijna 200 miljoen euro per seizoen gaan verdienen.

Samen met reclame-inkomsten zou hij in dat geval de best betaalde sporter ter wereld worden.

Twee weken geleden gingen Ronaldo en Manchester United met 'wederzijds goedvinden' per direct uit elkaar. Het boterde al langer niet tussen United en Ronaldo. De bom barstte uiteindelijk half november, toen de Portugees in gesprek met het Britse tv-programma Piers Morgan Uncensored hard uithaalde naar Manchester United. "Ik voel me verraden", waren de woorden van Ronaldo.

Regragui looft Spaans middenveld: 'Tik, tak, tik. Kom daar maar eens tussen'

Walid Regragui, bondscoach van Marokko

Met de uitschakeling op het WK van Senegal gisteren door Engeland is Marokko het enig overgebleven Afrikaanse land in het toernooi. En dat beseft ook bondscoach Walid Regragui aan de vooravond van het knock-outduel met Spanje. "We kunnen dus niet alleen Marokko, maar heel Afrika trots maken. We voelen ook de steun van heel Afrika."

De enige andere keer dat Marokko zo ver kwam op een WK was in 1986. Destijds hield West-Duitsland (0-1) de 'Leeuwen van de Atlas' uit de kwartfinales. "Die wedstrijd kunnen we niet opnieuw spelen, maar die tegen Spanje ligt voor ons. Onze belangrijkste wedstrijd ooit, al hoop ik dat de allerbelangrijkste nog daarna komt."

Plan

Hoewel Marokko na zeges op Canada (2-1) en nummer twee van de wereld België (2-0) en de 0-0 tegen vice-wereldkampioen Kroatië als groepswinnaar de laatste zestien bereikte, blijft Regragui realistisch. "Spanje speelt misschien wel het beste en mooiste voetbal van alle ploegen op het WK. Alleen hun middenveld al: Busquets speelt de bal naar Pedri en Pedri kaatst weer snel naar Gavi. Tik, tak, tik. Kom daar maar eens tussen."

Maar als een gewillig slachtoffer zal zijn formatie zich zeker niet opstellen. "We zullen moeten accepteren dat Spanje het meeste balbezit zal hebben. Maar dat was tegen Kroatië en België ook. Ons plan is dat zij niet weten wat te doen met de bal."

Winkel Iraanse legende Daei gesloten na steun aan protesten

De juwelierswinkel van de Iraanse voetballegende Ali Daei is gesloten door de autoriteiten. De voormalige internationale topscorer aller tijden zou de roep om stakingen van protesterende Iraniërs hebben gesteund, meldt het Iraanse persbureau ISNA.

"Vanwege de samenwerking met antirevolutionaire groepen op het internet om de vrede en de markt te verstoren, werd een gerechtelijk bevel uitgevaardigd om Noor Jewellery Gallery te verzegelen", citeerde ISNA uit een persbericht van de rechtbank. Ook een restaurant waarbij Daei is betrokken, zou zijn gesloten. Het is al geruime tijd onrustig in Iran, waar duizenden mensen demonstreren tegen het repressieve bewind in het land.

De 53-jarige Daei, die onder meer in Duitsland voor Bayern München voetbalde, was lange tijd de internationale topscorer aller tijden met 109 treffers voor zijn land. De Portugees Cristiano Ronaldo nam dat record vorig jaar over van de Iraniër. Ronaldo (37) staat inmiddels op 118 doelpunten.

Morata aast niet alleen op shirtjes maar ook op schoenen

Álvaro Morata

Shirtje ruilen na afloop van de wedstrijd, het hoort er gewoon bij en menig voetballer doet er dus ook aan mee. De Spanjaard Álvaro Morata vormt geen uitzondering: ook hij heeft in inmiddels een flinke hoeveelheid tricots in zijn bezit.

Minder bekend is dat de spits, bij het WK in Qatar op dreef met in elk groepsduel één doelpunt, ook een enorme verzameling voetbalschoenen bijeengesprokkeld heeft. Meer dan duizend paar zelfs! Van bewonderde tegenstanders, van favoriete ploeggenoten, van legendes die hij al als kind adoreerde. Denk aan spelers als Cristiano Ronaldo, Giorgio Chiellini, Koke, Joao Félix, Lionel Messi niet te vergeten.

Bij een overval enkele jaren terug zijn er echter enkele van zijn meest geliefde exemplaren ontvreemd. Zo is Morata de kicksen van de Braziliaanse ster Ronaldo Luís Nazário de Lima kwijtgeraakt en die van Raúl, met 44 treffers na David Villa de productiefste international van Spanje, en David Beckham. Zijn verzameling kan dus wel enige aanvulling gebruiken. Wellicht weet de aanvaller van Atlético Madrid ook op dat gebied te scoren in Qatar.

Voormalig algemeen directeur FC Groningen trots op Doan

"Prachtventje", twitterde Hans Nijland na het doelpunt van Ritsu Doan voor Japan in de groepsfase van het WK tegen Duitsland.

De voormalig algemeen directeur van FC Groningen volgt zijn sterren van weleer nog altijd op de voet. Of het nou Virgil van Dijk is of Luis Suárez, allemaal komen ze tijdens het WK in Qatar voorbij op de Twitter-tijdlijn van Nijland. Altijd met een foto van de presentatie bij FC Groningen erbij.

De trots van de doorgaans nuchtere Groninger spat ervan af. Het heeft iets vertederends.

Sterling terug naar Engeland na inbraak

Raheem Sterling ontbrak zondagavond bij Engeland in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Senegal. De 81-voudig international is teruggekeerd naar Engeland, nadat er zaterdag in zijn huis is ingebroken. Bondscoach Gareth Southgate bevestigde na de wedstrijd dat Sterling het trainingskamp van de Engelse ploeg had verlaten.

Volgens Engelse media waren gewapende personen in de nacht van zaterdag op zondag binnengedrongen in het huis van Sterling, terwijl zijn gezin thuis was. De politie van Surrey weerspreekt die berichten. Er zou niemand thuis zijn geweest.

De Engelse voetbalbond maakte kort vooraf aan het duel met Senegal bekend dat Sterling vanwege een "familieomstandigheid" ontbrak in de selectie van Southgate.

De bondscoach zei dat het nog onduidelijk was of Sterling terugkeert in Qatar. Engeland neemt het zaterdag op tegen Frankrijk in de kwartfinales van het WK. De voetballer krijgt "alle tijd die hij nodig heeft" om de situatie af te handelen. "Ik wil hem niet verder onder druk zetten. Soms is voetbal niet het meest belangrijke en komt familie eerst", aldus Southgate.

Raheem Sterling

De knock-outfase in beeld: bovenste helft ingevuld

De achtste finales van de 'bovenste helft' van het WK-schema zitten erop, vanaf vandaag is de rest aan de beurt.

De knock-outfase in beeld

Dit is ook Qatar: honderden kamelen racen tijdens twaalfdaags festival

Kamelenrace in Qatar

Tijdens het twaalfdaagse kamelenfestival in Qatar komen honderden kamelen aan de start in tientallen races. Allemaal live uitgezonden op tv. Onder nummer 17 verschijnt ook een 'Oranje-kameel' aan de start, voor deze gelegenheid dus tot 'Daley' omgedoopt.

Familie ontkent dat Pelé op sterven ligt

Op de dag dat Brazilië tegen Zuid-Korea strijdt om een kwartfinaleplaats, ontkennen familieleden van Pelé dat de Braziliaanse voetballegende op sterven ligt. Ze zeggen te verwachten dat Pelé over een tijdje het ziekenhuis van São Paulo weer mag verlaten.

"Het is behoorlijk oneerlijk dat mensen zeggen dat hij op sterven ligt en dat hij palliatieve zorg krijgt. Geloof ons: dat is niet zo", zei zijn dochter in een interview met het Braziliaanse Globo TV.

Twee dochters van de 82-jarige Pelé ontkennen dat hun vader palliatieve zorg krijgt omdat de chemotherapie tegen kanker niet zou aanslaan. De Braziliaanse krant Folha de S.Paulo bracht dat nieuws zaterdag naar buiten. Heel wat Brazilianen kwamen vervolgens naar het Albert Einstein-ziekenhuis om steun te betuigen aan de drievoudig wereldkampioen en voor hem te bidden.

"Hij is oud en ziek, maar hij ligt nu in het ziekenhuis met een longinfectie", zei dochter Kely. "En als hij weer beter is, komt hij terug naar huis. Er is geen sprake van dat we afscheid van hem nemen in het ziekenhuis." Volgens Kely raakte haar vader drie weken geleden besmet met het coronavirus. Dat resulteerde in een luchtweginfectie, waaraan hij nu wordt behandeld.

Vorig jaar werd bij de Pelé darmkanker aangetroffen. Hij onderging een operatie om een tumor te verwijderen en keerde sindsdien regelmatig terug in het ziekenhuis voor behandelingen.

Pelé in 2019

Perisic ook bekend in de volleybalwereld

In de voetbalwereld is Ivan Perisic al jaren een bekende naam. De 119-voudig international van Kroatië, dat vanavond met Japan strijdt om een plaats in de kwartfinales van het WK, speelt bij Tottenham Hotspur en stond ook bij Internazionale onder contract. In de volleybalwereld is hij echter ook een bekende.

Lees in onderstaand artikel hoe dat zit:

Neymar is weer fit

Neymar moest de vorige twee duels van Brazilië missen met een enkelblessure, maar de sterspeler is volledig hersteld voor de achtste finales.

In de afsluitende training deed Neymar volledig mee. De verwachting is dan ook dat de aanvaller vanavond tegen Zuid-Korea in de basis zal beginnen.

"Ik geef er de voorkeur aan om mijn beste spelers in de basis te zetten", antwoordde bondscoach Tite op de vraag of Neymar aan de aftrap zal staan.

Welkom!

Welkom in ons liveblog over het WK voetbal.

Het Nederlands elftal heeft een rustdag. Er staat geen training of persmoment op het programma. Wel zijn er weer twee achtste finales: Japan - Kroatië om 16.00 uur en Brazilië - Zuid-Korea om 20.00 uur.

Vanaf 15.20 uur blikken we op NPO 1 (livestream op NOS.nl en in de NOS-app) met analisten Khalid Boulahrouz en Pierre van Hooijdonk vooruit op de wedstrijd tussen Kroatië en Japan.

Na die wedstrijd begint om 19.18 uur Studio WK 22. Feyenoord-trainer Arne Slot is te gast en de analyses komen van Imke Courtois en Youri Mulder.

Lees hier het liveblog van gisteren nog eens terug.