Zwitserland en Brazilië naar achtste finales • Pulisic kan spelen tegen Oranje

Op dag 13 van het WK vielen de beslissingen in groep G en H.

Lees hier wat er gisteren allemaal gebeurde op het WK.

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met dag 14 van het WK in Qatar en natuurlijk de eerste achtste finales van het toernooi. Om 16.00 uur neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten en om 20.00 uur is het Argentinië-Australië.

Fijne avond!

KAM-BRA | Wedstrijdverslag

n

Kameroen wint verrassend van B-ploeg Brazilië, maar gaat toch niet door op WK

Kameroen heeft vrijdag verrassend gewonnen van het al geplaatste Brazilië, maar liep een plek in de volgende ronde van het WK toch mis. Zwitserland won in het andere groepsduel namelijk van Servië en verzekerde zich zo van de achtste finale.

De Brazilianen werden ondanks de nederlaag groepswinnaar en spelen in de volgende ronde tegen Zuid-Korea, dat eerder op de dag verrassend won van Portugal. Zwitserland treft Portugal.

SER-ZWI | Wedstrijdverslag

Freuler viert zijn 3-2

Zwitsers naar achtste finales na winst op Servië in fraai en soms verhit duel

In een direct duel om een plek in de achtste finales heeft Zwitserland met 3-2 gewonnen van Servië. Een heerlijk duel, dat vooral voor rust op en neer golfde, met fraaie doelpunten en bij vlagen prima voetbal. Zwitserland treft als tweede in groep G in de achtste finales Portugal. Servië vliegt terug naar huis.

Vooraf was het afwachten hoe verhit de strijd zou uitpakken tussen de Zwitsers en de Serviërs. Op het WK in 2018 ontvlamde het sluimerende sentiment tussen de twee ploegen. Xherdan Shaqiri en Granit Xhaka maakten bij de viering van hun goals politiek geladen handgebaren.

Doelman Joe van der Sar in VS: 'In stadions zitten hier soms 70.000 mensen'

Keeper Joe van der Sar met zijn vader Edwin in Pittsburgh

De deuren van de kleedkamers op het sportcomplex van de universiteit van Pittsburgh zwaaien open. "Koud hè?", zegt Joe van der Sar als hij met de andere keepers naar buiten komt. "Soms is het zelfs zo koud dat het ijs breekt als je met je noppen het veld opstapt."

De keeper begint aan een van de laatste trainingen voor de belangrijke wedstrijd van zaterdag. Niet die van de Verenigde Staten tegen Nederland, maar voor de kwartfinale van het College Soccer Championship.

Zo ziet het speelschema er nu uit

Speelschema WK 22

Eindstand groep G

Afgelopen!

En zo zitten alle wedstrijden van de groepsfase er op. Kameroen redt de eer en wint van Brazilië. Zwitserland is Servië de baas en gaat als nummer twee van deze groep door naar de achtste finales. Servië en Kameroen mogen naar huis.

KAM-BRA | 90+2' ROOD KAMEROEN!

Aboubakar trekt zijn shirt uit en krijgt daarvoor zijn tweede gele kaart. Niet zo'n handige actie.

KAM-BRA | 90+2' DOELPUNT KAMEROEN!

Er is gescoord bij Kameroen-Brazilië. Vincent Aboubakar maakt er 1-0 van, maar daar hebben ze voorlopig niks aan. Alleen als Servië gelijk maakt maakt Kameroen nog kans om door te gaan.

We zijn nog even bezig

Flink wat blessuretijd bij beide duels. Servië-Zwitserland krijgt er 7 minuten bij, Kameroen-Brazilië 9 minuten.

SER-ZWI | Tadic naar de kant bij Servië

Einde wedstrijd voor de Ajacied. Voormalig Heerenveen-speler Filip Djuricic komt voor hem in het veld.

Nog 20 minuten te gaan

De spanning is nog altijd aanwezig op beide velden. Brazilië is de bovenliggende partij, maar een doelpunt leverde dat nog niet op. Kameroen moet hopen dat het nog een kans weet te krijgen, want ze moeten winnen om een kans te maken op de volgende ronde.

Daarbij zijn ze wel afhankelijk van Servië, dat ervoor moet zorgen dat Zwitserland niet wint. Servië wil zelf ook door natuurlijk, maar dan moet er wel gescoord worden, want alleen een zege kan Servië verder brengen.

KAM-BRA | 56' Brazilië dringt aan

Epassy zorgt er voorlopig voor dat niemand het meer heeft over de ontbrekende Andre Onana. De keeper die speelt in Saudi-Arabië heeft al meerdere keren een mooie save in huis op gevaarlijke inzetten van de Brazilianen. Kameroen doet nog altijd mee in deze groep.

SER-ZWI | 48' DOELPUNT ZWITSERLAND!

Er is maar weer eens gescoord bij Servië- Zwitserland en dit keer zijn het de Zwitsers die een doelpunt maken. Na een mooie aanval over meerdere schijven is het Remo Freuler die de 3-2 binnen knalt. Met deze stand staan de Zwitsers steviger op de tweede plek.

Daar gaan we weer

De tweede helft gaat weer beginnen op beide helften, dit is de virtuele stand op dit moment.

KAM-BRA | 45+3' Grote kans Kameroen

Eindelijk wat actie bij Brazilië-Kameroen. Bryan Mbeumo kopt vlak voor het einde van de eerste helft op doel en Ederson moet gestrekt om zijn doel schoon te houden. Verder is het Brazilië wat de klok slaat, maar gescoord is er nog niet. Rust op beide velden.

SER-ZWI | 44' DOELPUNT ZWITSERLAND!

Op slag van rust is het 2-2 bij Servië-Zwitserland. Na een vlot lopende aanval is het Embolo die de bal simpel binnen kan tikken.

Stand van zaken groep G

Virtuele stand groep G

2. Servië 4 -1
3. Zwitserland 3 -1
4. Kameroen 2 -1

SER-ZWI | 35' DOELPUNT SERVIË!

Vlahovic profiteert van geklungel in de Zwitserse verdediging en schiet niet hard, maar wel zuiver, de bal in de verre hoek. 2-1 voor Servië.

Pulisic kan spelen tegen Oranje

Christian Pulisic is fit genoeg bevonden voor het duel van de Verenigde Staten tegen Nederland. De sterspeler van Chelsea liep een gekneusd bekken op toen hij de enige goal scoorde tegen Iran in de laatste groepswedstrijd van de Amerikanen. De Amerikaanse voetbalbond heeft nu op twitter laten weten dat Pulisic weer hersteld is.

SER-ZWI | 26' DOELPUNT SERVIË!

Het is weer gelijk bij Servië-Zwitserland. Mitrovic met zijn tweede van het WK. De spits komt goed voor zijn man en kopt vervolgens een voorzet knap over de keeper heen. 1-1.

SER-ZWI | 20' DOELPUNT ZWITSERLAND!

Het eerste doelpunt van de late wedstrijden is een feit. Xherdan Shaqiri maakt er met een hard schot 1-0 van.

KAM-BRA | 14' Brazilië dicht bij treffer

Martinelli krijgt de uitgelezen mogelijkheid om de score te openen, maar zijn kopbal wordt net over de lat getikt door keeper Epassy.

SER-ZWI | 11' Servië op de paal!

Bijna de eerste goal van de avond. Živkovic krijgt een vrije schietkans en zijn pegel van net buiten de zestien komt op de paal. De bal valt daarna voor de voeten van Mitrovic, maar hij werkt de rebound, waar hij zelf van schrok, in de handen van keeper Kobel.

KAM-BRA | Record voor Dani Alves

Met zijn optreden tegen Kameroen is Dani Alves (39) de oudste Braziliaan die ooit op een WK in actie kwam. Het vorige record stond op naam van Thiago Silva (38), die de eerste twee wedstrijden speelde, maar nu op de bank zit.

SER-ZWI | Eerste kansen voor Zwitserland

Embolo komt al binnen enkele seconden alleen voor de keeper, maar hij schiet recht op Vanja Milinkovic-Savic af. In de rebound gaat de bal er ook niet in. We zijn begonnen!

KAM-BRA | Wat feitjes op een rij

- Kameroen won slechts één van zijn zes ontmoetingen met Brazilië. In 2003 won het met 1-0 in de groepsfase van de Confederations Cup. Eto'o scoorde, Song (nu de bondscoach) was de aanvoerder.

- Op het WK van 1994 werd het 0-3 en kreeg Song, toen pas 17 jaar, rood. Mede dankzij twee treffers van Neymar won Brazilië op het WK van 2014 met 4-1.

- Het vorige duel was in 2018. Kameroen, dat toen onder leiding van Clarence Seedorf stond, verloor met 1-0 (Richarlison).

- Brazilië is al zeker van de volgende ronde, maar kan de eerste plaats in de groep nog verliezen aan Zwitserland.

- Kameroen moet winnen om kans te maken om door te gaan. Zwitserland heeft 2 punten meer, Servië heeft ook 1 punt.

SER-ZWI | Wat feitjes op een rij

- Ook op het vorige WK troffen de twee landen elkaar in de groepsfase. De Zwitsers wonnen met 2-1 en haalden vervolgens de achtste finales.

- Servië strandde in 2018 voor de derde keer op rij in de groepsfase. Als het Zwitserland verslaat en Kameroen wint niet van Brazilië, dan haalt het voor het eerst sinds 1998 de tweede ronde.

- Zwitserland is bij winst zeker van een vervolg. Als Kameroen niet wint, is ook een gelijkspel genoeg.

- Serviër Veljkovic is geboren in Basel en kwam uit voor Zwitserland -16.

- Geen van de laatste vijf penalty's die Zwitserland tegen kreeg met Sommer op doel, leverde een doelpunt op.

Beide wedstrijden live te zien op NOS.nl, NPO 1 en NPO 3

We gaan bijna beginnen aan de laatste twee wedstrijden van de groepsfase. Uiteraard zijn de wedstrijden ook live te volgen via NOS.nl, NPO 1 en NPO 3.

Bekijk hier Servië - Zwitserland (NPO 1) en bekijk hier Kameroen - Brazilië (NPO 3).

Bondscoach Addo stopt bij Ghana

Otto Addo is opgestapt als bondscoach van Ghana. Hij maakte die beslissing bekend, kort na de nederlaag tegen Uruguay. Ghana is daardoor, evenals Uruguay, uitgeschakeld op het WK.

Volgens Addo had hij die beslissing voor het toernooi al genomen. "Zelfs als we wereldkampioen waren geworden was ik vertrokken. De toekomst van mijn gezin ligt vooral in Duitsland. Het is een beslissing voor de familie." In de Bundesliga is Addo werkzaam bij topclub Borussia Dortmund, waar hij een rol heeft in de jeugdopleiding.

Otto Addo

Zwitserse doelman Sommer mist duel met Servië, Tadić in basis

De Zwitserse doelman Yann Sommer is niet op tijd hersteld van zijn verkoudheid voor het laatste groepsduel met Servië op het WK voetbal. De doelman wordt vervangen door Gregor Kobel. Ajacied Dusan Tadić staat in de basis bij Servië.

Bondscoach Murat Yakin van Zwitserland verkondigde een dag voor de wedstrijd nog dat Sommer fit genoeg zou zijn, net als Nico Elvedi. De verdediger staat echter evenmin in het basiselftal. Middenvelder Xherdan Shaqiri, die de wedstrijd tegen Brazilië miste vanwege een blessure, staat wel aan de aftrap.

• NOS
    Opstelling Servië
  • NOS
    Opstelling Zwitserland

Brazilië met routinier Dani Alves tegen Kameroen

Brazilië speelt vrijdagavond op het WK voetbal in Qatar met routinier Dani Alves in het laatste groepsduel met Kameroen. De 39-jarige verdediger mag meedoen, omdat bondscoach Tite meerdere 'vaste' spelers rust geeft. Brazilië is al geplaatst voor de achtste finales.

• NOS
    Opstelling Brazilië
  • NOS
    Opstelling Kameroen

De situatie in groep G

Door naar de laatste twee wedstrijden van de groepsfase. Kameroen-Brazilië en Servië-Zwitserland zijn de laatste potjes van de dag. Hieronder de stand van zaken in Groep G.

Brazilië is al zeker van de volgende ronde. Verder maken alle landen nog kans op de achtste finales. Mocht Brazilië z'n sportieve plicht vervullen en niet verliezen van Kameroen, gaan Servië en Zwitserland samen uitmaken wie er door gaat. Zwitserland heeft misschien aan een gelikspel genoeg, Servië moet winnen.

Stand groep G

ZKO-POR | Wedstrijdverslag

Na acht nerveuze minuten wachten weet Zuid-Korea: 2-1 genoeg voor achtste finales

Het waren acht angstige minuten voor Zuid-Korea, wachtend tot Ghana-Uruguay (0-2) was afgelopen en duidelijk werd dat ze de achtste finales hadden bereikt. In de blessuretijd van het laatste duel in groep H met Portugal, schoot Hee-Chan Hwang Zuid-Korea met nog vijf minuten te gaan op een 2-1 voorsprong.

Dat bleek uiteindelijk genoeg voor een plek in de achtste finales, omdat Uruguay slechts met 2-0 won van Ghana.

De grote Zuid-Koreaanse ster Heung-Min Son straalde nog niet dit WK. De gemaskerde Spurs-aanvaller - hij brak kort voor het WK een oogkas - was tot deze wedstrijd bij geen enkele goal betrokken. Maar bij de beslissende 2-1 gaf hij de assist.

GHA-URU | Wedstrijdverslag

Tranen bij ontgoocheld Uruguay, dat ondanks zege op Ghana is uitgeschakeld op WK

Uruguay leek lang op weg naar de achtste finales van het WK na de zege op Ghana (2-0), maar zag die droom verdampen door de late treffer van Zuid-Korea tegen Portugal. Het verdriet was groot bij Luis Suárez, die zijn tranen niet meer kon bedwingen.

En dat terwijl de aanvaller, toen hij na ruim een uur het veld verliet, nog de grote held leek te worden. El Pistolero was namelijk direct betrokken bij beide doelpunten van Giorgian De Arrascaeta.

Tranen bij Suárez

Luis Suárez

Eindstand groep H

Eindstand Groep H

GHA-URU | 90+8' Afgelopen!

Einde wedstrijd bij Ghana-Uruguay. De 2-0 is niet genoeg voor de Zuid-Amerikanen om door te gaan. Zuid-Korea gaat samen met Portugal naar de achtste finales.

GHA-URU | 90+6' Kansen zat

Gevaarlijke schoten van beide kanten gooien deze wedstrijd bijna in het slot. Maar aan beide kanten is de keeper scherp en houdt hij zijn doel schoon.

ZKO-POR | Afgelopen!

Zuid-Korea heeft gewonnen van Portugal en is nu virtueel door. Uruguay heeft nog 1 doelpunt nodig om door te gaan. 8 minuten blessuretijd.

GHA-URU | 89' Wat een kans!

Cavani met een geweldige kans voor Uruguay! Keeper Zigi tikt de kopbal vanaf een paar meter maar net over zijn lat.

ZKO-POR | 90+1' DOELPUNT ZUID-KOREA!

Hwang Hee-chan schiet de Koreanen in de blessuretijd naar de 2-1 en misschien wel naar de achtste finales!

Nog weinig actie

Bij beide wedstrijden is er een stuk minder spektakel dan in de eerste helft. Portugal vindt het wel best, Zuid-Korea probeert, maar komt niet tot grote kansen.

Voor Ghana, dat twee keer moet scoren, was er zojuist een kansje voor Antoine Semenyo, die de bal net voorlangs schiet. Even later is Kudus nog gevaarlijk, maar Rochet tikt de bal naast.

Stand van zaken Groep H

1. Portugal 7 +3
2. Uruguay 4 0
3. Ghana 3 -2
4. Zuid-Korea 2 -1

GHA-URU | 66' Suárez naar de kant

Einde wedstrijd voor de 35-jarige aanvaller. Edinson Cavani, een andere oudgediende, is zijn vervanger.

GHA-URU | Geen strafschop Uruguay

De bal gaat niet op de stip. Amartey heeft contact met Nunez en laatstgenoemde gaat naar de grond. De Duitse scheidsrechter Daniel Siebert vindt het niks, maar wordt toch naar de kant geroepen door de VAR. Maar Siebert blijft bij zijn besluit.

We spelen weer!

de bal rolt weer op beide velden. Opvallend is dat bij Ghana de gebroeders André en Jordan Ayew naar de kant zijn gehaald. Bondscoach Otto Addo heeft ingegrepen.

GHA-URU | 45+8' Rust

Ook hier gaan de teams de kleedkamers in. Met deze standen zijn Portugal en Uruguay zeker van de achtste finales. Zuid-Korea moet op jacht naar de winst tegen Portugal om nog door te kunnen en Ghana moet minstens gelijk maken om een kans te maken op de volgende ronde.

ZKO-POR | 45+2' Rust bij Zuid-Korea - Portugal

Even pauze bij deze pot. Bij Ghana - Uruguay staan er 8 minuten blessuretijd op de klok vanwege het VAR-moment. Nog even spelen dus.

FIFA toont beelden van 2-1 Japan, bal niet over de lijn

Er was gisteren nogal veel te doen over de 2-1 van Japan tegen Spanje. Het doelpunt wat zorgde voor een Japanse zege en de uitschakeling van Duitsland. De bal zou even daarvoor de achterlijn gepasseerd zijn. De FIFA heeft nu laten zien dat dat niet het geval was.

GHA-URU | Ghana en strafschoppen tegen Uruguay...

Hoe anders ziet de wereld er voor Ghana uit binnen tien minuten? Dat de strafschop gemist werd was overigens niet heel gek. De Ghanezen hebben vijf van hun laatste tien strafschoppen op het WK (inclusief penaltyseries) gemist. Vier van die vijf missers waren tegen Uruguay. 3 in 2010 en een vandaag.

Virtuele stand groep H

GHA-URU | 32' DOELPUNT URUGUAY!

Het gaat opeens hard voor Uruguay. Weer is het De Arrascaeta die scoort. Suárez die de bal over een verdediger heen wipt waarna de middenvelder de bal vol op de slof neemt. 2-0 voor Uruguay.

ZKO-POR | 27' DOELPUNT ZUID-KOREA!

Kim Young-gwon is de gevierde man voor Zuid-Korea. Een corner valt uiteindelijk voor de voeten van de verdediger van Ulsan Hyundai, die al vallend de 1-1 binnen schiet.

GHA-URU | 26' DOELPUNT URUGUAY!

Daar is de eerste, maar waarschijnlijk niet de laatste goal van de middag. Suárez krijgt de bal aangespeeld in de zestien en lost een schot. Giorgian de Arrascaeta komt vervolgens aanlopen om de 1-0 binnen te koppen.

GHA-URU | 23' Grote kans Uruguay!

Bijna 1-0 aan de andere kant. Nunez wipt de bal over de keeper heen, maar zijn inzet wordt van de lijn gehaald. Beslist geen saaie wedstrijd in het Al Janoub stadion in Al Wakrah.

GHA-URU | 20' Strafschop gaat mis!

Flashback voor Ghana naar het WK van 2010, toen Asamoah Gyan een strafschop miste voor de Ghanezen in de kwartfinales. André Ayew gaat voor Ghana achter de bal staan. Na een langzame en bijzondere aanloop ziet hij Rochet zijn inzet keren.

GHA-URU | 18' Strafschop Ghana!

Een afgeslagen schot komt voor de voeten van Kudus, die in aanraking komt met keeper Rochet. De scheidsrechter wordt naar het scherm gestuurd door de VAR en die legt hem op de stip.

ZKO-POR | 5' DOELPUNT PORTUGAL!

Ricardo Horta zet de B-ploeg van Portugal al snel op 1-0 tegen de Koreanen. Pepe met de lange bal op Diogo Dalot, die vervolgens de bal hard voor geeft op spits Horta. 1-0 voor de Portugezen.

1' Aftrap!

Dollende spelers bij training van Oranje

Het Nederlands elftal werkte vrijdag ontspannen toe naar de achtste finale tegen Verenigde Staten, zoals in de video hieronder te zien is.

Opstelling Portugal

Flink wat andere namen in de opstelling van Portugal. Dat is ook niet zo gek, want de Portugezen zijn al zeker van de volgende ronde. Sterspeler Ronaldo staat wel 'gewoon' in de basis.

Opstelling Zuid-Korea

Opstelling Ghana, Kudus in de basis

Opstelling Ghana

'Griepverschijnselen' in Oranjeselectie daags voor duel met VS: 'Wel zorgelijk'

Griep of niet, alle 26 spelers van het Nederlands elftal verschenen vrijdag 'gewoon' op de training. Oranje kampt daags voor het WK-duel met de Verenigde Staten met een aantal verzwakte spelers in de groep. Meerdere internationals hebben volgens Louis van Gaal "griepverschijnselen", vermoedelijk veroorzaakt door de airco in Doha.

Opstelling Uruguay

Bondscoach Amerikanen ziet kansen tegen Oranje

Bondscoach Gregg Berhalter ziet zaterdag kansen voor de Verenigde Staten in de achtste finale tegen het Nederlands elftal op het WK. "Zij hebben fantastische spelers met heel veel kwaliteiten", zei de oud-speler van PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en SC Cambuur. "Maar als team kunnen we ze het lastig maken."

Oranje kent geen geheimen voor Berhalter. "We hebben ze de afgelopen elf maanden uitgebreid geanalyseerd", vertelde hij. "Na onze zege op Iran zijn we alles weer gaan bekijken. We zijn er klaar voor."

De Amerikaanse mannenploeg staat in eigen land in de schaduw van het vrouwenelftal, de regerend en viervoudig wereldkampioen. Maar de Amerikaanse mannen haalden op het WK van 2002 al eens de kwartfinale en werden in 1994, 2010 en 2014 pas in de achtste finales uitgeschakeld.

Oud-Ajacied Sergino Dest (AC Milan) Christian Pulisic (Chelsea), Timothy Weah (Lille OSC), Weston McKennie (Juventus), Yunus Musah (Valencia), Tyler Adams (Leeds United) en Giovanni Reyna (Borussia Dortmund) zijn bekend in Europa. "Maar door onze prestaties hier worden we steeds populairder in eigen land", zei Berhalter. "Dat is hartstikke leuk."

Pulisic

Verder had Berhalter goede hoop dat Christian Pulisic inzetbaar is tegen Oranje. De speler van Chelsea raakte tegen Iran geblesseerd aan zijn bekken toen hij de 1-0 verzorgde. "Het ziet er goed uit, maar we moeten hem vandaag op het trainingsveld beoordelen om te zien of het ook echt goed is."

Blind kijkt niet raar op van negativiteit rondom Oranje 'Het is vaak negatief'

Volgens de linkervleugelverdediger is de stemming rondom het Nederlands elftal wel vaker negatief. Zelf zou Daley Blind er voor tekenen om wereldkampioen te worden zonder en goede wedstrijd te spelen.

Van Gaal: 'Meerdere spelers hebben griepverschijnselen'

Meerdere spelers van het Nederlands elftal kampen met griepverschijnselen, vertelt Louis van Gaal na de persconferentie aan de NOS.

"In principe is iedereen fit en beschikbaar, maar er zijn wel wat griepverschijnselen geconstateerd. Dat schijnt door de airco te komen. Ik heb er geen last van."

Wie er last van hebben, wil de bondscoach niet zeggen. "Daar gaan we niet over uitweiden." Maakt hij zich zorgen? "Als het in de groep rondgaat, dan is is het natuurlijk wel zorgelijk."

Blind is blij voor Marokko: 'Gun het Ziyech en Mazraoui van harte'

De Nederlandse spelers volgen met grote interesse de verrichtingen van Marokko op het WK, vertelt Daley Blind op de persconferentie. Blind let daarbij met name op zijn voormalige ploeggenoten bij Ajax, Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui.

Van Gaal genoemd als bondscoach België: 'België is een mooi land'

Een Belgische journalist vraagt aan Van Gaal over het feit dat hij in België wordt genoemd als mogelijk opvolger van bondscoach Roberto Martínez. Van Gaal slaat de deur, lachend, niet meteen dicht.

"België is een mooi land met heel vriendelijke mensen. Knokke is een mooi strandpaleis, dus ik heb er wel over nagedacht", aldus Van Gaal.

Even later suggereert hij, met een knipoog, dat de Belgen zijn vrouw Truus zouden moeten overhalen. "Nee hoor, dat is het niet. Ik kan altijd vrij de beslissingen nemen. Alleen, er zijn bepaalde landen waar ik niet naartoe ga, maar Truus zeker niet. Zo simpel is het. Volgens mij zijn we hier met Nederland bezig. Wij willen wereldkampioen worden, dus we hebben nog vier wedstrijden te gaan. En dan gaan we wel zien of er aanbiedingen komen."

Van Gaal: 'Iedereen mag zijn mening hebben, zeker in Nederland'

Memphis Depay heeft via de media laten doorschemeren dat hij het liefst een aanvalsduo zou vormen met Steven Bergwijn, met Cody Gakpo daarachter. Van Gaal krijgt de vraag wat hij ervan vindt dat dat via de media naar buiten is gekomen.

"Jullie hebben een geweldige band met mijn spelers, dan kan het gebeuren dat hij zijn mening geeft. Of het verstandig is, dat is een tweede. Maar het kan. Iedereen mag zijn eigen mening hebben, denk ik. Zeker in Nederland."

Van Gaal over VS: 'Energieke ploeg met fysiek sterke spelers'

Bondscoach Louis van Gaal begint de persconferentie met een blik op de tegenstander: "Ik heb het al eerder gezegd, het is een hele energieke ploeg met fysiek sterke spelers. Dat is voor iedere tegenstander lastig. We zullen er alles aan doen om de USA te verslaan. That's it."

Van Gaal vindt het geen verrassing dat de VS het zo goed doen. "Ze hebben zich goed ontwikkeld. Dat is ook typisch Amerikaans, dat die ontwikkeling zo snel gaat. Ze hebben ook veel spelers in Europese topclubs, dus mij verrast het niet. Het is qua afstemming een van de beste teams, ze zijn een voorbeeld van een goed team."

Persconferentie met Van Gaal van start

De verzamelde pers zit klaar in Doha, en wij ook. De persconferentie van Louis van Gaal en Daley Blind gaat beginnen.

Kijk live mee via deze livestream.

Bondscoach Louis van Gaal

Yesilgöz na ongeregeldheden supporters: 'Dit is crimineel gedrag'

Minister Yesilgöz noemt het "onacceptabel" dat er na de winst van Marokko gisteren op het WK Voetbal opnieuw ongeregeldheden waren. "Als jij het in je hoofd haalt om je eigen stad te vernielen en politiemensen te belagen met explosieven, dan ben je gewoon crimineel bezig", zegt ze.

De minister van Justitie en Veiligheid noemt het "ongelooflijk asociaal" dat het in Amsterdam en Den Haag opnieuw uit de hand is gelopen na een overwinning van het Marokkaanse elftal.

Bondscoach Enrique wist niet dat Spanje er even uitlag: 'Echt? Wanneer?'

Bondscoach Luis Enrique had niet door dat Spanje drie minuten lang virtueel was uitgeschakeld toen Costa Rica voorstond tegen Duitsland. "Echt? Wanneer? Ik zou een hartaanval hebben gehad."

Duitse fans na afgang: 'Goed dat al die 'scheisse' achter de rug is'

Waar de Japanse fans dolgelukkig zijn, zijn de Duitse fans somber en teleurgesteld na de uitschakeling van hun land.

Japanse fans uit hun dak na verrassende zege op Spanje

Japan won de laatste groepswedstrijd op het WK verrassend van Spanje en plaatste zich zo voor de achtste finale, tot grote vreugde van de fans, zowel in Tokio als in Doha.

Hoewel de wedstrijd om 04.00 uur 's nachts in Japan begon, vierden veel mensen de overwinning.

Geen afvaardiging Nederlandse regering naar WK-duel met VS

De achtste finale tussen Nederland en de Verenigde Staten zal morgen niet worden bijgewoond door een lid van de Nederlandse regering. Dinsdag was minister Helder bij de groepswedstrijd tegen Qatar en het kabinet heeft eerder gezegd dat het over de knock-outfase later een besluit zou nemen.

Minister Hoekstra zei vanochtend dat er morgen niemand gaat. "We zijn vastbesloten de finale te halen, dus dat betekent dat we nog vaker over dit onderwerp zullen spreken."

Hij vulde aan dat als Nederland inderdaad in de finale komt, er sowieso een "serieuze afvaardiging" zal gaan. Bij de wedstrijden daarvóór wil het kabinet het per geval bekijken. Daarbij speelt ook mee welke afvaardiging de tegenstander van Oranje stuurt.

Van der Ree voorlopig trainer van FC Groningen

Dennis van der Ree is voorlopig trainer van FC Groningen, dat vrijdag aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft begint.

Hoewel assistent-coach Van der Ree (43) over de juiste papieren beschikt om de verantwoordelijkheid te dragen bij de eredivisionist, laat de club weten nog steeds extern op zoek te zijn naar een vervanger voor de in november ontslagen Frank Wormuth.

Dennis van der Ree

Oroz terug bij Vitesse

Ook wat nieuws van de Nederlandse velden: Dominik Oroz is terug bij Vitesse.

De 22-jarige verdediger verhuurd aan Sturm Graz, maar die overeenkomst is per direct beëindigd. Vitesse had tijdelijk afscheid genomen van de Oostenrijker vanwege dienstplichtregels, waardoor hij een paar maanden niet beschikbaar zou zijn. "Dat was een vervelende situatie, maar inmiddels is dit opgelost", laat technisch directeur Benjamin Schmedes op de clubsite weten.

Oroz

Geruststelende mededeling van Pelé

De Braziliaanse voetballegende Pelé heeft laten weten dat zijn ziekenhuisopname van deze week een reguliere controle was. "Vrienden, ik ben in het ziekenhuis voor mijn maandelijkse bezoek."

De 82-jarige Pelé, die met Brazilië drie keer het WK won, werd woensdag opgenomen in een ziekenhuis in São Paulo. Hij moest de laatste maanden geregeld naar het ziekenhuis vanwege zijn doorlopende behandeling voor darmkanker.

Pelé

Straks: persconferentie Van Gaal live bij NOS

Louis van Gaal blikt vanaf 12.00 uur vooruit op de achtste finale van Nederland tegen de Verenigde Staten (aftrap: zaterdag 16.00 uur). Ook verdediger Daley Blind schuift aan.

De persconferentie is live te volgen bij de NOS, via een livestream op deze site en de NOS-app.

Louis van Gaal

Dagboek Doha: de muurschildering van WK-sensatie Kudus

Na zijn twee goals tegen Zuid-Korea is Ajacied Mohammed Kudus hot op het WK voetbal. Dat merkt ook NOS-redacteur Thierry Boon, die dagelijks een dagboek bijhoudt vanuit Doha.

Uitschakeling komt hard aan in Duitsland

Vier keer wereldkampioen, drie keer Europees kampioen...

"Das war einmal", refereert Bild aan de gouden tijden van het Duitse voetbal. De roemloze uitschakeling op het WK komt keihard aan.

Vertonghen en Mertens willen door

Net als Duitsland sneuvelde ook België gisteren. Hoewel er gesproken werd over het einde van een gouden generatie, willen Jan Vertonghen en Dries Mertens (beiden 35) nog niks van een afscheid weten.

"Ik moet alles op een rijtje zetten maar ik voel me nog supergoed", zegt Vertonghen. En Mertens bekijkt het ook positief, nadat het niet was gelukt Kroatië in het laatste groepsduel te verslaan: "Er zit toekomst in deze ploeg, als het kan met mij"

Nog even terug naar gisteren...

Want wat een ontknoping was het in groep E, met uiteindelijk uitschakeling van de Duitsers.

Zien we Tadic (Servië) en Kudus (Ghana) terug in de volgende ronde?

Mohammed Kudus en Dusan Tadic.

Er zijn nog twee plekjes over in de achtste finales. Portugal en Brazilië zijn al zeker van de volgende ronde, maar wie gaan er nog meer door? Alle landen die in actie komen, spelen nog ergens voor.

In groep G heeft Zwitserland de beste papieren. Die ploeg heeft drie punten, Servië en Kameroen allebei eentje. Als de Zwitsers winnen zijn ze zeker van de volgende ronde. Bij een gelijkspel tegen de Serven is het ook aannemelijk dat ze een ronde verder komen. Alleen als Kameroen wint van Brazilië kan de Afrikaanse ploeg nog roet in het eten gooien. Voor Servië geldt dat ze moeten winnen en dan moeten hopen dat Kameroen niet met een groter verschil van Brazilië wint.

In groep H is Portugal al door. Die ploeg heeft zes punten. Ghana staat tweede met drie punten, Uruguay en Zuid-Korea hebben ieder één punt. Ghana gaat bij winst op Uruguay door, bij een gelijkspel zijn ze afhankelijk van het resultaat van Zuid-Korea. Als die ploeg van Portugal wint met twee doelpunten verschil en Ghana wint niet, zijn de Koreanen door.