liveblog
NOS VoetbalAangepast

Japan en Spanje voegen zich bij achtstefinalisten na spectaculaire ontknoping groep E

Op dag 12 van het WK vallen de beslissingen in groep E en F.

liveblog gesloten

Achtste finales tot nu toe

  • 3 december 16.00 uur: Nederland - Verenigde Staten
  • 3 december 20.00 uur: Argentinië - Australië
  • 4 december 16.00 uur: Frankrijk - Polen
  • 4 december 20.00 uur: Engeland - Senegal
  • 5 december 16.00 uur: Japan - Kroatië
  • 6 december 16.00 uur: Marokko - Spanje
Knock-outfase WK

Kwetsbaar Duitsland kan ondanks zege op Costa Rica zijn koffers pakken

Het WK voor Duitsland zit er net als in 2018 op na de groepsfase. Tegen Costa Rica boekte de formatie van bondscoach Hansi Flick een 4-2 overwinning. Omdat Spanje met 2-1 verloor van Japan, deed de Duitse zege er uiteindelijk niet meer toe.

Neuer baalt na een Costa Ricaanse treffer

Japan stunt tegen slordig Spanje met 2-1 winst, beide landen door op WK

Door een 2-1 overwinning van Japan op een zeer slordig spelend Spanje, zijn de Japanners als groepswinnaar van groep E door naar de achtste finales. Spanje gaat ook door, dankzij de overwinning van Duitsland op Costa Rica.

japan

JAPAN GROEPSWINNAAR

Sensatie! Japan verslaat Spanje en gaat als groepswinnaar verder. Spanje is de nummer twee. Duitsland en Costa Rica spelen nog, maar zijn al uitgeschakeld.

Eindstand in groep E

JAP-SPA | 90' Spanje bijna!

Spanje schiet Duitsland bijna te hulp. Olmo en Asensio zijn dichtbij, maar scoren niet. Eén Spaanse goal en Spanje gaat naar plek één, Duitsland naar twee en Japan naar plek drie.

CRC-DUI | 90' DOELPUNT DUITSLAND!

Niclas Füllkrug stelt de Duitse zege veilig, maar de Duitsers moeten nu hopen op een goal van Spanje. Duitsland nog steeds virtueel uitgeschakeld.

CRC-DUI | 85' DOELPUNT DUITSLAND!

Daar is de 3-2. Invaller Havertz scoort op aangeven van Gnabry. Zijn tweede goal. Hier hebben de Duitsers nog niks aan. Door een minder doelsaldo staat Duitsland nu met vier punten virtueel derde en Spanje met evenveel punten tweede.

CRC-DUI | 84' Weer Musiala

Weer zo'n mooie actie van Musiala, maar Duitsland koopt er niets voor. Zijn schot gaat over.

CRC-DUI | 75' Redding Navas

Invaller Niclas Füllkrug kan Duitsland op voorsprong schieten, maar doelman Navas redt. Duitsland moet scoren om nog een kans te maken om verder te gaan.

CRC-DUI | 73' DOELPUNT DUITSLAND!

Invaller Havertz wipt Duitsland naar 2-2. Deze goal helpt tot nu toe vooral Spanje, dat nu weer virtueel tweede staat achter Japan.

CRC-DUI | 70' DOELPUNT COSTA RICA!

Wat een sensatie! Neuer zit mis en Costa Rica scoort. Zo ligt niet alleen Duitsland, maar ook Spanje uit het toernooi.

CRC-DUI | 67' Weer de paal!

Het zit Duitsland absoluut niet mee. Nu schiet Musiala weer op de paal. Wat een pegel!

CRC-DUI | 61' Paal!

Heel snel kan Duitsland weer op voorsprong komen. Musiala schiet via de handen van Navas op de paal. Even daarna schiet Müller via een Costa Ricaans been naast.

CRC-DUI | 58' DOELPUNT COSTA RICA!

Ook Duitsland laat zich verrassen in de tweede helft. Yeltsin Tejeda zet Costa Roca in de rebound op 1-1. Met deze standen is Duitsland hekkensluiter in de groep en kan Costa Rica met één goal meer nog door en dan is Spanje uitgeschakeld.

JAP-SPA | 49' DOELPUNT JAPAN!

En het is 2-1. Wat een sensatie. De bal lijkt over de achterlijn te zijn, maar de VAR-checkt wijst uit dat dat niet het geval was. Ao Tanaka scoort op aangeven van Mitoma.

JAP-SPA | 48' DOELPUNT JAPAN!

Doan, de ex-speler van PSV en FC Groningen, straft een fout van Spanje af, Doelman Simon speelt Balde in en die verliest de bal aan Doan en de Japanner haalt uit.

Dit is slecht nieuws voor Duitsland. Dat moet nu nog een keer scoren. Met deze stand staat Japan op basis van onderling resultaat tweede.

Tweede helft

De tweede helft begint op beide velden. Duitsland is nu nog zeker van een plek in de volgende ronde, maar het blijft met deze standen een wankel voordeel.

Oranje heeft tegen Verenigde Staten weer Sampaio als arbiter

Het Nederlands elftal krijgt in de achtste finale tegen de Verenigde Staten weer te maken met Wilton Sampaio als scheidsrechter. De 40-jarige Braziliaan floot ook al de eerste wedstrijd van Oranje in Qatar, tegen Senegal (2-0 winst). In dat duel kreeg verdediger Matthijs de Ligt een gele kaart.

Sampaio krijgt langs de zijlijnen hulp van twee landgenoten en de Uruguayaan Andrés Matonte fungeert als vierde man. Nicolás Gallo uit Colombia voert het team van videoarbiters aan. Het duel tussen Oranje en de Verenigde Staten begint zaterdag om 16.00 uur Nederlandse tijd in het Khalifa International-stadion in Al Rayyan.

Rust

Tegen het einde van de eerste helft weer een kansrijke uitbraak van Costa Rica. Bondscoach Hansi Flick heeft wat te bespreken in de Duitse kleedkamer. Bij deze standen gaat Duitsland wel verder als nummer twee en Spanje als groepswinnaar.

Duitsland viert de 1-0

CRC-DUI | 43' Duitsland ontsnapt

Dat is schrikken voor Duitsland. Dankzij Neuer staat het geen 1-1. Eerst gaat Raum in de fout en dan Rüdiger. Keysher Fuller haalt uit, maar Neuer heeft een knappe redding in huis.

Even later mist Süle de bal volledig. De zenuwen lijken toe te slaan bij de Duitsers achterin. Of is het nonchalance?

CRC-DUI | 40' Duitse hoogstandjes

Het blijft genieten van het technisch hoogstaande spel van de Duitsers. Alleen de afronding laat te wensen over. Zowel Musiala als Gnabry laat een fraaie actie volgen door een minder schot naast het doel.

Een richtingsverkeer

Op beide velden is het eenrichtingsverkeer. Duitsland en Spanje oppermachtig en met deze standen op weg naar de achtste finales.

JAP-SPA | 11' DOELPUNT SPANJE!

Álvaro Morata, die in de voorgaande WK-duels ook al een keer scoorde, zet de Spanjaarden ook vroeg op voorsprong. Dit is het ideale scenario voor Duitslaand. Zo gaat zowel Spanje als Duitsland door.

CRC-DUI | 10' DOELPUNT DUITSLAND!

De voorzet is van linksback Raum en Gnabry kopt binnen. Dit is de start die Duitsland wenste.

Duitsland viert de 1-0

CRC-DUI | 9' Actie Musiala

Een geweldige actie van Musiala in het strafschopgebied van Costa Rica. Het talent passeert meerdere tegenstanders, maar krijgt geen kans om uit te halen. Via Leon Goretzka gaat de bal naast.

Duitsland jaagt zoals verwacht op een vroege goal. Even later waagt ook Thomas Müller een poging. Zijn kopbal gaat naast.

CRC-DUI | 2' Eerste Duits gevaar

De Duitse jonge smaakmaker test of Navas wakker is. Dat is de keeper van Costa Rica. Hij maakt van het schot van de 19-jarige middenvelder van Bayern München een hoekschop.

Aftrap

Er is afgetrapt voor de ontknoping in groep E.

Volg de wedstrijden LIVE via de volgende links: Costa Rica-Duitsland en Japan-Spanje

Frappart eerste vrouwelijke scheidsrechter die WK-wedstrijd fluit

De Française Stéphanie Frappart fluit Costa Rica-Duitsland en is de eerste vrouw die een wedstrijd fluit op het WK voetbal voor mannen. De 38-jarige Française is één van de drie vrouwelijke scheidsrechters die zijn geselecteerd voor dit WK. De andere twee zijn Salima Mukansanga uit Rwanda en de Japanse Yoshimi Yamashita.

Archieffoto van Stéphanie Frappart

Marokkaanse supporters zien Marokko weer winnen: 'We gaan er een feestje van maken'

In Badhoevedorp keken Marokkaanse supporters samen naar de wedstrijd tegen Canada. Marokko won opnieuw en gaat door naar de knock-outfase. En dus was het feest.

Opstelling Japan

Opstelling Japan

Opstelling Costa Rica

Opstelling Costa Rica

Opstelling Duitsland

Duitsland begint met een aanvallende opstelling aan de cruciale WK-wedstrijd tegen Costa Rica. Bondscoach Hansi Flick kiest voor vleugelspeler Leroy Sané in de basis ten koste van verdediger Thilo Kehrer. Verder houdt Flick vast aan dezelfde spelers als tegen Spanje (1-1). Dat betekent dat spits Niclas Füllkrug, die het Duitse doelpunt maakte tegen Spanje, donderdag op de bank zit.

Opstelling Duitsland

Opstelling Spanje

Veel wijzigingen bij Spanje. Dani Carvajal, Aymeric Laporte, Jordi Alba, Ferran Torres en Marco Asensio maken plaats voor Alejandro Balde, César Azpilicueta, Pau Torres, Nico Williams en Álvaro Morata. Het drietal op middenveld van FC Barcelona, Gavi, Pedri en Busquets, blijft staan.

Opstelling Spanje

In beeld: Marokkaanse Nederlanders vieren bereiken volgende ronde op WK

In de laatste wedstrijd in de groepsfase op het WK in Qatar versloeg Marokko Canada met 2-1. Daarmee heeft het Noord-Afrikaanse land zich voor het eerst in 36 jaar weer geplaatst voor de achtste finales.

Marokko kijkt mee in groep E

De komende tegenstanders van Marokko en Kroatië in de achtste finales komen uit Groep E, waar om 20.00 uur Costa Rica-Duitsland en Japan-Spanje beginnen. Duitsland heeft de minste papieren. De nummer één van groep E speelt tegen Kroatië en de nummer twee tegen Marokko.

De scenario's:

  • Koploper Spanje gaat verder als ze A) winnen, of B) gelijkspelen, of C1) verliezen EN Costa Rica speelt gelijk tegen Duitsland of C2) verliezen EN Duitsland wint van Costa Rica als Duitsland (-1) het doelsaldoverschil met Spanje (+7) goedmaakt.
  • Japan gaat naar de volgende ronde als ze A) winnen of B) gelijkspelen en Costa Rica-Duitsland eindigt in een gelijkspel. Als Japan gelijkspeelt en Duitsland wint, beslissen de tiebreakers.
  • Costa Rica gaat door als ze A) winnen, of B) gelijkspelen en Japan verliest van Spanje. Doorgaan met een gelijkspel en een Japanse zege is onwaarschijnlijk door het superieure doelsaldo van Spanje.
  • Duitsland moet winnen om een kans te houden voor plaatsing voor de volgende ronde. Ze gaan verder als ze winnen EN Japan verliest van Spanje. Als ze winnen en het duel Japan-Spanje eindigt gelijk, komt het aan op doelsaldo.

Belgische bondscoach Martínez stapt op

De Belgische bondscoach Roberto Martínez maakt op de persconferentie bekend dat hij opstapt als bondscoach van de Rode Duivels.

Aanvaller Ngonge niet meer welkom bij FC Groningen

De Belgische aanvaller Cyril Ngonge is definitief uit de selectie van FC Groningen gezet. De 22-jarige Belg mag ondanks een doorlopend contract uitkijken naar een andere club. Tot hij die gevonden heeft traint hij mee met het beloftenteam.

De club laat in een statement weten dat Ngonge ondanks dat hij er vaak op is gewezen "niet voldoet aan de normen en eisen die wij stellen aan het trainen en voetballen bij FC Groningen."

Ngonge werd eerder dit jaar al tijdelijk uit de selectie gezet door toenmalig trainer Frank Wormuth. Ook vorig seizoen werd de speler al een aantal keren disciplinair gestraft. De druppel is mogelijk de laatste training voor de winterstop geweest. Ngonge was toen wel aanwezig, maar "niet in staat om te trainen" en werd weggestuurd en kreeg een boete.

FC Groningen begint deze vrijdag aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Dat doet de club zonder een opvolger van trainer Frank Wormuth.

Klaar voor Belgen, Marokko en Kroatië verder

Het is over voor de Belgen. Marokko gaat als groepswinnaar door en Kroatië als nummer twee. Ze treffen nu respectievelijk de nummers twee en één van groep E met Spanje, Japan, Costa Rica en Duitsland.

Eindstand in groep F

Marokko plaatst zich met zege op Canada als groepswinnaar voor achtste finales

Marokko heeft voor de tweede keer in de geschiedenis, voor het eerst sinds 1986, de groepsfase van een WK overleefd. Een 2-1 zege op Canada, mede dankzij een goal van Hakim Ziyech, was door het gelijkspel bij België - Kroatië genoeg voor groepswinst.

ziyech

Roemloos einde van 'Gouden Generatie' Belgen na gelijkspel tegen Kroatië

Het boek is dicht voor de zogeheten 'Gouden Generatie' van België na het 0-0 gelijkspel tegen Kroatië, dat als nummer twee in groep F doorgaat naar de achtste finales. Vier jaar geleden veroverden onze zuiderburen nog WK-brons, nu is het exit in de groepsfase.

Kevin de Bruyne

KRO-BEL | 90' Weer Lukaku, weer mis

Een kans voor Lukaku opnieuw. Via zijn scheenbeen gaat de bal van dichtbij naast. De spits had de wedstrijd kunnen omdraaien, zoals eerder in de tweede helft.

En in blessuretijd is het weer raak. Niet dus. Lukaku kan bij de tweede paal binnen tikken, maar laat dat na.

CAN-MAR | 80' Geen beslissing

Marokko laat na de wedstrijd te beslissen. Invaller Abderrazak Hamdallah verzuimt de bal af te spelen op de volledig vrijstaande Zakaria Aboukhlal en gaat tevergeefs voor eigen succes.

KRO-BEL | 75' Slotfase om van te smullen

We gaan een laatste kwartier in waarin het nog alle op kan gaan. Als de Belgen scoren, zijn ze door en de Rode Duivels zijn al een paar keer dichtbij geweest.

CAN-MAR | 72' Canada heel dicht bij gelijkmaker

Invaller Hutchinson kopt na een corner op de lat en de bal lijkt over de lijn te gaan. In de herhaling blijkt echter dat de bal de lijn net raakt. Marokko ontsnapt aan de gelijkmaker. De rebound ging over.

Marokko speelt paniekvoetbal in de tweede helft, maar vooralsnog is er met deze standen niks aan de hand voor de Marokkanen.

Zwitserse doelman Sommer toch fit voor WK-duel met Servië

Het Zwitserse voetbalteam kan in het laatste groepsfaseduel waarschijnlijk toch een beroep doen op doelman Yann Sommer. De keeper van Borussia Mönchengladbach ontbrak donderdagochtend vanwege een verkoudheid op de training en leek in eerste instantie onzeker voor de wedstrijd van vrijdag tegen Servië. Donderdagmiddag werd tijdens een persconferentie bekend dat Sommer en verdediger Nico Elvedi, die ook op de training ontbrak vanwege een verkoudheid, toch oproepbaar zijn.

"Ze hebben een onrustige nacht gehad, maar zijn fit voor morgen", zei bondscoach Murat Yakin op de persconferentie. Middenvelders Xherdan Shaqiri en Noah Okafor, die de wedstrijd tegen Brazilië misten vanwege blessures, zijn volgens Yakin ook fit.

Zwitserland speelt vrijdagavond om 20.00 uur tegen Servië om een plek in de achtste finales op het WK. Zwitserland won eerder op het WK met 1-0 van Kameroen en verloor met 1-0 van Brazilië. De Zwitsers staan met 3 punten tweede in groep G. Sommer en Elvedi speelden beiden twee keer de hele wedstrijd.

Yann Sommer (l) en Haris Seferovic (r)

Amerikanen trainen twee dagen voor Oranje achter dichte deuren

de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter wil donderdag geen journalisten zien bij de voorlaatste training in aanloop naar de achtste finale op het WK tegen het Nederlands elftal, komende zaterdag. De oefensessie in Doha zou aanvankelijk het eerste kwartier openbaar zijn, maar vrij laat in de middag werd alsnog besloten de deuren dicht te houden.

Het Nederlands elftal traint donderdag ook in het geheim. Bondscoach Louis van Gaal doet dat altijd twee dagen voor een wedstrijd. Bij het afsluitende partijspel wil hij namelijk zijn basiselftal laten spelen tegen elf reserves. Oranje en de Verenigde Staten trainen vrijdag voor het laatst. Beide landen zijn dan, vanwege de regels van wereldvoetbalbond FIFA, verplicht om de media het eerste kwartier toe te laten.

CAN-MAR | 66' Zakaria Aboukhlal

Ex-AZ-speler Zakaria Aboukhlal komt in de ploeg van Marokko. De aanvaller was als invaller trefzeker tegen België. Hij vervangt Boufal.

KRO-BEL | 60' Paal!

De Bruyne passt op Carrasco en als die strandt op doelman Livakovic schiet Lukaku op de paal! Kroatië ontsnapt. Bij winst van de Belgen is Kroatië namelijk uitgeschakeld.

Even later kopt Lukaku ook nog van dichtbij over, maar dat maakt niet uit want de was de achterlijn al gepasseerd.

CAN-MAR | 50' Courtois moet zich strekken

Courtois moet zich strekken op een schot van Kovacic. Daarna schiet Modric over. Vervolgens brengt Courtois redding op een inzet van Brozovic. De doelman van Real houdt België op de been.

Ook in de tweede helft gaat het op en neer. Nu de Belgen weer in de aanval, eindigend met een schot van De Bruyne over het doel.

Tweede helft

De ontknoping in groep F. Roemloze uitschakeling voor de Belgen en memorabele plek in volgende ronde voor Marokko? Romelu Lukaku vervangt Dries Mertens bij België.

Tussenstand: Canada-Marokko 1-2

Tussenstand: België-Kroatië 0-0

De Roon weet dat het alles of niks is tegen de VS: 'Kunnen ons geen foutje permitteren'

Het Nederlands elftal staat zaterdagmiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd tegenover de Verenigde Staten. Inzet is een plaats in de kwartfinales. "Je kan je geen enkel foutje permitteren", weet Marten de Roon. "Je kan niet verliezen."

Marten de Roon

Eigen goal in illuster rijtje

De eigen goal van de Marokkaan Aguerd betekent de 100ste goal van dit WK. Aguerd komt daarmee in een illuster rijtje.

Rust

Het is rust bij Canada-Marokko (1-2) en België-Kroatië (0-0). Twee bijzonder vermakelijke wedstrijden tot nu toe. Bij deze standen gaat Marokko als nummer één verder en Kroatië als nummer twee.

Hakim Ziyech

CAN-MAR | Goal En-Nesyri afgekeurd

En-Nesyri denkt zijn tweede goal te maken, maar de treffer wordt afgekeurd vanwege buitenspel voor Aguerd. De verdediger staat in het zicht van de doelman hinderlijk buitenspel.

CAN-MAR | 40' DOELPUNT CANADA!

Uit en niets een goal van Canada. Adekugbe zet voor van links en Aguerd werkt de bal per abuis via doelman Bono in eigen doel. Geeft deze treffer het tot nu toe machteloze Canada wat meer moed.

Pulisic: 'Bekijk het van dag tot dag'

Christian Pulisic moest zijn winnende doelpunt tegen Iran bekopen met een pijnlijk en gekneusd bekken. De sterspeler van de Amerikanen kwam hard in botsing met de Iraanse keeper en het is dan ook niet zeker of hij zaterdag tegen Oranje kan spelen.

Gevraagd naar zijn status wilde hij er donderdagmiddag niet veel over kwijt. "Ik ga nu naar de medische staf om een beslissing te nemen over de training van vandaag. Gewoon even kijken hoe ik mij voel. Ik bekijk het van dag tot dag, maar ik zal er alles aan doen om zaterdag op het veld te kunnen staan."

Christian Pulisic

CAN-MAR | 23' DOELPUNT MAROKKO!

Marokko op weg naar de achtste finales. Spits Youssef En-Nesyri schiet de Atlasleeuwen naar een 2-0 voorsprong tegen Canada, dat veel zwakker speelt dan in de voorgaande duels. De fraaie pass is van Hakimi en En-Nesyri maakt het na de aanname met links overtuigend af met rechts.

Met deze stand van zaken gaat Marokko als groepswinnaar door en Kroatië als nummer twee.

KRO-BEL | 18' Geen strafschop Kroatië vanwege buitenspel

Na een lichte overtreding van Carrasco op Kramaric krijgen de Kroaten een strafschop. De VAR constateert echter terecht buitenspel toen Luka Modric even daarvoor de vrije trap nam.

KRO-BEL | 12' Kansen België

Get gaat op en neer in Al Rayyan. Na een sterke start voor Kroatië is het nu België dat er een paar keer gevaarlijk doorkomt. Eerst is het Yannick Carrasco die stuit op Dominik Livakovic en daarna schiet Dries Mertens na een counter over.

CAN-MAR | 4' DOELPUNT MAROKKO!

Doelman Borjan van Canada gaat in de fout en Ziyech profiteert magistraal.

Marokko juicht

BEL-KRO | 1' Boem!

Kroatië heeft bijna een droomstart. Perisic knalt de bal richting doel. Zijn inzet gaat een meter naast.

Aftrap

We trappen af voor de ontknoping in F.

Volg de wedstrijden LIVE via onze streams: Canada-Marokko en België-Kroatië.

'Canadees' op doel bij Marokko

De in Montreal geboren Bono staat tegen zijn geboorteland op doel bij Marokko. Tegen België werd de doelman van Sevilla nog vlak voor de aftrap vervangen door Munir.

Martínez passeert ster en aanvoerder Hazard

Na het tot nu toe teleurstellend verlopen WK is het passeren van aanvoerder en sterspeler Eden Hazard niet gek, maar toch verrassend. Hazard verhuist naar de bank, net als Batshuayi. Ook Lukaku start niet. Bondscoach Roberto Martínez vindt zijn topscorer nog onvoldoende fit om aan de aftrap te verschijnen. Lukaku miste het eerste groepsduel met Canada (1-0) en maakte na een langdurige hamstringblessure geen indruk tijdens een korte invalbeurt tegen Marokko (0-2).

Doelman Thibaut Courtois speelt tegen Kroatië zijn honderdste interland voor de Rode Duivels. Dries Mertens, Leandro Trossard en Leander Dendoncker hebben ook een basisplaats.

Afgelopen dinsdag ontkenden Courtois en Hazard ruzie in het Belgische kamp. "Er worden te veel leugens verspreid", zei Courtois. Volgens verschillende media knettert het in de kleedkamer van België en zouden er spelers met elkaar gevochten hebben. Zo schreef de Franse krant L'Équipe dat Hazard na de nederlaag tegen Marokko neus aan neus stond met verdediger Jan Vertonghen.

Eden Hazard

Grote steden staan klaar voor rellen rond wedstrijd Marokko

De grote steden hebben in aanloop naar de wedstrijd van Canada tegen Marokko op het WK voetbal zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen tegen ongeregeldheden. Zondag gingen mensen in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam de straat op om de overwinning van Marokko op België te vieren, wat op sommige plekken uitliep op rellen.

Opstelling Kroatië

Opstelling Kroatie

Opstelling Canada

Veel wijzigingen bij Canada. Adekugbe voor Laryea, Osorio voor Hutchinson, Kaye voor Eustáquio en Hoilett voor David. Met de 39-jarige ex-PSV'er Hutchinson op de bank draagt doelman Borjan de aanvoerdersband.

Opstelling Canada

De Roon: 'Amusementswaarde? We willen wereldkampioen worden'

Het gaat dit WK vaak over het spel van Oranje. Het is nog niet bepaald genieten. NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg vraagt Marten de Roon ernaar bij de persconferentie.

Opstelling Marokko

Soelman Bono, die vlak voor het duel met België afhaakte, keert terug in de basis bij Marokko voor het duel met Canada. Sabiri, de man van de verrassende vrije trap, start ten koste van Amallah. Ook in de basis staan Ziyech, Amrabat en Mazraoui. Aboukhlal is ondanks zijn goal tegen België reserve.

Opstelling Marokko

Opstelling België

Opstelling België

Flink wat wijzigingen in de basiself bij de Belgen ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen Marokko. Vooral voorin heeft bondscoach Roberto Martinez flink gehusseld. Zo spelen Carrasco, Mertens en Trossard in plaats van de broertjes Hazard en Batshuayi.

'Iedereen fit bij Oranje, ook De Vrij en Frimpong'

Stefan de Vrij trainde woensdag apart van de groep en Jeremie Frimpong liep een blessure op tijdens de training. Beiden hebben geen klachten, zo laat Denzel Dumfries, bij afwezigheid van bondscoach Louis van Gaal, weten op de spelerspersconferentie in Doha. "Iedereen is fit".

Jeremie Frimpong en Louis van Gaal

Suárez over handsbal in 2010: 'Geen excuses'

Luis Suárez staat morgen met Uruguay tegenover Ghana in de laatste wedstrijd van groep H. Bij het WK in 2010 stonden beide landen ook tegenover elkaar, toen in de kwartfinales. Hoofdrol in die wedstrijd was voor de vedette zelf, die een zeker Ghanees doelpunt voorkwam door de bal met zijn handen uit het doel te slaan. Voorafgaand aan de wedstrijd van morgen werd hem vandaag op de persconferentie gevraagd of hij er wel eens over gedacht heeft om zijn excuses aan te bieden.

"Nee dat niet. Ik maakte hands, maar de speler van Ghana (Asamoah Gyan, red.) miste daarna de strafschop. Als ik iemand had geblesseerd met een tackle had ik wel mijn excuses aangeboden, maar in dit geval kreeg ik rood en gaf de scheidsrechter een strafschop. Dat hij hem miste was niet mijn schuld."

Kan Marokko de WK-prestatie van 1986 evenaren? 'Begin van mijn Marokkaanse trots'

Keeper Badou Zaki viert feest met Mustapha Biaz op het WK in 1986

Marokko staat op de rand van een daverend WK-succes. Achraf Hakimi, Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui kunnen zich tegen Canada de geschiedenisboeken inschieten.

Maar tot die tijd, dus op zijn minst tot een uur of zes vanavond, blijven het mannen als Badou 'Zaki', Abderrazak Khairi en Mohamed Timoumi die de grootste Marokkaanse voetbalprestatie ooit neerzetten.

Zij plaatsten zich met een legendarisch Marokkaanse team in 1986 in Mexico als eerste Afrikaanse ploeg voor de knock-outfase van een WK.

'United aast op Gakpo'

Cody Gakpo na zijn doelpunt tegen Qatar

Volgens de doorgaans goed ingelichte transfergoeroe Fabrizio Romano is Manchester United bezig een bod voor te bereiden op Cody Gakpo. De PSV'er, die in blakende vorm verkeert op het WK met drie doelpunten in drie wedstrijden, staat al langer op de radar van United. Volgens Romano wil de club van trainer Erik ten Hag in januari al proberen de speler naar Engeland te halen.

Romano: "Manchester United is in gesprek met de zaakwaarnemers van Gakpo en er zijn afspraken voor nieuwe gesprekken." Managementkantoor SEG behartigt de belangen van Gakpo, net zoals ze dat doen voor Ten Hag. Daarom zijn de lijnen kort volgens Romano. "De relatie is fantastisch. In de zomer moest Gakpo nog 43 miljoen pond kosten, maar dat zal na het WK hoger zijn."

Frappart fluit zich zonder rolmodel naar WK-primeur: 'Normaalste zaak van de wereld'

Stéphanie Frappart

Stéphanie Frappart was al de eerste vrouwelijke scheidsrechter in de Franse Ligue 1 en de Champions League voor mannen en daar komt donderdagavond nog een primeur bij. De 38-jarige Française leidt dan de WK-wedstrijd Costa Rica - Duitsland.

Maar wie is eigenlijk die vrouw die glazen plafonds doorbreekt voor vrouwelijke scheidsrechters? Een sprong terug in de tijd leert dat ze als kind eigenlijk droomde van een carrière als voetbalster.

Nieuwe aflevering NOS voetbalpodcast

Beluister in je favoriete podcastapp of hier de nieuwste aflevering van de NOS voetbalpodcast.

Presentator Arno Vermeulen bespreekt samen met commentator Frank Wielaard, commentator Philip Kooke en journalist Peter Vandenbempt de wedstrijden van de dag en van morgen. België die alles moeten geven tegen Kroatië, vragen van de luisteraars en het plan van van Gaal.

Deense bondscoach blikt terug: 'Het is een tijd waarin alles zwart of wit is'

Kasper Hjulmand

De Denen reikten vorig jaar nog tot de halve finales van het EK, maar bij het WK in Qatar eindigden ze roemloos onderaan in een groep met Frankrijk, Tunesië en Australië. De bondscoach van de Denen, Kasper Hjulmand, blikte tijdens een persmoment vandaag terug op het toernooi.

"We moeten ons succes van de laatste jaren niet voor lief nemen. Voetbal is geweldig wanneer alles lukt, maar kleine details kunnen het de andere kant op doen slaan", aldus Hjulmand, die ook een boodschap had voor de jongeren in Denemarken.

"We leven in een tijd waarin alles zwart of wit is. Alles is of succes, en dan moet je alles winnen, of het is een faliekante mislukking. Dit is hoe veel van onze kinderen en jongeren zich vandaag voelen."

"Het is de wereld waar we in leven", vervolgt hij. "Ik zou eigenlijk iedereen die thuis kijkt aanraden om ervoor te zorgen dat onze kinderen en jongeren niet te veel gaan denken dat je alleen met successen door het leven moet gaan. Sommige dingen zijn onbegrijpelijk en fouten mag je maken", aldus de bondscoach.

Zwitserland mogelijk zonder keeper Sommer tegen Servië

Yann Sommer

Het Zwitserse voetbalteam moet het in de laatste groepsfaseduel op het WK mogelijk stellen zonder doelman Yann Sommer. De keeper van Borussia Mönchengladbach ontbrak donderdag vanwege een verkoudheid op de training. Ook verdediger Nico Elvedi ontbrak op de training ter voorbereiding op de wedstrijd van vrijdag tegen Servië. Gregor Kobel van Borussia Dortmund is de mogelijke vervanger van Sommer.

Sommer zou donderdagmiddag oorspronkelijk ook aanschuiven bij de persconferentie in aanloop naar de wedstrijd, maar de naam van de doelman werd geschrapt.

Zwitserland speelt vrijdagavond om 20.00 uur tegen Servië om een plek in de achtste finales op het WK. Zwitserland won eerder op het WK met 1-0 van Kameroen en verloor met 1-0 van Brazilië.

Waarom er zoveel politieke statements zijn op het WK in Qatar

De wereldvoetbalbond FIFA heeft voetballers en nationale bonden opgeroepen om vooral de focus op het spel te leggen en niet op politieke zaken, maar er zijn niet eerder zoveel politieke statements gemaakt op een WK als in Qatar.

"In het verleden zag je wel actiegroepen zoals Amnesty International zich uitspreken", zegt Paul Reef, specialist in moderne politieke geschiedenis en sportgeschiedenis. "En op het omstreden WK in Argentinië in 1978 waren er wel voetballers die zich uitspraken tegen het regime", maar het gebeurde niet op de schaal waarop het nu gebeurt, constateert hij.

Ook Koen Janssen ziet dat dit WK bij uitstek gebruikt wordt voor politiek. Janssen schreef het boek 90 minuten oorlog dat over politiek en WK's gaat.

Dagboek Doha: op bezoek bij het WK voor fans

Een kakelverse 'Dagboek Doha'.

Verslaggever Thierry Boon neemt dit keer een kijkje bij de FIFA Fans' Cup. Zeg maar het WK voetbal voor supporters. En het gaat er fanatiek aan toe bij Nederland-Qatar, zo merkt hij.

"Vlak voor de wedstrijd gonst het plots van de geruchten dat er in de Qatarese selectie twee voetballers zitten die net afvielen voor de selectie van het echte WK."

Glimlachende Szczesny: 'Misschien word ik geschorst'

Wojciech Szczesny is Lionel Messi 100 euro verschuldigd.

De doelman van Polen stopte woensdagavond een strafschop van de Argentijn. Even daarvoor moest de videoscheidsrechter beslissen of er een strafschop moest worden toegekend, waarbij Szczesny ervan was overtuigd dat de VAR geen penalty zou toekennen.

Lionel Messi en Wojciech Szczęsny

"Ik zei tegen Messi dat ik er 100 euro op durfde te zetten dat de VAR de strafschop niet zou geven, maar ik verloor de weddenschap", zei de doelman van Juventus. "Ik weet niet of dit is toegestaan op het WK. Ik word er waarschijnlijk voor geschorst, maar dat maakt mij nu niets meer uit."

Szczesny deed het interview met een brede glimlach, aangezien hij met Polen, ondanks de 2-0 nederlaag tegen Argentinië, wel de achtste finales had gehaald. "En ik ga hem ook niet betalen. Wat maakt hem die 100 euro nou uit?"

Bondscoach Mexico stapt op

De Mexicaanse bondscoach Gerardo Martino heeft na de uitschakeling van zijn ploeg in de groepsfase van het WK in Qatar zijn afscheid aangekondigd.

"Mijn contract is met het laatste fluitsignaal afgelopen. Meer hoeft er niet meer te worden gedaan", zei de 60-jarige coach na de wedstrijd tegen Saudi-Arabië.

De ergernissen van Jan en Youri Mulder

Jan en Youri Mulder nemen het WK voetbal onder de loep. Dat levert een palet aan antwoorden en discussies op.

  • Om wie moeten we ons de meeste zorgen maken: België of Duitsland?
  • Maar ook: hoever gaat Oranje komen?

In het onderstaande verhaal vind je alle antwoorden.

Messi mist strafschop; weergaloze redding Szczesny

Polen-doelman Wojciech Szczęsny maakte woensdag indruk door op prachtige wijze een strafschop van Lionel Messi te keren.

Het werd overigens een misser die Messi en Argentinië achteraf konden lijden.

Nog even terug naar woensdag

De ontknoping in groep C van woensdagavond is er een die ons nog lang zal heugen.

Argentinië werd groepswinnaar dankzij een 2-0 zege op Polen, dat uiteindelijk op basis van een beter doelsaldo ten opzichte van Mexico ook doorging.

De Mexicanen wonnen met 2-1 van Saudi-Arabië, maar dat resultaat was niet voldoende. Het tegendoelpunt van Saudi-Arabië in blessuretijd bleek doorslaggevend.

Argentinië en Polen zijn door naar de achtste finales

Dumfries en De Roon achter de tafel

Oranje werkt om 15.00 uur een besloten training af. Kort daarvoor, vanaf 14.30 uur, is er een persmoment met Denzel Dumfries en Marten de Roon.

Denzel Dumfries

Het speelschema

Na de wedstrijden van gisteren en eergisteren kan het knock-outschema van dit WK al voor de helft worden ingevuld.

Nederland treft in de achtste finales de Verenigde Staten en stuit bij winst op Argentinië of Australië.

Het WK bij de NOS

Goedemorgen! Wat staat ons op de twaalfde WK-dag te wachten?

Groep F

Om 15.20 uur begint op NPO 1 en via onze livestream de voorbeschouwing op België - Kroatië. Ibrahim Afellay en Bob Peeters zijn de analytici.

Om 16.00 uur is dan de aftrap, ook van de andere wedstrijd in de groep tussen Marokko en Canada. Die wedstrijd is op NPO 2 te zien en via onze livestream.

Groep E

Na het WK Journaal om 19.00 uur gaan we om 19.20 uur verder met Studio WK 22 met de ontknoping in groep E.

Op NPO 1 en onze livestream is Costa Rica - Duisland te zien, op NPO 3 en een livestream Spanje - Japan. De analytici zijn Rafael van der Vaart en John van 't Schip.