liveblog
NOS VoetbalAangepast

Argentinië richt zich op, ondanks strafschopmisser Messi • Passieve Polen door dankzij doelsaldo

Op dag 11 vallen de beslissingen in groep C en D van het WK:

liveblog gesloten

Tot morgen!

Lionel Messi blijft nog altijd op koers voor de wereldtitel en zou onderweg weleens Oranje kunnen tegenkomen. Daarmee sluiten we het liveblog van deze 11de WK-dag af.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Lionel Messi groet de Argentijnse fans na de 2-0 zege op Polen.

Donderdag: dag van Marokko en dolende Duivels

Morgen vallen de beslissingen in groep E en F. Om 16.00 uur kan Marokko zich voor het eerst sinds 1986 plaatsen voor de achtste finales. Een zege op Canada biedt zekerheid, maar ook een gelijkspel en zelfs een nederlaag kunnen genoeg zijn om door te stoten.

Als Kroatië namelijk wint van de dolende Rode Duivels, dan blijft Marokko ongeacht het resultaat tweede in de groep. En ook als België wint van Kroatië dan kan Marokko met een kleine nederlaag nog spekkoper zijn.

In groep E (vanaf 20.00 uur) is alles nog mogelijk, al mag je Spanje en Duitsland toch wel favoriet noemen om de tweede ronde te bereiken. Spanje heeft genoeg aan een gelijkspel tegen Japan. Als Japan geen stuntzege boekt op de Spanjaarden, dan ligt de weg vrij voor Duitsland. Een zege op Costa Rica met meer dan een doelpunt verschil is voor de Duitsers voldoende.

Lewandowski telt zegeningen: 'Nu Frankrijk? Ach, gewoon plezier hebben'

Robert Lewandowski telde na afloop vooral zijn zegeningen. De Poolse superspits speelde een kansloze wedstrijd tegen Argentinië, maar mag zich toch opmaken voor een achtste finale tegen Frankrijk.

Uitblinker Szczesny: "Het was vreemd en lelijk en verschrikkelijk, maar ook zo mooi"

De Poolse doelman Wojciech Szczesny was de man van de wedstrijd, al moest hij twee Argentijnse goals toestaan. Hij stopte een strafschop van Lionel Messi, waarop hij zich had voorbereid. "Als iemand van het kaliber van Lionel Messi een strafschop neemt, dan ben je er nooit gerust op. Maar ik had me goed voorbereid als altijd door de laatste twintig strafschoppen van de drie meest waarschijnlijke penaltynemers te bestuderen."

Mede door de stand bij Saudi-Arabië-Mexico speelde Polen een opvallend passieve tweede helft, waarin het leek te speculeren op een voorsprong van twee gele kaarten in het fairplay-klassement. Uiteindelijk bleek dat klassement niet eens doorslaggevend. "Het was vreemd en lelijk en verschrikkelijk vandaag, maar ook zo mooi."

Mexico voor het eerst sinds 1978 na groepsfase naar huis

'El quinto partido' (de vijfde wedstrijd) was in aanloop naar het toernooi in Qatar de nationale slogan in Mexico. Zeven WK's op rij werd de ploeg uitgeschakeld in de achtste finales. Nu moest het er eindelijk van komen, een plek in de kwartfinale. Maar het WK is na drie wedstrijden al voorbij.

De laatste keer dat de Argentijnen overkwam was in 1978 bij het WK in Argentinië.

Nederland-Argentinië, maar ook Engeland-Frankrijk lonkt in kwartfinales WK

Nederland-Argentinië, maar ook Engeland-Frankrijk is een mogelijk duel in de kwartfinales van dit WK. Nu vier van de acht poules uitgespeeld zijn, begint het speelschema vanaf de achtste finales vorm te krijgen.

Cody Gakpo is met drie goals gedeeld topscorer van het WK, met de stevige concurrentie van Marcus Rashford (Engeland) en Kylian Mbappé (Frankrijk). Enner Valencia werd ondanks zijn drie treffers al uitgeschakeld met Ecuador.

Van alle nog actieve Oranje-internationals is Gakpo met die drie doelpunten overigens ook de productiefste van allemaal op een mondiale eindronde.

Eindstand groep C

Argentinië en Polen zijn door naar de achtste finales

SAU-MEX | Afgelopen: Argentinië en Polen door

Het zit erop bij Saudi-Arabië-Mexico. Het blijft 2-1 en dat betekent dat Polen als tweede doorgaat en nu tegen Frankrijk speelt. Argentinië is ondanks de slechte start groepswinnaar en speelt in de achtste finales tegen Australië.

De winnaar van dat duel treft in de kwartfinales de winnaar van het duel tussen Nederland en de VS.

Het speelschema voor de rest van het WK (voor zover bekend)

SAU-MEX | 90'+5 GOAL SAUDI-ARABIË

Er wordt gejuicht door de Polen, want Saudi-Arabië heeft net 2-1 gemaakt tegen Mexico. Nu is het fairplay-scenario van de baan. Als Mexico alsnog weet te scoren, dan gaat het door op basis van gemaakte doelpunten.

Saudi-Arabië-Mexico 1-2

SAU-MEX | 90'+3 Blijven bibberen

Bij Polen-Argentinië is het voorbij, maar bij Saudi-Arabië-Mexico staan nog drie minuten op de klok. Als Mexico niet scoort, dan is Polen door op basis van de gele kaarten.

Polen-Argentinië 0-2

Saudi-Arabië-Mexico 0-2

POL-ARG | 90'+4 Bibberen

Het is echt bibberen bij de Polen, die alleen maar tegen houden en geen gele kaarten krijgen deze tweede helft. Net moesten ze een bal nog net voor de doellijn wegkoppen, maar dat lukt.

Polen-Argentinië 0-2

SAU-MEX | 89' Doelpunt Mexico afgekeurd

Mexico had alles kunnen beslissen, maar de treffer van Antuna wordt afgekeurd wegens buitenspel. Er komen zeven minuten bij in dit duel.

Saudi-Arabië-Mexico 0-2

Déjà vu: Senegal in 2018 slachtoffer van fairplay-regel

De laatste keer dat een groep op een WK op basis van heyt fairplay-klassement werd beslist is niet eens zo lang geleden. Vier jaar geleden in Rusland miste Senegal de achtste finales omdat het meer gele kaarten had verzameld dan Japan. Overigens, in diezelfde poule werd Polen toen vierde en laatste.

POl-ARG | 87' Lautaro Martínez doet het...niet

De ingevallen Lautaro Martínez had alle fairplay-scenario's overbodig kunnen maken door de derde Argentijnse goal te maken, maar hij laat dat na. Martinez ging alleen op de doelman af, maar schoof de bal voorlangs.

Polen-Argentinië 0-2

POL-ARG | 83' Wissel Krychowiak...verstandig

De Poolse coach Michniewicz kent de regels ook en weet dat als Krychowiak zijn tweede gele kaart zou krijgen, Polen en Mexico ook in het fairplay-klassement weer gelijk staan (twee keer geel in een wedstrijd telt zwaarder). En dus haalt hij Krychowiak uit het veld.

Polen-Argentinië 0-2

POL-ARG | 79' Geel Krychowiak

De spanning is om te snijden, want nu telt elk foutje op beide velden zwaar. Heel zwaar. Zoals Krychowiak, die zijn tegenstander even vasthoudt en daar een gele kaart voor krijgt van Makkelie. Zo kruipt Polen weer richting Mexico in dat klassement: 5-7.

De waarheid is ook dat Argentinië elk moment de derde zou kunnen maken, want er zijn kansen genoeg. En ook Mexico heeft het vooral aan zichzelf te wijten dat het niet vaker heeft gescoord dan twee keer tegen de Saudi's, waar de organisatie behoorlijk zoek lijkt.

Polen-Argentinië 0-2

Saudi-Arabië-Mexico 0-2

SAU-MEX | 74' Chávez bijna weer succesvol met een vrije trap

Bijna doet Chávez het nog een keer! Weer staat hij achter de bal bij een vrije trap van grote afstand, maar dit keer duikt Al Owais de bal knap uit de hoek.

Saudi-Arabië-Mexico 0-2

Curieus: beslissen gele kaarten straks tussen achtste finales of uitschakeling?

Het curieuze feit doet zich nu voor dat Polen en Mexico in punten, in doelsaldo en in gemaakte doelpunten gelijk staan. En omdat ook het onderlinge duel gelijk eindigde, zou bij deze stand het fairplay-klassement beslissend zijn.

Polen staat op dit moment op 4 gele kaarten, Mexico op 7.

De virtuele stand in groep C zoalng het 2-0 staat in beide wedstrijden.

POL-ARG | 67' GOAL ARGENTINIË

Julian Àlvarez schiet Argentinië op fraaie wijze op 2-0. Hij krijgt de bal van Enzo Fernandez, kapt zijn man uit en krult de bal langs Szczesny.

Polen-Argentinië 0-2

POL-ARG | 61' Bijna de tweede van Mac Allister

Daar was bijna de tweede treffer van Alexis Mac Allister. Hij krijgt de bal van de net ingevallen Nicolas Tagliafico, maar nu is zijn schot recht op Szczesny. Mocht je je afvragen hoe MAc Allister aan die Britse achternaam komt: hij heeft voorouders uit Schotland en Ierland, maar dat is wel flink wat generaties geleden.

Zijn vader Carlos was trouwens ook international van Argentinië. In 1993 speelde hij de beslissende WK-play-offs tegen Australië (1-1 uit en 1-0 winst thuis) en hielp Argentinië zo naar het WK in de Verenigde Staten. Voor dat eindtoernooi werd hij niet geselecteerd.

Leuk detail: als de tussenstanden zo blijven speelt Argentinië in de achtste finales tegen...Australië.

Polen-Argentinië 0-1

SAU-MEX | 54' Derde Mexicaanse goal afgekeurd

En daar leek ook al de derde Mexicaanse goal te vallen, maar de treffer van Hirving Lozano wordt geannuleerd wegens buitenspel. Het blijft 2-0.

Saudi-Arabië-Mexico 0-2

SAU-MEX | 52' GOAL MEXICO

Wat een schitterende goal van Mexico! Luis Chávez van Pachuca schiet een vrije trap van grote afstand op fenomenale wijze achter doelman Al-Owais. Nog altijd is het niet genoeg voor Mexico, dat nog een treffer nodig heeft om Polen te passeren in de stand. Of een tweede goal van Argentinië natuurlijk.

Saudi-Arabië-Mexico 0-2

SAU-MEX | 47' GOAL MEXICO

Ook Mexico komt op voorsprong tegen Saudi-Arabië. Martín tikt een hoekschop van dichtbij in het doel. Dat is trouwens de eerste Mexicaanse goal dit WK.

Nu wordt het rekenen geblazen, want bij deze tussenstanden hebben Polen, Saudi-Arabië en Mexico alle drie vier punten. Het doelsaldo is nu nog wel in het voordeel van de Polen.

Mexico heeft nog twee goals nodig om de Polen te passeren.

Saudi-Arabië-Mexico 0-1

POL-ARG | 46' GOAL ARGENTINIË

De bevrijdende goal van de Argentijnen ligt erin! En het is nota bene Alexis Mac Allister, spelend voor Brighton, die hem maakt. Hij raakt een teruggetrokken voorzet niet eens heel lekker, maar de bal gaat erin! Argentinië op voorsprong!

Polen-Argentinië 0-1

POL-ARG | Tweede helft

Twee wissels bij de Polen in de tweede helft. Kaminski en Skoras komen erin, Frankowski en Swiderski gaan eruit.

Polen-Argentinië 0-1

Rust op beide velden

Het is rust bij Polen-Argentinië, waar de Poolse doelman Wojciech Szczesny voorlopig onbetwist de man van de wedstrijd is. Voetballend is Argentinië heer en meester, kansen zijn er ook genoeg, maar keer op keer ligt de doelman van AS Roma in de weg.

Bij Saudi-Arabië-Mexico intussen is het ook nog 0-0. De Saudi's begonnen sterk en eindigden ook sterk met een knappe kopbal van voorlangs. Maar in het tussenliggende deel is Mexico toch wat dreigender.

Polen-Argentinië 0-0

Saudi-Arabië-Mexico 0-0

POL-ARG | 39' Szczesny stopt strafschop Messi

Wojciech Szczesny stopt de strafschop van Lionel Messi! En wat een redding is het, met een hand boven het hoofd! Het is al de tweede strafschop die Szczesny dit WK stopt, ook tegen Saudi-Arabië lukte hem dat!

Polen-Argentinië 0-0

 • Reuters
  Lionel Messi baalt van zijn gemiste strafschop.
 • NOS
  Wojciech Szczesny stopt de strafschop van Lionel Messi.

POL-ARG | Strafschop Argentinië

Lionel Messi staat al achter de bal op de peanltystip, want hij is ervan overtuigd dat Szczesny hem met de hand tegen het hoofd slaat. VAR Pol van Boekel is het met hem eens en roept Makkelie naar de monitor. En die...wijst naar de stip.

Polen-Argentinië 0-0

VAR Pol van Boekel heeft Danny Makkelie naar de monitor geroepen voor een actie van doelman Szczesny tegen Messi.

POL-ARG | 35' Kansen voor Argentijnen

Even is het alle hens aan dek bij de Polen. Di Maria breekt op rechts, en geeft de bal voor op Àlvarez maar de Poeln kunnen vlak voor de lijn wegwerken. De rebound wordt echter door Acuña met een schitterende trap net naast de verre hoek geschoten.

En vlak daarna zien we nog iets mooiers: Di María draait een corner in een keer richting doel, maar Szczesny kan de bal nog net over het doel duwen. En dan zien we ook nog de beste kans voor Alvarez, maar weer zit Szczesny ertussen.

Polen-Argentinië 0-0

POL-ARG | 25' Meer spannend, dan goed

Halverwege de eerste helft bij Polen-Argentinië kunnen we concluderen dat het vooral erg spannend is en niet per se heel goed. De Polen verdedigen op eigen helft, waardoor de Argentijnen bezig lijken met een grote belegering. Maar het creëren van echte kansen is moeilijk.

Van Robert Lewandowski hebben we aanvallend nog niets gezien, maar verdedigend des te meer. Zo kopte hij net weer een voorzet weg uit de eigen zestien.

Polen-Argentinië 0-0

Robert Lewandowski in het duel met Argentinië.

Einde WK voor Portugees Mendes

Voor Nuno Mendes zit het WK er al op. De Portugese linksback van PSG raakte eergisteren tegen Uruguay geblesseerd aan het bovenbeen en zal niet op tijd herstellen.

SAU-MEX | 15' Saudi-Arabië begint (weer) sterk

Het eerste kwartier bij Saudi-Arabië - Mexico is vermakelijk. Zoals ook tegen Argentinië en Polen speelt Saudi-Arabië met veel drang naar voren, maar dat biedt ook kansen voor snelle Mexicaanse aanvaller in de tegenstoot. Toch zijn de beste kansen voor de Saudi's voorlopig, maar doelpunten hebben we nog niet gezien.

Wel een gele kaart voor Ajacied Edson Álvarez na een harde beuk tegen Hassan Al-Tambakti.

Saudi-Arabië-Mexico 0-0

Hervé Renard, bondscoach van de Saudi's, ziet dat het goed is tegen Mexico.

POL-ARG | 10' Daar is Messi!

Argentinië heeft het initiatief in deze openingsfase en we hebben ook al twee momenten van Messi gezien. Zijn eerste schot van een meter of 20 werd makkelijk gepakt door doelman Szczesny. En even later liet Messi tegenstander Cash kansloos en haalde hard uit in de korte hoek, maar weer had Szczesny een antwoord.

Polen-Argentinië 0-0

Lionel Messi gaat een corner trappen tegen Polen.

POL-ARG | 4' Otamendi laat zich gelden

Nicolas Otamendi laat zich meteen gelden bij Polen-Argentinië. Hij klimt op de rug van Bereszynski in een poging op het Poolse doel te koppen en maakt zo zijn eerste slachtoffer. De schade valt uiteindelijk mee.

Polen-Argentinië 0-0

 • NOS
  Nicolas Otamendi speelt de vermoorde onschuld.
 • NOS
  Otamendi klimt op de schouders van Bereszynski.

Aftrap op beide velden

De bal rolt op beide velden in Qatar.

Polen-Argentinië 0-0

Saudi-Arabië-Mexico 0-0

POL-ARG | Makkelie met de toss

Danny Makkelie verricht de toss met Lionel Messi en Robert Lewandowski.

Volksliederen klinken!

De volksliederen hebben geklonken in beide stadions. Ga er maar eens goed voor zitten: de ontknoping in groep C!

Engelse verdediger White naar huis

Ben White

De Englese verdediger Ben White heeft het trainingskamp van zijn land verlaten en is wegens privéomstandigheden naar huis gevlogen. De FA vraagt om de privacy van de Arsenal-verdediger te respecteren.

White (25) speelde op dit WK geen minuut voor Engeland. De verwachting is dat hij niet meer terugkeert.

Even over naar morgen: Amsterdamse pleinen 'risicogebied' rond Canada-Marokko

Als het Marokkaanse voetbalelftal morgen tegen Canada speelt op het WK-voetbal zijn het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester De Vlugtlaan in Amsterdam 'veiligheidsrisicogebied', heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bekendgemaakt.

In de praktijk betekent de aanwijzing dat de politie eerder kan optreden en fouilleren. Amsterdam wil zo voorkomen dat opnieuw zwaar vuurwerk wordt afgestoken of dat er weer rellen ontstaan, meldt AT5/NH Nieuws.

Even terug naar gisteren: regime niet ongelukkig met exit Iran

Internationals die niet meezongen met het volkslied, supporters die bij het stadion werden geïntimideerd en spelers die huilden na de nederlaag tegen aartsrivaal VS. Met de uitschakeling van Iran gaat één van de meest besproken teams van het wereldkampioenschap voetbal naar huis.

Veel Iraanse supporters zijn teleurgesteld over de uitschakeling van hun helden, want voetbal is de grootste sport van het land, maar het regime zal wellicht opgelucht ophalen.

"Ik kan me voorstellen dat het Iraanse regime niet ongelukkig is dat het is afgelopen. De camera's en de commentaren zijn weg. Ze zijn letterlijk uit beeld", zegt Paul Aarts, Midden-Oosten-deskundige van de Universiteit van Amsterdam.

POL-ARG | Tweede topduel voor Makkelie

Danny Makkelie is zometeen de arbiter bij Polen - Argentinië. Het is al het tweede topduel voor team-Makkelie (met assistenten Hessel Steegstra en Jan de Vries) na de kraker Duitsland-Spanje (1-1).

De Engelsman Michael Oliver is scheidsrechter van dienst bij Saudi-Arabië - Mexico.

Danny Makkelie is arbiter bij Polen-Argentinië.

POL-ARG | Opstelling Argentinië

Lautaro Martínez ontbreekt vanavond in de basis van Argentinië tegen Polen. In zijn plaats krijgt Manchester City-talent Julian Álvarez de kans. Enzo Fernández, maker van het prachtige tweede doelpunt tegen Mexico, begint ook in de basis. En achterin zien we Nahuel Molina (Atlético Madrid) en Christian Romero (Spurs) terug.

Maar uiteindelijk draait het natuurlijk maar om een kleine, grote man: Lionel Messi.

De opstelling van Argentinië voor het WK-duel met Polen.

POL-ARG | Opstelling Polen

Bij Polen draait het ook vanavond grotendeels om Robert Lewandowski. Feyenoorder Sebastian Szymanski zit andermaal op de bank, net als Arek Milik. De oud-Ajacied verliest zijn basisplaats aan Karol Swiderski.

De opstelling van Polen

SAU-MEX | Opstelling Saudi-Arabië

Bij de Saudi's staan uiteraard Al-Shehri en Al-Dawsari weer in de basis. Zijn scoorden tegen Argentinië, bij de sensationele 2-1 zege.

De opstelling van Saudi_Arabië

SAU-MEX | Opstelling Mexico

Bij Mexico keren Ajacieden Jorge Sánchez en Edson Álvarez terug in de basis. Zij ontbraken nog bij de 2-0 nederlaag tegen Argentinië. Mexico moet winnen van Saudi-Arabië om kans te maken op een plek in de volgende ronde.

De opstelling van Mexico

Wist je dat: Saudische bondscoach zelf één duel op hoogste niveau speelde?

De selectie van AS Cannes in het seizoen 1989/90, met Hervé Renard omcirkeld op de bovenste rij en Jan Poortvliet in het midden.

Ook Mexico en Saudi-Arabië hebben nog alle kans om zich te plaatsen voor de achtste finales van dit WK. Voor Saudi-Arabië zou dat een stunt van jewelste zijn, zeker na de historische zege op Argentinië in de openingswedstrijd.

Aan het hoofd van de Saudische ploeg staat een charismatische Fransman, Hervé Renard. Wie is die Renard? Waarom draagt hij eigenlijk altijd een wit overhemd? En kon hij zelf eigenlijk een beetje voetballen?

We vroegen het aan Karim El Ahmadi (speelde het WK 2018 met Marokko onder Renard) en WK-held van 1978 Jan Poortvliet (ploeggenoot van Renard bij AS Cannes in 1989.) Lees het uitgebreide portret hieronder.

Stand van zaken in groep C

Uitslagen en stand groep C

Poolse bondscoach juicht voor Argentijnen, maar vanavond even niet

Acht jaar oud was-ie, Czeslaw Michniewicz, toen hij in 1978 juichend door de straten ging van het kleine Poolse plaatsje Biskupiec. Argentinië had Nederland verslagen in de WK-finale en de kleine Czeslaw kon zijn geluk niet op.

Het waren de goals van Mario Kempes, de onverzettelijkheid van de spelers en vooral de passie op de tribunes die hem dat WK verliefd hadden gemaakt op het Argentijnse voetbal. En die liefde is nooit verdwenen.

"Ik juich nog steeds voor Argentinië," bekent de huidige bondscoach van Polen. "Alleen nu even niet...

Hoe ongezond is de druk op de Argentijnen?

Straks om 20.00 uur worden de kaarten geschud in groep C. Voor Argentinië is het erop of eronder tegen Polen, want alleen bij een zege is de ploeg van Lionel Messi sowieso zeker van de achtste finales. Bij een gelijkspel zijn ze afhankelijk van de uitslag bij Saudi-Arabië-Mexico.

Ook tegen Mexico stond Argentinië al met de rug tegen de muur en dat leidde tot veel emoties, waaronder die bij assistent en oud-international Pablo Aimar. Bondscoach Lionel Scaloni zag het en schrok: "We moeten ons verstand blijven gebruiken", waarschuwde hij voor de ongezonde druk die op de Argentijnen ligt dit toernooi. "Het is maar een spelletje."

De tranen van Aimar deden denken aan 2002, de laatste keer dat Argentinië in de groepsfase van het WK werd uitgeschakeld.

Voorlopig speelschema

Hoe nu verder? Australië moet net als Nederland zaterdag aan de bak tegen de winnaar van groep C, de poule van Argentinië. De winnaar van dat duel kan in de kwartfinales opponent worden van Oranje.

Frankrijk speelt op zondag 4 december tegen de nummer twee van groep C.

Maar wie die nummer een en twee van groep C worden, dat wordt vanavond pas duidelijk!

Het speelschema in de knock-outfase

De eindstand in groep D

De eindstand in groep D

AUS-DEN | Bondscoach Arnold: 'Geen feest vanavond!'

Het is feest bij de Australiërs! Hoewel, in zijn eerste reactie voor de camera klonk bondscoach Graham behoorlijk streng: "Er wordt geen feest gevierd vanavond. Daarom ging het zo goed na de zege op Tunesië. Geen feest, geen emoties. Slapen en geen sociale media."

Maar hoe kijkt hij naar de plaatsing voor de achtste finales: "Fantastisch!"

Bondscoach Graham Arnold heeft matchwinner Mathew Leckie bij zich geroepen in de kring na de zege op de Denen.

TUN-FRA | Afgelopen

De goal van Griezmann wordt toch geannuleerd! En dus is Tunesië de derde Afrikaanse ploeg die een titelverdediger op een WK weet te vloeren. Maar dat is slechts een doekje voor het bloeden. Tunesië moet net als Denemarken naar huis.

Tunesië-Frankrijk 1-0

TUN-FRA | 90'+8 Goal Frankrijk..of niet?

Arm Tunesië! Dat de achtste finales niet bereikt zouden worden was al duidelijk. En nu glipt de historische zege op Frankrijk ook nog uit de handen. In de allerlaatste seconde van de wedstrijden schiet Antoine Griezmann de bal nog achter doelman Aymen Dahmen.

Of toch niet? Arbiter Conger wordt door de VAR nog naar de monitor geroepen.

Tunesië-Frankrijk 1-0

AUS-DEN | Afgelopen: Australië naar achtste finales!

Doelman Kasper Schmeichel meldde zich een paar keer voor het Australische doel bij hoekschoppen, maar zoals zijn vader ooit scoorde bij Manchester United lukt hem niet. Wel was Cornelius nog dichtbij, maar hij kopt op het dak van het doel.

Het zit er bijna op hier. Sterker, het zit erop! Australië gaat voor het eerst sinds 2006 naar de achtste finales!

Australië-Denemarken 1-0

AUS-DEN | 90'+2 Denen machteloos

De Denen lijken uitgespeeld. Ze proberen het wel, maar komen niet eens in de buurt van het Australische doel. Sterker, de uitbraken van de Australiërs ogen een stuk gevaarlijker. Doelpuntenmaker Leckie is net trouwens onder luid applaus naar de kant gegaan.

Er komen minimaal zes minuten bij in dit duel.

Australië-Denemarken 1-0

TUN-FRA | 90' Overleven voor Tunesië

Met alle sterren in de slotfase op het veld is het krachtsverschil tussen Tunesië en Frankrijk opeens groot. Heel groot. Zo kreeg Mbappé al en paar goede kansen, maar voorlopig houdt Tunesië nog stand.

Tunesië-Frankrijk 1-0

TUN-FRA | Activist op het veld

Ook bij Tunesië-Frankrijk zien we een activist op het veld, al werd hij buiten beeld gehouden door de regie. Het lijkt te gaan om een activist voor de Palestijnse zaak. Eerder dit toernooi zagen we een Italiaanse activist met een regenboogvlag op het veld bij Portugal-Uruguay.

Een activist voor de Palestijnse zaak op het vel bij Tunesië-Frankrijk.

TUN-FRA | 84' Tunesië in fraai rijtje?

Slechts twee keer eerder werd een regerend wereldkampioen op het WK geklopt door een Afrikaanse ploeg. In 1990 nekte François Omam-Biyik met een gigantische sprong de Argentijnen van Maradona. En in 2002 was Senegal te sterk voor Frankrijk, dankzij de twee jaar geleden overleden Pape Bouba Diop.

Gaat Tunesië de derde worden? En wat levert dat op, eer of de achtste finales? Dat ligt aan de Denen, zo lijkt het.

Tunesië-Frankrijk 1-0

TUN-FRA | 75' Tegenhouden en hopen voor Tunesië

Bij Tunesië-Frankrijk zijn inmiddels ook Antoine Griezmann en Ousmane Dembélé ingevallen en dus lijkt dit elftal al verdacht veel op het sterkste Frankrijk van de eerste twee groepswedstrijden. Voor Tunesië wordt het een zaak van tegenhouden en hopen dat Denemarken nog een doelpuntje maakt tegen Australië.

Tunesië-Frankrijk 1-0

AUS-DEN | 75' Denen weten het niet meer

Denemarken, vooraf toch gezien als outsider voor de WK-finale, lijkt het niet meer te weten tegen Australië. Bondscoach Hjulmand is inmiddels ook uitgewisseld Dolberg, Damsgaard, Cornelius, Skov en Bah zijn erin gekomen. Voor Braithwaite, Jensen, Maehle, Skov Olsen en Kristensen zit de wedstrijd erop.

En zoals het er nu uitziet, ook het WK trouwens.

Australië-Denemarken 1-0

TUN-FRA | 63' Toch Mbappé

Nog meer slecht nieuws voor Tunesië, want zojuist is Kylian Mbappé alsnog in de ploeg gekomen bij de Fransen. Ook Adrien Rabiot en William Saliba staan nu in het veld. Varane, Veretout en Coman zijn eruit gegaan.

Tunesië-Frankrijk 1-0

AUS-DEN | 60' GOAL AUSTRALIË

Het antwoord van het andere veld komt snel! En het is Australië dat op 1-0 komt tegen Denemarken. Mathew Leckie kapt Maehle uit en schuift de bal zachtjes, maar bekeken voorbij doelman Schmeichel.

Nu gaat Australië weer naar de volgende ronde!

Australië-Denemarken 1-0

Mathew Leckie viert zijn treffer tegen Denemarken.

TUN-FRA | 58' GOAL TUNESIË

Aanvoerder Wahbi Khazri brengt Tunesië in vervoering! Hij breekt de ban tegen Frankrijk en helpt Tunesië - voorlopig dan - naar de achtste finales! Fofana verliest de bal op het middenveld en met zijn laatste krachten gaat Khazri achter de bal aan om hem langs doelman Mandanda te schuiven.

Bij deze tussenstanden gaat Tunesië naar de achtste finales!

Tunesië-Frankrijk 1-0

Tunesië viert de treffer van Wahbi Khazri tegen Frankrijk.

Ondertussen in Amsterdam: Pierie op huurbasis naar Excelsior

Voetballer Kik Pierie vertrekt weer op huurbasis bij Ajax. De 22-jarige verdediger speelt het komende half jaar bij Excelsior in de Eredivisie. Het contract van Pierie in Amsterdam loopt nog tot halverwege 2024.

Volgens Pierie is Excelsior een goede volgende stap, nadat hij de afgelopen maanden heeft gebruikt om weer fit te worden en bij Jong Ajax wedstrijdritme op te doen. "Nu ben ik toe aan de volgende stap en dat is mezelf weer laten zien in de Eredivisie. Ik wil mezelf verder ontwikkelen en daarom is dit een goede match."

Pierie speelde sinds zijn komst van sc Heerenveen in 2019 nog geen competitieduel in het eerste elftal van Ajax. De afgelopen twee jaar kwam hij op huurbasis uit voor FC Twente. Dit seizoen speelde hij vijftien keer voor Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie.

TUN-FRA | 47' Khazri wil strafschop

Heel Tunesië schreeuwt om een strafschop als Aurélien Tchouameni Wahbi Khazri omver werkt. In de herhaling blijkt echter dat Khazri zich laat vallen en dat is ook de conclusie van arbiter Conger. En even later houdt Frankrijk (en Australië) opnieuw de adem in als Laidouni Fofana aftroeft, maar net iets te gehaast op het doel schiet.

Tunesië-Frankrijk 0-0

Wahbi Khazri gaat naar de grond als Aurélien Tchouameni komt inglijden.

Tweede helft | Alles of niets voor Denen en Tunesiërs

De tweede helft is begonnen bij Australië-Denemarken en Tunesië-Australië. Zolang er niet gescoord wordt, gaat Australië mee met Frankrijk naar de achtste finales. Maar een treffer van de Denen of de Tunesiërs en de stand gaat op zijn kop.

Australië-Denemarken 0-0

Tunesië-Frankrijk 0-0

Genieten van Graham Arnold

Nu we het toch over Graham Arnold hebben. In het duel met Tunesië was er de hele wedstrijd een camera gericht op de bondscoach van Australië. En dat is het terugkijken waard!

Rust op beide velden

Het is rust op beide velden en we hebben nog geen doelpunten gezien. De Australiërs beginnen langzaam te geloven in een stunt, want zij hebben de Denen in de loop van de wedstrijd achter onder controle gekregen. Als de score zo blijft, dan gaat Australië naar de achtste finales.

Maar we moeten nog 45 minuten!

Australië-Denemarken 0-0

Tunesië-Frankrijk 0-0

De Australische bondscoach Graham Arnold heeft het naar zijn zin dit WK.

TUN-FRA | 43' Tunesië verdient een doelpunt

Tunesië wil echt de laatste kans grijpen om naar de tweede ronde te gaan en is eigenlijk de hele eerste helft beter en feller dan de Fransen. Zojuist zagen we nog een gevaarlijke voorzet van Khazri, maar er stond niemand voor het doel om de bal in te tikken. En bovendien stond Khazri waarschijnlijk buitenspel.

Van de Fransen hebben we eigenlijk alleen een kans gezien van Coman, maar die vond alleen het zijnet.

Tunesië-Frankrijk 0-0

TUN-FRA | Chaise longue deluxe

Een blik op de Franse bank vandaag boezemt flink wat ontzag in. Benieuwd of we Mbappé en Griezmann nog in actie gaan zien vandaag.

 • Reuters
  Kylian Mbappé op de bank bij Frankrijk tegen Denemarken.
 • Reuters
  Antoine Griezmann grapt met de fotografen voor de wedstrijd.

TUN-FRA | 25' Levendig begin van Tunesiërs

Ook Tunesië-Frankrijk is tot nu toe zeker het bekijken waard. De Tunesiërs zijn nadrukkelijk op zoek naar een doelpunt en spelen met lef. Zo zagen we net zelfs een heuse poort van Aissa Ladouini bij Eduardo Camavinga. Die laat dat niet op zich zetten en houdt de Tunesiër vast, maar ontsnapt aan geel.

Tunesië-Frankrijk 0-0

Aissa Laidouni speelt de bal tussen de benen van Eduardo Camavinga.

AUS-DEN | 20' Denen hebben de bal, maar nog niet veel kansen

Er zijn inmiddels 20 minuten gespeeld bij Australië-Denemarken. De Denen hebben het intititaief en spelen ook heel aardig, maar echt grote kansen hebben we nog niet gezien. Zojuist zagen we wel een hachelijke situatie voor het doel Australië, nadat Maehle de achterlijn haalde en de bal voorzette. Doelman Mathew Ryan bracht in twee instanties redding met zijn voeten, maar die bal had ook zomaar voor een Deense voet kunnen komen.

Australië-Denemarken 0-0

Christian Eriksen duelleert met Milos Degenek.

TUN-FRA | 8' Goal Tunesië afgekeurd

Verdediger Ghandri kopt Tunesië op fraaie wijze op 1-0. Althans dat denkt hij, maar in de herhaling blijkt dat meerdere Tunesische spelers buitenspel stonden toen de vrije trap werd ingedraaid. Hier is geen VAR voor nodig, het blijft 0-0.

Tunesië-Frankrijk 0-0

 • NOS
  De openingstreffer van Tunesië tegen Frankrijk wordt afgekeurd wegens buitenspel.
 • NOS
  De VAR constateert ook dat Nader Ghandri buitenspel stond.
 • Reuters
  Nader Ghandri kopt de bal in het Franse doel, maar stond buitenspel.

AUS-DEN | 4' Behich krijgt nu al geel

Dat duurde niet lang. Aziz Behich trekt even aan de arm van Andreas Skov Olsen en krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd. Oppassen dus voor de oud-PSV'er.

Australië-Denemarken 0-0

AFTRAP | De bal rolt op beide velden!

De Denen hebben afgetrapt in het duel met Australië. Bij Tunesië-Frankrijk zijn het de Noord-Afrikanen die de bal als eerste hebben aangeraakt.

Australië-Denemarken 0-0

Tunesië-Frankrijk 0-0

Arbitrage

Bij Australië-Denemarken zien we een oude bekende als scheidsrechte. Mustapha Ghorbal uit Algerije was ook al arbiter bij Nederland-Ecuador. De Nieuw-Zeelander Matt Conger is scheidsrechter bij Tunesië-Frankrijk.

Volksliederen klinken!

In het Education city Stadium in Doha hebben de volksliederen van Tunesië en Frankrijk al geklonken. Even verderop in het Al Janoub Stadium van Al Wakrah luisteren we naar het Deense volkslied. We gaan zo beginnen!

AUS-DEN | Opstelling Denemarken

De Deense bondscoach Kasper Hjulmand kiest met Andreas Skov Olsen (Club Brugge) en Mathias Jensen (Brentford) voor twee creatieve voetballers. In de spits zien we voor de derde keer een nieuwe aanvalsleider: dit keer is het oud-Barcelona-speler Martin Braithwaite.

De opstelling van Denemarken voor het WK-duel met Australië.

AUS-DEN | Opstelling Australië

Australië kan zich voor het eerst sinds 2006 (onder Guus Hiddink) plaatsen voor de achtste finales. Bondscoach Graham Arnold vertrouwt op grotendeels dezelfde basis als in de vorige duels.

Een wijziging: Milos Degenek neemt in de verdediging de plaats in van Fran Karacic. De ene geboren Kroaat voor de andere.

Mitchell Duke, matchwinner tegen Tunesië, staat weer in de spits. Benieuwd of zijn zoontje Jaxson ook weer op de tribune zit.

De opstelling van Australië voor het WK-duel met Denemarken.

FRA-TUN | Opstelling Tunesië

Ook bij Tunesië zijn er flink wat wijzigingen ten opzichte van het duel met Australië, dat met 1-0 verloren ging.

Trainer Jalel Kadri kiest voor een compleet nieuwe voorhoede, met Anis Ben Slimane (Brondby), Mohamed Ben Romdhane (Espérance de Tunis) en eindelijk de eerste basisplaats voor de ervaren Wahbi Khazri (Montpellier),

De opstelling van Tunesië voor het duel met Frankrijk.

FRA-TUN | Opstelling Frankrijk

Zoals gezegd heeft de Franse bondscoach gekozen voor een B-team tegen Tunesië. Alleen Aurélien Tchouameni, die een heel goede indruk maakt dit toernooi, staat voor de derde keer in de basis bij Les Bleus. Vandaag wordt hij vergezeld door een van de grootste Franse talenten (en zijn ploeggenoot bij Real Madrid) Eduardo Camavinga.

De opstelling van Frankrijk voor het WK-duel met Tunesië.

Ontknoping groep D: Wie vergezelt Frankrijk in achtste finales?

Om 16.00 uur gaan we kijken naar de ontknoping in groep D. Frankrijk is na overwinningen op Australië (4-1) en Denemarken (2-1) al zeker van de achtste finales. Gezien het doelsaldo kan ook de groepswinst Les Bleus vrijwel niet meer ontgaan en dus kiest bondscoach Didier Deschamps ervoor om veel reservespelers speeltijd te geven.

Maar wie vergezelt Frankrijk als de nummer twee? Die strijd ligt nog volledig! Het meest waarschijnlijk is dat die beslissing valt in het duel tussen Australië-Denemarken. Australië is zeker bij een overwinning. Ook de Denen maken een goede kans bij een overwinning, maar dan moet Tunesië niet met meer doelpunten verschil winnen van Frankrijk dan de Denen tegen Australië.

Bij een gelijkspel tussen Australië en Denemarken zijn de Denen sowieso uitgeschakeld en moeten de Australiërs hopen dat Tunesië niet met meer dan een doelpunt verschil wint van Frankrijk. Kortom, ga er maar een goed voor zitten!

Stand groep D

FIFA: 'Regenboog-uitingen nu toegestaan in stadions'

Regenboogkleuren en uitingen die de protesten in Iran steunen zijn vanaf nu toegestaan in de WK-stadions. Dat maakte de wereldvoetbalbond FIFA bekend.

In de eerste week van het toernooi was het verboden om uitingen zoals bijvoorbeeld de OneLove-aanvoerdersband op het veld of in het stadion te dragen. Ook werden supporters in regenboog-kleding de toegang ontzegd.

Dinsdagavond rond de wedstrijd tussen Iran en de VS ontstond er nog onrust, omdat demonstranten tegen het Iraanse regime door beveiligers werden belaagd.

Een Duitse fan met een regenboogzweetband

Wiegman erelid van de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV)

Sarina Wiegman is benoemd tot erelid van de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). Daarmee is de bondscoach van het Engelse nationale vrouwenelftal de zesde Nederlander met die onderscheiding.

Leo Beenhakker, Han Berger, Sef Vergoossen, Foppe de Haan en Bert van Marwijk gingen de 53-jarige Wiegman voor. "De titels en prestaties die Sarina in korte tijd (vijf jaar) heeft behaald zijn bewonderenswaardig", aldus CBV-voorzitter Guus Hiddink.

"Ze heeft hiermee niet alleen zichzelf maar ook de positie van de Nederlandse trainer/coach in het algemeen stevig op de wereldkaart gezet."

In 2017 werd Wiegman met de voetbalsters van Oranje Europees kampioen en dit jaar herhaalde zij die prestatie met de Engelse vrouwen. Buiten deze "bijzondere prestaties" van Wiegman heeft de CBV ook oog voor "haar grote bijdrage aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland".

Sarina Wiegman

'Fysieke situatie De Vrij vooralsnog niet zorgwekkend'

Hoe verging het het Nederlands elftal tijdens de uitlooptraining? Presentator Tom Egbers geeft een update.

Zo lijkten de ontwikkelingen bij Stefan de Vrij, die vanochtend apart van de groep trainde, vooralsnog niet zorgwekkend.

Marokkaanse bondscoach: 'Geen echte Marokkaanse mensen'

De Marokkaanse voetbalbondscoach Walid Regragui heeft de rellen in Europese steden, na de zege op het WK tegen België (2-0), veroordeeld.

"Het is heel moeilijk om te zien dat mensen zich zo gedragen. Je moet respect tonen voor het land waar je geboren bent", zei hij desgevraagd tijdens een persconferentie voorafgaand aan de beslissende poulewedstrijd tegen Canada van donderdag.

Na de knappe zege van de Marokkanen op de België ging het onder meer mis in Brussel, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. "Ik denk niet dat het echte Marokkaanse mensen zijn. Marokkaanse mensen hebben meer respect. In onze cultuur moet je iedereen respecteren", aldus Regragui.

Marokko heeft na twee wedstrijden 4 punten in groep F en is donderdag bij een gelijkspel of overwinning op het al uitgeschakelde Canada zeker van een plek in de achtste finales. In 1986 kwam Marokko voor het laatst zo ver bij een WK.

Mocht zijn elftal zich plaatsen, hoopt Regragui dat rellen uitblijven. "Je kunt blij zijn en feestvieren, maar je moet respect tonen voor iedereen."

Walid Regragui

Team USA in opperbeste stemming

Waar de sfeer rondom het Nederlands elftal nog niet bepaald tot zomerse temperaturen is gestegen, is de stemming bij de Verenigde Staten opperbest.

De Amerikanen vierden dinsdag bij terugkeer in hotel hun plaatsing voor de achtste finales op het WK even uitgebreid.

Een ding lijkt zeker, Team USA leeft met een goed gevoel toe naar de krachtmeting met Oranje van komende zaterdag.

Martínez: 'Wie dit gedaan heeft, heeft een eigen doelpunt voor België gescoord'

Roberto Martínez tijdens de persconferentie voor het duel met Kroatië

Volgens de Franse sportkrant L'Équipe is het hommeles bij de Belgen na de 2-0 nederlaag tegen Marokko. Na die wedstrijd zou er een crisisberaad hebben plaatsgevonden. Zo zouden Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois al jaren niet door één deur kunnen, waar ook de koppeltjes Michy Batshuayi/Romelu Lukaku en Eden Hazard/Leandro Trossard moeilijk samen zouden gaan.

Timothy Castagne wil daar een dag voor de cruciale wedstrijd tegen Kroatië niets van weten. "Ik zie dit niet als de moeilijkste periode in mijn tijd bij de nationale ploeg. De verhalen die kwamen na de nederlaag tegen Marokko kloppen niet. We moeten nu laten zien dat we ook onder druk kunnen leveren."

Ook bondscoach Roberto Martínez reageerde op de berichten. "We waren zelf ook niet blij met onze prestaties. We hebben voor het eerst met 2-0 verloren op een groot toernooi. Dat zijn we niet gewend." Volgens de Spanjaard zijn de media in België erg happig om op fakenews te duiken, zoals hij zelf de berichten betitelt.

"Voor ons is het nu zaak dat te negeren. Hoe minder je daarnaar luistert, hoe beter dat is. Maar het is een goede les geweest voor ons. We zijn op onszelf aangewezen. Wie dit gedaan heeft, heeft een eigen doelpunt voor België gescoord."

Dagboek Doha: als Oranjefan naar de achtste finale? Het mag wat kosten!

Supporters die wedstrijden van het Nederlands elftal bezoeken maken genoeg mee.

NOS-redacteur Thierry Boon liep in Doha twee Oranjefans tegen het lijf die er al een flinke reis op hadden zitten.

In een nieuwe 'Dagboek Doha' vertellen de twee vrienden over hun avonturen in het Midden-Oosten.

Geen Huis van Oranje bij achtste finales WK, mogelijk wel daarna

De KNVB organiseert zaterdag geen zogeheten Huis van Oranje in de Johan Cruijff ArenA tijdens de wedstrijd van het Nederlands elftal in de achtste finales van het WK tegen de Verenigde Staten.

De drie groepswedstrijden werden wel uitgezonden op grote schermen in AFAS Live en in de ArenA. De KNVB verwacht dat veel Nederlanders komend weekeinde Sinterklaas vieren en dat de animo voor het Huis van Oranje daarom niet zo groot is.

Mogelijk gaat de ArenA wel weer open voor publiek als het Nederlands elftal verder komt in het toernooi. De KNVB neemt daar later deze week een beslissing over.

Bij het eerste WK-duel van Oranje met Senegal waren 4000 mensen welkom in AFAS Live in Amsterdam om de wedstrijd op schermen te zien. De wedstrijden tegen Ecuador en Qatar werden uitgezonden in de Johan Cruijff ArenA. In beide gevallen kwamen daar zo'n 30.000 Oranjesupporters op af.

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Oranje speelde tegen gastland Qatar en won met 2-0. De ploeg van Louis van Gaal kwalificeerde zich daardoor als groepswinnaar voor de achtste finales. Daarin wacht zaterdag de Verenigde Staten.

Het duel, dat op NPO 1 werd uitgezonden, was het best bekeken programma van de dag. Ook voor de nabeschouwing bleven met bijna 2,4 miljoen kijkers veel mensen zitten. 's Avonds keken er ruim 1,8 miljoen mensen naar het duel tussen Iran en de Verenigde Staten.

Cody Gakpo heeft Oranje op voorsprong gebracht tegen Qatar

Renard zweert bij smetteloze shirts, maar maakt graag vuile handen

Hervé Renard is een opvallende verschijning in de voetbalwereld. De bondscoach van Saudi-Arabië baarde opzien met zijn speech in de rust van de wedstrijd tegen Argentinië.

Saudi-Arabië won na rust met 2-1 van de Argentijnen. Wie is toch die succescoach van Saudi-Arabië? En waarom draagt hij altijd een smetteloos wit overhemd?

Lees in het onderstaande artikel het verhaal over deze Franse coach:

'Ronaldo kan 200 miljoen per jaar gaan verdienen'

Cristiano Ronaldo is dicht bij een opvallende en vooral lucratieve overstap naar de Saudische voetbalclub Al-Nassr. Volgens de Spaanse krant Marca heeft de 37-jarige aanvaller een akkoord bereikt over een contract van tweeënhalf seizoen.

In die periode zou de Portugese vedette, die zonder club zit sinds zijn voortijdige vertrek bij Manchester United, inclusief inkomsten uit onder meer reclames 200 miljoen euro per jaar gaan verdienen.

Cristiano Ronaldo

Bij Al-Nassr spelen vooral veel voetballers uit Saudi-Arabië zelf. De Mexicaanse doelman David Ospina en Braziliaanse middenvelder Luiz Gustavo zijn de bekendste namen. De club eindigde vorig seizoen als derde en staat nu na acht wedstrijden tweede op het hoogste niveau.

Het contract van Ronaldo bij Manchester United werd deze maand in overleg ontbonden nadat de aanvaller zich in een interview bijzonder kritisch had uitgelaten over de club en trainer Erik ten Hag. Zodoende kan Al-Nassr de sterspeler zonder transfersom vastleggen.

Ronaldo speelt met Portugal op vrijdag 2 december tegen Zuid-Korea zijn derde en laatste WK-groepswedstrijd. Portugal is al zeker van de achtste finales.

Onrust bij Iraanse fans na WK-wedstrijd tegen de VS

Het is na de wedstrijd tussen de Verenigde Staten en Iran onrustig geweest onder Iraanse fans.

Op beelden is te zien hoe een vrouw, die een interview wil geven, wordt tegengewerkt, en hoe een man die "vrouw, leven, vrijheid" roept wordt weggevoerd.

Een Italiaanse journalist vertelt dat hij het incident van nabij heeft meegemaakt en niet in de gelegenheid wordt gesteld om met de demonstranten te praten.

Frimpong met ingetapete enkel

Jeremie Frimpong meldt zich weer op het trainingsveld met een ingetapete rechterenkel, maar loopt er zichtbaar nog niet okselfris bij.

De verdediger raakte tijdens de training geblesseerd na een duel met Wout Weghorst.

Training is voorbij

De training zit erop en alle internationals en Oranjestaf zoeken hun familie en vrienden weer op.

Frimpong moet training staken

Het spel ligt even stil als Jeremie Frimpong op de grond ligt. De rechtervleugelverdediger heeft last van zijn rechterenkel en even later is duidelijk dat hij niet meer aan de partijvorm kan deelnemen.

Frimpong raakte geblesseerd na een duel met Wout Weghorst, al was het niet helemaal duidelijk of de aanvaller van Besiktas zijn ploeggenoot daadwerkelijk heeft geraakt.

Jeremie Frimpong raakt geblesseerd tijdens de training van het Nederlands elftal
Jeremie Frimpong verlaat de training met een enkelblessure

Berghuis laat zich zien

Steven Berghuis laat zich zien in de partijvorm. De aanvallende middenvelder van Ajax is volop aanwezig, werkt hard en neemt met een ziedend schot een treffer voor zijn rekening.

Het is duidelijk Berghuis het de bondscoach moeilijk wil maken in het maken van diens keuzes.

Reserves doen partijvorm

De reservespelers spelen onder leiding van Louis van Gaal een partijvorm (zeven tegen zeven).

Xavi Simons, Noa Lang, Wout Weghorst, Vincent Janssen, Tyrell Malacia, Teun Koopmeiners en Remko Pasveer vormen een team.

Het andere zevental bestaat uit Steven Berghuis, Luuk de Jong, Kenneth Taylor, Matthijs de Ligt, Steven Bergwijn, Jeremie Frimpong en Justin Bijlow.

De Vrij doet loopoefeningen

Stefan de Vrij traint momenteel apart van de groep. De centrale verdediger van Internazionale werkt in het bijzijn van de conditietrainer een aantal loopoefeningen af.

Stefan de Vrij traint apart van de groep

Open training, maar minder familie en vrienden

De training van het Nederlands elftal is openbaar voor media en familie en vrienden van de selectie, maar het is nu al duidelijk dat het aantal toeschouwers aanmerkelijk minder is dan de vorige openbare training.

Iraanse keeper: 'Spelers Iran bedreigd door regering'

Agil Etemadi

FC Almere-keeper Agil Etemadi besprak dinsdagavond in de uitzending van Langs de Lijn En Omstreken de uitschakeling van zijn geboorteland Iran. Daarbij kwam ook ter sprake dat het team van Iran na de eerste wedstrijd is bedreigd door overheidsfunctionarissen.

Bij de eerste wedstrijd van Iran tegen Engeland zongen de spelers niet mee met het volkslied. Daarbij leken de spelers de massale protesten in hun thuisland te steunen. Daar vinden al sinds midden september aanhoudende protesten plaats, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.

'Jullie gaan allemaal zingen'

"Vier mensen van de regering zijn naar het spelershotel gegaan", vertelt Etemadi, die met enkele spelers van Iran in het verleden samenspeelde. Hij weet te vertellen wat daar gezegd werd. "Jullie gaan allemaal zingen. We weten waar jullie kinderen naar school gaan en waar jullie wonen. Het zou heel handig zijn als jullie geen statements meer maken."

De druk die werd uitgeoefend zorgde ervoor dat bij het tweede duel tegen Wales wel werd gezongen door de spelers. Etemadi snapt dat wel. "Ik schrik nergens meer van, ze kennen geen genade. Wanneer ze je zelf bedreigen, is dat niet erg, maar wanneer ze over je kinderen beginnen, dan ga je heel anders zijn als mens. Die jongens zitten in een spagaat."

Beluister hieronder het hele gesprek met Etemadi.

Oranje traint met volledige groep

Het Nederlands elftal is op het veld van de Qatar University begonnen aan de (uitloop)training, een dag na de 2-0 overwinning op Qatar. Alle 26 internationals staan op het veld.

Na de warming-up, met een aantal sprintoefeningen, worden de reserves en basisspelers van elkaar gescheiden.

De reserves doen onder leiding van assistenten Edgar Davids en Danny Blind oefeningen met de bal, terwijl de basisspelers op spinningfietsen hun sessie vervolgen of rek- en strekoefeningen doen.

De selectie van het Nederlands elftal op het trainingsveld van de Qatar University

Biden brengt het nieuws over: 'Game over!'

De Amerikaanse president Joe Biden werd dinsdag tijdens een bijeenkomst op de hoogte te houden van de stand bij de Verenigde Staten-Iran.

Biden stapte direct het podium op en pakte de microfoon, nadat duidelijk was geworden dat Team USA met 1-0 had gewonnen.

'Cijfers zijn in orde, maar dit Oranje roept geen vreugde op'

De landelijke media hebben voorzichtig positief gereageerd op de zege (2-0) van het Nederlands elftal op Qatar, waardoor Oranje als groepswinnaar verdergaat in de knock-outfase van het WK voetbal.

"De cijfers van Oranje zijn in orde, het spel is gortdroog", kopt de Volkskrant. "Ondanks de keurige cijfers is Nederland geen elftal dat ontroert, dat veel vreugde oproept, dat noodt tot opspringen van de bank."

Bekijk via het onderstaande artikel de reacties na Nederland-Qatar:

Simons en andere wissels moeten geduld hebben

De vermeende hint op speeltijd voor Xavi Simons was verkeerd begrepen, zo legde Louis van Gaal uit na de wedstrijd tegen Qatar (2-0).

De bondscoach bepaalt zelf wel wie er mag invallen. Na drie groepswedstrijden staat de teller van 8 van de 26 spelers uit de WK-selectie op nul speelminuten.

Maar Simons en de andere wissels hoeven niet te wanhopen. Voor de uitvoering van zijn masterplan is iedereen nodig, denk aan 2014.

USA-ster Pulisic hoopt tegen Oranje mee te spelen

Christian Pulisic heeft de Amerikaanse voetbalfans gerustgesteld. Vanuit een ziekenhuis in Qatar laat de belangrijkste speler van Team USA weten dat hij op tijd hersteld is voor het duel van zaterdag met het Nederlands elftal in de achtste finales.

Pulisic raakte dinsdagavond geblesseerd toen hij scoorde in de laatste groepswedstrijd tegen Iran (1-0).

"Ik ben zó trots op mijn jongens", schrijft Pulisic bij een foto van zichzelf in een ziekenhuisbed, die door de Amerikaanse bond online werd gedeeld. "Geen zorgen, ik zal klaar zijn voor zaterdag."

De Amerikaanse voetbalbond reageert even later voorzichtiger via sociale media. Volgens de bond wordt de situatie van de aanvallende middenvelder van Chelsea "van dag tot dag" bekeken.

Guardado neemt het op voor bedreigde Messi

De Mexicaanse voetbalploeg kan vandaag in de laatste groepswedstrijd op het WK tegen Saudi-Arabië toch beschikken over aanvoerder Andrés Guardado.

De 36-jarige middenvelder viel zaterdag tegen Argentinië kort voor rust geblesseerd uit en Mexicaanse media meldden dat hij tegen Saudi-Arabië zou ontbreken. Guardado verscheen dinsdag echter op de persconferentie en vertelde dat hij gewoon kan spelen.

Dreigement

Guardado nam het op de persconferentie ook op voor Lionel Messi, die maandag via sociale media werd bedreigd door de Mexicaanse bokser Canelo Álvarez.

Álvarez reageerde woedend toen er afgelopen zaterdag na Argentinië-Mexico (2-0) beelden waren opgedoken van feestende Argentijnen in de kleedkamer, waarbij Messi tegen een Mexicaans shirt op de grond schopte. Respectloos volgens Alvarez: "Hij moet bidden dat ik hem niet vind!"

Andrés Guardado en Lionel Messi tijdens Argentinië-Mexico

"Het is onzin om het hierover te hebben. Ik ken de persoon Lionel Messi. Waarschijnlijk heeft Canelo geen idee hoe het er in een kleedkamer aan toe gaat. Het was mijn shirt, dat wat geruild hadden", aldus Guardado.

Eerder kreeg Álvarez het via sociale media ook al aan de stok met voormalig Argentijns international Sergio Agüero, die het eveneens voor Messi had opgenomen.

Even terugkijken

Nederland-Qatar nog een keer op het gemak terugkijken? Bekijk hieronder de samenvatting.

Goedemorgen! Een nieuwe WK-dag bij de NOS

Wat staat ons op de elfde WK-dag te wachten?

Een dag na het bereiken van de achtste finales werkt Oranje om 09.30 uur een open training af.

Groep D

Om 15.20 uur begint op NPO 1 en via onze livestream de voorbeschouwing op Australië-Denemarken. John van 't Schip en Kees Luijckx zijn de analytici.

Om 16.00 uur is dan de aftrap, ook van de andere wedstrijd in groep D tussen Tunesië en Frankrijk. Die wedstrijd is op NPO 2 te zien en via onze livestream.

Groep C

Na het WK Journaal om 19.00 uur gaan we om 19.20 uur verder met Studio WK22 met de ontknoping in groep C.

Op NPO 1 en onze livestream is Polen-Argentinië te zien, op NPO 3 en deze livestream Saudi-Arabië-Mexico. De analytici zijn Leonne Stentler en Youri Mulder.