liveblog
NOS VoetbalAangepast

Makkelie fluit Polen-Argentinië • Portugal met Frankrijk en Brazilië naar achtste finales

liveblog gesloten

Ondertussen in Italië: chaos bij Juventus

Het gehele bestuur van de Italiaanse topclub Juventus is opgestapt. Een onderzoek naar fraude vormt de oorzaak van het vertrek.

Enkele prominente opgestapte bestuursleden zijn voormalig voetballer Pavel Nedved en Andrea Agnelli, telg van de steenrijke familie die autobedrijf FIAT heeft opgericht en het merendeel van de Juventus-aandelen in handen heeft.

Het opgestapte bestuur van Juventus

Makkelie fluit Polen-Argentinië

Danny Makkelie heeft een tweede klus gekregen op het WK. De Nederlandse scheidsrechter is woensdag in Doha arbiter bij de wedstrijd in groep C van Polen tegen Argentinië.

De 39-jarige Makkelie floot zondag het duel tussen Spanje en Duitsland.

Danny Makkelie in actie tijdens Spanje-Duitsland

Trots op voetbal? In Qatar zijn ze trotser op een andere sport

Toen twaalf jaar geleden het WK aan Qatar werd toegekend, was de verbazing groot, want het land heeft geen voetbaltraditie.

Wat er wél populair is? Valkerij.

Hoe Chinese censuur subtiel wedstrijdbeelden van het WK aanpast

Wie in China scherp kijkt naar een WK-wedstrijd, ziet dat op sommige momenten een ander beeld te zien is dan in de rest van de wereld. De Chinese staatszender CCTV knipt in de tv-registratie van de wedstrijd die door de FIFA wordt verzorgd.

Beelden van feestend publiek zonder mondkapje worden door de Chinese televisie zorgvuldig uit de tv-registratie geknipt. Ze worden vervangen door 'neutrale' beelden van spelers of bijvoorbeeld de coach. Waarschijnlijk heeft de censuur te maken met het Chinese coronabeleid en de onrust die daar momenteel over is.

Kijk hier naar het verschil tijdens de wedstrijd Zuid-Korea-Ghana.

Twijfels bij handsbal Giménez

Wij hadden al onze twijfels bij de penalty voor de vermeende handsbal van Giménez, en die worden alleen maar groter door deze tweet van sportjournalist Dale Johnson.

Hij wijst erop dat volgens de IFAB, de internationale spelregelcommissie, een handsbal alleen mag worden bestraft als de bal opzettelijk met de hand wordt geraakt. Daar was in dit geval natuurlijk geen sprake van. Aan de andere kant: raakt Giménez de bal niet, dan is er een grote scoringskans voor Portugal.

Politie zag rellen na WK-wedstrijd Marokko niet aankomen, overleg over komend duel

De Amsterdamse en Rotterdamse politie hadden van tevoren geen informatie dat er in hun steden ongeregeldheden zouden ontstaan na de wedstrijd van Marokko tegen België (2-0 winst) tijdens het WK in Qatar, melden zij aan de NOS.

Na het laatste fluitsignaal gingen in meerdere steden supporters van het Marokkaanse elftal de straat op om de winst te vieren. Daarbij braken in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam ongeregeldheden uit. Ook in Brussel liep het uit de hand.

De gemeentelijke driehoek (een overleg tussen politie, justitie en de burgemeester) in Rotterdam en Amsterdam kunnen op dit moment nog niet zeggen of zij aanstaande donderdag bij de komende wedstrijd van Marokko tegen Canada maatregelen treffen.

Ronaldo nog niet naast Eusebio

Cristiano Ronaldo blijft op acht WK-doelpunten staan. De Portugese recordhouder is daardoor nog steeds Eusebio met negen goals.

POR-URU | Afgelopen: Portugal naar achtste finales

Het is afgelopen: Portugal verslaat Uruguay met 2-0 en is na Frankrijk en Brazilië als derde land zeker van de achtste finales.

In de 99ste minuut schoot Fernandes overigens ook nog een keer op de paal.

POR-URU | 85' Spannende slotfase

De slotfase loopt van een duel sinds de goal van Fernandes toch nog leuk is geworden. Bij Portugal is Ronaldo ondertussen vervangen door Ramos. Beide landen zijn inmiddels door al hun wissels heen.

Portugal-Uruguay 1-0

POR-URU | 78' Drie grote kansen op rij

Daar was bijna de gelijkmaker voor Uruguay. Gómez schiet op magnifieke wijze vanaf net buiten het strafschopgebied snoeihard op de paal.

En een paar minuten later laat Suárez zich zien, die van dichtbij net naast schiet. En weer een minuut later weet invaller De Arrascaeta niet wat ie moet doen als hij alleen voor de keeper opduikt. Wat een kansen voor Uruguay.

Portugal-Uruguay 1-0

POR-URU | 70' Leven in de brouwerij

De wedstrijd is sinds de Portugese goal een stuk opener geworden. Uruguay moet nu natuurlijk ook wel.

Beide bondscoaches hebben in de tussentijd druk gewisseld. Opvallendste nieuweling in het veld is Luis Suárez, die in de ploeg is gekomen voor Cavani.

Portugal-Uruguay 1-0

POR-URU | 54' GOAL PORTUGAL

Ja hoor, daar is hij weer: Cristiano Ronaldo krijgt de bal precies op tijd van Bruno Fernandes en aait de bal het doel in. Tenminste, raakt-ie hem nou of niet? Het lijkt er sterk op van niet, maar de goal telt toch.

Ook de FIFA heeft inmiddels goed naar de beelden gekeken en het doelpunt wordt uiteindelijk toegewezen aan Fernandes.

Portugal-Uruguay 1-0

POR-URU | 50' Man rent over het veld met regenboogvlag

Opwinding in het stadion: een man stormt het veld op met een regenboogvlag! De regie schakelt weg, zodat we het incidentje niet kunnen zien. We zien wel de Iraanse scheidsrechter in beeld, die de vlag opraapt, waardoor de regenboogkleuren toch nog heel eventjes in beeld zijn.

Op foto's is de man wel duidelijk te zien. Op zijn Superman-shirt heeft hij aan de voorkant een steunbetuiging aan Oekraïne, en aan de achterkant voor de Iraanse vrouwen.

Uiteindelijk wordt door beveiligingsmensen meegenomen. Het is afwachten wat de gevolgen zullen zijn voor de actievoerder.

Een man met een regenboogvlag rent over het veld

POR-URU | Tweede helft

Daar rolt de bal weer voor de tweede helft. Eens zien of Portugal en Uruguay voor wat meer vertier kunnen zorgen.

Marokkaans international Zaroury over rellen: 'Schaduwkant van onze zege'

Anass Zaroury is niet te spreken over de rellen die zondag zijn uitgebroken in Nederland en België na de zege van Marokko op België bij het WK voetbal.

POR-URU | Rust: 0-0

Beide ploegen zoeken de kleedkamers op na een toch wel teleurstellende eerste helft. Laten we hopen dat het strakjes beter wordt.

POR-URU | 42' Tranen bij Mendes

Tranen bij Nuno Mendes.. de Portugees was al niet helemaal fit, maar zit ineens op de grond en moet worden gewisseld. Guerreiro is zijn vervanger.

Het spelbeeld is nog hetzelfde: Portugal zoekt gaatjes in de Uruguayaanse defensie, de Zuid-Amerikanen loeren op foutjes.

Portugal-Uruguay 0-0

POR-URU | 33' Grote kans Uruguay

Wat een grote kans voor Uruguay, ineens en uit het niets. Betancur stuurt met een geweldige beweging drie Portugese verdedigers het Qatarese bos in, maar hij stuit alsnog op doelman Costa. Portugal ontsnapt aan een onverdiende achterstand.

Portugal-Uruguay 0-0

POR-URU | Ronaldo neemt slokje

Cristiano Ronaldo nam voor de wedstrijd een slokje water en dat is niet onopgemerkt gebleven.

Cristiano Ronaldo neemt een slokje water en dat is niet onopgemerkt gebleven

POR-URU | 25' Portugal heeft de bal

Er is maar één team dat de bal heeft, en dat is Portugal. Uruguay stort zich helemaal op reactievoetbal, maar heeft tot nu toe nog maar weinig gereageerd. Portugal werkt hard, maar veel gevaar heeft dat nog niet opgeleverd. Uruguay vindt dat helemaal prima.

Portugal-Uruguay 0-0

Neymar heel tevreden met Casemiro

"Casemiro is al heel lang de beste middenvelder ter wereld", meldt de geblesseerde Neymar via Twitter over de man die de enige goal maakte tegen Zwitserland.

POR-URU | 9' Veelbelovende eerste minuten

De eerste minuten beloven al het een en ander. In de vierde minuut zien we de eerste kans voor Portugal: Ronaldo geeft de bal met de schouder voor, Carvalho haalt in één keer uit maar de bal zeilt over.

Twee minuten later zien we al de eerste gele kaart: Betancur gaat lelijk op de voet van Dias staan en de Uruguayaanse middenvelder gaat op de bon. De Iraanse scheidsrechter Faghani heeft duidelijk geen zin in een schoppartij.

Portugal deelt in de beginfase in ieder geval de lakens uit in Lusail. Uruguay wacht af wat er gebeurt.

Portugal-Uruguay 0-0

Cristiano Ronaldo in duel met Mathias Olivera

POR-URU | Aftrap in Lusail

Portugal en Uruguay zijn begonnen aan hun tweede groepswedstrijd op het WK.

Nog even wat leuke feitjes over dit duel:

Uruguay schakelde Portugal op het WK van 2018 uit in de achtste finales. In Sotsji vond Cavani twee keer het net en verzorgde Pepe de tegentreffer: 2-1.

Portugal won voorafgaand aan het WK een oefenduel met Uruguay met 3-0. Het andere duel, in 1972, eindigde in 1-1.

Als Portugal wint, is het zeker van een plaats in de achtste finales. De Portugezen wonnen in hun eerste duel met 3-2 van Ghana. Uruguay opende met een 0-0 gelijkspel tegen Zuid-Korea.

Ronaldo heeft nu acht WK-doelpunten gemaakt. Met negen goals is Eusebio recordhouder van Portugal.

Bondscoach VS maakt excuses voor ophef over aangepaste vlag Iran

Bondscoach Gregg Berhalter van het Amerikaanse voetbalteam heeft zich verontschuldigd voor de ophef die is ontstaan over het bericht op sociale media van de Amerikaanse voetbalbond met daarop een aangepaste vlag van Iran. Op die vlag was het embleem van de Islamitische Republiek verwijderd.

"Wij hadden er geen idee van wat de bond naar buiten bracht. De staf niet en de spelers ook niet. Het team is niet bezig met die externe zaken en heeft de focus op de wedstrijd", lichtte Berhalter toe. "Het enige wat we nu nog kunnen doen is excuses aanbieden namens de spelers en de staf, maar nogmaals: we hadden geen idee."

De VS en Iran zijn al jaren gezworen vijanden. Beide landen treffen elkaar morgen op het WK in Qatar in de laatste groepswedstrijd en kunnen zich beide nog plaatsen voor de achtste finales. Iran reageerde woedend op de actie van de Amerikaanse bond en eiste sancties van de FIFA tegen de VS. Het bericht werd vervolgens snel verwijderd.

De Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter

D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

D66-Kamerlid Jeanet van der Laan heeft sportminister Conny Helder een OneLove-band gegeven zodat "ze die in ieder geval in haar bezit heeft". Ze deed dat vanavond tijdens een debat over de sportbegroting . Helder vliegt na het debat meteen naar Qatar waar ze morgen de WK-wedstrijd van Oranje tegen het gastland zal bijwonen namens de regering.

De minister steunt de boodschap achter de OneLove-band volop, gaf ze eerder aan, maar ze heeft nog steeds niet gezegd of ze de band of het speldje gaat dragen tijdens de wedstrijd. Ministers van Duitsland en België droegen deze band vorige week tijdens de duels van hun nationale ploeg wel, toen ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras zaten.

D66 en een aantal andere partijen zijn er tegen dat er een regeringsdelegatie naar Qatar gaat. Het kabinet heeft ondanks de weerstand besloten toch te gaan en heeft toegezegd dat het gesprek met Qatar wordt gevoerd over mensenrechten. Helder gaat als eerste bewindspersoon. Het is nog niet duidelijk wie er zal gaan als Nederland verder komt in het toernooi.

Kamerlid Jeanet van der Laan toont de OneLove-band, die even later wordt overhandigd aan minister Helder

Beale volgt Van Bronckhorst op als trainer Rangers FC

Rangers FC heeft de opvolger van de ontslagen trainer Giovanni van Bronckhorst aangesteld. Het is Michael Beale, die overkomt van Queens Park Rangers. De 42-jarige Engelsman heeft een contract getekend bij de Schotse club tot en met 2026.

Van Bronckhorst moest eerder deze maand vertrekken bij de club uit Glasgow. Rangers FC was ontevreden door de matige resultaten in dit seizoen. Zo verloor de club alle wedstrijden in de groepsfase van de Champions League, waaronder de twee confrontaties met Ajax.

Beale is geen onbekende voor Rangers. Hij was drie jaar lang de assistent van coach Steven Gerrard in de periode dat de club in 2021 voor het laatst de Schotse titel veroverde. Hij volgde in november 2021 Gerrard naar Aston Villa, maar koos er afgelopen zomer voor hoofdtrainer te worden bij QPR.

Frenkie de Jong houdt vertrouwen in goed WK-resultaat: 'Zijn niet totaal uit vorm'

Frenkie de Jong maakt zich geen zorgen na het gelijkspel tegen Ecuador op het WK. "We weten wat beter kan en beter moet. Nu moeten we dat laten zien."

Opstellingen Portugal-Uruguay (aftrap 20.00 uur)

Cristiano Ronaldo is uiteraard van de partij bij Portugal. De 39-jarige Pepe vervangt de geblesseerde Danilo Pereira in de defensie, in het middelveld neemt William Carvalho de plaats in van Otavio.

Bij Uruguay is Luis Suárez gepasseerd. Edinson Cavani leidt nu de aanval. Ook Sebastian Coates en Guillermo Varela zijn nieuw in de basis. Dat gaat ten koste van Facundo Pellistri en Martin Caceres.

De stand in groep G

BRA-ZWI | Afgelopen: Brazilië wint

Het is afgelopen: Brazilië verslaat Zwitserland en plaatst zich na Frankrijk als tweede land voor de achtste finales.

In de zes minuten blessuretijd hadden de Brazilianen nog een paar kansen om de score nog op te voeren. Rodrygo stuitte echter eerst op Sommer en even later op Akanji.

BRA-ZWI | 83' GOAL BRAZILIË

Daar is de goal dan toch! Casemiro haalt op aangeven van Rodrygo in één keer hard uit, de bal wordt onderweg nog licht getoucheerd door Akanji, Sommer is kansloos, Brazilië leidt met 1-0.

Blijft het zo, dan zijn de Brazilianen zeker van een plek in de achtste finales.

Brazilië-Zwitserland 1-0

BRA-ZWI | 75' Antony en Jesus erin

Met ruim een kwartier op de klok komt er meer vers bloed bij Brazilië. Antony en Gabriel Jesus komen erin, Raphinha en Richarlison gaan eruit.

Kunnen de twee Premier League-sterren wellicht voor wat sjeu zorgen? Tot nu toe komt het gevaar van Brazilië vrijwel alleen maar van Vinícius.

Brazilië-Zwitserland 0-0

BRA-ZWI | 64' Doelpunt Brazilië afgekeurd

Groot feest bij de Brazilianen als er eindelijk wat ruimte is en Vinícius de 1-0 kan binnenschieten. Maar er wordt te vroeg gejuicht: Richarlison stond buitenspel, constateert de VAR, en het feest gaat niet door.

Bij Brazilië is in de tussentijd Fred vervangen door Guimarães, bij de Zwitsers zijn Steffen en Fernandes in de ploeg gekomen voor Rieder en Vargas.

Brazilië-Zwitserland 0-0

BRA-ZWI | 57' Tweede kans Brazilië

Het schaakspel gaat na rust door, maar Zwitserland bemoeit zich wel iets meer met de wedstrijd. Dat leverde al twee dreigende situaties op voor het doel van Alisson, maar geen echte kansen.

Wel zien we in de 56ste minuut (pas) de tweede echte kans voor Brazilië: Vinícius zet voor met buitenkant schoen, maar de bal is net iets te scherp voor Richarlison, die de bal net niet kan binnenglijden.

De eerste gele kaarten zijn ook uitgedeeld door scheidsrechter Barton uit El Salvador: Rieder en Fred waren de ontvangers.

Brazilië-Zwitserland 0-0

BRA-ZWI | Tweede helft

De bal rolt weer bij Brazilië-Zwitserland. Eén wissel bij de Brazilianen: Rodrygo vervangt Paquetá.

Duitse oud-international Kruse weggestuurd bij Wolfsburg

De Duitse oud-international Max Kruse vertrekt per direct bij zijn club VfL Wolfsburg. De club was klaar met de 34-jarige spits vanwege diens onprofessionele houding. Kruse speelde veertien interlands voor het Duitse elftal en was eerder actief voor onder meer Werder Bremen en Borussia Mönchengladbach.

Kruse had zichzelf de laatste maanden onmogelijk gemaakt bij Wolfsburg en speelde begin september zijn laatste competitiewedstrijd voor de nummer 7 van de Bundesliga, waar zijn contract nog tot komende zomer doorliep.

De laatste tijd kwam Kruse vooral door randzaken in het nieuws. Zo deed hij mee aan verschillende pokertoernooien en plaatste hij foto's van zichzelf bij een erotisch evenement op sociale media. Het gebrek aan discipline kostte hem eerder al zijn plek in de nationale ploeg.

Bondscoach Qatar hoopt op waardige afsluiting en ziet perspectief voor na dit WK

De achtste finales halen, zit er niet meer in. Het enige dat Qatar nog kan, is het WK in eigen land met opgeheven hoofd verlaten. Daarvoor moet het dinsdag (16.00 uur) stunten tegen het Nederlands elftal.

Qatar ging onderuit tegen Ecuador en Senegal en kan het eerste gastland van een wereldkampioenschap voetbal worden dat alle drie de poulewedstrijden verliest. En met vijf tegengoals deelt Qatar nu al het negatieve record met Zuid-Afrika (2010).

BRA-ZWI | Rust: 0-0

Vlak voor rust zat er blijkbaar ergens iemand per ongeluk aan een lichtknopje, want het licht in het stadion viel deels uit. Binnen een paar seconden gaan de lampen gelukkig weer aan. Brazilië was net bezig een corner te nemen, die een hachelijk moment voor het Zwitserse doel opleverde, maar geen schade.

Ook in de één (!) minuut blessuretijd valt er geen goal. De ruststand is 0-0.

BRA-ZWI | 38' Braziliaanse belegering

De Zwitsers worden in deze fase helemaal naar achteren gedrukt. Het is een Braziliaanse belegering van het Zwitserse strafschopgebied. Het wachten is op een gaatje, want echte kansen levert het nog niet op.

Brazilië-Zwitserland 0-0

BRA-ZWI | 28' Eerste kans voor Brazilië

Daar was een eerste barst in de Zwitserse defensie. Vinícus staat ineens helemaal vrij bij een voorzet van rechts, maar de inzet van de Real Madrid-aanvaller wordt gepareerd door doelman Sommer. De eerste grote kans van de wedstrijd.

Een paar minuten later zien we een tweede, kleinere mogelijkheid: een afstandsschot van Raphinha eindigt in de armen van Sommer. De Brazilianen hebben het heft in de tussentijd wel in handen genomen, de Zwitsers komen er niet meer uit.

Brazilië-Zwitserland 0-0

BRA-ZWI | 22' Sambavoetbal geneutraliseerd

De Zwitsers weten het sambavoetbal vooralsnog te neutraliseren. Brazilië is af en toe dreigend als de aanvallers een versnelling doorvoeren, maar de Zwitserse defensie heeft zijn zaakjes op orde. Nog geen echte kansen dus in dit duel, waar het balbezitpercentage tot nu toe in evenwicht is.

Brazilië-Zwitserland 0-0

BRA-ZWI | 10' Aftasten geblazen

Het duel in Doha komt relatief rustig op gang. We zagen een vrije trap van Brazilië en een corner van de Zwitsers, maar dat leverde allemaal niets op. Het is nog een beetje aftasten.

Beide landen wonnen hun eerste WK-duel en dat betekent: wie er vanavond wint, is zeker van de achtste finales. Bij een gelijkspel zijn alle opties nog open.

Brazilië-Zwitserland 0-0

Granit Xhaka in duel met Richarlison

BRA-ZWI | Aftrap!

De bal rolt bij Brazilië-Zwitserland!

De volksliederen klonken daarvoor in stadion nummer 974 in Doha. De Brazilianen zongen geconcentreerd mee met de Hino Nacional Brasileiro. De Zwitsers deden dat ook bij de meer ingetogen Schweizerpsalm.

Tite moest puzzelen zonder Neymar

Wat is de Seleçao nog waard zonder Neymar? Vraag het de Braziliaanse bondscoach Tite en hij wijst erop dat hij nog veel meer talentvolle spelers tot zijn beschikking heeft. Wie dan nog eens goed in zijn ogen kijkt en doorvraagt krijgt ook te horen dat er een verschil is tussen topvoetballers en het zeer exclusieve clubje dat zelfs daar nog bovenuit steekt.

"Het verschil is dat spelers uit die laatste categorie per wedstrijd twee of drie momenten hebben waarin zij nog iets uitzonderlijks kunnen doen. Neymar is zo'n speler."

Brazilië tegen Zwitserland: altijd lastig

Een aantal leuke feitjes in aanloop naar het duel van Brazilië met Zwitserland:

Brazilië won maar drie van zijn negen wedstrijden tegen Zwitserland, dat de Goddelijke Kanaries twee keer klopte.

Op het WK van 2018 speelden de landen in hun openingsduel met 1-1 gelijk. In Rostov opende Coutinho de score en bracht Zuber de Zwitsers langszij.

Ook de andere WK-ontmoeting eindigde onbeslist. Op het WK van 1950 gaf het gastland in São Paulo twee keer een voorsprong weg: 2-2.

Brazilië, dat z'n eerste duel won (2-0 tegen Servië), bereikte sinds het WK van 1970 altijd de volgende ronde.

Zwitserland won van Kameroen: 1-0. Bij de vorige drie WK-deelnames strandden de Zwitsers telkens het in de achtste finales.

Opstellingen Brazilië-Zwitserland (aftrap 17.00 uur)

Om 17.00 uur staat het volgende duel op het programma: Brazilië-Zwitserland.

Bij de Brazilianen nemen Fred en Éder Militão de plek in van het geblesseerde duo Neymar en Danilo.

In het Zwitserse team is er één wijziging ten opzichte van het duel met Kameroen: Fabian Rieder neemt de plaats in van Xherdan Shaqiri.

ZKO-GHA | 90+10' Klaar en rode kaart!

Ghana houdt stand! Scheidsrechter Taylor fluit af en de Ghanezen stortten ter aarde. De Zuid-Koreanen bestormen de scheidsrechter want ze willen eigenlijk nog een hoekschop. We zaten inmiddels in de elfde minuut van de blessuretijd.

Bondscoach Bento stormt op de arbiter af en scheldt 'm de huid vol, waarna Taylor met een stalen gezicht de rode kaart trekt.

  • Reuters
    Bento laat Taylor nog even weten waar hij mee zit
  • Reuters
    Taylor geeft Bento rood

ZKO-GHA | 90+9' Gekkenhuis voor Ghanees doel

Zuid-Korea drukt en drukt en drukt. Maar Ghana houdt stand. De ballen worden erin gegooid. Maar Ghana houdt stand. Een wild afstandsschot vliegt over. En Ghana houdt stand.

ZKO-GHA | 90+6' Cho? Weer niet!

Alles en iedereen valt het Ghanese doel in, behalve de bal. Cho was er weer bij betrokken, maar geen goal.

ZKO-GHA | 90+5' Cho? Nee!

Een echte spits schiet zelf, zo ook Cho, die zijn hattrick al compleet zag. Maar Ati-Zigi bokst het vlammende schot uit de bovenhoek.

Cho had best nog kunnen voorgeven... Ghana houdt stand.

Zuid-Korea - Ghana: 2-3

ZKO-GHA | 90' Tien (!) minuten extra

Een geschenk voor Korea: tien minuten extra tijd! Ze blijven maar aanvallen. Ghana verdedigt heldhaftig.

Alles kan nog, want de 2-1, 2-2 en 2-3 vielen ook in tien minuten...

Zuid-Korea - Ghana: 2-3

ZKO-GHA | Raadsel: welk land neemt hier de vrije trap?

Antwoord: Zuid-Korea

ZKO-GHA | 76' Son? Nee!

Zuid-Korea zet nu vol druk op het doel van Ghana.

Het begint bij een vrije trap van Lee, die net uit de hoek getikt wordt door Ati-Zigi. Even later kan Son zo uithalen met links maar kapt om een of andere reden naar zijn rechter. Geblokt. Niet lang daarna een megakans voor Kim, maar zijn schot wordt van de lijn gered.

Zuid-Korea - Ghana: 2-3

ZKO-GHA | Primeur Kudus

Nog nooit scoorde een Ghanees twee keer in één WK-duel. De Ajacied Mohammed Kudus is de eerste.

Overigens gaf er ook nooit een Ghanees twee assists in één WK-duel. Jordan Ayew is de eerste, hij gaf aan bij de 1-0 en 2-0.

Kudus is de grote man

ZKO-GHA | 69' GOAL GHANA

De naam is Mohammed Kudus. Mensah trekt de bal voor, mist een paar benen en belandt zo bij de linker van Kudus. En die schuift 'm met beheersing in de hoek. Het staat 3-2!

ZKO-GHA | 61' GOAL ZUID-KOREA

Daar is ook al de 2-2! Weer Cho, met een kopbal, nu op aangeven van Kim. Korea draait de 2-0 achterstand in drie minuten om: 2-2

ZKO-GHA | 58' GOAL ZUID-KOREA

We hebben weer een wedstrijd! Lee, nauwelijks een minuut binnen de lijnen, draait de bal zo op het voorhoofd van spits Cho, die goed voor zijn man komt. Net werd zijn kopbal nog gered, nu vliegt-ie binnen: 2-1. Dit gaat nog een druk half uur opleveren.

ZKO-GHA | 53' Stop de persen

Graag even uw aandacht voor dit moment in de 143ste minuut (exclusief blessuretijd) van Zuid-Korea op dit WK: spits Gue-Sung Cho kopt tussen de palen.

Dat is de eerste doelpoging dit toernooi van Korea dat daadwerkelijk op het doel gaat. Gelijk een goal zou wat veel gevraagd zijn, de Ghanese doelman met de schitterende naam Ati-Zigi redt met een goede reflex.

ZKO-GHA | 46' Gaan we weer!

Zuid-Korea moet wel komen, Ghana hoeft alleen nog maar tegen te houden. Bento zag nog geen noodzaak te wisselen. Ga er maar voor zitten.

Zuid-Korea - Ghana: 0-2

Van Gaal na ondermaats duel met Ecuador: 'Moest totalemensprincipe hanteren'

Het waren voor de bondscoach van Oranje interessante dagen. Na het zwakke optreden tegen Ecuador moest Louis van Gaal al zijn trainerscapaciteiten aanspreken om het vertrouwen te herstellen.

"Ja, het totalemensprincipe, dat heb ik veelal moeten hanteren hè", zegt Van Gaal. "Want het was natuurlijk niet goed tegen Ecuador. Te veel spelers waren onder hun niveau." Oranje noteerde slechts twee doelpogingen tegen de Zuid-Amerikanen.

Kijken, kijken, kijken: wat Dumfries doet voor dat ene procentje progressie

Denzel Dumfries weet genoeg als de scheidsrechter vorig jaar thuis tegen Juventus naar de stip wijst. Zijn club Internazionale verliest na een door de Oranje-rechtsback veroorzaakte penalty twee belangrijke punten in de Serie A. Dumfries, net overgekomen uit de eredivisie, beseft: op dit niveau is meer nodig.

In Rotterdam rinkelt de volgende dag een mobieltje. De 39-jarige Patrick Woerst is te laat bij zijn telefoon en ziet op zijn schermpje: Denzel, drie gemiste oproepen.

Denzel Dumfries

Stadions EK-kwalificatiewedstrijden Oranje bekend

Het Nederlands elftal speelt de kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2024 volgend jaar in de Johan Cruijff ArenA, De Kuip en het Philips stadion. Oranje is ingedeeld in een poule met Ierland, Frankrijk, Gibraltar en Griekenland. Oranje opent het kwalificatietoernooi voor het EK op 24 maart 2023 met een uitwedstrijd tegen Frankrijk.

De eerste thuiswedstrijd vindt op 27 maart plaats. Dan wordt het duel tussen Nederland en Gibraltar afgewerkt in De Kuip in Rotterdam. Op 7 september speelt Oranje in het Philips stadion in Eindhoven tegen Griekenland. De laatste twee thuiswedstrijden vinden op 13 en 18 oktober plaats in de Johan Cruijff ArenA. Daar staan respectievelijk de wedstrijden Nederland-Frankrijk en Nederland-Ierland op het programma.

Op 24 maart, 10 september, 16 oktober en 21 november speelt Oranje uitwedstrijden.

ZKO-GHA | 45+5' Rust

Het is een lekkere voetbaldag zo, want ook wedstrijd twee van de dag 9 van het WK is vermakelijk. Zuid-Korea speelde met drang naar voren, maar schoot geen bal tussen de palen.

Ghana hield vooral tegen, schoot twee keer tussen de palen en die vlogen er allebei in. Paulo Bento, bondscoach van Zuid-Korea, moet iets verzinnen.

Zuid-Korea - Ghana: 0-2

ZKO-GHA | 45' Zuid-Korea komt

Vijf minuten extra komt erbij in de eerste helft. En de laatste minuten, na de 2-0, lijkt Zuid-Korea door te hebben gekregen dat het moet komen.

Maar hoe simpel dat ook klinkt, ze losten nog steeds geen schot tussen de palen. Dit hele WK al niet...

Zuid-Korea - Ghana: 0-2

ZKO-GHA | 35' GOAL GHANA

Wat Ayew net uit een vrije trap deed, doet hij nu ín de wedstrijd. Hij levert een fraaie indraaiende voorzet af, zo op het hoofd van de diepgaande Kudus, die met een lichte touché de 2-0 binnenkopt.

Ghana liet zich na de 1-0 meer en meer zien, alsof het vertrouwen een boost had gekregen. Het tikt, wel nog wat slordig af en toe, beter de bal rond.

Nu moet Zuid-Korea al helemaal komen.

ZKO-GHA | 24' GOAL GHANA

Zuid-Korea heeft verreweg het meeste balbezit, Ghana kwam er tot dusver maar een enkele keer uit. Bij een indraaiende vrije trap van Jordan Ayew belandt de bal in de kluts voor de voeten van centrale verdediger Salisu. Hij denkt niet na en schiet raak: 1-0.

De VAR kwam er nog even aan te pas, om te checken op buitenspel, maar de goal wordt gewoon goedgekeurd.

ZKO-GHA | 18' Son sierlijk

Son probeert het met een omhaal

Vier aanhoudingen en gewonde agenten weer thuis na WK-rellen in Rotterdam

In Rotterdam zijn gisteren na de uit de hand gelopen feesten van de winst van het Marokkaanse elftal op België vier mensen aangehouden. Eerder waren dat er nog twee.

Lees verder via onderstaande link:

Depay gaat starten tegen Qatar, verklapt Van Gaal: 'Kun je op je vingers natellen'

Memphis Depay is klaar voor zijn eerste basisplaats op dit WK. De aanvaller kan een uur meespelen tegen Qatar, zo vertelde bondscoach Louis van Gaal.

"En dan kun je op je vingers natellen dat hij gaat beginnen", zei Van Gaal. De aanvaller van Barcelona moest het met invalbeurten van een half uur (tegen Senegal) en 45 minuten (tegen Ecuador) doen, nadat hij een kleine twee maanden aan de kant stond met een bovenbeenblessure.

Lees verder via onderstaande link:

ZKO-GHA | 9' Zuid-Korea actief

De openingsfase is zonder twijfel voor de Koreanen. ze bestoken de Ghanezen met vlug aanvalsspel en schudden een aantal creatieve dodespelmomenten uit de mouw.

Het leverde al wat benauwde situaties op voor het doel van Ati-Zigi, maar op het eerste schot van Zuid-Korea tussen de palen dit WK is het nog even wachten.

Zuid-Korea - Ghana: 0-0

ZKO-GHA | 1' Aftrap!

Kudus

Het spel is op de wagen in Al Rayyan. Zuid-Korea en Ghana zijn begonnen aan hun tweede groepsduel dit WK.

De Zuid-Koreanen wachten nog op hun eerste goal, zelfs hun eerste schot tussen de palen dit WK, na een 0-0 gelijkspel in het openingsduel tegen Uruguay. Ghana zoekt na een nipte nederlaag tegen Portugal naar de eerste punten.

Kudus in basis bij Ghana, één wijziging bij Zuid-Korea

Opstelling van Zuid-Korea tegen Ghana
Opstelling van Ghana tegen Zuid-Korea

Pluim Van Gaal voor Simons en Gakpo

Op de laatste persconferentie voor de wedstrijd tegen Qatar gaat Louis van Gaal in op het spel van Xavi Simons en een eventuele invalbeurt voor de jonge PSV'er.

"Xavi zou een stap kunnen maken, heb ik 'm vandaag gezegd. Ik kan zien wat-ie op de trainingen toont en of hij lef toont. Dat doet hij. Ik zie een stijgende lijn en zie dat hij uitvoert wat wij vragen. Het hangt van de wedstrijd af of er dan een wisseling van de wacht plaatsvindt, het hangt ook van de tegenstandeer af."

Over Gakpo was de bondscoach ook positief en zei niet verbaasd te zijn door zijn spel: "Ik zet 'm in zijn kracht. Ik had wel verwacht dat hij deze ontwikkeling door zou maken. Het verbaast me niets, maar fantastisch dat hij het ook op dit podium kan.

Verwijten en steekspelletjes in Belgische ploeg: 'Barstjes in vriendengroep'

Treurende Belgen na de nederlaag tegen Marokko

"Het zit gewoon niet goed met onze sterren. Er gaan verwijten over en weer." De Belgische Sporza-presentator en -verslaggever Stef Wijnants praat in de NOS Voetbalpodcast over de voetbalcrisis in zijn land. De 'gouden generatie' lijkt op het WK in Qatar uit elkaar te vallen door steekspelletjes en vingerwijzen, zo schrijven ook andere Belgische media daags na de nederlaag tegen Marokko.

De Belgen vormen een ploeg vol dertigers die al meerdere toernooien samen speelden, met de derde plaats op het WK in 2018 als hoogtepunt. De laatste kans op een hoofdprijs, die van deze generatie topvoetballers werd verwacht, lijkt in Qatar te liggen, maar het uitzicht op de wereldtitel is behoorlijk vertroebeld.

"Die zat er voor ons toch aan te komen. Dat voelden we toch al hele lange tijd", vertelt Wijnants.

Lees verder via onderstaande link:

Negatieve reeks Kameroen doorbroken

Met het gelijkspel tegen Servië schudt de Kameroense ploeg een vervelende statistiek van zich af. De laatste acht wedstrijden op het WK werden verloren. Het eerste puntje in twintig jaar tijd is een feit.

Bekijk hieronder de reeks nederlagen:

De reeks nederlagen van Kameroen op het WK is ten einde

KAM-SER | 90+6' Klaar!

Het is afgelopen tussen Servië en Kameroen. We zijn verwend, dit was een van de fijnste wedstrijden dit WK. Heel goed voetbal was het niet, maar er gebeurde genoeg. Het eindigt in een gelijkspel, en dat is misschien wel terecht.

KAM-SER | 90+5' Vuurpijl Bassogog

Een domme overtreding van Milenkovic levert een vrije trap op voor Kameroen die door Bassogog hard recht op de doelman wordt geschoten. Met zekerheid gepakt.

Even later krijgt Grujic nog een kans van afstand maar zijn poeier eindigt in de veilige handen van Onana-vervanger Epassy.

KAM-SER | 90+1' Weer niet Mitrovic

Weer niet Mitrovic! Na een mooi steekpassje staat de spits plots oog in oog met doelman Epassy. Het stiftje van Mitrovic belandt op de kin van de uitrennende doelman.

De zes minuten blessuretijd zijn net ingegaan.

KAM-SER | 89' Mitrovic?!

Mitrovic kan vrij aanleggen vanaf een meter of zestien. Tadic legt de bal klaar voor zijn spits. Maar het schot vliegt naast de paal. Servië heeft de regie weer te pakken en jaagt op de winnende 4-3.

Kameroen - Servië: 3-3

Persconferentie Oranje live

Kijk live naar de persconferentie van bondscoach Louis van Gaal in aanloop naar het laatste groepsduel van Oranje tegen Qatar.

KAM-SER | 83' Golft op en neer

Na de 3-3 blijft het behoorlijk op en neer gaan. Een spannende en chaotische slotfase ligt in het verschiet.

Kameroen - Servië: 3-3

KAM-SER | 66' GOAL KAMEROEN

Een heerlijke wedstrijd, het staat 3-3! Aboubakar wordt net als bij de 3-2 de diepte in gestuurd, op het randje van buitenspel maar rechtsback Milenkovic staat weer te slapen. Aboubakar houdt het overzicht en bedient Choupo-Mouting voor de gelijkmaker.

KAM-SER | 64' GOAL KAMEROEN

Het was randje buitenspel en de grensrechter keurde hem eerst ook af, maar de VAR grijpt in en keurt de goal goed.

Gelukkig maar want Aboubakar rondde op schitterende wijze af. Eerst kapt hij een inglijdende verdediger uit en lobt de bal vervolgens hoog over de doelman heen.

Wedstrijd ligt weer helemaal open. Wat gaan we hier nog zien?

KAM-SER | 56' Aboubakar mag het gaan doen

Kameroen moet wat. Rigobert Song gooit dan toch maar Vincer Aboubakar erin. Na Samuel Eto'o en Roger Milla is Aboubakar de derde topscorer allertijden van Kameroen. Ook was de spelers van Al Nasr Riyadh uit Saudi-Arabië de topscorer van de Afrika Cup eerder dit jaar. hij scoorde acht keer.

Kameroen - Servië: 1-3

KAM-SER | 53' GOAL SERVIË

Mitrovic doet het dan toch. Servië op een 3-1 voorsprong. En het is een fraai uitgespeelde goal hoor.

Tadic verovert de bal op het middenveld, waarna Mitrovic ervandoor kan. Via een snelle combinatie tussen Kostic, Milinković-Savić en Zivkovic belandt de bal weer bij Mitrovic, die eenvoudig raak schiet. Mooie goal.

KAM-SER | 46' Gaan we weer!

De tweede helft is begonnen. Kijken of Servië de druk van vlak voor rust doorzet.

60.000 handtekeningen

Amnesty International zal dinsdag 60.000 handtekeningen aanbieden bij de ambassade van Qatar in Den Haag, met de oproep aan Qatar en de FIFA om de getroffen arbeidsmigranten die het WK voetbal mogelijk maakten te compenseren.

Bij de overhandiging in Den Haag zal Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International Nederland, aanwezig zijn.

KAM-SER | 45+8' Even uitrusten

Na een enerverende eerste helft bleek het in de blessuretijd nog spannender te kunnen. Chaotischer is misschien een beter woord.

Met een aanvalsoffensief van jewelste bracht Servië de Kameroense defensie aan het wankelen en legde er in twee minuten twee in. Ook Kameroen kreeg nog later in de extra tijd wat kansen, mede door weifelend uitkomen van de Servische keeper. Dit belooft wat voor de tweede helft.

Kameroen - Servië: 1-2

KAM-SER | 45+3' GOAL SERVIË

Het is ook al 2-1! Napoli-middenvelder Anguissa lijdt balverlies op het middenveld en de Serviërs zijn er als de kippen bij om weer aan te vallen.

De bal belandt bij Milinković-Savić, die naar binnen kapt en in de korte hoek raak schiet. Doelman Epassy ziet er niet helemaal goed uit daar.

KAM-SER | 45+1' GOAL SERVIË

Die nare statistiek is doorbroken: Servië schiet een keer tussen de palen. En het is gelijk een doelpunt. Pavlovic timet net goed en kopt de 1-1 binnen uit een vrije trap van Tadic. Dat is wel verdiend en Servië lijkt gelijk meer te willen.

Dit wordt even overleven voor Kameroen want er zijn zes minuten blessuretijd bijgetrokken.

KAM-SER | 43' Weer bijna Kameroen

Servië heeft het meeste de bal en komt met mate bij het doel van Kameroen. Maar wat zijn ze kwetsbaar in de omschakeling. Kunde komt er weer eens uit, haalt keihard uit, maar mist tot twee keer toe.

Servië moet uitkijken.

KAM-SER | 38' C'est de ca qu'il s'agit!

Rigobert Song, de bondscoach van Kameroen, staat onder druk in eigen land en zou volgens verschillende media ook niet helemaal lekker liggen bij bondsvoorzitter Samuel Eto'o. Dus die 1-0 voor zijn ploeg komt lekker uit.

Song schreeuwde het uit bij de 1-0 voor zijn ploeg. Op zijn witte pet die de trainer vandaag draagt, staat een passende tekst: 'C'est de ca qu'il s'agit!', vrij vertaald: 'Dat is waar het allemaal om draait!'

Rigobert Song

KAM-SER | 29' GOAL KAMEROEN

Zo werkt het nou eenmaal: als jij niet scoort, maakt de tegenstander er wel een. Dat heeft Servië geweten. Kameroen komt op 1-0!

Kunde levert een prima corner af, zo op het hoofd van N'Koulou, die doorkopt naar de tweede paal waar Castelletto kan inlopen. De Serviërs moeten nu wel komen.

Kameroen - Servië: 1-0

Castelletto viert de 1-0

KAM-SER | 21' Zorgwekkende statistiek Servië

Het gaat op en neer, best een lekkere wedstrijd om te zien. Servië krijgt net weer een mogelijkheid, maar het schot van Zivkovic wordt geblokt.

Zo knokt Servië tegen een zorgwekkende statistiek: de Serviërs schoten dit WK nog geen bal tussen de palen.

KAM-SER | 19' Knal Kunde

Kameroen wordt gevaarlijker. Kunde bekroont zijn basisplaats bijna met een fraaie goal. Zijn poeier vanaf rechts eindigt op de vuisten van doelman Milinković-Savić.

KAM-SER | 17' Jeetje Mitrovic

Mitrovic

Een moment hoogstaand voetbal zojuist. Tadic draait knap weg bij zijn man, geeft voor waar geen teamgenoot staat. Maar de Kameroense defensie helpt een handje. N'Koulou knalt de bal weg, maar vol tegen de neus van een ploeggenoot, waardoor de bal bij een andere ploeggenoot terechtkomt die pardoes de bal voor de voeten legt bij Mitrovic.

De Servische spits knalt naast.

KAM-SER | 11' Mitrovic op de paal

Het lijkt weer prima te gaan met Mitrovic. Hij kapt zijn mandekker eenvoudig uit - N'Koulou glijdt zo over de achterlijn - en plaatst de bal oog in oog met Epassy zo op de paal!

Aardige actie voor iemand die net nog klaar leek voor een wissel.

Kameroen - Servië: 0-0

KAM-SER | 30 sec' Mitorvic gaat neer

Zet de klok maar weer stil. Bij het eerste duel gaat de Servische spits Mitrovic tegen de vlakte. Na een luchtduel lijkt hij wat hard te landen op zijn rechterbeen. Verzorging erbij, wat magische koude spray en de aanvaller wankelt naar de kant.

Hij kan wel verder, maar een lekker begin is het niet.

Mitrovic krijgt verzorging

KAM-SER | 1' Aftrap!

Kameroen en Servië zijn begonnen aan hun tweede groepsduel op het WK.

Pavlovic en Mbuemo in duel

KAM-SER | Om warm te lopen

Kameroen en Servië gaan zo beginnen aan hun tweede groepsduel. We zetten even wat feitjes op een rij:

  • Kameroen kan een negatief record evenaren. Als het vandaag verliest is dat de negende nederlaag op rij op een WK-duel. De laatste zege van Kameroen was op het WK 2002: een 1-0 zege op Saudi-Arabië door een goal van Samuel Eto'o.
  • Het enige andere duel tussen Kameroen en Servië vond plaats in 2010. Servië won met 4-3.
  • Beide ploegen verloren het eerste groepsduel: Servië van Brazilië (2-0), Kameroen van Zwitserland (1-0).

Noa Lang traint weer mee

Noa Lang trainde vanochtend gewoon mee met de groep. Lang verliet zaterdag vroegtijdig de training nadat hij een trap op zijn rechterenkel had gekregen.

Een dag voor de beslissende groepswedstrijd tegen Qatar trainde Oranje met een volledige, fitte selectie. Tegen Qatar heeft Oranje aan een gelijkspel voldoende voor een plek in de achtste finales van het WK. Een ruime zege volstaat waarschijnlijk voor de groepswinst.

Van Gaal en Frenkie de Jong geven om 12.45 uur een persconferentie voor de wedstrijd. Hier straks live te volgen.

Bokser boos op Messi

Het is hopen voor Lionel Messi dat hij voorlopig de Mexicaanse bokser Canelo Alvarez niet tegen het lijf loopt. De wereldkampioen boksen (in meerdere gewichtsklassen) zag een video vanuit de Argentijnse kleedkamer na de overwinning op Mexico (2-0), waarin de spelers van Argentinië feest vieren.

Alvarez meent daarop te zien dat Messi met zijn voeten op het Mexicaanse shirt staat en er de vloer mee schoonveegt. "Hij moet aan God vragen dat ik hem niet vind", twitterde Alvarez.

Werp een blik op de video van feestende Argentijnen zelf om de stevige woorden van Alvarez in context te plaatsen.

Servië met Tadic, zonder Gudelj

Bij Servië is Dusan Tadic opnieuw de aanvoerder. Ten opzichte van de 2-0 nederlaag tegen Brazilië is Nemanja Gudelj (ex-NAC, -AZ en -Ajax) er niet bij. Voormalig FC Groningen-speler Filip Kostic staat nu wel aan de aftrap.

Ook Nemanja Maksimovic is nieuw in de basis. Hij vervangt Filip Mladenovic.

Epassy vervangt Onana tegen Servië

Geen André Onana onder de lat bij Kameroen. De voormalig Ajax-doelman is om disciplinaire redenen uit de selectie gezet. Dat werd vanochtend bekend. Devis Epassy vervangt Onana.

En nog een wissel in de basisopstelling bij de Kameroeners. Centraal op het middenveld ontbreekt Samuel Oum Gouet. Pierre Kunde is de vervanger.

Onana uit de selectie van Kameroen gezet om disciplinaire redenen

André Onana

Doelman André Onana ontbreekt maandag bij Kameroen in de WK-wedstrijd tegen Servië. Een bron bij de Kameroense voetbalfederatie meldt aan persbureau AFP dat Onana om niet-gespecificeerde disciplinaire redenen uit de selectie is gezet. De oud-doelman van Ajax, die nu voor de Italiaanse club Internazionale speelt, wordt volgens AFP onder de lat vervangen door reservekeeper Devis Epassy.

Het duel in Al Wakrah begint om 11.00 uur.

'Met Van Gaal was België wereldkampioen geworden'

In de NOS voetbalpodcast bespreekt presentator Jeroen Elshoff samen met commentator Frank Wielaard, verslaggever Chiel van Koldenhoven en commentator Stef Wijnants de wedstrijden van gisteren.

Na de nederlaag van België is uitschakeling nabij. Het einde van een gouden generatie. "Met Louis van Gaal als bondscoach was België in het verleden wereldkampioen geworden."

Emotionele dag voor Luis Enrique

Het was gisteren een emotionele dag voor de Spaanse bondscoach Luis Enrique. Niet zozeer vanwege het 1-1 gelijkspel tegen Duitsland. Maar wel omdat zijn dochter Xana 13 jaar zou zijn geworden.

Drie jaar geleden overleed het meisje aan de gevolgen van botkanker. "Het was een speciale dag voor mij en mijn familie", zei de Spaanse bondscoach. "Natuurlijk is Xana fysiek niet meer bij ons. Maar we voelen haar aanwezigheid nog elke dag. We denken vaak aan haar. Dan stellen we ons voor hoe ze in een bepaalde situatie zou hebben gereageerd en daar lachen we dan om."

"Dit is hoe het leven gaat", zei de 52-jarige trainer. "Het draait niet alleen om de mooie dingen, maar ook om hoe je omgaat met de moeilijke zaken."

De Spaanse bondscoach Luis Enrique

Qatarezen protesteren met Özil-borden

  • AFP
    Tientallen toeschouwers tonen een bord met de beeltenis van Mesut Özil
  • Reuters
    Twee Qatarezen imiteren het gebaar met de hand voor de mond van het Duitse team

Tientalen Qatarese toeschouwers bij de wedstrijd tussen Duitsland en Spanje (1-1) toonden gisteren beeltenissen van Mesut Özil. Daarmee reageerden ze op de kritiek vanuit Duitsland op de WK-organisator. Voor aanvang van de eerste wedstrijd hielden de Duitse spelers hun hand demonstratief voor de mond, nadat hen verboden was de OneLove-aanvoerdersband te dragen.

Özil beëindigde na het WK van 2018 zijn interlandcarrière, omdat hij zich gediscrimineerd voelde. Na de voortijdige uitschakeling op het WK voelde de middenvelder met Turkse roots zich de zondebok. "Als we winnen, dan ben ik een Duitser en als we verliezen ben ik een immigrant", zei Özil destijds.

Oranjeshirts brengen al 80.000 euro op voor arbeidsmigranten

De veiling van de wedstrijdshirts van het Nederlands elftal heeft tot dusver ruim 80.000 euro opgebracht. De opbrengt gaat naar arbeidsmigranten in Qatar.

Na afloop van elk duel van Oranje worden de door de spelers gedragen en gesigneerde shirts geveild op MatchWornShirt.com. De shirts van de eerste wedstrijd tegen Senegal leverden 59.131 euro op. De teller na Nederland - Ecuador staat op 21.937 euro, de veiling van die shirts is nog 30 uur geopend.

Het duurste shirt tot dusver? Dat van Matthijs de Ligt tegen Senegal (5.261 euro), gekocht door een Amerikaan.

Goedemorgen! Een nieuwe WK-dag bij de NOS

Wat staat ons allemaal te wachten op de negende dag van het WK?

Om 09.30 uur begint de dag voor Oranje met een training, waarvan het eerste kwartier openbaar is. We zetten onze camera's alvast klaar, de interessantste beelden komen snel online.

Om 10.30 uur begint de voorbeschouwing op het eerste duel van de dag: Kameroen - Servië. Leonne Stentler en John van 't Schip zijn de analytici in de studio. De wedstrijd zelf begint om 11.00 uur en is behalve op NPO 1 ook te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Om 12.45 uur is er een persconferentie van bondscoach Louis van Gaal, die live te zien is via deze livestream op NOS.nl en de app.

De tweede wedstrijd begint om 14.00 uur: Zuid-Korea - Ghana. Leonne Stentler en Karim El Ahmadi zijn de analytici.

Om 16.20 uur gaan we voorbeschouwen op de wedstrijd van 17.00 uur: Brazilië - Zwitserland. Karim El Ahmadi en Hedwiges Maduro verzorgen de analyses.

Om 19.20 uur begint Studio WK 22, rondom de wedstrijd Portugal - Uruguay. Presentator Sjoerd van Ramshorst ontvangt aan tafel Youri Mulder en Imke Courtois. Meekijken kan op NPO1, de NOS-app en NOS.nl. De uitzending gaat door tot 22.35 uur.