liveblog
NOS VoetbalAangepast

Opgeluchte Neuer: 'We leven nog' • Boeiende kraker tussen Spanje en Duitsland

liveblog gesloten

Messi naar Inter Miami? 'Fake news', zegt zijn agent

Het gerucht zong al langer rond, maar de Britse krant The Times meldde vandaag dat de kans heel groot is dat Lionel Messi na het WK een contract zal ondertekenen bij Inter Miami. Het contract van de Argentijn bij Paris Saint-Germain loopt na dit seizoen af.

Volgens The Times is het de bedoeling van de MLS-club dat ook de veteranen Luis Suárez en Cesc Fabregas naar Florida worden gelokt. Het is bekend dat Messi en Suárez goede vrienden zijn, uit hun tijd bij FC Barcelona.

Opvallend nieuws? Nee, zegt de agent van Messi tegenover CNN. "Het is niet waar, het is fake news. Er zijn geen onderhandelingen over een overstap van Lionel naar Inter Miami volgend seizoen", aldus Marcelo Méndez.

Gisteren zorgde Messi op het WK voor grote opluchting bij Argentinië na zijn 1-0 tegen Mexico:

Neuer na gelijkspel tegen Spanje: 'We hebben alles gegeven en we leven nog'

De reactie van de Duitse doelman en aanvoerder Manuel Neuer na het 1-1 gelijkspel tegen Spanje op het WK.

SPA-DUI | Afgelopen: gelijkspel bij Spanje-Duitsland

In blessuretijd golfde het spel nog op en neer, met Duitsland als betere ploeg, maar de hoogstaande kraker tussen Spanje en Duitsland is in 1-1 geëindigd.

Daarmee kan het in groep E nog alle kanten op. Spanje leidt met vier punten en Duitsland, dat zijn eerste WK-duel verloor van Japan, staat laatste.

SPA-DUI | 83' GOAL DUITSLAND

Daar is de Ausgleich! Na goed voorwerk van Musiala knalt invaller Füllkrug van dichtbij de 1-1 tegen de touwen. Keeper Simón heeft geen schijn van kans.

De gelijkmaker is gezien het spelbeeld na de 1-0 verdiend, want de Duitsers hadden de druk flink opgevoerd. De vraag is nu: denderen de Duitsers door of kunnen beide landen wel leven met een punt?

Spanje-Duitsland 1-1

SPA-DUI | 71' Wisselen geblazen, Duitse kansen

Er is in de tussentijd flink gewisseld. Bij Spanje zijn Gavi en Asensio vervangen door Koke en Williams. Bij de Duitsers zijn Klostermann, Sané en Füllkrug in het veld gekomen voor Kehrer, Gündogan en Müller.

Er moet iets gebeuren voor de Duitsers, en even later is het bijna zover: na een wervelende actie van Musiala kan Füllkrug niet binnentikken. En even later komt de jonge Duitser alleen voor doelman Simón te staan, maar gaat zijn inzet op de schouder van de goalie.

Spanje-Duitsland 1-0

SPA-DUI | 62' GOAL SPANJE

Daar is de openingsgoal! De net ingevallen Morata tikt bij zo'n beetje zijn eerste balcontact op aangeven van Alba bij de eerste paal de 1-0 binnen voor Spanje.

Drie minuten later heeft Spanje een enorme kans op de 2-0. Olmo geeft af op de geheel vrijstaande Asensio, maar die schiet de bal bijna het stadion uit.

Spanje-Duitsland 1-0

SPA-DUI | 54' Eerste wissel

Na een kleine tien minuten in de tweede helft past bondscoach Enrique zijn eerste wissel toe: Morata komt in het veld voor Torres.

De spanning op en rond is nog altijd groot. De eerste echte kans na rust is voor de Duitsers, die goed uit de kleedkamer zijn gekomen. Een schot met binnenkant voet van Kimmich wordt gekeerd en het wordt een corner, die niks oplevert.

Even later toont scheidsrechter Makkelie zijn derde kaart van de avond: Goretzka krijgt geel.

Spanje-Duitsland 0-0

SPA-DUI | Tweede helft

Spanje en Duitsland zijn zonder wissels begonnen aan het tweede bedrijf van hun boeiende WK-kraker. Een doelpunt aan deze of gene zijde zou de wedstrijd helemaal kunnen doen ontvlammen.

Rellen in grote steden na WK-zege Marokko

De viering van de winst van het Marokkaanse elftal op België is in verschillende Nederlandse steden uitgelopen op rellen. In Den Haag, Rotterdam en Amsterdam werd de ME ingezet, die overal snel de situatie onder controle kreeg.

In Amsterdam-West op het Mercatorplein veroorzaakte een menigte overlast. Er werden brandjes gesticht en er werd vuurwerk afgestoken. De ME had rond half negen het plein vrijgemaakt. De politie heeft iemand aangehouden.

Rond het Kruisplein in Rotterdam gooide een groep van zo'n 500 jongeren met glas en vuurwerk naar de politie. Volgens Rijnmond-verslaggevers Jacco van Giessen was tegen half acht de rust in het centrum van Rotterdam weergekeerd.

SPA-DUI | Rust: 0-0

Na een boeiende eerste helft zoeken Spanje en Duitsland de kleedkamers op met de brilstand op het bord.

Vlak voor rust presenteerde Makkelie nog zijn tweede kaart van de avond: Busquets was de ontvanger.

SPA-DUI | 40' Buitenspeldoelpunt Duitsland

Slecht verdedigen bij Spanje lijkt de voorsprong op te leveren voor Duitsland als Rüdiger binnenkopt uit een vrije trap van Kimmich. Maar de VAR zegt nee: het was buitenspel.

Spanje-Duitsland 0-0

SPA-DUI | 35 ' Hachelijk moment

Opnieuw een hachelijk moment voor de Duitsers, als Torres vanuit kansrijke positie rakelings overschiet na een voorzet van Olmo. Achteraf bleek Olmo buitenspel te staan.

Even later trekt de tot nu prima leidende Makkelie zijn eerste kaart: verdediger Kehrer gaat op de bon na een overtreding op Torres.

Spanje-Duitsland 0-0

SPA-DUI | 26' Kansen aan beide kanten

Aan beide kanten zien we kansjes ontstaan. Namens Spanje, dat ruim 75 procent balbezit heeft, ging een schot van Jordi Alba net naast. Aan de andere kant waren er bij een Duitse uitbraak mogelijkheden voor Gündogan en Gnabry.

En dan is er weer een kans aan de overzijde, als Neuer een foutje maakt. Ferran Torres komt echter niet tot een goed schot omdat Raum hem weinig ruimte geeft.

Spanje-Duitsland 0-0

Serge Gnabry in duel met Jordi Alba

SPA-DUI | 17´ Spanje heeft de bal, Duitsland loert

Het tempo is hoog in de beginfase en wordt bepaald door Spanje, dat graag en veel de bal heeft. De Duitsers kijken het geduldig aan en loeren op foutjes. Soms zetten ze wat meer druk, op andere momenten wachten ze wat meer af.

Spanje-Duitsland 0-0

SPA-DUI | 7' Olmo op de lat

Het eerste wapenfeit van de wedstrijd is van Spanje. Asensio vindt Olma en die haalt vanaf de rand van het strafschopgebied ongenadig hard uit. Via de hand van Neuer gaat de bal tegen de lat.

"Mega-Parade von Neuer!", aldus onze collega's van de Bild-Zeitung. Spanje zet druk en Duitsland komt daar vooralsnog moeilijk onderuit. We zagen wel al één snelle uitbraak via Gnabry, maar de aanval strandt in buitenspel.

Spanje-Duitsland 0-0

Sergio Busquets in duel met Thomas Müller

SPA-DUI | De volksliederen klinken

De volksliederen klinken in het Al Bayt-stadion in Al Khor.

De Spanjaarden zingen traditioneel niet mee met hun tekstloze La Marcha Real. De Duitsers doen dat wel met het derde couplet van Das Lied der Deutschen.

De scheidsrechter bij deze topper is Danny Makkelie. Het is zijn eerste wedstrijd op dit WK.

Opstellingen Spanje en Duitsland (aftrap 20.00 uur)

Duitsland heeft voor de tweede wedstrijd tegen Spanje de basisformatie op twee plaatsen gewijzigd. Bondscoach Hansi Flick kiest nu voor Leon Goretzka en Thilo Kehrer, in plaats van Kai Havertz en Nico Schlotterbeck.

In het doel begint Manuel Neuer aan zijn achttiende wedstrijd op een eindronde van een WK. Hij komt daarmee op gelijke hoogte met zijn legendarische voorganger Sepp Maier, die in 1974 met West-Duitsland de wereldtitel veroverde.

Vliegt Duitsland er weer in de groepsfase uit? 'Dit is niet in paar dagen op te lossen'

Duitsland staat na de verrassende nederlaag tegen Japan met de rug tegen de muur. De even verrassende nederlaag van Japan tegen Costa Rica zorgde wellicht voor een beetje lucht, maar het Duitse devies voor het duel met Spanje blijft: winnen.

Het WK van 2018 eindigde ook al in een vroegtijdige afgang, en in eigen land zwelt ook nu de kritiek weer aan, terwijl de kijkcijfers nog nooit zo laag waren.

Jamal Musiala baalt na de nederlaag tegen Japan

KRO-CAN | Afgelopen: Kroatië wint, exit Canada

Kroatië heeft bij het WK in Qatar in een levendige wedstrijd met 4-1 gewonnen van Canada. Dat betekent dat de Canadezen zijn uitgeschakeld. Kroatië heeft in groep F net als Marokko nu vier punten na twee wedstrijden.

Voor België betekent dit dat een overwinning op Kroatië op de laatste speeldag in poule F vrijwel zeker de enige mogelijkheid is om nog door te gaan naar de volgende ronde. Alleen als Marokko met ruime cijfers verliest van Canada is een gelijkspel voor de Belgen voldoende.

KRO-CAN | 90+4' GOAL KROATIË

Na een enorme fout van Miller stormen twee Kroaten op het Canadese doel af. Invaller Majer schiet vervolgens zonder problemen de 4-1 binnen.

Een paar minuten eerder was er nog een gevaarlijk Canadees schot van Hoillet, maar dat ging net naast.

Kroatië-Canada 4-1

KRO-CAN | 84' Modric en Miller op de bon

Modric bakkeleit met Miller. Er wordt wat geduwd, en de Uruguayaanse scheidsrechter Matonte slingert beide heren op de bon. Een gele kaart die Miller wellicht niet zal deren - de uitschakeling is nabij - maar voor de Kroatische aanvoerder neemt op deze manier toch een onnodige, vervelende kaart mee het toernooi in.

De wedstrijd is ondertussen wel gespeeld. Kroatië kreeg nog twee kansen achter elkaar van Perisic en Brozovic, maar doelman Borjan greep beide malen prima in.

Kroatië-Canada 3-1

KRO-CAN | 70' GOAL KROATIË

Dit moet de beslissing zijn: Kramaric schiet de 3-1 binnen. De Kroaten deden het iets rustiger aan, wetende dat Canada moest scoren, en hun geduld wordt beloond. Na een prima pass van Perisic slaat Kramaric voor de tweede keer toe met een geplaatst schot.

Blijft het zo, dan zijn de Canadezen uitgeschakeld. Kroatië wacht nog een laatste groepsduel met België, waarin een gelijkspel genoeg zou zijn voor de achtste finales. De Rode Duivels moeten die wedstrijd winnen.

Kroatië-Canada 3-1

Rellen in Rotterdam en Brussel na WK-winst Marokko, op andere plaatsen feest

Na de WK-winst van Marokko tegen België zijn fans van Marokko massaal de straat opgegaan om de winst van hun favorieten te vieren. Marokko won met 2-0 van de Rode Duivels door goals van Sabiri en Aboukhlal.

In onder meer Marokko, Nederland en België wordt uitbundig feest gevierd, maar in Rotterdam is het onrustig. Een groep van zo'n 500 jongeren gooit in het centrum met vuurwerk en glas naar de politie. De ME voert charges uit om de menigte uit elkaar te drijven.

Ook in de Belgische hoofdstad Brussel liep het voor, tijdens en na de wedstrijd uit de hand toen jongeren vernielingen aanrichtten.

KRO-CAN | 56' Kansen aan beide kanten

De tweede helft begint uiterst vermakelijk. In de 49ste minuut was er bijna de gelijkmaker van Canada, maar de net ingevallen Osorio schiet rakelings naast.

Vijf minuten later heeft Kramaric aan de andere kant de beslissing op zijn voet. Hij krijgt de bal door Modric toegespeeld op de penaltystip, maar Borjan redt knap op zijn poging.

En weer twee minuten later kan de Kroatische keeper Livakovic een schot van David net over de lat tikken.

Kroatië-Canada 2-1

KRO-CAN | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft bij Kroatië-Canada. De stand is 2-1.

De Canadese bondscoach Herdman heeft twee wissels toegepast: Koné en Osorio zijn in de ploeg gekomen voor Eustáquio en Larin.

Scorende oud-AZ-speler kan WK-geluk niet op bij Marokko: 'Droom die uitkomt'

"Dit is een droom die uitkomt. Ik kan het nog steeds niet beseffen." Doelpuntenmaker Zakaria Aboukhlal kon logischerwijs zijn geluk niet op na de 2-0 zege van Marokko op het WK tegen België. Een plek in de achtste finales ligt voor het grijpen.

KRO-CAN | Rust in Doha

Het is rust in het Khalifa International-stadion in Doha. Canada kende een droomstart, maar in de loop van de eerste helft stelde Kroatië orde op zaken. Het is 2-1.

KRO-CAN | 44' GOAL KROATIË

Op slag van rust neemt Kroatië de leiding tegen Canada: Livaja scoort en herstelt de schade van de vroege tegengoal.

De spits van Hadjuk Split krijgt de bal wat gelukkig voor de voeten op de rand van het strafschopgebied, maar schiet vervolgens knap binnen.

Kroatië-Canada 2-1

KRO-CAN | 36' GOAL KROATIË

Het begon steeds beter te lopen bij Kroatië en dat levert in de 36ste minuut de gelijkmaker op door Kramaric.

Een paar minuten eerder was er al een grote kans voor Livaja, maar bracht de Canadese keeper Borjan redding. Na weer een vloeiende Kroatische aanval is het nu wel raak: Borjan is kansloos op het schot van Kramaric.

Kroatië-Canada 1-1

KRO-CAN | 25' Buitenspeldoelpunt Kroatië

Halverwege de eerste helft hebben we, sinds de snelle 1-0, geen grote kansen meer gezien. Kroatië was eventjes dreigend via Livaja, maar hij kwam niet tot een fatsoenlijk schot. Bij Canada veert iedereen op als Davies de bal krijgt. Hij heeft na zijn goal vleugels gekregen.

In de 26ste minuut zien we eerste vlot lopende combinatie bij de vice-wereldkampioen. De aanval begint bij Modric, Kramaric scoort vervolgens, maar er is (terecht) gevlagd voor buitenspel.

Kroatië-Canada 0-1

KRO-CAN | 2' GOAL CANADA

Dat is snel! Al na 68 seconden zet Davies de Canadezen op 1-0 tegen Kroatië. Davies, die tegen België nog een strafschop miste, kopt op aangeven van Buchanan snoeihard binnen.

Het is de eerste goal van Canada op een WK ooit. En het is het snelste doelpunt, tot nu toe, van dit WK. Het is bij lange na niet het snelste WK-doelpunt ooit. Dat staat op naam van Hakan Sükür, die in 2022 namens Turkije al na 11 seconden scoorde tegen Zuid-Korea.

Het is al met al een mooi sportkwartier voor Canada, want tien minuten geleden veroverden de tennissers voor het eerst in de geschiedenis de Davis Cup.

Kroatië-Canada 0-1

KRO-CAN | Aftrap!

De volksliederen hebben geklonken. 'Lijepa naša domovino', oftewel 'Ons mooie vaderland' klonk er uit de Kroatische kelen. De Canadezen zongen een tikje vals mee met 'O Canada'.

En dan nu: de aftrap. De bal rolt!

Scheidsrechter uit Gambia fluit Nederland-Qatar

Bakary Gassama is een oude bekende voor Oranje. Hij floot bij het WK van 2014 het groepsduel van Nederland met Chili, dat eindigde in een 2-0 zege.

Engelse pers jaagt op ‘hottest prospect’ van WK, maar Gakpo laat zich niet verleiden

Bij de eerste vraag is het meteen raak. Of Cody Gakpo weet van de verhalen over de interesse van Manchester United? "Ik focus me op het WK, maar het is fijn om zulke geruchten te horen", reageert de hoofdrolspeler rustig.

Vlak voor de besloten training van zondag schuift Gakpo, samen met Daley Blind, aan om vragen van de internationale pers te beantwoorden, in aanloop naar het laatste groepsduel met Qatar.

De opstellingen van Kroatië en Canada, aftrap 17.00 uur

Om 17.00 uur wacht alweer de volgende wedstrijd in groep F: Kroatië-Canada.

Bondscoach Zlatko Dalic van Kroatië heeft zijn elftal voor het duel met Canada op één plaats gewijzigd vergeleken met het eerste optreden tegen Marokko (0-0). Bij de vicewereldkampioen van vier jaar geleden speelt Hadjuk Split-aanvaller Marko Livaja in plaats van Nikola Vlasic.

Canada heeft eveneens een verandering aangebracht. Club Brugge-aanvaller Cyle Larin vervangt Junior Hoilett. Canada verloor de eerste wedstrijd van België (1-0).

BEL-MAR | Marokko-fans worden gek in fanzone

Hierboven zijn Marokkaanse suporters te zien in de fanzone in Qatar. Maar ook in Marokko zelf gaan supporters uit hun dak.

"Het WK leeft enorm hier", vertelt Samira Jadir, NOS-correspondent in Marokko, vanuit Rabat. "Woensdagochtend (bij de wedstrijd tegen Kroatië, red.) namen veel mensen daar de ochtend al voor vrij. Marokkanen zijn echt hartstochtelijke supporters. Voetbal is hier sport nummer één."

"Ze kijken veelal in cafés. De wedstrijden kunnen hier moeilijk gelivestreamd worden op mobiele telefoons dus mensen zijn genoodzaakt bij elkaar te komen. Eigenlijk ook wel een Marokkaanse traditie om het samen te beleven."

"Met deze spelers hopen ze verder te komen dan de groepsfase. Dat is Marokko maar één keer gelukt, in 1986. Ze zeggen hier: we hebben nu de topvoetballers en de techniek. Dus de verwachtingen zijn hier heel hoog."

Marokko klopt tegenvallend België en grijpt macht in groep F

De derde WK-zege van Marokko is een feit. Na Portugal (3-1) in 1986 en Schotland (0-3) in 1998 kreeg dit keer het tegenvallende België klop. Het treffen eindigde met dank aan invallers Abdelhamid Sabiri en Zakaria Aboukhlal (ex-AZ) in 2-0.

Marokko heeft in groep F inmiddels vier punten verzameld, terwijl België op drie punten blijft staan. Groepsgenoten Kroatië en Canada spelen om 17.00 uur tegen elkaar.

Lees het hele wedstrijdverslag via onderstaande link:

BEL-MAR | 90+5' Klaar!

De spelers van Marokko zijn dankbaar na de 2-0

Het is afgelopen, Marokko wint! België druipt af.

BEL-MAR | 90+2' GOAL MAROKKO!

Mashallah, zal het klinken in Marokko. Alsof het zo hoorde te zijn. Invaller en de in Rotterdam geboren Zakaria Aboukhlal, die een week voor het toernooi geblesseerd raakte maar toch fit genoeg bleek om mee te gaan naar Qatar, schiet Marokko naar de beslissende 2-0.

Speciale aandacht voor de actie van Ziyech, die de assist geeft. Als in zijn beste dagen - aan wedstrijdritme geen gebrek blijkbaar - draait hij weg met een man in zijn rug en bedient Aboukhlal, die schitterend in het dak van het doel raak schiet.

Aboukhlal rent weg na zijn 2-0, Courtois is er ondersteboven van

BEL-MAR | 90' Nog vijf minuten voor België

Marokko moet nog vijf minuten stand houden...

BEL-MAR | 81' Daar is Lukaku

Met nog zo'n 15 minuten te spelen, is het tijd voor Romelu Lukaku. Gister was Martinez niet van plan zijn superspits te laten spelen tegen Marokko. De Inter-aanvaller is eigenlijk nog op de weg terug van een hamstringblessure.

Maar nu, met een 1-0 achterstand en de lastigste tegenstander Kroatië nog tegoed, móét Lukaku wel. En zo beroept Martinez terwijl het noodlot boven de gouden generatie Belgische voetballers hangt zich op een speler die net ontslagen is uit de ziekenboeg.

Waar is De Bruyne eigenlijk?

BEL-MAR | 73' GOAL MAROKKO!

Abdelhamid Sabiri staat amper vijf minuten in het veld en draait een vrije trap, zo eentje als Ziyech in de eerste helft deed, zo in één keer de korte hoek in.

Courtois is verrast, ook omdat captain Saiss iets in de weg lijkt te lopen. Het is 1-0 voor Marokko!

Marokko viert de 1-0 met de fans

BEL-MAR | 71' Zeg het maar, Grueter

"Het is voorspelbaar, het is risicoloos, er zit zelden of nooit een versnelling in. Laat staan enige brille" - commentator Jeroen Grueter vat het spel van de Belgen samen, 27-11-2002.

BEL-MAR | 68' Kusje voor Hakimi

Superback Hakimi gaat naar de kant en krijgt een kusje op het voorhoofd van een assistent-trainer. Bondscoach Regragui wisselt dubbel. En aanvallend.

  • Hakimi en Amallah eruit,
  • Sabiri en Attiat-Allal erin.

BEL-MAR | 65' Mertens!?

Zojuist ingevallen, krijgt Dries Mertens al snel een schotkans vanaf een meter of 18. Een vinnig schotje waar doelman Munir moeite mee heeft. Komen daar de Belgen dan weer?

België-Marokko: 0-0

BEL-MAR | 57' Marokko komt tot leven

Bekijkt u nog eens de crosspass van Ziyech op Boufal. Zo moet het dus. Boufal kan gelijk zijn actie beginnen, kapt naar binnen naar zijn rechterbeen maar krult de bal net aan de verkeerde kant van de paal.

België heeft meer de bal, maar is slordig. Te slordig om tot echte kansen te komen. Hoe zou het met Lukaku gaan nu? Marokko gaat er meer en meer in geloven.

België-Marokko: 0-0

BEL-MAR | 46' Gaan we weer!

We spelen weer. En Amrabat was op tijd. Tegen Kroatië vertraagde de middenvelder nog de start van de tweede helft omdat hij zijn scheenbeschermer kwijt was.

Wat gebeurde er op het WK van 2010 in de kleedkamer van Oranje?

dat Oranje überhaupt in de finale kwam van dat toernooi, mag nog altijd een klein mirakel worden genoemd. In de kwartfinale tegen Brazilië werd het team van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk he-le-maal zoekgespeeld. Het had bij rust niet 1-0 moeten staan, maar minstens 2-0 of 3-0.

Maar het elftal dat die 2de juli in het Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth met de staart tussen de benen de catacomben opzocht, kwam er een kwartier later getransformeerd weer uit. Wat heeft zich dáár, in de kleedkamer van het Nelson Mandela Bay Stadium, precies afgespeeld?

Voor Andere Tijden Sport zochten Bernard Krikke en Edwin Schoon de ooggetuigen op van 'De magische ommekeer'. De aflevering is zondagavond om 22.40 uur te zien op NPO 1.

Twente-vrouwen grijpen macht in eredivisie na zege op Ajax: 3-1

FC Twente heeft in de eredivisie voor vrouwen de macht gegrepen. De topper tegen Ajax eindigde in 3-1 voor de landskampioen.

Daardoor heeft Twente na acht competitieduels nog altijd de volle buit (24 punten). De Amsterdammers hebben evenveel punten, maar een wedstrijd meer gespeeld.

BEL-MAR | 45+1' Goal Marokko?!

Ziyech viert zijn 1-0, die later wordt afgekeurd

Ziyech was onzichtbaar, maar wees op je hoede als hij een vrije trap krijgt die direct op doel geschoten kan worden. De linkspoot draait 'm zo de drukte in, verrast doelman Courtois en het is 1-0 voor Marokko!

Maar wacht even, scheidsrechter Cesar Arturo Ramos grijpt naar zijn oortje. De VAR heeft iets te melden en maant de scheids naar het scherm. Wat kan daar zijn gebeurd? Een blik vanaf de zijkant geeft een verklaring.

Pak de liniaal er maar bij.

Het buitenspelmoment

Ramos keurt de goal af, omdat nummer 5 Aguerd hinderlijk buitenspel heeft gestaan en Courtois het zicht ontnam.

Na het VAR-tumult, een wegwerpgebaar van Ziyech en gejuich van de Belgen fluit Ramos maar direct voor de rust. Stoom afblazen.

Hakimi kijkt met ongeloof naar scheidsrechter Ramos

BEL-MAR | 44' Doet Ziyech nog mee?

Op de drempel van de rust zien we iets opmerkelijks: Ziyech raakt de bal aan. De Chelsea-aanvaller doet nog mee. Zijn teamgenoten weten hem nauwelijks te vinden.

Dat komt ook door de Belgen, die behoorlijk fel erop zitten. Op hun beurt zijn de Belgen in de eindfase van hun aanvallen wel erg slordig. Daardoor zijn er vrijwel geen grote kansen meer bijgekomen.

BEL-MAR | 40' Wie loopt daar warm?

Romelu Lukaku

BEL-MAR | 34' Vuurpijl Hakimi

Marokko weert zich dapper tegen het Belgische positiespel. Met onvoorwaardelijke inzet komen er zowaar een paar kansjes, waaronder eentje voor Hakimi. Rechts van het doel kan hij van een meter of tien inschieten, maar zijn vuurpijl vliegt over het doel.

België-Marokko: 0-0

BEL-MAR | 33' Keeperswisseltruc

De oplettende kijker had het vast al door: Bono staat helemaal niet meer onder de lat bij de Marokkanen. Tijdens het volkslied stond hij nog gewoon tussen zijn teamgenoten, maar bij het fluitsignaal stond Munir in het doel. Wat daar precies gebeurd is, is nog onduidelijk.

Wordt vervolgd dus... #waarisbono En oja, overal waar we hieronder Bono schrijven, wordt Munir bedoeld.

BEL-MAR | 29' Schorsing Onana

Een elleboogje bovenop de hersenpan van Ounahi levert Onana een gele kaart op. Dat is al zijn tweede dit toernooi. Tegen Kroatië is hij er dus sowieso niet bij.

Onana krijgt een gele kaart

BEL-MAR | 18' Rode Duivels draaien warm

De vraag is: hoe lang blijft dit goed gaan voor Marokko? Als door de duivel bezeten zijn de Belgen begonnen aan de wedstrijd. Er zijn kansen, een paar serieuze mogelijkheden, aardige aanvallen en België is fel in de duels. De Marokkanen laten zich met regelmaat aftroeven.

De tactische aanpassingen die coach Martinez heeft gedaan - zijn 3-5-2 formatie iets omtoveren tot 4-3-3 - lijkt te werken. Waar de Belgen met die 3-5-2 maar moeilijk tot een fatsoenlijk van achteren opgebouwde aanval komen, gaat dat nu stukken beter.

Groots is het ook weer niet, er zitten zeker nog slordigheden tussen, maar het is wel leuker om naar te kijken.

België-Marokko: 0-0

BEL-MAR | 5' Eerste Belgisch gevaar

Batshuayi duikt op voor de neus van doelman Bounou, die goed zijn doel verkleint en het schot van de Belgische spits tot corner degradeert. De België ogen getergd.

België-Marokko: 0-0

BEL-MAR | 1' Begonnen!

We zijn begonnen! De Belgen voerden na de 1-0 zege op Canada drie wissels door. Dendoncker, Tielemans en Carrasco zitten op de bank. Hun vervangers zijn Thorgan Hazard, Onana en Meunier.

Bij Marokko geen nieuwe namen, en dat betekent dat Mazraoui gewoon in de basis begint. Wonderbaarlijk want de back viel met een heupblessure uit tegen Canada en trainde de afgelopen dagen niet.

  • Reuters
    De Belgen voeren nog even een laatste overleg
  • Reuters
    Ziyech (uiterst rechts) en andere Marokkoaanse spelers tijdens het volkslied

Rode Duivel met een engelenstem

Als de voetbalcarrière van Amadou Onana voorbij is, hoeft hij niet in een zwart gat te vallen. De volgende carrière ligt al voor het oprapen. De Rode Duivel met de stem van een engel viel in tegen Canada en begint tegen Marokko in de basis.

Hoe Amrabat 'Het Monster' werd

De broekzak van Sofyan Amrabat, met daarin miniatuurversies van Luka Modric, Mateo Kovacic en Marcelo Brozovic. Dat beeld ging tijdens het WK-duel Marokko-Kroatië rond op sociale media.

Amrabat kreeg woensdag veel lof na zijn optreden tegen het sterke Kroatische middenveld. Ook Ibrahim Afellay was zondagmiddag in de voorbeschouwing op het duel met België zeer te spreken over de verdedigende middenvelder.

Maar Nordin Amrabat, zijn negen jaar oudere broer die zelf 67 interlands speelde voor Marokko, keek er anders naar. Een stukje kritischer. "Hij was - ook wel begrijpelijk op een WK - vrij voorzichtig in zijn spel. Hij kan aan de bal nog veel meer brengen."

Marokko met Mazraoui, België met broertjes Hazard

De opstelling van België tegen Marokko
De opstelling van Marokko tegen België

JAP-CRC | 90+6' Costa Rica wint!

Fuller bedankt de hogere machten, Mitoma treurt

Niemand die dit voorspeld had op basis van de eerste helft. Op basis van de tweede helft eigenlijk ook niet, maar Costa Rica wint!

Matchwinner Fuller gaat door zijn knieën na het laatste fluitsignaal en bedankt de hogere machten. Mitoma vouwt zichzelf op origami*-achtige wijze dubbel uit gêne voor de nederlaag.

Costa Rica krikt het zelfvertrouwen na de slachting tegen Spanje ietsjes op met een verrassende zege op Japan: 1-0. Arigato!

* Origami is de eeuwenoude Japanse papiervouwkunst. Na de stunt tegen de Duitsers liet Japan de kleedkamer glinsterend achter en deden ze de stadionmedewerkers zes gevouwen kraanvogels cadeau. Kijken wat ze doen na deze teleurstelling

JAP-CRC | 90' Zes minuten extra

Zo saai was de eerste helft, zo leuk is de tweede. Costa Rica verdedigt met man en macht. Japan voert de druk op. Nog zes minuten te spelen.

Japan-Costa Rica: 0-1

JAP-CRC | 88' Mariekondootje Navas

Navas redt

Japan deed na rust al tien doelpogingen, waarvan twee op doel. Keylor Navas hield twee zuivere doelpunten tegen. Essentiele reddingen.

En nu houdt Navas weer de boel schoon en opgeruimd na een dubbele inzet van Kamada. Marie Kondo* zou trots zijn, ook al levert het opnieuw geen goal op voor Japan.

Japan-Costa Rica: 0-1

* Marie Kondo is een opruimgoeroe en internationale bestsellerauteur uit Japan

Navas kijkt naar het slagveld achter zich

JAP-CRC | 81' GOAL COSTA RICA!

U leest het goed: Costa Rica scoort! Het is het eerste schot doel van Costa Rica dit WK en die zit er gelijk in. Zeldzaam effectief. Dat leek er totaal niet op dat Costa Rica zou gaan scoren, Japan was veel beter na rust.

Costa Rica krijgt wel veel hulp van doelman Gonda, zeg, die de bal zo door zijn vingertoppen laat glippen. Het schot en dus de goal is van Keysher Fuller Spence.

Van Dijk is 'ook maar een mens'

Van Dijk kon de kritiek van Marco van Basten na Ecuador even niet bij hebben. Het raakte Van Dijk en hij reageerde er direct op. Niet zo slim, concludeert Van Dijk twee dagen later. "Ik heb alleen maar respect voor de voetballer Marco van Basten en wat hij heeft bereikt. En dat zal altijd zo blijven. Maar ik ben ook maar een mens. Op dat moment had ik er niets over moeten zeggen

JAP-CRC | 71' Geen rood?

Ito, net ingevallen, ontsnapt aan de aandacht van Calvo en staat al haast oog in oog met doelman Navas. Maar dan trekt Calvo Ito aan zijn arm. Net buiten het strafschopgebied. Vrije trap en, nee, geen rode kaart, omdat er nog twee verdedigers aan kwamen gesneld vanaf de zijkant. Rood was misschien ook niet heel gek geweest. De Japanners prostesteren niet.

De vrije trap van Kamada vliegt vol de muur in. Costa Rica leeft nog.

Japan-Costa Rica: 0-0

JAP-CRC | 63' Japan komt dichterbij

Lijdzaam ondergaat Costa Rica het Japanse tiki-taka. Dat is misschien een te groot woord maar Japan speelt wel iets directer en aantrekkelijker dan voor rust. Bondscoach Moriyasu zal duidelijk hebben gemaakt dat ze voor de overwinning moeten gaan.

Langzaam maar zeker krijgt Japan meer kansen.

Japan-Costa Rica: 0-0

Japan-Costa Rica

JAP-CRC | 46' Gaan we weer!

De Japanners hebben een strijdplan nu wel duidelijk. Een dubbele wissel verder - Ito en Asano, de maker van de winnende tegen Duitsland - is Japan voortvarend begonnen aan de tweede helft.

Morita testte Navas met een hard schot, de eerste keer dat hij echt in actie moest komen.

Japan-Costa Rica: 0-0

Vrouweneredivisie: FC Twente-Ajax

Op de Nederlandse velden wordt vandaag ook gevoetbald. Om 12.15 uur staat de topper tussen de vrouwen van Twente en Ajax op het programma. Naar verwachting zitten er straks meer dan 3.000 supporters op de tribune. Voor welke speelster moeten beide teams deze wedstrijd oppassen?

Ajax zal letten op Fenna Kalma: de Twente-spits was met 33 treffers vorig seizoen topscorer van de eredivisie. Ook dit seizoen staat ze bovenaan, met veertien goals.

Romée Leuchter (recht)

Twente kan de borst natmaken voor Ajax-aanvaller Romée Leuchter, vorig seizoen uitgeroepen tot Speler van het Jaar bij de Ajax-vrouwen. Wat is haar kracht? "Ik denk dat zij een complete spits is", zegt Ajax-coach Suzanne Bakker. "Ze is zowel in de diepte bereikbaar als goed aanspeelbaar tussen de linies en ze heeft een neusje voor de goal."

Haar advies voor het team van tegenstander trainer Joran Pot? "Zorg dat wij geen vrije trap mee krijgen. We hebben twee specialisten in huis, Romée en Sherida Spitse. Zij zijn ons extra wapen."

Pot is daar niet zo bang voor. Hij vertrouwt op z'n eigen strategie. "Kalma scoort ongelooflijk veel en geeft goede assists. En onze kracht is dat we als team goed te werk gaan. We vallen aan met z'n allen, verdedigen met z'n allen, gunnen een ander wat."

JAP-CRC | 45+1' 'Theeceremonie'

Japan-Costa Rica

Wakker worden! Het is rust. Na opvallend weinig blessuretijd - slechts één minuut - gaan Japan en Costa Rica even bijkomen. Met een kopje thee? *

Dit moet de meest slaapverwekkende wedstrijd van dit WK zijn. Het is slordig, er gaat veel fout en er zijn geen kansen geweest. Om positief te blijven: na rust kan het alleen maar spannender worden.

* Japanners drinken veel thee, al vanaf de negende eeuw is het meer dan een kopje loeiheet water met een smaakje. Japanners hebben zelfs een ware theeceremonie, noem het een ritueel, een levenswijze misschien, waar het draait om een eerzame japanner zijn. Paulien Cornelisse, schrijfster, cabaretier, maar bovenal japanofiel, kreeg ooit een verwijt naar haar hoofd toen ze het een theeceremonie noemde. Of ze voortaan wilde zeggen: 'De weg van de thee'

JAP-CRC | 41' Nog 0-0? Goh

Het is wel erg rustig wakker worden deze zondag. We kunnen Japan-Costa Rica nog geen spektakel noemen.

Is er inmiddels al op doel geschoten? Min of meer, er werd gemikt, maar tussen de palen ging het niet. De treurige statistiek van nul schoten op doel door Costa Rica staat nog steeds. De heren uit Costa Rica hebben overigens wel iets meer de bal dan Japan, dat pas ingrijpt als Costa Rica het Japanse middenveld inspeelt.

Japan-Costa Rica: 0-0

JAP-CRC | 24' Geen bemoedigende Costa Rica-statistiek

Scoren wordt wel lastig als je niet op doel schiet. Tegen Spanje losten de Costa Ricanen geen enkel schot op doel - een bal die tussen de palen komt. In de eerste 24 minuten heeft de Japanse doelman Gonda ook nog niet hoeven bewegen.

Japan-Costa Rica: 0-0

Japan-Costa Rica

JAP-CRC | 13' Wat feitjes

Bijna een kwartier onderweg, Costa Rica speelt niet met veel zelfvertrouwen - neem het ze eens kwalijk na die 7-0 tegen Spanje - en de Japanners ruiken de laatste zestien. Terwijl Japan de bal rond tikt, is er tijd voor wat feitjes:

  • Japan en Costa Rica troffen elkaar vier keer eerder. alle ontmoetingen waren oefenduels: Japan won drie keer, het werd één keer gelijk. Japan won het laatste duel, vier jaar geleden, met 3-0.
  • Japan won nog nooit zijn eerste twee wedstrijden op een WK.
  • Costa Rica loste in het eerste duel tegen Spanje geen schot op doel.
  • Costa Rica kan naar huis als het verliest van Japan en Spanje verliest van Duitsland.

JAP-CRC | 1' Hajime!

Doan gaat naar de grond

Japan en Costa Rica zijn begonnen aan hun tweede WK-duel! Bij winst is Japan geplaatst voor de volgende ronde (zolang Duitsland niet van Spanje wint). Na de enorme stunt tegen Duitsland zouden ze dan op zes punten komen. Costa Rica zal toch eerherstel willen, nadat zij door de Spaanse zevenklapper van het veld werden geblazen.

'Hajime!' mag dan wel vooral een judoterm zijn, in het Japans betekent het 'begin!' of 'start!', en dus past het voor nu ook even bij voetbal.

Japan start met vijf nieuwe namen

Opstelling van Japan tegen Costa Rica

Sensationele overwinning op de Duitsers of niet, de Japanse bondscoach Hajime Moriyasu wijzigt zijn ploeg op vijf plekken. Doan, Soma en Ueda vormen een nieuwe voorhoede. Yamane begint als rechtsback en op het middenveld is een plekje voor Morita.

Bij Costa Rica, dat weer met veel verdedigers speelt, zijn Waston Manley en Torres de nieuwelingen.

De opstelling van Costa Rica tegen Japan

Van Dijk: 'Had niet op kritiek Van Basten moeten reageren'

Marco van Basten haalde flink uit naar Oranje-captain Vrigil van Dijk na de 1-1 tegen Ecuador. Hoe was zijn zaterdag en hoe is het nu?

"Ik had daar misschien niet iets op moeten zeggen. Ik heb respect voor de voetballer Marco van Basten en dat zal altijd zo blijven. Ik ben ook maar een mens en op dat moment had ik er niks over moeten zeggen. Omdat ik weet dat het dan weer veel groter wordt gemaakt. Ik sta meer in de picture, dat is nou eenmaal zo. En kritiek hoort daarbij."

Is Van Dijk het ergens niet ook een beetje eens met wat Van Basten zei? "Ik vind het heel makkelijk om een reactie te geven zonder dat je weet wat de tactische bedoeling is in een wedstrijd. Ik heb een rol en de bondscoach heeft een verwachting en dat probeer ik zo goed mogelijk in te vullen."

"Wat pijnlijk is, is dat hij vraagtekens had bij mijn aanvoerderschap. Of ik wel de leider was. Ik weet dondersgoed wanneer het wel en niet goed gaat. Op dat moment vond ik het lastig te handelen."

Van Dijk: 'Verwijten, nee. Maar waarheid moet gezegd worden'

"Er is een belangrijke meeting geweest", zegt Virgil van Dijk vanochtend tegen de NOS. "Daar is wel het een en ander besproken. Ook onderling, wat alleen maar goed is." Na de teleurstellende 1-1 tegen Ecuador, waarin het spel behoorlijk zorgwekkend was, blikt Van Dijk terug op de laatste dagen.

"Het is dubbel: we moeten positief blijven want we hebben het in eigen handen. Maar na zo'n wedstrijd voelt het niet zo lekker. We vragen ook veel van ons zelf. Je kunt praten over tactisch, maar het gaat uiteindelijk om de intentie die je op het veld brengt. Duels die je moet winnen, dat moet beter met z'n allen."

Of er nog verwijten zijn geuit onderling? "Verwijten, nee. Maar de waarheid moet wel gezegd worden." Over wie dat dan doen, zegt Van Dijk: "Ik ben een van die jongens, maar er zijn ook andere jongens, die niet spelen en die geven daarin ook hun mening. Die hebben een ander zicht op het spel. Van de zijkant zie je dingen anders. Iedereen is daar heel betrokken bij."

Moet Oranje in de cruciale groepswedstrijd tegen Qatar met vers bloed beginnen? "Misschien verlangt deze wedstijd toch wat anders. Niet qua formatie, maar misschien wel met andere type spelers." Simons bijvoorbeeld, die ijzersterk trainde. "Dat is training", zegt Van Dijk. "En de training en de wedstrijd is heel anders."

Clash Klinsmann en Queiroz

Jürgen Klinsmann is geen fan van het Iraanse voetbal. In de nabeschouwing van de 2-0 zege op Wales antwoordde de Duitser zaterdagmiddag in de studio van de BBC op een vraag van de presentator over de speelstijl van Iran, dat vaak de grens opzocht tegen Wales, het volgende:

"Dat is hun cultuur, dat is hun manier van doen. Daarom past Carlos Queiroz zo goed bij het Iraanse nationale team. Dit is geen toeval, dit is hoe zij spelen. Ze bespelen de scheidsrechter en de vierde official, de bank springt steeds op en ze zoeken steeds de confrontatie. Dit is hun cultuur. Ze zorgen ervoor dat je je concentratie verliest."

Klinsmann (links) in actie namens Duitsland tegen Iran op het WK in Frankrijk van 1998

Klinsmann - in zijn tijd als speler zelf overigens ook niet vies van wat drama - hekelde het felle spel van Iran en de emotionele reacties op arbitrale beslissingen. Dat paste volgens hem bij "hun cultuur".

Diezelfde avond kreeg de oud-bondscoach van de Verenigde Staten de volle laag van de Iraanse bondscoach Queiroz. In een flink draadje op Twitter noemt de Portugese voetbalcoach Klinsmanns reactie "een typisch vooringenomen oordeel van superioriteit" en vraagt hij om het ontslag van Klinsmann als lid van de Technical Study Group van de FIFA.

De clash tussen Klinsmann en Queiroz komt twee dagen voor de beladen confrontatie tussen de Verenigde Staten en Iran, die dinsdag in een direct duel strijden om een plek bij de laatste zestien van het WK. Klinsmann was van 2011 tot 2016 bondscoach van de VS, hij heeft een Amerikaanse vrouw en zijn zoon Jonathan Klinsmann doorliep alle jeugdelftallen van de VS en werd in 2018 opgeroepen voor oefenwedstrijden van de nationale ploeg.

En zo draaien we watm voor het duel tussen de Verenigde Staten en Iran, dinsdagavond om 20.00 uur.

Iraanse oud-international vrij na arrestatie om steun aan protesten

De Iraanse oud-international Voria Ghafouri is op borgtocht vrijgelaten, melden Iraanse media. De 35-jarige voetballer werd afgelopen week opgepakt wegens zijn steun aan de reeks protesten in het land.

Lees verder via onderstaande link:

Het WK bij de NOS

Oranje traint vandaag besloten om 16.00 uur. Even daarvoor spreken we twee spelers van het Nederlands elftal.

Om 10.30 uur gaan we verder met de voorbeschouwing op de wedstrijd Japan - Costa Rica. John de Jong en Leonne Stentler zorgen voor de analyse vanuit de studio.

De wedstrijd zelf begint om 11.00 uur en is behalve op NPO 1 ook te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

De tweede wedstrijd begint om 14.00 uur en gaat tussen België en Marokko. De Jong en Ibrahim Afellay geven vanaf 13.20 uur de analyse. Te zien op NPO 1, NPO Radio 1 en via de site en app.

Om 16.20 uur gaan we voorbeschouwen op de wedstrijd van 17.00 uur, tussen Kroatië en Canada. Rafael van der Vaart en Stentler schuiven aan als analist.

Om 19.20 uur begint Studio WK 22, rondom de wedstrijd tussen Spanje en Duitsland. Presentator Sjoerd van Ramshorst ontvangt aan tafel Suleyman Ozturk, Van der Vaart en Afellay. Meekijken kan op NPO1, de NOS-app en NOS.nl. De uitzending gaat door tot 22.35 uur.