liveblog
NOS VoetbalAangepast

Messi en Fernández brengen Argentinië zege • Neymar laat dikke enkel zien

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Morgen zijn we terug met de wedstrijden Japan - Costa Rica, België - Marokko, Kroatië - Canada en de grootste kraker van de groepsfase: Spanje - Duitsland.

Uitslagen en stand groep C

Uitslagen en stand groep C

Wedstrijdverslag Argentinië-Mexico

Lionel Messi na zijn bevrijdende treffer tegen Mexico

Messi wijst Argentinië de weg in Latijns-Amerikaanse clash onder hoogspanning

Lionel Messi heeft zijn WK-droom met Argentinië hoogstpersoonlijk in leven gehouden. Eventjes verloren de Mexicanen hem uit het oog, waarna hij het duel met een geplaatst schot openbrak. Enzo Fernández stelde daarna de zege veilig (2-0).

Er leek ruim een uur lang geen doorkomen aan voor beide landen, in een duel dat werd getekend door bikkelharde duels.

90+6' Afgelopen!

Einde wedstrijd in Lusail. Argentinië mocht niet verliezen en deed dat ook niet. Het had wat voeten in de aarde, maar Messi en co hebben nu 3 punten na twee wedstrijden.

87' DOELPUNT ARGENTINIË!

De beslissing lijkt daar voor de Argentijnen. Enzo Fernández kruipt naar binnen en schiet met zijn rechter de 2-0 in de verre hoek. Ochoa is kansloos.

64' DOELPUNT ARGENTINIË!

Hij scoorde niet in de tweede helft van zijn laatste 10 WK-wedstrijden, maar nu maakt Lionel Messi wel het verschil. Met een droge schuiver van net buiten de zestien zet hij Argentinië op 1-0. Het is zijn 8ste goal op een WK. Daarmee evenaart hij Diego Maradona en Guillermo Stábile. Alleen Gabriel Batistuta (10) scoorde vaker voor Argentinië op een WK.

Lionel Messi

Neymar showt dikke enkel

Neymar laat zijn enkel zien

Het is nog maar de vraag of Neymar op tijd hersteld zal zijn van de blessure die hij opliep in het eerste groepsduel met Servië. op Instagram laat de aanvaller zijn dikke enkel zien en dat is niet heel hoopvol. Brazilië speelt maandag tegen Zwitserland.

Op Messi hoeft Argentinië niet te rekenen

In de laatste tien WK-wedstrijden die Lionel Messi speelde, wist hij nooit te scoren in de tweede helft. Zijn laatste vier WK-doelpunten vielen allemaal in de eerste helft.

46' Gaan we weer

Argentinië mag niet verliezen, want dan liggen ze eruit, maar ook aan gelijkspel hebben de Argentijnen niet zo veel.

45+5' Eerste helft voorbij

We gaan rusten bij Argentinië-Mexico. Nog weinig kansen en dus ook geen treffers. Wel genoeg te beleven op het veld in Lusail.

44' Bijna rust in Lusail

Nog geen doelpunten voor beide ploegen in deze wedstrijd al was Mexico net even dichtbij. De net ingevallen Gutierrez werd onderuit geschoffeld en Vega mocht aanleggen voor een vrije trap. De bal zeilde gevaarlijk richting de kruising, maar met een mooie duik hield Martinez zijn doel schoon.

Guardado naar de kant voor Gutierrez

Einde wedstrijd voor Andres Guardado. De oud-PSV'er gaat ogenschijnlijk geblesseerd naar de kant en wordt vervangen door een speler van het huidige PSV, Erick Gutierrez.

Frankrijk doorbreekt trend

Voor het eerst sinds jaren is de regerend wereldkampioen de groepsfase op het WK voetbal doorgekomen. Frankrijk, dat de titel in 2018 in Rusland won, bereikte de laatste acht door een zege op Denemarken.

Brazilië was de laatste kampioen die, na het behalen van de wereldtitel, uitschakeling in de poulefase op het volgende WK wist te voorkomen. De Zuid-Amerikanen, kampioen in 2002, sneuvelden bij het WK van 2006 in de kwartfinale.

De winnaars van de drie WK's daarna hadden minder succes. Italië, Spanje en Duitsland, de kampioenen van 2006, 2010 en 2014, werden alle drie vier jaar later in de eerste ronde van het WK uitgeschakeld.

12' Stevig begin

De beginfase van deze wedstrijd kenmerkt zich vooral door de harde duels die er worden uitgevochten. Goed voetbal of kansen zijn er nog niet geweest, wel een paar heerlijke vliegende tackles.

1' Aftrap!

De laatste wedstrijd van de avond is begonnen!

De opstellingen in beeld

  • NOS
    Opstelling Argentinië
  • NOS
    Opstelling Mexico

Martino tegen eigen land

Argentijn Gerardo Martino, de bondscoach van de Mexicanen, was zelf ook bondscoach van de tegenstander van vanavond. Martino leidde de Argentijnen in 2015 en 2016 naar de finale van de Copa America, waarin er twee keer werd verloren van Chili.

Slechte balans Mexico

Van de laatste 18 ontmoetingen wisten de Mexicanen maar een keer te winnen, de Argentijnen wonnen elf keer.

Argentinië mag niet verliezen

Mochten de Argentijnen na de sensationele nederlaag tegen Saudi-Arabië ook vanavond verliezen van Mexico, dan betekent dat einde toernooi voor Messi en co. Sinds de eindzege op het WK in 1986 is het nog maar een keer voorgekomen dat de Argentijnen niet door de groepsfase kwamen. In 2002 eindigde Argentinië als derde in een groep met Engeland, Zweden en Nigeria.

Argentinië-Mexico: wat feitjes op een rij

- De landen troffen elkaar drie keer op een WK en drie keer won Argentinië. De laatste keer was in 2010: 3-1 voor Argentinië in de achtste finales.

- Argentinië verloor dinsdag in zijn eerste duel met 2-1 van Saudi-Arabië en incasseerde daarmee net zoveel tegentreffers als in zijn vorige vijftien duels. Verliest Argentinië van Mexico, dan is het uitgeschakeld.

- De bondscoaches Scaloni (Argentinië) en Martino (Mexico) speelden samen bij Newell's Old Boys.

- Mexico speelde 13 keer eerder tegen een Zuid-Amerikaans land op een WK. Het won alleen van Ecuador (2002, 2-1)

Ook record voor Guardado

Oud-PSV'er Andres Guardado, die in de eerste wedstrijd tegen Polen geen minuten maakte, staat in de basis bij Mexico. Dat betekent dat hij aan zijn vijfde WK gaat beginnen. Hij is de zesde speler, en derde Mexicaan, die dit aantal bereikt. Antonio Carbajal (Mexico), Lothar Matthäus (West-Duitsland/Duitsland), Rafael Márquez (Mexico), Lionel Messi (Argentinië) en Cristiano Ronaldo (Portugal) gingen hem voor.

Messi evenaart Maradona

Lionel Messi staat voor zijn 21ste WK-optreden. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met een andere Argentijn die best een aardig balletje kon trappen, Diego Maradona.

Er zijn maar drie spelers die meer WK-wedstrijden hebben gespeeld dan de twee Argentijnen. De Duitsers Lothar Matthäus (25) en Miroslav Klose (24) en de Italiaan Paolo Maldini (23).

Wedstrijdverslag Frankrijk-Denemarken

Kylian Mbappé

Titelverdediger Frankrijk dankzij Mbappé als eerste zeker van plek in achtste finales

Ze hadden er heel wat kansen voor nodig, maar Frankrijk wist de Deense doelman Kasper Schmeichel uiteindelijk tweemaal te passeren. Kylian Mbappé bezorgde de titelverdediger een 2-1 zege én een plek in de achtste finales, als eerste ploeg op dit WK.

Liefst 20 doelpogingen noteerde Frankrijk, dat met een 4-1 zege op Australië al zo overtuigend was begonnen aan het WK. Dit keer ging scoren wat moeizamer, maar na rust wist Mbappé het verschil te maken

Opstelling Mexico

Opstelling Mexico

Opstelling Argentinië

Opstelling Argentinië

Uitslagen en stand groep D

Stand groep D

90+6' Afgelopen!

Een zwaarbevochten, maar verdiende zege voor de Fransen. 2-1 wordt het voor de ploeg van Didier Deschamps. 6 punten uit twee duels voor de Fransen, die daardoor als eerste land zeker zijn van de volgende ronde.

86' DOELPUNT FRANKRIJK!

Mbappé is duidelijk in vorm dit WK. Met zijn tweede van de avond en zijn derde van dit WK zet hij Frankrijk vlak voor tijd op een 2-1 voorsprong. Griezmann met de indraaiende voorzet en Mbappé die de bal met zijn lichaam in het doel drukt.

Kylian Mbappé scoort de 2-1

81' Kansen volop!

Terwijl de slotfase is aangebroken willen beide landen nog wel voor de winst gaan. Eerst is het Rabiot die met een omhaal heel gevaarlijk wordt, daarna schiet Braithwaite net aan naast aan de andere kant.

73' Grote kans Denemarken

Lindström krijgt een geweldige kans, maar zijn schot wordt net aan gekeerd door Lloris.

68' DOELPUNT DENEMARKEN!

Binnen mum van tijd is het weer gelijk in Doha. Andreas Christensen ziet een corner doorschieten en van dichtbij kopt de man van Barcelona de gelijkmaker binnen.

61' DOELPUNT FRANKRIJK!

Daar is dan eindelijk de treffer voor de Fransen. Mbappé geeft de bal aan de opkomende Theo Hernandez en krijgt hem meteen weer terug. Via een Deense verdediger schiet Mbappé vervolgens binnen.

59' Griezmann met de kans!

Hoe lang gaat dit nog goed voor de Denen? Dit keer is het Griezmann met een grote kans. Na een lange pass neemt hij de bal met de borst mee langs een verdediger. Helemaal vrij op randje zestien schiet hij hoog over.

56' Mbappé toont zijn klasse

Niet geheel verrassend wordt Frankrijk gevaarlijk dankzij de snelheid van de PSG-man. Hij komt door over links en haalt uit. Schmeichel kan er maar net een corner van maken.

46' Daar gaan we weer!

Frankrijk heeft afgetrapt, de bal rolt weer in Qatar.

45+3' Rust

Het was wachten op een goaltje van de Fransen, maar het is nog altijd 0-0 na de eerste helft.

35' Wachten op goal van Frankrijk

Frankrijk is op dit moment de bovenliggende partij en krijgt de ene kans na de andere. Geweldig groot zijn die kansen allemaal niet, maar het lijkt wachten op een Franse treffer.

Antony mist weer training Brazilië

Antony moet vrezen voor de wedstrijd van de Brazilianen tegen Zwitserland. De voormalig Ajax-aanvaller kampt met maagklachten en trainde vandaag, net als gisteren, niet mee met de Brazilianen. De aanvaller van Manchester United speelde in de eerste groepswedstrijd tegen Servië 10 minuten als invaller.

20' Christensen trekt aan de rem!

Griezmann verstuurt een diepe pass en Mbappé is drie verdedigers te slim af. Een daarvan is Andreas Christensen, die de pijlsnelle aanvaller naar het gras trekt. Het is dat er nog twee verdedigers een beetje in de buurt staan, anders was het rood geweest.

Een minuut later kopt Rabiot richting de verre hoek, maar met een fraaie duik houdt Schmeichel zijn doel schoon. De Fransen worden gevaarlijker.

10' Geen saai begin

Na tien minuten spelen kunnen we zeggen dat Denemarken de boel goed op orde heeft. De ploeg van bondscoach Kasper Hjulmand heeft veel balbezit en houdt Frankrijk goed van het eigen doel af, al was Giroud wel dicht bij een kans zojuist. De Denen proberen gevaarlijk te worden met hun voorzetten.

1' Aftrap!

De Denen hebben de bal in het spel gebracht. We zijn begonnen in het 974-stadion in Doha.

Live op NPO 1, site en app

De wedstrijd tussen Frankrijk en Denemarken is natuurlijk ook live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Karsdorp (even) terug in Rome

Rick Karsdorp

Rick Karsdorp is teruggekeerd bij AS Roma. De verdediger werd onlangs openlijk bekritiseerd door trainer José Mourinho, die hem na een fout tegen Sassuolo vertelde dat hij in januari een nieuwe club mag gaan zoeken.

Karsdorp vertrok na dat incident naar Nederland en deed niet mee in de laatste competitiewedstrijd voor het WK. De oud-Feyenoorder is nu vermoedelijk in Rome om de voorwaarden voor zijn transfer te bespreken.

Frankrijk-Denemarken: Wat feitjes op een rij

- Frankrijk pakte de titel in 1998 en 2018. In beide edities ontmoette het de Denen in de groepsfase: 2-1 zege in 1998 en 0-0 twintig jaar later.

- Frankrijk en Denemarken stonden ook in 2002 tegenover elkaar op het WK. De Denen wonnen dat groepsduel in het Zuid-Koreaanse Incheon met 2-0 dankzij doelpunten van Dennis Rommedahl en Jon Dahl Tomasson.

- Dit jaar troffen de twee elkaar in de Nations League. Denemarken won beide wedstrijden: 1-2 en 2-0.

- De Fransen wonnen hun laatste vijf WK-duels. Winnen ze nog een keer, dan zijn ze voor het derde WK op rij zeker van de tweede ronde. De Denen speelden voor de vierde keer op rij gelijk op een WK.

- Na zijn twee treffers tegen Australië is Giroud met 51 goals gedeeld Frans topscorer met Thierry Henry.

- Denemarken verloor nog nooit zijn tweede groepswedstrijd op een WK: twee zeges, drie gelijke spelen.

- Veel teamgenoten vandaag op het veld. Andreas Christensen (Denemarken), Ousmane Dembélé en Jules Koundé (beiden Frankrijk) staan onder contract bij FC Barcelona. Christian Eriksen (Denemarken) en Raphaël Varane (Frankrijk) kennen elkaar van Manchester United en Pierre-Emile Højbjerg (Denemarken) en Hugo Lloris (Frankrijk) zijn teamgenoten bij Tottenham Hotspur. Verder spelen de Fransen Olivier Giroud en Theo Hernandez bij AC Milan, net als de Deen Simon Kjaer.

Varane terug bij Frankrijk, Kjaer gepasseerd

Drie nieuwe namen voor Frankrijk ten opzichte van de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Australië. Lucas Hernandez zag zijn WK al na negen minuten eindigen in dat duel en werd vervangen door zijn broer Theo. De speler van AC Milan staat nu in de basis omdat zijn broer een kruisbandblessure bleek te hebben.

Benjamin Pavard maakt plaats voor Jules Koundé terwijl Raphaël Varane, die het eerste duel niet in actie kwam, hersteld is van een blessure. De verdediger van Manchester United raakte een maand geleden geblesseerd en er werd gevreesd voor zijn WK-deelname. Nu keert hij dus terug in de basis ten koste van Ibrahima Konaté.

Bij Denemarken maar liefst vier wijzigingen ten opzichte van het duel met Tunesië (0-0). Delaney is geblesseerd, aanvoerder Kjaer gepasseerd en ook Skov Olsen en Dolberg zijn hun basisplaatsen kwijt. Cornelius, Damsgaard en Jesper Lindstrøm vormen de voorhoede. Victor Nelsson is de vervanger van Kjaer, die daardoor niet de strijd aan kan gaan met Giroud, zijn ploeggenoot bij AC Milan.

Opstellingen Frankrijk en Denemarken

  • NOS
    Opstelling Frankrijk
  • NOS
    Opstelling Denemarken

'Sfeer bij Frankrijk verbeterd na vertrek Benzema'

Een opmerkelijk bericht uit L'Equipe. De sportkrant meldt dat er in de Franse WK-selectie een verschil valt te proeven "voor en na het vertrek van Benzema".

Volgens de krant zou atmosfeer bij Frankrijk "vrijer en ontspannen" zijn sinds de aanvaller van Real Madrid de selectie, vorige week zaterdag, noodgedwongen moest verlaten door een blessure.

L'Equipe schrijft dat spelers uit de selectie, van jong tot oud, zich geïntimideerd voelden door de aanwezigheid van Benzema.

Frankrijk speelt om 17.00 uur zijn tweede groepswedstrijd. Denemarken is dan de tegenstander.

Polen volop in de race!

De wedstrijd is voorbij, Polen wint met 2-0 van Saudi-Arabië, waarmee de spanning in groep C almaar groter wordt.

1. Polen 2-4 (2-0)
2. Saudi-Arabië 2-3 (2-3)
3. Mexico 1-1 (0-0)
4. Argentinië 1-0 (1-2)

POL-SAU | 82' Lewandowski velt vonnis over Saudi-Arabië

Het lijkt over en uit in Al Rayyan als Robert Lewandowski de 2-0 voor Polen maakt.

De spits ontfutselt de bal van Abdulellah Al-Malki en rondt vervolgens simpel af.

Het is voor Lewandowski zijn 77ste doelpunt uit zijn interlandloopbaan.

De onvermoeibare bondscoach van Australië

De bevlogenheid spat ervan af bij bondscoach Graham Arnold van Australië tijdens de wedstrijd tegen Tunesië.

De voetballer van onder meer Roda JC en NAC Breda toont veel emotie langs de zijlijn.

POL-SAU | 66' Lat en paal

Saudi-Arabië valt aan, maar de grote kansen zijn voor Polen.

Het is eerst Milik die de bal op de lat kopt, waarna enkele minuten later zijn aanvalskompaan Lewandowski met een schot de rechterpaal raakt.

Het moment waarop Robert Lewadowski zijn inzet later te de paal ziet belanden

17.00 uur: Frankrijk-Denemarken

Frankrijk beleefde met een 4-1 overwinning op Australië een goede start van het WK.

De titelverdediger vervolgt vanavond vanaf 17.00 uur zijn WK-missie met zijn tweede groepswedstrijd, tegen Denemarken. Les Bleus kunnen dan op steun van 5.000 landgenoten rekenen.

POL-SAU | 58' Fans Saudi-Arabië laten zich horen

De groene brigade op de tribunes laat weer van zich horen. Begrijpelijk, want Saudi-Arabië kan wel wat steun gebruiken.

Het team van bondscoach Hervé Renard probeert zich terug in de wedstrijd te knokken, terwijl Polen comfortabel op een counter loert.

Bij Polen gaat doelpuntermaker Piotr Zielinski eraf voor de 20-jarige Jakub Kaminski.

Veel actie en strijd bij Polen-Saudi-Arabië

20.00 uur: Argentinië-Mexico

Vanavond, primetime: Argentinië-Mexico.

Het belooft een heet potje te worden, aangezien beide ploegen bij een nederlaag of gelijkspel een slechte uitgangspositie heeft om groep C te overleven.

Heel Argentinië kijkt mee, zo weet bondscoach Lionel Scaloni van de Argentijnen. "Maradona kijkt mee."

Lees in het onderstaande artikel de voorbeschouwing op de Zuid-/Latijnse-Amerikaanse kraker in Doha.

'Spelers Oranje gaan denk ik een lekker potje voetbal kijken'

Presentator Tom Egbers geeft vanuit Doha een samenvatting van de ochtendtraining van het Nederlands elftal, het enige moment waarop Oranje vandaag op het trainingsveld verschijnt.

Tweede helft onderweg

We zijn weer begonnen in het Education City-stadion. Krijgen we weer hetzelfde spektakel als in de eerste helft?

Op bezoek bij de technische experts van de FIFA

De manier waarop Cristiano Ronaldo donderdag een strafschop kreeg tegen Ghana is volgens de FIFA 'geniaal', zo blijkt uit een persmoment met de zogenoemde technische experts van de wereldvoetbalbond op zaterdagochtend.

Nu het WK al meer dan twintig duels onderweg is, geeft de FIFA voor het eerst een technische toelichting op de voorbije wedstrijden.

Wat valt hen in Qatar op tijdens het eerste WK in de winter? Dat lees je via het onderstaande artikel.

Rust!

De eerste helft zit erop. En wat voor helft is het geweest.

Krijgen we over een kwartier nog meer spektakel voorgeschoteld?

Mohammed Al-Burayk baalt van zijn gemiste kans

POL-SAU | 45' Gemiste strafschop Saudi-Arabië!

Veel opwinding in de slotfase van Polen-Saudi-Arabië, met onder meer een gemiste strafschop.

Eerst krijgt Saudi-Arabië ietwat gelukkig een strafschop na een lichte overtreding op Saleh Al-Shehri, die gretig naar de grond gaat.

Salem Al-Dawsari, tegen Argentinië nog matchwinner, mist vervolgens de penalty, met een heldenrol voor de Poolse doelman Wojciech Szczęsny.

De keeper van Juventus stopt eerst de strafschop en brengt vervolgens in de rebound knap redding met zijn vinger toppen.

POL-SAU | 40' Goal Polen!

Piotr Zielinski schiet Polen op voorsprong! De Saudische storm is gaan luwen, waardoor Polen het initiatief grijpt.

Robert Lewadowski stuit bij een aanval eerst op keeper Mohammed Al-Owais, waarna de spits van Barcelona de bal knap teruglegt op Zielinski, die hard raak schiet.

De Bruyne: 'België te oud om WK te winnen'

Kevin De Bruyne schatte voor aanvang van het WK de titelkansen voor België niet hoog in. "Geen kans, wij zijn te oud", zei de spelmaker van de Rode Duivels in een achtergrondinterview met de Guardian.

"Wij hebben in 2018 onze kans gehad", aldus De Bruyne, die toen met België als derde eindigde. "We hebben nog steeds een goed team, maar we zijn op leeftijd. We hebben een aantal sleutelspelers verloren."

"We hebben een aantal nieuwe spelers dat eraan komt, maar ze zijn niet van het niveau dat de anderen in 2018 hadden. Ik zie België als een outsider."

Kevin De Bruyne

POL-SAU | 20' Saudi-Arabië dicteert, drie kaarten voor Polen

Onder aanvoering van het passionele Saudische legioen bepaalt het team van bondscoach Hervé Renard de wedstrijd.

Het Polen van captain Robert Lewandowski komt totaal niet in zijn spel en lijkt onder de indruk van het gretige spel van de Saudië-Arabië.

Polen moet bovendien telkens aan de noodrem trekken om de spelers van Saudi-Arabië af te stoppen. Het resultaat: drie gele kaarten voor Polen binnen twintig minuten.

Jakub Kiwior, Matthew Cash en Arkadiusz Milik krijgen een gele prent.

Jakub Kiwior is een van de drie Polen die na twintig minuten al een gele kaart op zak heeft tegen Saudi-Arabië

Heerlijke sfeer bij Polen-Saudi-Arabië

Polen-Saudi-Arabië is onderweg en hoe. De Saudische fans zorgen met hun gezang in het Education-stadion voor Britse sferen.

Gaan de 'groene valken' weer stunten, net zoals tegen Argentinië?

De fans van Saudi-Arabië laten zich horen

Wales-fan overleden in Doha

Verdrietig nieuws vanuit Doha.

Een supporter van Wales is vrijdag rondom de wedstrijd tegen Iran onwel geworden en later in het ziekenhuis overleden, zo bevestigt de voetbalbond van Wales.

Naar verluidt zijn er zo'n 2.500 supporters van Wales naar Qatar afgereisd.

Mazraoui ontbreekt nog steeds op training Marokko

Het is nog steeds onduidelijk of Noussair Mazraoui zondag om 14.00 uur met Marokko in actie kan komen tegen België.

De oud-verdediger van Ajax moest afgelopen woensdag tijdens het eerste groepsduel met Kroatië (0-0) per brancard het veld af. Bij een doelpoging kwam de speler van Bayern München hard op de grond terecht en liep een heupblessure op.

"Ik hoop dat we hem morgen er weer bij hebben. We hebben nog 24 uur. Morgenochtend vroeg zullen we een beslissing nemen. Daarbij moeten we afwegen welke risico's we willen nemen", aldus de Marokkaanse bondscoach Hoalid Regragui.

Noussair Mazraoui geblesseerd op de grond

Zelfs verliezen van Qatar hoeft niet fataal te zijn voor Oranje: de scenario's

Het Nederlands elftal had bij een zege op Ecuador vrijdag al zeker kunnen zijn van de achtste finales. Maar het liep anders.

Na het teleurstellende gelijkspel moet Oranje nog aan de bak in de laatste groepswedstrijd tegen Qatar. Nederland heeft plaatsing voor de knock-outfase nog wel in eigen hand. Zelfs een nederlaag zou, als het meezit, niet fataal hoeven te zijn.

Wat zijn de drie scenario's? Dat lees je via het onderstaande artikel.

Australië wint!

De winst van de Socceroos is een feit, waardoor de spanning in groep D almaar toeneemt.

Stand:

1. Frankrijk 1-3 (4-1)
2. Australië 2-3 (2-4)
3. Denemarken 1-1 (0-0)
4. Tunesië 2-1 (0-1)

Van Gaal zet zijn vrouw Truus even in de wacht

Louis van Gaal zocht na het gesprek met Virgil van Dijk zijn vrouw Truus op. "Zie ik je straks nog?", vroeg ze aan haar man. "Ik weet het niet", antwoordde de bondscoach. "Ik heb nog veel te doen..."

Louis van Gaal en Truus van Gaal

Opstellingen Polen en Saudi-Arabië

Het strijdplan van Polen en Saudi-Arabië is bekend.

Bij Polen is er onder anderen een basisplaats voor voormalig Ajax-aanvaller Arkadiusz Milik, die in het duel met Mexico (0-0) nog op de bank begon en in de slotfase mocht invallen.

Feyenoorder Sebastian Szymanski had tegen Mexico nog een basisplaats, maar begint nu op de bank.

Stuntploeg Saudi-Arabië start onder anderen weer met Saleh Al-Shehri en Salem Al-Dawsari, die beiden tegen Argentinië trefzeker waren.

TUN-AUS | 69' Socceroos controleren het duel, WK-debuut Hrustic

Het ziet er in Al Wakrah vooralsnog goed uit voor Australië.

De Australiërs verdedigen hun 1-0 voorsprong tot nu toe uitstekend en laten Tunesië niet in de wedstrijd komen. Sterker, het lijkt erop dat het eerder 2-0 dan 1-1 wordt.

Mathew Leckie is dichtbij, maar komt een teenlengte te kort voor een tweede Australische treffer na een voorzet van Craig Goodwin.

Ondertussen mag voormalig Groningen-middenvelder Ajdin Hrustic zijn WK-debuut maken. De tegenwoordig speler van Hellas Verona vervangt Riley McGree.

Belgen ook tegen Marokko zonder Lukaku in de basis

Romelu Lukaku verschijnt ook bij de tweede wedstrijd van België op het WK voetbal niet aan de aftrap. Dat heeft bondscoach Roberto Martínez een dag voor het duel met Marokko verklaard. België en Marokko treffen elkaar zondag om 14.00 uur in het Al Thumama Stadion.

"Vanuit medisch perspectief zou hij alleen in de derde groepswedstrijd kunnen spelen", aldus Martínez. "Maar zijn herstel gaat de goede kant op en hij heeft deze week twee keer met de ploeg meegetraind. We wachten nu af hoe hij zich houdt tijdens de afsluitende teamtraining. Maar ik weet voor 100 procent zeker dat hij niet gaat starten."

De 29-jarige Lukaku ondervindt hinder van een hamstringblessure. De aanvaller van Internazionale kwam dit seizoen nog amper in actie.

Brazilië-Servië best bezochte duel tot nu toe

De wedstrijd tussen Brazilië en Servië (2-0) is de beste bezochte wedstrijd uit de groepsfase tot nu toe.

Wereldvoetbalbond FIFA laat weten dat officieel 88.013 toeschouwers aanwezig waren in het Lusail-stadion, dat op 18 december ook het toneel van de WK-finale is.

Richarlison was donderdag met twee goals tegen Servië de grote man bij Brazilië

Grote brand in buurt van Lusail-stadion in Doha onder controle

De brandweer van Doha is massaal uitgerukt voor een brand in de buurt van het Lusail-stadion, waar zaterdagavond het duel tussen Argentinië en Mexico wordt afgewerkt. Het vuur ontstond bij bouwwerkzaamheden op het kunstmatige eiland Qetaifan.

De brand is inmiddels onder controle, zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken van Qatar. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het vuur zorgde voor een enorme rookwolk die een deel van Doha bedekte en was ook tijdens de training van het Nederlands elftal op veld nummer 6 van de Qatar University te zien.

In het Lusail-stadion wordt op 18 december ook de finale van het WK gespeeld.

In de onderstaande video op Twitter is te zien dat het om een flinke brand gaat:

TUN-AUS | 23' Goal Australië!

De Socceroos komen op voorsprong tegen Tunesië.

Aanvaller Mitchell Duke kopt een van richting veranderd schot handig langs doelman Aymen Dahmen en zet de Australiërs op 1-0.

Het is de negende interlandgoal van de aanvaller van het Japanse Fagiano Okayama.

'Simons maakt indruk op training Oranje'

"Er wordt pittig gespeeld door het Nederland elftal. Ik heb een aantal mooie acties van Xavi Simons gezien, die is on fire", aldus presentator Tom Egbers over de training van het Nederlands elftal.

Egbers kijkt met de studio in Hilversum ook terug op de zwakke wedstrijd van Oranje tegen Ecuador. De vraag die hier centraal staat: wat moet er bij Nederland veranderen?

Lang stapt met pijnlijke enkel uit training van Oranje

Noa Lang is zaterdag geblesseerd uitgevallen op de training van het Nederlands elftal. De aanvaller kreeg last van zijn rechterenkel na een duel met Tyrell Malacia.

Lang probeerde het nog even, maar liep vervolgens met de teamarts van Oranje van het trainingsveld. De blessure leek niet ernstig, want na een korte behandeling wilde Lang de training weer hervatten. Louis van Gaal vond dat niet verstandig en hield hem aan de kant.

Noa Lang (links) doet het even rustig aan tijdens de training van Oranje

Van Gaal spreekt uitgebreid met Van Dijk

Als alle spelers en trainers van Oranje van het trainingsveld zijn verdwenen, blijven bondscoach Louis van Gaal en aanvoerder Virgil van Dijk samen achter voor een uitgebreid gesprek.

Het onderhoud tussen de coach en de captain duurt een minuut of zeven, waarna het gesprek - tot genoegen van Van Gaal - wordt onderbroken door Van Dijks dochter Jadi.

Het drietal zoekt vervolgens de zijkant van het trainingsveld op, waar de internationals hun familie en vrienden hebben opgezocht.

Aftrap!

De bal rolt in het Al Janoub-stadion bij Tunesië-Australië.

Beide landen hebben eigenlijk een overwinning nodig om nog in de race te blijven voor een plaats in de achtste finales.

Klik hier voor de livestream

Oranje traint de teleurstelling van zich af tijdens openbare oefensessie

Een greep uit de (uitloop)training van de selectie van het Nederlands elftal, een dag na de wedstrijd tegen Ecuador.

Opstellingen: één wijziging bij Tunesië en Australië

Zowel Tunesië als Australië begint zo met één nieuwe naam aan de wedstrijd.

Bij de Tunesië heeft aanvaller Naïm Sliti (Ettifaq FC) een basisplaats gekregen ten koste van Anis Ben Slimane (Bröndby), die tegen Mexico nog een basisplaats had.

Bij Australië wordt de geblesseerde Nathaniel Atkinson (Heart of Midlothian FC), die tegen Frankrijk een enkelkwetsuur opliep na een duel met Kylian Mbappé, vervangen voor Fran Karacic (Brescia).

WK-shirts Oranje leveren op eerste veiling 60.000 euro op

De shirts die het Nederlands elftal droeg op het WK tegen Senegal (2-0) hebben op een veiling een kleine 60.000 euro opgeleverd.

Dat geld gaat, net als de opbrengsten van de gedragen shirts uit de andere duels van Oranje in Qatar, naar arbeidsmigranten in het gastland.

Het shirt van aanvoerder Virgil van Dijk leverde volgens onlineplatform MatchWornShirt het meest op: bijna 5.000 euro. Ook de shirts van doelpuntenmakers Cody Gakpo en Davy Klaassen en Oranjedebutant Andries Noppert waren populair met opbrengsten tussen de 2.800 en 3.603 euro.

De veiling van de wedstrijdshirts begint steeds direct na de aftrap en loopt dan tot het volgende duel.

Basisspelers en reserves trainen apart

De basisspelers en reserves van Oranje trainen apart van elkaar.

De spelers die tegen Ecuador vanaf het begin op het veld stonden zijn aan het uitfietsen, terwijl de rest van de internationals onder leiding van Edgar Davids een warming-up doet en vervolgens onder toeziend oog van Louis van Gaal met de bal aan de slag gaat.

Bij de training zitten opnieuw familieleden en sommige partners van de spelers op de tribune. De gehele training van Oranje is openbaar voor de media.

Bondscoach Louis van Gaal tijdens een eerdere training van het Nederlands elftal

Oranje pakt de draad weer op

De selectie van het Nederlands elftal meldt zich op de trainingsveld van de Qatar University, een dag na het teleurstellende gelijkspel tegen Ecuador.

Bondscoach Louis van Gaal spreekt de groep kort toe alvorens Oranje aan de warming-up begint.

Daley is op de training in gesprek met vader en assistent-coach Danny Blind

Een blik op de topscorers

Enner Valencia maakte vrijdag in de wedstrijd tegen Nederland alweer zijn derde WK-goal namens Ecuador. Cody Gakpo schoot in dezelfde wedstrijd voor de tweede keer raak voor Oranje.

Zeven spelers staan inmiddels op twee doelpunten of meer.

Nu nog rustig...

De Australiërs verkennen het Al Janoub-stadion, waar om 11.00 uur wordt afgetrapt voor het duel in groep D met Tunesië.

De Socceroos, onder leiding van bondscoach Graham Arnold, moeten na de 4-1 nederlaag in de eerste groepswedstrijd tegen Frankrijk zien te winnen van de Tunesiërs om kans op de achtste finales te houden. Tunesië startte met een 0-0 gelijkspel tegen Mexico.

De voorbeschouwing van Australië-Tunesië begint om 10.30 op NPO 1 en NOS.nl.

Dagboek Doha: juichen oefenen in de bios en op de Filipijnse familieselfie

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha.

Gisteren bezocht bij de fanzone bij het stadion voor Nederland-Ecuador. Hij had de tijd van zijn leven.

Hoe reageert Oranje op kritiek? In 2000 zette Cruijff de toon, nu Van Basten

Na het mislukte EK van vorig jaar en het negativisme rondom het Oranje van Frank de Boer zorgde Louis van Gaal voor een ommezwaai. De bondscoach bracht resultaten, positiviteit en geloof terug bij het Nederlands elftal.

Maar nu, na twee mindere uitvoeringen op het WK in Qatar tegen Senegal (2-0) en Ecuador (1-1) klinkt er kritiek. De euforie is voorbij. Marco van Basten was fel in zijn kritiek, net als Johan Cruijff dat was tijdens het EK van 2000. De kritiek van Cruijff had destijds een positief effect.

NOS-voetbalpodcast vanuit Qatar

Tijdens het WK verschijnt iedere dag een aflevering van de NOS-voetbalpodcast. Onze commentatoren, verslaggevers en presentatoren in Qatar discussiëren hierin over allerlei WK-gerelateerde zaken.

Presentator Arno Vermeulen vraagt zich samen met commentator Jan Roelfs, commentator Jeroen Elshoff en verslaggever Chiel van Koldenhoven af: 'Geloven de spelers wel in de missie van Van Gaal?'

De recentste aflevering is nu te beluisteren.

Het WK bij de NOS

Oranje traint daags na het teleurstellende gelijkspel tegen Ecuador om 9.30 uur.

Om 10.30 uur gaan we verder met de voorbeschouwing op de wedstrijd Tunesië-Australië. Pierre van Hooijdonk en John van 't Schip zorgen voor de analyse vanuit de studio.

De wedstrijd zelf begint om 11.00 uur en is behalve op NPO 1 ook te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

De tweede wedstrijd begint om 14.00 uur en gaat tussen Polen en Saudi-Arabië. Van Hooijdonk en Karim El Ahmadi geven de analyse. Te zien op NPO 1, NPO Radio 1 en via de site en app.

Om 16.22 uur gaan we voorbeschouwen op de wedstrijd van 17.00 uur, tussen Frankrijk en Denemarken. Kees Luijcks en John van 't Schip schuiven aan als analist.

Om 19.20 uur begint Studio WK 22, rondom de wedstrijd tussen Argentinië en Mexico. Presentator Sjoerd van Ramshorst ontvangt aan tafel Marco van Basten en Karim El Ahmadi. Meekijken kan op NPO1, de NOS-app en NOS.nl. De uitzending gaat door tot 22.35 uur.