liveblog
NOS VoetbalAangepast

Dag 6 van WK: gastland uitgeschakeld, stunt Iran en Oranje en Engeland stellen teleur

liveblog gesloten

Tot morgen!

Hiermee sluiten we het liveblog af voor vandaag. De zesde dag van het WK leverde de uitschakeling van het gastland op, een sensationele zege van Iran en tegenvallende optredens van Nederland en Engeland.

Wat brengt de dag van morgen allemaal? Argentinië zint op revanche na de nederlaag tegen Saudi-Arabië, maar voor voor het zover is nog drie andere mooie wedstrijden.

 • 11.00 uur: Tunesië-Australië
 • 14.00 uur: Polen-Saudi-Arabië
 • 17.00 uur: Frankrijk-Denemarken
 • 20.00 uur: Argentinië-Mexico

De stand in groep B

De stand in groep B

Familie Kane baalt

De familie Kane balend op de tribune

Na de 6-2 zege op Iran groeide het geloof van Engelse fans in de eerste wereldtitel sinds 1966. Maar na het zwakke spel en de 0-0 van vandaag is de stemming behoorlijk bedrukt.

Maar niet getreurd, dinsdag volstaat een gelijkspel tegen Wales voor een plek in de achtste finales. En vanwege het goede doelsaldo volstaat een kleine nederlaag ook voor de Engelsen.

Engeland koning van de 0-0

Het is bepaald niet de eerste keer dat Engeland een 0-0 laat noteren op een WK

12 - Engeland
9 - Brazilië
8 - Uruguay

Voor de Verenigde Staten is het pas de eerste 0-0 op een WK.

Maguire druipt af na de 0-0

ENG-VS | 90+6 Afgelopen!

De twintigste wedstrijd van het WK zit er op, en voor de vijfde keer is het 0-0.

In de eerste helft was Amerika de sterkere ploeg. Pulisic trof de lat en McKennie schoot van dichtbij over.

Na rust was het van beide kanten niet veel meer. Maar al met al mag Engeland nog het meest tevreden zijn met een punt.

ENG-VS | 90+1' Blessuretijd

Er komen slechts vier minuten blessuretijd bij. De Engelsman Maguire kan koppen bij een hoekschop, maar zijn inzet mist kracht en kan makkelijk worden gepakt door Turner.

Krijgen we de vijfde 0-0 van dit WK? Kane probeert het nog te voorkomen, maar kopt een metertje naast bij een vrije trap.

ENG-VS | 87' Slappe poging

Eindelijk weer wat gevaar voor een van de doelen. Invaller Rashford kan schieten, maar zijn inzet is zo slap dat de Amerikaanse doelman Turner hem klemvast pakt.

ENG-VS | 78' Volop wissels

Beide ploegen zijn volop aan het wisselen. Het haalt het tempo nog meer uit de wedstrijd, en na rust waren beide ploegen toch al zoekende.

Misschien kan een van de invallers voor een opleving zorgen?

Rashford komt erin voor Saka bij Engeland

ENG-VS | Redding Pickford

Het WK voetbal is ook een beetje het WK sportfotografie. Honderden fotografen langs de lijn proberen allemaal die ene prachtplaat te schieten.

Matthew Childs is de naam van de artiest, met dank aan de zweefduik van de Engelse doelman Jordan Pickford.

ENG-VS | 60' Engeland heeft het zwaar

Engeland heeft het nog steeds heel erg lastig. De Amerikanen zijn fel in de duels en zitten er overal bovenop. Zelf creëert de VS ook al een tijdje niets, maar ze spelen nog altijd beter dan Engeland.

ENG-VS | 46' Aftrap

De tweede helft is begonnen. Krijgen we na rust wel doelpunten te zien?

ENG-VS | 45+1' Rust

Geen goals in de eerste 45 minuten en daar mogen de Engelsen zich gelukkig mee prijzen. Kunnen de Amerikanen na rust voor een stunt zorgen?

ENG-VS | 45' Eindelijk Engeland weer

Het heeft lang geduurd, maar de Engelsen worden eindelijk weer dreigend. Shaw weet Dest te passeren en geeft voor op Saka, maar die schiet hoog over. Even later wordt een schuiver van Mount gepakt door de Amerikaanse doelman Turner.

Er komt slechts één minuut bij.

ENG-VS | 41' Dest mee naar voren

De in Almere geboren Sergiño Dest trekt mee ten aanval. De rechtsback van de VS kapt naar binnen en schiet met links, maar de bal wordt geblokt door een Engelse verdediger. Meer dan een hoekschop levert het niet op.

Even later een kopbal van Pulisic die naast gaat. Het moge duidelijk zijn: de VS is de betere ploeg in deze eerste helft.

Dest schiet naast

ENG-VS | 33' Lat!

Nou, daar ontsnappen de Engelsen alweer! Pulisic kan vanuit een lastige hoek uithalen en mikt op de kruising in de korte hoek. Zijn inzet spat op de lat uiteen.

De uithaal van Pulisic

ENG-VS | 29' VS wordt sterker

De Amerikanen komen steeds beter in de wedstrijd. Nu kan Musah uithalen van een meter of achttien. Zijn inzet wordt gekraakt door een Engelse verdediger, waardoor Pickford eenvoudig redding kan brengen.

ENG-VS | 26' Wat een kans

Bij een voorzet van Weah staat McKennie plots helemaal vrij. De Amerikaanse middenvelder moet in één keer uithalen, maar schiet hoog over.

Daar had hij toch veel meer mee moeten doen...

ENG-VS | 18' Eerste kans VS

Engeland is tot dusver de betere ploeg, maar kan het vele balbezit nog niet omzetten in kansen.

Nu komt de VS er voor het eerst snel en gevaarlijk uit. Spits Wirght kan koppen, maar knikt de bal naast.

ENG-VS | 9' Eerste kans

Na een tamme openingsfase is er voor het eerst opwinding. Een goede combinatie tussen Bellingham en Saka leidt tot een goede kans voor Kane, maar zijn inzet gaat via het been van de Amerikaan Zimmerman net naast.

ENG-VS | 1' Aftrap

De Engelsen knielen nog even snel voor de aftrap.

We zijn begonnen in het Al Bayt Stadium.

ENG-VS | Klaar voor de aftrap

Daar komen de spelers het veld op. Tijd voor de volksliederen, handjes schudden en dan kan de vierde en laatste wedstrijd van vandaag beginnen.

Engeland won op WK nooit van VS

Engeland speelde tweemaal eerder tegen de VS op een WK, maar won nog nooit.

1950: 0-1 in Belo Horizonte (Brazilië)

2010: 1-1 in Phokeng (Zuid-Afrika)

De stand in groep B

 1. Engeland 1-3 (+4)
 2. Iran 2-3 (-2)
 3. VS 1-1 (0)
 4. Wales 2-1 (-2)

Als Nederland de groepsfase overleeft, dan speelt het in de achtste finales tegen de nummer 1 of 2 van deze groep.

Reacties na matig optreden Oranje

Oud-bondscoach en NOS-analist Marco van Basten is behoorlijk kritisch op captain Virgil van Dijk. Bekijk en beluister hier ook de reacties van enkele internationals.

Iraanse vrouwen in het stadion

Eerder op de dag boekte Iran in groep B een 2-0 zege op Wales. Dat leidde tot grote vreugde bij de Aziatische ploeg, ook bij de vele vrouwen in het stadion.

Maar voor aanvang waren er ook problemen. Sommige vlaggen en spandoeken met teksten over de mensenrechten mochten het stadion niet in.

Op naar de volgende wedstrijd

Goed, genoeg gezegd over dit uiterst moeizame duel van Oranje. Er wordt nog meer gespeeld vandaag. Engeland trapt over een half uur af tegen de Verenigde Staten.

Waarom zou je je elftal wijzigen als je 6-2 hebt gewonnen? De Engelse bondscoach Southgate doet dat dus ook niet. Dezelfde elf Engelsen als in hun openingsduel met Iran.

Bij de Amerikanen is er één wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen Wales. Spits Sargent moet plaatsmaken voor Haji Wright.

De opstelling van Engeland tegen de VS
De opstelling van de VS tegen Engeland

De stand in groep A

Het enige goede nieuws na deze moeizame vertoning: Nederland staat nog steeds bovenaan in de groep, samen met Ecuador. Dinsdag speelt Oranje tegen het reeds uitgeschakelde Qatar, Ecuador neemt het dan op tegen Senegal.

Eerste reactie Van Gaal

Bondscoach Louis van Gaal hekelt het spel van zijn ploeg tegen Ecuador: "Zij waren strijders, wij waren niet fel."

Dieptepunt

Nederland noteerde slechts twee doelpogingen vandaag: de goal van Gakpo en een afstandsschot hoog over van Koopmeiners.

Dat is het laagste aantal doelpogingen van Oranje op een WK deze eeuw. Tot vandaag was zeven doelpogingen, tegen Argentinië in de halve finale van 2014, het laagste aantal doelpogingen.

Eerste reactie Van Dijk

Aanvoerder Virgil van Dijk is duidelijk niet tevreden: "Ik denk dat Ecuador wat feller was op het middenveld en dat wij de bal te makkelijk verloren. Uiteindelijk pak je een resultaat en verlies je niet. Daardoor houd je alles in eigen handen."

"Ze hebben bijters op het middenveld. Dan moet je slim en snel spelen, maar dat deden we niet. Daardoor kregen we de counters om de oren."

NED-ECU | 90+6' Afgelopen

Na een ronduit slechte wedstrijd pakt Oranje een punt tegen Ecuador. Daardoor staan beide ploegen samen aan kop in groep A.

Oranje heeft tegen Qatar dinsdag genoeg aan een gelijkspel voor een plek in de achtste finales. Hetzelfde geldt voor Ecuador, dat tegelijkertijd tegen Senegal speelt.

Door dit resultaat is gastland Qatar als eerste land op dit WK uitgeschakeld.

NED-ECU | 90+4' Hoekschop

Nederland kan er niet meer uitkomen in de laatste minuten. Blind geeft onnodig een hoekschop weg, maar Van Dijk kan de bal wegkoppen.

Het moet zo'n beetje het laatste dreigende moment van de wedstrijd zijn, we stevenen af op een gelijkspel.

NED-ECU | 90+1' Blunder Noppert

Noppert neemt zoveel tijd om de bal weg te trappen, dat er een speler van Ecuador tussen komt. De bal gaat over de achterlijn, daar ontsnapt de keeper van Oranje.

Noppert komt met de schrik vrij

NED-ECU | 90' Blessure Valencia

Enner Valencia, de sterspeler van Ecuador, heeft een knieblessure opgelopen. De doelpuntenmaker wordt met een brancard van het veld gedragen.

Er komen zes minuten blessuretijd bij.

NED-ECU | 86' De wedstrijd kruipt naar het einde

De vermoeidheid wordt bij beide ploegen steeds meer een factor. Er wordt behoudend gespeeld.

Als de stand zo blijft dan heeft zowel Nederland als Ecuador in zijn laatste groepsduel genoeg aan een gelijkspel voor een plek in de achtste finales.

NED-ECU | 79' Dubbele wissel

De Roon en Weghorst komen erin, Koopmeiners en Gakpo maken plaats.

Kan Oranje nog winnen? Beide ploegen lijken een gelijkspel ook wel oké te vinden, er is de laatste minuten weinig noemenswaardigs gebeurd.

NED-ECU | 73' Gakpo net naast (en dik buitenspel)

Opwinding als Gakpo richting het doel van Ecuador kan. Zijn stift gaat net naast, maar de aanvaller stond ook dik buitenspel. Er werd heel erg laat gevlagd, conform de richtlijnen.

NED-ECU | 70' Wissel Oranje

Klaassen, die na zijn assist op Gakpo weinig meer heeft laten zien (maar voor wie van Oranje geldt dat niet?) gaat eruit.

Op zijn plaats komt Steven Berghuis, de tweede invaller aan Nederlandse zijde.

NED-ECU | 66' Eindelijk weer een doelpoging

Eindelijk weer eens een doelpoging van Oranje. Koopmeiners kan van een meter of 25 schieten, maar knalt enkele meters over.

Het is na de treffer van Gakpo pas de tweede doelpoging van Oranje deze avond.

NED-ECU | 64' Opnieuw gevaarlijk

Ecuador blijft de betere ploeg. Timber kan niet voorkomen dat Valencia de bal voor kan geven. Het leidt tot een schietkans voor Estrada, die wordt zodanig gehinderd door Aké dat hij slechts een rollertje produceert.

NED-ECU | 59' Lat!

Estupiñan gooit de trukendoos open in duel met Blind en geeft de bal voor. Valencia kan schieten, maar Noppert redt. De bal komt vervolgens bij Plata die Noppert wel kansloos laat, Zijn uithaal gaat op de onderkant van de lat en stuitert weer het veld in.

Daar ontsnapt het zwakke Oranje, zeg!

Nederland - Ecuador 1-1

Noppert is kansloos, maar de bal gaat op de lat

NED-ECU | 57' Eerste geel

De arbiter uit Algerije heeft veel toegelaten, maar moet nu toch de eerste kaart trekken. Hij gaat naar de Ecuadoraanse middenvelder Mendez, die Memphis van achter aantikt.

NED-ECU | 49' GOAL ECUADOR!

Oranje speelt veel te laconiek en dat leidt uiteindelijk tot balverlies van Timber. Ecuador kan op het doel van Noppert afstomen. De doelman keert een eerste schot van Estupiñan nog, maar in de rebound kan Enner Valencia binnen tikken.

De Nederlandse spelers protesteren nog flink wegens vermeend buitenspel, maar dat is het niet. Valencia stond achter Aké op het moment dat zijn ploeggenoot schoot.

Nederland - Ecuador 1-1

Noppert is verslagen, Valencia tikt binnen

NED-ECU | 48' Noppert vangt

Ecuador pompt weer enkele hoge ballen richting het Nederlandse strafschopgebied. Noppert, met zijn 2.03 meter de langste speler op het WK, maakt gebruik van zijn lengte en vangt de bal.

NED-ECU | 46' Memphis erin

Zoals aangekondigd door Van Gaal kan Memphis Depay 45 minuten meespelen. De aanvaller komt erin voor de matig spelende Bergwijn.

Het is de enige wissel in de rust, de bal rolt weer!

Nederland - Ecuador 1-0

NED-ECU | De statistieken van de eerste helft

Balbezit: Nederland 49% - Ecuador 51

Doelpogingen: Nederland 1 - Ecuador 5

Corners: Nederland 1- Ecuador 3

Overtredingen: Nederland 9 - Ecuador 5

NED-ECU | 45+3' Goal Ecuardor afgekeurd

Na een fout van Timber krijgt Ecuador nog een vrije trap en even later een hoekschop. De bal wordt weggewerkt, maar Estupiñan schiet de afvallende bal raak.

Ecuador staat de goal uitgebreid te vieren, maar de vlag van de grensrechter is omhoog. Er staat een speler van Ecuador buitenspel voor de neus van Noppert en de arbiter Ghorbal uit Algerije keurt hem af.

Kort daarna klinkt het rustsignaal en de spelers van Ecuador beklagen zich uitgebreid bij de arbitrage. Het heeft uiteraard geen zin, we gaan rusten met 1-0. De treffer van Gakpo is het enige pluspunt dit duel van Oranje. De ploeg van Van Gaal laat verder helemaal niets zien. Ecuador speelt ook niet geweldig, maar zorgt toch voor meer dreiging.

De bal gaat erin, maar met nummer 25 staat Porozo buitenspel

NED-ECU | 39' Klein fluitconcert

Oranje komt er maar niet uit. De treffer van Gakpo is de enige doelpoging tot dusver. Tot tweemaal toe klinkt er nu een klein fluitconcert als de bal wordt teruggespeeld op Noppert.

NED-ECU | 32' Noppert in actie

Weer een gevaarlijke aanval van Ecuador. Valencia heeft veel ruimte op links en trekt naar binnen. Dumfries kan het schot niet voorkomen, maar Noppert duikt de bal uit de hoek. De eerste redding van de onervaren keeper.

NED-ECU | 28' Aké grijpt in

We zitten nu in een sterke fase van Ecuador. Aké kan een voorzet blokken. Ecuador claimt een penalty wegens hands, maar dat is ten onrechte: de verdediger krijgt de bal op het lichaam.

NED-ECU | 24' Ecuador zet aan

Tot twee keer toe weet Ecuador nu het Nederlandse strafschopgebied te bereiken. Eerst kan Timber de bal wegwerken, even later zorgt Van Dijk voor opluchting achterin bij Oranje.

Timber kopt weg

Ondertussen in Amsterdam

Zo wordt er in de Johan Cruijff Arena naar de wedstrijd gekeken.

NED-ECU | 16' Oranje controleert

Oranje speelt de bal rustig rond na dat vroege doelpunt. Veel gevaar heeft de ploeg van Van Gaal verder niet weten te stichten, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Het is aan Ecuador om met een antwoord te komen.

NED-ECU | 11' Eerste gevaar Ecuador

Daar laat Ecuador zich voor het eerst zien. Topscorer Valencia haalt uit, maar Van Dijk kan de bal wegkoppen en voorkomt zo dat Noppert voor het eerst vandaag in actie moet komen.

NED-ECU | 5' GOAL NEDERLAND!

Het eerste schot op doel is meteen raak. Cody Gakpo kan na een hakje van Klaassen van een meter of achttien uithalen en schiet de bal hard en zuiver in de hoek. Wat een opsteker voor Oranje, dat maandag tegen Senegal nog zo lang moest wachten op een treffer. Weer is het Gakpo, zijn tweede van het toernooi.

Gakpo is de tweede speler van Oranje die weet te scoren in zijn eerste twee WK-duels. De eerste was Memphis Depay, in 2014.

Nederland - Ecuador (1-0)

Gakpo haalt doeltreffend uit

NED-ECU | 4' Blessure

Het spel ligt meteen voor enige tijd stil. Rechtsback Preciado van Ecuador heeft last van zijn lies. Hij lijkt verder te kunnen spelen.

NED-ECU | 1' Aftrap

Ecuador heeft afgetrapt en Van Dijk kan meteen een lange bal wegkoppen. We zijn begonnen in het Khalifa Stadium.

Klaar voor de aftrap

De volksliederen hebben geklonken, de handjes zijn geschud. Laat de wedstrijd maar beginnen!

De stand in groep A

 1. Nederland 1-3 (+2)
 2. Ecuador 1-3 (+2)
 3. Senegal 2-3 (0)
 4. Qatar 2-0 (-4)

Bij een zege is Oranje zeker van een plek in de achtste finales. Gastland Qatar is in dat geval de eerste ploeg die uitgeschakeld is.

In de spelerstunnel

Gezonde wedstrijdspanning bij aanvoerder Virgil van Dijk, die straks voorop gaat in de wandeling naar het veld van het Khalifa Stadion.

Spelers naar binnen

De warming-up zit erop, de spelers gaan naar binnen. Nog een minuut of 10 tot de aftrap, op het veld wordt nu een kleine show opgevoerd rond de wereldbeker.

Warming-up

De spelers zijn inmiddels bezig aan de warming-up. Noppert heeft deze bal in elk geval alvast klemvast.

Noppert-gekte in Joure

In het Friese Joure zijn alle ogen gericht op inwoner en doelman Andries Noppert. In het dorp heerst dan ook geen Oranjekoorts, maar 'Noppert-gekte'. Ondernemers spelen er slim op in.

Het Khalifa International Stadium

Hier spelen we straks, in het Khalifa International Stadium, het oudste stadion van dit WK. Het werd al in 1976 geopend. Voor het WK vond er een grote verbouwing plaats. Er is plek voor 45.000 toeschouwers.

Een blik in de kleedkamer

De shirtjes, de schoenen, de broekjes en ook de drankjes. Zo stond alles keurig klaar voor de spelers van Oranje in de kleedkamer van het Khalifa Stadion.

Het beladen rugnummer 11

Michael Estrada draagt straks met rugnummer 11 tegen Oranje. Normaal gesproken speelt Ecuador nooit met dat nummer. Het nummer is 'bevroren' na het overlijden van aanvaller Christian Benítez, die altijd met 11 speelde.

Negen jaar geleden kwam hij plotseling in het leven, nota bene in Qatar.

Brazilië komende duels zonder Neymar

Neymar kan voorlopig niet meedoen met Brazilië op het WK in Qatar. De sterspeler mist volgens persbureau Reuters in ieder geval de komende twee groepsduels van de Brazilianen.

Tegen Servië ging Neymar tien minuten voor tijd met een enkelblessure van het veld. Na de wedstrijd was bondscoach Tite nog optimistisch. "Geen zorgen, Neymar zal dit WK nog spelen", zei de Braziliaanse bondscoach na de zege op Servië. "Hij zal in actie blijven komen. Daar kunnen jullie zeker van zijn."

De bondscoach kan dus tegen Zwitserland en Kameroen niet beschikken over Neymar. Ook verdediger Danilo staat voorlopig aan de kant met een blessure.

De opstelling

En zo ziet de formatie van Van Gaal er tactisch uit. Het 5-3-2-systeem (of 3-5-2, zo u wilt) met ditmaal Davy Klaassen 'op 10'.

Klaar!

Senegal wint met 3-1 van Qatar, waardoor het gastland zo goed als uitgeschakeld is.

Voor Nederland geldt: bij winst op Ecuador is het zeker van de volgende ronde.

Famada Diédhiou heeft Senegal naar 2-0 gekopt

De Oranjemars

Een wedstrijd van Oranje op een eindtoernooi kan natuurlijk niet beginnen zonder Oranjemars naar het stadion. Honderden fans lopen in het oranje gekleed naar het Khalifa stadion in Doha. Ook enkele locals mengen zich in de stoet.

Opstelling Ecuador

De opstelling van Ecuador

En dit zijn de elf namen van Ecuador. Enner Valencia, die tweemaal scoorde tegen Qatar, is op tijd fit. Er is slechts een wijziging bij de Zuid-Amerikanen. Ibarra maakt plaats voor Porozo.

84' DOELPUNT SENEGAL!

En daar slaat Senegal weer toe. Bamba Dieng scoort, dat lijkt de beslissing hier: 1-3.

Opstelling Oranje

De opstelling van Oranje

Drie wijzigingen bij Oranje ten opzichte van de eerste wedstrijd. Timber speelt in plaats van De Ligt, Koopmeiners neemt de plaats van Berghuis is en Janssen maakt plaats voor Klaassen. Daardoor schuift Gakpo door naar de spits. Memphis Depay begint opnieuw op de bank.

78' DOELPUNT QATAR!

Invaller Mohammed Muntari kopt binnen voor Qatar, een treffer die al een beetje in de lucht hing. Dat wordt nog een spannend laatste kwartier: 1-2.

68' Qatar dringt aan, met bijna de aansluitingstreffer

Edouard Mendy heeft een geweldige reflex in huis op een inzet van Ismaeel Mohammad. Qatar is begonnen aan een slotoffensief, maar staat nog steeds met 2-0 achter.

48' DOELPUNT SENEGAL!

Famara Diedhiou kopt een corner binnen, het is 2-0 voor Senegal!

De bal wordt strak voorgegeven en met veel gevoel verlengd door Diedhiou. Komt het gastland deze klap nog te boven?

De bal rolt weer...

En intussen rolt de bal weer bij Qatar-Senegal (0-1).

Gratis Nederlandse (en Ecuadoriaanse) vlaggen

Er worden gratis vlaggen uitgedeeld voorafgaand aan de wedstrijd tussen Nederland en Ecuador. Volgens onze verslaggever ter plaatse zijn die van Ecuador iets populairder...

'Tegenstanders Iraanse regime lastiggevallen'

Meerdere tegenstanders van het Iraanse regime zijn voor aanvang van de WK-wedstrijd van Iran tegen Wales in Qatar lastiggevallen door regeringsgezinde Iran-supporters, meldt persbureau AP.

Rust!

Geen hoogstaande eerste helft, maar dat zal Senegal een zorg zijn. Dat leidt halverwege met 1-0.

41' DOELPUNT SENEGAL!

Kort voor rust kunnen we de openingstreffer noteren: Boulaye Dia maakt er 0-1 van.

De middenvelder krijgt de bal na geklungel in de Qatar-defensie - Boualem Khoukhi raakt de bal in een poging die weg te werken helemaal verkeerd - voor zijn voeten en drukt af.

Boulaye Dia heeft Senegal op voorsprong gezet

22' Senegal iets sterker

Senegal is iets sterker in de openingsfase.

Met net een gevaarlijk moment, toen doelman Meshaal Barsham een situatie verkeerd inschatte en bij een corner onder de bal doorging. Nog geen goals in het eerste kwart.

Qatar jaagt op eerherstel

Qatar gaat op jacht naar zijn eerste punten op dit wereldkampioenschap. Na de kansloze nederlaag tegen Ecuador wacht nu Senegal, dat net als het gastland zijn eerste duel met 2-0 verloor (van Nederland).

We zijn begonnen!

Supporters van Qatar maken zich klaar voor de wedstrijd tegen Senegal

Wat kan Nederland verwachten van Ecuador?

Wat kan Oranje straks verwachten als om 17.00 uur het duel met Ecuador wacht?

"Ecuador staat bekend als een ploeg die heel goed in de counter is, met veel snelheid, echt een stugge ploeg", zegt trainer Sjors Ultee, die voor de NOS de tegenstanders van Oranje onder de loep neemt. "Tegen Qatar was het een open wedstrijd. Qatar speelde gek genoeg een beetje hetzelfde systeem als Nederland, maar daarmee houdt elke vergelijking verder wel op, want Nederland is veel sterker."

Zo verder met Qatar-Senegal

In de poule van Nederland zo de wedstrijd tussen gastland Qatar en Senegal.

Hier de opstellingen.

 • NOS
  Opstelling Qatar
 • NOS
  Opstelling Senegal

Klaar!

De emoties lopen hoop op bij de Iraniërs, die dankzij een 2-0 zege nog alle kans maken op een plek bij de laatste zestien op het wereldkampioenschap. Beslissend duel is dat met de Verenigde Staten.

Wales moet nu het laatste groepsduel van Engeland winnen om nog kans te houden op de volgende ronde.

90+11' En ook de 2-0 voor Iran valt nog!

Ramin Rezaeian wipt uit een counter de 2-0 over keeper Danny Ward. De drie punten zijn binnen voor de Iraniërs.

90+8 DOELPUNT IRAN!

En daar is de 1-0 voor Iran!

Er was maar een ploeg die gezien het spelbeeld nog aanspraak maakte op de zege en dat was Iran. Roozbeh Cheshmi doet het met een hard schot van iets buiten het strafschopgebied. Keeper Danny Ward kan er net niet bij.

88' Bijna 1-0 voor Iran

Invalkeeper Danny Ward krijgt meteen bijna de 1-0 om zijn oren, maar een schot van Mehdi Torabi zeilt rakelings naast.

86' Rood voor Hennessey!

Na wild uitkomen en inmenging van de VAR moet Wayne Hennessey vertrekken.

In eerste instantie krijgt de keeper van Wales nog een gele kaart, maar dat wordt na het bekijken van de beelden omgezet in rood.

83' Wales met een gevaarlijk schot

Iran is de sterkere in de tweede helft, maar ineens is ook Wales weer gevaarlijk.

Een hard schot van Ben Davies kan maar net over het doel worden getikt.

De bal wil er niet in voor Iran

Wayne Hennessey, de keeper van Wales, krijgt nog net zijn vingertoppen tegen de schuiver van Saeid Ezatolahi.

Wayne Hennessey houdt Wales op de been

53' Twee keer de paal en nog een grote kans

Daar kwam Iran in één aanval een paar keer bijna op voorsprong.

Eerst schiet Serdar Azmoun tegen de paal, daarna doet ook Ali Gholizadeh dat ook en mist Azmoun vrij voor het doel de rebound. Wat een kansen!

Tweede helft

Terug naar de wedstrijd, die met de stand van 0-0 wordt hervat. Zowel Wales als Iran kreeg een grote kans.

Maar net zoals bij de helft van de voorgaande zestien duels werd er niet gescoord in het eerste deel van de partij.

Iraanse protestvlag afgepakt

De toernooi-organisatie kan de politieke uitingen niet waarderen. Hier wordt de vlag van een Iraanse supporter afgepakt.

 • Reuters
  Een vrouw toont haar shirt met de naam van Mahsa Amini, wiens dood grootschalige protesten inleidde
 • Reuters
  Een Iraanse vlag met daarop de tekst 'Woman Life Freedom' wordt in beslag genomen
 • Reuters
  Een Iraanse vlag met daarop de tekst 'Woman Life Freedom' wordt in beslag genomen
 • Reuters

De vooruitziende blik van Oranje-surprise Noppert

Niemand had een paar maanden geleden verwacht dat Andries Noppert nu eerste keeper van Oranje zou zijn.

Maar op zijn arm heeft de Fries in 2019 in een opwelling een tekst laten tatoeëren die wel erg van toepassing is op zijn verrassende WK-deelname met het Nederlands elftal.

Rust!

En na ruim vier minuten extra tijd is het rust in Doha: 0-0.

45+2' Plotseling nog een kans voor Iran

Terwijl de extra tijd van de eerste helft loopt, is daar Sardar Azmoun die ineens gevaarlijk zijn voet tegen de bal krijgt namens Iran. Zijn inzet gaat net naast.

Emoties op de tribune

Op de tribune tonen Iraanse supporters nog steeds hun heftige emoties.

De protesten naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini houden aan. Amini werd door de zedenpolitie gearresteerd omdat ze zich niet hield aan de regel dat vrouwen hun hoofd moeten bedekken. Ze werd daarbij mishandeld en overleed drie dagen later. In Iran gingen de laatste maanden duizenden mensen de straat op om hun onvrede te uiten, waarbij vele doden vielen.

Protesten op de tribune tegen het regime in Iran

17' Goal Iran afgekeurd...

Ali Gholizadeh lijkt Iran op voorsprong te zetten met een intikker bij de tweede paal. Maar helaas voor Iran gaat het feestje niet door. Buitenspel.

12' Kans voor Wales

En daar is het bijna 1-0 voor Wales, als Kieffer Moore gevaarlijk opduikt voor het doel.

De spits raakt wel gewond na zijn poging, als hij een schoen in zijn gezicht krijgt. Maar de schade valt mee; hij kan verder.

Record voor Bale

We zijn begonnen aan de tweede speelronde dit WK, met Wales-Iran.

Met meteen een record voor Gareth Bale. De topscorer aller tijden van Wales mag zich met zijn 110de optreden ook recordinternational van zijn land noemen. De nummer twee op de lijst, verdediger Chris Gunter (109 caps), zit overigens op de bank.

Gareth Bale, voorafgaand aan zijn 110de interland

Spelers Iran zingen volkslied nu wel mee

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Engeland werd er door de spelers van Iran demonstratief niet meegezongen met het volkslied. Nu doen ze dat wel.

Dan naar het voetbal: de opstellingen

Bij Wales mag Kieffer Moore vandaag voor wat meer aanvallende impulsen zorgen, het team van Iran is volledig overhoop gegooid.

WK-topscorer Mehdi Taremi, twee keer trefzeker tegen Engeland, is een van de weinige spelers die zijn plaats heeft behouden.

 • NOS
  Opstelling Wales
 • NOS
  Opstelling Iran

Het blijft politiek onrustig in Iran

De focus ligt dit WK niet bepaald op voetbal bij Iran. Nadat de verloren openingswedstrijd tegen Engeland (6-2) al in het teken had gestaan van meerdere politieke statements, gaat het ook op de dag van de tweede wedstrijd al snel niet meer over voetbal alleen.

Voormalig Iraans international Vouria Ghafoori is gearresteerd vanwege het verspreiden van propaganda tegen de Islamitische republiek Iran. Hij riep de regering op om te stoppen met het doden van Koerden. Ghafoori werd in het verleden al een tijd vastgehouden vanwege kritiek op de voormalig Iraanse minister van buitenlandse zaken Javad Zarif.

Gakpo van ster van Herdgang tot ster van WK?

De cijfers van Cody Gakpo worden steeds indrukwekkender. De goal tegen Senegal (2-0) betekende dat hij betrokken was bij vier goals in zijn laatste vier interlands.

Het lijkt erop dat de PSV'er ook vanmiddag (17.00 uur) mag starten. In het tweede groepsduel van Oranje, met Ecuador.

Geen zorgen bij bondscoach Tite om Neymar

De Braziliaanse bondscoach Tite heeft er vertrouwen in dat Neymar bij dit WK nog in actie komt. De sterspeler viel donderdag tijdens de eerste wedstrijd van Brazilië in Qatar tegen Servië met een enkelblessure uit.

Volgens teamarts Rodrigo Lasmar is het gewricht behoorlijk opgezwollen en duurt het een paar dagen voordat de ernst van de blessure kan worden vastgesteld. Maar Tite maakt zich niet al te grote zorgen. "Ik heb er alle vertrouwen in dat Neymar dit WK nog speelt", zei hij na het met 2-0 gewonnen duel met Servië.

Tite prees vooral de houding van Neymar. "Hij had pijn, maar bleef toch op het veld om zijn teamgenoten te helpen. Dat vond ik mooi. Hij heeft mij verbaasd. Ik had zelf niet gezien dat hij zich blesseerde. Het is opmerkelijk dat hij de pijn zolang heeft kunnen verbijten, want pas na elf minuten vroeg hij om een wissel. We gaan hem ook zeker terug zien dit WK, daar ben ik zeker van", zei de bondscoach.

Neymar

Ecuador leeft met vertrouwen toe naar duel met Oranje: 'Niets te verliezen'

Een grote wedstrijd, maar zonder grote gevolgen. Dat is de ontmoeting met Oranje in de ogen van de Ecuadoraanse bondscoach Gustavo Alfaro.

Ecuador heeft immers net als Nederland al drie punten op zak en dat geeft de ploeg een bepaalde mate van rust. "Ook als we verliezen is het nog mogelijk om de volgende ronde te halen," rekent Alfaro voor.

Gustavo Alfaro

Oranje moet en kan beter volgens Van Gaal: 'Gemiddelde kwaliteit hoger dan in 2014'

Daags voor de tweede groepswedstrijd van Oranje op het wereldkampioenschap overladen bondscoach Louis van Gaal en rechtsback Denzel Dumfries elkaar met complimenten. De druk is eraf, na de zege op Senegal. En de sfeer is uitstekend, in aanloop naar het duel met Ecuador.

Het enige wat Van Gaal alvast wil verklappen, is dat er geen politieke statements meer volgen. "Dat zou ik niet logisch vinden."

Denzel Dumfries en Louis van Gaal arriveren in het perscentrum

Hoe ziet deze WK-dag bij de NOS eruit?

We starten om 10.30 uur uur met de voorbeschouwing op de wedstrijd Wales - Iran. Hedwiges Maduro en Reza Goochannejhad doen de analyse vanuit de studio.

De wedstrijd zelf begint om 11.00 uur en is behalve op NPO 1 ook te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

De tweede wedstrijd is die van Qatar tegen Senegal. Kort na 13.20 uur wordt er voorbeschouwd, met analisten Maduro en Pierre van Hooijdonk. Te zien op NPO 1 en via de site en app. De ontmoeting start om 14.00 uur en is uiteraard ook te volgen op NPO Radio 1.

Oranje om 17.00 uur

Het Nederlands elftal maakt in de derde wedstrijd van de dag zijn opwachting, tegen Ecuador. Schakel rond 16.00 uur in voor de voorbeschouwing met Pierre van Hooijdonk en Marco van Basten. Vanuit Qatar laat Rafael van der Vaart zijn licht schijnen over het duel.

Het eerste fluitsignaal klinkt om 17.00 uur en de wedstrijd is live te zien op NPO 1 en via de site en app. Luisteren kan uiteraard ook, via NPO Radio 1.

Na het treffen van Nederland volgt, rond 19.30 uur, het eerste deel van het programma Studio WK 22, waarin Sjoerd van Ramshorst met een aantal van onze vaste analytici en speciale gasten in een studio vol publiek 'de avondwedstrijd' van 20.00 uur bespreekt. Die wedstrijd gaat tussen Engeland en de Verenigde Staten. Vanaf 22.00 uur volgt deel twee van Studio WK 22.