liveblog
NOS VoetbalAangepast

Zorgen om enkel Neymar • Wereldgoal Richarlison • Ronaldo trots op mijlpaal

liveblog gesloten

Bondscoach Saudi-Arabië gaat in de rust van duel met Argentinië flink tekeer

Bondscoach Hervé Renard van Saudi-Arabië gaat in de rust van het WK-duel met Argentinië tekeer tegen zijn spelers. In de tweede helft won Saudi-Arabië alsnog verrassend met 2-1.

BRA-SER | Enige zorgen om Neymar

Brazilië startte het WK uiteindelijk uitstekend door na rust Servië aan de kant te schuiven, maar sterspeler Neymar kwam niet ongeschonden uit de strijd, na een tackle van Nikola Milenkovic.

De vraag is hoe pijnlijk zijn rechterenkel is. Na afloop was hij strompelend te zien in de catacomben. In de komende dagen wordt meer duidelijkheid over de ernst verwacht.

Neymar met een pijnlijke enkel

BRA-SER | Klaar in Lusail

De Brazilianen voerden na rust het tempo op en werden beloond met de zege in groep G, met Richarlison als uitblinker. Servië stond erbij en keek ernaar. Maandag komen beide landen weer in actie.

Brazilië juicht

BRA-SER | 81' Op de lat!

Brazilië lijkt los en Servië figureert. Casemiro schiet op de lat. Valt de 3-0 in de slotfase alsnog?

BRA-SER | 79' Gabriel Jesus en Antony vallen in

Richarlison zoekt met een lach de Braziliaanse dug-out op en wordt vervangen door Gabriel Jesus. Ook Neymar houdt het voor gezien. Ex-Ajacied Antony komt voor hem in de ploeg.

BRA-SER | 73' DOELPUNT BRAZILIË!

Richarlison maakt zijn basisplaats helemaal waar. De spits krijgt de bal van Vinicius en maakt met een halve omhaal de tweede Braziliaanse goal. Een juweel van een doelpunt.

BRA-SER | 62' DOELPUNT BRAZILIË!

Neymar met de actie, Vinicius met het schot en de rake rebound van Richarlison. Brazilië neemt verdiend de leiding.

BRA-SER | 60' Schot op de paal!

Een poging van afstand van Alex Sandro verdwijnt bijna in het net achter Milinkovic-Savic. De paal brengt echter redding voor de Serviërs.

Ronaldo 'heel trots op wereldrecord' na doelpunt op vijfde WK

De Portugese vedette Cristiano Ronaldo heeft trots gereageerd op zijn "wereldrecord" tijdens de 3-2 zege op Ghana op het WK voetbal. Met zijn doelpunt in Qatar werd hij de eerste speler ooit die scoorde op vijf WK's.

"Het was een mooi moment, mijn vijfde WK en we hebben een overwinning geboekt. We zijn goed begonnen aan het WK, het was een belangrijke zege. We weten dat de eerste wedstrijd cruciaal is, maar het wereldrecord maakt me ook heel trots", aldus de 37-jarige aanvaller.

BRA-SER | 50' Vrije trap gaat over

Gudelj vloert Neymar net buiten het strafschopgebied. De toegekende vrije trap wordt door Neymar via de muur over het doel geschoten. Brazilië dringt aan.

BRA-SER | 46' Bijna een treffer

Meteen een grote kans voor Raphinha bij het begin van de tweede helft, maar hij stuit op doelman Milinkovic-Savic.

Raphinha stuit op Milinkovic-Savic

BRA-SER | Tweede helft begonnen

We zijn begonnen aan de tweede 45 minuten. Nog geen wijzigingen bij beide ploegen.

Behalve Mazraoui is ook Hakimi twijfelgeval bij Marokko op WK

Behalve de bij Marokko uitgevallen Noussair Mazraoui is ook het meespelen van rechtsback Achraf Hakimi onzeker voor het WK-duel met België. De speler van Paris Saint-Germain had tegen Kroatië (0-0) al vroeg in het duel last van een beenblessure, maar speelde de wedstrijd wel uit. "We doen voorzichtig aan en voeren nieuwe tests uit voordat we beslissen of hij zondag kan spelen", aldus teamarts Abderrazak El Hifti.

De in Leiderdorp geboren Mazraoui viel woensdag in het eerste groepsduel in de 60ste minuut uit vanwege last aan zijn linkerzij. "Hij heeft onderzoeken ondergaan, maar we weten nog niet of hij beschikbaar zal zijn voor de volgende wedstrijd. Hij zal meer scans ondergaan en morgen of overmorgen weten we het resultaat", vertelde El Hifti. Verdediger Mazraoui speelde tot afgelopen zomer bij Ajax, waarna hij koos voor een overstap naar Bayern München.

Mazraoui was net als oud-Ajacied Hakim Ziyech vanwege een conflict met de vorige bondscoach Vahid Halilhodzic een tijdje uit beeld voor het Marokkaanse elftal, maar ze keerden na diens ontslag in augustus terug onder de nieuwe trainer Walid Regragui.

Noussair Mazraoui geblesseerd

BRA-SER | Rust

Het is rust in Lusail. Topfavoriet Brazilië maakt nog geen indruk tegen de goed verdedigende Serviërs.

Neymar

BRA-SER | 40' Kans Vinícius Júnior

Toch wel de beste kans voor Brazilië vijf minuten voor rust. Vinícius Júnior komt vrij en wil uithalen, maar opnieuw goed verdedigd door de Serviërs die de aanvallende kracht van de Brazilianen goed weten te beteugelen.

BRA-SER | 27' Knappe redding Milinkovic-Savic

Daar is de doorbraak van Vinícius Júnior na een pass van Thiago Silva, maar de Servische doelman Milinkovic-Savic komt alert uit zijn doel en redt.

BRA-SER | 22' Slordigheden

Het is nog geen Sambavoetbal van Brazilië. Integendeel, het is nog wat slordig met meerdere keren onnodig balverlies. Servië nog niet in problemen.

BRA-SER | 15' Gevaar van Neymar

Neymar gaat dicht bij het Servische doel op de solotoer, maar de overmacht aan Serviërs is te groot en de solo strandt. Even later zorgt de Braziliaanse ster met een hoekschop ineens voor gevaar. Doelman Milinkovic-Savic maakt er een nieuwe corner van.

Neymar en Sasa Lukic

Mitrovic, spits in vorm

Aleksandar Mitrovic, spits van Fulham, maakte 36 goals in 43 wedstrijden voor club en land in 2022, inclusief 6 goals in zijn laatste vier wedstrijden voor Servië.

Hij houdt Dusan Vlahovic van Juventus op de bank.

Aleksandar Mitrovic

Ook Engeland en Wales protesteren niet tegen verbod OneLove-band

Ook de WK-teams van Engeland en Wales zien af van een protest op het veld tegen het verbod op het dragen van de OneLove-aanvoerdersband. Zowel de Engelse bondscoach Gareth Southgate als Rob Page, zijn collega bij Wales, wil dat de voetballers zich focussen op de sportieve prestatie zelf.

"Ik weet zeker dat Duitsland dat achteraf ook zo had willen doen", meent Page. De spelers van het Duitse elftal demonstreerden woensdag vlak voor het duel met Japan wel tegen de beslissing van de FIFA om een gele kaart te geven aan spelers die de veelbesproken band zouden dragen. De Duitsers hielden demonstratief een hand voor hun mond bij het maken van de elftalfoto, waarna ze verrassend met 2-1 verloren van Japan.

Southgate is bang om de actie van Duitsland of de door het Australische team opgenomen "briljante" video met kritiek te moeten overtreffen. "En dan kunnen we een fout maken, waardoor de boodschap verkeerd valt. Misschien dat we later wel nog iets doen, maar dan moet de timing goed zijn. Nu focussen we ons op de wedstrijd."

Ook het Nederlands elftal gaat vrijdag vlak voor de tweede groepswedstrijd op het WK tegen Ecuador geen signaal afgeven aan de FIFA. "We hebben een punt achter alle politieke kwesties gezet nadat we vorige week arbeidsmigranten op onze training hebben uitgenodigd", zei bondscoach Louis van Gaal eerder donderdag.

BRA-SER | Aftrap

Dusan Tadic zingt het Servische volkslied met een glimlach. Hij heeft zin in de confrontatie met Brazilië.

De bal rolt in in Lusail.

Feitjes over topfavoriet Brazilië

  • Brazilië is het enige land dat sinds 1930 op elk WK present was. Brazilië won een recordaantal van vijf WK's (1958, 1962, 1970, 1994 en 2002).
  • Bij de laatste WK-zege in 2002 in Zuid-Korea/Japan won Brazilië alle zeven wedstrijden.
  • Brazilië is de huidige nummer één van FIFA-ranglijst.
  • Neymar (75) moet nog twee goals maken om Pelé (77) te evenaren als topscorer aller tijden van Brazilië.
  • Thiago Silva (38) wordt de oudste Braziliaan ooit op een WK. Het huidige record is in handen van Djalma Santos uit 1966 (37 jaar en 138 dagen). Als Dani Alves (39) invalt pakt hij het record.
Neymar

Opstelling Servië: Tadic leidt

Ajacied Dusan Tadic is de aanvoerder van Servië. Nemanja Gudelj, oud-speler van NAC Breda, AZ en Ajax, heeft ook een basisplaats bij de Serviërs.

Opstelling Servië

Opstelling Brazilië: geen Antony

Geen Antony in de basis bij topfavoriet Brazilië, maar de Brazilianen hebben dan ook een luxeprobleem in de voorhoede. Het aanvallende superkwartet bestaat uit Neymar, Raphinha, Richarlison en Vinícius Júnior.

Opstelling Brazilië

POR-GHA | Klaar in Doha

Cristiano Ronaldo heeft met zijn openingstreffer tegen Ghana WK-historie geschreven. De Portugezen zegevierden uiteindelijk met 3-2 in groep H.

Cristiano Ronaldo

POR-GHA | 90+9' Keepertje, keepertje...

Diogo Costa gaat gigantisch in de fout. De keeper van Portugal wil de bal rustig uitschieten, maar vergeet dat Iñaki Williams nog achter hem staat. De spits van Ghana pakt de bal maar glijdt dan uit! Portugal en Diogo Costa ontsnappen.

Portugal - Ghana 3-2

POR-GHA | 89' DOELPUNT GHANA!

Osman Bukari brengt de hoop terug in de Ghanese harten. De invaller kopt van dichtbij binnen. Het is sowieso een spectaculaire tweede helft met al vijf goals.

Ronaldo ziet het vanaf de bank aan. De Portugees is vervangen door Gonçalo Ramos.

Portugal - Ghana 3-2

POR-GHA | 80' DOELPUNT PORTUGAL!

Nu lijkt het beslist. Weer verliest Ghana de bal in de aanval en profiteert Portugal via de counter. Invaller João Félix plaatst de bal keurig in de verre hoek.

Portugal - Ghana 3-1

POR-GHA | 78' DOELPUNT PORTUGAL!

Ghana verliest de bal en na een pass van Bruno Fernandes zet João Félix Portugal met een bekeken wippertje weer op voorsprong.

Portugal - Ghana 2-1

POR-GHA | 73' DOELPUNT GHANA!

Het staat weer gelijk in Doha. Kudus geeft de voorzet en via de Portugese verdediger Danilo komt de bal bij aanvoerder André Ayew die kan binnentikken.

Portugal - Ghana 1-1

POR-GHA | 64' DOELPUNT PORTUGAL!

Ronaldo benut de door hemzelf versierde strafschop en scoort daarmee voor het vijfde opeenvolgende WK.

Portugal - Ghana 1-0

Ronaldo viert zijn goal met João Félix

POR-GHA | 63' Penalty?

Ronaldo gaat heel gemakkelijk liggen na een duel. Arbiter Ismail Elfath geeft er een strafschop voor!

POR-GHA | Kudus metertje naast

Ghana is gevaarlijk via de counter, nadat Ronaldo balverlies had geleden. Kudus is het eindstation. Zijn schot van afstand gaat een meter naast.

Portugal - Ghana 0-0

POR-GHA | Tweede helft

Beide teams beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Ajacied Kudus staat met een kaart op zak als enige op scherp.

Portugal - Ghana 0-0

Geplaagde Tadic wil met Servië stunten tegen Brazilië: 'Zijn in topvorm'

Bij Ajax is zijn status als cruciale speler langzaam aan het afbrokkelen, maar in Servië is Dusan Tadic nog steeds een grote meneer. Hij zou zelfs dezelfde status hebben als tennisser Novak Djokovic. "Dat weet ik niet. Ik geloof wel dat iedereen in het land mij kent."

Van wie is het shirt van Brazilië? Hoe de 'Seleção' speelbal werd van de politiek

Het is doodstil in Belo Horizonte, 8 juli 2014. Ruim 70.000 Brazilianen, lamgeslagen door elf in rood en zwart gehulde Duitsers. De tranen op de tribune worden gespiegeld op het veld, waar de spelers hun gezicht verbergen in hun gele tricots. De vernedering is niet te bevatten: 7-1.

Om 20.00 uur begint Brazilië - Servië in Groep G. Lees hier hoe het shirt van de 'Seleção' speelbal werd van de Braziliaanse politiek.

Neymar hoopt het door de presidentverkiezingen sterk verdeelde Brazilië te verenigen met de wereldtitel.

POR-GHA | Rust in Doha

Geen goals in de eerste helft bij Portugal - Ghana: 0-0. De beste kansen zijn voor Portugal, of liever gezegd voor Cristiano Ronaldo.

Cristiano Ronaldo wordt gestuit door Lawrence Ati-Zigi

Kameroener speelt met Russische vlag op schoen

Gaël Ondoua van Kameroen had vandaag tijdens de wedstrijd tegen Zwitserland een Russische vlag op zijn voetbalschoen staan. En daarop zou hij, volgens Sports.ru als volgt hebben gereageerd: "Rusland is mijn thuis. Daarom vertegenwoordig ik het Kameroense team, en het Russische team. Zo zal het altijd zijn". Dat wordt natuurlijk flink uitgemeten in Rusland, Sport.ru plaatst er het commentaar bij: "Vergeet je tweede moederland nooit".

Spits Lukaku traint voor het eerst met Belgische selectie op WK

Spits Romelu Lukaku heeft in Qatar voor het eerst een training met de Belgische selectie afgewerkt. De 29-jarige spits van Internazionale herstelde de afgelopen weken van een blessure aan zijn linkerhamstring en miste daardoor het eerste gewonnen groepsduel van België op het WK, woensdag met Canada (1-0).

Volgens het Belgische persbureau Belga is het "meer dan waarschijnlijk" dat Lukaku later in de groepsfase nog in actie komt namens de Belgen. Zij spelen in Qatar in de poule nog tegen Marokko en Kroatië. Michy Batshuayi, de vervanger van Lukaku in de spits, maakte tegen Canada het enige doelpunt. Lukaku staat al op 68 doelpunten voor de nationale ploeg.

POR-GHA | 31' Goal Ronaldo afgekeurd

Ronaldo scoort, en fraai ook. Maar helaas voor de Portugees. Er gaat een voor iedereen overduidelijke duw tegen Djiku aan de treffer vooraf. De 37-jarige aanvaller laat zich wel zien en is de opvallendste speler in het eerste half uur.

Portugal - Ghana 0-0

Niet op WK, maar Malen is wel trefzeker voor Dortmund

Donyell Malen is niet geselecteerd voor het WK, maar de aanvaller toont zijn goede vorm bij zijn club Borussia Dortmund. De Nederlandse aanvaller was twee keer trefzeker tijdens een oefenduel met Lion City Sailors in Singapore.

Malen leek aanvankelijk voor rust een zuivere hattrick te hebben gemaakt, maar zijn eerste treffer werd later alsnog aangemerkt als een eigen doelpunt van Amirul Adli van de Sailors. De negentienvoudig international van Oranje was vervolgens trefzeker in de 34ste en 45ste minuut, 3-0. De 20-jarige Amsterdammer Jayden Braaf tekende voor de assist bij de 2-0.

De 17-jarige Nederlander Julian Rijkhoff, die afkomstig is van de jeugd van Ajax, maakte het zesde doelpunt van Borussia Dortmund tijdens de 7-2-zege. Dortmund speelt tijdens de trip door Azië ook nog tegen Johor Southern Tigers in Maleisië en het Vietnamese nationale elftal in Hanoi.

POR-GHA | 20' Eenrichtingsverkeer

Portugal heeft de bal en Ghana leunt achterover. Dat is de stand van zaken tot nu toe in Doha.

Portugal - Ghana 0-0

POR-GHA | 10' Ronaldo één op één

Daar is de eerste kans van Ronaldo, na balverlies van Ghana. Zijn aanname laat hem echter in de steek. Hij speelt de bal te ver voor zich uit en keeper Lawrence Ati-Zigi kan onderscheppen. Ronaldo komt daarop te hard in op de doelman. Vrije trap Ghana. Een ongelukkig begin voor Ronaldo, die de wedstrijd al begon met een overtreding.

Even later krijgt de Portugese aanvaller een nieuwe kans. Hij komt heel hoog, maar zijn kopbal gaat naast.

Portugal - Ghana 0-0

Cristiano Ronaldo

POR-GHA | Aftrap

Cristiano Ronaldo trapt af voor zijn vijfde WK en dat raakt hem. Bij het volkslied hield hij het niet droog.

De bal rolt bij Portugal - Ghana in het 974-stadion in Doha.

Een paar Ronaldo-feitjes

  • Cristiano Ronaldo kan als eerste speler scoren op vijf WK's. Nu deelt hij het record met Pelé, Uwe Seeler en Miroslav Klose.
  • Ronaldo is een van de drie spelers in Qatar (met Lionel Messi en Andrés Guardado) die zijn vijfde WK speelt.
  • Van alle spelers op dit WK speelde alleen Lionel Messi (19) meer WK-wedstrijden dan Ronaldo (nu 18).
Cristiano Ronaldo

Kudus ontkracht uitspraken over Neymar: ’Fake news’

Kudus deze week opzien met uitspraken in een interview met de Engelse krant The Guardian over Neymar, die hij in september tegenkwam in een oefenduel in het Franse Le Havre (3-0 voor Brazilië). "Hij is niet beter dan ik", werd Kudus geciteerd. "Hij heeft gewoon meer bekendheid. Wat hem beter maakt, voor nu, is dat hij veel heeft bereikt. Dat lukt mij spoedig ook."

Woensdag ontkrachtte Kudus die uitspraken. "Mijn familie en cultuur hebben mij geleerd om respect te hebben voor anderen", stelde hij op Twitter. "Neymar en Thiago Alcantara en andere legendes hebben ons geïnspireerd om te blijven dromen. En net als Neymar wil ik de nieuwe generatie inspireren. Guardian, wat is jullie agenda? Alle focus op morgen. Fake news!"

Opstelling Ghana: Kudus en Williams in de basis

Ajacied Mohammed Kudus start bij Ghana en dat geldt ook voor voormalig Spaans international Iñaki Williams. De spits van Athletic, geboren in Bilbao maar zijn ouders komen uit Ghana, kwam één keer uit voor Spanje en besloot eerder dit jaar voor een interlandloopbaan met de Blackstars te gaan. Zijn broer Nico Williams deed woensdag mee met Spanje tegen Costa Rica.

Kudus speelde dit seizoen veertien competitiewedstrijden voor Ajax, waarin hij vijf treffers maakte. De middenvelder, die vaak in de aanval werd opgesteld, was eveneens vier keer trefzeker in de Champions League.

Opstelling Ghana

Opstelling Portugal: Ronaldo start

Natuurlijk start Cristiano Ronaldo bij Portugal. De 37-jarige aanvaller begint aan zijn vijfde WK. De selectie van bondscoach Fernando Santos loopt over van kwaliteit. Daardoor zit o.a. AC Milan-ster Rafael Leão op de bank.

Ronaldo kan de eerste speler worden die op vijf WK's scoort. Hij was eerder trefzeker op de WK's van 2006, 2010, 2014 en 2018. Hij speelt zijn eerste wedstrijd sinds zijn geruchtmakende afscheid bij Manchester United.

Opstelling Portugal

90+7' Einde wedstrijd

Er is afgefloten in Qatar. Zonder een schot tussen de palen te lossen komen beide ploegen niet verder dan 0-0.

89' Uruguay op de paal!

Poeh, toch nog bijna een doelpunt. Federico Valverde haalt uit van ver maar zijn inzet knalt uiteen op de paal. Niet veel later een kansje voor Zuid-Korea wanneer Sergio Rochet de bal verspeelt en Son net een metertje naast schiet.

Het strijdtoneel van morgen, het Khalifa International Stadium

Nog een kwartier te gaan

Hoewel de eerste helft niet al te hoogstaand was, kwamen er wel grote kansen voor beide teams. In de tweede helft blijft ook dat uit helaas.

57' Mag even duren

Het spelbeeld is nog ongewijzigd in de eerste twaalf minuten na rust. Grote kansen zijn er dan ook nog niet geweest.

46' Tweede helft begonnen

De bal rolt weer in Qatar. Kom maar op met die doelpunten!

Zuid-Korea niet sterk in eerste helft

Dit is de achtste WK-wedstrijd op rij dat Zuid-Korea niet weet te scoren in de eerste helft. Lee Jung-Soo was in 2010 de laatste die scoorde in de eerste helft. Hij verzorgde de 1-1 tegen Nigeria.

45+1' Rust

Genoeg gebeurd in de eerste helft, maar eventjes 15 minuten pauze.

43' Op de paal!

Daar was Uruguay dicht bij de openingstreffer. Uit een corner kopt Diego Godin op de paal. Hoewel ook hier nog niet gescoord is, zijn de kansen wel een stuk groter dan bij Zwitserland-Kameroen.

34' Die had moeten zitten!

De grootste kans van de wedstrijd tot nu toe is voor de Koreanen. Na een zorgvuldig opgebouwde aanval komt de bal voor de voeten van de geheel vrijstaande spits Hwang Ui-jo. De aanvaller van Olympiakos schiet van dichtbij echter ruim over. Ongloof op de gezichten van de Koreanen.

Ongeloof bij de Koreanen

Aanvoerdersbandproblemen voor Son

Dat is nog eens een goed Scrabble-woord: aanvoerdersbandproblemen. Het is wel iets waar Son Heung-min op dit moment mee te maken heeft. De aanvoerder van de Koreanen ziet zijn band telkens van zijn arm af glijden, heeft al een nieuw exemplaar gekregen, maar dat heeft niks geholpen. Son houdt de band voorlopig maar in zijn hand.

  • Reuters
    Son Heung-min
  • Reuters
    Son Heung-min

22' Eerste grote kans voor Uruguay

Bijna 1-0 voor de Zuid-Amerikanen, ware het niet dat Nunez zijn voet net niet tegen de bal kan zetten. De spits kan afronden na een voorzet van Pellistri, maar hij komt net te kort.

Darwin Nunez

Uruguay - Zuid-Korea live bij de NOS

Uiteraard is ook deze wedstrijd live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app. Klik hier voor de stream.

Uruguay matig

"Uruguay is heel matig in deze eerste 27 minuten van de wedstrijd. Er zit weinig lijn in dit elftal." Commentator Jeroen Grueter is duidelijk over wat hij ziet op het veld in het Education City stadion in Al Rayyan.

Noppert blikt terug

  • Andries Noppert / Instagram
    Andries Noppert in 2014
  • Andries Noppert / Instagram
    Andries Noppert in 2022

Uruguay - Zuid-Korea: Wat feitjes op een rij

- Diego Godín, Martín Cáceres en Luis Suárez zijn begonnen aan hun vierde WK, net zoveel als recordhouder voor Uruguay, Rocha (1962, 1966, 1970, 1974).

- Dit is de elfde keer dat Zuid-Korea actief is op een WK, het meest van alle Aziatische landen. Japan, ook aanwezig in Qatar, doet voor de zevende keer mee.

- Uruguay is een van de 5 landen die er sinds 1986 elke keer bij is. Argentinië, Brazilië, (West-)Duitsland en Spanje zijn de andere landen.

- Dit is de derde keer dat Uruguay en Zuid-Korea tegenover elkaar staan op een WK. In 1990 en 2010 troffen beide landen elkaar ook al. Uruguay won de eerste ontmoeting met 1-0 en de tweede met 2-1.

1' Aftrap!

We zijn begonnen bij Uruguay - Zuid-Korea.

Geen protestactie Nederlands elftal

Het Nederlands elftal gaat vrijdag voor het tweede WK-duel met Ecuador geen signaal afgeven aan de FIFA, de wereldvoetbalbond die niet wil dat de OneLove-aanvoerdersband wordt gedragen.

De captains van zeven Europese landen waren op het WK in Qatar van plan om de speciale band te dragen ter bevordering van inclusie. De FIFA liet echter weten dat er dan gele kaarten zouden volgen.

"We hebben een punt achter de politieke kwesties gezet nadat we vorige week op onze training arbeidsmigranten hebben uitgenodigd", zei bondscoach Louis van Gaal. "We willen niet ons doel van wereldkampioen worden laten verpesten door acties van de FIFA of welke organisatie dan ook."

Opstelling Zuid-Korea, Son in de basis

Opstelling Zuid-Korea

Opstelling Uruguay, Suárez in de basis

Opstelling Uruguay

Zwitserland al sinds 1966 ongeslagen in WK-openingswedstrijd

Zwitserland heeft al sinds 1966 geen openingswedstrijd op het WK meer verloren. Toen werd er met 5-0 verloren van West-Duitsland, de verliezend finalist van dat toernooi. In de zes daaropvolgende wedstrijden werd er drie keer gelijk gespeeld en drie keer gewonnen.

Wedstrijdverslag Zwitserland-Kameroen

Breel Embolo

Embolo bezorgt Zwitsers zege en geboorteland Kameroen achtste WK-nederlaag op rij

Breel Embolo heeft zijn geboorteland een 1-0 nederlaag bezorgd op het WK. De 25-jarige aanvaller, geboren in Kameroen, stond bij Zwitserland in de basis en maakte de winnende treffer.

Op jonge leeftijd scheidden de ouders van Embolo, waarna hij met zijn moeder naar Frankrijk en later Zwitserland verhuisde. Hij maakte zijn profdebuut bij Basel en speelde voor meerdere nationale jeugdteams voordat hij een uitverkiezing kreeg voor het nationaal elftal van Zwitserland.

Negatief record in zicht voor Kameroen

Kameroen verliest z'n achtste WK-wedstrijd op rij. Alleen Mexico (9) heeft meer WK-wedstrijden op rij verloren.

Persconferentie Van Gaal live op NOS.nl en in NOS-app

Kijk nu live mee naar de persconferentie van Louis van Gaal en Denzel Dumfries in aanloop naar de tweede groepswedstrijd tegen Ecuador.

90+5' Bijna 2-0!

Invaller Haris Seferovic krijgt de uitgelezen kans om de wedstrijd te beslissen, maar met zijn uitschuifbenen voorkomt Jean-Charles Castelletto de 2-0. Niet veel later is het ook einde wedstrijd.

90+3' Zwitserland op weg naar winst

Nog een paar minuten te gaan, nog altijd 1-0.

De 1-0 van Embolo in beeld

Embolo maakt de 1-0 voor Zwitserland en verontschuldigt zich meteen

66' Onana houdt Kameroen op de been

Daar is bijna Rubén Vargas met de 2-0, als de Zwitser vrij kan uithalen binnen het strafschopgebied.

Maar daar is ook André Onana, die Kameroen met een belangrijke redding in de wedstrijd houdt.

48' DOELPUNT ZWITSERLAND!

Nou, daar hebben we al een heel snel antwoord. Na een flitsende aanval staat Embolo helemaal vrij op een paar meter van Onana. De man geboren in Kameroen schiet van dichtbij de 1-0 binnen.

46' Gaan we weer!

Komen Zwitserland en Kameroen nog tot scoren? Na de komende 45 minuten en waarschijnlijk een sloot aan minuten in blessuretijd weten we meer.

45+2' Rust

Weinig blessuretijd bij deze wedstrijd, die nog niet bol staat van spetterende hoogtepunten. Wat kansjes voor Kameroen, iets meer balbezit voor Zwitserland. Vooralsnog voelt deze wedstrijd alsof het in een bloedeloze 0-0 gaat eindigen.

33' Klein kansje Kameroen

Na een half uurtje spelen weer een kansje voor Kameroen. Silvan Widmer voorkomt met een sterke sliding maar net een doelpunt van Toko Ekambi.

Zwitserland-Kameroen: wat feitjes op een rij

- Beide aanvoerders, Eric Maxim Choupo-Moting en Granit Xhaka, stonden zeven keer eerder tegenover elkaar. Xhaka won vier keer, Choupo-Moting twee keer. In hun laatste ontmoeting was Choupo-Moting de beste, toen hij met Stoke City won van het Arsenal van Xhaka in 2017.

- Breel Embolo, geboren in Kameroen, heeft een basisplaats bij Zwitserland. Embolo speelde vier keer voor de Zwitsers bij het WK in 2018, maar kwam niet een keer tot scoren.

- Kameroen kan het tweede land ooit worden dat acht WK-wedstrijden op rij verliest. Het 'record' is in handen van Mexico, dat tussen 1930 en 1958 negen WK-duels op rij verloor.

- Statistiekenbureau Gracenote heeft voor het toernooi voorspeld hoeveel kans alle 32 landen maken op een plek in de achtste finales. Kameroen had met 13% de minste kans om door te gaan. Zwitserland heeft volgens Gracenote 54% kans om door te gaan.

- Xherdan Shaqiri speelt zijn vierde WK. Hij was ook al van de partij in 2010, 2014 en 2018. Hij heeft nu net zoveel WK's achter zijn naam staan als Valon Behrami (2006-2018). Met 10 WK-wedstrijden is Shaqiri (10) op gelijke hoogte gekomen met Behrami en Stephan Lichtsteiner, die ook zo vaak op een WK in actie kwamen.

10' Eerste kans is voor Kameroen

Daar is het eerste wapenfeit van de wedstrijd. Mbeumo komt door aan de linkerkant en neemt het doel van Sommer onder vuur. Uit de rebound schiet Toko Ebambi hoog over.

Zwitsersland-Kameroen live te zien

De wedstrijd tussen Zwitsersland en Kameroen is uiteraard ook live te bekijken. Dat kan via NPO 1 of via onze livestream.

1' Aftrap

De bal rolt in het Al Janoub stadion in Al Wakrah.

Opstelling Kameroen, Onana in de basis

Opstelling Kameroen

Opstelling Zwitserland

Opstelling Zwitserland

Algerijnse scheidsrechter voor Oranje

De FIFA heeft een scheidsrechter aangesteld voor het tweede groepsduel van Oranje tegen Ecuador. De 37-jarige Algerijn Mustapha Ghorbal fluit vrijdag de wedstrijd. In 2020 floot hij de finale van de Afrikaanse Champions League tussen Al Ahly en Zamalek.

Mustapha Ghorbal

Dirk Kuijt ontslagen als trainer van ADO

Dirk Kuijt is niet langer de trainer van ADO Den Haag. De leiding van ADO houdt de 42-jarige trainer, die pas aan zijn eerste seizoen in Den Haag bezig was, verantwoordelijk voor de slechte prestaties.

Dagboek Doha

De ogen van de voetbalwereld zijn gericht op het WK in Qatar. In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt in Doha. Vandaag: Hakim Ziyech.

Waar komt die lange blessuretijd ineens vandaan?

Allemachtig, wat duren die WK-wedstrijden lang. Dat was een van de meest getrokken conclusies na de eerste speeldagen van het WK voetbal in Qatar. Wedstrijden werden soms met wel meer dan tien minuten verlengd.

Iran - Engeland (6-2) sloeg alles. Dat duel duurde - mede door een pittige blessure van keeper Alireza Beiranvand - niet 90 maar 117 minuten. Nooit duurde een WK-duel langer.

Het is bovendien geen incident, want ook andere wedstrijden werden met flinke hoeveelheden verlengd. Hoe zit dat precies?

We zochten het uit in onderstaand artikel.

Hoe ziet deze WK-dag bij de NOS eruit?

We starten om 9.30 uur met de training van Oranje. Vervolgens geven bondscoach Louis van Gaal en Denzel Dumfries om 12.45 uur een persconferentie.

Ecuador, de tegenstander van vrijdag, geeft om 12.00 uur zijn persconferentie en traint om 16.00 uur in het Khalifa Stadion.

En er zijn natuurlijk ook weer wedstrijden, vier stuks maar liefst. Om 10.30 uur begint de voorbeschouwing op Zwitserland - Kameroen, de wedstrijd zelf begint om 11.00 uur en is behalve op NPO 1 ook te volgen via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

De tweede wedstrijd gaat tussen Uruguay en Zuid-Korea. Schakel om 13.20 uur in voor de voorbeschouwing, de wedstrijd start om 14.00 uur en is uiteraard ook te volgen op NPO 1, Radio 1, de NOS-app en NOS.nl. Daarna beschouwen we om 16.20 uur voor op het duel tussen Portugal en Ghana, de aftrap is om 17.00 uur.

Rond 19.20 uur begint het programma Studio WK 22, waarin Sjoerd van Ramshorst met een aantal van onze vaste analytici en speciale gasten in een studio vol publiek 'de avondwedstrijd' van 20.00 uur bespreekt. Die wedstrijd gaat tussen Brazilië en Servië.

Wat gebeurde er op woensdag 23 november? Lees het hier terug.