liveblog

Messi hervat groepstraining • Doelpuntenmaker Valencia hoopt duel met Oranje te halen

liveblog gesloten

Nederland, Engeland en VS voor het eerst in actie

De kop is eraf. Morgen, op dag twee van het WK, zijn er drie wedstrijden. Allemaal te zien bij de NOS.

Het programma:

14.00 uur: Engeland - Iran

17.00 uur: Senegal - Nederland

20.00 uur: Verenigde Staten- Wales

Iraanse aanvoerder betuigt steun aan demonstranten in thuisland

De Iraanse aanvoerder Ehsan Hajsafi heeft bij een persconferentie zijn steun uitgesproken aan demonstranten in zijn thuisland. "We moeten accepteren dat de omstandigheden in ons land niet goed zijn en onze mensen niet gelukkig zijn", zei de 32-jarige verdediger van Iran. "Wij zijn hier, maar dat betekent niet dat wij hun stem niet moeten zijn of dat we ze niet moeten respecteren."

Hajsafi, die voor AEK Athene speelt, zei dat hij hoopte een goed resultaat te boeken in de wedstrijd van morgen tegen Engeland om zo de Iraniërs wat vreugde te brengen. "Ze moeten ook weten dat wij achter ze staan. En dat we met ze meeleven onder deze omstandigheden." De verdediger liet ook weten dat hij hoopt dat de omstandigheden in Iran "veranderen zoals mensen verwachten".

Het Iraanse elftal ligt op het WK onder een vergrootglas vanwege de felle protesten tegen het regime in Iran, die al sinds september gaande zijn. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er al meer dan 400 mensen omgekomen door hard ingrijpen van de oproerpolitie.

Ehsan Hajsafi

'Geen zorgen Oranje om Qatar en Ecuador' en 'Noppert op goal is een gok'

"Dit zijn geen landen waar Nederland zich zorgen om hoeft te maken". Dat was de conclusie van Leonne Stentler in NOS Studio WK 22 over de tegenstanders van Oranje die het 22ste wereldkampioenschap voetbal openden.

Gastland Qatar bleek machteloos tegen Ecuador, dat door twee goals van Enner Valencia met 2-0 zegevierde. Volgens Pierre van Hooijdonk is Qatar niet van WK-niveau.

"Ze hebben het niveau van de hoofdklasse amateurs. Ze komen op alle fronten tekort. Voetballend vermogen, techniek, kracht en al helemaal qua tempo. Er wordt weleens gesteld dat er geen zwakke voetballanden meer zijn, maar die zijn er dus wel."

Wie moet keepen?

Stentler en Pierre van Hooijdonk bespraken ook de keeperskwestie in het Nederlands elftal. Wie stelt bondscoach Louis van Gaal op onder de lat? Andries Noppert zou afgaande op de laatste trainingen de beste papieren hebben en zijn debuut kunnen maken.

"Een gok", denkt Van Hooijdonk. "Ik vind Noppert niet beter dan Remko Pasveer of Justin Bijlow. Dan zou ik kiezen voor degene die ervaring heeft op internationaal niveau en in het Nederlands elftal. Dat is Bijlow."

Volle Domkerk herdenkt in Qatar omgekomen gastarbeiders

Een volle Domkerk heeft stilgestaan bij de gastarbeiders die zijn omgekomen bij de bouw van de stadions in Qatar. Speciaal voor hen werd vanmiddag een kerkdienst gehouden.

Hoe reageren Qatarezen op kritiek op WK?

Tijdens de openingsceremonie voor Qatar - Ecuador ging het niet over de schendingen van mensenrechten en de slachtoffers die vielen bij de bouw van WK-stadions. Dat betekent niet dat het rondom de openingswedstrijd dat duel geen onderwerp was bij supporters uit Qatar, vertelt correspondent Daisy Mohr.

Valencia hoopt duel met Oranje te halen

Enner Valencia had tegen Qatar last van zijn knie en enkel. De spits liet zich in de 77ste minuut van het duel vervangen. "Nu zo vlak na de wedstrijd voelt het niet goed", zei hij. "Maar ik hoop er vrijdag tegen Nederland weer bij te zijn."

De 33-jarige Valencia was met twee doelpunten de grote man van het openingsduel. De spits van de Turkse club Fenerbahçe scoorde in de 16e minuut met een nonchalant genomen strafschop en in de 31e minuut met een prachtige kopbal. "Ik heb er altijd van gedroomd om in een openingsduel van een WK te scoren", zei hij.

Alfaro looft Valencia

Valencia speelde van 2014 tot en met 2017 voor West Ham United en Everton in de Premier League en vertrok vervolgens naar de Mexicaanse club Tigres. "Daarna kwam er een periode dat mensen aan hem gingen twijfelen", zei bondscoach Gustavo Alfaro van Ecuador. "Maar we hebben net weer gezien hoe belangrijk hij voor ons is. Hij moet er gewoon bij zijn tegen Nederland. We hebben hem nodig.

Van Boekel VAR bij Argentinië - Saudi-Arabië

Pol van Boekel komt dinsdag voor het eerst in actie op het WK in Qatar. De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Nederlandse scheidsrechter, die als videoarbiter is geselecteerd voor het WK, aangewezen voor het duel tussen Argentinië en Saudi-Arabië. Van Boekel voert het team van vier videoarbiters aan.

Zij voorzien van achter de tv-schermen de Sloveense scheidsrechter Slavko Vincic op het veld van hulp. Danny Makkelie wacht nog op zijn eerste aanstelling.

Messi hervat groepstraining

Goed nieuws voor Argentijnse voetbalfans: Lionel Messi heeft vandaag de groepstraining hervat en lijkt fit voor het duel met Saudi-Arabië.

Hij kampte met lichte klachten aan zijn kuit en trainde de laatste dagen apart.

Oud-international Anouk Hoogendijk bevallen van zoontje

Oud-voetbalster Anouk Hoogendijk (37) is woensdagavond bevallen van een tweede zoon: Jip. Ze deelt het feestelijke nieuws op Instagram. Hoogendijk, de 103-voudig international van Oranje, werd twee jaar geleden voor het eerst moeder van zoontje Sonny.

Hoogendijk plaatste zich in 2014 voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis met de nationale vrouwenploeg voor het WK.

Anouk Hoogendijk bevallen van zoon

Verslag vanaf fanzone in Doha: 'Alles is hier anders'

Joep Schreuder stond tijdens Qatar - Ecuador op de fanzone van laatstgenoemde land. Op het plein zag hij tal van Zuid-Amerikaanse fans (waaronder opvallend veel supporters van Argentinië), maar ook protesterende Iraniërs. De sfeer was soms wat gespannen, maar uiteindelijk liep alles goed af.

QAT-ECU | 90+6' Wedstrijd afgelopen, Ecuador wint

Qatar verliest kansloos van Ecuador, dat aan één helft meer dan genoeg had om af te rekenen met het gastland.

Enner Valencia was met twee goals de man van de wedstrijd.

QAT-ECU | 90+1' Ecuador tikt duel uit

Ecuador voetbalt de wedstrijd kalmpjes uit. Passes worden door de fans van Ecuador begeleidt met een vrolijk (en plagerig) 'olé'.

Er zijn vijf minuten blessuretijd bijgekomen.

Qatar - Ecuador 0-2

Onrust op fanplein voorafgaand aan Qatar-Ecuador

Een uur voorafgaand aan de WK-openingswedstrijd tussen gastland Qatar en Ecuador is het onrustig geweest op het fanplein van het Al Bidda Park in Doha.

Persbureau Reuters meldt dat de politie het plein deels heeft moeten ontruimen vanwege de enorme toestroom van bezoekers.

Naar schatting waren ruim 80.000 mensen naar het Al Bidda Park gekomen om via schermen Qatar-Ecuador te volgen, terwijl er op het plein ruimte zou zijn voor 40.000 personen.

Volgens ooggetuigen was er aanvankelijk veel te weinig politie op de been om het evenement te reguleren. Uiteindelijk kwam iedereen op het fanplein met de schrik vrij.

QAT-ECU | 85' Muntari schiet net over

Invaller Muntari haalde hard uit na een lange pass van achteruit, maar ziet zijn inzet net over gaan. Het is een van de zeldzame mogelijkheden die Qatar vandaag heeft gecreëerd.

Met nog vijf minuten reguliere speeltijd op de klok, lijkt de wedstrijd wel gespeeld. Ondertussen hebben veel fans het stadion al verlaten.

Senegal-aanvoerder Koulibaly over Oranje: 'Een van beste teams ter wereld'

Het gemis van sterspeler Sadio Mané weegt zwaar bij Senegal. Verdediger Kalidou Koulibaly ziet Oranje dan ook als grote favoriet in de eerste wedstrijd op het WK.

QAT-ECU | 75' Valencia gewisseld

De man van de avond, Enner Valencia, is gewisseld. In de eerste helft had hij al last van zijn knie: de spits lijkt nu gespaard te worden.

Qatar - Ecuador 0-2

QAT-ECU | 69' Tevreden mens: Ecuador-coach Gustavo Alfaro

Gustavo Alfaro, de Argentijnse bondscoach van Ecuador, zal met een prettig gevoel naar de wedstrijd kijken. Zijn ploeg heeft geen enkele moeite met Qatar en lijkt de 2-0 voorsprong zonder problemen over de streep te gaan trekken.

Alfaro (60) maakte als trainer naam bij tal van Argentijnse clubs. Met topclub Boca Juniors werd hij in 2020 landskampioen. Kort daarna begon hij bij Ecuador: de wedstrijd van vanavond is zijn 33ste als bondscoach.

Gustavo Alfaro, de Argentijnse bondscoach van Ecuador

QAT-ECU | 61' Wedstrijd kabbelt voort, Ecuador-fans willen bier

Het openingsduel van dit WK kabbelt rustig voort. In de eerste helft gebeurde er veel en maakte Ecuador indruk, maar het tweede bedrijf brengt nog niet veel.

Het geeft de fans van Ecuador de ruimte zich voor een andere zaak in te zetten: zij vragen in zangvorm om bier. Dat wordt een lastig verhaal, want in de stadions wordt geen alcohol geschonken.

Senegalese bondscoach over Van Gaal: 'Hij is een voorbeeld voor de hele wereld'

De Senegalese bondscoach Aliou Cissé heeft veel respect voor collega Louis van Gaal. Senegal treft Oranje maandag.

QAT-ECU | 55' Qatar komt goed weg

Een flinke kans voor Ecuador: Ibarra krult de bal richting verre hoek, maar Al Sheeb houdt knap tegen. Het blijft voorlopig bij die twee treffers van Valencia.

Qatar - Ecuador 0-2

Engelsen knielen tegen racisme

De spelers van Engeland beginnen ook op het WK ieder duel door te knielen tegen racisme, dat heeft bondscoach Gareth Southgate gezegd een dag voor de eerste wedstijd tegen Iran.

De coach heeft samen met de spelers besloten om ook in Qatar dit "krachtige" statement te maken. Tijdens het vorige EK deed de ploeg dat ook.

QAT-ECU | 48' Weinig hoopgevende statistiek voor Qatar

Ecuador heeft in de laatste vijftien interlands maar één keer verloren. De laatste nederlaag was op 24 maart van dit jaar, toen Paraguay met 1-3 te sterk was.

De eerste minuten van de tweede helft verlopen overigens niet veel anders dan de eerste helft. Ecuador is de baas, Qatar komt niet tot kansen.

Qatar - Ecuador 0-2

QAT-ECU | 46' Wedstrijd hervat

Het openingsduel van dit WK is weer begonnen. Aan Qatar de loodzware opgave om een 0-2 achterstand weg te poetsen tegen Ecuador, dat tot nu toe simpelweg veel te sterk is.

Qatar - Ecuador 0-2

Zo kijkt men in Qatar naar de openingswedstrijd

Gastland Qatar speelt vandaag de openingswedstrijd tegen Ecuador. Buiten het stadion kijken de Qatari met vertrouwen naar de eerste wedstrijd.

QAT-ECU | 45+5' Rust

Het is pauze bij Qatar - Ecuador. In de eerste helft kreeg Qatar nooit vat op Ecuador, dat dankzij twee goals van Enner Valencia 2-0 voor staat.

Qatar - Ecuador 0-2

QAT-ECU | 45' Vijf minuten blessuretijd

Qatar heeft nog vijf minuten om nog voor rust wat aan de 0-2 achterstand te doen. Maar dat lijkt een schier onmogelijke opgave: het gastland heeft nog geen kans weten te creëren.

Ondertussen staat Valencia weer tussen de lijnen: het pijntje aan zijn knie lijkt geen verstrekkende gevolgen te hebben.

Qatar - Ecuador 0-2

QAT-ECU | 42' Schrikken voor Ecuador

Valencia, de man van de twee treffers, heeft last van zijn knie. Of de spits verder kan of gewisseld moet worden, moet nog blijken.

Qatar - Ecuador 0-2

QAT-ECU | 36' Kaarten voor Qatar

Al vier veldspelers van Qatar hebben een gele kaart gekregen. Het illustreert de onmacht van de ploeg, die alles op alles moet zetten om Ecuador van het eigen doel te houden.

Qatar - Ecuador 0-2

Arbiter Orsato deelt een gele kaart uit

QAT-ECU | 31' Doelpunt Ecuador!

Valencia kopt raak, na een afgemeten voorzet van Preciado. Het doelpunt zat er aan te komen: Ecuador heeft tot nu toe geen enkele moeite met Qatar.

Valencia stond weliswaar wel erg vrij bij het inkoppen, maar toch bevestigt hij met zijn tweede goal van de avond zijn status als uiterst makkelijk scorende spits.

Qatar - Ecuador 0-2

Terugkijken: de buitenspelgoal van Ecuador

Veel mensen vragen zich op sociale media af waarom het eerste doelpunt van Ecuador werd afgekeurd door de VAR. Dat zit zo: de keeper van Qatar komt ver uit z'n goal, dat betekent dat de speler van Qatar die het dichtst bij de goal staat op dat moment de status van keeper krijgt in het buitenspelregelement. Op het moment dat de bal wordt gespeeld staat Ecuador-speler Estrada nét buitenspel. Dat zie je in deze animatie. Het scheelt een scheen, maar het is toch echt een terecht afgekeurde goal.

QAT-ECU | 26' Nog nooit verloor gastland WK openingswedstrijd

Er dreigt een onaangename mijlpaal voor Qatar. In de geschiedenis van het toernooi verloor een gastland nog nooit de openingswedstrijd.

Tijd heeft Qatar nog genoeg - er is nog geen half uur gespeeld - maar het spelbeeld zal de ploeg weinig hoop geven.

Qatar - Ecuador 0-1

'Infantino is een verschrikkelijke vertegenwoordiging voor voetbal'

De toespraak van FIFA-baas Gianni Infantino van zaterdag heeft voor veel opschudding gezorgd. Vandaag uitte KNVB-secretaris Gijs de Jong al zijn verbazing, nu heeft Gary Neville zware kritiek geuit.

De oud-verdediger van Engeland en Manchester United vindt Infantino "een verschrikkelijke vertegenwoordiging voor het voetbal", zegt Neville als analyticus bij sportzender beIN Sports.

"Ik ben leiders zoals (Boris) Johnson, (Donald) Trump, Infantino en (Sepp) Blatter helemaal zat. Zij zorgen voor verdeeldheid in plaats van samenhang", aldus de Engelsman.

Neville stoort zich ook aan de voorbeelden van Infantino, die zaterdag vertelde zich hetzelfde te voelen als een arbeidsmigrant of een gehandicapt persoon. "Het is schandalig dat hij dit soort woorden gebruikt."

QAT-ECU | 19' Kans voor Ecuador

Qatar en zijn Spaanse trainer Felix Sánchez hebben nog totaal geen vat op het spel van Ecuador. De Zuid-Amerikanen hebben zo'n 60 procent balbezit en voetballen gemakkelijk.

Kort na de openingstreffer van Valencia krijgt Estrada een goede kans op een tweede treffer. Al Sheeb ligt ditmaal wel dwars en voorkomt erger voor Qatar.

Qatar - Ecuador 0-1

QAT-ECU | 17' Doelpunt Ecuador!

Nu staat het toch echt 0-1. Enner Valencia benut de strafschop.

Qatar - Ecuador 0-1

QAT-ECU | 15' Strafschop voor Ecuador

Valencia wordt door keeper Al Sheeb neergehaald in de zestien: een penalty is het resultaat.

Qatar - Ecuador 0-0

QAT-ECU | 10' Ecuador domineert

Qatar oogt in de eerste tien minuten van dit duel wat onwennig. Ecuador is veel in balbezit en stoomt vrij eenvoudig door richting het strafschopgebied van de Qatarese keeper Al Sheeb, die net zo lelijk miskleunde bij de afgekeurde goal van Valencia.

Qatar - Ecuador 0-0

QAT-ECU | 5' De goal is afgekeurd

Na een blik van de VAR is de treffer van Ecuador afgekeurd om buitenspel. Er gebeurt veel in de eerste minuten van deze openingswedstrijd.

Qatar oogt wat onwennig, Ecuador heeft de overhand.

Qatar - Ecuador 0-0

QAT-ECU | 3' Doelpunt Ecuador!

Het staat 0-1! Enner Valencia scoort voor Ecuador, na gepruts van Qatar-keeper Al Sheeb.

QAT-ECU | 1' Het WK 2022 is van start

Het controversiële WK 2022 in Qatar is begonnen. Het duel tussen het gastland en Ecuador is afgetrapt.

Qatar - Ecuador 0-0

Wedstrijd op het punt van beginnen

De volksliederen van Ecuador en Qatar hebben geklonken. Het WK 2022 staat op het punt van beginnen.

De opstelling van Ecuador

Ecuador werd verwacht in een 4-3-3 formatie, maar speelt in een 4-4-2 systeem.

Opstelling Ecuador

Oranje inspecteert het veld in het Al Thumama-stadion

De spelers van het Nederlands Elftal hebben een rondje gemaakt in het Al Thumama-stadion, de locatie van het eerste groepsduel van Oranje tegen Senegal.

De opstelling van Qatar

Opstelling Qatar

Van Dijk over mogelijke sanctie dragen OneLove-band: 'Geel? Dan intern bespreken'

Virgil van Dijk gaat er vooralsnog niet vanuit dat hij een gele kaart krijgt voor het dragen van de OneLove-band in het WK-duel met Senegal. Het besluit om de speciale aanvoerdersband te dragen, blijft vaststaan. "We hebben dat afgesproken en er is niks veranderd momenteel."

Berichten vanuit Duitsland over een mogelijke gele kaart voorafgaand aan de wedstrijd, wegens overtreding van de FIFA-reglementen, laten de aanvoerder van het Nederlands elftal voorlopig koud.

Toch zegt hij: "Ik speel niet graag met een gele kaart op zak en helemaal niet als we het kunnen voorkomen. Ik heb nog niets gehoord en als ik iets hoor, dan zullen we dat intern bespreken."

Openingsceremonie afgesloten

Na de speech van de emir van Qatar en een optreden van het Zuid-Koreaanse BTS is de openingsceremonie inmiddels afgelopen.

Over iets meer dan een half uur begint het WK echt, met het duel tussen Qatar en Ecuador.

Bosgraaf sceptisch over veranderingen in Qatar door WK: 'Die zijn marginaal'

Amnesty-woordvoerder Ruud Bosgraaf vertelt over de waarde - of het gebrek daarvan - van een WK in een land waar mensenrechten worden geschonden. In Qatar zijn de veranderingen na de toewijzing van het toernooi volgens hem marginaal geweest.

Emir van Qatar houdt korte speech tijdens openingsceremonie

Tamim bin Hamad Al Thani, de emir van Qatar, heeft zojuist een korte speech gehouden tijdens de openingsceremonie van het WK. "We vieren wat ons op dit moment samenbrengt", zei hij, "Ik wens alle deelnemende ploegen geweldige voetbalprestaties toe en blijdschap voor allen. Ik hoop dagen die inspireren op goedheid en hoop."

Aan de zijde van de emir zat Mohammed Bin Salman, de kroonprins van Saudi Arabië. Zijn aanwezigheid kan gezien worden als een beeld van toenadering tussen Qatar en Saudi-Arabië: de relatie tussen de twee landen stond de laatste jaren onder spanning.

Bin Salman is een omstreden figuur, Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor tal van mensenrechtenschendingen, waaronder de gruwelijke moord op journalist Jamal Khashoggi.

De laatste keuzes voor Van Gaal

Net nog 25 uur te gaan voordat Senegal - Nederland wordt afgetrapt, lijkt de opstelling van Oranje voor het grootste deel wel bekend, Vanuit het Al Thumamastadion vertelt verslaggever Jeroen Stekelenburg over de paar posities waar nog onduidelijkheid over is.

Overigens kun je via deze stream een voorbeschowing op het WK te bekijken.

Openingsceremonie begonnen

In het Al Bayt Stadion in Al Khor is de openingsceremonie van het WK begonnen. Zojuist bracht Marcel Desailly de wereldbeker het stadion binnen. Hij won het WK in 1998 met Frankrijk.

Tijdens de openingsceremonie, hier te zien, zal de emir van Qatar een korte speech houden.

Desailly brengt de wereldbeker het stadion binnen

Speler om op te letten bij Qatar: Ali Almoez

Ali Almoez, spits van Qatar, heeft een bijzondere statistiek op zijn naam staan. Hij is de enige voetballer ter wereld die op drie continentale toernooien tot scoren kwam: de Azië Cup, de Gold Cup en de Copa América. Op de eerste twee toernooien werd hij zelfs topscorer. Op de Gold Cup en de Copa América kwam Qatar als gastland uit.

Almoez is van Sudanese komaf en werd opgeleid in de Aspire Academy in Qatar. In Europa deed hij ervaring op bij LASK, Leonesa en Eupen. Tegenwoordig speelt Almoez weer in Qatar, bij Al-Duhail.

Lukaku onzeker voor eerste pouleduels België

Romelu Lukaku, steraanvaller van het Belgische elftal, zal waarschijnlijk de eerste twee groepswedstrijden van zijn land moeten missen. Door zijn hamstringblessure is niet alleen het openingsduel met Canada in gevaar, maar ook het treffen met Marokko. Tegen Kroatië hoopt bondscoach Robert Martínez weer over hem te kunnen beschikken.

Ook bij zijn club Internazionale kwakkelde Lukaku dit seizoen met zijn fitheid. België lijkt hem hard nodig te hebben. Dat bleek ook afgelopen donderdag, toen de Rode Duivels met een oefenduel met Egypte met 1-2 verloren en aanvallend weinig indruk maakten.

N'Diaye op valreep aan selectie Senegal toegevoegd

Bondscoach Aliou Cissé van Senegal heeft op de valreep Moussa N'Diaye voor het WK in Qatar opgeroepen. De 20-jarige verdediger van Anderlecht vervangt de geblesseerd afgehaakte aanvaller Sadio Mané.

N'Diaye kwam nog nooit eerder uit voor Senegal, dat maandag zijn eerste groepswedstrijd tegen Oranje speelt.

Moussa N'Diaye met Anderlecht in actie tegen West Ham United

Speler om op te letten bij Ecuador: Piero Hincapié

De selectie van Ecuador bestaat voor het grootste deel uit relatief onbekende namen. Veel spelers voetballen bij clubs uit eigen land of in andere Zuid-Amerikaanse competities. Maar er zijn er ook een paar die in Europa actief zijn.

Een van hen is Piero Hincapié, misschien wel het grootste talent uit de selectie. De 20-jarige verdediger van Leverkusen is een steunpilaar van de ploeg. Bij zijn club speelt hij geregeld linksachter, bij Ecuador staat hij eigenlijk altijd in het centrum. Hincapié is sterk, redelijk wendbaar en heeft een goed linkerbeen. Bovendien is hij met zijn kopkracht gevaarlijk bij standaardsituaties.

Hincapié werd net als zo veel grote talenten gekneed in de opleiding van Indepentiente delle Valle. Na een tussenstop bij het Argentijnse Talleres volgde de stap naar Leverkusen. Daar is hij sinds zijn komst - net als bij Ecuador - niet meer uit de basis weg te denken.

Australië: spits Boyle haakt af, Tilio komt

Twee dagen voordat het WK voetbal voor Australië begint met een wedstrijd tegen titelverdediger Frankrijk heeft bondscoach Graham Arnold nog een wijziging moeten doorvoeren in zijn selectie. Een knieblessure speelt Martin Boyle, de spits van het Schotse Hibernian, zo veel parten dat hij het toernooi aan zich voorbij moet laten gaan.

Boyle, die de strafschoppenserie tijdens de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Peru begon met een - uiteindelijk niet fatale - misser, wordt vervangen door Marco Tilio, aanvaller van Melbourne City FC. De 21-jarige Tilio trainde sinds dinsdag al mee met de 'Socceroos' in Doha.

'Noppert op doel tegen Senegal'

Andries Noppert staat morgen onder de lat bij Oranje, in het treffen met Senegal, melden onder meer het Algemeen Dagblad, De Telegraaf en Voetbal International.

Bondscoach Louis van Gaal wilde desgevraagd zijn keuze voor een doelman niet prijsgeven. "Dat doe ik nooit."

De 28-jarige Noppert is de eerste doelman van Heerenveen en zat in september voor het eerst bij de selectie van Oranje. De langste speler op het WK speelde nog geen interland.

Noppert en Van Gaal

Casillas: 'Mijn redding op de inzet van Robben was geluk'

Iker Casillas heeft zich in een interview met het Spaanse Marca uitgelaten over een cruciaal moment in de WK-finale van 2010. De doelman van Spanje pareerde toen bij een 0-0 tussenstand met zijn rechtervoet een inzet van de doorgebroken Arjen Robben.

"Het was geluk. Ik ben ervan overtuigd dat Robben in negen van de tien gevallen gescoord zou hebben. Die dag raakte hij mij op de voet en ging de bal naast. Misschien omdat iemand het zo wilde."

Spanje won de finale tegen Nederland uiteindelijk na verlenging. Andrés Iniesta maakte na 116 minuten de 1-0.

Robben stuit op Casillas

Frankrijk met 25 man verder: geen vervanger Benzema

De Franse bondscoach Didier Deschamps roept verrassenderwijs geen vervanger op voor spits Karim Benzema. De aanvaller van Real Madrid, die vorige maand nog werd onderscheiden met de Ballon d'Or als beste voetballer van de wereld, haakte zaterdag met een dijbeenblessure af.

Het was niet de eerste tegenvaller die de Franse ploeg, die het WK in Qatar als titelverdediger ingaat, te verwerken kreeg. Ook de steunpilaren N'Golo Kanté en Paul Pogba en schaduwspits Christopher Nkunku ontbreken wegens fysiek ongemak in de selectie van Deschamps.

Hoe Qatar in 1981 al een WK-finale speelde

Vandaag opent Qatar het WK in eigen land met de wedstrijd tegen Ecuador (aftrap 17.00 uur, te zien op NPO 1, nos.nl en in de NOS-app). Nooit eerder kwam het Arabische emiraat in actie op dit mondiale podium. Maar om nou te stellen dat Qatar een land zonder voetbalhistorie is...

In 1981 speelde het land zelfs al een WK-finale, met op weg naar die eindstrijd overwinningen op Brazilië en Engeland. Een van de sterren van dat WK onder 20 jaar - want om dat toernooi gaat het - was de inmiddels beruchte Khalid Salman. En de Braziliaan Evaristo de Macedo, een levende legende in Barcelona, was de bondscoach.

Voorbeschouwen, openingsceremonie en het eerste WK-duel

Dag 1 van het WK voetbal in Qatar is aangebroken. Om 17.00 uur trappen het gastland en Ecuador af voor de eerste wedstrijd, eentje uit de groep van Nederland.

De NOS is er uiteraard live bij, maar begint de WK-uitzending op NPO 1 al om 15.10 uur. Er wordt voorbeschouwd op het toernooi en het openingsduel en ook een groot deel van de openingsceremonie zal te zien zijn. Die is in zijn geheel te volgen via een stream om nos.nl en in de NOS-app.

Oranje werkt een training af

Voor het Nederlands elftal staat deze ochtend al een training op het programma. De spelers kwamen om 9.30 uur Nederlandse tijd het veld op in Qatar waar het twee uur later is dan bij ons.

De oefensessie was alleen het eerste kwartier te zien voor de media. Bondscoach Louis van Gaal ging daarna achter gesloten deuren verder. Om 12.45 uur is er een persconferentie van Oranje, die live te zien zal zijn op nos.nl en in de NOS-app.

Oranje op het veld voor de zondagse training

Zo werkt Oranje toe naar de eerste WK-wedstrijd | In het spoor van Oranje #26

Oranje-watcher Jeroen Stekelenburg en Chiel van Koldenhoven nemen je mee 'in het spoor van Oranje'.

Hoe ziet een WK-dag bij NOS eruit?

Op een WK-dag waarop de eerste wedstrijd om 11.00 uur begint, zendt de NOS vanaf 10.30 uur uit op NPO 1 en via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app. Vanaf dat moment zit je de hele dag goed voor (Oranje-)nieuws, voor- en nabeschouwingen en live-verslagen van alle duels.

Op de dagen waarop er om 16.00 uur voor het eerst wordt afgetrapt, zenden we uit vanaf 15.20 uur. Als je niet in staat bent om de hele dag alles te volgen, of de hoogtepunten nog een keer terug wil zien, is er om 19.00 uur het WK Journaal. Presentator Henry Schut praat je bij over alle ontwikkelingen op en naast de velden in Qatar.

Direct daarna volgt het programma Studio WK22, waarin Sjoerd van Ramshorst met een aantal van onze vaste analisten en speciale gasten in een studio vol publiek 'de avondwedstrijd' van 20.00 uur bespreekt.

Vanavond in Andere Tijden Sport: De voetbaljaren van Van Gaal

De coach Louis van Gaal behoeft geen introductie. De man die clubs in Nederland, Spanje, Engeland en Duitsland aan hoofdprijzen hielp en die met Oranje brons won op het WK van 2014. Maar de speler Louis van Gaal? Kon hij er eigenlijk wat van? Andere Tijden Sport gaat op onderzoek uit. Het resultaat zondagavond te zien om 22.15 uur op NPO 1.

Dagelijkse Doha-dagboek

In het gevolg van de wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt bij het WK in Qatar. Vandaag: het Doha Sports Stadium, de plek waar Pelé en Muhammad Ali samenkomen.

Vandaag het eerste WK-duel

Welkom in ons liveblog over het WK voetbal in Qatar, dat vandaag dan eindelijk van start gaat met het duel tussen gastland Qatar en Ecuador. Een wedstrijd uit de WK-groep van het Nederlands elftal dat vandaag weer een training afwerkt. Over die oefensessie, de persconferentie van Oranje van vanmiddag en alle andere nieuws rond het WK blijf je hier op de hoogte.