liveblog
NOS VoetbalAangepast

Definitief: Benzema mist WK • Ronaldo traint na maagklachten weer mee

liveblog gesloten

Franse bond bevestigt: Benzema mist WK

Topspits Karim Benzema kampt met een spierblessure en mist het WK, bevestigt de Franse bond. Benzema keerde vorig jaar terug bij de Franse ploeg na een afwezigheid van zes jaar.

Hij leefde ook bij zijn club Real Madrid op en werd begin dit jaar tot beste speler van de wereld uitgeroepen en won de Ballon d'Or. De afgelopen tijd speelde hij niet bij Real vanwege een spierblessure.

Koster worstelt met WK in Qatar en gaat niet analyseren

Daphne Koster vertelde vanavond bij Langs de Lijn over haar besluit om geen WK-wedstrijden te analyseren voor Nederlandse media. De oud-topvoetbalster voelde zich daar niet goed bij, legde ze uit.

"Het is een gevoelskwestie. Ik zag als deel van het comité dat het Nederlandse WK-bid indiende van dichtbij hoe Qatar het toernooi kreeg. En daarna kwamen de verhalen. De faciliteiten zijn daar met moderne slavernij in elkaar geknutseld. Uiteindelijk dacht ik: als het niet goed voelt, moet ik die duels dan wel analyseren?"

Beluister hier het hele gesprek met Daphne Koster:

Het gemis van Mané, die in geboortedorp Bambali 'alles heeft ontwikkeld'

Sadio Mané, superster uit Senegal, moet het WK missen door een blessure. Hoe groot de aanvaller in zijn land is - én hoe veel hij voor Senegal probeert te betekenen - wordt nergens beter duidelijk dan in zijn geboortedorp Bambali.

Dat dorp ligt in de zuidelijke regio Casamance, een arm gebied in Senegal, dat lang instabiel was door politieke spanningen. Bambali is opgeleefd dankzij de giften van Mané, die er van alles liet bouwen en ontwikkelde.

Bekijk in onderstaande video wat Sadio Mané heeft betekend voor zijn geboortedorp:

Ronaldo is weer fit en traint mee bij Portugal

Cristiano Ronaldo heeft vandaag meegetraind met de Portugese selectie. Hij liet donderdag een oefeninterland tegen Nigeria (4-0 zege) aan zich voorbijgaan: hij kampte met maagklachten.

Ronaldo begint komende week aan zijn vijfde WK. Portugal start het toernooi donderdag tegen Ghana. Uruguay en Zuid-Korea zijn de andere tegenstanders in de in de groep. Recentelijk kwam hij flink in opspraak door een opvallend interview met Piers Morgan, waarin hij gehakt maakte van zijn werkgever Manchester United.

Benzema geblesseerd: WK in gevaar

De Franse spits Karim Benzema is vlak voor het WK in Qatar weer geblesseerd geraakt. De winnaar van de Gouden Bal ontbreekt volgens L'Équipe vrijwel zeker dinsdag in de eerste groepswedstrijd tegen Australië. De Franse krant meldt dat Benzema mogelijk zelfs het hele WK aan zich voorbij moet laten gaan.

De topscorer van Real Madrid tobt al enkele weken met fysieke problemen. Benzema sloot zaterdag in Doha aan bij de besloten groepstraining van de Fransen. Volgens diverse media raakte de 34-jarige spits echter opnieuw geblesseerd. Zijn deelname aan het WK is "zeer onzeker", aldus L'Équipe.

Eerder deze week raakte ook aanvaller Christopher Nkunku geblesseerd: hij werd vervangen door Randal Kolo Muani.

Infantino laat zich uit over fonds, dat volgens hem al bestaat

Al maanden dringen Amnesty International, een aantal grote sponsoren (waaronder Coca Cola) en ook de KNVB bij de FIFA en Qatar aan op het opzetten van een fonds voor arbeidsmigranten die bij de bouw van WK-projecten stierven, gewond raakten of werden uitgebuit.

Vanuit de FIFA bleef het lang stil, zo bleek uit een reconstructie, tot frustratie van betrokkenen. Vandaag liet FIFA-baas Gianni Infantino zich uit over het fonds, dat volgens hem eigenlijk al jaren bestaat in Qatar.

Hij vertelde het onderwerp te hebben besproken met Ali bin Samikh Al Marri, minister van arbeid van Qatar. "De minister garandeert dat dit fonds blijft bestaan en arbeiders in staat stelt om zaken aan te spannen die binnen de wet vallen", aldus Infantino. "Ik waardeer die toezegging. De minister heeft onlangs ook in het Europees Parlement gezegd dat arbeiders of families die nog niet hebben gekregen waar ze recht op hebben, contact kunnen opnemen met de relevante autoriteiten."

Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sinds de toewijzing van het WK aan Qatar in 2010 honderden tot duizenden gastarbeiders in vaak erbarmelijke omstandigheden overleden in het gastland. De doodsoorzaak bleef meestal onbekend. De FIFA en Qatar houden vol dat bij de bouw van de stadions 'slechts' drie arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen.

NOS maakte eerder de volgende video over de roep om het compensatiefonds:

Iedere dag een voetbalpodcast vanuit Qatar: deel één is te beluisteren

Vanavond is de eerste NOS WK-voetbalpodcast vanuit Qatar verschenen, waarvan elke dag een nieuwe aflevering verschijnt. Onze commentatoren, verslaggevers en presentatoren in Qatar discussiëren hierin over allerlei WK-gerelateerde zaken.

Qatar is kaar voor voor het WK, nou ja, bijna dan

Doha, de hoofdstad van Qatar, maakt zich op voor het WK voetbal. Qatarezen zeggen dat ze er klaar voor zijn.

Maar of ze echt helemaal klaar zijn? De Nepalese gastarbeiders die de accommodaties voor de fans moeten afbouwen, moeten nog hard aan het werk.

Beluister de reportage van verslaggever Eline de Zeeuw vanuit Qatar:

Biertjes drinken in Doha

Een dag voor het WK is in het Al Bidda Park in Doha het FIFA Fan Festival begonnen.

Waar het nuttigen van bier tijdens wedstrijden verboden is, is dat niet het geval in de fanzones. En dus nemen veel fans het er nog even van:

  • Reuters
    Een Kroatische supporter neemt het er nog even van.
  • Reuters
    Dat drinkt prima zo.
  • Reuters
    Een Mexicaanse fan met een tray bier.
  • Reuters
    Een Mexicaanse fan op het FIFA Fan Festival.
  • Reuters
    Het lijkt gemoedelijk in Doha.

Zanger WK-lied loopt boos weg na kritische vraag

Maluma, die samen met Nicki Minaj en Myriam Fares, verantwoordelijk is voor het officiële WK-lied "Tukoh Taka", is weggelopen na een kritische vraag over de mensenrechtensituatie in Qatar.

De zanger werd geïnterviewd door de Israëlische tv-zender Kan, dat het gesprek deze zaterdag zou uitzenden. Maar het interview werd afgebroken toen de verslaggever vroeg waarom Maluma in tegenstelling tot veel andere artiesten wél zijn naam wilde verbinden aan het officiële WK-lied.

"Je bent onbeleefd", zei Maluma tegen de verslaggever. Vervolgens antwoordde hij dat hij "hier gewoon gekomen is om van het leven te genieten, om te genieten van het voetbal en het voetbalfeest." Daarna beende hij boos de studio uit.

Messi met fysio het veld op

Vrijdag trainde Lionel Messi nog binnen, nu kwam de Argentijnse superster wel naar buiten. Maar hij traint nog niet met de groep.

Messi werkte een training af met de fysio. Messi is er naar verwachting bij in het eerste duel met Saudi-Arabië, komende dinsdag.

Scheidsrechter bij Senegal - Nederland is Braziliaan

De 40-jarige Braziliaan Wilton Sampaio is maandag de scheidsrechter bij Senegal tegen Nederland. Sampaio debuteert als scheidsrechter op een WK, wel was hij vier jaar geleden als VAR actief op het wereldkampioenschap in Rusland.

Welke wedstrijd de Nederlandse scheidsrechter Danny Makkelie mag fluiten is nog niet bekend.

Wilton Sampaio

Bekijk hier de tien mooiste WK-doelpunten uit de geschiedenis

In de historie van het WK voetbal zijn in totaal 2.551 doelpunten gemaakt. Uit al die goals hebben wij de tien mooiste uitgekozen, hoewel over smaak altijd valt te twisten.

Bekijk hieronder de tien WK-doelpunten die de redactie van NOS Sport het meeste konden bekoren:

Qatarezen lachen om suggestie over omkoping

Over de geruchten dat Qatar spelers van Ecuador betaald zou hebben om de openingswedstrijd te verliezen werd vooral gegniffeld bij de persconferentie van de nationale ploeg.

Bij het horen van die beschuldiging tovert speler Hassan Al-Haydos een indrukwekkende grijns tevoorschijn die in een tandpasta-reclame niet zou misstaan. En ook bondscoach Felix Sánchez lacht die suggestie weg. "Het internet is een mooi ding, maar ook gevaarlijk. Je moet niet alles geloven wat je leest."

Wat de delegatie van de nationale ploeg verder nog te melden had, lees je in onderstaand stuk:

El Ahmadi heeft hoge verwachtingen van Marokko

Vier jaar geleden speelde Karim el Ahmadi nog met Marokko op het WK, dat in de groepsfase werd uitgeschakeld. De oud-middenvelder heeft hoge verwachtingen van de nieuwe lichting.

"Ze hebben nu de bagage die wij in Rusland misten. En met Hakim Ziyech is degene die de laatste bal kan geven weer terug."

Lees in dit verhaal hoe Marokko er voor staat aan de vooravond van het toernooi:

Vrouwelijke arbiters debuteren op WK, uitgerekend in Qatar

De statuten van de FIFA verbieden discriminatie van vrouwen. Maar in Qatar gelden andere regels voor vrouwen dan voor mannen. Toch heeft uitgerekend dit WK een primeur: er zullen voor het eerst vrouwen wedstrijden gaan fluiten.

In dit verhaal lees je meer over de behandeling van vrouwen in Qatar én over de vrouwelijke arbiters op het WK:

Ondertussen in Londen...

... wordt er geprotesteerd bij de ambassade van Qatar. De demonstranten vragen aandacht voor de slechte behandeling van de LHBTI-gemeenschap in het gastland van het WK.

Bondscoach Ecuador: 'We zijn allemaal voor mensenrechten'

Een dag voor de openingswedstrijd tegen Qatar geeft Ecuador zijn laatste persconferentie. De 21-jarige middenvelder Moises Caicedo wordt enigszins in verlegenheid gebracht door een vraag over de arbeidsmigranten in Qatar. Maar bondscoach Gustavo Alfaro schiet de jonge speler te hulp.

"Breng die jongen niet in de problemen", zegt de trainer tegen journalisten, terwijl hij zijn arm om de schouder van Caicedo slaat. "We zijn allemaal vóór mensenrechten, dat is iedereen op deze wereld. Maar de jongens zijn hier om het toernooi te spelen waar ze hun hele leven lang van gedroomd hebben."

Bondscoach Gustavo Alfaro van Ecuador en middenvelder Moises Caidedo

Ook Oranje en Engeland dragen OneLove-band

In navolging van Duitsland zullen ook aanvoerders Virgil van Dijk van Oranje, Christian Eriksen van Denemarken en Harry Kane van Engeland met de OneLove-aanvoerdersband blijven spelen.

De op het laatste moment door de FIFA aangeboden alternatieve banden met de teksten #SaveThePlanet en #NoDiscrimination laten ze links liggen.

"Misschien krijgen we nu een boete van de FIFA", zegt FA-directeur Mark Bullingham. "Als dat zo is, dan betalen we die wel. We hebben heel lang niks gehoord van de FIFA over onze OneLove-band en nu komen ze op het laatste moment hiermee. Te laat."

Ook Nederland laat weten dat het alternatief van de FIFA te laat komt.

De Engelse aanvoerder Harry Kane poseert met een arbeidsmigrant

Basiskracht Janssen nuchter: 'We gaan het zien'

Vincent Janssen staat, als we afgaan op de woorden van bondscoach Louis van Gaal, in de basis tegen Senegal. Janssen zelf lijkt geen last te hebben van spanning. "We gaan het zien", is de korte reactie van de spits, die tot afgelopen zomer in Mexico speelde.

Het hele interview met Janssen kun je hieronder lezen en bekijken:

Neuer draagt OneLove-aanvoerdersband: 'Niet bang'

Waar de Franse doelman Hugo Lloris nog openlijk twijfelde of het wel verstandig is om de regenboogaanvoerdersband met daarop de tekst 'OneLove' te dragen, is het voor de aanvoerder van Duitsland geen issue. Manuel Neuer draagt de band, ongeacht de consequenties. Dat zei hij zaterdag op de persconferentie voorafgaand aan het toernooi.

Journalisten vroegen aan Neuer of hij niet bang was voor de consequenties. "Ik ben niet bang", antwoordde de doelman daarop. De 36-jarige keeper zegt dat het goed is dat West-Europese landen de kracht hebben om dit statement te maken.

De FIFA presenteerde zaterdag ineens eigen alternatieve aanvoerdersbanden met teksten als #SaveThePlanet en #NoDiscrimination. DFB-directeur Oliver Bierhoff is verbaasd over die alternatieven en denkt dat het voortkomt uit het ontbreken van een duidelijk standpunt van de FIFA.

Bierhoff zei ook nog wat over de kansen van Duitsland op de wereldtitel. "We zijn geen titelfavoriet, maar wel kanshebber."

Manuel Neuer op de persconferentie voorafgaand aan het WK.

De tandartsen van Oranje

In aanloop naar het WK wordt werkelijk niets aan het toeval overgelaten. De Arnhemse tandartsen Roel de Maat en Jelly van der Brugge controleerden in een speciaal opgetuigde bouwkeet in Zeist het gebit van alle internationals. Hun verhaal lees je hier:

Blind sluit zich aan bij 'heel optimistische' Van Gaal

Daley Blind (voorgrond) op de training in Doha

Bondscoach Louis van Gaal zei gisteren nog maar eens dat Nederland "een grote kans" heeft om wereldkampioen te worden. Daley Blind, met 94 interland de meest ervaren speler in de selectie, sluit zich daarbij aan.

"Het is heel optimistisch natuurlijk, maar je moet erin geloven. Anders kun je het nooit halen."

"In de Nations League hebben we ook goede tegenstanders verslagen", doelt hij op onder meer België en Polen. "En het Nederlands elftal is bijna een vriendenteam, het is een genot en plezier om erbij te horen."

Infantino haalt uit naar criticasters uit Europa

Op de zogenoemde openingspersconferentie heeft FIFA-voorzitter Gianni Infantino stevig uitgehaald naar (met name Europese) criticasters van het WK in Qatar. Hij beticht de Europese landen hypocrisie, en zegt dat er met een dubbele standaard gekeken naar het veelbesproken evenement.

"Wat de Europeanen de afgelopen 3.000 jaar hebben gedaan, daar zouden ze eerst nog 3.000 jaar hun excuses voor moeten aanbieden", zei de Zwitser. "Pas daarna mogen ze beginnen met morele lessen geven aan andere volkeren."

Infantino wees erop dat veel Europese landen hun grenzen sluiten voor arbeidsmigranten uit armere landen, terwijl ze in Qatar wel welkom zijn. Juist vanuit die Europese landen kwam er veel druk op Qatar om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. "Wat er de afgelopen maanden op tafel is gelegd, dat is eigenlijk ongelooflijk."

Infantino verwacht dat Qatar "het beste WK ooit" gaat organiseren. "Vandaag voel ik me een Qatarees. Maar ik voel me ook Arabier. Ik voel me Afrikaan, ik voel me gay, ik voel me een arbeidsmigrant."

FIFA-voorzitter Gianni Infantino

WK begint zonder compensatie voor arbeidsmigranten

Op de vooravond van het WK is er nog altijd geen duidelijkheid over een eventueel compensatiefonds voor arbeidsmigranten. Mensenrechtenorganisaties, diverse voetbalbonden, WK-sponsors en regeringen van Westerse landen hebben daar bij de FIFA wel op aangedrongen.

"Als het WK straks begint, dan voelen de arbeidsmigranten en hun families, maar ook spelers en fans nog altijd de wrange smaak van dit toernooi", zegt Michael Page, namens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. "De FIFA faalt door niet met compensatie te komen, terwijl ze miljarden verdienen aan dit toernooi."

"Alles wat we in Qatar zien, van de stadions tot de wegen, is gebouwd door arbeidsmigranten. Sommigen hebben daar geen loon voor ontvangen en anderen zijn overleden zonder dat hun families een schadevergoeding hebben gekregen. De FIFA moet dit rechtzetten."

Qatar stapte uit de anonimiteit, maar de spotlights bevallen matig

De ogen van de wereld zijn gericht op Qatar vanwege het WK voetbal. Dat wilden ze zelf. Om te laten zien dat ze geen klein duimpje, maar een internationale speler van belang zijn. Maar of ze er in het emiraat nog steeds blij mee zijn?

Lees in onderstaand artikel verder:

Supportersclub Oranje reageert op intrekken dagvergoeding

De Supportersclub Oranje heeft nog geen signalen gekregen dat de dagvergoeding van Oranjefans, die op kosten van Qatar bij het WK aanwezig zijn, is ingetrokken. Dat zegt bestuurder Theo Pouw zaterdag in reactie op een artikel in The Guardian.

De Britse krant meldde vrijdag, op basis van supporters uit twee Europese landen, dat de dagelijkse toelage van de supporters wordt geschrapt waarmee ze eten en drinken konden kopen. De fans maken deel uit van het zogeheten Fan Leader-programma, een initiatief van het Qatarese organisatiecomité. Qatar betaalt onder andere de vlucht en het verblijf van de fans. Die moeten in ruil daarvoor op sociale media positieve berichten over het WK verspreiden. Ook zouden zij "beledigende" reacties van derden moeten rapporteren.

Volgens Pouw zijn vanuit Nederland veertig Oranjefans op kosten van Qatar op het WK. "Maar ik heb niets van ze gehoord", meldt hij. "Ik vind er ook niet zoveel van. Ik heb de contracten niet gelezen. Dit is het risico als je een afspraak maakt."

Amerikaanse minister Blinken naar WK voetbal in Qatar

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist af naar het WK voetbal in Qatar. Hij woont daar maandag de wedstrijd van de Verenigde Staten tegen Wales bij, zo liet zijn ministerie weten. Tijdens zijn bezoek heeft Blinken ook een ontmoeting met zijn collega uit Qatar. Hij zal daarbij zeker de situatie rond de mensenrechten in het land ter sprake brengen, zo meldde Blinken in een verklaring.

Gluren naar Qatar

Het is zaterdagavond 5 november. Een hond blaft, terwijl een andere hond jankt in de verte. Ze overstemmen een volkslied dat uit de speakers schalt op het trainingscomplex van Marbella.

Qatar speelt hier tegen het nationale team van Panama, maar het is (op de volksliederen na) absoluut geen gewone interland. Fans zijn afwezig. TV-ploegen mogen er niet in. Scouts van Oranje, Ecuador of Senegal? Ze zijn niet welkom.

Wie een glimp van de Qatarezen wil opvangen, moet in bosjes liggen of door kieren in de stenen omheining kijken. Lees hier een verslag van de WK-voorbereiding van gastland Qatar.

Hoe ziet een WK-dag bij NOS eruit?

Op een WK-dag waarop de eerste wedstrijd om 11.00 uur begint, zendt de NOS vanaf 10.30 uur uit op NPO 1 en via een livestream op NOS.nl en in de NOS-app. Vanaf dat moment zit je de hele dag goed voor (Oranje-)nieuws, voor- en nabeschouwingen en live-verslagen van alle duels.

Op de dagen waarop er om 16.00 uur voor het eerst wordt afgetrapt, zenden we uit vanaf 15.20 uur. Als je niet in staat bent om de hele dag alles te volgen, of de hoogtepunten nog een keer terug wil zien, is er om 19.00 uur het WK Journaal. Presentator Henry Schut praat je bij over alle ontwikkelingen op en naast de velden in Qatar.

Direct daarna volgt het programma Studio WK22, waarin Sjoerd van Ramshorst met een aantal van onze vaste analisten en speciale gasten in een studio vol publiek 'de avondwedstrijd' van 20.00 uur bespreekt.

Het WK voetbal bij de NOS

Dagelijkse Doha-dagboek

In het gevolg van de absolute wereldsterren en in de kantlijn van het grote nieuws schrijft NOS-redacteur Thierry Boon dagelijks over wat hij meemaakt bij het WK in Qatar. Vandaag: scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina.

Nog één dag...

Welkom in ons liveblog over het WK voetbal in Qatar, dat over één dag begint. Vandaag werkt het Nederlands elftal om 16.00 uur een besloten training af. Over die oefensessie en alle andere nieuws rond het WK blijf je hier op de hoogte.