liveblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord en AZ als groepswinnaar door • PSV wint ook, maar gaat als nummer twee verder

liveblog gesloten

Van Nistelrooij na zege in Noorwegen: 'Een prima avond'

Met de reactie van Ruud van Nistelrooij sluiten we dit liveblog. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Van Nistelrooij na zege in Noorwegen: 'Een prima avond'

AS Roma komt met schrik vrij, Manchester United mogelijke tegenstander Ajax

AS Roma heeft zich met moeite geplaatst voor de play-offs van de Europa League. In een rechtstreeks duel met concurrent Loedogorets werd na rust een achterstand ongedaan gemaakt: 3-1. Vlak voor de pauze zette de Braziliaan Rick na een knappe rush de Bulgaarse bezoekers verrassend op voorsprong.

José Mourinho

Stand in groep PSV

De eindstand in de poule van PSV

BOD-PSV | Goede generale tegen Bodø/Glimt levert PSV zege, maar geen groepswinst op

PSV heeft de groepsfase in de Europa League winnend afgesloten. De Eindhovenaren waren in Noorwegen met 2-1 te sterk voor FK Bodø/Glimt, door een eigen doelpunt van Alfons Sampsted en een treffer van Johan Bakayoko.

PSV viert de 0-1

BOD-PSV | 90+3' DOELPUNT FK Bodø/Glimt!

Invaller Nino Žugelj maakt de Noorse eretreffer.

Bodø/Glimt - PSV 1-2

BOD-PSV | 85' PSV houdt stand

Ondanks aandringen van Bodø/Glimt en aanhoudende aanmoedigingen van het fanatieke Noorse publiek houdt PSV eenvoudig stand.

Spannender is het in Londen. Een goal van FC Zürich is nodig en dan verliest Arsenal, dat nu met 1-0 leidt, de koppositie in de groep aan PSV.

Bodø/Glimt - PSV 0-2

Feyenoord-spits Gimenez is God dankbaar voor winnende treffer

Feyenoord-spits Santiago Gimenez dankte God donderdag veelvuldig na zijn winnende doelpunt in de Europa League-wedstrijd tegen Lazio (1-0). Dankzij die treffer, en de zege van Midtjylland op Sturm Graz, plaatste Feyenoord zich rechtstreeks voor de achtste finales van de Europa League.

"God heeft me dit doelpunt gegeven", vertelde Gimenez in De Kuip. "God geeft geen cadeautjes. God heeft de bal daar neergelegd, dan moet je er staan."

De 21-jarige Gimenez startte als wisselspeler en scoorde vrijwel direct toen hij het veld inkwam. "Ik voelde de energie van de mensen in het stadion. Het heeft ons geholpen naar voren te vechten. Er zit veel karakter in de ploeg."

Even was er onduidelijkheid of het doelpunt wel werd goedgekeurd. De spits zelf twijfelde niet. "Ik had de keeper niet aangeraakt, dat wist ik zeker. Misschien dat er nog sprake was van buitenspel, maar ook dat bleek al snel niet het geval. Scoren geeft altijd een speciaal gevoel."

Santiago Gimenez

Feyenoord-trainer Slot trots op zijn ploeg: 'Ontzettend knappe prestatie'

Feyenoord-trainer Slot trots op zijn ploeg: 'Ontzettend knappe prestatie'

Arsenal ontsnapt

FC Zürich vindt zowaar het net bij Arsenal. De goal van Adrià Guerrero wordt echter afgekeurd vanwege buitenspel. Zo blijft het 1-0 voor Arsenal. Bij een gelijkspel in Londen en PSV wint, is PSV groepswinnaar.

Jansen na nieuwe zege AZ: 'Nooit een probleem om jongens te motiveren'

Jansen na nieuwe zege AZ: 'Nooit een probleem om jongens te motiveren'

BOD-PSV | 65' Wat een misser!

Madueke gaat alleen op het Noorse doel af, maar weet niet te scoren. Doelman Nikita Khaykin redt.

Bodø/Glimt - PSV 0-2

BOD-PSV | 64' Redding Drommel

Drommel mag eindelijk weer eens keepen bij PSV en staat hier zijn mannetje. Hij stopt het schot van Ola Solbakken met zijn been.

Bodø/Glimt - PSV 0-2

BOD-PSV | 52' DOELPUNT PSV!

De Eindhovenaren slaan toe in de counter. El Ghazi is niet zelfzuchtig en gunt Johan Bakayoko de goal.

Bodø/Glimt - PSV 0-2

BOD-PSV | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft bij Bodø/Glimt - PSV (0-1). Van Nistelrooij heeft drie wissels doorgevoerd. André Ramalho komt voor Obispo, Érick Gutiérrez voor Veerman en Anwar El Ghazi voor Luuk de Jong.

Trainer Slot: 'Bijzondere prestatie na metamorfose Feyenoord'

Arne Slot vindt het knap dat Feyenoord voor het eerst sinds twintig jaar weer bij de beste zestien ploegen van de Europa League zit. "Dit is een bijzonder moment voor de club", zei hij na de zege van 1-0 op Lazio. "We spelen op een compleet ander niveau dan vorig seizoen in de Conference League. Als je de voorbije transferperiode er dan nog bij pakt, waarin we ontzettend veel spelers zijn kwijtgeraakt, vind ik het nog meer bijzonder."

Doordat FC Midtjylland met 2-0 van Sturm Graz won, eindigden alle clubs in groep F op 8 punten. Feyenoord werd eerste op basis van het doelsaldo. Vorige week was Slot nog boos toen Feyenoord met 1-0 verloor van Sturm Graz. "De ene week is de andere niet", aldus de trainer. "We hadden vandaag ook een goede keeper nodig. Voor rust konden we ook al met 3-0 achter staan. Al lag dat vooral ook aan eigen fouten."

Arne Slot

BOD-PSV | Rust

PSV gaat met een 1-0 voorsprong de rust in tegen Bodø/Glimt. Met deze stand en de 1-0 voorsprong van Arsenal tegen FC Zürich worden de Eindhovenaren tweede in de poule, achter Arsenal. De tweede plaats betekent kwalificatie voor de tussenronde van de Europa League.

Luuk de Jong

De Wit: 'Als je vijf van de zes duels wint, dan is dat heel goed'

De Wit: 'Als je vijf van de zes duels wint, dan is dat heel goed'

BOD-PSV | 36' DOELPUNT PSV!

Luuk de Jong wint het kopduel na een corner en via Ki-Jana Hoever en Alfons Sampsted gaat de bal in het doel. De IJslandse verdediger raakte de bal als laatste. Eigen goal dus.

Bodø/Glimt - PSV 0-1

PSV viert de 0-1

BOD-PSV | 21' Kansjes PSV

Na een kans voor Til in de 1ste minuut, is het nu Bakayoko met een mogelijkheid. De Belg schiet naast.

Bodø/Glimt - PSV 0-0

Guus Til dicht bij een goal

Arsenal op voorsprong

De Schot Kieran Tierney schiet Arsenal op 1-0 tegen FC Zurich. Daardoor wordt het voor PSV lastiger om winnaar van groep A te worden.

BOD-PSV | Aftrap in Bodø

Er wordt op het kunstgras in Bodø afgetrapt bij Bodø/Glimt - PSV in de Europa League.

De Eindhovenaren maken nog kans op groepswinst. Dan moeten PSV winnen van Bodø/Glimt en moet FC Zürich verrassen tegen Arsenal.

Ten Hag wint met United, maar loopt groepswinst Europa League mis

Het is trainer Erik ten Hag met Manchester United niet gelukt de groepswinst in de Europa League te pakken. De Engelse club had bij Real Sociedad een overwinning met twee doelpunten verschil nodig, maar won uiteindelijk met 1-0. Middenvelder Donny van de Beek had voor het eerst dit seizoen een basisplaats en speelde 58 minuten mee.

Ten Hag had ook een basisplaats voor de 18-jarige Argentijn Alejandro Garnacho, die in de competitie pas één keer meedeed en nog niet scoorde. Dat deed hij in het Spaanse San Sebastian wel na ruim een kwartier. Na een pass van Cristiano Ronaldo rende Garnacho vanaf links met de bal richting doel en rondde goed af.

Manchester United en Real Sociedad eindigen allebei op 15 punten. De Basken plaatsen zich als nummer 1 voor de achtste finales van de Europa League, United speelt als nummer 2 eerst nog een tussenronde.

Donny van de Beek

De stand: Feyenoord één, Midtjylland twee

FEY-LAZ | Feyenoord groepswinnaar!

Feyenoord heeft zich als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De Rotterdammers wonnen in De Kuip met 1-0 van Lazio.

Omdat FC Midtjylland in dezelfde groep met 2-0 te sterk was voor Sturm Graz, eindigden alle clubs in groep F op acht punten. Feyenoord heeft echter het beste doelsaldo, is groepswinnaar en ontloopt de tussenronde.

Santiago Gimenez is de gevierde man in De Kuip

FEY-LAZ | ROOD!

In blessuretijd krijgt Luka Romero, die de bal wegtrapt, zijn tweede gele kaart. Lazio met 10 man verder.

Feyenoord - Lazio 1-0

De stand: AZ bovenaan

Eindstand in groep E

AZ-DNI | AZ eist groepswinst voor zich op met late zege op Dnipro-1

AZ gaat als groepswinnaar door naar de achtste finales van de Conference League. De formatie van trainer Pascal Jansen nam vlak voor tijd door een goal van Vangelis Pavlidis afstand van achtervolger SK Dnipro-1: 2-1.

Odgaard en Kerkez

AZ-DNI | 90' Bazoer, wat doe je?

De invaller kopt de bal bijna in de kruising. Alleen is het zijn eigen doel. Verhulst haalt de bal via de kruising uit het doel.

AZ - Dnipro 2-1

AZ-DNI | 87' DOELPUNT AZ!

Pavlidis schoot net voorlangs, maar nu kopt de Griek raak.

AZ - Dnipro 2-1

Vangelis Pavlidis viert zijn goal

AZ-DNI | 85' Pavlidis voorlangs

Pavlidis pikt bijna zijn doelpuntje mee, maar schiet voorlangs. Voor de stand in de groep maakt het niet uit. Ook met 1-1 is AZ groepswinnaar.

AZ - Dnipro 1-1

Midtjylland leidt tegen Sturm Graz

Anders Dreyer zet FC Midtjylland met zijn tweede goal op 2-0 tegen Sturm Graz. De Denen staan nog steeds virtueel tweede achter Feyenoord.

FEY-LAZ | 70' Paal!

Nog meer vuurwerk van Feyenoord. Orkun Kökçü raakt de buitenkant van de paal.

Feyenoord - Lazio 1-0

FEY-LAZ | 64' DOELPUNT FEYENOORD!

Invaller Santiago Gimenez scoort na gestuntel achterin bij Lazio. Feyenoord staat nu bovenaan!

Feyenoord - Lazio 1-0

Santiago Gimenez

FEY-LAZ | 60' Spanning stijgt

De spanning neemt toe in De Kuip. Bij deze standen (FC Midtjylland - Sturm Graz 1-0) is Feyenoord uitgeschakeld. Igor Paixão probeert met een actie de ban te breken, maar schiet dan in het zijnet.

Feyenoord - Lazio 0-0

AZ-DNI | 60' Dichtbij

AZ krijgt een serie kansen op rij. Karlsson, Dani de Wit en Kerkez slagen er echter niet in te scoren. Het blijft gelijk in Alkmaar.

AZ - Dnipro-1 1-1

FEY-LAZ | Tweede helft

Ook in De Kuip begint de tweede helft bij Feyenoord - Lazio (0-0). Linksback Marcos López is vervangen door Quilindschy Hartman.

AZ-DNI | Tweede helft

De bal rolt voor de tweede helft bij AZ - Dnipro-1 (1-1). Verdediger Maxim Dekker is vervangen door spots Vangelis Pavlidis.

OPSTELLING PSV: Van Nistelrooij verrast

Een fantasie-opstelling bij PSV. Joël Drommel staat op doel en verder ook basisplaatsen voor Hoever, Oppegard, Ledezma, Madueke en Bakayoko in de uitwedstrijd tegen FK Bodo/Glimt.

Opstelling PSV

Manchester United leidt

Manchester United leidt met Donny van de Beek in de basis met 1-0 bij Real Sociedad. Alejandro Garnacho scoort op aangeven van Cristiano Ronaldo.

Donny van de Beek tegen Real Sociedad

FEY-LAZ | Rust

Een teleurstellende eerste helft voor Feyenoord: 0-0. De Rotterdammers creëren weinig tegen Lazio, dat de betere kansen had.

Met de voorsprong van Midtjylland tegen Sturm Graz staat Feyenoord virtueel laatste en is daarmee klaar in Europa.

Javairô Dilrosun (l)

AZ-DNI | Rust

AZ en Dnipro-1 sluiten de eerste helft af met 1-1. Met deze stand is AZ groepswinnaar.

AZ-DNI | 40' DOELPUNT DNIPRO!

Dovbyk wringt zich voor Kerkez en tikt op aangeven van Hamache van dichtbij de gelijkmaker binnen. Een domper voor AZ, dat kansen had om de score te vergroten.

Zo was Beukema dichtbij. Eerst kopt hij van dichtbij op doelman Walef en vervolgens tikt hij de bal op de paal. Ook Dnipro liet zich niet onbetuigd met goed spel en enkele mogelijkheden.

AZ - Dnipro-1 1-1

Dnipro viert de 1-1

FEY-LAZ | 25' Paixão haalt uit

Igor Paixão met het eerste gevaar namens Feyenoord. De Braziliaan haalt hard uit, doelman Ivan Provedel redt.

Feyenoord - Lazio 0-0

Memphis haalt uit naar critici, onder wie Advocaat

Memphis Depay heeft in een bericht op Twitter tegengesproken dat hij zijn rentree bewust zou uitstellen om zo fit te zijn voor het WK. Dit werd door Spaanse media geschreven. "Don't ever disrespect my professionalism!", stelt de aanvaller van FC Barcelona.

In Rondo liet Dick Advocaat zich onlangs ook weten dat Depay het duel met Viktoria Plzen bewust aan zich voorbij laat gaan. "Ik vind Memphis een natuurtalent, die ook druk is met zichzelf te verbeteren. Die is nu echt bezig met het Nederlands elftal en niet met Barcelona. Ik denk dat hij dit gewoon bewust doet, zodat hij écht fit is als hij straks binnenkomt bij Oranje. Hij komt bij Barcelona niet aan de bak, dus die neemt geen risico."

FEY-LAZ | 21' Kans Lazio

De tweede grote kans voor Lazio. Via Anderson komt de bal bij Matteo Cancellieri. De Italiaan kapt naar zijn linkerbeen en schiet een meter naast.

Feyenoord - Lazio 0-0

FC Midtjylland scoort, Feyenoord virtueel uitgeschakeld

Via Anders Dreyer komt Midtjylland op 1-0 tegen Sturm Graz. Met deze tussenstanden staat Feyenoord laatste in groep F en zijn de Rotterdammers dus virtueel klaar in Europa.

FEY-LAZ | 7' Lat!

Feyenoord ontsnapt aan een achterstand als Felipe Anderson via doelman Bijlow de lat raakt.

Feyenoord - Lazio 0-0

AZ-DNI | 8' DOELPUNT AZ!

Odgaard zet de Alkmaarders op voorsprong. Karlsson geeft voor en Odgaard kopt binnen.

AZ - Dnipro-1 1-0

Jens Odgaard

FEY-LAZ | Aftrap

Nadat de meeste rook is opgetrokken als gevolg van het vuurwerk klinkt ook in Rotterdam het beginsignaal.

Piqué stopt met voetballen, verdediger 'zaterdag voor het laatst actief in Camp Nou'

Barcelona-verdediger Gerard Piqué hangt zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Dat heeft de 35-jarige Spanjaard donderdagavond bekendgemaakt.

De competitiewedstrijd van komende zaterdag tegen Almería wordt zijn laatste in het Camp Nou, het stadion waarin hij zoveel jaren schitterde in het shirt van de Catalaanse topclub.

AZ-DNI | Aftrap in Alkmaar

De bal rolt bij AZ - Dnipro-1.

Van de Beek op middenveld bij Manchester United

Donny van de Beek staat voor het eerst dit seizoen in de basis van Manchester United. Trainer Erik ten Hag heeft de 25-jarige oud-speler van Ajax een plek op het middenveld gegeven in een verder sterk elftal. United speelt vanaf 18.45 uur in de Europa League tegen Real Sociedad.

Van de Beek kampte de afgelopen maanden met verschillende blessures en kwam mede daardoor maar tot drie korte invalbeurten in de Premier League. Ten Hag zei wel nog altijd vertrouwen in de middenvelder te hebben. Afgelopen seizoen werd Van de Beek voor een half jaar uitgeleend aan Everton.

In het Spaanse San Sebastian strijden Real Sociedad en United om de groepswinst en directe plaatsing voor de achtste finales van de Europa League. De Basken wonnen de eerste wedstrijd met 1-0 in Manchester. Daardoor moet de ploeg van Ten Hag met minimaal twee doelpunten verschil winnen om groepswinnaar te worden.

OPSTELLING AZ: zelfde 11

Coach Pascal Jansen kiest tegen Dnipro-1 voor dezelfde elf namen als in de laatste twee duels. Dus met Dani de Wit, die tegen FC Volendam een vroege rode kaart ontving.

Opstelling AZ

OPSTELLING FEYENOORD: Paixão in de basis

Igor Paixão krijgt tegen Lazio een kans in de basis bij Feyenoord. De Braziliaan Paixão vormt de aanval met Danilo en Sebastian Szymanski. Javairô Dilrosun speelt als nummer tien.

Opstelling Feyenoord

Enkelblessure kost Duitse spits Werner WK in Qatar

De Duitse spits Timo Werner gaat niet naar het WK. De speler van RB Leipzig liep woensdag in het Champions League-duel met Sjachtar Donetsk een gescheurde enkelband op en komt dit kalenderjaar niet meer in actie.

Timo Werner

AZ gaat voor groepswinst in Conference League

AZ trapt om 18.45 uur af tegen SK Dnipro. Het is een rechtstreeks duel om de koppositie in groep E van de Conference League.

De stand in groep E van de Conference League

'Let's make it happen', twittert Feyenoord

Feyenoord warmde het Legioen vanochtend alvast op met een fraaie video op social media.

Kan PSV nog voorbij aan Arsenal?

Na de prachtige thuisoverwinning op Arsenal maakt PSV nog altijd kans om als poulewinnaar naar de knock-outfase van de Europa League te gaan. De Eindhovenaren hebben daarvoor een zege op Bodø/Glimt nodig, terwijl FC Zürich in Londen moet winnen van Arsenal.

"Ik vind dit de belangrijkste wedstrijd, want ik wil doorgaan waar we mee bezig zijn", zei PSV-coach Ruud van Nistelrooij gisteren in Noorwegen, toen hem werd gevraagd of de topper tegen Ajax van komende zondag niet veel belangrijker is. "Maar dat Ajax het belangrijkste is, zou je ook kunnen zeggen ja."

De stand in groep A van de Europa League

Slot verwacht beter Feyenoord dan in Rome

Feyenoord-coach Arne Slot blikte gisteren vooruit op het allesbeslissende duel met Lazio. Als het aan hem ligt, wordt het een andere wedstrijd dan in september in Italië, toen Feyenoord met 4-2 verloor.

"Ik kan me ook niet herinneren, ook in mijn periode als trainer bij Cambuur en AZ niet, dat ik mij zo machteloos heb gevoeld als tijdens die eerste helft in Rome. Alles ging fout", aldus Slot.

Lees hier het complete verhaal van de persconferentie van gisteren.

Slot verwacht geen herhaling van Lazio-uit: 'Héél veel ruimte voor verbetering'

De uitgangspositie voor Feyenoord

Groep F is ongetwijfeld de spannendste groep in dit Europa League-seizoen. Eén ding is zeker: Feyenoord moet thuis Lazio verslaan om nog kans te maken op de volgende ronde.

In het meest gunstige geval wint Midtjylland tegelijkertijd van Sturm Graz. Feyenoord kan dan nog poulewinnaar worden.

Als de Rotterdammers winnen, maar Sturm Graz verliest niet van Midtjylland, gaat het tussen Feyenoord en Lazio om de tweede plaats. In dit scenario gaat Feyenoord door als het met twee of meer goals verschil wint.

De derde plaats, waar Feyenoord nu staat, is goed voor een vervolg in de Conference League.

De stand in groep F van de Europa League

Welkom!

Welkom in het liveblog over de laatste groepswedstrijden in de Europa League en de Conference League. Het spant er vanavond om voor Feyenoord, dat moet winnen van Lazio om zich te plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League.

PSV (Europa League) en AZ (Conference League) zijn al zeker van de volgende ronde, maar gaan vanavond voor groepswinst.