liveblog

Ajax na monsterzege op Excelsior nieuwe koploper • PSV tweede, Feyenoord derde en AZ zakt naar vierde plek

Tiende speelronde eredivisie:

• Uitslagen: Ajax - Excelsior 7-1, Sparta - NEC 2-0, PSV - FC Utrecht 6-1, FC Twente - FC Groningen 3-0, AZ - Feyenoord 1-3
liveblog gesloten

AZ is het kwijt, Ajax, PSV en Feyenoord slaan slag: samenvattingen eredivisie

Bekijk in dit artikel de samenvattingen van tot nu toe gespeelde wedstrijden in de tiende speelronde van de eredivisie.

Daarmee sluiten we ons liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Bekijk de samenvatting van Ajax - Excelsior

Ook Excelsior-captain El Yaakoubi draagt geen regenboogband: 'Heb andere boodschap'

De aanvoerder van Excelsior vertelt na de wedstrijd tegen Ajax waarom hij een andere aanvoerdersband draagt dan de OneLove-aanvoerdersband die de anderen droegen.

Te Kloese over ophef rond Kökcü: 'Zal een hele week gespreksstof opleveren'

Jansen ziet topper op details worden beslist: 'Het zijn twee momenten'

Klopp ziet hoog niveau Liverpool tegen 'beste team ter wereld'

Liverpool-coach Jürgen Klopp was na afloop van de 1-0 overwinning op Manchester City blij met de inzet en het optreden van zijn elftal. The Reds maakten met de eerste competitiezege sinds eind augustus een einde aan een slechte reeks waarin ze zich vaak niet van hun beste kant hadden laten zien.

"Dit resultaat was voor ons duidelijk erg belangrijk. We gaven vandaag thuis en dat was het enige wat we wilden doen", verklaarde Klopp. "Het resultaat was perfect en het was een heel erg goed optreden in een enorm intens duel. Er waren veel goede voetbalmomenten tegen wat ik de beste voetbalploeg ter wereld zou noemen."

City-coach Pep Guardiola baalde van de fout bij de tegentreffer in een wedstrijd met "kleine marges". Daarnaast was hij niet te spreken over de rol van de scheidsrechter en de VAR bij het afgekeurde doelpunt van Phil Foden. De treffer werd geannuleerd vanwege een vermeende overtreding van Erling Haaland in de opbouw.

Jürgen Klopp

Bayern sloopt Freiburg, Marokko houdt zijn hart vast voor geblesseerde Mazraoui

Bayern München heeft na een klinkende zege op Freiburg (5-0) de tweede plek in de Bundesliga van die club overgenomen. Union Berlin blijft ruim koploper, na een zege op Borussia Dortmund (2-0).

Toch zijn er ook nieuwe zorgen voor Bayern. En ook vooral voor Marokko. Want ruim een maand voor het WK in Qatar viel Noussair Mazraoui in de Zuid-Duitse derby uit met een hamstringblessure.

Bayern viert een treffer van Sadio Mané

Stand: Ajax nieuwe koploper

Verschuivingen in de top van de eredivisie. AZ zakt van de eerste naar de vierde plaats en Ajax is de nieuwe koploper.

Stand eredivisie

Ajax speelt chagrijn van zich af met doelpuntenfestijn tegen Excelsior

Ajax heeft in de eredivisie het chagrijn van onder meer de 4-2 nederlaag tegen Napoli in de Champions League van zich af kunnen spelen. De ploeg van coach Alfred Schreuder was in Amsterdam veel te sterk voor Excelsior: 7-1.

Brian Brobbey

AJA-EXC | 90' DOELPUNT EXCELSIOR!

Invaller Nikolas Agrafiotis kopt de eretreffer van de bezoekers binnen.

Ajax - Excelsior 7-1

AJA-EXC | 82' DOELPUNT AJAX!

En nog één. Invaller Kudus scoort van dichtbij. Nog een goal en Ajax evenaart de grootste eredivisiezege ooit op Excelsior van 25 november 1972 (8-0).

Ajax - Excelsior 7-0

AJA-EXC | 75' DOELPUNT AJAX!

Bergwijn staat nog geen minuut op links(na de wissel van Tadic door Francisco Conceição) als hij naar binnen trekt en uithaalt.

Ajax - Excelsior 6-0

Steven Bergwijn maakt de 6-0

Nog lang geen grootste zege

Ajax komt dichter bij de grootste overwinning ooit op Excelsior in de eredivisie. Dan moeten er wel nog vier goals bij.

Grootste eredivisiezeges op Excelsior:

8-0: 25 november 1972
7-0: 10 april 1970
7-1: 11 november 2018
6-0: 16 december 1979

AJA-EXC | 65' DOELPUNT TADIC!

Brobbey kopt, Van Gassel lijkt op de lijn te redden, maar dan is Tadic alert.

Ajax - Excelsior 5-0

AJA-EXC | 59' DOELPUNT AJAX!

Brobbey maakt zijn tweede goal. Bergwijn legt de bal klaar en Brobbey haalt uit.

Ajax - Excelsior 4-0

AJA-EXC | 56' Weer Van Gassel

Van Gassel heeft zich herpakt na zijn fout op slag van rust en gaat verder met goed keepen. Nu redt hij op Brobbey en Bergwijn.

Ajax - Excelsior 3-0

AJA-EXC | 46' Buitenspelgoal

Ajax begint de tweede helft met Owen Wijndal voor Daley Blind en vindt via Klaassen na 32 seconden het net. Vanwege buitenspel wordt de goal afgekeurd.

Napoli blijft ook in Serie A winnen, De Vrij en Dumfries zegevieren met Inter

Napoli heeft zijn tiende zege op rij (alle competities) geboekt. De koploper van de Serie A, die woensdag in de Champions League nog met 4-2 te sterk was voor Ajax, had thuis zijn handen vol aan Bologna, maar won wel met 3-2.

Victor Oshimen

AJA-EXC | Rust

Ajax speelt niet geweldig, maar is wel oppermachtig, laat nog meerdere kansen liggen, maar kan met een 3-0 ruststand al rustig achteroverleunen.

AJA-EXC | 44' DOELPUNT AJAX!

Twee keer weerhield Van Gassel Brobbey van een goal, maar nu gaat de doelman onder de voorzet van Tadic door en kopt Brobbey binnen.

Dusan Tadic en Brian Brobbey

AJA-EXC | 41' Weer Van Gassel

Opnieuw weerhoudt Van Gassel Ajax van een doelpunt. Dit keer pareert de doelman een kopbal van Brobbey.

Ajax - Excelsior 2-0

AJA-EXC | 34' Eerste kans Brobbey

Stijn van Gassel onderscheidt zich met enkele knappe reddingen. Nu stopt hij een harde inzet van Brobbey, de eerste kans voor de spits. Eerder redde Van Gassel ook al op een kopbal van Álvarez.

Ook voorkomt van Gassel de tweede goal van Sánchez.

AJA-EXC | 26' DOELPUNT AJAX!

Berghuis maakt zijn fout snel goed. De linkspoot krijgt de bal van Bassey en plaatst de bal keurig in de hoek.

Steven Berghuis

AJA-EXC | 26' Net naast

Na balverlies van Berghuis ontstaat de eerste mogelijkheid voor Excelsior. Reda Kharchouch schiet maar net naast.

Ajax - Excelsior 1-0

AJA-EXC | 15' DOELPUNT AJAX!

Jorge Sánchez benut de rebound na een schot van Berghuis. De eerste goal voor Ajax voor de Mexicaan.

Jorge Sánchez (r) met landgenoot Edson Álvarez (l)

AJA-EXC | 10' Eerste dreiging Ajax

Ajax komt vrij op links, maar zijn voorzet bereikt net geen teamgenoot. Excelsior ruimt op.

Een schot van Jorge Sánchez is twee minuten later de eerste doelpoging van Ajax. Doelman Stijn van Gassel maakt er een corner van.

Ajax - Excelsior 0-0

AJA-EXC | Aftrap

De bal rolt in de Johan Cruijff Arena. Kan Ajax de koppositie in de eredivisie overnemen?

El Clásico gemist? Bekijk hier de samenvatting

Benzema wijst Real de weg naar zege in 250ste Clásico

Liverpool verslaat Manchester City

Mohamed Salah wordt op Anfield de matchwinner. Het is de eerste nederlaag van City dit seizoen.

Mohamed Salah

Koploper Union Berlin wint ook van Borussia Dortmund

Union Berlin, de verrassende koploper in de Bundesliga, heeft ook de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund gewonnen. In Berlijn was de eindstand al na 21 minuten bereikt: 2-0.

Janik Haberer nam beide doelpunten voor zijn rekening. Bij de 1-0 tikte hij zeer eenvoudig binnen omdat Dortmund-keeper Gregor Kobel weggleed, bij de 2-0 schoot hij hard raak van buiten het zestienmetergebied.

Bij de thuisploeg werd Sheraldo Becker vlak voor tijd naar de kant gehaald, Donyell Malen viel in bij de bezoekers.

Voor Union was het al de zevende zege van het seizoen in tien duels. De club uit de hoofdstad heeft 23 punten, al 7 meer dan Bayern München, dat zondagavond nog aantreedt tegen Freiburg. Dortmund leed al de vierde nederlaag van het seizoen en heeft pas 16 punten.

Kroos complimenteert Valverde

Federico Valverde was de uitblinker in El Clásico (3-1 voor Real) en maakte het tweede doelpunt van Real. Zijn optreden leverde hem een compliment op van ploeggenoot Toni Kroos. Volgens de Duitser behoort de 24-jarige Valverde tot de beste drie spelers van de wereld op dit moment.

Bekijk de samenvatting van AZ - Feyenoord

AJA-EXC | Kharchouch in de spits

Met deze 11 begint Excelsior in Amsterdam. Reda Kharchouch krijgt een kans in de spits.

Opstelling Excelsior

AJA-EXC | Brobbey in plaats van Kudus

Bij Ajax staat Brian Brobbey in de spits, hij verdringt Mohamed Kudus naar de bank. Ten opzichte van de 4-2 nederlaag tegen Napoli keert ook Dusan Tadic (toen geschorst) terug in de basis. Verder ontbreekt Kenneth Taylor en start Davy Klaassen. Jorge Sánchez vervangt de geblesseerde Devyne Rensch.

AZ-FEY | Lees hier het wedstrijdverslag

De stand

Ajax - Excelsior (aftrap 20.00 uur) wordt straks natuurlijk nog gespeeld, maar zo ziet de stand er voorlopig uit in de eredivisie. AZ zakt van 1 naar 3 en kan de tiende speelronde zelfs afsluiten als de nummer 4.

AZ-FEY | Makkelie fluit voor het eindsignaal

Het is afgelopen in Alkmaar. Feyenoord wint op overtuigende wijze op bezoek bij AZ. De Alkmaarders hebben weinig kunnen bewerkstelligen en zijn de koppositie in de eredivisie kwijt.

AZ ziet ook Feyenoord boven zich. De Rotterdammers hebben evenveel punten, maar een beter doelsaldo. PSV is voor even de nieuwe koploper, Ajax kan er vanavond overheen.

AZ - Feyenoord 1-3

AZ-FEY | 82' Wauw! Doelpunt Feyenoord

De wedstrijd lijkt beslist. Danilo maakt op schitterende wijze het derde Feyenoord-doelpunt.

De ingevallen spits mikt de bal vanaf een metertje of twintig in de kruising. Een schitterende goal.

AZ-FEY | 80' Komt er nog een slotoffensief?

Het is even wat rustiger de laatste tien minuten. Feit is wel dat AZ achter staat en op deze manier de koppositie verliest. Gaan de Alkmaarders het nog spannend maken in de slotfase van deze topper?

AZ - Feyenoord 1-2

AZ-FEY | Slot over weigeren regenboogband van aanvoerder Kökçü

Slot over weigeren regenboogband Kökcü: 'Orkun wil niet het uithangbord zijn'

AZ-FEY | 64' De eerste wissel

David Hancko gaat er geblesseerd uit bij Feyenoord. Hij wordt vervangen door Marcos Lopez.

Vandaag publiceerden we een uitgebreid verhaal over de uitvaller.

El Clásico

Real Madrid wint El Clásico met 3-1. Door een late treffer van Ferran Torres werd het nog een spannende slotfase, maar een benutte strafschop in blessuretijd van Rodrygo zorgde voor de beslissing.

Frenkie de Jong speelde de hele wedstrijd mee bij Barcelona, dat de koppositie moet afstaan aan de grote rivaal.

AZ-FEY | 56' Doelpunt Feyenoord

Wat een fout van Hobie Verhulst. Een schot van Sebastian Szymanski betekent de tweede Feyenoord-goal.

In de uithaal van Szymanski zat een effect, maar Verhulst mag zich dit doelpunt zeker aanrekenen.

AZ-FEY | 51' Doelpunt afgekeurd

Daar leek AZ op voorsprong te komen, maar Danny Makkelie keurt het doelpunt van Dani de Wit af wegens buitenspel.

Feyenoord - AZ 1-1

AZ-FEY | 48' Aanvalstrio wordt voorbereid

De tweede helft is nog maar net onderweg, maar Feyenoord lijkt nu al stiekem bezig te zijn met een nieuw aanvalsplan.

Danilo, Igor Paixão en Alireza Jahanbakhsh worden bijgepraat door de staf van Arne Slot.

Aanvalstrio van Feyenoord wordt voorbereid

AZ-FEY | Tweede helft

We gaan weer beginnen. Geen wissels aan beide kanten.

AZ-FEY | Even pauze in Alkmaar

De eerste helft zit erop. De twee ploegen maken er een enerverend duel van. AZ opende de score na ongeveer een half uur spelen, Feyenoord kwam binnen vijf minuten op gelijke hoogte.

De Rotterdammers zijn iets sterker, AZ loert wat meer op de counter. Op naar de tweede helft!

AZ - Feyenoord 1-1

Premier League

In Engeland begint de topper tussen Liverpool en Manchester City. Er staan twee Oranje-internationals aan de aftrap: Virgil van Dijk en Nathan Aké.

AZ-FEY | 35' Communicatiefoutje bijna afgestraft

Even een hachelijk moment voor het doel van Feyenoord. Jacob Rasmussen wordt slecht gecoacht en legt de bal met zijn borst terug naar Justin Bijlow. Jordy Clasie komt er tussen, maar schiet net naast.

FEY-AZ | 31' Doelpunt Feyenoord

Orkun Kökcü benut een penalty. Sam Beukema haalde Feyenoord-aanvaller Santiago Giménez neer in het zestienmetergebied. Scheidsrechter Danny Makkelie wees naar stip.

Orkun Kökçü schiet de 1-1 binnen uit een strafschop.

AZ-FEY | 26' Doelpunt AZ

Jens Odgaard maakt de openingstreffer. Hij kop een voorzet van Pantelis Hatzidiakos tegen de touwen.

Afgelopen donderdag, toen AZ verloor van Apollon Limasol, moest de aanvalsleider het doen met een plek op de bank.

AZ - Feyenoord 1-0

Odgaard kopt de 1-0 binnen voor AZ

Real heerst in Clásico

Dankzij treffers van Benzema en Valverde staat het bij rust 2-0 voor Real Madrid in de Clásico tegen aartsrivaal Barcelona.

AZ-FEY | 15' Bal op de paal

Het aluminium geraakt! Feyenoord is ontzettend dicht bij de openingsgoal. Sebastian Szymanski raakt de paal met een schot van metertje of zestien.

AZ - Feyenoord 0-0

PSV-UTR | Samenvatting en reacties

AZ-FEY | 4' Eerste gevaar AZ

AZ meldt zich nu ook voor het doel van Justin Bijlow. Een afstandsschot van Jesper Karlsson scheert maar net langs het Feyenoord-doel.

AZ-FEY | 2' Kans Feyenoord

Het eerste gevaar is voor de Rotterdammers. Szymanski kan uithalen, maar schiet wild over.

Kort daarna krijgt Trauner geel, na een overtreding op Odgaard.

AZ-FEY | 1' Er is afgetrapt in Alkmaar

Het duel tussen AZ en Feyenoord is begonnen. De spelers werden ontvangen met heuse vuurwerkshow.

Vuurwerk in Alkmaar

Karim Benzema opent de score in El Clásico

Even naar Spanje waar Real-spits Karim Benzema zijn ploeg op voorsprong heeft gezet tegen FC Barcelona.

Het duel tussen de twee grootste Spaanse ploegen is om 16.15 uur begonnen.

TWE-GRO | Lees hier het wedstrijdverslag

PSV-UTR | Lees hier het wedstrijdverslag

TWE-GRO | Het laatste fluitsignaal

Het is afgelopen in Enschede. FC Twente was van begin tot eind soeverein en zet FC Groningen simpel aan de kant met 3-0.

De Enschedeërs heroveren de vijfde plek. FC Groningen zakt naar de zestiende plek in de Eredivisie.

FC Twente - FC Groningen 3-0

FC Twente wint overtuigend van FC Groningen

PSV-UTR | 90+2'Afgelopen

Het is afgelopen in het Philips Stadion. PSV werkt vier dagen voor het duel met Arsenal in Londen aan het zelfvertrouwen.

De ploeg van Van Nistelrooij is in elk geval twee uur koploper in de eredivisie. AZ kan er straks weer overheen bij een zege op Feyenoord en ook Ajax kan PSV voorbij als het wint van Excelsior.

PSV - FC Utrecht 6-1

TWE-GRO | 84' En dat is drie! Doelpunt FC Twente

Het is 3-0. Nu heeft Ricky van Wolfswinkel zijn treffer wél te pakken.

Direct na het doelpunt wordt de spits gewisseld. Hij heeft z'n werk gedaan. Manfred Ugalde komt erin.

PSV-UTR | 89' Nogmaals El-Ghazi

En dat is nummer zes voor PSV. Het recept is hetzelfde maar de uitvoering verschilt. Op een assist van Hoever scoort El-Ghazi. De voorzet is nu alleen laag en de aanvaller scoort met een intikker in plaats van een kopbal.

PSV-UTR | 86' Nummer vijf voor PSV

Drie invallers laten zich in de laatste minuten nog even zien. Na een actie van Johan Bakayoko kan Ki-Jana Hoever de bal hoog voorgeven. Anwar El-Ghazi kopt eenvoudig binnen.

PSV - Utrecht 5-1

TWE-GRO | Is de bal over de lijn?

Het scheelt een haartje... Na een fout van Neraysho Kasanwirjo gaat Ricky van Wolfswinkel er vandoor. Zijn inzet lijkt via de lat én de paal over de lijn te zijn geweest, alleen de var oordeelt anders. Geen goal.

De inzet van Van Wolfswinkel passeert de doellijn net niet, oordeelt de var

TWE-GRO | 71' Kans Misidjan, Groningen weerloos

Virgil Misidjan is dicht bij een derde treffer. Hij krult de bal van een metertje of twintig richting de kruising, alleen Leeuwenburgh redt.

Het FC Groningen van Frank Wormuth biedt net als in de eerste helft weinig tegenstand.

Virgil Misidjan

AZ-FEY | Opstelling AZ

AZ gaat met de volgende elf namen proberen de koppositie in de eredivisie te behouden. Riechedly Bazoer startte afgelopen donderdag in het Europese duel met Apollon Limasol nog in de basis. Vanmiddag begint hij op de bank. Jens Odgaard staat weer in de punt van de aanval.

Opstelling van AZ tegen Feyenoord

PSV-UTR | 75' Nog meer wissels

Na de vierde treffer heeft PSV gas terug genomen en zijn er nauwelijks nog kansen te zien. Tweevoudig doelpuntenmaker Til en verdedigers Ramalho en Max worden nu ook gewisseld, met het oog op de komende wedstrijden.

PSV-UTR | 64' Rust voor uitblinkers

Met de dubbele confrontatie met Arsenal in aantocht en de ruime voorsprong op zak kan PSV-coach Van Nistelrooij enkele belangrijke spelers rust geven. Simons en Veerman worden gewisseld, El Ghazi en Ledezma mogen het laatste half uur volmaken.

Xavi Simons maakt tot nu toe altijd óf geen doelpunt, óf twee doelpunten in een eredivisieduel: Hij scoorde niet tegen Emmen, Twente, RKC, Feyenoord, Cambuur en Heerenveen, en tweemaal tegen Go Ahead, Excelsior, Volendam en Utrecht.

TWE-GRO | 55' Doelpunt FC Twente

Daar is nummer twee. Verdediger Joshua Brenet schiet het volgende doelpunt tegen de touwen.

Ramiz Zerrouki geeft voor op Ricky van Wolfswinkel, die de bal aflegt naar Brenet.

FC Twente - FC Groningen 2-0

PSV-UTR | 60' En dat is vier voor PSV

Als Til er twee maakt, dan kan Simons natuurlijk niet achterblijven. De jonge vleugelspits verschijnt alleen voor doelman Barkas en probeert met een lobje te scoren. De Griek brengt nog redding, maar in de rebound werkt Simons de bal met een subtiele voetbeweging alsnog in het doel.

PSV - Utrecht 4-1

TWE-GRO | 48' Doelpunt FC Twente

Het zat er al even aan te komen, maar daar is het doelpunt van FC Twente. Virgil Misidjan scoort.

TWE-GRO | 46' Aftrap

Ook in de Grolsch Veste wordt de wedstrijd hervat. Wie opent de score?

AZ-FEY | Opstelling Feyenoord

Feyenoord-trainer Arne Slot heeft Javairô Dilrosun weer in de basiself opgenomen. Verder is Gernot Trauner aanvoerder, omdat Orkun Kökcü door geloofsovertuigingen weigert de regenboogband om te doen.

De opstelling van Feyenoord tegen AZ

PSV-UTR | 46' Drievoudige wissel

De tweede helft is begonnen. Kan FC Utrecht er nog een wedstrijd van maken, of blijven de drie punten eenvoudig in Eindhoven.

Utrecht-trainer Fraser heeft in de rust een drievoudige wissel doorgevoerd: Dost, Toornstra en Sagnan zijn eruit, Douvikas, Van der Hoorn en Shein zijn de invallers.

Kökçü weigert regenboogband

Opmerkelijk nieuws voorafgaand aan de topper AZ-Feyenoord.

Om religieuze redenen weigert Orkun Kökçü de regenboogaanvoerdersband te dragen. Daarom is niet de middenvelder, maar verdediger Gernot Trauner vandaag de captain bij Feyenoord.

Bij alle duels in het betaald voetbal wordt met cornervlaggen en aanvoerdersbanden aandacht gevraagd voor homoacceptatie in de voetbalwereld.

TWE-GRO | Ook rust in Enschede

Beide ploegen gaan de kleedkamer in. De Enschedeërs zijn een stuk beter dan de bezoekers uit FC Groningen, alleen gescoord is er nog niet in de Grolsch Veste.

FC Twente - FC Groningen 0-0

FC Twente-speler Daan Rots kopt naast

PSV-UTR | Rust

In Eindoven klinkt het rustsignaal. PSV is op weg naar een eenvoudige overwinning op FC Utrecht, dat geen antwoord heeft op de snelle uitvallen van de thuisploeg.

PSV - FC Utrecht 3-1

PSV-UTR | 38' Doelpunt PSV

Guus Til met zijn tweede van de middag en de derde van PSV. Bij een hoge voorzet van Gakpo leunt hij wat op zijn tegenstander Van der Maarel en kopt raak. Het mag allemaal van scheidsrechter Kamphuis, die het doelpunt goedkeurt.

PSV-Utrecht 3-1

TWE-PSV | 36' Leeuwenburgh redt Groningen

Het is wachten op een eerste treffer van FC Twente. Ramiz Zerrouki neemt een vrije trap die door Peter Leeuwenburgh op de lat wordt getikt en vervolgens over gaat.

PSV-UTR | 33' Doelpunt PSV

Na de gelijkmaker van Utrecht heeft PSV een tandje bijgeschakeld. Het was wachten op de gelijkmaker en die valt nu. Gakpo stuurt Max weg en die vindt met zijn voorzet Guus Til. De gelegenheidsspits scoort met een intikker.

PSV - Utrecht 2-1

Clásico

Frenkie de Jong staat voor het eerst sinds zijn spierblessure in de basis van Barcelona. En niet bij zomaar een wedstrijd: El Clásico tegen Real Madrid in het Bernabéu. De aftrap is om 16.15 uur.

TWE-GRO | 28' FC Twente beter

FC Twente is duidelijk de betere ploeg in het eerste deel van de wedstrijd. Michel Vlap is met een viertal afstandsschoten de gevaarlijkste man aan Enschedese kant.

Ook Robin Pröpper is dichtbij een treffer. Hij tikt een vrije trap net naast het Groningse doel.

Robin Pröpper baalt na gemiste kans

PSV-UTR | 24' Doelpunt Utrecht

Van de Streek met de gelijkmaker, die letterlijk uit de lucht komt vallen. Bij een lange pass van Toornstra schat Obispo de bal verkeerd in. Hij kopt hem tegen Max aan, waardoor Van de Streek plots alleen voor de keeper staat en eenvoudig scoort.

PSV - FC Utrecht 1-1

PSV-UTR | 22' Gakpo laat zich zien

Klaiber geeft Gakpo alle tijd en ruimte om te schieten, en dat is natuurlijk precies wat je moet doen. Het schot is hard, maar recht om doelman Barkas.

PSV-UTR | 19' Eerste gevaar Utrecht

Na balverlies van Sangaré wordt Utrecht voor het eerst dreigend. Van de Streek kan schieten van een meter of zestien, maar hij doet dat te wild: ruim naast.

TWE-GRO | Pijnlijk! Suslov's enkel klapt dubbel

Dat ziet er niet goed uit. Tomás Suslov gaat door zijn enkel na een duel met Virgil Misidjan.

Suslov kan niet verder. Luciano Valente vervangt de aanvaller.

Suslov ligt geblesseerd op het gras

PSV-UTR | 9' Bijna meteen 2-0

Bijna is het meteen 2-0 voor PSV. Cody Gakpo krijgt een grote kans, maar schiet de bal voorlangs. Utrecht leeft nog.

PSV-UTR | 6' Simons scoort

De eerste kans is direct raak voor PSV. Veerman heeft een prima steekpass in huis en zet Simons alleen voor de keeper. Het toptalent passeert doelman Barkas van Utrecht met een stiftje.

De 19-jarige Simons begon geweldig aan het seizoen, maar kende daarna een wat mindere fase. Zijn laatste eredivisietreffer dateerde alweer van augustus.

PSV - FC Utrecht 1-0

TWE-GRO | 7' Vlap raakt lat

Daar komt FC Groningen goed weg. Een vrije trap van FC Twente-speler Michel Vlap spat uiteen op de lat.

PSV-UTR | 1' Aftrap

Na een minuut stilte voor de overleden oud-PSV'er Rob Landsbergen (62) is de wedstrijd in Eindhoven begonnen.

TWE-GRO | 1' Aftrap in Enschede

De balt rolt in de Grolsch Veste. FC Twente wil de vijfde positie weer heroveren, terwijl FC Groningen snakt naar een opsteker.

Suslov verricht de aftrap

PSV-UTR | nog een paar minten

In Eindhoven komen beide ploegen het veld op. Net als bij alle andere duels in het betaald voetbal wordt er aandacht gevraagd voor acceptatie van de LGBTQ+-gemeenschap in de voetbalwereld.

PSV staat derde met twee punten achterstand op koploper AZ. Utrecht sluit als nummer 9 het linker rijtje. Bij een zege klimt de ploeg van trainer Henk Fraser naar de zevende plek.

SPA-NEC | Lees het wedstrijdverslag

SPA-NEC | Afgelopen

Het is klaar. Sparta boekt een belangrijke zege op NEC. Door deze overwinning stijgen de Rotterdammers voor even naar de vijfde plek. FC Twente kan er vanmiddag weer overheen komen als de ploeg wint van FC Groningen.

Sparta - NEC 2-0

SPA-NEC | 90+1' Vriends dichtbij

Bijna was 'ie daar opnieuw: Bart Vriends. De Sparta-verdediger scoorde nog in de voorgaande twee duels.

Hij komt een teentje tekort om een vrij trap van Vito van Crooij te verzilveren.

Arbiter Robin Hensgens heeft 7 minuten extra tijd toegekend.

SPA-NEC | 81' Kans op 3-0

Jasper Cillessen behoedt NEC voor de derde treffer. De doelman keert een poging van Sparta-middenvelder Joshua Kitolano.

SPA-NEC | 78' Flink opstootje

De gemoederen lopen weer eens hoog op. Nu tussen Calvin Verdonk en Vito van Crooij. Na een overtreding op Verdonk gaat het helemaal mis en grijpen beide spelers elkaar naar de keel. Arbiter Robin Hensgens deelt een gele kaart uit aan Verdonk én Van Crooij.

SPA-NEC | 73' Auw! Marquez naar het gras

Een ongelukkig moment voor NEC-verdediger Iván Marquez. Na een vervelende botsing met Arno Verschueren grijpt de verdediger direct naar zijn knie.

PSV-UTR | Opstelling FC Utrecht

De nodige wijzigingen in de basiself van FC Utrecht. De opvallendste is de terugkeer van Taylor Booth. Hij start als linksbuiten. Vorige week verloren de Domstedelingen in eigen Galgenwaard van AZ (1-2).

De opstelling van FC Utrecht tegen PSV

SPA-NEC | Geel Tannane

Oussama Tannane wordt al de hele wedstrijd stevig aangepakt door spelers van Sparta en loopt gefrustreerd over het veld. De spelmaker van NEC maakt nu zelf een overtreding en wordt meteen bestraft met geel.

SPA-NEC | 58' Sparta beter

Sparta blijft ook na rust de betere ploeg. Mijnans schiet over het doel van Cillessen en NEC-verdediger Marquez voorkomt met een sliding dat Lauritsen van dichtbij kan schieten.

PSV-UTR | Opstelling PSV

Geen reden voor veranderingen. PSV gaat met dezelfde elf namen het veld in als in het Europese duel met FC Zürich (5-0) afgelopen donderdag. Vanmiddag komt FC Utrecht op bezoek.

De opstelling van PSV tegen FC Utrecht

SPA-NEC | 46' Aftrap

De tweede helft begint op Spangen. Kan NEC de dreigende nederlaag nog voorkomen? Dan zullen de Nijmegenaren toch echt uit een ander vaatje moeten tappen dan voor rust.

SPA-NEC | 45' Rust op Het Kasteel

Er is gefloten voor de rust. Sparta staat verdiend op voorsprong tegen NEC.

SPA-NEC | 42' Sparta controleert

NEC komt weinig tot kansen meer in het laatste deel van de eerste helft. Sparta zoekt de aanval, maar dat heeft nog niet geleid tot een grote kans voor de derde treffer.

SPA-NEC | 29' Doelpunt Sparta

Een foutje van Jasper Cillessen. Jonathan de Guzman haalt uit vanaf de zestienmeter en verschalkt, met een ogenschijnlijk houdbare bal, de goalie van NEC.

SPA-NEC | 24' Arbiter Hensgens wordt flink getest

Leidsman Robin Hensgens heeft genoeg te doen in de beginfase. Na twee opstootjes met Oussama Tannane, moet de scheidsrechter nu optreden na een charge van Souffian El Karouani. Hij krijgt geel.

Voor de onervaren arbiter is dit het tweede eredivisieduel. Op 2 februari 2020, toen Willem II en Heracles elkaar troffen, begon hij als vierde official. Kevin Blom raakte geblesseerd en dat betekende het debuut voor Hensgens.

Scheidsrechter Hensgens fluit pas voor de tweede keer in de eredivisie

SPA-NEC | 18' NEC zoekt de aanval

NEC is na de vroege tegentreffer op zoek naar de gelijkmaker. Bart van Rooij test Sparta-doelman Nick Olij met een hard schot.

Sparta - NEC 1-0

SPA-NEC | 6' Doelpunt Sparta

En de bal ligt al in het netje. Sparta-verdediger Dirk Abels schiet een goed afgemeten corner van Sven Mijnans achter Jasper Cillessen.

Abels schiet de 1-0 achter Cillessen

SPA-NEC | 1' Aftrap

Er is afgetrapt in Het Kasteel.

Record in maak? NEC en remises...

NEC speelde dit seizoen al zeven keer achter elkaar gelijk. Bij een nieuwe remise vandaag, tegen Sparta, evenaren de Nijmegenaren een record.

Dat record is uitgerekend in handen van Sparta nu. Zij speelden tussen april en september 1992 acht keer achter elkaar gelijk in eredivisieverband.

De stand

Met Sparta en NEC staan er twee ploegen in goede vorm tegenover elkaar. NEC verloor dit seizoen pas eenmaal (en speelde liefst zeven keer gelijk) en staat momenteel elfde. Sparta doet het nog beter en bezet de zesde plek op de ranglijst.

Owen Wijndal onderaan pikorde Ajax

Krijgt Owen Wijndal speelminuten bij Ajax vandaag? De Amsterdammers slaagden er afgelopen zomer in de linksachter voor tien miljoen euro los te weken van AZ.

Dit seizoen begon Wijndal als basisspeler, maar na een blessure komt hij niet meer voor in de plannen van trainer Alfred Schreuder.

Hancko neemt Feyenoord nu al bij de hand

Binnen enkele weken is hij niet meer weg te denken uit de ploeg in opbouw van trainer Arne Slot. Er is genoeg aan te merken op dit Feyenoord vol groeistuipen, maar aanwinst Dávid Hancko is al volwassen en neemt het team aan de hand.

Opstelling NEC

NEC trekt ongewijzigd ten strijde vanmiddag. Vorige week speelde de ploeg van Rogier Meijer met 1-1 gelijk tegen Excelsior. Landry Dimata maakte het enige Nijmegense doelpunt.

Opstelling Sparta

Bij Sparta zijn er twee wijzigingen ten opzichte van vorige week, toen FC Emmen met 3-1 geklopt werd. Namli verliest zijn basisplaats aan Kitolano en Saito speelt op de plek van Van Crooij.

Van Crooij had dit seizoen met vijf goals en drie assists een direct aandeel in acht van de veertien goals van Sparta.